Anexa 2.38- Metodologie Finalizare Studii 2010

11

Click here to load reader

description

:))

Transcript of Anexa 2.38- Metodologie Finalizare Studii 2010

  • 1

    Anexa 2.38

    METODOLOGIA examenelor de finalizare a studiilor n nvmntul

    superior: examen de absolvire, licen, diplom, selecie, disertaie i de finalizare a programului de pregtire

    universitar avansat din cadrul studiilor universitare de doctorat

  • 2

    MINISTERUL EDUCAIEI, CERCETRII, TINERETULUI I SPORTULUI Universitatea Valahiadin Trgovite

    METODOLOGIA examenelor de finalizare a studiilor n nvmntul superior: examen de absolvire, licen,

    diplom, selecie, disertaie i de finalizare a programului de pregtire universitar avansat din cadrul studiilor universitare de doctorat

    Pezenta metodologie a fost elaborat n baza urmtoarelor acte normative: - Legea nvmntului nr. 84/1995, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare; - Legea nr. 288/ 2004, privind organizarea studiilor universitare; - O.M.Ed.C. nr. 3235/ 10.02.2005 privind organizarea ciclului de studii universitare de licen; - Hotrrea Guvernului nr. 404/ 2008 privind organizarea si desfurarea studiilor universitare de masterat; - Legea nr. 60/2000 privind dreptul absolvenilor nvmntului superior particular de a susine examene de finalizare a studiilor la instituii de nvmnt superior de stat acreditate art.1, art.2 i art.3; - Hotrrea Guvernului nr.4567/ 2005 privind organizarea i desfurarea studiilor universitare de doctorat, cu modificrile i completrile ulterioare; - O.M.Ed.C. nr.4491/ 2005 privind organizarea studiilor universitare de doctorat; - O.M.Ed.C. nr.295/ 05.02.2007 privind cadrul general de organizare a examenelor de finalizare a studiilor n nvmntul superior. PRECIZRI GENERALE Art.1. Examenele de finalizare a studiilor pot fi organizate numai de ctre instituii de nvmnt superior acreditate instituional n condiiile legii. Universitatea Valahia din Trgovite, fiind instituie de nvmnt superior de stat acreditat, are dreptul legal de a fi instituie organizatoare a examenelor de finalizare a studiilor, putnd s organizeze, n conditiile legii, aceste examene att pentru absolvenii proprii ct i pentru absolvenii altor instituii de invmnt superior de stat sau particulare. Art. 2. ncepand cu sesiunea de var 2010, Universitatea Valahia din Targovite nu organizeaz examene de finalizare a studiilor pentru absolvenii care provin de la instituii de invmnt superior particulare care au intrat in lichidare. Art.3. Studiile universitare de licenta, conform Legii 288/2004 se ncheie cu examen de licen. Studiile n nvmntul universitar de lung durat, conform Legii 84/1995, aflat n lichidare, se ncheie, dup caz, cu examen de licen sau examen de diplom. Studiile posuniversitare de masterat sau de aprofundare i studiile universitare de masterat se ncheie cu examen de disertaie. Programul de pregtire universitar avansat din cadrul studiilor universitare de doctorat se finalizeaz prin promovarea examenelor stabilite de UVT prin programul de pregatire universitar, cu aplicarea Sistemului European de Credite Transferabile(ECTS). n cazul nepromovrii n programul de cercetare tiinific, doctorandul este exmatriculat i primete un certificat de absolvire a programului de pregtire universitar avansat din cadrul studiilor universitare de doctorat.

  • 3

    ORGANIZAREA I DESFURAREA EXAMENULUI DE LICEN/DIPLOM, DISERTAIE I DE FINALIZARE A PROGRAMULUI DE PREGATIRE UNIVERSITAR AVANSAT DIN CADRUL STUDIILOR UNIVERSITARE DE DOCTORAT Art. 4. Examenul de licen/ diplom const, fiecare, din 1-2 probe, i anume: Proba 1 - Evaluarea cunotinelor fundamentale i de specialitate; Proba 2 - Prezentarea i susinerea lucrrii de licen/ proiectului de diplom. Proba de evaluare a cunotine fundamentale i de specialitate se desfoar, la fiecare specializare, pe baza tematicii i a bibliografiei stabilite de ctre catedre/ departamente i faculti, n concordan cu planul de nvmnt i cu programele disciplinelor dup care au studiat absolvenii din promoia curent. Acestea se aduc la cunotina studenilor, prin afiare, pn cel trziu la sfritul semestrului I al anului final de studiu.

