82469356-Farmacia-Ta-106

84

Transcript of 82469356-Farmacia-Ta-106

Page 1: 82469356-Farmacia-Ta-106
Page 2: 82469356-Farmacia-Ta-106
Page 3: 82469356-Farmacia-Ta-106

3www.farmaciata.ro

SUMAR15 Crema potrivită

în funcție de tipul de ten

18 O inimă sănătoasăiubește mai mult!

38 Terapia de substituție hormonală,tratament în menopauză

45 Enterocolita acută

48 Arteriopatia periferică3 factori de risc: fumat, vârstă, diabet

51 Shiatsu, tehnică japonezăde relaxare fizică și psihică

54 Persoanele tinere și copiii,cei mai expuși virusului A(H1N1)

56 Primul ajutor în caz desufocare

64 Tendințele primăverii 2010:hidratare, vitaminizare și cosmetice bio

5

11

22

28

10 apari]ii - 18 LEI

Page 4: 82469356-Farmacia-Ta-106

Revista Farmacia Ta:Pre[edinte: Anca VLAD

Director general:Otilia OSTRO}KI

Director DTP: Dan IVÃNESCU

Editor coordonator:Andra DUMACHI

Consultant financiar-contabil:ASCENT ACCOUNTING

Colectivul redac]ional:Redactor medical: Dr. Alin POPESCU

Redactori: Ana NICOLESCU, Irina CHELÃRESCUColaboratori: Dr. Camelia DIACONU,

Dr. Ruxandra CONSTANTINA, Dr. Marian ZOTA,Dr. Corina-Aurelia ZUGRAVU, Dr. Georgiana TACHE.

Corector: {tefan STAN

Produc]ie, DTP:M\d\lin VASILE, Tiberiu Dan CR|CIUN

Secretariat:Irina BONDEI

Distribu]ie:Marius PARASCHIVDepartament web:

Irina CHEL|RESCU - Editor, Adrian CIOROPIN| -Administrator, Raul CIURESCU - IT

Ne pute]i contacta la:Bucure[ti, Str. Islaz nr. 3, sector 1;

Telefon: 0742 220 742; 021 207 9136 int.131Fax: 021 207 9141

Coresponden]\: O.P. 5, C.P. 149; Bucure[ti; e-mail: [email protected];

www.farmaciata.ro; [email protected];[email protected].

Concept&Crea]ie:TONICA GROUP

Editor revist\: SC GALENUS SRL.

Not\ copyright: Drepturile de autor pentru con]inutul [i forma revistei

Farmacia Ta apar]in `n exclusivitate SC GALENUS SRL.Este interzis\ reproducerea par]ial\ sau total\ a

materialelor cuprinse `n aceast\ revist\.

SC GALENUS SRL nu r\spunde pentru con]inutulmaterialelor publicitare. Ofertele de produse Catena sunt

în limita stocului disponibil. Nu ne asum\mresponsabilitatea pentru modific\rile ulterioare de pre].

Farmacia Ta este marc\ `nregistrat\ a SC GALENUS SRL.Tipar: MegaPress S.A.

