Balneoclimatologie Format 2003

22
10.10.2011 Balneoclimatologie Este o specialitate terapeutica, de tip conservator prin care se utilizeaza factorii naturalide cura . Acesti factori naturali sunt- clima, ape natural terapeutice, gazelle natural terapeutice, namolurile terapeutice. - alte categorii cum ar fi microclimatul de salin Actiunea acestorfactori are un character fazic constatandu-se reactia tintita pe diferite organe sau sisteme si reactia generala nespecifica in timpul curie (criza balneara). Criza balnara exprima clinic si biologic raspunsuri de viraj vegetative de adaptare la o actiune excitanta a factorilor fizici, manifestandu-se prin reactii neuro- vegetative neuropsihice si endocrine de tip adaptativ. Reactiile nespecifice, depend de nivelul reactivitatii individuale acelasi excitant putand determina reacti adaptative marcate, putand evidentia evolutia unor categorii patologice fie in sens favorabil, fie decompensandule. Aria de utilizare terapeutica pentru balneoclimatoterapie (BCT) cuprinde toate sectoarele terapeutice (profilactica, curativa de recuperare). Pentru ca un pacient sa beneficieze de cura balneara este necesar triajul balnear. Climatoterapie Termenul de clima include totalitatea fenomenelor meteorologice ce caracterizeaza starea medie atmosferei intr-un anumit loc sip e o anumita perioada de an. In functie de zona geografica si de parametrii devariatie ai climei se defineste topoclimatul fata de care organismal uman reactioneaza diferit. Clima romaniei prin pozitia geografica pe paralela 45 lat. N si meridianul 25 long. E, are un character temperat continental caracterizat prin; - 4 anotimpuri, - variatii termice si pluviometrice mari de la vara la iarna, - variatii termice diurne marcate, - distributie particulara spatiala a factorilor climatici datorita arcului carpatic. Clima este conditionata de variabilitatea mai multor factori; 1. Cosmici (radiatia solara siradiatia cosmica) 1

description

,l

Transcript of Balneoclimatologie Format 2003

Page 1: Balneoclimatologie Format 2003

10.10.2011

Balneoclimatologie

Este o specialitate terapeutica, de tip conservator prin care se utilizeaza factorii naturalide cura .

Acesti factori naturali sunt- clima, ape natural terapeutice, gazelle natural terapeutice, namolurile terapeutice.- alte categorii cum ar fi microclimatul de salinActiunea acestorfactori are un character fazic constatandu-se reactia tintita pe diferite organe sau sisteme si reactia generala nespecifica in timpul curie (criza balneara). Criza balnara exprima clinic si biologic raspunsuri de viraj vegetative de adaptare la o actiune excitanta a factorilor fizici, manifestandu-se prin reactii neuro-vegetative neuropsihice si endocrine de tip adaptativ.Reactiile nespecifice, depend de nivelul reactivitatii individuale acelasi excitant putand determina reacti adaptative marcate, putand evidentia evolutia unor categorii patologice fie in sens favorabil, fie decompensandule. Aria de utilizare terapeutica pentru balneoclimatoterapie (BCT) cuprinde toate sectoarele terapeutice (profilactica, curativa de recuperare). Pentru ca un pacient sa beneficieze de cura balneara este necesar triajul balnear.

ClimatoterapieTermenul de clima include totalitatea fenomenelor meteorologice ce caracterizeaza starea medie atmosferei intr-un anumit loc sip e o anumita perioada de an. In functie de zona geografica si de parametrii devariatie ai climei se defineste topoclimatul fata de care organismal uman reactioneaza diferit. Clima romaniei prin pozitia geografica pe paralela 45 lat. N si meridianul 25 long. E, are un character temperat continental caracterizat prin;- 4 anotimpuri, - variatii termice si pluviometrice mari de la vara la iarna,- variatii termice diurne marcate,- distributie particulara spatiala a factorilor climatici datorita arcului carpatic.

Clima este conditionata de variabilitatea mai multor factori;1. Cosmici (radiatia solara siradiatia cosmica)2. Meteorologici (temperatura atmosferica, umiditatea, electricitatea atmosferica, presiunea

atmosferica, vantul)3. Telurici (sunt factorii geofizici, radioactivitatea solului si a atmosferei, magnetismul si

electricitatea pamantului).Clima ca o insumare de caracteristici ale scarii de vreme si a variatiei parametrilor sai actioneaza global si simultan asupra organismului dar intr-un mod diferit asupra unor sisteme si organe. Actiunea poate fi putin sesizata sau sa determine modificari semnificative in echilibrul homeostazic al organismului dar cele maievidente schimbari se constanta la variatii bruste de vreme. Pentru a aprecia relatia clima/organism sau utilizat indici bioclimatici dintre care cei mai importanti sunt;- indicele de confort termic care se bazeaza pe rel)atia dintre temperatura, umiditate si vant. Se discuta despre zona de neutralitate termica (16,8- 20,6 G) sub temperatura minima a zonei de neutralitate, organismal resimpte inconfort prin racire dezvoltand reactii de termogeneza. Peste temperatura maxima apare inconfort prin incalzire stimuland reactia de termoliza.