    Proba de cunotine fundamentale i de specialitate vizeaz evaluarea capacitii absolvenilor de a sintetiza, de a restructura i de a integra n contexte aplicative cunotinele dobndite n cursul studiilor, n strns legtur cu exigenele exercitrii viitoarei profesiuni. Departamentele de specialitate vor urmri ca proba de cunotine s nu repete coninutul disciplinelor i examenelor susinute de absolveni pe parcursul studiilor, iar tematica pentru aceast prob s nu reprezinte o cumulare de discipline distincte sau de fragmente disciplinare, ci un ansamblu coerent de cunotine reunite n jurul competenelor de baz pe care absolventul trebuie s le dein. Proba de cunotine fundamentale i de specialitate se poate desfura prin examinare scris sau oral. Modul de examinare este stabilit de consiliile facultilor i aprobat de Senatul Universitii i este adus la cunotina studenilor odat cu afiarea tematicii i bibliografiei. Proba de prezentare i susinere a lucrrii de licen sau a proiectului de diplom vizeaz evaluarea capacitii absolvenilor de a elabora i de a susine public o lucrare coerent cu caracter aplicativ sau/i de cercetare tiinific, pe o tem important din domeniul specializrii pe care au absolvit-o.

    Aceast prob const dintr-o prezentare scurt, sintetic a temei, obiectivelor i structurii lucrrii, urmat de susinerea unor aspecte sau clarificarea unor probleme ridicate de ctre comisia de examinare. Se evalueaz calitatea demersurilor teoretice i practice folosite de absolvent n elaborarea lucrrii, precum i capacitatea acestuia de a-i susine, n mod argumentat, punctele de vedere, enunurile i concluziile formulate n lucrare.

    Elaborarea lucrrii de licen sau proiectului de diplom se realizeaz sub ndrumarea unui conductor tiinific. Acesta este un cadru didactic de specialitate, avnd titlul tiinific de doctor. n vederea elaborrii lucrrii de licen sau proiectului de diplom, catedrele/ departamentele de specialitate vor propune viitorilor absolveni, pn la sfritul penultimului an de studiu, o tematic orientativ din care acetia s poat alege tema care i intereseaz. Studenii pot propune i alte teme din specializarea n care susin examenul. Temele lucrrilor de licen se definitiveaz cu acordul conductorilor tiinifici i se aprob n catedrele/ departamentele de specialitate, care au i obligaia de a stabili i de a aduce la cunotina studenilor, odat cu nmnarea temelor, toate cerinele calitative (form de prezentare, coninut, volum etc.) i termenele de elaborare pentru aceste lucrri, n termen de cel mult 45 de zile de la nceputul anului final de studiu. Conductorul tiinific ntocmete, cu cel puin 10 zile naintea nceperii examenelor, pentru fiecare lucrare ndrumat, un referat care cuprinde evaluarea sintetic a calitii lucrrii. Referatul se ncheie cu concluzia de acceptare/neacceptare a lucrrii pentru susinere, precum i cu nota propus de conductorul tiinific.

