Cele 12 trepte ale relatiei de cuplu

download Cele 12 trepte ale relatiei de cuplu

of 14

Embed Size (px)

description

Orice persoana de orice varsta, conformatie, aspect, cultura, educatie poate sa-si revendice dreptul de a avea o relatie frumoasa si armonioasa numita “dragoste”.

Transcript of Cele 12 trepte ale relatiei de cuplu

 • 1. Cele 12 trepte ale relatiei de cuplu Pentru tine. Pentru voi. Training Craiova Un proiect ACT Sales Consulting By Alexandru Cristian TOAXEN
 • 2. Introducere Orice persoana de orice varsta, conformatie, aspect, cultura, educatie poate sa-si revendice dreptul de a avea o relatie frumoasa si armonioasa numita dragoste. Construirea unei astfel de legaturi este un proces treptat, chiar daca uneori are loc cu rapiditate. Noi, oamenii, nu ne putem lega, in adevaratul sens al cuvantului, in mod instantaneu de o alta persoana. Contactul initial trebuie sa starneasca indeajuns de mult interes si, astfel, procesul de construire a unei relatii sa se puna in miscare. Cu toate ca, in realitate, nu exista o relatie de dragoste sablon, legaturile de dragoste dintre oameni tind sa urmeze un anumit model. Desmond Morris este primul care a mentionat prima data legatura dintre parteneri in cartea Comportamentul intim, Dr. Donald Joy a fost cel care a insistat asupra importantei pe care o are, pentru sanatatea relatiei de cuplu, legatura care se stabileste intre barbat si femeie, iar Nancy L. Van Pelt dezvolta modelul celor 12 trepte pe care ai sa-l poti studia aici.
 • 3. 1. Ochi catre corp Dimensiuni, culoare, forma, varsta parametrii masurabili pe care ochiul ii percepe repede.Imediat creierul incepe un proces de evaluare si de incadrare a persoanei privite pe o scara a interesului si a dorintei, care urca de la un nivel scazut pana la un nivel foarte ridicat. Acest prim contact va hotari daca relatia va evolua sau nu, la niveluri mai inalte.
 • 4. 2. Ochi catre ochi Apare momentul cand privirile ni se intalnesc. Doar pentru un scurt moment pentru ca instinctual ne ferim privirea. Gandeste-te ce simti cand un strain se uita tinta la tine? Teritoriul personal, intimitatea ti le simti calcate in picioare? Simti ca vrei sa dispari sau sa dispara? Reactionezi devenind precaut in ceea ce-l priveste pe privitorul insistent? Inseamna ca ai reactii normale. Acesta este motivul pentru care doua persoane care nu se cunosc se privesc pe rand, nu simultan. Daca una din perosane este placut impresionata de ce vede, s- ar putea ca la urmatoarea intalnire a privirii celeilalte persoane, sa zambeasca. Pe masura ce relatia se consolideaza, devine serioasa, contactul vizual domina scena si, tot asa, se explica de ce in cuplurile care au probleme serioase, cei doi isi privesc doar rareori fata, in timp ce isi vorbesc.
 • 5. 3. Voce catre voce De obicei totul incepe cu o discutie banala, subiectele sunt minore, lipsite de importanta, precum nume, unde locuieste, cu ce se ocupa, vremea, traficul, distractii preferate, hobby-uri. La acest nivel insa, se continua observatiile. De data aceasta apare un intreg nou domeniu de informatii tonul vocii, ritmul de vorbire, accentul, folosirea vocabularului, modul de gandire. De multe ori suntem tentati sa trecem repede peste acesti primi trei pasiI. Inocenta acestor pasi este sfaramata de atractii sexuale aparute prea devreme si relatia construita asa are mari sanse sa se rezume la episoade, poate chiar furtunoase, de dragoste fizica, in care doar trupurile se intalnesc, nu si sufletele.
 • 6. 4. Mana in mana Prima atingere. Nu mai sunt singur. Am pe cineva care se bucura sa fie alaturi de mine. Totul poate incepe in timp femeia este ajutata sa se urce in masina, sa se ridice de pe scaun, sa urce scari sau sa treaca peste o balta. Barbatii vor folosi orice pretext pentru a atinge femeia. Daca acest gest de sustinere este primit cu caldura, relatia poate trece la tinerea de mana, ocazional la inceput, constant mai apoi. Ai simtit, draga cititorule, ca plutesti pentru ca ea ti-a permis sa o conduci pana acasa tinand-o de mana? Daca nu, imi pare rau pentru tine. Ai pierdut ceva fantastic. O traire de neegalat.
