Arta Si Tehnica Vorbirii

download Arta Si Tehnica Vorbirii

of 6

Transcript of Arta Si Tehnica Vorbirii

 • 5/17/2018 Arta Si Tehnica Vorbirii

  1/6

  Arta si tehnica vorbiriiPrimul mijloc de a comunica direct cu cei ce te asculta este vorbirea expresiva si clara. Pentru camesajul pe care doresti sa-I comunici sa ajunga la interlocutor, cuvantul rostit trebuie sa fie clar,frumos, simplu si expresiv, deoarece cuvantul este reprezentantul cel mai concret al gandului.Educarea vorbirii va mari puterea de exprimare logica a continutului unui text, va fi un ajutor sigurpentru prezentarea unei conceptii coerente si expresive a mesajului. De aceea cel care vorbestein fata publicului, a microfonului sau a camerei de luat vederi trebuie sa stapaneasca perfecttainele artei vorbirii scenice. Cind vine yorba des pre voci, audiovizualul e 0 "metresa" cu pretentii.Le respinge pe cele pitigaiate, cere 0 intindere de 0 octava, la care se adauga un antrenamentconstant, 0 respiratie anume si, nu in ultimul rind, 0 pronuntie corecta si 0 separare clara acuvintelor. .Lucratul unei voci poate lua ani si ani. Principalele calitati ale vocii sint intensitatea,durata si tirnbrul. Dintre ele, doar ultimul nu se poate lucra. Pentru rest, se fac .exercitii de dictie,fonetica, logica, nuantare actoriceasca, frazare", afirma Ileana Cirstea Simion, cea care, in peste40 de ani de cariera, a antrenat mai toate vocile din media mioritice.La 0 voce profesionista,prima care se lucreaza este respiratia. In acest sens, exista paralele cu performanta sportiva: unalergator vehiculeaza 40 de litri de aer pe minut, iar un actor, aproximativ 36", explica Olga DeliaMateescu, actrita si prof. univ. dr. UNATC. De exemplu, Stela Popescu avea mari probleme curespiratia, pierzindu-si chiar vocea, pe scena, cind era foarte obosita. .Fiecare are 0 respiratiefiziologica, impotriva careia nu se lucreaza", adauga Olga Delia Mateescu.Vocea- atuu sau handicap

  Sintaxa poate sa Ie puna bete in roate si celor mai cultivati oameni din audiovizual. De exemplu,"formarea sintactica a frazei, de obicei lunga, facea ca AI. Paleologu sa fie greu de urmarit.Toader Paleologu are 0 vorbire mult mai potrivita pentru televiziune", opineaza presedintaAsociatiei Logopezilor din Romania. .Cind se anunta fi lmele de actiune sau de groaza, seutilizeaza vocea tubata, prin marirea volumului laringelui. Complet gresit. In plus, 0astfel dedeformare a vocii poate duce la manifestari patologice ale aparatului fonator", a avertizat ea.Sopranele nu au ce cauta in audiovizual. .Microfonul nu Ie agreeaza si, in plus, 0voce prea inaltainseamna 0 pierdere de credibilitate", opineaza Ileana Cirstea Simion. Asa ca ea incearca, pe citposibil, sa coboare anumite voci. De exemplu, cind a lucrat cu Monica Dascalu, .doarnna dedictie" nu a scos un bas din prezentatoare, tocmai pentru ca ar fi contrastat cu aparitia ei femininasi fragila. "In ceea ce il priveste pe Lucian Mindruta, exista 0 potrivire intre voce si aparenta fizica,dar nu si la Alex Stefanescu, pentru ca tensiunea si intensitatea mica a vocii nu corespundcorpolentei personajului", afirma Margareta Tomescu.Noce face 50% dintr-o personalitate media", crede Ileana Cirstea Simion. .Toti stiu ca inteleviziune primeaza imaginea. Dar daca este insotita de 0 voce bleaga, care nu spune nimic,daca nu este inteligenta, imaginea nu mai valoreaza la fel de rnult", e de parere CorneliaRadulescu, producatoarea Teleenciclopediei. Acelasi lucru se aplica si la actori: cu cit e maispeciala vocea, cu atit e mai memorabila. ,,Luati-I pe Radu Beligan. Vocea lui e usor de retinut,datorita unui plus de rezonanta nazala nespecifica Romanei, dar specifica francezei, limba incare exprimarea lui e perfecta", clarifica presedinta Asociatiei Logopezilor din Romania. Nu insaorice atribut vocal usor de retinut este neaparat bun. De exemplu, Stelian Tanase. .I-asrecunoaste vocea ragusita dintr-o mie, e lipsita de sonorizare si soar putea sa fi avut probleme cugitul", spune Margareta Tomescu.