  • 4

    Conductorul tiinific particip, de regul, la proba de prezentare i susinere a lucrrii de licen la toi absolvenii pe care i-a ndrumat. n cazul absolvenilor altor instituii de nvmnt superior, la aceast prob pot fi invitai i conductorii tiinifici din cadrul instituiilor respective. Examenul de disertaie const dintr-o singur prob: prezentarea i susinerea lucrrii de dizertaie. Acest examen vizeaz evaluarea capacitii absolvenilor de a elabora, de a prezenta i de a susine o lucrare coerent, cu caracter aplicativ i de cercetare tiinific, pe o tem de actualitate i care s marcheze o contribuie personal semnificativ a absolventului la rezolvarea unor probleme teoretice i practice din domeniul de specializare al studiilor de masterat absolvite. Tema de disertaie se stabilete de ctre conductorul de disertaie mpreuna cu masterandul i se coreleaz cu programul de pregtire universitar de masterat, cu domeniul de competen al conducatorului de disertaie, cu progragramele i cu politica instituional a IOSUM. Lista temelor de disertaie i a conductorilor tiinifici se definitiveaz pn cel trziu la nceputul semestrului final al studiilor i se aproba de conducerea facultii sau departamentului n care se desfoar masteratul. n cazul nepromovrii disertaiei, candidatul se poate prezenta la o a doua sesiune dup ce a integrat modificrile recomandate de comisie. Dac i la a doua susinere a disertaiei mastrandul nu obine media de promovare, acesta va primi un certificat de absolvire a programului de studii universitare de masterat i foaia matricol. Pentru a evita acuyaiile de plagiat, fiecare lucrare de disertaie va avea la nceput declaraie de asumare a rspunderii. Autorii lucrrilor de disertaie i ndrumtorii tiinifici poart ntreaga rspundere privind originalitatea i calitatea lucrrilor elaborate i prezentate la examen. Art.5. Nota de promovare a fiecrei probe a examenului de licen/ diplom este de cel puin 5,00(cinci). Examenul de licen/diplom este promovat dac probele componente sunt susinute i promovate, iar media aritmetic a notelor acordate acestora - media de promovare a examenului este de cel puin 6,00 (ase). Nota la proba de prezentare i susinere a disertaiei se stabilete ca medie aritmetic a notelor acordate de fiecare membru al comisiei. Nota minim de promovare a examenului de disertaie este 6,00 (ase). Programul de pregatire universitar avansat din cadrul studiilor universitare de doctorat se finalizeaz n conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare i desfurare a studiilor universitare de doctorat i a Metodologiei colii doctorale. Art.6. Pot susine, dup caz, examen de licen sau de diplom: - absolvenii de nvmnt superior ai specializrilor acreditate sau autorizate s funcioneze provizoriu; - absolvenii de nvmnt superior particular nmatriculai la specializri autorizate s funcioneze provizoriu, crora ulterior li s-a retras autorizaia de funcionare provizorie sau care au intrat n lichidare; - absolvenii de nvmnt superior particular, care au nceput studiile la specializri neautorizate, dar care sunt autorizate s funcioneze provizoriu sau acreditate la data susinerii examenului de licen/diplom. Art.7. Candidaii la examenul de licen/ diplom trebuie s prezinte, la nscriere, un certificat de competen lingvistic pentru comunicarea de specialitate ntr-o limb de larg circulaie internaional, eliberat de ctre Departamentul de Istorie - Litere din Universitatea Valahia din Trgovite sau de ctre o alt instituie specializat, numai dac documentele care atest aceast competen sunt recunoscute de Departamentul de Istorie - Litere al Universitii Valahia. Pentru absolvenii Universitii Valahia din Trgovite, certificatul de competen lingvistic va fi eliberat de Departamentul de Istorie - Litere, pe baza cursurilor de limb strin efectuate in timpul studiilor, conform modelului din Anexa 1.

