Contr. Mandat - Partea a II-A (2014)

download Contr. Mandat - Partea a II-A (2014)

of 5

Transcript of Contr. Mandat - Partea a II-A (2014)

  • 7/23/2019 Contr. Mandat - Partea a II-A (2014)

    1/5

    CONTRACTUL DE MANDAT (continuare)

    2. Efectele contractului de mandat

    1. Dou! cate"orii de efecte. ntruct mandatarul este reprezentantul mandantului, contractul demandat produce efecte nu numai ntre pri (mandant i mandatar), dar i n privina terului cu care se

    ncheie actul juridic ce formeaz obiectul mandatului. entru ali teri, mandatul este o res inter alios acta.

    A. Efecte ntre pri

    #.Obligaiile mandatarului11. E$ecutarea mandatului. rincipala obli!aie a mandatarului este aceea de a e"ecuta mandatul.

    #ee"ecutarea sau e"ecutarea necorespunztoare a acestei obli!aii fac ca mandatarul s fie rspunztor nunumai de dol (intenie), dar i de culp simpl.

    recizm c prin e"ecutarea mandatului nu trebuie neleas neaprat ncheierea actului proiectat (dee"emplu, vnzarea bunului). $ac mandatarul, cu toate dili!enele depuse, nu poate ncheia actul juridic ncondiiile mputernicirii primite, rspunderea lui nu va fi an!ajat.

    $ili!ena cerut mandatarului n ndeplinirea mandatului, inclusiv pstrarea sumelor de bani sau a altorbunuri primite de la sau pentru mandant%, va fi apreciat cu mai puin ri!urozitate dac mandatul este cutitlu !ratuit (art. &.'% alin. % .civ.). n acest caz, culpa mandatarului se apreciaz n concret(culpa levisin concreto), deci n funcie de dili!ena pe care o depune n propriile sale afaceri. $ac mandatul este cutitlu oneros, rspunderea lui se va aprecia dup tipul abstract (culpa levis in abstracto) al unui bunproprietar(bonus pater familias).

    *andatarul este obli!at s l ntiineze pe mandant despre mprejurrile care au aprut ulteriorncheierii mandatului i care pot determina revocarea sau modificarea acestuia. +ceast obli!aie deriv totdin obligaia de loialitatea mandatarului n raport cu mandantul, obli!aie care incumb mandatarului petoat durata derulrii contractului de mandat. $e e"emplu, mandatarul trebuie s l informeze pe mandantcu privire la ivirea unui potenial conflict de interese ntre mandant i mandatar ori cu privire la anumite

    constatri necunoscute mandantului n momentul ncheierii contractului de mandat (de pild, mandatarulafl c o cas pe care mandantul dorea s o cumpere prin intermediul su se afl ntro zon inundabil saunu este suficient de solid) sau cu privire la apariia unei re!lementri care ar putea sl determine pemandant si reconsidere poziia (de pild, s renune la vnzarea sau la cumprarea unui bun).

    n ipoteza n care culpa mandatarului este stabilit, msura rspunderii lui va fi dat - n ambele ipoteze- de pa!uba (ntrea!) suferit de mandant din cauza nee"ecutrii sau e"ecutrii necorespunztoare aobli!aiei asumate. n lipsa unei convenii contrare, mandatarul care ia ndeplinit mandatul nu rspundefa de mandant cu privire la e"ecutarea obli!aiilor asumate de persoanele cu care a contractat, cu e"cepiacazului n care insolvabilitatea lor ia fost sau ar fi trebuit s i fi fost cunoscut la data ncheieriicontractului cu acele persoane (art. &.'&% .civ.).

    otrivit art. &.'% .civ. mandatarul nu poate s depeasc limitele stabilite prin mandat. u toate

    acestea, el se poate abate de la instruciunile primite, dac i este imposibil s l ntiineze n prealabil pemandant i se poate prezuma c acesta ar fi aprobat abaterea dac ar fi cunoscut mprejurrile ce o justific.n acest caz, mandatarul este obli!at s l ntiineze de ndat pe mandant cu privire la schimbrile adusee"ecutrii mandatului.