1

Page 2: Balneoclimatologie Format 2003

- stresul bioclimatic, este un indice legat de valori medii ale temperaturii, umiditate si vantului scotand in evidenta starea medie de echilibru a sistemului de reglare al organismului semnaleaza momentul in care factorii meteorologici actioneaza stresori antrenand mecanismul de autoaparare si adaptare pentru mentinerea homeostaziei.- stresul climatic cutanat, da indicatii asupra senzatieidecaldura si frig, reactii produse in timpul termoreglarii sub actiunea variatiei temperaturii si a curentilor de aer, ele find appreciate la nivel cutanat.- stresul climatic pulmonar, reprezinta actiunea diferitelor cantitati de vapori de apa din aer exprimata prin tensiunea vaporilor asupra alveolelor pulmonare si a cailor respiratorii superioare. Prezenta vaporilor de apa influenteaza nivelul stresului pulmonar. - stresul bioclimatului global, inglobeaza stresul climatic cutanat sic el pulmoar.Deci climatoterapia este o metoda terapeutica care utilizeaza factorii naturali din mediu pentru mentinerea sau ameliorarea starii de sanatate. Stresul climatic induce reactii adaptative sau poate decompensa organismal. Disponibilitatea de acomodare si adaptare la variatiile climatice realizeaza aclimatizarea care la unii dintre pacienti se realizeaza facil, iar la altii cum ar fi varsnicii si copii se realizeaza mai greu. Meteorosensibilitatea, reprezinta o reactivitate marita la schimbarile meteorologice instalate deobicei brusc find prezenta atat la persoanele sanatoase cat si la persoanele cu diverse patologii si deficient in reactia de aclimatizare. De ex; exarcerbarea crizelor dureroase reumatismale, cresterea valorii tensiunii arteriale, si aparitia diferitelor categorii de infectii. Aceste elemente motivand nevoia de a cunoste prognoza meteorological in scopul prevenirii unor situatii neplacute.

Climatoterapian se realizeaza intr-o atmosfera diferita de zona din care provine pacientul determinand reactii biologice adaptative in funtie de limita de variatie a parametrilor climatici. Factorii climatici pot avea actiune termica, determinate de temperatura aerului, component caloric a radiatiei solare de umeziala si viteza vantului, acesta influentand procesele de termoreglare.

Actiune biologica, fotochimica, imunologica, rezultate dupa radiatia luminoasa si UV. Mai poate avea actiune barica datorita variatiei presiunii atmosferice si a presiunii partiale a oxigenului in special la altitudini mari. Cura de altitudine se indica la anemii si contraindica in boli cardiorespiratorii cu risc de decompensare.Analizand aceasta multitudine de factori ce caracterizeaza clima in tara noastra se contureaza urmatoarele tipuri de bioclima; ( bioclima sedativ indiferenta de crutare, bioclima excitant-solicitanta, bioclima tonica stimulenta). Pentru a putea face o indicatie de trimitere corecta a bolnavului la tratament in statiunea balneara trebuie sa cunoastem caracteristicile celor 3 grupe de clima, si sensul efectelor biologice.

1. Bioclima sedative indiferenta de crutare Caracteristici; - valori medii lunare moderate ale temperaturii aerului- valori medii ale presiunii atmmosferice- durata medie de stralucire a soarelui in tot cursul anului.Aclimatizarea este imperceptibila indiferenta fata de clima localitatii de origine a bolnavului.

Indicatii;- stari de convalescenta, stari psihoafective de granite, boli reumatismale, varste inaintate,

2

Page 3: Balneoclimatologie Format 2003

Statiuni; felix, 1 mai, ocna, sangeors bai, bazna, ocna sibiului, sovata, geoagi, caciulata, govora, olanesti, baile herculane.

Bioclima excitant solicitanta care e formata din; bioclima de stepa si bioclima de litoral maritime.Bioclima de stepa are urmatoarele caractere; - valori medii diurne ale temperaturii aerului crescute- umiditatea relative a aerului redusa- calm atmospheric- insorire abundenta in medie 320 h in luna iulie.Sensul efecteor biologice este solicitare ft intense a sistemului nervos central si sistemului nervos vegetative, stimularea intense a glandelor cu secretie interna, stimulrea metabolismului in special, ameleorarea balantei fosfocalcice urmate de depunerea la nivel osos, stimularea mecanismului de termoreglare creste termoliza si se creeaza conditii de pierdere a lichidelor din organism. Aclimatizarea este foarte pregnanta mai ales daca localitatea de origine a bolnavului este mai sus situata.

Indicatii terapeutice- profilactice, pentru persoanele predispuse la dezvoltarea unor patologii de tip locomotor, la cei cu deficient functionale locomotorii, tulburari metabolice si potential alergic- curative, in afectiunile ORL si respiratorii avem; astm, bronsita cu bronsiectazii in manifestari reumatismale degenerative articulare si periarticulare in rahitism, osteoporoza, insuficienta venolinfatica in primele stadii, ginecopatii in stadiu cronic inflamator, dermatoze, TBC, extrapulmonara ganglionara si osteoarticulara, stabilizata clinic si biologic. - indicatii de recuperare, pentru sechele posttraumatice ale aparatului locomotor, manifestari functionale in patologia reumatismala degenerativa, sechele dupa leziuni de neuromotor periferic.

Contraindicatii;- stari de convalescent prelungita cu modificari exprimate de starea generala.- afectiuni cardiovasculare si respiratorii cu deficit functional important.- afectiuni reumatismale inflamatorii cronice potential evolutiv sever, stari de hiperactivitate nervoasa, afectiuni digestive, afectiuni renale, afectiuni neurologice de tip central sau periferic pe fondul unei hiperreactivitati neurovegetative, TBC stabilizat recent, focare de infectie trenanta, afectiuni endocrine de tip hiperfunctional, fibromatoza uterine cu metrorargii, perioada de climax cu manifestari de readaptare neuroindocrina, tumori benigne cu potential de malignizare si orice proces oncogen.

