Circuit 2011

download Circuit 2011

of 57

Transcript of Circuit 2011

1 CIRCUIT ITALIA-GRECIA 2011

Vacanta la Budapesta - Obiective Turistice Budapesta. Obiective turistice din Budapesta ce fac acest oras unul ce trebuie vizitat. Budapesta este un oras ce abunda de obiective turistice si locuri frumoase care fac din capitala Ungariei o destinatie de vacanta ideala. Datorita faptului ca Budapesta ofera o multitudine de obiective turistice si istorice, orasul poate fi considerat unul dintre cele mai frumoase orase din Europa si din lume. Multi considera Budapesta si poate pe buna dreptate locul de nastere al lumii moderne. Pentru a va organiza mai usor vacanta in Budapesta iata o lista de obiective turistice in Budapesta. Parlamentul Cladirea Parlamentului Ungariei este locul in care se intalneste Adunarea Nationala; este una dintre cele mai frumoase cladiri legislative din Europa si al treia cladire ca marime din lume ce gazduieste un Parlament national. Adunarea Nationala a Ungariei a decis constructia acestei clari impunatoare in anul 1880, la aproape un deceniu si jumatate dupa compromisul cu conducatorii Habsburgilor. Planul de constructie ce a fost folosit pentru cladire, a fost conceput de Imre Steindl, un profesor la Universitatea Tehnica din Budapesta, iar constructia a inceput in anul 1885.

Cladirea Parlamentului din Budapesta a fost inaugurata in 1896, an ce a marcat o mie de ani de la aniversarea cuceririi de catre unguri a bazinului Carpatilor, dar cladirea a fost complet finalizata abia in anul 1904. Peste o mie de oameni au lucrat la constructie, au fost folosite peste 40 de milioane de caramizi si peste 40 de kilograme de aur de 23 de carate. Din cauza pietrei folosite la constructie, care se degradeaza foarte repede, Parlamentul este aproape mereu in renovare. In timpul lucrarilor de renovare, ce sunt foarte dificile datorita nivelului foarte ridicat al detaliilor ce impodobesc cladirea, se foloseste alt tip de piatra, mult mai durabila. Stilul arhitectural in care a fost construit Parlamentul este gotic renascentist; un alt exemplu de cladire la care sa folosit acelasi stil arhitectonic este Westminster Palace din Londra. Parlamentul are o structura simetrica, un dom foarte mare, lucru neobisnuit la o structura gotica. Lungimea Parlamentului din Budapesta este de 268 de metri iar latimea de 123 de metri. Are un total de 691 de camere, peste 200 dintre acestea sunt birouri. Inaltimea, de 96 de metri are o insemnatate simbolica, facand referire la anul 896, cand ungurii s-au stabilit in zona. Cladirea are 90 de statui pe exterior si 152 de statui in interior.

Grupurile pot vizita Parlamentul din Budapesta numai cu rezervare prealabila. Rezervarile pot fi facut in timpul cat este deschis departamentul de turism. Vizitatorii individuali nu au nevoie sa isi faca rezervare in avans. Biletele se pot gasi la poarta X din Piata Kossuth. Biroul de vanzare a biletelor sunt deschise dupa cum urmeaza: 1 Octombrie 30 Aprilie: de luni pana sambata: 8:00 am 4:00 pm, duminica de la 8:00 am la 2:00 pm. 1 Mai 30 Septembrie: de luni pana vineri de la 8:00 am 6:00 pm, sambata de la 8:00 am la 4 pm si duminica de la 8:00 am la 2:00 pm.

2Cetatenii Uniunii Europene pot vizita Cladirea Parlamentului, gratuit daca fac dovada nationalitatii lor. Pentru cetatenii din afara Uniunii Europene biletele costa 2640 de forinti si 1320 de forinti pentru studenti. In timpul sedintelor parlamentare si receptiilor oficiale, tururile turistice nu sunt posibile si eventual vor fi amanate pentru o data ulterioara daca deja au fost rezervate. Sunt disponibile ghiduri in mai multe limbi straine: engleza, germana, franceza, rusa, idis, italiana, spaniola. Citadela si dealul Gellert Dealul Gellert. Dealul Gellert este o roca mare, inalta de 140 de metri care se inalta deasupra Dunarii in Buda. Conform legendei vrajitoarele veneau pe deal in fiecare noapte si mergeau pe spatele unui om. Dealul Gellert si-a primit numele dupa cel al episcopului Gellert care a venit in Ungaria din Italia la cererea Regelui Sfantul Stefan, spre a ii crestina pe unguri. Cativa pagani l-au bagat intr-un butoi pe episcop si l-au aruncat de pe deal in Dunare.

O statuie mare ce tine o cruce in mana dreapta se afla pe partea nord-estica a dealului, cu fata spre podul Elisabeta. Aceasta statuie comemoreaza moartea episcopului. Dealul Gellert are de asemenea un rol important din punct de vedere hidrologic. O parte importanta a rezervei de apa potabila a Budapestei este stocata intr-un rezervor din interiorul dealului. De ziua nationala a Ungariei, focurile de artificii sunt lansate de pe deal. Citadela. Habsburgii au realizat cel mai bine importanta strategica a dealului Gellert si au construit o fortareaza in varful dealului dupa ce au suprimat revolutia din 1848 si razboiul de independenta. Guri de tun au fost amplasate pe deal si dintesc spre Dunare. Scopul Citadelei era sa aminteasca rebelilor ungari cine conducea cu adevarat tara. In acele vremuri, Citadela era cel mai dispretuit loc din Budapesta si ungurii o numeau Bastilia Budapestei.

Habsburgii au predat-o consiliului local la sfarsitul secolului al XIX-lea si anumite parti din ea au fost distruse in mod simbolic. De atunci Citadela a servit mai multor scopuri; a fost inchisoare, adapost temporar pentru cei fara casa, locul unei baterii anti aeriene si din anii 60, fortareata este unul din cele mai importante obiective turistice ale Budapestei. Merita sa faceti o vizita pana in varful dealului la Citadela, mai ales pentru privelistea de vis asupra intregului oras. Pentru a intra in muzeul din Citadela taxa este 300 de forinti, adica un pic peste un euro. Statuia libertatii de la Citadela. Aceasta statuie feminina enorma se gaseste in fata Citadelei. Este atat de mare incat poate fi vazuta aproape din orice parte a orasului iar in timp a devenit simbolul capitalei Ungariei. Statuia libertatii comemoreaza eliberea Ungariei de sub opresiunea nazista. Se spune ca statuia a fost gandita sa aibe in mana o sabie dar pana cand a fost ridicata, regimul hortist a fost inlocuit de cel comunist si acestia au inlocuit sabia cu o frunza de palmier iar statuia unui soldat sovietic a fost amplasata la baza.

3Desi toate stauile comuniste au fost daramate si mutate la marginea orasului in Parcul Statuilor, Statuia Libertatii a ramas. Doar soldatul sovietic de la baza Statuii Libertatii si numele soldatilor din Armata Rosie care au murit in timpul asediului Budapestei au fost indepartate. In zilele noastre, nu ne putem inchipui Budapeste fara Statuia Libertatii. Biserica din pestera de pe dealul Gellert. Aceasta biserica a luat nastere intr-o pestera naturala in 1926. Pana in anii 50, singurul ordin bisericesc maghiar a condus aceasta biserica. Acest ordin isi trage numele dupa Paul, un sfant din secolul al treilea ce a trait in desertul Egiptului avand doar un corb drept companie. Acest corb ii aducea zilnic o jumatate de felie de paine.

In anii 50 comunistii i-au arestat pe calugarii din aceasta manastire, l-au executat pe liderul lor si au inchis biserica. In 1989 zidul care zavorase biserica a fost daramat si aceasta a fost redeschisa. O parte a zidului poate fi vazuta la intrarea in pestera ce formeaza biserica. In capela centrala a bisericii veti putea vedea statuia Sfantului Paul avand corbul sau pe umar. Intrarea este gratuita iar biserica este deschisa de la 8:00 la 19:00. Palatul Regal din Budapesta. Palatul Regal a fost distrus si reconstruit de multe ori. Regele Bela al IV-lea a inceput constructia palatului in secolul al XIII-lea dupa invazia mongolilor. Palatul original a fost construit in stil gotic si a continuat sa fie extins timp de 300 de ani. Epoca de aur a palatului a fost in timpul domniei regelui Matthias. A fost total distrus in 1686 cand armata Habsburgilor a eliberat Buda de sub ocupatia Otomanilor.

Habsburgii au construit un palat nou, mai mic, in stil baroc la inceputul secolului al XVIII-lea. Acesta a fost din nou afectat in timpul Razboiului de Independenta din 1848. Urmatoarea reconstructie aproape ca a dublat dimensiunile palatului si a avut loc la sfarsitul secolului al XIX-lea. O aripa foarte mare a fost adaugata in spate. In 1945, palatul a fost ultimul loc in care trupele germane din Budapesta s-au retras inainte de a fi infrante. Reconstructia de dupa razboi a scos la iveala fundatiile constructiei gotice si a celei renascentiste. Aceste stiluri au fost reincorporate in lucrarile de restaurare fapt ce a facut din palatul din Budapesta sa fie o mixtura de stiluri arhitectonice. In zilele noastre, Palatul Regal din Budapesta, gazduieste trei muzee: Muzeul de Istorie a Budapestei, Galeria Nationala a Ungariei si Muzeul de Arta Contemporana. Bastionul Pescarilor. Ca parte a lucrarilor de renovare ale cartierului ce gazduieste Palatul Regal din Budapesta, a fost construit si Bastionul Pescarilor in anul 1905. Exista doua explicatii despre originea numelui bastionului. Unii oameni spun ca o piata de peste se afla in apropiere in Evul Mediu si de aici se trage si denumirea bastionului. O alta explicatie porneste de la presupunerea ca breasla pescarilor a aparat aceasta parte a zidului castelului din Budapesta. In ciuda faptului ca este numit un bastion, de fapt constructia este o terasa de unde privelistea este uimitoare.

4

Bastionul Pescarilor are sapte turnuri, cate unul pentru fiecare dintre triburile ungurilor. Planurile constructiei par a fi fost de inspiratie orientala. Unii au considerat constructia un kitchs iar altii au considerat-o foarte frumoasa. Oricum ar fi, privelistea pe care o ofera o vizita la Bastionul Pescarilor este memorabila. Bastionul Pescarilor este deschis zilnic 24 de ore din 24. Taxa de intrare este de 200 de forinti, aproximativ 0.80 . Biserica Matthias. Biserica Matthias se afla in Buda si este unul din principalele obiective turistice din capitala Ungariei. Biserica se afla pe locul unei alte biserici construite pe vremea regelui Bela al IV-lea intre anii 1255 1269. Aceasta a fost reconstruita de mai multe ori. Parti ale bisericii au fost extinse si li s-a dat forma de poligon la sfarsitul secolului al XIV-lea. Din aceiasi perioada dateaza si magnifica poarta de la intrarea din sud, ce are un basorelief infatisand moartea Fecioarei Maria. In anul 1309 Charles Robert de Anjou a fost incoronat in aceasta biserica, devenind Regele Carol I al Ungariei. In timpul domniei Regelui Matthias, dupa numele caruia a si fost numita biserica, au fost adaugate capele laterale dar si un oratoriu pentru familia regala, precum si noul turn al bisericii din partea de sud. In acest turn erau adapostite arme ale lui Matei Corvin ce dateaza din 1470. Acum, aceste arme se gasesc in interiorul bisericii.