    %/. 0ud. 1ar!hita a an!ajat rspunderea mandatarului pentru dispariia sumelor ce iau fost ncredinate demandant, ntruct sa dovedit ne!lijena sa n pstrarea banilor (dec.civ.nr.%23%4%, n 55$ nr.%%, %4%, p.6). $armandantul poate aciona i mpotriva terului care a sustras lucrul de la mandatar 7deoarece, prin faptul c a datmandat, nu se poate zice c sa desesizat de dreptul su de proprietate8 (as.9, dec.nr.%263%, n C.civ. adnotat,p.&', nr.%). entru rspunderea mandatarului din cauza culpei sale, n ceea ce privete pstrarea bunului primit de lamandant, a se vedea i :0, s.civ., dec.nr.;;23%44% cit.supra.

    %

  • 7/23/2019 Contr. Mandat - Partea a II-A (2014)

    2/5

    recizm c, dac lucrul deinut n baza mandatului pierefortuit, mandatarul nu rspunde, chiar dac lar fiputut salva, sacrificnd un bun propriu, ntruct art. &.%2' .civ. (din materia comodatului) nu este aplicabiln materia mandatului.

    12. O%li"a&ia de a da 'ocoteal!. mandatarul le poate vinde chiar i la un premai mic pentru a evita deteriorarea total a acestora).

    u privire la toate msurile luate n mprejurrile menionate mai sus, mandatarul trebuie s l anune dendat pe mandant.

    *andatarul datoreaz dobnzi pentru sumele ntrebuinate n folosul su ncepnd din ziuantrebuinrii, iar pentru cele cu care a rmas dator, din ziua n care a fost pus n ntrziere.

    ntruct dreptul la aciune al mandantului pentru predarea sumelor de bani sau a altor bunuri primite demandatar de la teri n cursul e"ecutrii mandatului nu se poate nate de la data ncheierii contractului demandat (contra non valentem agere non currit praescriptio), prescripia ncepe s cur! de la data ncetriicontractului, fie prin e"ecutarea lui6, fie prin alte moduri de ncetare a raporturilor dintre pri (cum ar fi i

    e"pirarea termenului suspensiv prevzut n contract)2

    .n le!tur cu nceperea cur!erii termenului de prescripie de la data e"ecutrii contractului, se puneproblema stabilirii acestui moment, mai ales n cazul sumelor de bani ridicate de la o instituie bancar nbaza unei 7clauze de mputernicire8. ?ste unanim admis n literatura de specialitate i n practica judiciarc o asemenea clauz reprezint un mandat, o mputernicire dat de ctre titularul libretului beneficiaruluiclauzei, acesta din urm avnd obli!aia s dea socoteal mandantului, inclusiv s remit sumele de baniridicate i nentrebuinate n interesul acestuia, dac raporturile de mandat dintre ei nu sunt dublate de alteraporturi juridice (donaie, plata unei datorii etc.). +stfel fiind, se pune ntrebarea referitoare la momentulnceperii cur!erii termenului de prescripie a aciunii avnd ca obiect predarea sumelor de bani ridicate dela unitatea bancar. n acest caz sunt aplicabile prevederile art. &.2& .civ., n sensul c prescripiadreptului la aciune ncepe s cur! de la data cnd p!ubitul (mandantul) a cunoscut sau trebuia s

    &n practic, sa decis c aciunea prin care se solicit obli!area unei persoane de a plti suma de bani cu care sambo!it fr just cauz nu este admisibil dac reclamantul are posibilitatea de a e"ercita o aciune izvornd dintrun contract de mandat pe care la ncheiat cu prtul (vz. 0, s.civ. i de propr.int., dec. nr.;;63&''2, nJurisprudena Seciei civile pe anul 2005, p.;%;;%2).

    ;revederile art. %.=4' alin. ; .civ. sunt aplicabile i atunci cnd bunurile predate mandatarului formeazobiectul unui contract de locaiune (de e"emplu, este vorba de un utilaj), n temeiul art. %.4' alin. & .civ.

