CEAUŞESCU ŞI FOAMETEA DIN 1946-1947

download CEAUŞESCU ŞI FOAMETEA DIN 1946-1947

of 5

Transcript of CEAUŞESCU ŞI FOAMETEA DIN 1946-1947

  • 7/30/2019 CEAUESCU I FOAMETEA DIN 1946-1947

    1/5

    CEAUESCU I FOAMETEA DIN 1946-1947

    In noiembrie 1947, liderii comuniti, printre care i

    Ceauescu (ncercuit), srbtoreau mplinirea a 30 de ani de la revoluia bolevic.

    n calitate de secretar al Regionalei Oltenia a Partidului Comunist Romn, lui Nicolae Ceauescu nu i-a psade drama ranilor afectai de foametea din 1946-1947. n timpul foametei, Ceauescu a fost responsabil alCC cu Secia Central rneasc. N-a fcut nimic pentru sinistrai, ci a fost preocupat de strngerea cotelo

    obligatorii.Romnia anului 1946 a fost o ar cu totul special. Scrutinul din noiembrie 1946 nu a fost singuruleveniment important. Seceta din var a provocat recolte extrem de slabe, n condiiile n care Romniatrebuia s plteasc despgubiri de rzboi, n produse alimentare. Foametea, previzibil, nu a fost observatde politicieni, preocupai de campania electoral. Abia din decembrie ziarele au nceput s scrie despresituaia din Moldova, regiunea cea mai afectat de secet. Locuitorii satelor i oraelor porniser de uniisinguri spre zonele sudice, unde recolta fusese mai bun. Erau dispui s dea orict pentru un sac de porumbsau gru. Nicolae Ceauescu tia foarte bine situaia. Ca secretar al Regionalei PCR Oltenia, auzise despreoamenii disperai care veniser s caute cereale n judeele pstorite" de el. ns nu a fcut nimic ca s leuureze traiul. Dimpotriv.

    Starostele Seciei Centrale rneti a CC

    Dup alegeri, activitatea Regionalelor Partidului a sczut n intensitate. Scopul comunitilor a fost atinsprintr-un control total n Parlamentul rii. Era timpul ca PCR-ul s treac la urmtoarele etape pentructigarea total a puterii. La acea dat, cele mai mari greuti cu care se confrunta Partidul erau n mediulrural. Pe de o parte, ranii se opuneau cotelor obligatorii de alimente. Acestea fuseser introduse pentru pladatoriei de rzboi, dar i pentru aprovizionarea oraelor.Pe de alt parte, nivelul de alfabetizare la sate era sczut i educaia ideologic a ranilor era anevoioas.Oarecum independeni economic, stenii nu puteau fi constrni s adere la PCR, fiind atrai de mesajulreaciunii". Unul iluzoriu, ce-i drept, ntruct opoziia, i n special rnitii i liberalii din mediul rural,atepta venirea americanilor. Ins nelegerile internaionale de dup al Doilea Rzboi Mondial excludeau o

    astfel de posibilitate. Pe acest fond, Nicolae Ceauescu a primit o sarcin important de la Partid.Propaganda comunist susinea c vinovai de ntrzierea colectrilorobligatorii de produse agrare erau chiaburii

  • 7/30/2019 CEAUESCU I FOAMETEA DIN 1946-1947

    2/5

    A fost numit la conducerea Seciei Centrale rneti a CC al PCR. Trebuia s vegheze respectareaintereselor partidelor la ar, precum i ndeplinirea planului de colectri obligatorii de produse agricole. nar era foamete, dup seceta din 1946. La 12 noiembrie 1947, secretarii judeeni ai PCR au fost convocaide Comitetul Central pentru o consftuire de lucru. Se pare c la nivelul conducerii Partidului existaunemulumiri privind campania de colectare.

