Comunicat Presa 2007

4
Exercitarea profesiei de medic in Franta Comunicat de presă Exercitarea Profesiei de medic în Franţa În contextul intrării României în Uniunea Europeană, un număr din ce în ce mai mare de medici români doresc să profeseze în afara graniţelor ţării. Pentru a oferi membrilor săi informaţii detaliate şi de calitate în legătură cu acest subiect, precum şi din dorinţa de armonizare legislativă, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti a elaborat un proiect de colaborare cu instituţiile omoloage din Uniunea Europeană. Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti a considerat oportun ca primele contacte interinstituţionale europene să fie realizate cu Franţa, în condiţiile în care cei mai mulţi medici aleg această ţară ca alternativă profesională, Pe parcursul primelor luni ale anului 2007 a avut loc o bogată corespondenţă între Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti şi Ordinul Medicilor din Paris, în urma căreia a avut loc un prim contact oficial între reprezentanţii celor două organizaţii profesionale. La invitaţia preşedintelui Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, prof. dr. Sorin-Mircea OPRESCU, secretarul general al Ordinului Medicilor din Paris dr. Herve BOISSIN a sosit în data de 25.05.2007 la Bucureşti. Vizita domniei sale a permis abordarea comparativă a organizării celor două instituţii din punct de vedere al structurii funcţionale, al condiţiilor de înscriere, a comunicării cu medicii, a evidenţei datelor cu caracter personal şi profesional precum şi al modalităţilor de soluţionare a plangerilor. Pentru a putea oferi toate aceste informaţii precum şi pentru a răspunde întrbărilor punctuale formulate de către cei interesaţi, Dr. Herve BOISSIN a conferenţiat sâmbătă, 25 mai 2007, incepând cu ora 11 :00 la sala Ovidiu Şincai a Palatului Parlamentului, eveniment la care au participat peste 300 de medici. Actele necesare pentru obţinerea dreptului de liberă practică în Paris - Copie legalizată după certificatul de naştere şi actul de identitate. - După caz, un atestat de naţionalitate eliberat de ambasadă. - O fotografie de identitate. - Un extras de cazier judiciar (sau un document echivalent), valabil trei

description

medicina

Transcript of Comunicat Presa 2007

Exercitarea profesiei de medic in Franta

Comunicat de pres

Exercitarea Profesiei de medic n Frana

n contextul intrrii Romniei n Uniunea European, un numr din ce n ce mai mare de medici romni doresc s profeseze n afara granielor rii. Pentru a oferi membrilor si informaii detaliate i de calitate n legtur cu acest subiect, precum i din dorina de armonizare legislativ, Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureti a elaborat un proiect de colaborare cu instituiile omoloage din Uniunea European.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureti a considerat oportun ca primele contacte interinstituionale europene s fie realizate cu Frana, n condiiile n care cei mai muli medici aleg aceast ar ca alternativ profesional,

Pe parcursul primelor luni ale anului 2007 a avut loc o bogat coresponden ntre Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureti i Ordinul Medicilor din Paris, n urma creia a avut loc un prim contact oficial ntre reprezentanii celor dou organizaii profesionale.

La invitaia preedintelui Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureti, prof. dr. Sorin-Mircea OPRESCU, secretarul general al Ordinului Medicilor din Paris dr. Herve BOISSIN a sosit n data de 25.05.2007 la Bucureti. Vizita domniei sale a permis abordarea comparativ a organizrii celor dou instituii din punct de vedere al structurii funcionale, al condiiilor de nscriere, a comunicrii cu medicii, a evidenei datelor cu caracter personal i profesional precum i al modalitilor de soluionare a plangerilor.

Pentru a putea oferi toate aceste informaii precum i pentru a rspunde ntrbrilor punctuale formulate de ctre cei interesai, Dr. Herve BOISSIN a confereniat smbt, 25 mai 2007, incepnd cu ora 11 :00 la sala Ovidiu incai a Palatului Parlamentului, eveniment la care au participat peste 300 de medici.

Actele necesare pentru obinerea dreptului de liber practic n Paris

- Copie legalizat dup certificatul de natere i actul de identitate. - Dup caz, un atestat de naionalitate eliberat de ambasad. - O fotografie de identitate. - Un extras de cazier judiciar (sau un document echivalent), valabil trei luni. - Certificat profesional curent (good standing) eliberat de Colegiul Medicilor, sau o adeverin din care s reias c medical nu a fost membru al Colegiului Medicilor din Romnia. - Un curriculum vitae cu studiile medicale. - Un atestat de limba francez. - Dou copii legalizate dup Diploma de absolvire. - Dou copii legalizate dup certificatul de confirmare n specialitate. - Dou copii traduse (de un traductor autorizat) i legalizate dup toate diplomele. - Pentru documentele (diplome, certificate) eliberate nainte de anul 2007, este necesar atestarea de ctre Ministerul Sntii din Romnia.