 • 5/17/2018 Arta Si Tehnica Vorbirii

  2/6

  Bursa timbrelor vocaleNu doar vocea, ci si vocabularul poate f un mijloc de individualizare a unei vedete. De aceea,cind I-a antrenat pe Cristi Tabara, Ileana Cirstea Simion I-a incurajat sa isi pastrezeardelenismele din vocabular, pentru a-l personaliza in raport cu alte personalitati TV. Dincolo detoate aceste retusuri, ar trebui sa se tina seama de tipul de voce preferat de romani. .Ei preferavocile cu pronuntie ingrijita, mai ales cind au timbrul mai plin, mai arrnonic", sustine actrita OlgaDelia Mateescu. Exemple pozitive in acest sens sunt vocile de aur ale teatrului romanesc:Gheorghe Cozorici, Mircea Albulescu, Irina Rachiteanu-Sirianu si Ovidiu luliu Moldovan.Fiecare reclama pe vocea ei pierePublicitarii se piing ca exista prea putine voci folosite in spoturi. "In 99,999999999 % din casting-uri si spoturi aud aceleasi doua-trei voci bune la toate". "Sint putine voci bune cu rangemare, motiv pentru care se si poate identifica baiatul cu iaurtul ca fiind si unchiul cu asigurareaRCA si Matei cu revista de rnotoare", crede Bogdana Sutnar de la Headvertising. Ea mai spuneca .nu avem personaje in reclama radio, avem doar voci si asta ne omoara. Lumea zice caradioul este un mediu de vinzari si nu se poate face imagine cu radiouL Eu cred ca se poate, darnu vrea nimeni sa incerce", spune Marius Negrea, director de creatie la DDS. Tino Furtuna,detinatorul unuia dintre cele mai mari studiouri producatoare de sunete din tara, observa canumarul mic de voci utilizate in spoturile radio se datoreaza faptului ca, din multi actori, putini sintspecializati vocal. Printre exemplele bune el ii enumera pe Marius Savescu (care face si voci dedesene animate), Andreea Margineanu (L'Oreal), Sandu Gruia, cadru didactic la UNATC(Schweppes) sau Marius Vintila (lapp, Toyota). Un spot aduce de obicei vorbitorului in jur de 100de euro. Exista insa si .voci" ceva mai costisitoare - peste 500 de euro, ca Marcel lures.

  Vocea de serviciuMesajele inregistrate si cei care sint angajati in comunicarea cu clientii la firmele de telefoniemobila trebuie sa corespunda unor criterii vocale cu totul diferite. La Connex, afirma PR-ul LidiaSolomon, .vocea nu reprezinta unul dintre criteriile importante in selectia Reprezentantilor RelatiiClienti". Situatia e diferita la Orange: conform declaratiilor Andreei Popescu, Customer ServiceExecutive Manager, vocea poate constitui 0 proba eliminatorie. Mai mult, "in perioada de training,exista 0 sectiune dedicata modului de comunicare la telefon cu clientul, in cadrul careia esteabordata si importanta vocii in relatia cu diverse tipuri de clienti, dar si factorii care 0 influenteaza,cum ar fi pozitia corpului si atentia in timpul apelului", precizeaza reprezentanta Orange. La lapp,prestatia vocala e al patrulea criteriu in selectarea unui Customer Service Representative.Training-ul .nu include antrenamentul propriu-zis al vocii, ci antrenamentul tonului, al ritmului, alamabilitatii si al zfrnbetului la telefon", spune Gabriel Sarliga, reprezentantul lapp.

