AŞCH.

download AŞCH.

of 22

Transcript of AŞCH.

 • PRELUCRRI PRIN ACHIERE

 • Main unealt

  maini unelte = maini de lucru = se realizeaz

  modificarea formei i dimensiunilor unui corp)

  - maina de lucru este alctuit din mai multe mecanisme:

  Mecanism de executieMecanism motor Mecanism de transmisie Obiectul muncii

 • mecanismul motor + mecanismul de transmisie funcionarea mecanismului de execuie prin

  intermediul sculelor - prin procesul tehnologic de achiere obiectul muncii

  Procesul tehnologic de achiere = ndeprtarea materialului suplimentar sub form de achii, cu ajutorul unor scule, pn la obinerea formei i dimensiunilor finale ale piesei.

  - are loc la rece i pe toat durata desfurrii sale necesit o micare relativ ntre scul i pies.

  - n procesul de achiere piesa pornind de la semifabricate obinute prin turnare sau prin deformare plastic

 • n vederea ndeplinirii rolului funcional n ansamblul mainii creia i-a fost destinat, piesa obinut prin achiere trebuie s corespund anumitor prescripii, prevzute de proiectant:

  condiii tehnologice pentru material i T.T.; abateri de form i poziie; tolerane; rugozitate

 • a. Influena materialului prelucrat

  n procesul de achiere materialul care trebuie ndeprtat este solicitat pn la distrugerea (ruperea) lui desprinderea achiei pentru a achia un material trebuie s l supunem unor solicitri mai mari dect limita lui de rupere.

  Comportarea materialelor sub aciunea sarcinilor exterioare ductil sau fragil f(capacitatea lor de a se deforma plasic sau nu).

  Materialele fragile - fonta, bronzul, sau aliajele de turntorie ale aluminiului - nu permit deformare plasic ruperea se produce brusc la atingerea forei maxime de solicitare.

  Materialele ductile - se rup la o valoare mai mic a forei dect cea maxim, atins n timpul solicitrii.

 • b. Influena sculei achietoare

  Achierea unei piese solicitarea la compresiune a unei epruvete.

  - sub aciunea forei de achiere, materialul se va rupe alunecnd dup planul de densitate maxim a atomilor din reeaua de cristalizare.

  Pentru a reduce frecarea dintre scul i pies, precum i interaciunea dintre materialul detaat i suprafaa sculei scula se ascute sub mai multe unghiuri.

 • Elementele partii active a cutitului de strung. 1. - FAA DE DEGAJARE = suprafaa sculei pe care alunec

  achiile n timpul prelucrrii; taiat dup unghul = unghi de degajare2. - FAA DE AEZARE PRINCIPAL = suprafaa sculei orientat spre suprafaa de achiere;taiat dup unghul = unghi de aezare principal;3. - FAA DE AEZARE SECUNDAR = suprafaa sculei orientat spre suprafaa prelucrat;taiat dup unghul 1 = unghi de aezare secundar;4.- TIUL PRINCIPAL = linia de intersecie a feei de degajare cu faa de aezare principal.5.- TIUL SECUNDAR = linia de intersecie a feei de degajare cu faa de aezare secundar.

  6.- VRFUL CUITULUI = punctul de intersecie a celor dou tiuri. Practic intersecia nu se face intr-un punct ci se racordeaza cu o raz numit raz la vrf a cuitului.

 • Cinematica procesului de achiere

  Micarea n procesul de achiere, ntelegnd prin aceasta micarearelativ ntre scul i semifabricat este de regul rezultanta compunerii adou micri: micarea principal = poate fi de rotaie sau de translaie, putnd fiexecutat att de scul ct i de semifabricat:

  la strunjire - micarea principal este de rotaie - executat desemifabricat (fig.a);la frezare - este de rotaie - executat de scul (fig.b);la rabotare este de translaie - executat de scul sau desemifabricat n funcie de tipul mainii unelte (fig.c).

  a) strunjire b) frezare c) rabotare

 • micarea de avans = micarea care asigur deplasarea sculei sausemifabricatului n direcia zonei de prelucrat pentru a detaa o nouachie. Micarea de avans se poate realiza n dou moduri: continuu, simultan cu micarea principal asigurand avansul degenerare, detaarea continu a achiei (fig.a, b); intermitent, n afara procesului de achiere, asigurnd avansul deptrundere, adic o nou poziionare a sculei pentru detaarea unei noiachii (fig.c).

  n funcie de direcia de deplasare avansul poate fi: longitudinal = deplasarea se face in lungul pieseisau transversal = deplasarea se face perpendicular pe axa piesei.