In 1526 cladirea a fost distrusa de foc si 15 ani mai tarziu a fost transformata intr-o moschee. Dupa ce turcii au fost alungati de habsburgi, iezuitii si-au asumat responsabilitatea bisericii Incoronarii, asa cum mai este ea numita si au renovat-o in stil Baroc. In 1867 Imparatul Franz Iosef I de Austria si consoarta sa Elisabeta (Sissi) au fost incoronati conducatori ai Ungariei aici; Franz List a compus muzica pentru ceremonia de incoronare. Bisrica a fost reconstruita in forma actuala intre anii 1874 si 1896, pentru reconstructie fiind ales stilul gotic. La sfarsitul celui deal Doilea Razboi Mondial a fost serios avariata dar a fost restaurata cu migala, rabdare si munca ce a durat ani de zile. O adevarata bijuterie a bisericii gotice o reprezinta usa de pe fatada sudica ce o infatiseaza pe Fecioara Maria. De o parte si de cealalta a intrarilor se gasesc statuia Regelui Stefan I (cel Sfant) si Regelui Ladislau I. Interiorul bisericii Matthias este decorat cu diverse forme geometrice si ornamentatii florale ce amintesc moscheia care a existat aici in trecut. Frescele si vitraliile dateaza din anii 1890; tot din aceasta perioada dateaza altarul neo-gotic. In biserica exista Muzeul de Arta Ecleziastica. Vizitatorii pot admira in muzeu o serie de exponate pornind de la cripta medievala si pana la Capela Sfantul Stefan, exponate ce includ replici ale Coroanei Regale Ungare, bijuterii medievale regale si un numar important de relicve sarce. Adresa: I. Szenthromsg tr 2, Buda, Budapest, Hungary Autobuz : linia 16 de la Dek tr pana la Dealul Castelului. Funicular: de la Clark dm tr pana pe Dealul Castelului Orar: Zilnic de la 9 am la 6 pm Pret: 400 Ft

5Piata Eroilor din Budapesta. Piata Eroilor este unul din cele mai vizitate obiective turistice din Budapesta si se afla in fata Parcului Central la capatul Bulevardului Andrassy, una dintre strazile cele mai importante din Budapesta. Piata Eroilor din Budapesta este parte a Patrimoniului Universal UNESCO. Monumentul a fost construit in 1896 pentru a comemora o mie de ani de la sosirea Maghiarilor in Bazinul Carpatic.

Monumentul se compune din doua semicercuri deasupra carora sunt asezate simbolurile pacii si razboiului, al muncii si bunastarii, al cunoasterii si gloriei. Laturile Pietei Eroilor sunt decorate cu statui de regi, guvernatori si personaje celebre din istoria Ungariei. La picioarele fiecarei statui o mica placa descrie cel mai important moment din viata personalitatii respective. In mijlocul Pietei Eroilor se gaseste o coloana inalta de 36 de metri in varful careia se gaseste statuia Arhanghelului Gabriel, simbol al credintei Romano-Catolice. Pe piedestal statui ecvestre il comemoreaza pe Arpad si pe cele sapte capetenii ale triburilor maghiarilor. Descendentii lui Arpad au dat nastere dinastiei regale din Ungaria. Mormantul soldatului necunoscut se gaseste si el in piata. De o parte si de alta a pietei se gasesc Muzeul de Arta si Galeria de Arta. Ambele merita sa fie vizitate. De cativa ani buni cele doua muzee concureaza pentru a atrage atentia vizitatorilor si aduc expozitii temporare printre care s-au numarat Van Gogh, Rembrandt si colectii ale unor celebri pictori spanioli sau francezi. Ceremonia de reinmormantare a lui Imre Nagy, lider al revolutiei din 1956 a avut loc aici in 1989. Astazi, daca vizitati piata, veti gasi o multime de adolescenti cu role si skateboard-uri care isi etaleaza cunostintele printre multimea de turisti. Podul cu lanturi din Budapesta. Podul cu lanturi a fost prima legatura permanenta dintre Buda si Pesta. Podul cu lanturi a devenit unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Budapesta. Podul face legatura peste Dunare intre Pesta si Buda. Ofera una dintre cele mai frumoase privelisti din oras, cu toata maretia Dunarii ce isi gaseste drumul pe sub acest pod. De asemenea poate fi admirata grandioasa cladire a Parlamentului care domina partea din Pesta a Dunarii si turnurile Castelului de pe dealul din Buda.

Panorama ce poate fi admirata in timpul este cu mult mai fascinanta, cand luminile orasului lumineaza raul intunecat. Podul cu lanturi gazduieste cel mai mare festival din timpul verii din Budapesta; numit chiar Vara pe Podul cu Lanturi. In fiecare sfarsit de saptamana din Iulie pana la mijlocul lui August aici se desfasoara o varietate mare de programe si manifestari culturale. Evenimentul acesta este ocazia perfecta pentru a traversa podul la pas, deoarece doar pietonii au acces pe pod in weekendurile din timpul festivalului. Latimea mare a Dunarii a facut necesara construirea unui pod care sa fie suspendat de lanturi. Doua picioare masive din piatra sustin structura robusta din fier care cantareste aproape 5200 de tone. Podul are o lungime de 375 de metri si o latime de 16 metri. Distanta dintre picioare este de 202 metri. Exista si doua statui ale unor lei care stau de straja la ambele capete ale podului. Se spune ca artistul a uitat sa sculpteze limbile leilor. In timpul ceremoniei de inaugurare un copil a facut o remarca la acest aspect iar sculptorul a devenit foarte nelinistit si s-a aruncat de pe pod in Dunare. Vaci Utca - Obiective turistice Budapesta

6Toti iubitorii de shopping vor gasi atractiva o vizita pe Vaci Utca atunci cand vor vizita Budapesta. Strada se afla intre Piata Vorosmarty, unde incepe o zona pietonala, si Marea Piata Centrala (Nagycsamok) de langa Fovam Ter. Shopping de calitate in Budapesta. Strada Vaci a luat nastere in secolul al 18-lea, desi marea parte a cladirilor incantatoare ce pot fi admirate astazi de turistii aflati in Budapesta, dateaza din secolul al 19-lea si inceputul secolului al 20-lea.

Shopping la Budapesta pe Vaci Utca Bulevardul a fost vreme indelungata locul unde locuitorii Budapestei cei mai bogati si celebri iubeau sa-si cheltuie banii. Cu toate acestea la inceputuri aceasta zona de shopping era accesibila mult mai multor oameni. A devenit o zona mondena si de fashion in primele decenii ale secolului al 20-lea cand oamenii mai instariti adorau sa se plimbe seara pe acest bulevard. Ca urmare, magazinele de pe Vaci Utca au devenit tot mai exclusiviste. Acest lucru nu s-a schimbat nici in zilele noastre, asa ca turistii care se vor plimba pe Vaci Utca vor gasi aici magazine ale celor mai mari designeri si desigur trebuie sa ia in considerare ca etichetele produselor vor avea preturi ceva mai piperate. Desi multe dintre magazine sunt de tip fashion boutique, mai recent de cand Budapesta a devenit un oras foarte turistic, pe Vaci Utca si pe strazile din jurul sau au aparut tot mai multe magazine de suveniruri. Asadar, Vaci Utca poate fi o ocazie sa cumparati un tricou sau o cana cu I Love Budapest pentru prieteni, rude sau colegii de servici. Pe la jumatatea secolului al 20-lea, Vaci Utca devenise cunoscuta pentru abundenta de librarii si anticariate, desi astazi nu mai sunt asa numeroase. Cu toate acestea, cele care au supravietuit merita o vizita scurta pentru a vedea ce ascund printre rafturi. Pe Vaci Utca exista si multe baruri si cafenele, un prilej pentru a manca ceva sau pentru a servi o bautura intr-o atmosfera relaxanta. Tot aici se gasesc si o serie de restaurante cu specific care ofera unele dintre cele mai bune mancaruri din oras.

Graz: Vechiul Oras Mediteranean din Alpi

Cu peste 285.000 de locuitori, Graz este al doilea oras ca marime din Austria si totodata capitala provinciei Steiermark (Stiria). Orasul este situat pe raul Mur, in sud-estul Austriei, iar distanta pana la Viena poate fi acoperita in aproximativ doua ore si jumatate de mers cu trenul sau doua ore cu masina. Graz s-a format probabil in secolul XII, fiind construit in jurul Schlossberg-ului. Numele deriva din slovenul grad, care inseamna castel. Centrul vechi istoric din Graz este inscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Graz este un oras universitar cu o traditie de durata, avand aproximativ 44 000 de studenti care invata in cele 6 universitati ale sale. Cea mai veche univeritate este Karl-Franzens Universitat, fondata in 1585 de catre Archduke Charles al II lea. Pentru cea mai mare parte a existentei sale, universitatea a fost controlata de catre Biserica Catolica, si a fost inchisa in 1782 de catre Joseph al II lea, intr-o incercare de a capata controlul asupra institutiilor de invatamant din tara. Joseph al II lea a transformat-o intr-un liceu unde erau instruiti cei ce urmau sa lucreze in administratia

7publica sau sistemul sanitar. In 1827 a fost repusa in drepturi de catre Imparatul Franz I, de unde vine si numele actual al universitatii. Aici studiaza mai bine de 30 000 de tineri. O cunoscuta personalitate din Graz este actorul Arnold Schwarzenegger, acum si guvernator al statului California. Nascut intr-un mic sat de langa Graz, a invatat si s-a antrenat aici in tinerete, iar ulterior in Graz a fost deschis chiar un mic muzeu Schwarzenegger. Ulterior institutia a ramas fara celebrul nume, dupa ce guvernatorul s-a pronuntat in favoarea pedepsei cu moartea. Cele mai vechi dovezi de asezari umane dateaza din Epoca Cuprului, dar orasul nu a avut continuitate pana in Evul Mediu. Numele orasului indica prezenta unui castel construit de popoarele slavone din sud (mai precis sloveni) care peste timp s-a transformat intr-o fortareata foarte bine aparata. In slovena gradec inseamna castel mic. Numele german de Graz a fost folosit mai intai in 1128, si in aceasta perioada a fost transforman intr-un important centru comercial de catre nobilii sub conducerea Babenberg. Mai tarziu, Graz a ajuns sub conducerea Habsburgilor, castigand privilegii speciale de la Regele Rudolph I in anul 1281. In secolul 14, Graz a devenit orasul de resedinta a Habsburgilor austrieci. Familia regala a trait in castelul Schlossberg, situat pe un deal de 475 de metrii inaltime, de unde a condus Styria, Carinthia si parti din Italia si Slovenia de azi (Carniola, Gorizia and Gradisca). In 2003 orasul a fost declarat Capitala Culturala Europeana. Graz este un oras primitor, unde puteti petrece o vacanta de neuitat, mai ales daca va plac muntii. Emblema si in acelasi timp mandria orasului este cu siguranta Kunsthaus Graz, cu o arhitectura surprinzatoare, comparata de multi cu un adevarat spectacol mai ales in timpul noptii, cand mii de "pixeli" de lumina de cativa centrimetri lungime par sa danseze pe suprafata rotunjita, creand un spectaculos joc. Kunsthaus a fost construita in 1850, renovata si radical schimbata ulterior, devenind o adevarata opera de arta contemporana, bizara datorita arhitecturii sale. De aici poti vedea atat peisajele din jur, cat si Castelul Schlossberg, un alt obiectiv istoric important din Graz. Dar orasul austriac ascunde si alte minuni, precum insula construita pe raul Mur, unde va puteti relaxa, savura o cina delicioasa intr-un elegant restaurant sau sa va puteti delectata cu nenumaratele specialitati de cafea. Un detaliu amuzant se gaseste in curtea colegiuliui iezuit, langa un mic bazin: un om de zapada, foarte realist, cu nasul dintr-un morcov impresionant si o tigaie in loc de palarie, doar ca este in intregime realizat din marmura atent sculptata. Localnicii i-au dat numele "Uitandu-se la Eternitate", pentru ca statuia amuzanta priveste ceasul cladirii. Dupa ce ati ajuns in acest oras prietenos, considerat de multi mai primitor si mai placut decat Viena, este momentul sa gasiti un hotel. Graz este insa inainte de orice un oras aflat in mijlocul unei naturi care trebuie descoperita pas cu pas, de la o zi la alta. Poate peisajele superbe sunt in buna parte raspunzatoare pentru optimismul de care dau dovada cei care locuiesc aici, pentru ca oricand pot sa lase orice grija si sa porneasca intr-o excursie pe munte. Puteti face acelasi lucru, si mai ales daca sunteti pasionati de drumetiile montane aveti ce descoperi aici. In afara de frumusetea naturii, Graz nu duce lipsa de obiective turistice. Unul dintre acestea este un impresionant muzeu al armelor, Landeszeughaus, cel mai mare de acest gen din lume, multe dintre ele fiind chiar folosite in luptele impotriva turcilor in secolul XVII. Aici, la Arsenal, cum mai este numit, veti trece printre zeci de muschete care au aparat altadata castele, mii de coifuri, arme albe, sabii, pistoale de epoca. La cel de al treilea etaj se gaseste un magnific set de armura pentru cai, care acoperea altadata animalul cu totul, facandu-l practic invulnerabil. Un alt muzeu, de aceasta data destinat celor cu inclinatii mai putin razboinice, se gaseste la Palatul Schloss Eggenberg, construit in stil baroc in vestul Grazului, la mica distanta de Graz, fiind o prezentare ampla a creatiilor de arta religioasa de-a lungul secolelor. Conceput ca o poveste fascinata, muzeul isi incepe prezentarea colectiilor cu primele reprezentari ale lui Iisus si Sfintei Fecioare, datand din secolul XIII, pana la imaginile ulterioare, cu scena Rastignirii, episoade din viata Mariei si a lui Iosif, dar si scene din timpul Razboiului de Treizeci de ani dintre catolici si protestanti. Printre aceste adevarate capodopere se numara si lucrarea lui Jan Brueghel, intitulata "Triumph des Todes" (Triumful mortii). O compozitie ampla si morbida, lucrarea infatiseaza o armata de schelete care duc spre moarte celelalte personaje, inclusiv pe imparat, aratand ca nimeni nu poate scapa de sfarsitul care i-a fost destinat. In ultima sala a muzeului veti putea descoperi spatiul artei Rococo, plina de viata si bucurie, un stil pe masura orasului. Graz este primul ora cu care s-a nfrit Timioara. n 1987, printr-un protocol de nfrire, cele dou orae au devenit "surori". Graz este al doilea ora ca mrime al Austriei, are o suprafa de 128 km ptrai, fiind puin mai mic dect Timioara (130 km ptrai). Graz este situat n sud-estul trii, fiind strbtut de rul Mur i se afl la aproximativ 200 de km de Viena, distan care poate fi parcurs cu trenul n dou ore i jumtate sau n dou ore cu maina.