Tip\rit `n 90.000 de exemplareFotografii asigurate de: Shutterstock

Coperta1: SHUTTERSTOCK

Urm\toarea apari]ie: APRILIE 2010

ISSN: 1454-7341

Analizele medicale sunt ansamblul de procedee,mai mult sau mai pu]in complexe, care furnizeaz\informa]ii asupra aspectului [i func]ionalit\]iidiferitelor organe [i compartimente ale organismului,cât [i asupra gradului de s\n\tate [i boal\ ce neafecteaz\. Pentru ca analizele s\ reflecte cu adev\ratsitua]ia organismului, pe lâng\ performan]elelaboratorului, este foarte important\ [i preg\tireapacientului `naintea recolt\rii. Analizele se fac deobicei la solicitarea medicului de familie, a mediculuispecialist din ambulatoriul de specialitate sau `ncondi]iile spitaliz\rii. Exist\ [i analize profilactice, carese fac la angajare sau cu ocazia examenelor medicaleperiodice (solicitate de institu]ia pentru care nedesf\[ur\m activitatea) [i analize medicale solicitatede firmele de asigur\ri unde avem asigurarea devia]\. Mai exist\ analizele pe care le facem dinproprie ini]iativ\, pentru a ne verifica starea des\n\tate, f\r\ a avea trimitere de la un medic sau oinstitu]ie. Indiferent de motivele pentru care dorim s\ne facem analize, pentru men]inerea unei st\ri des\n\tate bun\ sunt necesare. La fel de utile sunt [irecomand\rile profesioniste ale farmacistelor Catena,care ne pot oferi sfaturi [i, totodat\, ne pot consilia `nprivin]a produselor, suplimentelor absolut necesare `nacest sezon. Pentru to]i cei care doresc s\-[i p\strezes\n\tatea inimii, bro[ura „O inim\ s\n\toas\ iube[temai mult!” este cel mai bun mijloc de informareprivind prevenirea bolilor cardiovasculare.

O inimă sănătoasăiubește mai mult!

E D I T O R I A L

Page 5: 82469356-Farmacia-Ta-106

5www.farmaciata.ro

OtitelePrevenția,

cel mai bun tratament

O R L

R\celi, gripe,deshidratarea pielii, buzeuscate, mâini [i picioareconstant `nghe]ate...acestea sunt rezultateleanotimpului rece. Otitelesunt afec]iuni care selocalizeaz\ la nivelulurechii, de obicei dup\lupta organismului cu oinfec]ie de tip viral. Ave]igrij\ cum trata]i r\celilepentru a evitacomplica]iile nedorite!

Formula Granio+ pentru tonus combin\extracte naturale de urzic\, ghimbir [ic\tin\, stimulând sistemul imunitar. C\tinaeste o surs\ important\ de polivitaminenaturale, utilizându-se `n caren]ele vitaminice,anemii, astenii [i lipsa poftei de mâncare.

Granio+ Tonus Supliment alimentar - sirop pentru copii

www.catena.ro

. . .

Cum apar de obicei otitele? Instalareainfec]iei virale poate duce la o inflamare amembranei urechii medii, care provoac\apoi acumularea de lichid `n spateletimpanului. Aceste acumul\ri, netratate `ntimp util, determin\ infectarea timpanului[i ulterior perforarea lui.

Din ce cauză apar otitele?Cauzele frecvente pentru apari]ia

otitelor sunt diversele blocaje provocate deinflam\ri ale canalelor care leag\cavit\]ile nazale de urechea medie. Copiiisunt principalii viza]i. O alt\ cauz\, al\turide inflama]ii [i infec]ii, este diferen]a de

Produs disponibil `n farmaciile

Page 6: 82469356-Farmacia-Ta-106

presiune dezvoltat\ `ntrecompartimentele urechii.Otitele pot fi acute saucronice, externe, medii,interne, difuze ori localizate.De asemenea, se potcroniciza dac\ nu sunttratate corespunz\tor.

Simptome în funcțiede cauze

Dac\ otitele sunt denatur\ bacterian\(Stafilococul auriu [iPiocianicul), atunci pacientul acuz\ durere,senza]ie de ureche `nfundat\ [i secre]ii`nso]ite uneori de febr\. Otitele micoticeaduc senza]ia de mânc\rime, de ureche`nfundat\ [i secre]ii. Cele mai frecventeinfec]ii micotice sunt produse de Candidaalbicans [i apar pe baza unei imunit\]isc\zute, ca urmare a unor tratamenteprelungite pe baz\ de antibiotice sau`nso]ind boli precum diabetul sauobezitatea.

