Curs 1 - Dr Admin - 26.02

3
Studiul rap juridice care se nasc in sfera administratiei publice. Care se nasc intre 2 sau mai multe adm, organe, institurii, sau intre ele si pers fizice sau juridice. Ramura de drept public - foarte tehnica dr const este fundamentul sist intern de drept dr financiar - subramura al dr administrativ (desprinsa din acesta in sec xx) dr adm - ansamblu de norme cu caracter DEROGATOR/exorbitand/exc eptional guverneaza regimului juridic al interesului public si intersectiei sale cu dr privat. Administratie publica 1. In sens formal: autoritati, organe si institutii - asamblu de autoritati - concura la functia executiva 2. Sens material - activitatea lor - prin care se asigura infaptuirea functie executive administratie publica vs. functie executiva (ultimul are un inteles mai larg, incorporeaza admin publica pt ca toate autoritatile care tin de executiv infaptuiesc si administratie si invers.) administratie face acte juridice sau savarseste fapte juridice = administratie in sens strict. Presedintele romaniei. Nu face administratie DECAT in mod execeptional (cand conduce o sedinta de guvern, luand parte la aceasta) -nicio hotarare de guvern nu va fi niciodata semnata de presedintele romaniei, ci de primul ministru si eventual contrsemnata de ministrii. -presedintele participa doar POLITIC la sedintele de guvern. Nu are legatura cu administratia. Guvernul se ocupa cu aceasta, cu ministrii. Sensul formal. Ansamblu de org, inst, adm. -administratia publica subsitem Deci. In sens formal: Guvern care subordoneaza ministere care subordoneaza serviciile publice deconcentrate - prelungirle ministerului pt fiecare jud si mun Buc. (inspectorat scolar, directia de sanatate publica - educatie respectiv sanatate; directia de munca si protectie sociala pt munca.) toate serviciile deconcetrate la nivelul unui singur judet este coordonata de prefect. *autoritati administrative autonome = guvern ca putere

description

Curs drept

Transcript of Curs 1 - Dr Admin - 26.02

Studiul rap juridice care se nasc in sfera administratiei publice. Care se nasc intre 2 sau mai multe adm, organe, institurii, sau intre ele si pers fizice sau juridice.

Ramura de drept public - foarte tehnicadr const este fundamentul sist intern de dreptdr financiar - subramura al dr administrativ (desprinsa din acesta in sec xx)

dr adm - ansamblu de norme cu caracter DEROGATOR/exorbitand/exceptional guverneaza regimului juridic al interesului public si intersectiei sale cu dr privat.

Administratie publica 1. In sens formal: autoritati, organe si institutii - asamblu de autoritati - concura la functia executiva 2. Sens material - activitatea lor - prin care se asigura infaptuirea functie executive

administratie publica vs. functie executiva (ultimul are un inteles mai larg, incorporeaza admin publica pt ca toate autoritatile care tin de executiv infaptuiesc si administratie si invers.)

administratie face acte juridice sau savarseste fapte juridice = administratie in sens strict.

Presedintele romaniei.Nu face administratie DECAT in mod execeptional (cand conduce o sedinta de guvern, luand parte la aceasta)-nicio hotarare de guvern nu va fi niciodata semnata de presedintele romaniei, ci de primul ministru si eventual contrsemnata de ministrii.-presedintele participa doar POLITIC la sedintele de guvern. Nu are legatura cu administratia. Guvernul se ocupa cu aceasta, cu ministrii.