Statiuni balneare; amara, lacul sarat.

Bioclima de litoral maritime;Are urmatoarelecaractere care o diferentiaza de stepa. Temperatura aerului confortabil racoroasa, valori moderate ale umiditatii relative a aerului, prezenta brizei marine cu vant permanent si umezeala aerului de 80 G. stralucirea soarelui ca durata 345 h in iulie. Aceasta bioclima determina un confort termic relativ redus cu stres bioclimatic crescut, atat pentru stresul cutanat datorita vantului cat si pentru cel pulmonar prin umezeala crescuta. Mecanismele de termoreglare functioneaza in sensul antrenarii termice. Sensul efectelor biologice este asemanator cu cel de stepa dar mai intens si noantat prin solicitarea snc si snv, stimularea axului hipofizotireoovarian , stimularea proceselor imunologice nespecifice, stimularea metabolismului fosfocalcic sub actiunea UV, corectarea factorilor metabolici de

3

Page 4: Balneoclimatologie Format 2003

risc de tip lipidic, imbunatatirea capacitatii de effort si scaderea rezistentei periferice fara a influenta semnificativ circulatia cerebrala.

Indicatii-profilactice; laopii pentru dirijarea dezvoltarii armonioase prin reglarea functiilor endocrine, influentarea metabolismului general si al calciului in special, ameliorarea niveluluiimunologic si a reactiilor adaptative de termoreglare influentand evolutia si frecventa afectiunilor cailor aeriene superioare. Iar la adulti pentru bolile de uzura (artroze).- curative; rahitism, insuficienta tiroidiana si gonadica, boli reumatismalesi degenerative, sechele posttraumatice a aparatului locomotor, HTA stadiu 1, tulburari metabolice de tip lipidic in special cele cu hipercolesterolemie, afectiuni ginecologice de tip inflamator cronic, TBC genital stabilizata, sterilitate, afectiuni respiratorii de tipul astmului alergic pur la copil si adult, afectiuni dermatologice cum ar fi psoriasis, exeme, prurit., insuficienta venolinfatica in stadia incipiente.

Contraindicatii;- TBC pulmonary stabilizat recent, focare de infectie, afectiuni digestive cu potential de decompensare, ulcer, hepatita cronica persistenta, unele boli endocrine, fibromatoza endocrina sangeranda, boli cardiovasculare in stadii avansate, procese oncologice, tumori benigne cu potential cancerigen

Bioclima tonica stimulanta

Caracteristici

- valori moderate ale temperaturii vara si scazute iarna cu variatii care se accentueaza in specialcu altitudinea.- valori scazute alepresiunii atmosferice.- scaderea presiunii partiale ale oxigenului atmospheric odata cu cresterea altitudinii si scaderea presiunii atmosferice.- cresterea duratei de insorire si a intensitatii radiatiei solare globale.- scaderea umiditatii absolute a aerului.- puritatea aerului- aeronionii negative si aerosolii in procent crescut.

Acestea determina un confort termic redus cu stress pulmonary si cutanat accentuat cu character hypertonic si deshidratant determinand urmatoarele grupaje de reactii adaptative.

1. Temperatura scazuta a aerului antreneaza mecanismul de termoreglare prin reactii vasculare induse periferic de tip adaptativ.

2. Scaderea presiunii atmosferice si accesiunii partiale a oxigenului este proportionala cu scaderea altitudinii determinand solicitarea organismului de oxigenare a sangelui si tesuturilor necesare pentru mentinerea concentratiei optime de oxygen in sange. Astfel se produc reactii de tipul;- cresterea ventilatiei pulmonare in scopul ameliorarii fluxului alveolar cu oxygen- cresterea amplitudinii contractiei si afrecventei cardiace

4

Page 5: Balneoclimatologie Format 2003

- deschiderea de noi capilare la nivel pulmonary, pentru a face sa treaca pe unitatea de timp o cantitate mai mare de sange prin plaman.- deschiderea de noi capilare la nivelul SNC si renal, vasodilatatia ameliorand cantitatea de oxygen cu efecte pe maria circulatie.- mobilizarea hematiilor din rezervele maduvei hematogene- cresterea metabolismului cellular- prin hiperventilatie se produce o crestere a eliminarii dioxidului de carbon determinand modificari de echilibru acidobazic.

3. Virajul neurovegetativ cu reechilibrarea balantei simpatic/ parasimpatic- aceste reactii de adaptare trebuie interpretate in 2 moduri;

- pe deoparte reprezinta un effort din partea diverselor aparate si sisteme in special a aparatului cardiovascular in cazul unor reserve functionale scazute, putandu-seajunge la decompensare- iar pe de alta parte in conditii de fiziologie normal odata depasita faza de adaptare se realizeaza o rezervade energies i imbunatatirea hematozei a activitatii cardiocirculatorii.

Sensul efectelor biologice;

- echilibrarea SNC si SNV- stimulaterea termoreglarii- scaderea activitatii teroidei hiperfunctionale- stimularea proceselor imunologice nespecifice- aclimatizarea este cu atat mai pregnanta cu cat localitatea se afla la altitudine mai mare

decat localitatea de resedinta a bolnavului.