  • 5

    Pentru candidaii la examenele de licen/ diploma care provin de la alte instituii de nvmnt superior, certificatul de competen lingvistic va fi eliberat de Departamentul de Istorie - Litere din Universitatea Valahia, pe baza unui test susinut de ctre acetia n cadrul Departamentului sau prin recunoaterea documentelor eliberate de o alt instituie specializat. Art.8. Universitatea Valahiadin Trgovite poate organiza, examen de licen/ diplom, pentru absolvenii proprii sau ai altor instituii de nvmnt superior de stat , la: - specializri pentru care are acreditare n condiiile legii denumite specializri acreditate; - specializri autorizate s funcioneze provizoriu nrudite cu specializri acreditate, din acelai domeniu sau din domenii apropiate cu specializrile acreditate ale aceluiai domeniu fundamental. Universitatea Valahiadin Trgovite poate organiza examen de disertaie la finalizarea studiilor de masterat, numai pentru absolvenii proprii, la toate specializrile de master pentru care exist aprobare de funcionare. Instituiile de invamnt superior ai caror absolveni solicit ca Universitatea Valahiadin Trgovite s fie instituie organizatoare a examenelor de finalizare a studiilor trebuie s ncheie, cu aceasta din urm, un protocol/ acord n care s fie stipulate toate prevederile legate de organizarea i desfurarea acestor examene. De asemenea, Universitatea Valahia din Trgovite trebuie s ncheie protocoale/ acorduri, n care s fie stipulate toate prevederile legate de organizarea i desfurarea a acestor examene, cu instituiile de nvamnt superior unde urmeaz s susin examenele de finalizare a studiilor absolvenii care provin de la specializri la care aceasta nu poate s aib calitatea de instituie organizatoare. n cadrul unei specializri, examenele de finalizare a studiilor se organizeaz i se desfoar n aceleai condiii pentru toi candidaii. Art.9. Comisiile pentru examenele de finalizare a studiilor organizate de Universitatea Valahiadin Trgovite se stabilesc pe specializri, prin decizia rectorului, la propunerea consiliilor de facultate/ departament i cu aprobarea Senatului Universitii. Membrii unei comisii de examen sunt n numr de minim 3(trei), avnd gradul de cel puin ef lucrri (lector universitar) i titlul tiinific de doctor, cu excepia preedintelui - care trebuie s fie profesor sau confereniar universitar. Secretarul comisiei de examen poate fi asistent sau preparator universitar. Decizia de numire a comisiei este valabila pentru toate sesiunile de examen pentru care se aplica prezenta metodologie. Dac, dupa emiterea deciziei, unii din membrii comisiei, inclusiv preedintele i secretarul, pn la maxim din membrii comisiei iniiale nu pot participa din motive obiective la desfurarea examenului, numirea unei noi comisii se va face cu aprobarea Biroului Senatului Universitii Valahia.

    Comisiile pentru examenele de finalizare a studiilor, mpreun cu conducerile facultilor organizatoare poart ntreaga responsabilitate pentru organizarea i desfurarea acestor examene.

    Art. 10. Comisiile de examen au urmtoarele atribuii: a) stabilesc orarul desfurrii probelor de examen i, dup caz, gruparea candidailor pe serii, n funcie de temele i conductorii lucrrilor i de celelalte criterii necesare bunei organizri a examenelor; b) organizeaz aciunea de stabilire a subiectelor de examen i asigur concordana acestora cu tematicile i bibliografiile aprobate; c) verific dosarele candidailor nscrii la examene; d) verific referatele ntocmite de conductorii tiinifici pentru lucrrile de licen/disertaie i studiaz lucrrile respective pn la nivelul formulrii unui punct de vedere corect privind calitatea acestora; e) stabilesc i aplic baremele i criteriile de evaluare pentru fiecare prob de examen; f) asigur desfurarea n bune condiii a fiecrei probe de examen, n concordan cu prevederile prezentei Metodologii i cu celelalte cerine pedagogice i deontologice privind desfurarea examenelor;

  • 6

    g) completeaz cataloagele de examen i verific corectitudinea acestora; h) rezolv contestaiile care in de competena fiecrei comisii. Art.11. n funcie de propunerea consiliului fiecarei facultati modul de desfasurare a celor dou probe ale examenelor de licen/diplom sunt: a) Proba 1- Evaluarea cunotinelor fundamentale i de specialitate - oral, pentru specializrile din structura Facultii de tiine Economice, Facultii de tiine Juridice, Sociale i Politice, Facultii de tiine Umaniste, Facultii de Inginerie Electric, Facultii de Ingineria Materialelor, Mecatronic i Robotic i Facultii de Ingineria Mediului i Biotehnologii; - scris, pentru specializrile din structura Facultii de tiine i Arte;

