BALO-Plan_de_afaceri_2013-13.03.2013

6
1 SC BALNEOCLIMATERICA SA Sovata România Plan de afaceri pe anul 2013 1. Evoluţia condițiilor de gospodărire Exercițiul financiar din 2012 s-a încheiat în România cu experiențe controversate. Creșterile prognozate pentru primele două trimestre vor fi urmate de o scădere în trimestrul al treilea, dar şi în trimestrul al patrulea se așteaptă o ușoară tendință de scădere. Abia când vom dispune de datele rezultatelor trimestrului al patrulea vom putea vorbi de creștere sau scădere economică raportată la nivelul anului întreg. Răsturnarea tendinței de evoluţie a economiei este cauzată de efectul concertat a mai multor factori, în primul rând de schimbarea politică de la începutul anului, din cauza căreia Guvernul de dreapta a fost schimbat cu un guvern compus din partide liberale şi de stânga, unite într-o alianță, pe de altă parte însă de seceta îndelungată din perioada verii a exercitat un efect negativ asupra economiei țării, în special asupra agriculturii. Uniunea Europeană a verificat În cursul acestui an modul de utilizare a ajutoarelor acordate României în cadrul programelor operaţionale sectoriale, iar din cauza neregulilor constatate a pus în vedere activarea măsurilor de infringement față de țara noastră. Dacă sancţiunile vor fi activate, aceasta va însemna reducerea cu până la 10 miliarde de euro a fondurilor acordate. În România vor fi organizate în decembrie 2012 alegeri parlamentare, iar rezultatele acestora vor influenţa în mod decisiv direcţia de dezvoltare a ţării pe viitor. Economia ţărilor UE, cea mai mare piaţă de achiziţie a României, prezintă şi ele o imagine controversată. Până la sfârşitul anului 2012 economia Greciei părea să se stabilizeze, însă se constată că economia altor ţări din Europa de Sud-est întâmpină dificultăţi, ceea ce va induce creşterea ratei şomajului şi scăderea economiei acestora. Se poate afirma că economia Spaniei, Portugaliei şi a Italiei nu a depăşit încă recesiunea, în schimb ţările nordice membre ale UE şi cea a Germaniei, considerată plămânul UE, nu au semnalat scăderea indicatorilor economici, iar în cazul economiei ţărilor membre din Europa de Est prognozează pentru sfârşitul anului stagnarea sau o firavă creştere economică. Analizând indicatorii macro-economici, observăm că este foarte greu să prognozăm orice evoluţie economică pe 2013, o întorsătură negativă în economia ţărilor din UE s-ar putea răsfrânge şi asupra economiei ţărilor aflate la periferia Uniunii, dar dacă încercările de a stabiliza economia ţărilor din sud-est vor da rezultatele scontate, atunci şi economia Germaniei, Franţei şi a Regatului Unit îşi vor putea menţine cursul pozitiv, putând asigura astfel comenzi suficiente pentru a acoperi capacităţile de producţie ale ţărilor din Europa de Est.