Factori de risc în cazul otitelorl Unul dintre importan]ii factori de risc

`l reprezint\ vârsta. Astfel, copiii sub vârstade 4 ani sunt mult mai predispu[iinfec]iilor. Acest lucru atât din cauzasistemului imunitar `n formare, cât [ifaptului c\ structurile urechii sunt de micidimensiuni, inflama]iile fiind mult maipericuloase.

l Anotimpul rece este un pericol la felde important. Copiii [i adul]ii sunt `n egal\m\sur\ predispu[i la dezvoltarea otitelor,cu atât mai mult cu cât exist\ o baz\ dealergii sezoniere.

l Imunitatea sc\zut\ a organismuluieste una dintre principalele cauze aleacestor infec]ii. Astfel de persoane suntmai sensibile la factori precum fumatul,

poluarea, curen]ii de aer rece (aerulcondi]ionat).

l Otitele au tendin]a de a recidiva. Prinurmare, cei care au suferit un episod deotit\ la un moment dat sunt maipredispu[i la a dezvolta un altul.

Prevenție și tratamentTratamentul este diferen]iat `n func]ie de

cauze. Medicul poate recomandamedicamente antimicotice sau antibiotice,`nso]ite `n general de antiinflamatoare [ianalgezice cu administrare local\.Preven]ia este `ns\ principalul aspect `nlupta cu otitele.

l Cur\]area urechilor este foarteimportant\, `ns\ exager\rile au efectcontrar. Secre]iile de la nivelul urechii aurol de protec]ie. ~ndep\rtarea lor `nprofunzime faciliteaz\ de fapt instalareafactorilor d\un\tori.

l Dac\ ave]i un istoric, iar otitele audus la perforarea timpanului, ave]i grij\ caapa, produsele de `ngrijire a p\rului etc.s\ nu intre `n ureche. Folosi]i dopuri deprotec]ie.

Text: Irina Chel\rescuConsultant: Dr. Mirabela S\ftoiu,

Medic medicin\ de familie

6 martie

Pentru o diagnosticare corect\, mediculORL utilizeaz\, pe lâng\ discu]ia cupacientul, o serie de metode: ortoscopul(permite o vizualizare mai atent\ aconductului auditiv), audiograma(investigheaz\ gradul de afectare alauzului), analiza de secre]ie (cuantibiogram\) sau timpanograma (m\soar\presiunea aerului la nivelul urechii).

Page 7: 82469356-Farmacia-Ta-106
Page 8: 82469356-Farmacia-Ta-106

8 martie

. . .

Dr. Ruxandra ConstantinaMedic specialist medicin\ de familie,Competen]\ apifitoterapie,Centrul Medical Med-As,021/313.05.32. FARMACIA NATURII

Remedii naturaleAstenia de prim\var\ este, `nmajoritatea cazurilor, o asteniereac]ional\. Organismul reac]ioneaz\`n aceast\ perioad\ care presupuneschimbarea vremii, cu varia]ii detemperatur\, de presiune atmosferic\[i de umiditate. Astfel, corpul estesuprasolicitat, cu atât mai mult cu câttonusul fizic [i psihic este multdiminuat la finele iernii.

pentru astenie

~n aceste condi]ii pot ap\rea o serie detulbur\ri [i simptome nepl\cute de tipul:astenie fizic\ [i psihic\, dureri de cap,tulbur\ri de dispozi]ie, depresie, insomnie,hipersomnolen]\ diurn\, tulbur\ri dememorie [i concentrare etc.

Multe legume proaspete,pentru vitamine

Odat\ cu venirea prim\verii, ne putemdiversifica alimenta]ia: mult mai multelegume [i fructe proaspete, ca atare, `nsalate sau sub form\ de sucuri. Astfel, esteindicat s\ consum\m din abunden]\urzici, [tevie, spanac, unti[or, p\p\die,salat\ verde, ]elin\, lobod\, ridichi,ceap\, praz, varz\, care ajut\ `n primulrând la detoxifierea organismului. De

asemenea, aceste verde]uri au rolvitaminizant [i mineralizant, prin con]inutulbogat `n clorofil\, s\ruri minerale [ivitamine cu rol antioxidant [i de activare ametabolismului.