    6$e e"emplu, de la data cnd mandatarul a vndut !arnitura de mobil. /. 0ud. 1unedoara, dec.nr.2'3%4=, n55$ nr.%, %4, p.='.

    2$ata de la care ncepe s cur! termenul de prescripie e"tinctiv ntro aciune n restituirea bunurilor deinuten baza unui contract de mandat nu este data naterii raportului de drept, ci data refuzului mandatarului de a restituibunurile mobile la cererea mandantului (.+. @uc., s. a 999a civ., dec. nr. &;;43%444, n Culegere de practic judiciar nmaterie civil !""", p.='=%).

    &

  • 7/23/2019 Contr. Mandat - Partea a II-A (2014)

    3/5

    cunoasc pa!uba ce ia fost pricinuit de mandatar prin ridicarea sumelor de bani i nerespectarea obli!aieide a da socoteal.

    n sfrit, precizm c problema prescripiei, la care neam referit n rndurile de mai sus, vizeaz,evident, numai aciunea personal a mandantului (derivat din contractul de mandat), iar nu aciunea realn revendicare intentat de mandant n calitate de proprietar (de e"emplu, pentru restituirea bunului individualdeterminat nevndut de mandatar sau pentru predarea bunului cumprat de el n numele i pe seamamandantului) !uvernat de re!ulile specifice acestei aciuni reale.

    1. O%li"a&ii reult*nd din 'u%'tituirea unei ter&e +er'oane . n principiu, mandatarul trebuie se"ecutepersonalnsrcinarea primit, deoarece contractul de mandat este ncheiat intuitu personae, avnd labaz ncrederea mandantului n mandatar. rin e"cepie, n contractul de mandat se poate prevedea dreptulmandatarului de ai substitui o ter persoan n e"ecutarea n tot sau n parte a mandatului.

    hiar n absena unei autorizri e"prese, mandatarul i poate substitui un ter dacA a) mprejurrineprevzute l mpiedic s aduc la ndeplinire mandatul> %)i este imposibil s l ntiineze n prealabilpe mandant asupra acestor mprejurri> c)se poate prezuma c mandantul ar fi aprobat substituirea dac arfi cunoscut mprejurrile ce o justific. $e e"emplu, mandatarul trebuie s vnd anumite bunuri perisabilentro ar strin i pentru aceasta trebuie s fie prezent la locul ntlnirii la ora 2 a.m. +juns la !rani laora % a.m., este informat c ncepnd cu ora &6 a intrat n vi!oare - pentru cel puin 6 de ore o interdicie

    de a ptrunde pe teritoriul acelei ri cu camioane care depesc o anumit !reutate pentru c ar putea fideteriorat asfaltul. n aceste condiii, recur!e la serviciile a ; cunoscui, care posed camioane de tonaj maimic i care se obli! s preia bunurile i s le vnd n ara vecin, urmnd ca banii s i fie predaimandatarului la ntoarcere, n cursul aceleai zile.

    ntrun astfel de caz, mandatarul este obli!at s l ntiineze de ndat pe mandant cu privire lasubstituire. $ac substituirea nu a fost autorizat de mandant (precum n e"emplul de mai sus), mandatarulrspunde pentru actele persoanei pe care ia substituito ca i cum lear fi ndeplinit el nsui.

    $ac substituirea a fost autorizat, mandatarul nu rspunde dect pentru dili!ena cu care a alespersoana care la substituit culpa in eligendoi ia dat instruciunile privind e"ecutarea mandatului.