    - scris i oral, pentru specializrile din structura Facultii de Teologie. b) Proba 2 - Prezentarea i susinerea lucrrii de licen/ proiectului de diplom oral,

    pentru toate specializrile din structura universitii. Calendarul probelor se stabilete cu cel puin o lun nainte de nceperea probelor, de ctre consiliile facultilor/departamentelor. Art.12. Lucrrile de licen i proiectele de diplom sunt ndrumate tiinific, dup caz, de ctre profesori consultani, profesori, confereniari, lectori/efi de lucrri sau asisteni universitari cu titlul tiinific de doctor. Conductorul de disertaie poate fi oricare dintre cadrele didactice ale programului respectiv de studii universitare de masterat. La susinere, lucrarea de licen, proiectul de diplom sau lucrarea de disertaie, trebuie s fie nsoit de referatul ndrumtorului tiinific, care s conin aprecieri privind lucrarea (coninut, nivel calitativ, grad de originalitate etc.) i o propunere de notare a acesteia. Coninutul, volumul i forma de prezentare (formular tipizat, eseu etc.) a referatelor ndrumtorilor tiinifici se stabilete de catre consiliul facultii organizatoare a examenului de finalizare a studiilor. Art.13. Examenele de licen, diplom pentru specializrile acreditate i specializrile autorizate s funcioneze provizoriu, din acelai domeniu sau din domenii apropiate cu specailizrile acreditate ale aceluiai domeniu fundamental, precum i examenul de disertaie pentru specializrile de masterat se desfor la Universitatea Valahia. La cerere, absolvenii unei specializri acreditate/ autorizate s funcioneze provizoriu se pot nscrie i pot susine, dup caz, examenul de licen sau de diplom la o alt instituie organizatoare, cu aprobarea Universitii Valahia i n condiiile stabilite de instituia organizatoare. Absolvenii altor instituii de nvmnt superior care vor s susin examenul de finalizare a studiilor la Universitatea Valahia se pot nscrie i pot susine aceste examene numai cu aprobarea instituiei absolvite i a facultatii organizatoare din cadrul UVT. NSCRIEREA CANDIDAILOR Art.14. nscrierea candidailor pentru un examen se efectueaz, cu cel puin 15 zile nainte de nceperea examenului, la secretariatul fiecrei faculti din structura Universitii Valahia, n cazul n care aceasta are calitatea de instituie organizatoare sau la sediul instituiei orgnizatoare, fie individual, fie de ctre instituia de nvmnt superior care a asigurat colarizarea, n baza acordului dintre cele dou instituii i cu respectarea strict a prevederilor legii. La cererea de nscriere (formular tip) se anexeaz actele prevzute n Anexa 2. Art.15. La Universitatea Valahia din Trgovite examenele de finalizare a studiilor se organizeaz n dou sesiuni, astfel: Examenele de licen/diplom I. sesiunea iunie-septembrie II. sesiunea ianuarie - februarie Examenele de disertaie I. sesiunea iulie - septembrie II. sesiunea ianuarie februarie

  • 7

    n situaii deosebite, la cererea candidailor i cu aprobarea Ministerului Educaiei examenele se pot organiza n sesiuni speciale. Art.16. Pentru specializrile la care Universitatea Valahia din Trgovite organizeaz examen licen/ diplom i examen de disertaie, facultile au urmtoarele obligaii:

    - de a informa candidaii prin afiare la sediul facultii, pe pagina web i, dac este posibil, prin brouri/ pliante tiprite, despre condiiile de nscriere, coninut, programe, accesul la biblioteci, cursuri de pregtire, etc.

    - de a asigura standardele academice corespunztoare desfurrii examenelor de licen/diplom i disertaie;

    - de facilita consultarea disertaiilor n bibliotecile proprii i de a asigura accesul la susinerea public. Art.17. Rezultatele fiecrei probe se comunic prin afiare, n termen de cel mult 48 de ore de la data susinerii acesteia, prin afiare la sediul facultii organizatoare din structura Univesitii Valahia i pe pagina web. Eventualele contestaii privind rezultatele unei probe se depun la secertariatul facultii unde s-a desfurat examenul n cauz, n termen de 24 de ore de la comunicarea/ afiarea rezultatelor i se rezolv n termen de 48 de ore de la data ncheierii depunerii contestaiilor, de ctre o Comisie de analiz a contestaiilor, numit de ctre UniversitateaValahia din Trgovite. Probele orale nu se contest. Art.18. Absolvenii Universitii Valahiacare au urmat i au absolvit studiile n regim cu tax, precum i absolvenii provenii de la instituii care susin examenul de finalizare la Universitatea Valahia vor suporta cheltuielile de examinare aprobate de Senatul U.V.T. Art.19. Absolvenii care nu au promovat examenul de finalizare a studiilor pot repeta acest examen ntr-o sesiune ulterioar, cu suportarea de ctre candidat a cheltuielilor aferente stabilite, conform legii, de ctre Senatul Universitii Valahiadin Trgovite. n cazul repetrii unei probe, cuantumul taxei este jumtate din cuantumul taxei pentru repetarea examenului de finalizare. Art.20. La ncheierea nscrierilor, secretariatele facultilor organizatoare vor ntocmi documentele de examen, conform modelelor din Instruciunile privind completarea documentelor examenelor de finalizare - Anexa 3. ELIBERAREA DIPLOMELOR Art.21. n termen de 24 de ore de la nchierea examenelor de finalizare a studiilor, secretarii comisiilor de examen vor depune toat documentaia privind rezultatele examenelor la secretariatele facultilor organizatoare.