Indicatii;

Profilactice- tulburari de crestere la copii- stari de surmenaj sau si intellectual- nevroza astenica- tulburari functionale la pubertate sau climax- personae cu risc professional supuse la noxe respiratorii- stari de convalescent

Curative- suferinte bronhopulmonare (astm bronsic alergic, traheobronsite cronice, hipertiroida beligna, boala basedof in stadiu incipient)

- insuficiente hematologice- TBC pulmonary si extrapulmonar stabilizat- nevroza astemica

Contraindicatii- la peste 1000 m avem bolile cardiovasculare cu reserve functionale limitate, sarcina,

varsta inaintata, stari de convalescenta, personae cu deficit de termoreglare si personae cu meteorosensibilitate accentuate.

Statiuni- vatra dornei avem; afectiuni cardiovasculare- borsec; boli endocrine

5

Page 6: Balneoclimatologie Format 2003

- -sangiors bai; boli digestive- tusnad; nevroze- slanic moldova; boli digestive- covasna; boli cardiovasculare

Pentru odihna avem;

- laculrosu, cheia, busteni, predeal si poiana brasov

MeteorosensibilitateaManifestarile meteorosensibilitatii sunt legate de;

- schimbarile vremii- variatiile bruste de amplitudine- combinarea neobisnuita a factorilor meteorologice

Cele mai multe clasificari din biometeorologia umana se bazeaza pe SNV predominant orto sau parasimpatic.

Philips Born imparte oamenii in ergotropi si trofotropiLamperd dezvolta aceasta conceptie aratand ca tipul unu trofotrop este vagoton si reactioneaza lent la factorii externi naturali sau artificiali dar modificarea realizata persista vereme indelungata. Tipul 2 ergotrop este simpaticoton si reactioneaza rapid lafactorii externi dar modificarea pecare o sufera este trecatoare epuizandu-se repede.Sargent priveste meteorosensibilitatea din punct de vedere ecologic sub forma unei adaptari genetice si fenotipice de grade variate de la individ laindivid considerand ca meteorosensibilitatea este o lipsa de adaptare la factorii naturalipe care viata in conditii artificiale o accentueaza.

Teoria curry cu privire la rolul oxigenului activ imparte tipurile reactionale in 3 categorii;1. tipul W- sunt oamenii sensibili, la masele de aer si fronturi calde cu PH sangvin, cu tendinta spre

aciditate sunt Hipotensivi si au caracterele vagotonicilor.2. Tipul K- sunt oamenii sensibili la mase si fronturi reci, avand un PH sangvin cu tendinta spre

alcalinitate, sunt Hipertensivi si au caracterele simpaticotonicilor.3. Tipul g sau mixt – au caracteristici nediferentiae sau combinate, astazi se considera comportarea

biometeorologica ca fiind reprezentata de multiple tipuri reactionale generate de conditiile genotipice, fenotipice, factori fiziologici si patologici. In tara noastra exista unele regiuni climaterice care in anumite perioade ale anului sunt invadate de mase de aer cu actiune patogena asupra organismului uman chiar si cel sanatos. Trebuie mentionate cele cu character de fohn in EU fohn-ul fiind specifici muntilor alpi. Se caracterizeaza prin temperatura ridicata, umezeaza scazuta, presiune atmosferica scazuta, propritati obtinute de masa de aer datorita trecerii peste masivele muntoase.

In zona noastre avem urmatoarele fohn-uri;- din banat (statiunea buzias)- este un vant dinspre S-E, se declanseaza ca un ciclon, se

formeaza in bazinul central al marii mediterane deplasandu-se asupra marii adriatice. Este frecvent in timpul rece al anului sin 15 septembrie-15 mai se numeste popular Cosova.

6

Page 7: Balneoclimatologie Format 2003

- Fohn din defileul oltului (statiunea calimanesti Govora), este un vant dinspre S-V, are frecventa redusa, se formeaza in tot cursu anului dupa trecerea maselor de aer depresionale peste N tarii.

- Fohn-unl depresiunii Cibin, fagaras, tara barsei; este un vant mare dinspre S cu frecventa primavara.

- Fohn-ul din depresiunea Tg. Ocna statiunea slanicMoldova, vine dinspre vest slab vara si puternic iarna.

- Fohn-ul depresiunii dornelor; este vand dinspre S-V si este frecvent primavara.- Fohn-ul sovatei; este un vant dinspre S-E si este frecvent primavara si iarna.

Fohn-ul declanseaza urmatoarele reactii din partea organismului;- sindrom astenic- sindrom mixt- stare de excitabilitate produsa prin concentratia crescuta de serotonina

Aceste vanturi locale produc tulburari in SNV si circulator prin cresterea numarului de ioni pozitivi deterinand senzatii de oboseala, respiratie defectoasa, reactii nevrotice depressive sau anxioase.

Salina sau speleoterapia

Este un microclimate therapeutic particular specific unor saline ca Tg. Ocna, Slannic Prahova si Praid. Isi dovedeste eficienta terapeutica in astm bronsic la adulti si la copii si este unmicroclimat caracterizat prin; constanta parametrilor fizici, chimici, microbiologici fata de climatul exterior sau alte categorii de microclimat.

Caracteristici

- temperatura racoroasa 12-13 G- umidiate relative 60-80%- curenti de aeri nesesizabili- procent crescut de aerosoli, de dispersie fina 0,5 – 3 microm in proportie de 60-80%- presiunea aerului intre 12-20 mmHg depinzand de adancimea salinei.- Din punct de vedere chimic s-a evidentiat cantitati crescute de dioxid de carbon

hydrogen sulfurat, prezenta de NA, CA,Mg, PH usor acid. Toate aceste valori confera un bioclimatului de salina un character sedative de crutare valori moderate ale indicilor destres in contextual unu grad crescut de puritate a aerului.