8Graz este capitala regiunii Stiria, iar 40% din suprafa o reprezint spaiul verde. Are o populaie stabil de 257 898 de locuitori, dar cu tot cu flotani trece de 300.000 de locuitori. Graz este renumit ca ora studenesc, avnd ase universiti i peste 44.000 de studeni. Oraul este mprit n 17 districte. Cele mai importante decizii sunt luate de Consiliul Oraului, Senatul Oraului i Primrie. Din perspectiva economic, Graz este cel mai mare centru economic din Stiria i al treilea al Austriei, genernd aproximativ 40% din producia regiunii n domenii precum: auto, industria energetic, farmaceutic i medical. Site-ul oficial al oraul este www.graz.at. Din cei 257.898 de locuitori, aproape jumtate (120.943) reprezint fora de munc, potrivit unor statistici din 2001. Graz are peste 100.000 de gospodrii, mai mult de 30.000 de cldiri peste o mie de kilometri de drum. Densitatea populaiei este de doi locuitori pe mp. Venitul lunar mediu brut este de aproape 2.000 euro. Graz antic - Istoria Cea mai veche aezare de pe locul unde se afl n prezent oraul modern Graz dateaz din epoca cuprului. Numele oraului i unele descoperiri arheologice arat ridicarea unui mic castel de ctre sloveni. n limba sloven cuvntul gradec nseamn mic castel". Numele german Graz" a fost folosit pentru prima dat n anul 1128, perioad n care a devenit un important centru comercial. Dou secole i jumtate mai trziu, n 1379, Graz a devenit capitala Imperiului Habsburgic. Oraul s-a distins n principal n domeniile tiinei, culturii i tehnologiei. El se afl la intersecia a numeroase culturi europene. Influene romanice, slave, maghiare i germanice s-au amestecat n acest loc, conferindu-i un caracter unic i distinctiv. Graz practic Turism Centrul istoric al oraului reprezint cel mai mare ansamblu arhitectural pstrat intact n rndul tuturor statelor vorbitoare de limba german. Caracterul variat al diferitelor culturi poate fi observat n stilurile construciilor, ncepnd de la gotic, renascentist, baroc, pn la art nouveau. Din 1999, centrul istoric, ce reunete peste 1000 de cldiri, a fost adugat n lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Printre cele 10 motive pentru care merit vizitat oraul Graz se numr: Opera, a doua din Austria, dup Viena, ca importan, Mausoleul mpratului Ferdinand II i Biserica Sf Caterina. Graz Hauptplatz este centrul vechi, istoric, Palatul i grdinile Schloss Eggenberg reprezint o important parte a istoriei oraului, fiind parte din castelul ridicat n sec XVII. Cultur Graz a fost Capitala Cultural a Europei n 2003, iar n 2008 a primit titlul de City of Culinary Delights (Oraul Plcerii Culinare). Dintre obiectivele importante se numara: - Kunsthaus Graz, o cladire cu o arhitectura surprinzatoare, edificata in 1850, insa renovate si schimbata radical in 1850. Este mandria orasului , fiind comparata de multi cu un adevarat spectacol mai ales pe timp de noapte, datorita miilor de pixeli de lumina care creaza un spectaculos jos de luminasi culoare. Este o adevarata opera de arta contemporana, stranie prin arhitectura. - Castelul Schlossberg - Insula constuita pe raul Mur, loc de relaxare, unde se poate savura o cina delicioasa in restaurante elegante, sau se pot savura numeroasele specialitati de cafea. - Muzeul Armelor( Arsenal), multe dintre acestea fiind folosite in luptele impotriva turcilor din secolul XVII. Veti putea vedea mi de coifuri, pistoale de epoca, arme albe, sabii, un magnific set de armura pentru cai. - Palatul Schloss Eggenberg, aflat la o distanta mica de Graz, ce detine o colectie de arta religioasa de-a lungul secolelor. Isi incepe prezentarea cu primele reprezentari ale lui Iisus si a Sfintei Fecioare din secolele XIII, scena Rastignirii, episoade din viata Mariei, scene din timpul razboiului de Treizeci de ani dintre catolici si protestanti. - Turnul cu Ceas - Muzeul Orasului, - Cabinetul Papusilor - Muzeul de Arta Folclorica - Arhiva de Imagini si Sunet - Muzeul Aeronautic - Biserica Mariatrost - Piata Fermierilor Kunsthaus Graz Neobinuit n forma sa, acesta difer n mod semnificativ de la alte cldiri expozitie de arta contemporana, de multe ori cu ideea de " White Cube destinat. Cldire - de ctre creatorii si Peter Cook si Colin Fournier "strin prietenos" - iese n eviden n

9forma i materialul contient de peisaj baroc. Kunsthaus Graz a fost conceput ca o instituie pentru organizarea de expoziii internaionale de art multidisciplinare, modern i contemporan din anii 1960 pn n prezent. Ea nu colecteaz, stabilete nici expoziiile permanente, nu are depozite permanent sau instituii de cercetare. Acesta este destinat exclusiv pentru prezentare si comunicare al productiei artistice contemporane. Kunsthaus Graz sau "strin prietenos" este construirea Casei de Arte din Graz, Austria. Situat la primul Street Lendkai Expunerea Kunsthaus Graz se bazeaz Muzeul de Arta. Expoziia este dedicat artei moderne si contemporane din 60 din cele 20 de secol pn n prezent. Sub un singur acoperi sunt articulaiile de arhitectura moderna si un design, new media, arta contemporana, film si fotografie. Kunsthaus Graz este, de asemenea, un restaurant, magazin de muzeu, sala de lectura i interesant este, de asemenea, holul de la intrare impresionant. n subsol, vei gsi o parcare pentru 146 autoturisme. Padova

Padova - Bazilica Sf.Anton Basilica Sfantul Anton de Padova, este cea mai mare biserica din Padova, si a doua ca marime din Italia, dupa San Pietro. Supranumita si Il Santo, a inceput sa fie construita, undeva in jurul anilor 1200. De-a lungul timpului, a cunoscut mai multe refaceri; initial a fost construita Santa Maria Mater Domini, biserica sfintita de insusi Sf. Anton, unde de altfel a si fost inmormantat conform dorintelor sale. Mai tarziu, la cativa ani de la moartea sa, a inceput constructia Capelei Madonna Negre, lacas de cult alaturi de biserica Santa Maria. Dupa aproximativ zece ani s-a construit ceea ce vedem noi astazi, ingloband cele doua biserici, intr-o basilica cu o arhitectura insumand foarte multe elemente franciscane. Sf. Anton de Padova a ramas in constiinta crestinismului universal, ca cel care a facut cele mai multe minuni, ajutand oamenii sarmani si invalizii si care a purtat peste tot cuvantul Domnului. A fost numit gasitorul lucrurilor pierdute, pentru ca ii ajuta pe cei a caror lucruri se pierdeau sau erau furate. De asemenea a fost numit si parintele saracilor pentru ca dadea paine celor care nu aveau ce sa manance.

Padova este un ora cu aproximativ 210.000 de locuitori din regiunea Veneto din nordul Italiei. Oraul este situat pe rul Bacchiglione, la marginea cmpiei Po, la 40 km vest de Veneia i 29 km sud-est de Vicenza. Padova este, de asemenea, capitala provinciei cu acelai nume, fiind un important centru economic i cultural al Italiei. Cea mai vestit atracie turistic a oraului este Bazilica Sf.Anton.

Padova Grdina Botanic Padova se poate mndri cu cea mai veche grdina botanic din Europa, nfiinat n anul 1545. Acest obiectiv a fost inclus de UNESCO n anul 1997 pe lista patrimoniului cultural mondial. n ora se mai afl i una dintre cele mai prestigioase universiti din Italia si observatorul astronomic a lui Galileo Galilei. Piata Prato della Valle este a doua ca marime din Europa.

10

Padova Observatorul astronomic

Padova Prato della Valle Vacanta la Venetia - Gondola Europei Unul dintre cele mai incantatoare orase din lume si poate singurul despre care se poate spune ca este unic. Venetia este capitala regiunii Veneto din Italia si este situata in partea de nord-est a tarii pe numeroase mici insule ce fac parte din Laguna Venetiana. Orasul Podurilor, cum mai este supranumita Venetia, se intinde de-a lungul gurilor de varsare ale raurilor Po si Piave. Dintre cei aproximatv 270.000 de locuitori, in jur de saizeci de mii locuiesc in centrul istoric al Venetiei. Restul populatiei locuieste pe continent sau Terraferma, in spatele lagunei, in orase ca Mestre sau Marguera iar o alta parte locuieste pe cele o suta de insule din laguna.

Venetia, magnetul care atrage indragostiti, artisti sau poeti, este un oras magic ce se intinde pe multe insule de dimensiuni foarte mici. Deseori este numita orasul gondolelor deoarece este inconjurata de canale pline mereu de ambarcatiuni. Gondolele sunt cel mai celebru si romantic mod de a explora frumusetile Venetiei. Gondola este simbolul Venetiei si face orasul recunoscut si celebru in intreaga lume. Principalul mijloc de transport din oras il reprezinta barcile deoarece Venetia este inconjurata de 150 de canale. O alta modalitate de a explora orasul este mersul pe jos. In secolul al XIX-lea orasul a fost unit de continent printr-un drum care a permis trenului sa ajunga in Venetia. Tot datorita acestui drum va puteti parca masina chiar la intrarea in oras si apoi puteti ajunge pe jos sau cu barca in centrul istoric al Venetiei. Un alt tip de barca specific Venetiei este vaporetti. Acestea sunt un fel autobuze sau taxiuri pe apa. Ca si mijloacele de transport pe uscat aceste vaporetti au statii si cu ajutorul lor puteti ajunge in diverse puncte din oras. Printre simbolurile orasului se numara si produsele din sticla de pe insula Murano unde se afla unii dintre cei mai mari producatori din Europa. Unicitatea si inalta calitate a materialelor folosite si indemanarea cu care sunt prelucrate fac ca sticla de Murano sa atinga niste standarde de invidiat. Unul dintre cele mai importante evenimente care au loc in Venetia il reprezinta Carnavalul din Venetia. Desi Venetia nu duce lipsa de turisti, in timpul Carnavalului numarul acestora creste considerabil.