Ceai de maghiran,sunătoare sau lavandă

Condimentele pu]in picante, busuiocul,maghiranul, leu[teanul, reprezint\, pelâng\ sursa de vitamine [i minerale, untonic [i un energizant deosebit de eficace.Prin con]inutul lor, combat depresia [istresul, revigorând psihicul. Se poateconsuma pulbere de busuioc, 1 linguri]\,de 3-4 ori/zi, cu ap\, timp de 10-14 zile,sau pulbere de rozmarin, câte 1 linguri]\,de 3 ori/zi, `nainte de mas\, cu rol de

Page 9: 82469356-Farmacia-Ta-106
Page 10: 82469356-Farmacia-Ta-106

stimulare hepato-biliar\. Foarte eficient `ncombaterea asteniei este [i ceaiul demaghiran, sub form\ de macerat la rece.~n caz de nervozitate sau depresie se maipot utiliza tinctur\ (20 de pic\turi diminea]a[i seara) sau ceaiuri de: talpa-gâ[tei,lavand\, sun\toare (sau comprimate, dou\pe zi), care se consum\ c\ldu]e, 2-3c\ni/zi, `ndulcite cu miere.

Produsele apicole îmbunătățesctonusul fizic și psihic

Produsele apicole sunt deosebit devaloroase, deoarece con]in o multitudinede vitamine [i minerale, enzime, hormoni,cu rol de refacere a tonusului fizic [i psihic.Pute]i consuma:

l Polenul este un stimulent general alorganismului, cu rol vitaminizant, tonic [ienergizant, care `nl\tur\ starea denervozitate [i iritabilitatea. Totodat\, estebenefic `n caz de surmenaj fizic [i

intelectual, depresii nervoase,insomnie. Se consum\

aproximativ 10-20 gde polen/zi, `n

cure de 30 dezile. Se

pot face trei-patru cure pe an.l P\stura cre[te imunitatea

organismului [i men]ine un bun tonus fizic[i psihic. Doza uzual\ recomandat\ este de10 g/zi, `n doz\ unic\ sau `n dou\ prize,administrat\ la 30-45 de minute dup\mas\, `n cure de câte 1 lun\, care pot fiulterior repetate.

Gemoterapia este benefic\ `ncombaterea asteniei. Se pot folosi extracteledin muguri sau ml\di]e de stejar, c\tin\,mesteac\n, rozmarin, coac\z negru, zmeursau m\ce[.

Ginsengul siberian este un energizant [ivitalizant foarte eficace. Se consum\ subform\ de capsule, 2-3 pe zi, timp de 30 dezile.

Măceșele, cătina și lăptișorul dematcă fortifică organismul

Fructele de p\dure (afine, m\ce[e),c\tina [i l\pti[orul de matc\ suntrecomandate pentru fortificarea [ivitaminizarea organismului.

M\ce[ele reprezint\ o surs\ important\de vitamina C. Se administreaz\ câte 1linguri]\ de pulbere de fructe de m\ce[e,de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol, timp de 1lun\. Se pot consuma [i sub form\ de siroppresat la rece.

Uleiul de c\tin\ con]ine cantit\]isubstan]iale de vitamina A [i C. Seadministreaz\ zilnic 10-20 de pic\turi, de 3ori pe zi sau coenzima Q10 `n ulei dec\tin\.

L\pti[orul de matc\ este o surs\ deaminoacizi esen]iali, vitamine (A, B1, B2,B6, B12, D, K, E), calciu, magneziu, sodiu,potasiu, zinc, cupru [i fier. Doza indicat\este de 1 g/zi la adul]i (2 linguri]e dedozare) [i de 0,5 g/zi la copii (1 linguri]\de dozare), sublingual, cu 30 de minute`nainte de prima mas\ a zilei.