Efectele terapeutice influenteaza mecanismele patogenice ale astmului astfel;- Creste pragul la acetilcolina- Se reduc perioadelede tuse si dispnee - Se raresc crizele de astm pana la disparitie- Se imbunatateste starea psihica

Aceste modificari favorabile impugn reducerea preogresiva a terapiei medicamentoase mai alesacelede tip fiziopatologic. Inhalarea de aerosol de natri are rol osmotic si decongestive. Inhalarea de aerosoli de calciu si magneziu are rol antiinflamaor,antialergic si spasmolytic, continutul crescut de dioxid de carbon

7

Page 8: Balneoclimatologie Format 2003

amelioreaza respiratia in special component al profunda. Terapia de salina suprima stresul , are rolde normalizare a ritmului cardiorespirator si reechilibrarea neurovegetativa .

Modalitati de tratament.- cura se poate efectua dela cateva ore pana la 16 ore pe zit imp de 2-3 saptamani, pana

la 2-3 luni. Programul cuprinde relaxare, program de exercitii fizice focalizate pe ameliorarea respiratiei, alergari cu character de antrenament pentru cresterea solicitarii la effort, psihoterapie, diverse modalitati de relaxare activa (jocuri de grup, competitii sportive cu grad moderat de solicitare)

Indicatii- astm bronsic- forme clinice usoare si medii relative recente la adulti si copii- sindroame alergice de cai respiratorii superioare (rinnite, rinosinuzite, rinofaringite)- bronsita cronica simpla

Contraindicatii

- cordul pulmonary cronnic decompensate- insuficienta cardiac- TBC pulmonary- Rheumatism cronic inflamator in orice situatie- Rheumatism cronic degenerative in puseu inflamator- Bolnavi febrilicu infectii- Procese neoplazice

Apele minerale

Def. sunt solutii complexe de saruri minerale sau gaze nereproductibile in laborator care iau nastere in scoarta terestra prin actiunea de dizolvare a apei subterane asupra rocilor cu care vin in contact.

De aceea compozitia chimica aapei minerale reflecta intodeauna structura geologica de la nivelul de circulatie al apei subterane. Apele minerale apar ca izvoare natural sau prin forare.

Conditiile ONS pentru ca o apa sapoata fi considerate apa mineral sunt;1. Sa contina cel putin 1 g de saruri la l de apa, 2. Sa contina anumite elemente chimice cum ar fi; fier, brom, armeniu cu o actiune farmacologica

asupra organismului intr-o proportie fiind ca minim necesara.3. Sa aiba o temperatura de cel putin 20 G la izvor, 4. Sa contina gaze; diozid de carbon, hydrogen sulfurat, radiu in concentratii admise ca avand

valoare terapeutica.5. Sa aiba actiune curativa verificata si recunoscuta stintific.

Este sufficient sa se indeplineasca una din aceste conditii .

Clasificarea apelor mineraleI. Dupa originea apeiminerale avem

1. Ape juvenile sau de profunzime2. Ape vadoase sau de suprafata 3. Ape veterice, fosile sau de zacamant

8

Page 9: Balneoclimatologie Format 2003

4. Ape mixteCele juvenuile se produc prin condensarea vaporilor de apa emanate de magmele vulcanice pe cale de racire.Cele vadoase provin din circulatia subterana a apelor de precipitatie care seinfiltreaza prin rocile permeabile sau se scurg prin fisurile rocilor impermeabile fiind mineralizate lanivelul fermentatiilor geochimice pe care le strabat. Cele veterice sunt provenite din panzele de ape subterana active formate in perioade geologice vechi, situate in priajma zacamintelor petrolifere fiind inchistari de ape intre straturi geologice impermeabile, sursa lorfiind vechile mari.Cele mixte sunt rezultate din amestecul apelor juvenile si vadoase.

II. Dupa concentratia osmotica

Clasificarea se face raportand punctu crioscopic al apeiminerale la cel al serului sangvin1. Akratice – au sub 1 g de saruri la litru2. Hipotone – intre 1-8 g de saruri la L si punctual crioscopic mai mare decat al serului sangvin.3. Ape isotone – intre 8-10 g la litru, punctual crioscopic apropiat de cel al serului.4. Hipertone – peste 10 g la litru, punct crioscopic mai mic decat al serului.

Aceasta concentratie osmotica indica modul de administrare al apei minerale si mecanismul de actiune astfel apele minerale cu o concentratie sub 15 g la litru se pot utiliza in crenoterapie (cura interna cu ape minerale). Iar cele peste numai in cura externa. Cu o singura exceptie apele sulfatate care se pot administra si in concentratii mai mari de 15g/l dar numai pe o perioada scurta.

III. Dupa dinamica apei minerale

Se ilustreaza intensitatea schimbului dintre apa si rocile cu care vin in contact exista 3 categorii.

1. Ape cu activitate dinamica mare – apa dulce cu o mineralizare obisnuita si apele bicarbonatate, circulatia cu viteza mare nu permite ca apa sa dizolve iodul sau bromul prezente in roca alauri de NaCl.

2. Ape cu activitate dinamica medie – vor contine sare, sulfati calciumagnezieni si gipsuri. Sunt slab mineralizate si sunt prezente la Sangiors bai, Slanic Moldova, Malnas.

3. Ape cu activitate dinamica redusa – circula lent, contine sare, iod, brom. Sunt ape concentrate si sunt prezente la Bazna si Govora.