11Basilica San Marco. Basilica di San Marco este biserica cea mai cunoscuta din Venetia si unul din cele mai bune exemple de arhitectura bizantina. Ea se afla in Piata San Marco. Initial biserica era o capela pentru conducatorii venetieni. Din anul 1807 a fost locasul Patriarhului Venetiei. Datorita formei opulente, decorata cu mozaic bizantin, si datorita statutului sau de putere si bunastare ca simbol venetian, a mai fost numica si Biserica de aur (Chiesa d'Oro).

Exteriorul bisericii este impartit in 5 arcade despartite de stalpi decorati cu marmura policromata. Deasupra usii centrale se afla un mozaic poleit cu aur (din sec al XIX-lea) ce reprezinta Judecata de Apoi. In partea de sus a bisericii sunt statuile a 4 sfinti razboinici si a lui San Marco care vegheaza asupra orasului. Deasupra ferestrei centrale a fatadei, sub statuia lui San Marco se afla leul inaripat(simbolul bisericii) iar in mijlocul balconului se afla caii romani. Interiorul bisericii este bazat pe o cruce greceasca cu fiecare brat impratit in 3 parti. Constructia bisericii a fost inspirata dupa Biserica Iustiniana a apostolilor din Constantinopol. Suprafata acoperita cu mozaic este de 8000 m2. Suprafata superioara a interiorului este acoperita cu mozaic stralucitor ce contine aur, bronz si o mare varietate de pietre. Daca vreti sa vizitati biserica trebuie sa aveti grija cum sunteti imbracati, nu puteti intra cu bagaje mari, fotografiatul sau filmarea sunt interzise si conversatiile zgomotoase la fel. Taxa de acces este: - biserica: intrare gratuita - Muzeul St. Marco: 4 , 2 redus pentru grupuri mai mari de 15 persoane - Pala DOro: 2 , 1 redus pentru grupuri mai mari de 15 persoane - Comoara: 3 , 1.5 redus pentru grupuri mai mari de 15 persoane - Clopotnita: 8 , 4 redus pentru grupuri mai mari de 15 persoane Adresa: Piata San Marco Autobuz: Liniile 1, 52, 82 Piata San Marco. Piata San Marco este piata cea mai cunoscuta din Venetia inconjurata de cafenele si buticuri superbe. In New York fiecare turist trebuie sa mearga in Times Square, in Londra trebuie sa vada Piata Trafalgar sau Circul Piccadilly, in Paris trebuie neaparat macar sa traverseze Piata Concorde.

Echivalentul lor in Venetia este Piata San Marco. Ea difera de corespondentele sale straine in doua aspecte majore: este mult mai atractiva si nu a fost corupta de traficul automobilelor. Napoleon numea piata San Marco receptia cea mai frumoasa a Europei. Piata a fost pavata la sfarsitul sec al XIII-lea cu caramizi aranjate in forma de mozaic. In anul 1723 caramizile au fost inlocuite cu un pavaj mult mai complex compus din trahite (roci vulcanice) inchise la culoare si traversata de forme geometrice realizate din pietre istriene albe. Ultima pavare a fost facuta in anul 1890 datorita degradarii si al modei. Piata San Marco este cel mai jos punct din Venetia si datorita acestui lucru este prima care se inunda atunci cand sunt furtuni in Marea Adriatica sau chiar cand ploua mai mult. Marele Canal. Desi Venetia este impartita in insule si canale, Marele Canal este singurul canal mare cu adevarat. Are forma unul S in oglinda si are aproximativ 3,8 km lungime, 30-90 latime si o adancime de o medie de 5 metri.

12

Marele Canal este cel mai bine cotat cartier din Venetia: casele sunt mai mari (construite intre sec XIII XVIII), decoratiunile sunt la scala mult mai mare si dispune de cel mai usor transport cu barcile avand cel mai mare trafic cu barcile din oras. Este normal atunci cand consideri ca acest canal ofera oportunitati mai mari pentru orice vizitator de a vedea cladirile ce il delimiteaza. Pana in secolul al XIX-lea traficul se desfasura de-a lungul canalului fapt pentru care nu exista decat un singur pod care traversa canalul (Podul Rialto). Pana astazi s-au mai construit inca doua poduri: podul Scalzi si podul Academiei si inca unul se afla in constructie. Transportul pe canal se face fie cu autobuzele de apa fie de taxiurile private de apa (gondolele). Canalul se intinde de la Laguna la bazinul San Marco. Marele Canal este intradevar incantator contribuind la magia unuia dintre cele mai frumoase orase din lume. Palatul Dogilor. Palatul Dogilor din Venetia este un exemplu superb de arhitectura gotica venetiana. El a servit ca senat, centru administrative, tribunal, arhiva publica si inchisoare pana in anul 1797 atunci cand a cazut republica venetiana.

Prima data ridicat in sec al IX-lea, Palatul Dogilor a fost reconstruit de mai multe ori dar din anul 1340, o data cu constructia Salii Consiliilor, a inceput cu adevarat sa prinda forma. Alegerea dogilor era particulara orasului si a durat 1000 de ani din anul 697 pana in 1789. In Sala Consiliului sunt picturile primilor 76 de dogi. Decoratiunea palatului este impresionanta. Cele 36 de capitele din colonada inferioara cuprind sculpturi ale unor animale, flori si reprezentari ale lunilor anului. Sculpturile mai contin scene ale Judecatii lui Solomon, Noah, Adam si Eva cu Arhanghelul Gabriel etc. La intrarea in palat este o curte imensa. Urcand pe scara gigantilor (Scala dei Giganti), veti putea vedea statuile lui Neptun si Marte iar apoi vezi ajunge in loja de la primul etaj. Aici erau incoronati dogii in urma unei slujbe ce se tinea in Biserica San Marco. Scara de aur (Scala dOro) duce la o succesiune de camere din sec al XVI-lea, printre ele fiind si camerele private ale dogilor. Adresa: Piata San Marco Podul Rialto. Podul Rialto este cel mai vechi pod peste Marele Canal si probabil cel mai cunoscut din oras. A fost construit intre anii 1588 si 1591 si a fost singura modalitate de a traversa canalul pe jos pana in anul 1854 cand a fost construit Podul Academia.

Podul Rialto are 7.5 metri inaltime si cuprinde 3 sensuri de mers. Doua parti pe langa balustrade si o banda pe mijloc care serveste ca spatiu pentru comerciantii ce vand diverse bijuterii, panze, sticla de Murano si alte articole pentru turisti.

13

Adresa: de la gara, din Piata Roma sau din Piata San Marco urmati indicatorul Rialto. Cartierul Burano. Daca iti propui sa faci o excursie de o zi in insulele lagunei atunci Burano trebuie neaparat luat in considerare. Acest mic sat pescaresc este atat de diferit de Venetia incat ai impresia ca esti intr-o alta tara. Casele sunt pictate in culori foarte aprinse fiind astfel o incantare sa te plimbi prin Burano( oriunde te uiti vezi case zugravite in albastru, roz, verde, mov, galben etc).

Pescuitul este principala ocupatie in Burano iar ca alta ocupatie este si brodatul. Daca nu ati terminat bugetul pentru suveniruri, puteti cumpara o doilie sau o fata de masa. In Burano puteti vizita Muzeul de broderie (4 intrarea), este inchis in fiecare marti. Adresa: vaporetto N. 12 din Fondamenta Nuove Insula se afla in partea de nord a lagunei, la 40 de minute distanta fata de Venetia. Iti poti incepe calatoria in statia Mazzorbo, de acolo ajungi in Burano in 5-10 minute Casa lui Marco Polo. In casa vestitului Marco Polo acum este un mic hostel iar la parter o pizzerie. Marco Polo a fost un comerciant si un explorator din Republica Venetiana care a devenit cunoscut pentru calatoriile sale. Impreuna cu tatal si unchiul sau au fost printre primii care au calatorit pe Drumul Matasii spre China.

Calatoriile si aventurile sale au devenit celebre in Evul Mediu. Fiind printre primii oameni care au calatorit spre China, Marco Polo a intalnit multi oameni importanti din Orient cum ar fi Gingis Han. Dupa ce s-a intalnit cu mongolii acesta s-a intors spre Venetia cu un trimis al acestora ce a fost ambasador al mongolilor la Papa. Marco Polo a fost capturat in timpul unui razboi dintre Ventia si Genoa, iar in cele cateva luni cat a stat in inchisoare i-a povestit colegului de celula cele mai interesante detalii ale calatoriilor sale, iar acesta le-a notat cu exactitate. Desi astazi este hotel, merita sa vedeti casa din Venetia, a acestui mare explorator venetian. Adresa: langa podul Rialto San Giorgio Maggiore. San Giorgio Maggiore este una din insulele Venetiei aflandu-se la sud de insula principala. Insula este inconjurata de Canalul della Grazia, Canalul della Giudecca, Bazinul San Marco, Canalul di San Marco iar la sud de Laguna.

14

Insula a fost probabil ocupata in perioada ocuparii romane si avea numele de Insula Memmia (dupa familia care o detinea). Din anul 829 avea o biserica consacrata Sfantului Gheorghe (San Giorgio). Manastirea San Giorgio a fost fondata in anul 982 atunci cand dogele Tribuno Memmo a donat insula unui calugar. La inceputul sec al XIX-lea, dupa caderea republicii, manastirea a fost aproape interzisa iar insula a devenit un loc public cu un port construit in anul 1812. A devenit gazda artileriei venetiene. Ca' d'Oro Ca' d'Oro este cel mai frumos castel de pe Marele Canal. Palatul a fost construit intre anii 1428 si 1430 pentru familia Contarini, din care au facut parte opt dogi intre anii 1043 si 1676. In urma alegerilor, fiecare doge urma sa-si paraseasca palatul sau si sa se mute in Palatul Dogilor. Fatada principala de pe partea Marelui Canal a fost construita in stilul gotic floral venetian. In acest stil au mai fost construite si Palatul Barbaro si Palatul Giustinian.

La parter loja permite accesul intr-un hol de intrare direct din canal. Deasupra colonadei se afla balconul salonului principal. Coloanele balconului au capitele (locul de imbinare a stalpilor cu etajul superior) ce sprijina deasupra lor geamuri sub forma de trifoi. Deasupra acestui balcon se afla un alt balcon asemanator cu cel de jos. Descriind stilul palatului se poate spune ca este o combinatie intre o biserica medievala si un templu Maur. Adresa: Cannaregio Orar: De Marti pana Sambata orele de vizitare sunt: 8:15 19:15. Lunea este deschis intre 8:15 - 14.00. Ultima intrare este cu 30 minute inainte de inchidere. Este inchis pe 25 Decembrie, 1 Ianuarie si 1 Mai. Preturi Bilete: Taxa de intrare: 5 + 1 rezervarea Pret redus: 2.5 + 1 rezervarea pentru studenti intre 18 si 25 de ani. Pentru cetatenii EU este gratis sub 18 ani si peste 65 de ani; Pentru cetatenii din afara EU este gratis sub 12 ani. Verona, orasul celor doi indragostiti: Romeo si Julieta Verona este un oras din regiunea Vaneto din Italia, situat la o altitudine de 59 de metrii peste nivelul marii, la poalele muntelui San Pietro si pe malul raului Adige, aproape de Lacul Garda. Se gaseste la 75km de Venetia, la 93km de Bolzano, la 102 km de Milano si la 341 km de Roma, capitala Italiei. Prima atestare documentara a fost inregistrata in secolul IV iCr, iar originile sale se presupun ca ar fi etrusce. In timpurile indepartate a fost un punct nodal pentru orice tip de transport terestru si acvatic din Italia Nord- Oriectala, iar in perioada romanilor era punctual de intalnire a celor 4 strazi mari ca: strada Vicum Vironesium, Postumia, Gallica, Caludia Augusta. In prezent constituie un nod geografic- stradal, ferovial, autostradal important datorita situarii sale in intersectia dintre directiile care provin din Italia centrala si nord- occidentala cu pasul Brennero. Verona este orasul in care s-a derulat dragostea celor doi indragostiti din drama shakespeareana , Romeo si Julieta, captand astfel faima de oras al indragostitilor. Verona este orasul potrivit oricarui turist, dintre acestea se numara: - Amfiteatrul roman( Arena) este unul ce seamana binisor cu Colosseumul de la Roma, insa este putin mai mic. A fost construit in secolul I iCr pentru luptele de gladiatori. Se afla pe locul trei in topul amfiteatrelor din lume, pe locul doi situandu-se El Jem din Tunisia.