10 martie

FARMACIA NATURII

Page 11: 82469356-Farmacia-Ta-106

11www.farmaciata.ro

Sindromul metabolic,risc crescut pentru bolile coronariene

A[a-numitul sindrom metabolic nu este o afec]iune `n sine, ci reune[te o seriede tulbur\ri metabolice care identific\ persoane prezentând riscul dezvolt\riidiabetului zaharat tip 2 [i bolilor cardiovasculare.

. . .

Dr. Mihaela GologanMedic specialist diabet zaharat,nutri]ie, boli metaboliceCentrul Medical Unirea

MEDICINĂ GENERALĂ

Indica]ii:l Contribuie la men]inerea glicemiei `n

limite normale;l Reduce apetitul pentru dulciuri;l Îmbun\t\]e[te ac]iunea insulinei.

Bio-Chrom-FTG ForteStabilizeaz\ glicemia

Produs disponibil `n farmaciile

www.catena.ro

Prima sistematizare a acestor anomalii,respectiv insulinorezisten]a,hiperinsulinemia, hipertrigliceridemia,hipertensiunea arterial\, sc\derea HDL-colesterolului, a fost realizat\ `n 1988, subdenumirea de „sindrom x metabolic”. ~nciuda importan]ei medicale a acestuimarker de risc cardiovascular, r\mânedisputat\ cea mai bun\ cale de a-l defini.

Care este factorul cheieal sindromului metabolic?

Cea mai recent\ defini]ie acord\tuturor criteriilor de diagnostic aceea[i

importan]\. Ultimul consens, octombrie2009, al unor importante foruriinterna]ionale (Federa]ia Interna]ional\ deDiabet, Federa]ia Mondial\ deCardiologie, Societatea Interna]ional\ deAteroscleroz\, Societatea American\ deCardiologie), include cel pu]in trei dintreurm\toarele cinci criterii de diagnostic:

l Obezitate abdominal\, obiectivat\prin circumferin]a abdominal\ peste 80cm la femei [i peste 94 cm la b\rba]iieuropeni;

l Nivel crescut al trigliceridelor sautratament specific (TG>150mg/dl);

Page 12: 82469356-Farmacia-Ta-106

12 martie

MEDICINĂ GENERALĂ

l Nivel sc\zut al HDL-colesterolului sautratament specific (HDL-C<40mg/dl lab\rba]i [i HDL-C<50mg/dl la femei);

l Valori crescute ale tensiunii arterialesau tratament pentru hipertensiune (TAsistolic\≥130mmHg [i/sau TAdiastolic\≥85mmHg);

l Valori crescute ale glicemiei (glicemiea jeun>100mg/dl) sau diabet zaharat.

Risc de trei ori mai mare pentrubolile coronariene și AVC

Exist\ o multitudine de afec]iuni care sepot asocia cu sindromul metabolic:sindromul ovarelor polichistice, steatozahepatic\ non-alcoolic\ (`nc\rcarea gras\a ficatului), litiaza biliar\ (calculi de

colesterol), tulbur\ri ale somnului (apnee`n somn), lipodistrofii. Prezen]asindromului metabolic se asociaz\ [i cucre[terea riscului pentru anumite tipuri decancer, cum ar fi cele localizate la nivelcolorectal sau mamar.

Prezen]a sindromului metabolic confer\un risc de trei ori mai mare de apari]ie abolii coronariene [i a accidentului vascularcerebral (AVC), dublând mortalitatea dinaceste cauze. Riscul de moarte subit\ estede cinci ori mai mare la pacien]ii cu diabetzaharat [i de dou\-trei ori mai mare lapacien]ii cu sindrom metabolic. Dac\diabetul zaharat nu este deja prezent,sindromul metabolic cre[te de cinci oririscul de apari]ie a diabetului zaharat detip 2.