IV. Dupa temperatura apei la izvor

1. Ape minerale reci – cu temperatura sub 20 G la izvor.2. Ape minerale termale – cu temperatura peste 20 G la izvor.

In functie de temperatura corpului omenesc avem;- ape hipoterme 20-30 G- ape izoterme sau homeoterme 34-37 G.- ape ape hiperterme peste 38 G.

V. In functie de compozitia chimica a apei minerale.

9

Page 10: Balneoclimatologie Format 2003

1. Ape oligominerale/oligometalice – contin sub 1 g/l saruri, si mai putin de 1 g/l dioxid de carbon. Au actiune terapeutica confirmata stiintific. Baile felix, 1 mai, gioagiu, moneasa, acetsea sunt de 2 tipuri.

- Reci sau akratopege - au temperatura sub 20 G la izvor, si se folosesc exclusive in cura interna. acestea se afla la calimanesti, slanic moldova, olanesti.

- Termale sau acratoterme – au peste 20 G, se folosesc in cura externa si numai racite in cura interna.

2. Ape carbogazoase – contin peste 1g/l dioxid decarbon, se foloses si ca apa de masa in cura externa sub forma bailor carbogazoase. Avem la buzias, lipova, borsec, biborteni.

3. Ape alkaline – contin minim 1g/l bicarbonate de natriu, respective 726mg/l, anioni dicarbonici sunt folosite exclusive in cura interna si le avem la; bodoc, zizin, poiana negri, borsec. Ele sunt mixte, alkaline si clorurosodice.

4. Ape alcalinoteroase – contin peste 1g/l substanta dizolvata predominand anionul dicarbonic si cationii in cura interna sunt prezente la borsec, lipova, biborteni, zizin, bodoc, sapanta.

5. Ape clorurosodice – peste un gram/l de HaCl, in cura interna, cele in concentratie sub 10 g/l ex; baile herculane cu izvorul hygea, la somesel izvorul 1, ocna sibiului- izvoru horea.

6. Apele iodurate – contin peste 1mg/l iod, in curainterna se utilizeaza apele iodurate hipotone, care contin 3-5 mg/l iod. Olimanesti , calimaneste, cozia. Iar pentru cura externa sunt cele cu, concentratia de 60 – 70 mg/l iod si se afla la baznasi govora.

7. Ape feruginoase – contin peste 10 mg Fe/l, daca sunt imbuteliate se incarca suplimentar cu dioxid de carbon pentru a preveni precipitarea fierului. Ex; baile tusnad, buzias, lipova, vatra dornei.

8. Ape arsenicale – nu se mai admit in clasificare deoarece ar trebui sa contina minim 0.7 mg/l arseniu, in timp ce apa potabila contine pana la 0.2 mg/l concentratiemaxim admisa. Daca se utilizeaza in cura interna trebuie sa cunoastem foarte bine cantitatea 1 arsen la l si pentru o perioada foarte scurta de timp. Se gaseste la sarul dornei.

9. Ape sulfuroase – peste 1mg la l de sulf, titrabil, in care predomina formele reduse ale sulfului adica hydrogen sulfurat si sulfurile. La concentratii mai mari de 80mg/l de hydrogen sulfurat, se vor administra cu multa prudenta in cura interna, la noi in tara se foloseste doar cura externa deoarece au peste 200mg la l H2S. avem la herculane, calimanesti, pucioasa, olanesti.

10. Apele sulfatate – contin sulf sub forma oxidata alaturi de Na, Ca, si Mg. sunt hipotone siutlizate in cura interna la amara, breazu.

11. Ape radioactive – pentru a fi considerate o apa radioactiva trebuie sa aiba peste 2 g radioactivitate sau peste 10 la -7 mg/l sare de uraniu. Avem la; herculane, sangiors bai, borsec.

Termalitatea apelor minerale

Este determinate de profunzimea de la care provin apele minerale. Temperatura scoarteiterestre creste in profunzime cu 1G la fiecare 33 m. este treapta geotermica. Cunoscando putem calcucla profunzimea de la care vine apa. Apa termala dela baile felix de47 G provine de la circa 1000 m, cea de laherculane 1600 – 1800 m, aceasta termalitate este pusa in legatura cu fenomenele de natura vulcanica. Apele hemlioterme sunt ape de suprafata in deosebi unele lacuri care sunt incalzite de soare cu conditia ca lacurile sa aiba concentratie diferita intre suprafata si adancime realizata printr-un aflux de apa dulce la suprafata lacului. Intre stratul de apa dulce de la suprafata si apa sarata din profunzime iau nastere fenomenele de difuziune care vor realiza o stratificare de la suprafata spre adancime in concentratii crescande. Temperatura cea mai mare va fi lastraturile mai concentrate.

10

Page 11: Balneoclimatologie Format 2003

Buletinul de analiza a apei minerale cuprinde

- temperatura apei- Debitul important pentru cura externa- mineralizarea totala- continutul in anioni in special cel reprezentativ- in cationi

De asemenea buletinul microbiologic si indicatiile terapeutice, acest bulletin este un document indispensabil care trebuie sa insoteasca orice apa minerala. Exista diferite formule de exprimare a acestui buletin. De ex; formulalui kurlo- este conceputa sub forma unei fractii in care se noteaza continutul in gaze sau elemente active, mineralizarea totala si in continuare la numarator se inregistreaza anionii predominanti exprimati in miliechivalenti iar la numitor cationi. Formula se incheie cu indicarea temperaturii la izvor si cu debitul socotit in litrii in 24h.