15- Teatrul Roman - Arco de Gavi - Porta dei Leoni - Porta dei Borsari - Basilica San Zeno Maggiore este cea mai frumoasa biserica, aflata la doar cativa pasi de centru, care se poate recunoaste usor prin usa mare de bronz. San Zeno este sfantul protector al orasului. - Basilica San Lorenzo - Biserica Santa Maria Antica - Domul - Palatul Barbieri si Piata Bra se gaseste aproape de Arena - Palatul Maffei , deasupra sa fiind sculptati 6 zei greci, iar in fata leul veronez, emblema orasului - Muzeul de Istorie Naturala ce detine cele mai valoroase colectii de fosile si piese arheologice din Europa - Muzeul Castelvechhio este o fortareata din Verona, transformata in muzeu ce detine o serie de sculpturi, picturi si statui - Madona Verona protectoarea Veronei - Statuia lui Dante se gaseste aproape de Piazza della Erbe - Balconul Julietei, un obiectiv turistic cautat de turisti, aproape de acesta aflandu-se statuia Julietei din bronz. - Mormintele Scaligerilor, familia care a guvernat timp de multe secole orasul. Sunt niste constructii impresionante, in stil baroc, decorate in elemente vegetale. Nu departe de Piata Erbe, pe Via Capello nr. 23, se afla casa influentei familii Capulet, si, deci, a Julietei. O casa din caramida, perfect armonizata cu arhitectura imobilelor vecine, renovata in 1935-1940 de Antonio Avena, si care atrage atentia prin placuta de marmura care anunta povestea ce se spune ca s-ar fi consumat intre zidurile sale. Datand probabil din secolul al XIII-lea, transformata in muzeu, casa este vizitata de turistii din toata lumea si reperzinta un fel de Mecca al iubirii. De aceea, a rata Casa di Giulieta este ca si cum ai arunca la cos o parte din sufletul Veronei si ai rani sentimentele tuturor acelora care cred in dragoste. Casa-muzeu este deschisa zilnic intre 9.00 si 19.30. din curtea interoara se poate vedea celebrul balcon unde se spune ca ar fi stat Julieta visand la Romeo. Balconul nu a existat din totdeauna la aceasta casa, el a fost adaugat fatadei interoare, cu prilejul lucrarilor de restaurare din 1935. Tot atunci au fost adugate intrarea in stil gotic si ferestrele de la primul nivel. Dupa ce treci de poarta in stil gotic, chiar in fata, se afla, inconjurata de iedera o statuie de bronz a Julietei realizata de catre Nereo Constantini. Se spune ca oricine mangaie sanul de bronz al Julietei are noroc in dragoste. In plus, in timp ce mangaie sanul trebuie sa-si puna in gand o dorinta. Drept urmare, mai toti turistii mai ales reprezentantii sexului tare doresc sa mangaie sanul si sa faca fotograii cu Julieta. In consecinta, sanul feciorelnic al acesteia s-a cam tocit si pare disproportionat de celalalt, care a ramas intact, ascuns sub mana Julietei. Tocit, dar lucios, da bine in fotografii!, spun cei cativa turisti romani aflati si ei in trecere pe la Casa di Giulieta. Pozata din toate unghiurile, statuia pare sa aiba chiar mai mare trecere in ochii vizitatorilor decat casa insasi. Totusi, intrand in casa biletul de intrare la muzeu costa patru euro poti vedea caminul Julietei pe indelete. La etajul intai se afla o sala cu tablouri infatisand scena memorabila sub balcon din piesa lui Shakespeare asa cum si-au imaginat-o diversi pictori ai vremii. Furori face mai ales balconul, aflat la nivelul intai al imobilului, unde, de asemenea toata lumea tine sa se fotografieze sarutandu-si perechea. Ce poate fi mai romantic decat sa-ti saruti iubitul chiar in balcon unde Romeo si Julieta isi sopteau vorbe dulci si se sarutau! Aflat intre nivelul I si II al cladirii, dormitorul Julietei este dominat de un pat mare, unde se pare ca s-a turnat si una dintre numeroasele ecranizari ale celebrei povesti de iubire. Intr-o parte a camerei troneaza in vitrine costumele de epoca ale lui Romeo si Julieta. Sus, la nivelul al doilea, poate fi admirata o colectie de piese de ceramica din perioada renascentista a Veronei. Odata turul casei facut, nu mai ramane decat sa lasi un ravas posteritatii, un mesaj de iubire, o dorinta ascunsa, sperand ca ea sa capete viata intr-o zi. Acest mesaj poate fi scris pe zidurile casei si mai ales pe zidul de vizavi de balconul Julietei. Acolo exista un adevarat mozaic de asemenea mesaje, in toate limbile pamantului. Doar, doar se vor implini! Patrimoniu UNESCO, oraul feeric de art, istorie i cultur, Verona este celebru prin personajele sale i farmecul de neegalat. - Piaa delle Erbe, aflat chiar n centrul istoric al oraului Verona, e nconjurat de cldiri medievale frumoase i de numeroase turnuri cu aspect romantic. Chiar in mijloc se afla un izvor amenajat n secolul al XIV-lea. Casa Julietei este un excelent exemplu de arhitectur gotic din secolul XIII, iar dac intri vei descoperi un splendind mobilier de epoc, foarte bine restaurat. Vei vedea balconul n care cei doi ndrgostii se ntlneau, iar ritualul const n a atinge snul Julietei (cel al statuii de bronz) pentru c se spune c aduce noroc. n celebrul balcon, n doar cteva minute, relaia poate deveni oficial. Mergei la un spectacol de oper n aer liber la Arena Roman, veche de 2000 de ani! Bucurai-v de o plimbare romantic cu caleaca, de o promenad de-a lungul rului i savurai o cafea ntr-o zon pitoreasc! Pisa Orasul lui Galileo Galilei Piazza dei Miracoli 22 Ian

16Pisa, este un oras situat in provincia Toscana si are o populatie de 90.000 de locuitori. Din 1632, patron spiritual al diecezei si orasului Pisa, a fost ales San Ranieri di Pisa, sarbatorit la 17 iunie si al carui trup este depus in altarul principal al Catedralei Santa Maria Assunta. Cel mai important punct, cel spre care se indreapta orice turist ajuns la Pisa, este Piata Domului, sau Piata Miracolelor, situata in centrul vechi al orasului. Din 1987, obiectivul a fost inscris pe lista UNESCO a patrimoniului cultural mondial. Ansamblul de aici cuprinde patru vestigii, reprezentate de: Baptisteriul Sfantul Ioan - simbolul nasterii in Hristos, Catedrala Santa Maria Assunta simbolul credintei de-a lungul vietii, Camposanto sau Cimitirul monumental simbolul eternitatii prin marea trecere si celebrul Il Campanile, turnul inclinat care avea rol de clopotnita. Datorita primelor trei edificii, mai exact datorita simbolurilor atribuite acestora, complexul a fost denumit Piata Miracolelor, cel care a lansat aceasta sintagma fiind scriitorul Gabriele DAnnunzio, care a folosit-o in romanul Forse che si, forse che no(Poate ca da, poate ca nu) din 1910. Punctul central al pietei este Catedrala Santa Maria Assunta care a fost construita in perioada 1064-1118 de catre Buschetto si a fost sfintita in 1118 de catre Papa Gelasio al II-lea. Fatada catedralei este realizata din marmura gri si piatra alba, are trei usi mari flancate de coloane, iar deasupra lor, patru randuri de galerii deschise, cu statuia Madonei cu Pruncul in varf si cei patru Evanghelisti pe laterale. Interiorul catedralei prezinta puternice influente bizantine, iar ceea ce vedem noi astazi nu mai seamana cu originalul, in urma incendiului din 1595 fiind distruse usile laterale, tavanul si mare parte din mozaicurile si operele de arta. In urma lucrarilor de refacere si redecorare, interiorul a suferit modificari importante. In Catedrala se gasesc osemintele lui San Ranieri, patronul sfant al Pisei precum si cele ale lui Henric al VII-lea, imparat al Sfantului Imperiu Roman (1312-1313). Tot aici a fost inmormantat si Papa Grigorie al VIII-lea, cel care a fost Papa pentru doar 57 de zile, din 21 octombrie 1187 pana la moartea sa, care a survenit la 17 decembrie 1187.

Domul din Pisa

Catedrala sau Domul Sfintei Maria (n.r. Il Duomo di Santa Maria Assunta) se afla, impreuna cu Turnul din Pisa, in piata cu acelasi nume si este biserica principala a orasului Pisa. Capodopera absoluta a stilului romanic, catedrala reprezinta dovada clara a prestigiului si bogatiei pe care le atinsese Republica marinareasca a Pisei in perioada sa de aur. Constructia Domului Sfintei Maria a fost inceputa in 1064 de catre arhitectul Buscheto si pana la ultimele inteventii din secolul al XVIII-lea, a trecut prin numeoase etape de constructie si renovare, motiv pentru care contine elemente stilistice clasice, lombardoemiliene, bizantine si islamice.

17Turnul Inclinat din Pisa si Piata Miracolelor Capitala a provinciei cu acelasi nume, Pisa este celebra datorita Turnului Inclinat (Torre Pendente), cel mai cunoscut obiectiv turistic din Plaza del Duomo, inscrisa din anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Celelalte miracole sunt baptisteriul si catedrala. Istoria turnului incepe in 1173, intr-o perioda de maxima prosperitate a republicii, cand Pisa a fost o importanta putere comerciala si unul dintre cele mai bogate orase ale Europei. Se dorea a fi cel mai inalt turn si loc potrivit pentru imensele clopote ale catedralei. Din motive necunoscute, constructia este oprita cand s-a ajuns la etajul 3 si reluata 95 ani mai tarziu, in ciuda inclinarii deja evidente. Este finalizata in anul 1370. Calitatea slaba a solului este cea care avea sa-l faca celebru si sa determine numeroase tentative de stabilizare, dintre care cea mai importanta, cea din 1999, reuseste sa reduca inclinarea. Este un obiectiv care, in cazul vizitarii Toscanei, nu trebuie ocolit, mai ales ca senzatia pe care o ai in momentul in care ai pus piciorul pe prima treapta este unica. Intrega piata este plina de turisti care se fotografiaza, incercand sa sustina turnul.

Florenta Comoara Renascentismului Majoritatea turistilor care viziteaza capitala Toscanei sunt coplesiti de opulenta Florentei si folosesc tot timpul acordat unei vacante in oras mergand de la o capodopera la alta, minunandu-se de excesul de geniu prezent la fiecare pas. Este si normal deoarece leaganul Renascentismului si orasul familiei Medici (familia celor mai progresivi patroni ai artei) gazduieste unele dintre cele mai de pret comori ale umanitatii. Inainte de toate, Florenta este un oras incredibil de frumos. Un manunchi de acoperisuri rosiatice si splendori renascentiste, orasul capitala a Toscanei salasluieste printre dealurile viticole din zona Chianti. Florenta abunda de palate vechi, domuri ondulate, biserici splendide pline de opere de arta de cea mai inalta clasa si galerii de arta cunoscute in toata lumea, cum ar fi Galeriile Uffizi. Cu centrul sau istoric ce a fost introdus pe lista Patrimoniului Universal UNESCO si cu arhitectura intr-adevar deosebita, Florenta are foarte multe lucruri care merita vazute si care ofera motive suficiente pentru un city break sau chiar pentru o vacanta prelungita. Singurul dezavantaj al existentei acestor splendori este numarul enorm de turisti care roiesc in zonele de interes, cu precadere pe perioada verii.

