Cartea Junglei

15
CARTEA JUNGLEI – RUDYARD KIPLING

description

prezentare ppt

Transcript of Cartea Junglei

 • CARTEA JUNGLEI RUDYARD KIPLING

 • Ce este Cartea Junglei?Cartea junglei (1894) este o culegere de povestiri scrise de renumitul autor Rudyard Kipling, n perioada n care a trit n Vermont. Toate povestirile fuseser publicate anterior n reviste ntre anii 1893-4. Cea mai cunoscut parte cuprinde trei povestiri despre aventurile unui pui de om abandonat, Mowgli, crescut de lupi n jungla indian. Probabil, cele mai cunoscute dintre celelalte sunt "Rikki-Tikki-Tavi", povestea unei viteze manguste, i "Toomai al elefanilor", povestea unui tnr mblnzitor de elefani.A doua Cartea Junglei a urmat n 1895.Cartea junglei este folosit ca o carte motivaional pentru micii cercetai, membrii tineri ai micrii cercetiei. Aceast utilizare a universului crii a fost aprobat de Kipling n urma cererii directe, trimis scriitorului de Robert Baden Powell, ntemeietorul micrii cercetailor

 • Fraii lui Mowgli": Un biat este crescut de lupi n jungla indian cu ajutorul ursului Baloo i al panterei Bagheera, el trebuind s lupte cu tigrul Shere Khan. Aceast povestire a aprut publicat i ca o carte de sine stttoare."Vntoarea lui Kaa": Aciunea se petrece nainte de lupta lui Mowgli cu Shere Khan. Cnd Mowgli este rpit de maimue Baloo i Bagheera pornesc s l salveze cu ajutorul lui Kaa, pitonul. Secvena "King Louie" din filmul de desene animate din 1967 al lui Disney este o versiune foarte deformat a povestirii."Tigru! Tigru!": Mowgli revine n sat i este adoptat de Messua i de soul ei, care cred c este fiul lor Nathoo, pe care l pierduser cu mult timp n urm. Dar Mowgli nu se adapteaz la modul de via al oamenilor i Shere Khan tot mai dorete s l ucid. Titlul povestirii a fost luat din poezia "Tigrul" de William Blake."Foca alb": Kotick, o rar foc cu blana alb caut un nou loc, unde ea i ai ei s nu fie vnai de oameni."Rikki-Tikki-Tavi": Rikki-Tikki, o mangust apr o familie din India mpotriva unei perechi cobre. Aceast povestire a fost publicat, de asemenea ntr-o carte."Toomai al elefanilor": Lui Toomai, un biat de 10 ani care ajut la ngrijirea elefanilor de munc, i se spune c nu va deveni niciodat ngrijitor pe de a-ntregul pn cnd nu va vedea dansul elefanilor. Aceast povestire a fost publicat, de asemenea, ntr-o carte."Servitorii Majestii Sale" (iniial intitulat "Servitorii Reginei"): n noaptea dinaintea unei parade militare un soldat britanic surprinde o conversaie ntre animalele campusului militar.Sursa: wikipedia

 • ... Demult peste locuitorii unui sat aflat la marginea junglei din India, s-a abtut o nenorocire. Un tigru s-a furiat din jungl i, adpostit de ntuneric, a furat un copila ce dormea. Stenii l-au cutat n pdurea ntunecoas i adnc, dar cutarea a fost zadarnic.

 • Tigrul cel fioros, care se numea Ser Khan, a fugit prin jungl hituit de oameni. Dup cteva ore, ostenit, s-a aezat s se odihneasc i a lsat copilul lng el. Dup un timp, de tigrul ce dormea s-a apropiat un lup, mpreun cu lupoaica i puii lor i au gsit copilul. tiind ct de fioros este tigrul, lupii s-au hotrt s-l ia i s-l creasc la fel ca pe un pui al lor. A doua zi, Aleka, conductorul haitei de lupi, a luat hotrrea ca puiul de om s se numeasc Mowgli i s triasc de acum nainte printre lupi.

 • Ser Khan, suprat de cele ntmplate, s-a hotrt s se rzbune. De educaia lui Mowgli s-a ocupat ursul Baloo, care l-a nvat limbajul animalelor, semnele care indic primejdia, precum i care sunt prietenii i dumanii n mpria junglei. " Ia aminte, Mowgli, la ceea ce-i spun, ca s poi s scapi ntotdeauna de primejdii i spunea

 • "-S nu iei din cuvntul ursului, c altminteri o peti" l avertiza Baghera, pantera neagr.

 • Auzind intmplarea, Baloo si Baghera au pornit in ajutorul lui. Lor li s-a alturat i Ka, arpele, pentru c maimuelor le era foarte fric de el. arpele nu le putea suferi, pentru c fceau ntotdeauna mult zgomot i tulburau zi i noapte linitea junglei. Ajuni la ruine, prietenii l-au scos pe Mowgli din groap.

 • Timpul a trecut, el a crescut i a nceput s-i dea seama c este diferit de toi prietenii lui din jungl i c locul lui nu este acolo. Odat s-a apropiat mai mult de sat. Acolo a descoperit lucruri pe care el nu le cunotea i care l-ar fi ajutat mpotriva tigrului Ser Khan. Noaptea, cnd dormea lumea, s-a furiat i a furat un lemn aprins. Ajuns n jungl, a reuit s-l alunge pe tigrul cel fioros.

 • Gndul lui Mowgli a rmas la sat i la oamenii de acolo. Baloo, nelegndu-i sentimentele, l-a sftuit s se ntoarc printre oameni, pentru c el nu aparinea junglei. Simind c ursul avea dreptate, i-a prsit cu regret prietenii. Ajuns n sat, oamenii s-au speriat de nfiarea lui i au vrut s-l alunge. O femeie s-a apropiat de el i a spus:"-Lsai-l pe biat. S-ar putea s fie chiar copilul meu, pe care mi l-a furat tigrul cu ani in urm." Apoi ntorcndu-se spre el i-a spus: "-Vino, de acum nainte vei locui la mine!" Femeia l-a nvat s vorbeasc i s se comporte ca i oamenii. Mowgli a nvat repede, dar, trecnd zilele, nu putea s uite de prietenii lui din pdure i simea chemarea junglei. A ateptat pn a venit primvara, apoi s-a ntors n jungl. Acolo Aleka i-a spus: "-Intoarce-te printre oameni, acolo este locul tu. Ii ducem mereu dorul, dar a venit timpul s ne desprim. Poi s ne vizitezi oricnd i va fi o bucurie s ne ntlnim. E bine s nu-i uii niciodat prietenii."

 • Intors n sat, Mowgli s-a ndrgostit de o fat. La nceput, a fost timid i nu a tiut s-i exprime sentimentele, dar cu timpul a reuit s-i mrturiseasc fetei c o iubete. Din acel moment, pentru el a nceput o via nou.

 • i noi am fost n jungl!