    n termen de 10 zile de la ncheierea examenului de finalizare a studiilor, facultile vor transmite la rectorat (secretar ef al UVT) rezultatele obinute de absolveni la examenul de finalizare a studiilor.

    Dup ncheierea examenelor de finalizare a studiilor facultile organizatoare vor informa, n scris, instituiile ai cror absolveni s-au prezentat pentru susinerea examenelor la Universitatea Valahia, despre rezultatele obinute de acetia.

    Adresa de intiinare va conine toate datele necesare completrii registrelor matricole i va fi semnat de secretarul ef de facultate, decan, secretarul ef de universitate i rector.

    Dac, n termen de 1 lun de zile de la terminarea perioadei legale de desfurare a fiecrei sesiuni, nu s-au primit rezultatele obinute de absolvenii Universitii Valahia la alte instituii de nvmnt superior, secretariatele facultilor le vor solicita n scris de la instituiile organizatoare, pn la primirea lor.

    Diplomele corespunztoare studiilor absolvite, pentru absolvenii care au promovat, dup caz, examenul de licen/diplom, examenul de disertaie, programul de studii universitare avansate din cadrul ciclului de studii universitare de doctorat - se elibereaz de ctre Universitate, pentru domeniile la care aceasta este instituie organizatoare de examene de finalizare a studiilor.

  • 8

    Absolvenilor care au promovat examenul li se poate elibera, la cerere, pn la primirea diplomelor, o adeverin din care s rezulte calitatea de absolvent cu examen, dup caz, de licen ori de disertaie, precum i precizarea c adeverina respectiv este valabil pn la eliberarea diplomei. Absolvenilor Universitii care nu au promovat examenul de licen/diplom li se poate elibera, la cerere, Certificatul de studii universitare de lung durat sau de licen, nsoit de foaia matricol. n cazul absolvenilor de studii postuniversitare (aprofundate, masterat) care nu au promovat examenul de disertaie, Universitatea poate s elibereze, la cererea acestora, foaia matricol i o adeverin care s ateste absolvirea fr examen de disertaie a studiilor respective. DISPOZIII FINALE Art.22. Rspunderea privind organizarea i desfurarea examenelor de finalizare a studiilor revine facultii organizatoare i comisiilor de examen, care trebuie s aplice ntocmai toate prevederile prezentei metodologii. La repetarea examenelor nepromovate, absolvenii pot beneficia de recunoaterea probelor promovate ntr-o sesiune anterioar, in cadrul Universitii Valahiadin Trgovite, numai pe perioada de recunoatere a creditelor (maximum 5 ani). Recunoaterea probelor este de competena comisiei de examen. Absolvenii care la prima sesiune (de var) a promoiei 2010 au promovat ambele probe, dar nu au promovat examenul datorit unei medii generale sub 6,00, pot s repete examenul integral sau numai la o singur prob, la alegere. n situaia n care absolventul alege o singur prob, nota de absolvire va fi stabilit prin media dintre nota obinut la proba aleas i nota stabilit anterior la cealalt prob. Frauda i tentativa de fraud se sancioneaz cu excluderea din examen. Se consider tentativ de fraud i prezentarea, n cadrul examenului, a unor lucrri de licen sau disertaie plagiate (fr citarea surselor), copiate ori procurate prin cumprare sau pe alte ci. Frauda sau tentativa de fraud se consemneaz printr-un proces verbal semnat de toi membrii comisiei de examen, nsoit, dup caz, de probele care s ateste realitatea faptei.