Sensul formal.Ansamblu de org, inst, adm.-administratia publica subsitemDeci. In sens formal: Guvern care subordoneaza ministere care subordoneaza serviciile publice deconcentrate - prelungirle ministerului pt fiecare jud si mun Buc. (inspectorat scolar, directia de sanatate publica - educatie respectiv sanatate; directia de munca si protectie sociala pt munca.)toate serviciile deconcetrate la nivelul unui singur judet este coordonata de prefect.*autoritati administrative autonome = guvern ca putere*agentii guvernamentale = ministere (ani - agentia nationala de integritate)*toate acestea sunt reglementate de constitutie. Agentiile guvernamentale mai putin. Unii spun ca nu au legitimitate constitutionala. DAR. Const Ro.Art 116 - ministerul doar in subordinea guvernuluil + alte organe de specialitate se pot organiza in subordinea guv ori a minist sau ca autoritati administrative autonome. Deci. Are organ de administratie de stricta specialitate. Guvernul in schimb una generala.*curtea de conturi a romaniei sau conssiliul suprem de aparare a tarii sau consiliul concurentei sau CNSAS sau constiliul in materia contestatiilor =aaut. Admin autonome

guvern si autoritati publice = colaborare. Cel mult.*controlul aut adm aut sunt controlate de guvern. Aut amd autonome - limiteaza guvernul, in pot chiar controla pe guvernn, ministrii sau curtea de conturipresedintele romanaiei nu face administratie. Se numesc acte politice. Chiar si promulgarea. Gratieirea este act de clementa - penal sau apreciere personala cu privire la situatia penala al unui subiect determinat

*administratie publica judeteana = de nivel intermediar. -1.autoritati alese (cons judetene si presedintele cons jud) 2.autoritati numite - prelugiri ale ministerelor -activitatea serviciilor publice de concentrate*administratia publica locala (nu stiu cine si primar)

PRINCIPIU1. Principiul subordonarii - guvern2 decocncetreate prefect - coord3 guvern si agentii - coordonare si colaborare4 guvern si aut adm aut - colaborare doarjudetean NU E rap de subordonare adm local si jud sau adm centtrala si publica locala si nici intre adm publica judeteana sau cea locala (desi rolul unui consiliu jud e de a coordona activ cons locale dar doar in privinta unui interes public local general care o intereseaza si pe cealalta - de ex infrastructura locala)5cons si pres - colaborare - pune in adoptare hot cons6 cons locale si primar - colaborare - pune in aplicare adoptarile*principiul legalitatii - orice conduita a unei autoritati publice trebuie sa fie in raport de compatibilitate cu legea.Pt adm publica principii

1 autonomiei locale = capacitate recunoscuta de a hotora cu prioritate in probleme de interes public local - stabilita de lege - la fel si limitele. respectarea descentralizarii serviciilor publice si prin aut locale. Aut locala poate decide in probleme de interes public local cu exceptia problemelor care intra in sfera altor autoritati, posibil superioare. Autoritatea are nevoie de un text politic care sa ii justifice activitatea.

descentarilzarii - ansalmblul de prorogative recunoscute prin lege autoritatii locale prin care aceasta actioneaza. Cu cat prerogativele sunt mai numeroase, diverse si presuppun o mai ferma actiune a autoritatilor locale cu atat autonomia locala este mai consistenta.Daca e doar subsidiara autoritatea sau prerogativele de tutela administrativa (in romania prefectul are prerogativa de tutela administrativa art 123 parca)

deconcentrarea - rap dintre autoritaille admin publice centrale (ministere si servicii deconcetrate)descentralizarea este un proces pur legislativ care nu poate fi intors decat tot printr-un act legislativ - daca legea stabileste o compententa, ansamblu de prerogative pt o autoritate locala, autoritatea centrala nu poate intervenii in treburile acesteia pt ca ar fi ilegal.*in cazul deconcentrarii tot de catre lege tot acordarea de competente doar ca cea centrala pooate oricand sa exercite prorogativele pt un autoritate deconcentrata. De ex ministerul educatiei nationale poate oricand sa ia o decizie impotriva inspectoratului de scolat loacal.subsidelitaii

next raportul dr adm cu alte discipline si de factorii figgurativi ai dr adm siadm publica, autoritatea publica, serviciul public, interes public, putere publica, domeniu public, functia publica, contencios administrativ. (primele 5)