Incidență de 50% la americaniipeste 50 de ani

Conform studiului NHANES, `n StateleUnite ale Americii, prevalen]a sindromuluimetabolic este de 23-24% [i cre[te cuvârsta, ajungând la aproximativ 50% lapersoanele peste 50 ani. Odat\ cu`naintarea `n vârst\ cre[te procentulpersoanelor obeze sau supraponderale, sereduce masa muscular\ [i capacitateasecretorie a celulelor beta-pancreatice,sursa de insulin\ endogen\. Deasemenea, prevalen]a cre[te foarte mult lapacien]ii cu diabet zaharat tip 2, `n jur de70%.

Cum se stabilește diagnosticul? O metod\ simplu de pus `n practic\

este identificarea a[a-numitei taliihipertensive, adic\ a persoanelor ceprezint\ concomitent circumferin]aabdominal\ crescut\ [i hipertensiunearterial\. Acestor persoane li se pot

Stilul de via]\ modern, cu

diete hipercalorice, bogate

`n gr\simi animale, glucide

simple sau alimente de tip

fast-food [i reducerea

activit\]ii fizice sunt cei mai

importan]i factori implica]i

`n apari]ia acestor

perturb\ri metabolice.

În evoluția sindromului metabolic, celmai probabil prima modificare esteapariția obezității abdominale,urmată, în timp, la persoanele cu risccrescut, de apariția celorlalteperturbări.

. . .

Page 13: 82469356-Farmacia-Ta-106
Page 14: 82469356-Farmacia-Ta-106

14 martie

MEDICINĂ GENERALĂ

depista [i alte perturb\ri metabolice,printr-un set de analize de laborator, cares\ includ\ trigliceridele, glicemia saufrac]iunile colesterolului. ~n cazuriindividuale se pot evalua gradul deinflama]ie (proteina C reactiv\),metabolismul proteic (acidul uric seric) [iprofilul hormonal.

Primul pas: optimizareastilului de viață

Obiectivele terapeutice sunt prevenirea

instal\rii diabetului zaharat tip 2 [isc\derea riscului pentru boal\aterosclerotic\. }intele principale suntobezitatea abdominal\ [i insulinorezisten]a,cu sc\dere `n greutate [i un programregulat de activitate fizic\. Ulterior trebuiecorecta]i factorii de risc majori: sc\dereaLDL-colesterolului, a trigliceridelor,normalizarea valorilor tensiunii arteriale.Primul pas este optimizarea stilului de via]\,cu o diet\ echilibrat\, activitate fizic\ de

intensitate moderat\, renun]area la fumat,reducerea consumului de alcool,`ndep\rtarea factorilor de stres.

Scădere în greutate și sport,prevenirea sindromuluimetabolic

Din cauza prevalen]ei crescute [i aasocierii cu risc crescut de diabet zaharattip 2 [i/sau boli cardiovasculare, sindromulmetabolic este o problem\ important\ des\n\tate public\, impunând depistare

precoce. Astfel, interven]ia terapeutic\ s\poat\ preveni apari]ia diabetului zaharat[i/sau bolilor cardiovasculare [i s\ reduc\mortalitatea prin boli cardiovasculare. De[inu toate persoanele sedentare cu obezitatevor dezvolta sindrom metabolic, acest sub-grup este cu risc crescut. Optimizareastilului de via]\ cu sc\dere ponderal\ [icre[terea activit\]ii fizice reprezint\ atâtprima linie de tratament, cât [i etapaesen]ial\ `n prevenirea apari]iei acestuia.

Dieta recomandat\ este moderathipocaloric\, un deficit de 500-1000 de kilocalorii pe zi, astfel`ncât s\ determine o reducereponderal\ de aproximativ 7-10%,`ntr-un interval de 6-12 luni.

Page 15: 82469356-Farmacia-Ta-106

15www.farmaciata.ro

Dr. Oana Spânu

Medic specialist dermatologie-venerologie,Centrul Medical Anais,021/222.17.82

DERMATOLOGIE

Tenul nu reflect\ numai calitatea`ngrijirii locale cu produse cosmetice, ci [io alimenta]ie s\n\toas\ [i o hidratareadecvat\.