 • Parametrii procesului de achiere

  Din categoria prelucrrilor prin achiere fac parte: strunjirea, frezarea,filetarea, rabotarea, mortezarea, broarea i rectificarea.

  ndeprtarea de material de pe suprafaa semifabricatului sub form deachii presupune o micare relativ ntre scul si pies.

  Micarea necesar detarii de achii se numete micare principal, iarmicarea care asigur eliminarea continu de achii se numete micarede avans.

  Parametrii care caracterizeaz prelucrarea prin achiere sunt:

  adncimea de achiere = t = stratul de material ndeprtat [mm]; avansul de achiere = s = micarea care asigur deplasarea sculei sausemifabricatului n direcia zonei de prelucrat pentru a detaa o nouachie [mm]; viteza de avans = v = viteza de generare a achiei [mm/min], [mm/rot]; turaia = n = micarea de rotatie a semifabricatului sau a sculei [rot/min].

 • Formarea i formele achiei

  n funcie de natura materialului i de condiiile n care are loc procesul deachiere, achiile care se desprind au diferite forme. In general seconsider c exist trei forme de achii:

  discontinu (de rupere, sfrmat) - caracteristic materialelor fragile font, bronz etc.; materialul este comprimat de FA, apoi ncepe s se rup

  i n final se separ, ridicndu-se pe FD;

  continu - caracteristic materialelor ductile; materialul este comprimatde FD sub forma unei fii lungi i se ridic sub forma unei spirale;

  continu cu depunere pe ti se formeaz similar cazului anterior,dar n plus, pe tiul sculei se depun picturi mici din materialul piesei.Depunerea ncepe s creasc i la un moment dat se rupe, desprinzndu-se de scul. Fragmente din aceast depunere se ataeaz pe piesrezultnd o suprafa rugoas (apare n cazul oelurilor moi achiate cuvitez mare).

 • Pentru a permite disiparea cldurii din materialelesemifabricatului i a sculei, n timpul operaiei de prelucrare prinachiere se folosesc lichide de rcire. Acestea sunt, n general,emulsii, care pe lng rcire asigur i ungerea sculelor. Deasemenea contribuie i la ndeprtarea achiilor rezultate.

  Lichide de rcire

 • STRUNJIREA

  - operaia de prelucrare prin achiere a suprafeelor interioare sauexterioare a pieselor, ce reprezint corpuri de revoluie;

  - se execut cu ajutorul unor scule de forme simple, cu o singur muchietietoare, numite cuite de strung, pe maini unelte cu numele destrunguri.

  - Piesa de prelucrat execut micarea de rotaie (micareaprincipal) iar cuitul execut micarea de avans.

  Ilustrarea schematica a unei operatii de strunjire

 • GURIREA

  operaia de prelucrare prin achiere a suprafeelor interioare(alezaje);

  se execut cu ajutorul unor scule numite burghie, pe mainiunelte cu numele de maini de gurit.

  Micarea principal de achiere (de rotaie 1) - este asigurat de scul ca i micarea de avans (liniar 2).

  Dup operaia de gurire prelucrarea alezajelor se poate realiza prin alte operaii: strunjire, lrgire, teire, adncire, alezare.

 • 21

 • FREZAREA

  Este procesul de prelucrare prin achiere a suprefeelor plane,cilindrice sau profilate, cu o calitate bun a suprafeelor generate i oproductivitate mare.