    n toate cazurile, mandantul are o aciune direct mpotriva persoanei pe care mandatarul iasubstituito. (art. &.'&; alin.= .civ.). n schimb, persoana pe care mandatarul ia substituito poate acionampotriva mandantului numai pe calea aciunii oblice, ntruct posibilitatea intentrii unei aciuni directe -dero!atorii de la re!ulile !enerale - nu poate fi recunoscut n lipsa unei dispoziii e"prese a le!ii. $ar dacmandatarul a fost autorizat si substituie o ter persoan (cu sau fr artarea persoanei), considerm cpersoana pe care mandatarul ia substituito poate aciona mpotriva mandantului n baza raporturilordirecte pe care le are - prin intermediul mandatarului - cu mandantul (practic, mandantul la mputernicit pemandatar s ncheie un contract de mandat cu cel pe care mandatarul i la substituit, iar acesta din urm devinen acest caz mandatar al mandantului i se poate ndrepta mpotriva acestuia n temeiul contractului de mandatncheiat cu mandantul prin intermediul mandatarului). n acest caz, nu mai suntem n prezena unei 7aciunidirecte8 propriuzise, cci aceasta vizeaz ipotezele lipsite de fundamentul raporturilor juridice directe. n

    privina aciunii directe a mandantului, le!ea nu mai face aceast distincie - conferind aciune direct i nlipsa autorizaiei de substituire -, fiind fr relevan practic e"istena sau ine"istena raporturilor juridicedintre mandant i substituit.

    n raporturile dintre mandatar i persoana pe care acesta ia substituito se aplic re!ulile mandatului.

    1,. -luralitate de mandatari. hestiunea este re!lementat de art. &.'&& .civ. i se are n vedereipoteza n care sa ncheiat un sin!ur contract de mandat, dar partea contractant numit 7mandatar8 esteformat din cel puin & persoane. :e aplic urmtoarele reguli#

    a)n absena unei stipulaii contrare, mandatul conferit mai multor persoane pentru a lucra mpreunnuare efect dac nu a fost acceptat de ctre toate aceste persoane. ?"plicaia este foarte simplA dac, de

    ;

  • 7/23/2019 Contr. Mandat - Partea a II-A (2014)

    4/5

    e"emplu, partea numit 7mandatar8 este format din ; persoane, iar una dintre aceste persoane nu aconsimit la ncheierea contractului de mandat, nseamn c lipsete consimmntul 7mandatarului8> nlipsa unei stipulaii contrare (ceea ce ar fi putut nsemna, de e"emplu, stipulaia potrivit cu care dac opersoan nu accept mandatul, acesta va produce efecte ntre mandant i acele persoane care acceptmandatul) contractul de mandat nu va produce niciun efect.

    %)nd mai multe persoane au acceptat acelai mandat, actele lor l obli! pe mandant chiar dac aufost ncheiate numai de una dintre ele, afar de cazul cnd sa stipulat c vor lucra mpreun. nseamn c

    dac sa stipulat n contractul de mandat c mandatarii vor lucra mpreun (mandantul dorind sbeneficieze de cunotinele, e"periena, aptitudinile, calitile morale etc. ale fiecrui mandatar, care unite ivor asi!ura o mai bun protecie a intereselor), actele pe care ei le ncheie n numele i pe seama acestuiavor fi valabile numaidac vor fi ncheiate de toi mandatarii, care trebuie s i semneze actul juridicncheiat. $ac nu sa prevzut c mandatarii vor lucra mpreun, ncheierea actului de ctre unul dintre eieste suficient pentru ca mandantul s fie obli!at n mod valabil (de re!ul, n cazuri de acest !enmandantul recur!e la o pluralitate de mandatari pentru ca n situaia n care unul nu poate s participe lancheierea unui act juridic, s poat participa altul).

    c)n lips de stipulaie contrar, mandatarii rspund solidarfa de mandant dac sau obli!at s lucrezempreun. ?ste un caz de solidaritate legal pasiv, de natur al proteja pe mandant. $ac mandatarii nu

    sau obli!at s lucreze mpreun, rspunderea lor este divi$ibil, lund n considerare actele pe care leancheiat fiecare.

    ##.Obligaiile mandantului1. -unerea la di'+oi&ia mandatarului a mi/loacelor nece'are e$ecut!rii mandatului. otrivitart.

    &.'&2 alin. % .civ. 7n lipsa unei convenii contrare, mandantul este obli!at s pun la dispoziiamandatarului mijloacele necesare e"ecutrii mandatului8. $e e"emplu, mandantul trebuie s pun ladispoziia mandatarului sume de bani (necesare transportului, cazrii sau cele necesare obinerii unor avizesau autorizaii), titluri de proprietate i alte acte accesorii, mijloace de transport i altele asemenea, nfuncie de obiectul contractului de mandat.