 • 7. 5. Bratul pe dupa umeri O alta granita a fost depasita si, odata cu aceasta, se fac declaratiile de publice de proprietate:). ATENTIE! Relatia asta conduce undeva. Pana acum trupurile erau departate, acum oricum ar fi, cu bratul pe dupa umeri, partile superioare ale celor doua corpuri ajung in contact direct. Privirile sunt tot rare, comunicarea verbala continua sa fie limitata, insa corpurile isi vorbesc atat de melodios.
 • 8. 6. Mana pe talie La acest nivel se dezvolta comunicarea reala si veritabila. La acest nivel apar marile intrebari, precum: Se potrivesc convingerile si dorintele voastre? Cunosti asteptarile pe care le are, pentru viitor, partenerul tau de la tine? Le vei putea indeplini? Iti va ingadui partenerul tau sa te dezvolti, sprijinindu-te, incurajandu-te si sa ramai tu ? Acesta este nivelul la care s-a realizat o deschidere personala suficienta pentru a se putea face evaluarea compatibilitatii. Aici relatia primeste substanta, capata contur. Subiectele de discutie sunt nenumarate, sunt impartasite secrete personale, se aprofundeaza dorinte, planuri, chiar daca doar individuale, cei doi incep sa se cunoasca cu adevarat, unul pe celalalt. Este un moment de cotitura si din punct de vedere sexual. Desi nu are loc nici un contact sexual direct, in agenda lor tainica, amandoi se gandesc la el si, destul de des, de aici se sare direct in pat . Daca doar asta isi doreau e perfect, insa nu va trece mult pana ce sentimente de anxietate si vinovatie isi vor arata coltii. Decide aici ce-ti doresti.
 • 9. 7. Fata catre fata In aceasta faza apar imbratisarile patimase, sarutarile intense si priviri prelungi. Noua pozitie a corpului dublata de sarutarile prelungi va crea o stare puternica de excitare sexuala. Cand apar sarutarile, cuvintele tac. Daca in primele 6 faze ale relatiei discutiile au fost aprinse si constructive in privinta a ce va doriti de la voi, atunci acum intelegerea se realizeaza cu foarte putine cuvinte. Comunicarea verbala se reduce in timp ce fiecare se concentreaza pe descifrarea chipului celuilalt.
 • 10. 8. Mana pe cap Mana ta mangaie chipul ei in timp ce va sarutati si va vorbiti. Acest gest de intimitate este rezervat celor care si-au castigat acest drept prin tandrete, apropiere sufleteasca si multa iubire. Acest gest denota o mare apropiere sufleteasca. Privirea unui indragostit care-si trece minile prin parul iubitei in timp ce o priveste tandru este impresionanta. Traiti-o, umpleti-va de ea.
 • 11. 9. Mana pe corp Mana ta exploreaza corpul partenerei cu aviditate. Apar mangaieri prelungite de-a lungul soldurilor, spatelui, sanilor, gambelor, pulpelor pe deasupra imbracamintii si pe dedesubtul lor. Este foarte greu ca din acest moment sa nu se treaca la actul sexual propriu-zis. Acesta este momentul in care femeia decide daca merge mai departe sau nu, femeia recunoaste in aceste gesturi un moment de cotitura in care trebuie sa ia o decizie.
 • 12. 10. Gura pe san Acest pas de intimitate presupune dezgolirea sanului femeii si de aceea se produce in intimitate, intr-un loc retras. Acum nu mai sunteti manati doar de placere si de excitare, ci si de dorinta aprinsa de a merge mai departe, de a implini actul sexual.
 • 13. 11. Mana pe organe genitale Explorarea continua si mainile danseaza tangoul mangaierilor pasionale si al excitarii prin atingere. Mangierea care conduce la orgasm este ultimul pas inainte de contactul sexual propriu-zis. Odata ajunsi aici, mare grija la a nu ramane aici pentru ca va veti crea frustrari si puteti capata obiceiuri nesanatoase care va vor crea dificultati in a va bucura la maxim de un contact sexual adevarat.
 • 14. 12. Contact genital direct Procesul de legare dintre doi oameni devine complet o data cu penetrarea din timpul actului sexual. FARA CONTACT SEXUAL NU EXISTA RELATIE CONSOLIDATA. Din acest moment gradul de intimitate dintre voi depaseste tot ceea ce ati cunoscut pana acum. SUCCES.