  Exercitiu pentru claritatea vorbirii

  Se va aseza un creion intre maxilar si mandibula, astfel incat comisurile (coltul buzelor) sa fielibere si sa se miste corect in timpul rostirii cuvintelor. Creionul trebuie sa fie pozitionat fie inspatele caninilor, fie imediat in fata lor. In ambele cazuri se va acorda atentie pastrarii libertatiicomisurilor. Desi obstacolul creat de creion impiedica articularea cuvintelor, esentialul in acest

 • 5/17/2018 Arta Si Tehnica Vorbirii

  3/6

  exercitiu este efortul de a rosti fiecare fonem (sunet corespunzator unei litere) cat se poate decorect. Se va rosti de 2-3 ori rar si foarte clar, un vers sau un proverb sau alt text de maximum12 - 15 cuvinte. Un text prea lung duce la 0 durere a articulatiilor maxilare, ceea ce intarzieeficacitatea exercitiului.Dupa rostirea textului de 2-3 ori, cu creionul, se va rosti acelasi text de 1-2 ori fara creion, dar cuaceeasi intensitate si efort si la fel de rar ca atunci cand se facea cu creionul in gura. Se spuneapoi textul cursiv. Usurinta si claritatea cu care veti rosti acum acelasi text, arata eficacitateaacestui exercitiu.Acest exercitiu se poate face cu putin timp inainte de a aparea in fata unei audiente in fata careiaaveti de rostit un discurs ( citind tot textul, sau doar 0 parte, propozitie cu propozitie, cu creionulintre maxilare, la fel ca in descrierea de mai sus). Aceasta va va da 0 siguranta uimitoare inarticulare, iar vocea va suna puternic si va fi mai "calda".

  Exercitiul 1:1. Un vultur sta pe pisc cu un pix In plisc.2. Cupa cu capac, capac cu cupa.3. Un cocostarc s-a dus la descocostarcarie, unde se descocostarcareau ~i alti cocostarcinedescocostarcariti, ca sa se descocostarcareasca de cocostarcaria lui.4. Unui tarnplar i s-a-ntarnplat 0 intamplare. Alt tamplar, auzind de lntamplarea tarnplarului de latarnplarie a venit si s-a lovit cu tampla de tarnplaria tarnplarului cu lntamplarea.5. Pana cand a cararnidarit caramidarul pe caramidarita, a cararnidarit caramidarita pe cararnidar.6. Balaban Balabanescu balbaieste balbaituri balbaite pe neqandite.7. Capra calca piatra. Piatra crapa-n patru. Crapa-i-ar capul caprei precum a crapat piatra-n patru8. Domnule Director, Doamna Dida Dragan doreste doua dude din dudul dumneavoastra dedincolo de drum.9. Cosasul Sasa cand coseste, cat sase sasi sasul coseste. Si-s sus si-n jos de casa sa, cosestesasul si-n sosea. $i sase case Sasa-si stie.- Ce sansal ... Sasa-si spuse siesi. ..

  Exercitiul2:1. $ase sasi In sase saci soseau pe sosea.2. Capra calca pe un clinci. Clinciul craps capul caprei negre-n cinci.3. Patrusprezece pritocitori intr-o pritocitorica mica.4. Tantarul sot insoti soata tataind sanctionand intepand nesatios.5. Arhiepiscopul Constantinopolului vrea sa se dezarhiepiscopoconstantinopolizeze.6. Rege Paragarafaramus, cane te vei dezoriginaliza? Ma voi dezoriginaliza cand cel mai originaldintre origin ali se va dezoriginaliza. Dar, cum cel mai original dintre originali nu se vadezoriginaliza, nici regele Paragarafaramus nu se va dezoriginaliza.7. Primprejur plimbarile prin ploaie prilejuiesc placeri proprietarilor provinciali.

  Exercitiul 3:

  Cele sapte muzeCu priviri de zuzeScriu ca sa se amuzeVersuri andaluze I

 • 5/17/2018 Arta Si Tehnica Vorbirii

  4/6

  Sase calauze1ncearca s-acuzeCinci femei lehuzeCa ar fi farfuze.