description

plan

Transcript of BALO-Plan_de_afaceri_2013-13.03.2013

Page 1: BALO-Plan_de_afaceri_2013-13.03.2013

1

SC BALNEOCLIMATERICA SA Sovata România

Plan de afaceri pe anul 2013

1. Evoluţia condițiilor de gospodărire Exercițiul financiar din 2012 s-a încheiat în România cu experiențe controversate. Creșterile prognozate pentru primele două trimestre vor fi urmate de o scădere în trimestrul al treilea, dar şi în trimestrul al patrulea se așteaptă o ușoară tendință de scădere. Abia când vom dispune de datele rezultatelor trimestrului al patrulea vom putea vorbi de creștere sau scădere economică raportată la nivelul anului întreg. Răsturnarea tendinței de evoluţie a economiei este cauzată de efectul concertat a mai multor factori, în primul rând de schimbarea politică de la începutul anului, din cauza căreia Guvernul de dreapta a fost schimbat cu un guvern compus din partide liberale şi de stânga, unite într-o alianță, pe de altă parte însă de seceta îndelungată din perioada verii a exercitat un efect negativ asupra economiei țării, în special asupra agriculturii. Uniunea Europeană a verificat În cursul acestui an modul de utilizare a ajutoarelor acordate României în cadrul programelor operaţionale sectoriale, iar din cauza neregulilor constatate a pus în vedere activarea măsurilor de infringement față de țara noastră. Dacă sancţiunile vor fi activate, aceasta va însemna reducerea cu până la 10 miliarde de euro a fondurilor acordate. În România vor fi organizate în decembrie 2012 alegeri parlamentare, iar rezultatele acestora vor influenţa în mod decisiv direcţia de dezvoltare a ţării pe viitor. Economia ţărilor UE, cea mai mare piaţă de achiziţie a României, prezintă şi ele o imagine controversată. Până la sfârşitul anului 2012 economia Greciei părea să se stabilizeze, însă se constată că economia altor ţări din Europa de Sud-est întâmpină dificultăţi, ceea ce va induce creşterea ratei şomajului şi scăderea economiei acestora. Se poate afirma că economia Spaniei, Portugaliei şi a Italiei nu a depăşit încă recesiunea, în schimb ţările nordice membre ale UE şi cea a Germaniei, considerată plămânul UE, nu au semnalat scăderea indicatorilor economici, iar în cazul economiei ţărilor membre din Europa de Est prognozează pentru sfârşitul anului stagnarea sau o firavă creştere economică. Analizând indicatorii macro-economici, observăm că este foarte greu să prognozăm orice evoluţie economică pe 2013, o întorsătură negativă în economia ţărilor din UE s-ar putea răsfrânge şi asupra economiei ţărilor aflate la periferia Uniunii, dar dacă încercările de a stabiliza economia ţărilor din sud-est vor da rezultatele scontate, atunci şi economia Germaniei, Franţei şi a Regatului Unit îşi vor putea menţine cursul pozitiv, putând asigura astfel comenzi suficiente pentru a acoperi capacităţile de producţie ale ţărilor din Europa de Est.

Page 2: BALO-Plan_de_afaceri_2013-13.03.2013

2

Conform datelor INS, rata inflaţiei prognozată pe octombrie 2012 de 3,2 % s-a ridicat la valoarea de 4,96 %, faţă de nivelul de 3,5% din aceeaşi perioadă a anului 2011. Ţinta valorii inflaţiei pe anul viitor este de 2,5%. Rata şomajului a fost de 5,17% la sfârşitul lunii noiembrie, în creştere faţă de 4,93%, cifra din aceeaşi perioadă a anului 2011. Cursul de schimb a monedei naţionale a oscilat în primele 10 luni faţă de euro între 4,34 - 4,55 lei/euro, faţă de 4,29 lei/euro din anul trecut, în creştere cu 4%. Salariul mediu brut pe economie în primele zece luni din 2012 a fost de 2.117 lei, faţă de 2008 lei din anul trecut, în creştere cu 5.4 %, în schimb salariul mediu brut în domeniul hotelier şi alimentaţie publică a fost de 1.148 lei, în scădere cu 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 2. Tendinţele generale ale pieţei turismului Datorită verii călduroase prelungite, segmentul turistic român în general şi turismul de litoral în special a înregistrat în 2012, ca şi în anul precedent, un sezon de vară foarte profitabil. Sezonul de vară a însemnat pentru staţiunile montane şi obiectivele urbane venituri mai puţin răsunătoare, însă staţiunea Sovata, datorită Lacului Ursu a realizat şi în vara aceasta venituri deosebite. In oras din fondurile câştigate în 2011 au fost începute lucrări de dezvoltare a infrastructurii, a fost demarată realizarea proiectului intitulat Drumul Sării. La 1 noiembrie 2012 a fost începută realizarea lucrărilor de reabilitare la Hotel Brădet, care se va încheia la începutul sezonului estival 2013 şi datorită cărora va fi extinsă capacitatea de cazare de 4 stele a societăţii noastre. De la proiectul de reabilitare a hotelului aşteptăm îmbunătăţirea poziţiei de piaţă şi de dezvoltare a societăţii afiliate de la Sovata, care să-i asigure rentabilitatea în continuare. Oportunităţi în 2013

‐ dezvoltarea intensivă în segmentul de 4 stele trebuie să se realizeze prin creşterea preţurilor medii

‐ creşterea afluxului de turişti poate şi trebuie să fie realizată de pe piaţa din Republica Moldova

‐ segmentul MICE românesc ascunde posibilităţi de dezvoltare în 2013, cu condiţia ca numărul conferinţelor şi evenimentelor organizate să crească din nou

‐ prin darea în folosinţă a noilor capacităţi de cazare de 4 stele de la Hotel Brădet vom introduce pe piaţă un produs nou care să ne aducă rezultate bune în special în sezonul estival.