Dupa ndeplinirea demersurilor administrative, medicul roman va avea o ntrevedere cu un medic raportor, membru n Consiliul Ordinului Medicilor din Paris, care va proceda la nscrierea n Ordinul Medicilor din Frana.

Actele necesare pentru obinerea dreptului de liber practic n Bucureti

- Adeverin eliberat de ultima instituie n care i-a desfurat activitatea medical (pentru a confirma c nu a depit 5 ani de ntrerupere a exercitrii profesiei de medic). - Copie dup actul de identitate (paaport). - Un extras de cazier judiciar (sau un document echivalent), valabil trei luni, nsoit de o traducere legalizat n limba romn. - Certificat profesional curent ( good standing) eliberat de Ordinul Medicilor din Frana. - Copie dup diploma de absolvire. - Certificat medical din care s rezulte c este apt din punct de vedere fizic i psihic s exercite profesia de medic (eliberat n Romnia, de instituiile abilitate, sau n Frana, caz n care trebuie nsoit de o traducere legalizat n limba romn). - Copie dup certificatul de confirmare n specialitate. - Copii dup certificatele de atestat profesional dobndite. - Copii, traduse i legalizate n Romnia, dup toate diplomele i certificatele de mai sus. - n cazul diplomelor i certificatelor obinute n afara Uniunii Europene, poate fi necesar atestarea de ctre Ministerul nvmntului sau Ministerul Sntii din Romnia.

Listele cu joburi

Medicii romni care doresc s profeseze n Paris, pot consulta lista ofertelor i anunurile posturilor de medic, n presa de specialitate: Impacte Mdecine, Le Quotidien du Mdecin, Le Gnraliste, Le Panorama du Mdecin, etc i pe site-urile oficiale ale serviciilor publice de sntate (Ministre de la Sant, portail de lAssistance Publique etc).

Plngerile la adresa medicilor din Paris

Cnd se depune o plngere la Ordinul Medicilor din Paris, un consilier ordinal o instrumenteaza imediat fr prtinire, ia cunotin de faptele prezentate de reclamant i solicit, printr-o scrisoare cu confirmare de primire, poziia medicului n cauz, a precizat dr. Herv BOISSIN, ca rspuns la solicitarea CMMB. Petentul poate fi satisfcut de explicaiile date i-i poate retrage plngerea, sau i-o poate menine. Aceast prim etap, cnd este vorba de un pacient i un medic, se rezolv exclusiv in scris. Secretarul general al Ordinului Medicilor din Paris a subliniat c, n curnd, vor fi introduse dispoziii noi, care implic obligaia de a se ncerca o conciliere, prin intlnirea fa n fa a celor dou pri, cum se ntmpl, la ora actual, cnd este vorba de un litigiu ntre doi medici. Dac medicul nu rspunde la scrisoarea primit, el se expune sanciunilor disciplinare. n acest prim stadiu, dac plngerea are o baz serioas, medicul poate s apeleze la un avocat pentru a-i redacta raspunsul catre Ordinul Medicilor, a ncheiat dr. Herve BOISSIN.

n Paris plngerile cel mai des intlnite sunt legate de eliberarea unor certificate medicale i de coninutul lor, de rezultate ale chirurgiei estetice, de haruieli i agresiuni sexuale, de conflicte ntre medici, de erori de diagnostic, de publicitate (mai ales pe internet), i de de onorarii.

Plngerile la adresa medicilor din Bucureti

Dup depunerea reclamaiei, Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureti ia n discuie oportunitatea de a declana investigaia n funcie de competena material i teritorial, tardivitate, etc. n urma deciziei de declanare a investigaiei, se transmite dosarul unui referent care se deplaseaz la unitatea sanitar respectiv, adun documente, declaraiile medicilor implicai i finalizeaz investigaia printr-un referat care face descrierea cazului. Comisia de disciplin analizeaz prile i decide dac a existat sau nu o abatere deontologic, or neglijen profesional, dispunnd, dac este cazul, sancionarea conform legii. n termen de 15 zile de la comunicarea deciziei, medicul n cauz poate depune contestaie mpotriva sanciunii, la Cosiliul Naional al Colegiului Medicilor din Romnia.

n Bucureti, cauzele cel mai des ntlnite sunt legate de abateri etice privind dezvluirea secretului profesional i alte atitudini nedeontologice, litigii ntre medici i problematica concediilor medicale. Nu n ultimul rnd, specialitile medicale unde se nregistreaz cele mai multe plngeri sunt: chirurgie, ginecologie i medicin de urgen.