    Presiuni asupra ranilor

    Tocmai de aceea, n intervenia sa, Nicolae Ceauescu le-a reamintit secretarilor judeeni cum trebuiau sprocedeze pentru a urgenta operaiunea: Va trebui s lum nti de la bogai. Avei de colectat 2-4.000 devagoane de porumb; fiecare jude va trebui s calculeze ct are de dat, s mpart pe pli etc. Acest plan l vface mpreun cu prefectul, cu cooperativele, innd seama de posibiliti. Afar de aceasta va trebui pe urmprelucrat planul detaliat n celule i Frontul Plugarilor, s mobilizeze oamenii, s scoat din comune conformplanului. Comunitii i frontitii din comisiile interimare vor trebui s prelucreze cu primarii etc.S se ia n primul rnd de la cei nstrii, s mobilizeze rnimea srac, ducnd munca politic cu ei srealizeze n timpul stabilit planul". Unii tovari au ncercat s se apere, susinnd c lsaser prefecilorsarcina de a efectua colectrile. Ceea ce nu nelegeau acetia era faptul c operaiunea era sarcin de partid,i nu de stat! Dup cum nsui Ceauescu a susinut n respectiva edin: Colectrile nu le lsai n seamaprefectului i a administraiei. Nu vreau s amestecm administraia n colectrile porumbului. Folosimadministraia numai unde dm de rezisten".Nicolae Ceauescu i-a nvat pe responsabilii de la nivel local ai Partidului i cum s justifice discrepanadintre preul produselor industriale fa de cereale. Acesta era principalul argument ridicat activitilor atunccnd solicitau cote de la fiecare localitate rural a Romniei. Rspunsul se gsea ntr-o munc politic"eficient: De multe ori tovarii nu gsesc argumente convingtoare. Toi spun uite ct primim pentru grui ct trebuie s dm pentru o pereche de bocanci.Trebuie o munc politic, s artm c dac azi sunt mai ieftine produsele agricole, aceasta n mod firesc vaduce la ieftinirea produselor industriale, pentru c muncitorii dac au hrana de care au nevoie, vor puteaproduce mai mult i mai ieftin, dar la rndul lor pltesc mai ieftin pentru hrana lor. Care au umblat la sate tc exist un puternic curent n culcime, dar chiar ntre membrii de partid n ce privete rezistena aceasta,pentru c (sic!) cred c sunt nendreptii".

    Gru de la Stalin

    Totui, propaganda nflcrat a lui Ceauescu nu putea produce gru! Pe fondul recoltei slabe din 1946,aprovizionarea oraelor era critic. Nu putea fi hrnit nici populaia, dar nici Armata Roie cantonat nRomnia. Pentru a iei din impas, guvernul de la Bucureti a cerut ajutorul Moscovei, printr-un mprumut dgru. Stalin nu numai c a aprobat ajutorul, dar a plusat i a decis tergerea unei pri a datoriei de rzboictre Uniunea Sovietic. Conform mrturiei lui Paul Sfetcu, fostul ef de cabinet al lui Gheorghiu Dej (13 ann anticamera lui Dej, Editura Curtea Veche, 2008), Ttucul" se temea de faptul c situaia din Romniaputea exploda".Dac Partidul Comunist ar fi devenit impopular i izbucneau revolte de mas, intervenia militar a ArmateiRoii era inevitabil. Stalin nu avea nevoie de asemenea complicaii, astfel c a fost dispus s ofere nlesnirieconomice Romniei. Bineneles c propaganda PCR a prezentat gestul ntr-un alt mod. S-a vorbit despregenerozitatea Uniunii Sovietice, care a uitat" c soldaii romni trecuser Prutul n 1941, iar acum scoteaara din impas!

    "Colectrile nu le lsai n seama prefectului i a administraiei. Nu vreau s amestecm administraia ncolectrile porumbului. Folosim administraia numai unde dm de rezisten.''

    Nicolae Ceauescu

    "Va trebui s lum nti de la bogai. Avei de colectat 2-4.000 de vagoane de porumb; fiecare jude va

    trebui s calculeze ct are de dat, s mpart pe pli.''

  • 7/30/2019 CEAUESCU I FOAMETEA DIN 1946-1947

    3/5

    Nicolae Ceauescu

    coli de partid

    Pentru rezolvarea problemelor care se iveau n mediul rural, Comitetul Central al PCR a hotrt nfiinareaunor coli de Partid la sate. Responsabil cu nfiinarea acestora a fost Nicolae Ceauescu, care a expusproiectul n noiembrie 1947: Aceste coli vor fi create pe judee la nceputul lunii decembrie, una-dou pejude, dup mrimea judeului. Leciile vor fi trimise n scris. Deci aici munca este uurat.

    Vor trebui alei tovarii rani cei mai buni. Trebuie de acum pregtite aceste coli de cadre, la fel vor fiorganizate la sate cursuri odat pe sptmn, unde aceste lecii, scrise mai popular, s fie prelucrate cucomunitii, frontitii, cu ranii membrii de partid. n felul acesta, prin munca de ridicare a nivelului politic,s ia o dezvoltare mai mare. Iarna ne va permite s realizm acest plan fcut de secia central de EducaiePolitic."

    Foametea din Moldova

    n vara anului 1946, prpastia economic n care se gsea Romnia a fost adncit de o cumplit secet, cara afectat mai ales regiunile estice ale rii. Pentru autoriti, criza social cauzat de foamete fuseseprevizibil nc din var, cnd seceta prelungit compromisese recolta.

