București Stock Exhange

of 26 /26
București Stock Exhange Realizat de – Bezer Corina EMREI - 131

Embed Size (px)

description

Bursa de valori din Bucuresti

Transcript of București Stock Exhange

1

Bucureti Stock ExhangeRealizat de Bezer CorinaEMREI - 131

Istoricul Bursei de Valori Bucuresti 1882 1 decembrie Deschiderea oficiala a Bursei de Valori Bucuresti, dupa o perioada de peste 70 de ani in care functionasera burse de comert 1995 21 aprilie BVB este reinfiintata ca institutie de interes public 20 noiembrie Are loc prima sedinta de tranzactionare 1997 Sunt listate primele companii de importanta nationala, printre care Terapia Cluj Napoca, Antibiotice Iasi, Alro Slatina, Policolor si Automobile Dacia Este lansat primul indice al BVB, indicele de referinta BETIstoricul Bursei de Valori din Bucureti 2001 Petrom si BRD, doua dintre cele mai importante companii din Romania, sunt listate la BVB, majorand de aproape patru ori capitalizarea Bursei si de peste doua ori rulajul pietei Este inaugurata tranzactionarea obligatiunilor la BVB prin listarea primelor doua emisiuni de obligatiuni municipale (Predeal si Mangalia) 2002 BVB devine membru corespondent al Federatiei Europene a Burselor de Valori (FESE) 2003 BVB introduce sistemul de tranzactionare Arena , care inlocuieste vechiul sistem Horizon BVB devine membru cu drepturi depline al Federatiei Euro-Asiatice a Burselor de Valori (FEAS)4Istoricul Bursei de Valori din Bucureti 2007 Romania devine membru al Uniunii Europene, eveniment care a influentat pozitiv piata de actiuni de la Bucuresti. 2007 fost cel mai bun an din istoria BVB in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor, iar indicii BVB au inregistrat maxime istorice Are loc oferta publica initiala pentru 15% din actiunile Transgaz si listarea companiei la BVB. Odata cu aceasta oferta, sunt introduse la tranzactionare pentru prima data drepturile de alocare BVB devine membru cu drepturi depline al Federatiei Europene a Burselor de Valori

2015 Lansarea AeRO, segmentul de actiuni al Sistemului Alternativ de Tranzactionare al BVB Bursa de Valori Bucuresti devine partener al initiativei Organizatiei Natiunilor Unite Sustainable Stock Exchanges BVB devine membru al initiativei Natiunilor Unite Sustainable Stock Exchanges Bittnet Systems, prima companie de IT listata la BVB, debuteaza pe AeRO

Organigrama

Organigrama

Modaliti de listare pe Piaa ReglementatExista mai multe modalitati de a deveni o companie listata pe Piata Reglementata, metoda cea mai potrivita fiind aleasa de fiecare companie in parte, in functie de mai multi factori, cum ar fi: strategie, piata, cadrul macroeconomic, etc. Pentru a se lista pe Piata Reglementata, o companie are urmatoarele alternative: Oferta publica initiala (IPO) / Plasament privat Listare duala Listare tehnica (Listare fara oferta) Transfer de pe ATS Transfer de pe RASDAQModaliti de listareIndiferent de modalitatea de listare, pentru admiterea la tranzactionare a unei companii, aceasta trebuie: sa fie o societate pe actiuni (SA) sa aiba o capitalizare anticipata/capitaluri proprii de minimum 1 mil. EUR sa aiba un free-float de cel putin 25% (actiuni care nu sunt detinute de companie sau de investitori strategici) sa fi functionat in ultimii 3 ani si sa fi intocmit rapoarte financiare auditate pentru ultimii 3 ani.Procesul de listare

Despre AeROPiata AeRO a fost creata din nevoia de a furniza antreprenorilor o alternativa de finantare pentru dezvoltare si este segmentul dedicat titlurilor de capital (actiunilor) din cadrul sistemului alternativ de tranzactionare administrat de Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Acesta este un segment de piata dedicat listarii companiilor la inceput de drum, ca sa isi finanteze proiectele, povestile lor de crestere, sa isi sporeasca vizibilitatea si sa contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri. Bazandu-se pe sistemul alternativ de tranzactionare al BVB, existent din 2010, piata AeRO, sub un concept reproiectat si reconstruit, a fost lansata pe 25 februarie 2015.