18

Florenta - Oras al Artei Florenta este capitala regiunii Toscana si unul dintre orasele cele mai importante din punct de vedere istoric. Plin de cladiri renascentiste, biserici minunate si palate enorme, Florenta este un oras cufundat in cultura iar atmosfera sa nu s-a schimbat prea mult din secolul al 16-lea. Situat pe malurile raului Arno, Florenta continua sa uimeasca turistii prin frumusetea sa pura, mai ales cand este admirata din locuri ca Basilica di Santa Croce si din celebra Basilica di Santa Maria del Fiore (Duomo). Informarea turistica este disponibila pentru cei care viziteaza orasul in locuri ca Borgo Santa Croce, Piazza della Stazione, Via Cavour si in interiorului Aeroportului Amerigo Vespucci. Ca regula generala, se poate spune ca in Florenta hotelurile sunt scumpe, desi in unele perioade pot fi gasite si hoteluri ieftine in Florenta, sau se pot gasi anumite oferte ieftine de cazare. Cazarea in Florenta poate fi greu de gasit in lunile cele mai ocupate din an, de aceea in general se recomanda rezervarea din timp.

Ponte Vecchio Florenta Ca multe mari orase, Florenta este cladita pe malurile unui rau mare, raul Arno. Acest rau care strabate orasul poate fi traversat prin multe locuri, dar fara indoiala cel mai de seama dintre toate este Ponte Vecchio, cel mai vechi pod din Florenta, construit in 1345. Puternica familie Medici, care a preluat puterea in anii 1430, a detinut puterea pentru sute de ani, influentand in mod substantial infatisarea orasului. Membrii ai acestei familii conducatoare au finantat o multime de cladiri, piete si gradini care inca pot fi vazute si astazi si care sunt pline de caracterul acelor vremuri. Multi dintre artistii de seama ai omenirii au contribuit si ei la desavarsirea frumusetii Florentei, printre acestia numarundu-se Michelangelo, Donatello si Leonardo Da Vinci. Orasul Florenta este destul de compact, multe dintre obiectivele turistice gasindu-se comasate in cateva zone, ceea ce face posibila vizitarea tuturor atractiilor pe jos. De fapt este posibil ca turistii sa traverseze intregul centru vechi al orasului in aproximativ jumatate de ora. Domul din Florenta - Duomo di Firenze Domul din Florenta - Obiective turistice Florenta Domul din Florenta - Duomo di Firenze sau Catedrala din Florenta - este una dintre cele mai mari catedrale din lume si a fost construita intre anii 1296 si 1436. Domul sau impozant a carui proiectare este atribuita arhitectului florentin Filippo Brunelleschi, inca domina centrul istoric al orasului.

Domul din Florenta

19Domul din Florenta, cu numele oficial de Santa Maria del Fiore, dar fiind recunoscut sub numele mult mai simplu de Duomo, a fost initial proiectat in anul 1296 de Arnolfo di Cambio, in stil gotic, luand locul bisericii Santa Reparata, o catedrala a carei origine se situeaza undeva la inceputul Evului Mediu. Noua catedrala a fost conceputa pentru a marca importanta tot mai mare Florentei si urma sa fie cu mult mai mare decat predecesoarea sa. Francesco Talenti, cel care a condus constructia catedralei dupa 1351 a extins-o si mai mult, marind substantial naosul si absidele. Filippo Brunelleschi, cel mai de seama arhitect al Renasterii timpurii, a proiectat cea mai impresionanta parte a Catedralei din Florenta: domul. Lucrarile de constructie la Catedrala din Florenta aveau sa dureze pana in 1436 cand a fost sfintita de Papa Eugen al IV-lea. Fatada in stil gotic ce facea parte din planurile initiale nu a mai fost insa facuta. Placile care acopera fatada in prezent au fost adaugate mult mai tarziu, intre anii 1871 si 1887 si au un stil neo-gotic cu modele colorate in marmura, asemenatoare cu clopotnita catedralei ce dateaza din secolul al 14-lea. Unele dintre statuile ce au fost initial facute pentru fatada se afla acum expuse la Museo dell'Opera dell Duomo, un muzeu din apropiere ce este dedicat operelor de arta de la Catedrala din Florenta.

Domul din Florenta - Fatada Interiorul Catedralei este mai putin colorat iar decoratiunile sunt foarte sarace. Exceptia este fresca de pe interiorul domului, pictata intre anii 1572 si 1579 de Giorgio Vasari si Federico Zuccari ce infatiseaza scena Judecatii de Apoi. De remarcat este si podeaua din marmura cu modele foarte complicate. Domul - Cupola domului din Florenta Cupola de la Duomo di Firenze a fost cea mai mare din lume la momentul finalizarii lucrarii in anul 1436 si inca domina orasul Florenta. Felinarul din varful Domului a fost adaugat mai tarziu, in anul 1461 de Michelozzi Michelozzo. Domul, o adevarata minune inginereasca, a fost proiectat de Brunelleschi care a inaintat planurile sale dupa ce s-a dus la Roma pentru a studia Panteonul din Roma, ce detinuse pentru multa vreme cel mai mare dom din lume. Brunelleschi a reusit sa creeze aceasta cupola imensa fara niciun sprijin, datorita unui design ingenios ce consta dintr-o carcasa interioara din caramizi asezate in forma de spic si dintr-o centura de piatra ce permitea reducerea presiunii si distribuirea egala a greutatii. Carcasa exterioara, mult mai mica, sprijina acoperisul si protejeaza carcasa interioara de intemperii. Intre carcasa interna si cea externa exista o scara care duce turistii spre o platforma panoramica aflata la baza felinarului.

Domul din Florenta - Fatada principala noaptea Turnul Domului din Florenta Turnul in care se afla clopotul Catedralei din Florenta a fost initial proiectat in anul 1334 de Giotto di Bondone care era in acea vreme, arhitectul sef al orasului. Dupa ce Giotto a murit in 1337, la turn au mai lucrat Andrea Pisano si mai tarziu Francesco Talenti. Turnul inalt de 85 de metri a fost terminat in anul 1359. Fatada a fost acoperita cu marmura verde, roz si alba. Decoratiunile in relief au fost create din teracota de Andrea Pisano. Turnul este accesibil vizitatorilor si ofera o priveliste exceptionala spre oras si mai ales spre domul catedralei. Baptisteriul este una dintre cladirile cele mai vechi din Florenta, fiind mai veche chiar decat catedrala. A fost construita peste o fundatie romana, posibil in jurul secolului al 6-lea. Interiorul dateaza din secolul al 13-lea cand mosaicurile de pe tavan ce infatiseaza scene biblice de la Creatie pana la ziua Judecatii de Apoi au fost create. Exteriorul din placi de marmura alba si verde a fost facut cam in aceeasi perioada. Fatada a devenit foarte populara si bine-cunoscuta incat a devenit model pentru alte baptisterii si fatade de biserici din Toscana. Dupa terminarea interiorului si a fatadei, breasla comerciantilor de lana care, cea care a finantat si renovarea, a decis sa comande si usile de bronz. Primele au fost facute in 1336 dupa un proiect in stil gotic al lui Andrea Pisano si infatiseaza o serie de scene ecleziastice. O serie de dezastre, printre care si o epidemie de ciuma, au tot amanat crearea celorlalte usi.

20Intr-un final, in 1401, breasla comerciantilor de lana a organizat o competitie pentru alegerea proiectului pentru celelalte usi. Sapte artisti au propus proiectele lor si in anul 1403 a fost ales proiectul lui Ghiberti. Schitele propuse de principalul rival al lui Ghiberti sunt expuse la Bargello si sunt considerate primele opere de arta in stil renascentist. Ghiberti a terminat usile din nord in 1424 dupa care a inceput lucrul la cele din est care au fost terminate in 1452. Aceste ultime doua usi, ce infatiseaza scene din biblie sunt considerate cele mai bune opere ale lui Ghiberti, fiind descrise de Michelangelo drept Portile Paradisului. Panourile au fost de mult inlocuite de imitatii, orginalele aflandu-se acum expuse la Museo dellOpera del Duomo. Muzeul Domului din Florenta Muzeo dellOpera del Duomo este situat in Piazza del Duomo si este dedicat istoriei si eforturilor de ridicare a Catedralei din Florenta. Muzeul dispune de o colectie impresionanta de opere de arta ce provin de la catedrala, cum ar fi sculpturi, relicve, icoane dar si panourile originale de la baptisteriu. De asemenea tot aici sunt expuse si ustensile folosite la constructia catedralei. Adresa: Piazza del Duomo, 1 50122 Firenze, Italia Transport: Autobuz: 1, 6, 17, 14, 22, 23, 36, 37, sau 71 Tramvai: Alamanni - Stazione Orar: Luni-Vineri: 8:30 a.m. 7:00 p.m. Sambata: 8:30 a.m. 5:40 p.m. Duminica: inchis Domul este inchis pe 1 ianuarie, de Boboteaza, joi, vineri si sambata inainte de Pastele Catolic, 24 iunie, 15 august, 8 septembrie, 1 noiembrie, luni si marti din prima saptamana din Postul Craciunului, de Craciun si pe 26 decembrie. Preturi: 8.00 nu exista nici un fel de reducere la vizitarea Domului. Ponte Vecchio - Podul Vechi din Florenta Ponte Vecchio Firenze - Obiective turistice Florenta Ponte Vecchio Vechiul Pod este un pod medieval ce se intinde peste raul Arno din Florenta. Este unul dintre putinele poduri cu magazine construite pe el care inca mai sunt in picioare. Deasupra magazinelor exista Coridorul Vasari, un pasaj ce face legatura intre Galeriile Uffizi si Palatul Pitti aflat pe cealalta parte a raului. Podul pietonal este aproape in permanenta plin de turisti si muzicieni, pictori sau tot felul de interpreti care creaza in mod constant o atmosfera plina de viata. Podul trebuie neaparat vazut la apusul soarelui de pe Ponte Santa Trinita deoarece atunci este cu adevarat splendid.

Ponte Vecchio Florenta Ponte Vecchio Florenta - Istoria Podului Vechi Ponte Vecchio este cel mai vechi pod din Florenta. Se crede chiar ca un pod a existat aici inca din vremurile Imperiului Roman. Infatisarea actuala dateaza din 1345 cand a fost construit pentru a lua locul unui alt pod ce fusese distrus de o inundatie. Pe pod sau construit case, lucru ce constituia o practica comuna in orasele mari din Europa in timpul Evului Mediu. Ponte Vecchio este singurul pod din Florenta care a scapat de bombardamentele din cel de-al Doilea Razboi Mondial fara nicio zgarietura.

21

Ponte Vecchio Florenta Magazinele de pe Ponte Vecchio Casele de pe Ponte Vecchio au fost folosite drept ateliere si o gama larga de magazine cum ar fi macelarii sau tabacarii, isi desfasurau activitatea aici. In anul 1593 ducele Ferdinand I a decis inlocuirea lor numai cu aurari, in mare parte din cauza ca magazinele dinainte produceau prea multa mizerie si mirosul era greu de suportat. Astazi, casele sunt folosite drept magazine ce vand o gama larga de bijuterii de la bijuterii moderne cu preturi acceptabile pana la antichitati extraordinar de scumpe. Unele dintre casele de pe pod se extind deasupra raului, in afara podului. Aceste extensii ale cladirilor de pe pod se sprijina pe niste barne foarte lungi de lemn numite sporti. Coridorul Vasari de pe Ponte Vecchio In secolul al 16-lea, Ducele Florentei Cosimo I de Medici a decis sa construiasca un pasaj care sa uneasca Uffizi cu Palatul Pitti pentru a nu mai fi nevoit sa mearga pe podul mereu aglomerat atunci cand trebuia sa se deplaseze intre cele doua resedinte ale sale. Coridorul este cunoscut in Florenta sub numele de Corridoio Vasariano si a fost construit in 1565 pe deasupra magazinelor de pe Ponte Vecchio. In partea sudica a podului, coridorul ocoleste turnul Manelli. Proprietarii turnului, care initial fusese construit pentru a apara podul, au refuzat demolarea lui pentru a face loc pasajului astfel incat Vasari nu a avut alta optiune decat aceea de a construi pasarul in jurul turnului. Muzeul din Coridorul Vasari In zilele noastre coridorul a fost transformat in muzeu dar poate fi vizitat numai in grupuri de maxim 5 persoane si este neparata nevoie de rezervare in prealabil. Adresa: Loggiato degli Uffizi 6 50125 Firenze, Italia Orar: miercuri si joi: tururi de la 14:00 si de la 16:30 vineri: tururi de la 9:00 si 11:30 Preturi: 14.00 - bilet intreg 9.00 - redus Preturile includ o taxa de rezervare de 4 euro. Rezervarea este absolut necesara - altfel nu puteti vizita Coridorul Vasari. Rezervarile se fac telefonic la numarul: +39 055.294.883 Galeria Uffizi Florenta Galeria Uffizi - Obiective turistice Florenta Galeria Uffizi este cel mai cunoscut muzeu din Florenta. Colectia sa de pictura renascentista, gazduita de un palat din secolul al 16-lea, este cu adevarat deosebita si contine lucrari ale celor mai celebri pictori ai epocii, inclusiv Michelangelo, da Vinci si Botticelli. Palatul Uffizi, Florenta Palatul Uffizi - Palazzo degli Uffizi a fost construit intre anii 1560 si 1580 pentru a gazdui organismele administrative ale ducelui Cosimo I de Medici. Cladirea extrem de eleganta a fost proiectata de arhitectul preferat al ducelui, Giorgio Vasari, cel care a facut cladirea in forma de U cu doua galerii lungi legate intre ele de o mica galerie cu arcade ce are fata orientata spre raul Arno. Prin ridicarea palatului s-a creat o curte foarte lunga ce astazi este numita Piazza degli Uffizi. Fatadele Palatului Uffizi ce marginesc aceasta curte sunt decorate cu niste nise ce contin statui ale unor importante figuri istorice.