    Art.23. Prevederile prezentei Metodologii se aplic cu ncepere din sesiunea de var pentru promoia de absolveni 2009-2010, inclusiv pentru absolvenii promoiilor anterioare care nu au susinut sau nu au promovat examenele de licen/diplom sau de disertaie. Odat cu aprobarea de ctre Senat a prezentei Metodologii reglementrile anterioare privind examenele de finalizare a studiilor n nvmntul superior se abrog. Prevederile prezentei Metodologii vor fi aduse la ndeplinire de ctre facultile i departamentele organizatoare de examene de licen/diplom, disertaie. Senatul Universitii Valahiadin Trgovite

  • 9

    Anexa 1

    Universitatea Valahiadin Trgovite Facultatea de tiine Umaniste Departamentul de Istorie - Litere

    CERTIFICAT DE COMPETEN LIGVISTIC Se atest ca absolventul (a) ...................................................................a frecventat n timpul studiilor universitare la Facultatea................................................................... specializarea ......................................, cursurile de limba ..........................pe parcursul crora i-a nsuit cunotinele necesare pentru ntelegerea unui text de specialitate, conform situaiei nregistrate n registrul matricol vol ........... nr. ......... Prezentul atestat este valabil numai pentru nscrierea la examenul de licen/diplom. Decan* Secretar facultate* Director

    Dep. Istorie Litere

    * Semneaz decanul i secretarul sef al facultii organizatoare de examene de finalizare

    Anexa 1 Universitatea Valahiadin Trgovite Facultatea de tiine Umaniste Departamentul de Istorie - Litere

    CERTIFICAT DE COMPETEN LIGVISTIC Se atest ca absolventul (a) ...................................................................a frecventat n timpul studiilor universitare la Facultatea................................................................... specializarea ......................................, cursurile de limba ..........................pe parcursul crora i-a nsuit cunotinele necesare pentru ntelegerea unui text de specialitate, conform situaiei nregistrate n registrul matricol vol ........... nr. ......... Prezentul atestat este valabil numai pentru nscrierea la examenul de licen/diplom. Decan* Secretar facultate* Director

    Dep. Istorie Litere

    * Semneaz decanul i secretarul sef al facultii organizatoare de examene de finalizare

  • 10

    Anexa 2 ACTELE NECESARE PENTRU NSCRIERE LA EXAMENELE DE FINALIZARE A STUDIILOR

    nscrierea la examen se face pe baz de cerere scris (formular tip), la secretariatul facultii unde se desfoar examenul, de ctre fiecare absolvent sau de instituia absolvit n situaia n care exist un protocol privind examenul de finalizare. La cerere se anexeaz actele de mai jos, proiectul/ lucrarea de diplom/ elaborat de absolvent i referatul conductorului tiinific. Pentru candidaii care provin din alte instituii referatul va cuprinde aprecieri asupra coninutului lucrrii cu propunerea de notare a acesteia, autentificat cu tampila facultii absolvit de candidat.

    nscrierea se face cu cel puin 15 zile nainte de nceperea probelor. Actele necesare pentru nscrierea la examen:

    1. Certificatul de natere, copie legalizat; 2. Dup caz, certificatul de cstorie i/ sau actul (actele) de schimbare a numelui de natere, copie legalizat; 3. Diploma de bacalaureat sau echivalent, original i copie legalizat 4. Suplimentul la diplom, conform modelului n vigoare la data nscrierii la examenul de finalizare, cu semntura rectorului i tampila instituiei absolvite, original i copie legalizata. Absolvenilor Universitii Valahia din Trgovite, care susin examenul de finalizare a studiilor la alt instituie organizatoare, li se va elibera suplimentul la diplom n baza aprobrii susinerii examenului de finalizare la o alt instituie organizatoare i n condiiile protocolului ncheiat cu acea instituie. Titularii suplimentelor la diplom vor semna n registrul de eliberare a actelor de studii pentru primirea acestora; 5. Diploma de absolvire a nvmntului de scurt durat, original i copie legalizat (pentru absolvenii nvmntului de scurt durat care au facut continuare de studii); 6. Diploma de licen, original i copie legalizat (pentru absolvenii studiilor de masterat); 7. Certificatul de competen lingvistic de specialitate ntr-o limb de larg comunicare internaional, eliberat sau vizat de departamentul de profil din Universitatea Valahia din Trgovite; 8. 2 fotografii recente, dimensiuni 3x4 cm., color, (dup modelul celor din crile de identitate). Nu se accept fotografii fcute pe hrtie fotografic tip permis auto (pe care nu se poate aplica tampila) sau care nu sunt pe hrtie fotografic; 9. Dup caz, chitana de plat a taxei de examen; 10. Copie BI/ CI Pentru nscrierea la examenul de licen/ diplom absolvenii altor instituii de nvmnt superior de stat vor prezenta i urmtoarele acte: a) adeverin eliberat de instituia de nvmnt superior din care s rezulte calitatea de absolvent al acesteia, promoia, specializarea, durata studiilor, forma de nvmnt (zi, seral, frecven redus, la distan), precum i statutul specializrii (acreditat, autorizat se funcioneze provizoriu) i copie de pe Hotrrea de Guvern n care este menionat specializarea respectiv. b) referatul de evaluare a lucrrii de licen ntocmit de conductorul tiinific al instituiei/facultii absolvite. Referatul va fi autentificat prin tampil i semntur de ctre instituia/facultatea respectiv.

  • 11

    Anexa 3 Instruciuni privind completarea documentelor examenelor de finalizare a studiilor Situaia colar a studenilor din ultimul an de studii trebuie ncheiat cu cel puin o lun nainte de nceperea examenului de licen/diplom/disertaie. Candidailor declarai admii la examenele de finalizare a studiilor li se vor elibera actele de studii pe numele existent n registrul matricol la absolvirea studiilor (de obicei cel din certificatul de natere). Dup absolvirea studiilor nu se mai fac modificri de nume n registrul matricol i nu se aprob eliberarea diplomei pe alt nume. n acest fel, se asigur corespondena ntre numele de pe Diplom i numele de pe Suplimentul la dilpom sau, dup caz, Foaia matricol. Centralizatorul absolvenilor, conform modelului anexat, trebuie transmis la rectorat (secretarul ef al universitii) cu cel putin dou sptmni nainte de data fixat pentru examenul de finalizare a studiilor. n vederea nscrierii la examenul de finalizare a studiilor absolvenii vor completa o Cerere tip la secretariatul facultii organizatoare, precum i formularul Fia absolventului. Pentru absolvenii Universitii Valahia din Trgovite secretariatul facultii organizatoare va completa Referatul secretariatului, care va fi apoi nmnat acestora n vederea completrii Fiei de lichidare. Nu vor fi difuzate n rndul absolvenilor formulare de fia de lichidare care nu cuprind certificarea datelor din prima parte a formularului de ctre secretariatul facultii. n formularele Catalog de examen numele i prenumele candidailor sunt cele existente n registrul matricol la absolvirea studiilor (de obicei cel existent n certificatul de natere). Candidaii care i-au schimbat numele dup absolvire se vor nscrie cu numele din registrul matricol (suplimentul la diplom sau, dup caz, foaia matricol prezentat), iar numele dobndit prin cstorie, prin hotrre judectoreasc, se trece la observaii, n vederea verificrii identitii la intrarea n sala de examen pentru susinerea examenului de finalizare. Cataloagele de examen vor avea nscrise pe fiecare pagina componena comisiei de examen i semnturile acesteia, iar n locul special menionat tampila facultii. Acestea vor fi transmise, n termen de 10 zile de la ncheierea examenului de finalizare a studiilor, la rectorat (secretar ef al UVT) nsoite de dosarele absolvenilor. Procesul verbal ntocmit la susinerea lucrrii de licen/ proiectului de diplom sau la susinerea lucrrii de disertaie se pstreaz, mpreun cu referatul conductorului tiinific i respectiva lucrare (proiect), la departamentul de specialitate din cadrul facultii.