  Exercitiul 4Cinci fine meduze,geometrii confuze,Cu unghiuri obtuzeSi ipotenuze !Patru buburuze,Rosii archebuze,Bazaie ursuzeZburand pe peluze !Trei babe mofluzeFara dinti si buzeTrag turte pe spuze.Fara sa se scuzeDoua autobuzeLovite de-obuzeAu lumini difuze,Si defect la diuzeUna din ecluzeLa usi cu mezuzeLupta cu taluzePunandu-si ventuze.

  Exercitiul 5

  Capra neagra-n piatra calca,Cum 0 calca-n patru crapa!Crape capu caprii-n patruCum a crapat piatra-n patru'Capra neagra calca-n clinci,Crape capu caprii-n cinciCum a calcat capra-n clinci.Capra paste langa casaCapu caprii crape-n sase!Capra noastra n-are lapteCrapa-i-ar coarnele-n sapte!Capra-n piatra a calcatPiatra-n patru a crapat,Povestea s-a terminat!

  Exercitiul 6:

 • 5/17/2018 Arta Si Tehnica Vorbirii

  5/6

  Spre sfanta sa sora Suzana se suieSpasita din suflet suspinu sa-si spuieSi-n susul sarcastic suspinu-si sopteste$i-odata pe scara sucita se opreste

  Exercitiul 7:1. Un caricaturist a caricaturizat 0 caricatura. Poti sa caricaturizezi caricatura caricaturizata deacel caricaturist?2. Un sas cu glas de bas cam gras si ras pe nas sta la taifas de-un ceas la parastas despre unextras din pancreas.3. Duc in bac sac de dac, aud crac, 0 fi rac? 0 fi drac? Face pac, aud mac, aud oac, nu e rae, nu-i gandac, nu e cue, nu-i brotac, il apuc, il hurduc. E tot draco

  Exercitiul 8:Creatza si isteatza,Zambitoare si glumeatza,Scandez cu dictieFara interdictieFel de fel de poezii - azurii - cu copii si faclii, pe hartii, rnii si rniiApoi pe-un cal merg la balTriumfal[Sau ma sui seara sus pe scandura scaritei asemenea sasului Sasha?]Duduind, dramuind, dadacind, lipaind, rand pe rand, link pe linkAromatSi stricat-reparat [sau schimbat]InnoitInsutit/inmiitIntregitInvechit? inzecit?Incalcit-descalcitCu rabdare, fara sare, cu noroc, la sorocMa cobor in pridvor, autor carnivor,Recitesc, retraiescRemixezRestartezReincepCu viatzaCreatzaSi isteatzaZambitoare, glumeatza ...

  Exercitiul 9:"Trei vrajitoare se uita la trei ceasuri swatch.Care vrajitoare la care ceas swatch se uita?"...si acum in engleza:Three witches watch three Swatch watches.

 • 5/17/2018 Arta Si Tehnica Vorbirii

  6/6

  Which witch watches which Swatch watch?

  Exercitiul10 (lb. engleza):"If a shipshape shipshop stocks six shishape shop-soiled ships, how many shipshape shop-soiledships would six shipshape ship shops stock?""A noise annoys an oyster, but a noisy noise annoys an oyster more""Peter Piper picked a peck of pickled peppers, a peck of pickled peppers Peter Piper picked. IfPeter Piper picked a peck of pickled peppers, where's the peck of pickled peppers Peter Piperpicked?""Betty bought some butter, 'but' she said, 'this butter's bitter' and a bit of better butter would makea better butter. So she bought a bit of butter better than the bitter butter and it made her butterbetter, so it was that Betty bought a bit of better butter""Three tree toads tied together tried to trot to town""Amidst the mists and coldest frosts, with barest wrists and stoutest boasts, he thrusts his fistsagainst the posts and still insists he sees the ghosts""A tutor who tooted a flute tried to teach two teachers to toot. Said the two to the tutor 'is it harderto toot or tutor two tutors to toot?'""Sheila uttered a sharp shrill shriek and shrunked from the shrivelled form that slumbered in theshadows""I slit the sheets. The sheets I slit are on the slitted sheets I slit."