22

Galeria Uffizi din Florenta noaptea. In 1565, chiar inainte ca Palatul Uffizi sa fie terminat, Vasari a legat cladirea de cladirea invecinata numita Palazzo Vecchio si de Palazzo Pitti ce se afla peste rau, pentru ca cei din familia conducatoare sa nu fie nevoiti sa iasa in exterior pentru a se desplasa intre aceste cladiri. In 1583, Palatul Uffizi a fost legat si de terasa de la Loggia dei Lanzi, perimitand Familiei Medici sa participe la evenimentele din Piazza della Signoria fara a isi parasi palatele. Pe timpul verii, curtea poate fi foarte aglomerata si animata cantareti stradali sau de pictori dornici de afirmare. Piazza degli Uffizi este locul prin care se intra la Galeria degli Uffizi, cel mai important muzeu din Florenta. Galeria Uffizi - cel mai cunoscut muzeu din Florenta Galeria Uffizi gazduieste cea mai mare colectie din lume de arta renascentista, majoritatea pieselor fiind achizitionate de membri ai familiei Medici in secolele 16 si 17. Francesco I de Medici, succesorul lui Cosimo I, a decis ca etajul superior al Palatului Uffizi sa fie folosit pentru a expune colectia de arta a familiei, dand astfel nastere primei galerii de arta din lume. Succesorii sai au extins colectia pana in 1737, cand Ana Maria Luisa de Medici, ultimul vlastar al familiei Medici, a donat operele de arta cetatenilor orasului Florenta. Membrii ai familiei de Medici au angajat foarte des artisti locali, de aceea nu este un lucru surprinzator ca toti artistii din Toscana sunt reprezentati in colectia muzeului Giotto, Botticelli, Leonardo da Vinci si Michelangelo. Si alti maestri cum ar fi Raphael, Caravaggio, Rubens, Van Dyck si Rembrandt, au opere expuse in Galeria Uffizi.

Nasterea lui Venus de Botticelli la Galeria Uffizi Printre cele mai cunoscute opere de la Uffizi se numara Nasterea lui Venus de Botticelli si portretele ducelui si ducesei de Urbino, considerate ca fiind primele portrete renascentiste. Muzeul detine si o colectie de statui din timpul Imperiului Roman pe care artistii renascentisti le foloseau in dese randuri ca model si o colectie de picturi gotice multe cu influente bizantine din secolele 13 si 14. Adresa: Loggiato degli Uffizi, 6 Florenta, Italia Orar: Marti - Duminica: 8:15 - 18:50 Inchis luni, 1 ianuarie, 1 mai, 25 decembrie. Preturi: Pret intreg: 14 Pret redus: 10,75 taxa de rezervare - 5,45 Palazzo Vecchio Florenta - Palatul Vechi Palazzo Vecchio Firenze - Obiective turistice Florenta Palazzo Vecchio (Palatul Vechi din Florenta) este chiar cladirea care gazduieste primaria orasului Florenta. A fost construit la inceputul secolului al 14-lea sub numele de Palazzo del Popolo, Palatul Poporului. Cladirea cu aspect de fortareata, se afla in Piazza della Signoria, in inima Florentei si este unul dintre cele mai importante obiective turistice din oras.

23Piatra de temelie de la Palazzo Vecchio a fost pusa in 1299 dupa ce locuitorii Florentei au decis ca orasul avea nevoie de un nou sediu pentru organele de guvernare, care sa reflecte importanta crescanda a orasului.

Palazzo Vecchio Florenta Turnul Clopotului de la Palazzo Vecchio din Florenta Cladirea a fost terminata 23 de ani mai tarziu, cand un clopot a fost ridicat in impresionantul turn. Clopotul era tras pentru a anunta intalniri publice sau pentru a avertiza pericolele iminente. Turnul cu o inaltime de 94 de metri la acea vreme o inaltime cu adevarat impresionanta se numeste Torre dArnolfo dupa sculptorul si arhitectul italian Arnolfo di Cambio, caruia ii este atribuita constructia acestui Palazzo. Palatul a fost initial cunoscut sub numele de Palazzo del Popolo. Mai tarziu a fost redenumit in Palazzo della Signoria, dupa signori, reprezentantii familiilor importante ce conduceau orasul. Tot de aici vine si numele pietei ce se invecineaza cu palatul. Dupa ce ducele Cosimo I a ajuns la putere in anul 1537, cladirea a fost iarasi redenumita in Palazzo Ducale. Abia dupa ce ducele s-a mutat in Palazzo Pitti, in anul 1550, cladirea a inceput sa fie cunoscuta sub numele de Palazzo Vecchio. Palazzo Vecchio Florenta Exteriorul din piatra al palatului nu s-a schimbat mult din secolul al 14-lea. Palazzo Vecchio are doua randuri de ferestre gotice foarte elegante. Deasupra acestor ferestre sunt pictate blazoanele Republicii Florentine. Singura parte a exteriorului palatului ce este decorata este fatada de marmura ce a fost adaugata deasupra intrarii in anul 1528. Inscriptia Rex regum et Dominus Dominantium este menita sa aminteasca conducatorilor ca singurul conducator adevarat este Isus Cristos. De o parte si de cealalta a inscriptiei se gaseste cate un leu sculptat. Interiorul de la Palazzo Vecchio dateaza din timpul domniei lui Cosimo I, care a poruncit redecorarea completa a palatului de catre Vasari, arhitectul curtii Medici. Majoritatea frescelor din palat au fost create de acelasi Vasari. Curtea interioara a fost proiectata in 1453 de Michelozzi Michelozzo. Mica fantana din centru, cu o statuie a unui delfin este o copie facuta de Vasari dupa o alta statuie ce este opera lui Verrocchio. Originalul se afla acum intr-o camera de la etajul al doilea al Palazzo Vecchio. Doua scari impresionante duc spre cea mai importanta camera, Salone dei Cinquecentro (Sala celor cinci sute) de la etajul intai. Sala era folosita pentru intalniri tinute de conducatorii Florentei. Cosimo I le-a cerut intai lui Leonardo da Vinci si Michelangelo sa decoreze sala, dar pana la urma Vasari a fost cel care pictat sala intre anii 1563 1565 cu scene ce infatiseaza victoriile lui Cosimo I in fata oraselor Pisa si Siena si nasterea marelui ducat al Toscanei. O alta camera interesanta de la Palazzo Vecchio este Sala dei Gigli situata la etajul al doilea. Peretii sunt decorati cu fresce aurii ale unor demnitari romani. Adresa: Piazza della Signoria, Florenta, Italia Orar: Vineri - Miercuri: 9:00 a.m. - 7:00 p.m. Joi: 9:00 a.m. - 2:00 p.m. Preturi: tur cu ghid - 21.00 Palazzo Pitti - Florenta Palazzo Pitti - obiective turistice Florenta Palazzo Pitti este un palat mare ce dateaza din secolul 15 situat in Oltrarno, peste rau de centrul istoric al orasului Florenta. Palatul a fost pentru multa vreme resedinta conducatorilor Florentei pana in 1919, cand a fost donata statului Italian, care la randul sau a transformat-o intr-un complex muzeal. In 1458, un bogat bancher florentin, Luca Pitti, care a urmarit construirea unui palat care sa rivalizeze cu cele ale familiei Medici, a platit pentru construirea cladirii numita astazi Palazzo Pitti in Oltrarno, in acea vreme o zona rurala situata peste raul Arno. Proiectul palatului este atribuit lui Filippo Brunelleschi, dar Brunelleschi a murit cu 12 ani inainte de inceperea lucrarilor de constructie, astfel ca cel mai probabil asistentul sau Luca Gancelli este autorul proiectului. Constructia de la Palazzo Pitti a durat pana in anul 1465.

24

Palazzo Pitti din Florenta In 1549, cand mostenitorii lui Luca Pitti au intampinat probleme financiare, au vandut palatul lui Eleonora di Toledo, sotia de origine spaniola a marelui duce Cosimo I de Medici. Aceasta avea o stare de sanatate precara si l-a convins pe Cosimo I ca viata la tara i-ar face bine in privinta sanatatii. Desi palatul se afla la mica distanta de inima orasului Florenta, zona era foarte putin populata. In anul urmator s-au mutat de la Palazzo Vecchio la Palazzo Pitti, care avea sa continue sa fie resedinta principala a conducatorilor Florentei. Familia Medici l-a anagajat mai tarziu pe Vasari pentru a construi un coridor care sa faca legatura intre noua lor resedinta si Palazzo Vecchio dar si Uffizi, permitand astfel membrilor familiei Medici sa traverseze raul fara a trebui sa mearga prin multime.

Palazzo Pitti Florenta La putina vreme dupa achizitionarea acestui palazzo, Familia de Medici l-a angajat pe Ammanati pentru a extinde Palazzo Pitti. Ammanati a muncit la extinderea palatului din 1558 pana in 1570 fiind responsabil si de curtea interioara. Impresionanta fantana de pe terasa care se afla chiar langa curte, a fost creata in 1641 de Giovanni Francesco Susini. Cosimo I a comandat si crearea gradinilor Boboli, o gradina mare situata chiar in spatele palatului. In anul 1828, in timpul domniei Casei de Lorraine, care a luat puterea dupa moartea ultimului vlastar al familiei de Medici in 1737, palatul a fost din nou extins cu doua aripi care acum flancheaza Piazza dei Pitti, piata din fata cladirii. Acestia au si renovat complet interiorul. Palatul a intrat mai tarziu in posesia Casei de Savoia, a Burbonilor si chiar a lui Napoleon. Ultimul proprietar a fost regele italian Vittorio Emmanuele al III-lea, care a deschis accesul in cladire, publicului larg. Astazi, Palazzo Pitti este gazda unei serii de muzee. Biletele pentru Palazzo Pitti pot fi cumparate in combinatie cu cele pentru Gradinile Boboli, si ofera acces la doua muzee: Museo del Porcellane (Muzeul Portelanului) si Museo degli Argenti, un muzeu de argintarie. Celelalte muzee se afla toate in Palazzo Pitti si sunt accesibile prin curtea palatului. Interiorul extraordinat de frumos al palatului asigura un cadrul excelent pentru muzeele de aici. Dintre toate se distinge Galleria Palatina o galerie cu o importanta colectie de picturi renascentiste si baroce. Alte muzee de la Palazzo Pitti sunt Galleria del Costume (cu o colectie de haine din epoca familiei Medici si a Casei de Lorraine, Museo delle Carozze (unde sunt expuse trasurile regale) si Galleria dArte Moderne (a galerie cu obiecte de arta din secolele 18 pana la inceputul secolului al 20-lea). Adresa: Via della Ninna, 5 50122, Florenta, Italia Preturi: Bilet combinat pentru: Museo degli Argenti, Museo del Porcellane (Muzeul Portelanului), Galleria del Costume, Gradinile Boboli 6.00 Bilet combinat pentru Galleria Palatina si Galleria dArte Moderne 8.50 Bilet combinat pentru intregul complex muzeal de la Palazzo Pitti 11.50 (valabil 3 zile) Bilet combinat pentru intregul complex muzeal de la Palazzo Pitti 9.00 (valabil 3 zile cu intrare dupa ora 16.00). Orar: Galleria dArte Moderne: marti duminica: 8:15 18:50 casa de bilete se inchide la 18:05. inchis luni, de Anul Nou, de 1 mai si de Craciun. Galleria del Costume, Museo del Porcellane si Museo degli Argenti: zilnic intre noiembrie si februarie: 8:15-16:30