‐ ştirea reabilitării Hotelului Brădet are o valoare informaţională şi un impact mediatic atât semnificativ, încât acesta merită să fie exploatat pentru a atrage şi mai mulţi turişti la serviciile hotelurilor noastre.

Page 3: BALO-Plan_de_afaceri_2013-13.03.2013

3

Riscuri în 2013

‐ rezultatele negative ale economiei naţionale vor fi resimţite şi în segmentul turistic, drept urmare, dacă relansarea economiei va eşua, în 2013 ne putem aştepta la scăderea veniturilor din turism

‐ situaţia politică instaurată după alegerile parlamentare va afecta într-o anumită măsură mersul economiei dacă Executivul ce se va forma nu va putea conduce ţara în mod corespunzător, fapt ce va avea urmări negative nemijlocite.

‐ dacă politica de preţuri aplicate de societatea noastră nu va reuşi să se muleze pe evoluţiile economice, riscăm să pierdem poziţia pe piaţă, dar şi scăderea cifrei de afaceri şi a profitului realizat.

‐ locurile de cazare reabilitate şi cele noi apărute la Sovata în cursul anului 2012 vor absorbi din ce în ce mai mulţi clienţi, dar nu vor reprezenta un pericol real atâta timp, cât nu dispun încă de amplasamente wellness proprii.

‐ reconstrucţia ştrandului de la Praid, precum şi a destinaţiile turistice similare din împrejurimi şi din regiune apărute recent pot să influenţeze numărul turiştilor din Sovata.

Obiective pe 2013

‐ creşterea nivelului GOP al DHSR cu 10 %, iar la Hotel Făget cu 2 % faţă de nivelul rezultatelor din 2012.

‐ păstrarea şi creşterea participaţiei pe piaţă ‐ realizarea obiectivelor din studiul de fezabilitate elaborat pentru Hotel Brădet

prevăzute pe perioada reabilitării. ‐ înnoirea contractului de colaborare cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei

Sociale ‐ păstrarea poziţiei de conducător de piaţă şi realizarea cu succes a primei etape a

proiectului de reabilitare hotelieră Din punct de vedere fiscal, 2013 va aduce, din nou, schimbări majore, cu precădere în domeniul TVA. Începând cu 1 ianuarie vor fi introduse modificări în metodologia colectării şi deducerii TVA. Conform modificărilor, în cazul firmelor cu cifra de afaceri sub 2.250.000,00 lei se introduce obligativitatea pltata TVA la încasare a facturii. Din acest motiv, nici firmele ce depăşesc acest prag nu vor putea să deducă TVA înscrisă pe factură anterior achitării acesteia. Această schimbare presupune modificarea evidenţelor financiar-contabile, dar nu numai. Nu au fost anunţate modificări cu privire la alte taxe şi impozite. Valoarea salariului minim pe economie valabil pe 2013 încă nu a fost stabilită, se cunoaşte doar faptul că sindicatele naţionale au cerut majorarea de la 700 la 850-1.000 de lei. Executivul nu s-a pronunţat în acest sens. La elaborarea planului de afaceri pe 2013 am calculat cu un curs de 4.6 lei/euro.