Modaliti de listare pe piaa AeROPentru listarea pe AeRO o companie are urmatoarele alternative: Plasamentul privat oferta adresata catre un numar limitat, de pana la 150 de potentiali investitori. Plasamentul privat nu necesita realizarea unui prospect si aprobarea acestuia de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara Oferta publica initiala de actiuni (IPO) necesita realizarea unui prospect si prin urmare parcurgerea procedurilor legale si regulamentare Listarea tehnica listarea are loc fara derularea in prealabil a unei oferte publice.Criterii de admitere pe piaa AeROPentru admiterea la tranzactionare, candidatii emitenti trebuie sa aiba o capitalizare anticipata de minim 250.000 EUR, estimata fie pe baza unui plasament privat anterior sau a unei oferte publice initiale (IPO), sau pe baza unui istoric de tranzactionare pe o alta platforma de tranzactionare. In lipsa acestora, capitalizarea anticipata va fi estimata pe baza unei evaluari realizate de catre Consultantul Autorizat (Authorized Advisor). Alte criterii care vor fi luate in calcul: un free-float, actiuni disponibile pentru tranzactionare, de 10% sau cel putin 30 de actionari.Indicii bursieriBursa de Valori Bucuresti (BVB) calculeaza si distribuie in timp real 8 indici proprii BET,BET-TR, BET-XT, BET-XT-TR, BET-BK, BET-FI, BET-NG, BET Plus precum si un indice dezvoltat impreuna cu Bursa de Valori din Viena, indicele ROTX.

Indicii BVB reflecta evolutia preturilor celor mai tranzactionate companii listate sau evolutia anumitor sectoare reprezentative, cum ar fi sectorul financiar sau sectorul energetic. Ca metodologie de calcul, toti indicii BVB sunt indici de pret ponderat cu capitalizarea free float-ului, cu limite maxime pentru ponderile societatilor componente. Cu exceptia indicilor BET-TR si BET-XT-TR, care sunt ajustati pentru dividende, ceilalti indici reflecta doar evolutia preturilor de piata.Indici bursieri

BET este primul indice dezvoltat de BVB si reprezinta indicele de referinta al pietei locale de capital. BET reflecta evolutia celor mai tranzactionate 10 companii de pe Piata Reglementata a BVB, exclusiv societatile de investitii financiare (SIF-uri). Este un indice de pret ponderat cu capitalizarea free floatului, ponderea maxima a unui simbol fiind de 20%.

Indici bursieri

ROTX este un indice dezvoltat de BVB impreuna cu Bursa de Valori din Viena (Wiener Borse AG) care reflecta in timp real miscarea actiunilor blue chip tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Indici bursieri

BET-TR este primul indice de tip total return lansat de BVB, construit pe structura indicelui de referinta al pietei, BET. Indicele BET-TR reflecta atat evolutia preturilor companiilor componente, cat si dividendele oferite de acestea.

Indici bursieri

BET Plus reflecta evolutia companiilor romanesti listate pe piata reglementatata a BVB care indeplinesc criterii minime de selectie referitoare la lichiditate si la valoarea actiunilor incluse in free float, cu exceptia societatilor de investitii financiare (SIF-urilor).

INDICI BURSIERIBET-FIBET-BKBET-FI este primul indice sectorial lansat de BVB si reflecta evolutia societatilor de investitii financiare (SIF-uri) si a altor entitati asimilabile acestora.Indicele BET-BK a fost construit pentru a putea fi folosit ca benchmark de catre administratorii de fonduri, dar si de alti investitori institutionali, metodologia de calcul reflecta cerintele legale si limitele de investitii ale fondurilor.

Indici bursieriBET-NGBET-XTBET-NG este un indice sectorial care reflecta evolutia companiilor listate pe piata reglementata a BVB care au domeniul principal de activitate energia si utilitatile aferente. Este un indice de preturi ponderat cu capitalizarea free-float-ului.Ponderea maxima a unui simbol in indice este 30%. Numarul de companii componente este variabil.BET-XT reflecta evolutia preturilor celor mai tranzactionate 25 de companii de pe Piata Reglementata a BVB, inclusiv societatile de investitii financiare (SIF-uri)

Capitalizarea bursier

Indicatorii de pia, septembrie 2015

ConcluziiCapitalizarea totala a Bursei de Valori Bucuresti a ajuns la 30,7 mld. EUR la sfarsitul anului 2014, dupa o crestere constanta in ultimii 2 ani. Incepand din ianuarie 2012, capitalizarea companiilor locale a urcat cu 70%, in principal datorita listarii unor noi companii pe Piata Reglementata. De asemenea, principalul indice al pietei BET a inregistrat o rata anuala compusa de crestere (CAGR) de 18%. Valoarea tranzactiilor pe piata de actiuni s-a dublat in aceeasi perioada.

ConcluziiBursa de Valori Bucuresti (BVB) construieste o piata competitiva in Europa Centrala si de Est. BVB ofera oportunitati de finantare pentru companiile care vor sa atraga investitii de pe piata de capital din Romania. In ultima perioada, BVB a inregistrat o crestere a fluxurilor de capital din partea investitorilor institutionali si de retail, atat din Romania, cat si internationali. Piata de capital din Romania s-a pozitionat pe o traiectorie ambitioasa de dezvoltare, iar perspectivele de crestere sunt optimiste.