25in martie: 8:15-17:30 in aprilie, mai, septembrie si octombrie: 8:15-18:30 in luna octombrie dupa ce se schimba ora: 8:15-17:30 intre iunie si august: 8:15-18:50 Intrarea este permisa cu jumatate de ora inainte de ora inchiderii Inchis in prima si ultima zi de luni din fiecare luna, de Anul Nou, 1 mai si de Craciun. Galleria Palatina: marti duminica: 8:15-18:50 Inchis luni, de Anul Nou, 1 mai si de Craciun. Transport: Autobuz: D, 11, 36, 37, sau 68 Basilica Santa Croce Basilica Santa Croce - Obiective turistice Florenta Cea mai fascinanta basilica din Florenta nu este doar o adevarata comoara artistica decorata cu fresce de Giotto dar si locul in care sunt ingropati 270 dintre cele mai de seama figuri ale orasului, printre care se numara Galileo, Michelangelo sau Machiaveli. Santa Croce este una dintre cele mai vechi basilici franciscane iar in privinta marimii este una dintre cele mai impunatoare. Langa biserica se gaseste un complex manastiresc format din doua manastiri, o capela cunoscuta sub numele de Capela Pazzi si sala de mese care acum serveste drept muzeu si care gazduieste opere importante provenite din biserica si din manastiri. Construita in 1294 dupa un proiect al marelui arhitect Arnolfo di Cambio, Basilica di Santa Croce a trecut prin sapte secole de istorie, crescandu-si in permanenta mostenirea artistica datorita unor contributii remarcante, pana in momentul actual cand a devenit un important obiectiv turistic si una dintre cele mai apreciate atractii turistice din Florenta.

Basilica Santa Croce Florenta Absolut totul din aceasta biserica este de cea mai inalta calitate: frescele ce au fost executate prin contributia lui Giotto, Maso di Banco, Taddeo Gaddi, Giovanni da Milano si Agnolo Gaddi, crucile impresionante, ferestrele din secolul al 14-lea, proiectul renascentist al lui Michelozzo si Brunelleschi, sculpturile din secolul al 15-lea, morminte si altare opere ale unor mari artisti florentini cum ar fi Donatello, Antonio si Bernardo Rossellino, Desiderio da Settingnano si Denedetto da Maiano. Santa Croce, locul unde se afla mormantul lui Michelangelo Mai tarziu, in a doua jumatate a secolului al 16-lea, Santa Croce a fost implicata intr-un program arhitectural si iconografic inspirat de contra-reformare, ce a implicat ridicarea unor altare foarte mari decorate cu picturi ale celor mai mari artisti toscani ai acelor vremuri. Cu toate acestea, abia odata cu constructia cavoului lui Michelangelo, Basilica Santa Croce si-a confirmat vocatia de a gazdui ramasitele celor mareti si de a deveni un Panteon al gloriilor italiene. In timpul celui de-al 19-lea secol, fatada a fost refacuta si in piata a fost ridicat monumentul inchinat lui Dante Alighieri. Piazza Santa Croce is cunoscuta si drept un centru al vietii civice din oras, un loc emblematic in istoria Florentei, ce continua si astazi sa fie locul de desfasurare al multor evenimente publice. De-a lungul secolelor, Basilica Santa Croce si manastirea adiacenta au fost martorele evolutiei vietii religioase a comunitatii franciscane. Opera di Santa Croce este o institutie care a guvernat de-a lungul secolelor constructia, intretinerea si restaurarea acestui obiectiv din Florenta, si care continua sa fie responsabila pentru enorma mostenire istorica, avand grija ca aceasta sa fie disponibila spre vizionare, milioanelor de turisti care vin aici in fiecare an. Adresa: Piazza Santa Croce 16, Florenta, Italia Orar: luni-sambata: 9:30-17:30; duminica: 13:00-17:30

26Pret: 4.00 Transport: A utobuz: B, 13, 23, 71 Lorenzo Ghiberti (nscut Lorenzo di Cione di ser Bonaccorso, zis Lorenzo di Bartolo), n. 1 decembrie 1378, Pelago, provincia Florena, d. 1455, Florena, bijutier, sculptor, arhitect i scriitor de art italian-florentin, din promotorii Renaterii italiene (italian Rinascimento), autorul porilor de est ale baptisteriei florentine Sfntul Ioan Boteztorul (italian San Giovanni Battista), din faa Domului Santa Maria del Fiore, numite mai trziu de ctre Michelangelo "Porile Paradisului" (14251452), capodoper a artei italiene din Quattrocento (Sec. XV)[2] Gradinile Boboli din Florenta Gradinile Boboli - Obiective turistice Florenta Gradinile Boboli au fost facute in secolul al 16-lea, chiar in spatele Palatului Pitti, in timpul domniei celei mai puternice familii florentine, Familia Medici. In aceste gradini superbe exista o multime de statui si fantani. Gradinile Boboli au fost obtinute de familia Medici in 1549, cand Eleonora di Toledo a cumparat Palazzo Pitti. Sotul ei, ducele Cosimo I, a angajat cei mai reputati specialisti in amenajari de gradini din acele timpuri, pentru a proiecta aceasta mare gradina pe terenul denivelat din spatele palatului. Rezultatul a fost o gradina eleganta in stil renascentist italian cu diverse sabloane geometrice. Gradinile Boboli din Florenta De-a lungul timpului, parcul a fost extins de mai multe ori si numeroase statui si fantani au fost adaugate. In anul 1776, gradinile au fost deschise publicului larg. Parti ale gradinilor par foarte organizate in vreme ce altele par mai naturale si nu atat de standardizate. Gradinile Boboli se remarca printr-o varietate deosebita datorita topografiei lor foarte variate, decoratiunilor si diverselor aranjamente. De pe terasele din Gradinile Boboli sunt o serie intreaga de privelisti splendide asupra orasului Florenta si a zonelor din jurul acestuia. Exista mai multe intrari in Gradinile Boboli, cele mai cunoscute dintre ele fiind situate in Piazza dei Pitti si in Piazzale della Porta Romana, aflate in partea estica a parcului. Intrarea in Gradinile Bobli nu este gratuita, iar turistii care doresc sa le viziteze au doua optiuni. Pot cumpara un bilet pentru a vizita gradinile sau pot cumpara un bilet combinat care ofera acces atat la Gradinile cat si la Palazzo Pitti. Fantana lui Bahus de la Gradinile Boboli din Florenta Turistii care vor intra prin Piazza dei Pitti, vor vedea imediat Fantana lui Bahus, una dintre singurele fantani din parc. Il infatiseaza pe Pietro Barbino, bufonul de la curtea lui Cosmo I, in rolul lui Bahus, zeul roman al vinului. In apropiere, doua statui romane ale unor prizonieri daci flancheaza intrarea in partea principala a parcului. Grotto Grande In partea stanga a intrarii parcului exista o grota artificiala, cunoscuta sub numele de Grotto Grande sau Grotto del Buontalenti, dupa numele celui care a proiectat decoratiunile acestei pesteri. Grota construita intre 1583 si 1588 este formata din trei camere legate intre ele ce contin o serie intreaga de sculpturi. Replicile unor statui a patru sclavi, sculpturi neterminate ce au fost facute de Michelangelo intre 1521 si 1523 pentru mormantul Papei Iulian al II-lea pot fi gasite in prima camera. Statuile, ce dau senzatia ca vor sa se elibereze din blocurile de marmura au fost amplasate aici in 1585. Originalele se gasesc acum la Galleria dellAccademia. Statuia din cea de-a doua camera a grotei este Paris si Elena, sculptata in 1560 de Vicenzo de Rossi. A treia camera contine o statuie a lui Venus, opera lui Giambologna din anul 1565. Statuile din nisele grotei ii infatiseaza pe Apolo si pe Ceres. Din pacate grota este de cele mai multe ori inchisa publicului larg.

Fantana lui Neptun din Gradinile Boboli Kaffeehaus In apropiere de Grotto Grande se gaseste o gradina in trepte ce duce la Kaffeehaus, un pavilion foarte elegant, in stil rococo ce a fost ridicat aici in 1775. In prezent este folosit pe post de cafenea. In centrul gradinii de la baza pavilionului se gaseste o mica fantana care intruchipeaza un erou grec care incaleca un vultur.

27

Gradinile Boboli - Amfiteatrul Amfiteatrul Amfiteatrul parcului este situat chiar in spatele Palatului Pitti. Aici s-a afla cariera care a furnizat piatra pentru constructia palatului. Amfiteatrul este decorat cu niste nise in care sunt amplasate statui clasice si urne. Obeliscul egiptean din centrul amfiteatrului a fost initial ridicat in Heliopolis de faraonul Ramses al II-lea. Intai a fost transportat la Roma si mai apoi a fost adus aici si amplasat aici de catre familia Medici. Amfiteatrul duce de la Palazzo Pitti spre un mic iaz; fantana centrala a acestuia il reprezinta pe Neptun si a fost creata in 1565-1568 de Stoldo Lorenzi. Gradina Cavalerilor Un mic urcus duce vizitatorii spre o terasa unde se gaseste o mica gradina de trandafiri, cunoscuta sub numele de Gradina Cavalerilor. O mica fantana este instalata in centrul gradinii. De pe aceasta terasa se poate admira o priveliste superba asupra intregii zone. Cladirea micuta care se invecineaza cu gradina gazduieste Muzeul Portelanului. Viottolone si Isolotto Partea vestica a gradinilor Boboli nu mai este atat de minutios decorata. Exista o alee centrala cunoscuta sub numele de Viottolone care traverseaza aceasta zona. Aleea este marginita de chiparosi si diverse statui si duce pana la Isolotto, o mica insula. Fantana din centrul insulei este o replica a Fantanii Oceanus, creata in 1576 de Giambologna. Fantana originala se gaseste acum la Bargello. Diferite sculpturi ale unor creaturi mitice ciudate flancheaza intrarile unor mici pasaje ce duc spre insula. Adresa: Boboli Gardens Piazza Pitti, 1 Orar: noiembrie-februarie 8:15 - 16:30 martie 8:15 - 17:30 aprilie, mai, septembrie si octombrie 8:15 - 18:30 iunie-august 8:15 - 19:30 Intrarea este permisa cu o ora inaintea orei de inchidere. Este inchis in prima si ultima zi de luni din fiecare luna, de Anul Nou, 1 mai si de Craciun. Preturi: 6.00 Biletul combinat pentru Palatul Pitti si Gradinile Boboli: 11.50 Biletul combinat cu intrarea dupa ora 4:00 p.m. costa 9.00 Biletul combinat nu este disponibil cand au loc expozitii temporare in oricare dintre cele doua locatii. Piazza della Repubblica din Florenta Piazza della Repubblica - Obiective turistice Florenta Piazza della Repubblica a fost creata la sfarsitul secolului al 19-lea ca parte dintr-un foarte ambitios proiect de modernizare si reamenajare a centrului istoric al orasului Florenta. In timpul perioadei Imperiului Roman, cand orasul era cunoscut sub numele de Florentia, Forumul Roman, inima politica si comerciala a orasului, era situat aici. Mai tarziu, in Evul Mediu, in aceasta zona se gasea principala piata de alimente a