Page 4: BALO-Plan_de_afaceri_2013-13.03.2013

4

3 Evoluţia veniturilor

lei

SC Balneoclimaterica SA Sovata 2012

Prognozat 2013 Budget Target Index %

Hotel 11.253.413 11.478.717 102,0%

Alimentaţie publică 9.667.647 9.524.701 98,5%

Tratament balnear, fittness 3.302.132 3.788.936 114,7%

Alte sectoare 2.838.631 2.693.715 94,9%

TOTAL VENITURI DIN EXPLOATARE 27.061.823 27.486.069 101,6%

Raportat la cifra de afaceri estimată pentru 2012, pentru anul viitor am prevăzut o creştere de 1,6% la nivel de societate. Proiectul de buget pe 2013 va lua în calcul investiţia de reabilitare prevăzută la Hotel Brădet, ţinând cont de restrângerea temporară a activităţii hoteliere, dar şi de menţinerea cel puţin la nivelul din 2012 a numărului de bilete de tratament destinate pensionarilor, finanţate de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Dorim să creştem gradul de ocupare a camerelor de hotel la nivelul societăţii de la 60 % estimat pentru 2012, la 61,1 % în 2013, iar preţul mediu să crească de la 132 la 144 lei. DHSRS **** Conform tendinţei de creştere din anii anteriori a segmentului guest mix, segmentul spa&leisure a crescut cu 7%, în schimb cel de M.I.C.E. stagnează, fiind prognozate organizarea de evenimente cu caracter incentive, care depind însă de performanţele economiei naţionale. Nu se aşteaptă modificări în repartizarea participaţiei pieţelor expeditoare de turişti. După creşterea reprezentativă a pieţei moldoveneşti din acest an nu prognozăm o schimbare semnificativă, iar cea internă ar putea să crească cu cel mult 1-2 %. Având în vedere cele arătate, pentru anul viitor dorim să creştem gradul anual de ocupare cu 2 puncte procentuale, respectiv de la 65,4 % la 67,7 %, iar preţul mediu net de la 180 la 183,6 lei, care va rezulta într-o creştere totală de 5% a veniturilor din servicii de cazare. Sezonul de vară va însemna pentru sectorul F&B al acestui hotel o provocare deosebit de serioasă, deoarece această unitate, socotind cu un grad de ocupare mare (93-97%), va trebui să deservească atât oaspeţii proprii, cât şi pe cei de la Hotel Brădet de 4* ( cu 5 angajaţi în plus). Se aşteaptă o creştere a veniturilor de 13,6 %. Veniturile sectorului balnear-wellness au crescut cu 24 % în urma dării în funcţiune a noului centru wellness, atât datorită creşterii numărului de nopţi de hotel, dar şi a creşterii traficului walk-in. Deamenenea, cifra de afaceri a crescut şi datorită introducerii accesului general la sectorul wellness în cadrul ofertelor pachetelor wellness-agrement ale Hotelului Brădet. Profitând de facilităţile deosebit de apreciate de oaspeţi, precum şi prin creşterea numărului de tratamente de la secţia de masaj şi împachetări cu nămol (plus 6 angajaţi) dorim să realizăm venituri suplimentare considerabile, aşteptând o creştere de 16,6 %.

Page 5: BALO-Plan_de_afaceri_2013-13.03.2013

5

Hotel Brădet** Ţinând cont de cifrele din studiul de fezabilitate, vor fi preluate calculele acestuia atât la capitolul veniturile din activitatea hotelieră, cât şi la cea din alimentaţia publică. Hotel Făget** Acest hotel se bazează în general pe segmentul pensionarilor, precum şi pe pachetele de tratament cu preţ social. Baza de calcul a prognozei veniturilor hoteliere şi de F&B pe 2013 o reprezintă piaţa contractuală socială, valoric identică cu cea din anul în curs, precum şi obiectivul de a valorifica oferta, cel puţin la acelaşi nivel, în condiţii de piaţă liberă pe perioada celor două luni de vară, aplicând o corecţie de preţuri uşor pozitivă. La aceasta se va adăuga parţial-total venitul realizat din vânzarea de pachete de tratament cu preţuri sociale. Lacul Ursu & Lacul Aluniş În cazul Lacului Ursu, datorită evoluţiei meteorologice deosebit de favorabile în 2012 am realizat un venit extraordinar, de aceea nu ne putem aştepta la repetarea acestei situaţii, astfel că am calculat o scădere a veniturilor de 7 %, dar care este totuşi cu 6 % mai mare decât cel estimat pentru 2012. Baza de calcul a cifrei de afaceri a sectorului balnear de la Lacul Ursu o reprezintă contractul social potrivit pentru Hotelul Făget, cu o valoare identică cu cea din anul în curs, precum şi prognozele identice cu vânzările din 2012 a pachetelor balneare şi celorlalte oferte avantajoase de 2 stele, create în ultimii doi ani. 4. Evoluţia cheltuielilor Pe partea de cheltuieli, exerciţiul financiar 2012 constituie un an de referinţă. Parţial, am ţinut cont de efectele inflaţiei prognozate până la finele anului 2012 de 4-5 %, calculând cu o creştere a cheltuielilor de 4 % şi în cazul celorlalte cheltuieli. La planificarea cheltuielilor cu sursele de energie am calculat cu o creştere de 8 % în cazul preţului energiei electrice. Conform precizărilor oficiale recente, preţul gazului metan va suferi în 2013 o creştere totală de 18 %, în trei etape succesive (aprilie, iulie, octombrie). Conform hotărârilor de consiliu, taxele pentru apă şi canalizare vor fi majorate cu 9 %, iar cele pentru ridicarea gunoiului menajer cu 54 %. În consecinţă, am calculat cu o creştere a cheltuielilor cu sursele de energie de 13 %. La nivelul DHSR nu am prevăzut să modificăm indicatorii costului de achiziţie al mărfurilor vândute, pe care dorim să îi menţinem în 2013 la valorile de referinţă, la 29 % pentru alimente şi 25 % la băuturi. Acest obiectiv este o provocare, deoarece în partea a doua a anului 2012 preţul alimentelor de bază a crescut semnificativ. La Hotel Brădet şi Făget am prevăzut un indicator de cost pentru alimente cu 2 puncte procentuale mai mare faţă de anul precedent.