    Deportri n mas din Moldova pe timpul foametei 1946-1947

    Totui, aceast problem nu a fost prioritar pe agenda" guvernului, din cauza campaniei electorale, care sanuna la fel de dur precum consecinele secetei. Abia dup victoria democraiei" n scrutinul de la 19noiembrie 1946, cabinetul Groza a iniiat msuri de asisten a regiunilor nfometate.Ziarul Scnteia prezenta ajutoarele n cereale pe care Bulgaria le oferea regiunilor nfometate ale

    Romniei

    ncepnd cu luna decembrie, ziarul oficial al Partidului Comunist,

    Scnteia", lansa apeluri umanitare pentru ajutorarea populaiei din judeele afectate desecet. Guvernul a distribuit cereale din fondul de rezerv al statului, insuficiente ns.Economia agrar a Romniei era subordonat la acea dat plii datoriei de rzboi ctre URSSiar cotele pentru regiunile nfometate s-au epuizat repede.

    Propagandistic, guvernul reuea s strng alimente pentru cei afectai de foamete, Scnteiaacordnd spaii largi prezentrii colectelor fcute de oamenii muncii" pentru Moldova. Situaranilor din estul rii devenise critic, acetia plecnd de la casele lor spre judeeleexcedentare", n sperana cumprrii unui sac cu porumb sau cu gru, care s aline foameafamiliilor.

    http://www.agenda.md/uploads/202368621_deportari_in_masa.jpg
  • 7/30/2019 CEAUESCU I FOAMETEA DIN 1946-1947

    4/5

    Peste 250.000 de victime ale foametei m MoldovaExod spre sud

    Pentru a-i spori popularitatea, cabinetul Petru Groza a preluat propagandistic gestionarea crizei. n ziarele dpartid apreau hri n care era trasat proiectul Executivului pentru ameliorarea foametei, precum iprezentri de nali oficiali pe teren", lucrnd n folosul cetenilor afectai de aceast calamitate. Totui, nprima perioad a iernii 1946-1947 guvernul nu reuise s asigure condiii minime de trai celor n cauz.Pentru a evita haosul, Ministerul de Interne a cutat s stopeze prin orice mijloace exodul ranilor dinregiunile afectate de foamete spre judeele unde se mai gseau cereale.

    In luna ianuarie 1947, printr-un ordin special, jandarmii aveau obligaia de a cobor din trenurile spre

    Bucureti pe orice locuitor din regiunile nfometate care nu avea bilet sau ordin special de cltorie.Cumprarea biletelor era de altfel imposibil, deoarece staiile CFR primiser dispoziii s nu mai vndlegitimaii de cltorie n satele bntuite de foamete.

    Curnd, autoritile au renunat la interdiciile de transport ale cetenilor. Cu bilete sau fcnd blatul",ranii moldoveni s-au ndreptat spre regiunile sudice, de unde se puteau cumpra cereale. La nceputul lunifebruarie 1947, mii de rani au cutreierat judeele Dolj, Romanai i Teleorman, cumprnd porumb lapreuri peste nivelul pieei.

    Copiii din satele nfometate ale Moldovei au fost trimii

    n regiunile mai puin afectate de secet

    Guvernul nu le-a permis s transporte marfa" spre locurile de origine.Argumentnd c dorea sa prentmpine specula, Ministerul de Interne a permis transportul de porumb i grspre Moldova numai cu autorizaii speciale. n numeroase cazuri, cerealele cumprate de rani cu fonduriproprii au fost confiscate de jandarmi, pentru a fi distribuie just" spre toate regiunile afectate de foamete.Din aceast cauz au fost numeroase cazuri n care grupuri de rani au oprit trenuri de persoane sau demarf, i-au sechestrat pe mecanicii CFR i i-au obligat s ataeze locomotivele la trenurile lor de cereale.

    Liderii politici au adoptat orfani

    n 1946, odat cu seceta din Moldova, s-a preluat un neobinuit obicei de la Kremlin - adopiile de orfani dectre liderii comuniti. nceputul l fcuser conductorii bolevici cnd luaser n familiile lor copii orfani,dup decesul altor foti tovari n rzboiul civil. nsui Stalin adoptase unul. Dei au avut parte de o educaelevat - profesorii de limbi strine i meditatorii la domiciliu fiind uzane comune -, amprentele retarduluimental dobndit n orfelinate sau n situaiile de foamete i promiscuitate suportate vreme ndelungat n-auputut fi ndeprtate. Unii dintre copiii adoptai de comunitii romni au devenit delincveni juvenili,producnd prinilor probleme de imagine" (cazul lui Chivu Stoica).

    http://isabelmarcela.files.wordpress.com/2011/02/foametea.jpg
  • 7/30/2019 CEAUESCU I FOAMETEA DIN 1946-1947

    5/5

    Alii n-au avut niciun fel de recunotin i ngduin pentru aceia care le schimbaser viaa (cazul celorcinci orfani adoptai de Vasile Luca). Ori, i mai ru, au provocat tragedii, precum fata adoptat de MironConstantinescu. Pentru c fosta ilegalist Sulamita Constantinescu i interzisese participarea la o distracie,adolescenta i-a njunghiat mortal mama adoptiv.