  Scula folosit se numete frez i are mai multe tiuri (muchiitietoare), dispuse simetric fa de axa sa. Frezele se grupeaz n doucategorii de baz, dup cum muchiile tietoare sunt dispuse pe parteacilindric sau frontal a suportului cilindric, avnd astfel freze cilindrice ifreze frontale. Freza are o micare de rotaie n care fiecare ti lucreazsuccesiv i discontinuu. Tiul unui dinte acioneaz asupra piesei numaipe durata parcurgerii unghiului de contact cu materialul; ca urmare,nclzirea tiului este diminuat n comparaie cu strunjirea, undecontactul este permanent. Frezele se execut din oeluri speciale i diniipot fi armai cu plcue achietoare din materiale dure .

  Micarea principal (de rotaie) de achiere este asigurat de scul,iar micarea de avans (liniar) de ctre piesa de prelucrat.

 • Diferite tipuri de freze

  Suprafee ce se pot obine prin operaia de frezare

 • RABOTAREA

  Este procesul de prelucrare prin achiere a suprafeelor, cu sculeachietoare de tipul cuitelor, pe maini unelte numite raboteze.

  Prin rabotare se prelucreaz:- suprafee plane i- canale de diferite forme.

  La mainile de rabotat micarea principal de achiere este rectiliniealternativ format din dou curse: cursa activ n care se efectueazpreluarea de material de pe suprafaa piesei de prelucrat i o curs ngol, n care cuitul revine la poziia initial.

  n funcie de partea care execut micarea principal de achiere, sedefinesc dou tipuri de raboteze: Maini de rabotat transversal = epinguri - micarea principal deachiere este executat de scul n timpul cursei active; Maini de rabotat longitudinal = Raboteze - micarea principal deachiere este efectuat de piesa de prelucrat, care se deplaseazmpreun ce masa mainii, iar micarea de avans este executat de cuit.

 • BROAREA

  Prelucrarea prin broare este o variant a prelucrrii prin rabotare.

  Scula folosit poart numele de bro este o scul de formcomplex, cu mai multe muchii tietoare, aezate succesiv, pe un suportcomun. Prin supranlarea fiecrei muchii tietoare cu Sd, ntregul adaosde prelucrare va fi nlturat ntr-o singur trecere a sculei.

  Prin broare se pot prelucra suprafee simple sau complexe,interioare sau exterioare. Costul ridicat al sculei determin aplicareaprocedeului numai n cazul seriilor mari de fabricaie.

  Maina de broare este simpl, cu o cinematic redus numai lamecanismul de antrenare a sculei prin tragere. Forele de achiere ns,sunt mari, necesitnd puteri mari de antrenare de ordinul tonelor for.

 • Suprafee ce se pot obine prin operaia de broare

  Operaia de broare (a) si geometria broei

 • MORTEZAREA

  Este procesul de prelucrare prin achiere la care micareaprincipal de achiere rectilinie alternativ se execut pe vertical decuitul de mortezat, iar micarea de avans este efectuat de piesade prelucrat (rectilinie sau de rotaie).

  Operaia de mortezare se aplic la prelucrarea canalelorinterioare cum ar fi canalul de pan n butucul roilor dinate.

  Spre deosebire de Maina de Rabotat, Maina de Mortezat executmicarea de eliminare de achii pe vertical.

 • Prelucrarea prin rectificare este, deobicei, o operaie de finisare, careasigur suprafeelor prelucrate o calitateridicat, mbuntind n acelai timp iprecizia dimensional. Scula folosit senumete piatr de rectificat i conineo mulime de granule abrazivediseminate n toat masa ei, fiecaregranul avnd cel puin o muchietietoare. Pietrele abrazive au diferiteforme, n funcie de suprafaa ce trebuieprelucrat. Exemple de forme de sculede rectificat se pot vedea i n figuraalturat.

  Piatra de rectificat lucreaz la fel cao frez, dar are un numr foarte marede muchii tietoare. Ca urmare, achiilevor avea dimensiuni foarte mici.

  Se pot rectifica toate tipurile desuprafee generate prin alte procedee.

  RECTIFICAREA

  PRELUCRRI PRIN ACHIERE Slide Number 2Slide Number 3Slide Number 4Slide Number 5Slide Number 6Slide Number 7Slide Number 8Slide Number 9Slide Number 10Slide Number 11Slide Number 12Slide Number 13Slide Number 14Slide Number 15Slide Number 16Slide Number 17Slide Number 18Slide Number 19Slide Number 20Slide Number 21Slide Number 22