Modul de actiune si caile deadministrare a apelor minerale

Indifferent de calea de administrare si de compozitia chimica apele minerale influenteaza in primul rand reactivitatea generala a organismului. Este o excitoterapie nespecifica fata de care organismal isi adapteaza functiile iar procesul de adaptare se face trepatat avand la baza repetarea aceluias excitant.

Caile de administrare1. Cura interna2. Cura externa sau balneatia3. Inhalatii cu aerosoli 4. Irigatii vaginale5. Irigatii intestinale6. Gargarisme7. Injectii cu apeminerale

Cura externa – actiunea apelor minerale in cura externa se realizeaza prin factorul termic, mechanic, presiunea hidrostatica si factorul chimic. Factorul termic actioneaza pe o mare suprafata tegumentara declansand diverse reflexe cu modificarea functiei mai multor sisteme din organism, influenteaza temperatura tegumentelor, volumul vaselor sangvine, viteza de circulatie sangvina, presiunea capilara, excitarea termoreceptorilor, elementelor contractilelor vascularizatiei.

Exista 3 faze ale reactiei termovasculare;1. Reactia de raspuns din partea sistemului circulator la excitantul rece, apare vasoconstrictie

care dureaza de la 1 pana la 2 min.2. Vasodilatatie capilara cu hiperemie 3. Staza cu vasodilatatie capilara si vasoconstrictia arteriolelor, pielea rece si violacee.

La actiunea excitantului cald cele 3 faze sunt;1. Vasoconstrictie 10-20 s.2. Hiperemie activa 3. Hiperemie pasiva cu tegumente rosii

11

Page 12: Balneoclimatologie Format 2003

Factorul mechanic are la baza principiul lui ahimede, conform caruia un corp scufundat in lichid va avea o greutate mai mica.Consecinte; pierderea aparenta a greutatii, consecinte fizice asupra inaltimii cu influentarea frecventei cardiac debitul/min si amplitudinii respiratorii. Diminueaza forta segmentului, scade tonusul, dispar contracturile musculare, scad nevoile energetice locale musculare.

Presiunea hidrostatica se exercita asupra partilor compressive ale organelor, cavitatilor si asupra circulatiei venoase. Miscarea in apa mineral este mai usoara iar factorul chimic depinde de continutul apei minerale folosite.

Diferenta intre o baie simpla si una minerala – baile simple reduc sensibilitatea pielii, cele minerale o cresc. Baile cu ape minerale scad temperatura de indiferenta a tegumentului. Baile minerale determina schimburi intre ionii din apa si cei din tegument cu consecinta asupra metabolismului in general. Absortia din apele minerale a numeroase substante care patrund astfel in mediu intern.

Diferite category de ape minerale

1. Apele oligominerale

Caracteristici – contin sub 1g substanta dizolvata/l. sarurile minerale au o mare disociere ionica, au efect desensibilizant prin continutul in calciu, sulf si radiu, contin si arseniu, taliu, seleniu, magneziu, cupru, zinc, cobalt.

Actiuni – cresterea formarii complementului, actiune sedative antialgica, scaderea sensibilitatii sistemului nervos si actiune trofotropa asupra SNV.

Oligomineralele acotropege au temperattura sub 20 G, se folosesc in cura interna, au efect de spalarea cailor urinare, eliminarea de produse patologice si saruri, elimina calculi urici si cresc diureza.

Indicatii – cistite, pielite, pielocistite, litiaza renala si diateza urica.

Statiuni – olanesti, slanic moldova, calimanesti.

2. Ape acratoterme

Au temperatura peste 20 G, efect antialgic, decontracturant, ameliorarea circulatiei periferice, rezorbtiv de regenerare celulara.

Indicatii – in cura externa pentru rheumatism inflamator, spondilita, nevralgii, nevrite, ginecopati cronice, flebite.

Statiuni – moneasa, geoagiu,1 mai.

3. Apele carbogazoase

Contin cel putin 1g dioxid de carbon/l, liber sau sub forma de H2CO3, sau saruri + cationi, sunt bogat mineralizate si de obicei mixte. Emanatiile natural de dioxid decarbon = mofete.

12

Page 13: Balneoclimatologie Format 2003

Cura interna are efect excitant asupra mucoasei digestive, hyperemia mucoasei bucofaringiene si gastrice, cresterea mobilitatii intestinale, favorizarea rezorbtiei saline si adiurezei.

Indicatii – gastrite cronice cu hipoaciditate sau anaciditate, anterocolitacronica nespecifica, procese inflamatorii cronice ale cailor urinare +- litiaza.

Contraindicatii – litiaza fosfatica.

Cura externa – are efect termoionizant de excitare a terminatiilor nervoase determinand vasodilatatie cu eliberare de histaminas i acitilcolina, scaderea tensiunii arteriale, ameliorarea circulatiei cardiace si actiune sedative asupra SN. Temperatura de indiferenta este de 28- 30 G.

Efectele bailor carbogazoase se rezuma la vasodilatatie , scaderea tensiunii arteriale, hipotermie, scaderea metabolismului bazal, modularea inflamatiei.

Indicatii – HTA stadiu 2, tulburari circulatorii periferice, nevroze, neurastenii, sechele posttromboflebita, valvulopati compensate, paralizi.

Contraindicatii – insuficienta cardiaca, anevrisme, endopatite, TBC, insuficienta renala, neoplasme.

Statiuni – borsec, tusnad, vatra dornei, harghita.

4. Apele alkaline

Contin sub 1g saruri /l apa, predomina anioni (bicarbonat), contine si cationic cum ar fi Na si potasiu.