    *andatarul nu este inut s avanseze din surse proprii sumele necesare e"ecutrii mandatului, afar dac

    prile au convenit altfel.*andantul va restitui mandatarului cheltuielile re$onabile avansate de acesta din urm pentrue"ecutarea mandatului (sumele avansate i alte cheltuieli necesare i utile), mpreun cu dobnzile le!aleaferente, calculate de la data efecturii cheltuielilor. +ceste cheltuieli nu sunt incluse n remuneraiamandatarului, dac prile nu convin altfel (de e"emplu, avocatul poate stabili onorariul lund nconsiderare i cheltuielile de deplasare, cazare, anumite ta"e pe care le pltete pentru client etc.).*andatarul va trebui s fac dovada cheltuielilor efectuate, care nu trebuie s fie e"a!erate6.

    10. De'+!"u%irea mandatarului.*andantul este obli!at s repare prejudiciul suferit de ctre mandatarn e"ecutarea mandatului, dac acest prejudiciu nu provine din culpa mandatarului (art. &.'&= .civ.). $ee"emplu, pa!uba rezultat din accidentul ntmplat cu ocazia diri!uirii unor lucrri fcute pentru mandant.recizm c instanele trebuie s aib n vedere numai pa!ubele suferite de mandatar - fr culp din partea

    sa - care sunt 7ocazionate8, adic n cone"iune (nu neaprat le!tur cauzal) cu activitile desfurate demandatar n e"ecutarea mandatului, iar nu i alte pa!ube suferite fr le!tur cu e"ecutarea mandatului.1. -lata remunera&iei. otrivit art. &.'& .civ. 7$ac mandatul este cu titlu oneros, mandantul este

    obli!at s plteasc mandatarului remuneraia, chiar i n cazul n care, fr culpa mandatarului, mandatulnu a putut fi e"ecutat8. hiar dac mandatul a fost e"ecutat dup e"pirarea termenului stipulat, darmandantul se folosete de actul ncheiat, el este obli!at s plteasc remuneraia, considernduse c arenunat implicit la termenul stipulat.

    =heltuielile folositoare mandantului sunt supuse restituirii, chiar i n cazul n care culpa mandatarului adeterminat revocarea mandatului.

    Bz. $. +le"andresco, op.cit.,p.6;;.6

  • 7/23/2019 Contr. Mandat - Partea a II-A (2014)

    5/5

    5eamintim c potrivit art. &'%' alin. & .civ., dac remuneraia mandatarului nu este determinat princontract, aceasta se va stabili potrivit le!ii, uzanelor ori, n lips, dup valoarea serviciilor prestate.

    1. 3olidaritatea mandan&ilor. nd mandatul a fost dat aceluiai mandatar de mai multe persoanepentru o afacere comun, fiecare dintre ele rspunde solidar fa de mandatar de toate efectele mandatului.

    14. Dre+tul de reten&ie al mandatarului. entru !arantarea tuturor creanelor sale mpotrivamandantului izvorte din mandat, mandatarul are un drept de retenie asupra bunurilor primite cu ocaziae"ecutrii mandatului de la mandant ori pe seama acestuia.

    $ou observaii sunt necesareA a)dreptul de retenie este recunoscut doar pentru !arantarea creanelor

    izvorte din mandat, nu i pentru alte creane pe care mandatarul lear avea mpotriva mandantului i careau un alt izvor juridic (alt contract, delictul civil etc.). reanele izvorte din mandat ar putea fi cheltuielileavansate de mandatar, desp!ubirile la care acesta are dreptul, remuneraia mandatarului. %) bunurileasupra crora poart dreptul de retenie sunt att cele primite de la mandant n vederea e"ecutriimandatului, ct i cele primite de la terul cocontractant i care, n condiii normale, ar trebui predatemandantului, n temeiul obli!aiei mandatarului de a da socoteal.

    5. Efectele mandatului fa&! de ter&i

    2