Cum alegem produselede îngrijire?

Primul lucru este definirea exact\ atipului de ten! Aceasta se face `n func]ie devârst\, modific\ri hormonale, cu mareaten]ie la tenul sensibil (alergic) [i la cel cuafec]iuni dermatologice tip acnee saurozacee. Al]i factori importan]i suntclimatul, poluarea [i stilul de via]\.Universul produselor cosmetice fiindextrem de vast, este indicat sfatul unuispecialist. Sunt de preferat produseledermatocosmetice, fiind structurate pegame specifice fiec\rui tip de ten [iafec]iune cutanat\, lipsite de coloran]i.

Cremă pe bază de ceramide șivitamine, pentru pielea uscată

Pielea uscat\ este de obicei u[oriritabil\, sub]ire, cu pori pu]in vizibili.Procesul de cur\]are se va face`ntotdeauna cu blânde]e, cu un lapte

hidratant, urmat de un tonic f\r\ alcool.Crema protectoare de zi indicat\ are labaz\ ceramide, vitamine [i este u[orgras\, pentru a reconstrui barieracutanat\. Se vor evita lo]iunile alcoolice,astringente, s\punul [i expunerea la soaref\r\ protec]ie. Gomajul se face numai odat\ pe s\pt\mân\, urmat de o masc\hidratant\. Un efect adjuvant pentruhidratare `l are aplicarea unei capsule cuuleiuri esen]iale seara, `naintea folosiriicremei de `ntre]inere.

Crema potrivităîn funcție de tipul de ten

Fiecare dintre noi `nva]\ la unmoment dat cât de important\este `ngrijirea corect\ a tenului.Acest lucru pentru prevenirea [iatenuarea semnelor `mb\trânirii,dar [i pentru evitarea unorproduse inadecvate care voragresa pielea.

. . .

Page 16: 82469356-Farmacia-Ta-106

16 martie

DERMATOLOGIE

Tenul gras are nevoie de o cremăcu zinc și cupru

Tenul gras este tern, neuniform, cu poridilata]i, comedoane (puncte negre) [ipustule. Excesul de sebum d\ un aspectlucios. ~ntre]inerea zilnic\ presupune olo]iune/spum\ non-alcoolic\ [i cur\]areacu minu]iozitate, pentru a `ndep\rtaexcesul de sebum [i impurit\]ile. Toniculpoate fi u[or astringent. Crema de`ntre]inere va fi numai hidratant\, cu otextur\ ultra-lejer\ [i efect matifiant,datorit\ unor compu[i esen]iali: cupru [izinc. Gomajul de dou\-trei ori pes\pt\mân\ este indispensabil. Aten]ie las\punurile, lo]iunile alcoolice, cremeleprea grase sau fondul de ten, care potobtura porii [i determina noi comedoane!

Cremă care echilibrează secrețiade sebum, pentru tenul mixt

~n momentul `n care la nivelul axeimediene a fe]ei (zona central\ a frun]ii,nas, b\rbie) secre]ia de sebum este `nexces, se g\sesc comedoane, iar pe restul

fe]ei pielea este uscat\/normal\, seconsider\ c\ tenul este mixt. ~n acest caz,cea mai potrivit\ este alegerea unorproduse care nu sunt grase, cu ocomponent\ hidratant\ [i altareechilibrant\ a fluxului de sebum.

Produsele de îngrijire trebuiesă aparțină aceleiași game

Oricare dintre tipurile de tenmen]ionate poate fi sensibil (20% dintrefemei), cu episoade de `nro[ire,descuamare pe anumite zone, `n]ep\turisau senza]ie de arsur\. Aceste simptomepot ap\rea `n urma contactului cu unprodus cosmetic nepotrivit sau asocieriiunor produse din game diferite. A[adar,vom `ncepe prin a ne limita la dou\-treiproduse de `ngrijire din aceea[i gam\,hipoalergenice, f\r\ parfum. Deasemenea, vom evita gomajul exfoliant,s\punul, temperaturile extreme, alimentelecondimentate, cafeaua, alcoolul. Apatermal\ este o solu]ie extrem de potrivit\atât pentru o hidratare instantanee petimpul zilei, cât [i o alternativ\ dedemachiere neagresiv\.