Page 6: BALO-Plan_de_afaceri_2013-13.03.2013

6

Pentru 2012 am calculat un efectiv anual mediu de 252,84, care va coborî până la sfârşitul anului la 247,5 de persoane, diferenţa provenind din reducerea de personal (sector hotelier 2, restaurant 3 persoane). Pentru 2013 s-a prevăzut un efectiv de 259,42 de angajaţi, cifra bazându-se pe numărul de angajaţi existenţi în noiembrie 2012. Numărul de angajaţi este cu 12 persoane mai mare decât cel estimat pe 2012. Din aceste 12 forţe umane urmează să plasăm 7 la Baza de tratament DHS ( 4 maseuri, 2 operatori de nămol şi 1 medic balneolog), 2 persoane pentru sectorul de alimentaţie publică (2 barkieperi - pullbar DHS), 1 persoană la reciptia DHS, 1 persoană la sectorul de administraţie centrală (recepţioner de marfă pentru Hotel Făget şi Hotel Brădet) şi 1 persoană pentru alte sectoare de activitate (ştranduri). Baza de salarizare estimată pe 2012 va fi de 5.842.166 lei, în schimb pe 2013 am prevăzut suma de 6.218.756 lei, ceea ce înseamnă o creştere de 6,4 %, iar în cifre absolute de 376.590 lei. Valoarea creşterii legale a salariului minim şi a corecţiei salariale de 5% este de 274,283 lei, iar efectul mişcării de personal este de 53.224 lei. Pe durata celor două luni de estival (iulie-august) am prevăzut, ca de obicei, salariul dinamic, reprezentând un cost de 72.344 lei. Cheltuielile salariale includ, ca şi în anii anteriori, primele de realizare pentru conducătorii de sectoare şi directorii societăţii. În planul de salarizare este inclus şi bonul de masă introdus în 2005, a cărui valoare actuală este de 9 lei/buc. Pentru cheltuieli cu achiziţia obiectelor de inventar - înlocuirea obiectelor stricate - s-a prevăzut la DHSR şi Făget 1,5 % din cifra de afaceri a sectorului hotelier şi de 0,80 % la cel de alimentaţie publică. La Baza de tratament a DHSR am prevăzut în acest sens 1 % din cifra de afaceri. Cheltuielile cu amortizarea vor creşte cu 5 % în 2012 din cauza achiziţiilor noi de mijloace. Ca urmare a acestor cheltuieli, precum şi a situaţiei rezultate din reabilitarea Hotelului Brădet – valoarea prognozată GOP la Brădet va fi de 1.077.982 lei, care este cu 605.059 lei mai mică decât cea din 2012 – volumul planificat a GOP pe societate arată o scădere faţă de rezultatele aşteptate pe anul acesta, cu 353.923 lei, este in valoare de 11.783.073 lei. Nivelul GOP planificat este de 43 %, identic cu cel din anul precedent. La costuri financiare am prevăzut cheltuielile creditului investiţional necesar reconstrucţiei Hotelului Brădet. Proiectele de investiţie ale societăţii, odată cu demararea reconstrucţiei Hotelui Brădet în valoare de 33 milioane de lei, se concentrează aproape exclusiv pe acest obiectiv. Ca şi investiţie urgenţă va trebui să luăm în calcul reconstrucţia parţială a punţii pardosite cu lemn a Lacului Ursu. Lista necesarului de mijloace fixe a fost întocmit în funcţie de listele de necesităţi prezentate de centrele de profit ale societăţii, urmând a fi achiziţionate în funcţie de fluxul de numerar disponibil. Sovata, la 29 noiembrie 2012 Kaján Júlia Director economic