Cura interna – are efecte diferite asupra secretiei gastrice in functie de ritmul de administrare si anume cu o ora sau o ora jumate inainte de masa inhiba secretia gastrica prin mechanism reflex duodenal. Administrat imediat inainte de masa sau in timpul mesei stimuleaza secretia. Administrat dupa masa neutralizeaza aciditatea gastrica dar o stimuleaza in faza a2-a. asupra secretiei biliare au efect coleretic scazand bilirubina. In inhalatii favorizeaza fluidificarea secretiilor si eliminarea lor si stimuleaza regenerarea epiteliala.

Indicatii – faringite, laringite, traheite, gastrite cronice hiperacide, ulcer, hepatite cronice stabilizate, ficat operat, diabet zaharat, litiaza biliara, renala, urica, metrite cronice, vaginite cronice.

Contraindicatii – afectiuni inflamatorii cauzate de colii.

Statiuni – bodoc, slanic moldova, malnas, sangiors- bai, covasna.

5. Apele alcalino- teroase

Contin 1 g saruri/l, predominanatri,potasiu,calciu,magneziu , avand character teros prin calciu si magneziu. Pot fi mixte prin continutul defier,dioxid de carbon,sulf,fosfor, cel mai important ion este calciu, avand efecte;- echilibreaza metabolismul osos, fosforul calciu, metabolismul hydric, influenteazaprocesele de coagulare, scade excitabilitatea neuromusculara, scade permeabilitatea membranala celulara, si efect

13

Page 14: Balneoclimatologie Format 2003

diuretic. Magneziueste present la nivelul tesutului osos si muscular, este un activator al sistemelor enzimatice, influenteaza permeabilitatea celulara si metabolismul glucidic este antagonist al calciului.

Indicatii – gastrite hipersecretorii, enterocolite cronice, osteomalacie, stari alergice, osteoporoza, tulburari ale metabolismului calcic si guta.

Statiuni – bosrsec, buzias, lipova, sangiors bai, slanic moldova.

6. Ape teruginoase

Contin 10mg ioni/l fierul este rezorbit in duoden si jejun sub forma de fier 2+ in prezenta mediului acid si bilei. Se consuma numai la izvor deoarece fierul in contact prelungit cu aerulse transforma in fier 3+precipita si devine un fier inactive. Apele sunt de obicei mixte, carbogazoase, alcalinoteroase, sulfatate si cloruro sodice.

Indicatii – anemii feriprive, convalescenta si delimitate fizica.

Mod de administrare – se andministreaza 30 ml, din 30 in 30 min, dupa masa, pana la doza totala de 600 – 1000 ml/zi.

Statiuni – vatra dornei, covasna, tusnad, harghita, buzias

7. Ape arsenicale

Contin 0,7 ioni arseniu/l, rar se gasesc cure, deobicei sunt mixte.

Actiunea – stimularea organelor hematopoetice si actiune anabolizanta.

Indicatii – anemii secundare, nevroza astemica, convalescent, psoriasis.

Mod de administrare – 60 ml de 2 ori pe zi dupa mancare, se creste cu 25 ml pana la doza totala de 300 ml/zi.

Statiuni – salul dornei, covasna.

8. Ape cloruro-sodice

Contin peste 1g NaCl/l, deobicei mixte, carbogazoase, alkaline, teroase, feruginoase, iodurate, sulfuroase.

In functie de mineralizarea totala pot fi; - hipotone, izotone, hipertone

In cura interna pot fi utilizate apele cu o concentratie de cel mult 15g NaCl/l,

14

Page 15: Balneoclimatologie Format 2003

Actiune – excita mucoasa gastrica, cresc mobilitatea intestinala, stimuleaza metabolismul general, cresc toleranta la glucoza, scade glicemia, scade nivelul colesterolului, stimuleaza activitatea enzimatica a amilazei si tripsinei.

Indicatii – gastrite, gastroduodenite cu hipo sau anaciditate si enterocolite cronice.

Contraindicatii – boala ulceroasa, tulburari ale metabolismului hydric si HTA.

Inhalatii – au actiune hiperemianta a mucoaselor si de fluidificare a secretiilor, se mai fac irigatii in metroanexite cronice si sterilitate.

In cura externa au actiune de stimulare a microcirculatiei, influenteaza termoreglarea locala, produc relaxarea musculara, moduleaza inflamatia, influenteaza metabolismul cutanat, inhiba mitoza la nivelul pielii, apar modificari comportamentale osmotic la nivelul pielii, modifica reactivitatea organismului, cresc capacitatea imunitara, stimuleaza functia urinara, favorizeaza cresterea uterulului hipofazic si influenteaza echilibrul extrogenic.

Statiuni – techerghiol, amara, sovata, ocna sugatag, ocnasibiului, ocnele mari, ocna mures, calimanesti,olanesti, bazna.

9. Ape iodurate

Contin 1 mg iod/l,

Efecte;- iodul rezorbit accentueaza vasodilatatia periferica data de factorul termic.- actiune excitanta locala- activeaza mecanismul de aparare al organismului- cresc permeabilitatea celulara- accelereaza rezorbtia exodatelor- stimuleaza functia tiroidei si stimuleaza secretia hormonilor

Indicatii Cura interna in hipotiroidism, gusa chistica, boli cronice a aparatului respirator,Inhalatiile sunt indicate in rinite hipotrofice si atrofice

Cura externa este in rheumatism degenerative, hipertensiune arterosclerotica, tulburari de circulatie periferica.

Statiuni – govora si bazna.

10. Apele surfuroase

15