Cum prevenim efectulradiațiilor solare?

Radia]iile UV `n exces produc`mb\trânirea cutanat\ prin distrugereafibrelor de colagen [i elastin\ din derm(proces numit elastoz\). Fie c\ alegem ocrem\ zilnic\ cu SPF inclus, fie o crem\special\ numai pentru fotoprotec]ie,aceasta trebuie s\ aib\ un SPF de 15-20%iarna [i 30-50% vara. O astfel de crem\se aplic\ cu 20 de minute `nainteaexpunerii. Pentru tenul gras sau mixt exist\geluri non-comedogenice cu factor deprotec]ie.

Pentru a ob]ine un ten mai luminos,putem folosi alfa-hidroxiacizii (AHA)extra[i din fructe sau trestie de zah\r,prezen]i `n concentra]ii variate `ncremele de zi sau noapte. Nu suntindica]i tenului sensibil!

Mediul cald și excesiv de umedstimulează aparițialeziunilor de acnee!

Page 17: 82469356-Farmacia-Ta-106
Page 18: 82469356-Farmacia-Ta-106

18 martie

O inim\ s\n\toas\iube[te mai mult!

~n data de 11 februarie a fost lansat\ seria de bro[uri „O inim\s\n\toas\ iube[te mai mult!”, ac]iune care face parte din campa-nia de s\n\tate [i responsabilitate social\ cu acela[i nume, ini]iat\

[i sus]inut\ de farmaciile Catena.

Campanie de s\n\tate [i responsabilitate social\

„O inim\ s\n\toas\ iube[te maimult!” are la baz\ informarea, educarea[i preven]ia. Ini]iativa reune[te echipa de800 de farmaci[ti [i asisten]i dinfarmaciile Catena, cu sprijinulcomunit\]ii medicale, [i a fost creat\ `nvederea inform\rii publicului cu privire labolile cardiovasculare. Obiectivul

campaniei este de a veni `n sprijinuloamenilor, de a-i ajuta s\ `[i schimbestilul de via]\.

În cadrul campaniei se desf\[oar\, `nperioada februarie-aprilie 2010, [iProgramul de s\n\tate [i responsabilitatesocial\ „O inim\ s\n\toas\ iube[te maimult!”.

E V E N I M E N T

Page 19: 82469356-Farmacia-Ta-106

19www.farmaciata.ro

Conferin]a de pres\ pentru lansarea bro[urii „O inim\ s\n\toas\ iube[te mai mult!”

Ac]iuni în cadrul programuluil Servicii oferite de sus]in\torul

programului, farmaciile Catena:m\surarea gratuit\ a tensiunii arteriale,precum [i sfaturi profesioniste.

l Suplimentele nutri]ionale cu scoppreventiv vor avea reduceri speciale înfarmaciile Catena.

l În cadrul campaniei „O inim\s\n\toas\ iube[te mai mult!” vor fidistribuite 300 000 de bro[uri înfarmacii, centre de s\n\tate, cabinetelemedicilor de familie. Acestea sunt

destinate con[tientiz\rii riscurilor cauzatede bolile cardiovasculare [i sunt pusegratuit la dispozi]ia publicului.

l Workshop-uri informative. l Dezbateri [i reuniuni la care vor

participa reprezentan]i ai comunit\]iimedicale [i ai pacien]ilor, reprezentan]i aiGuvernului, Parlamentului [i mass-media[i o campanie sus]inut\ de comunicaredespre inciden]a bolilor cardiovasculare,cercet\rile în domeniu [i deciziile la niveleuropean.

l Site dedicat campaniei.

Page 20: 82469356-Farmacia-Ta-106

20 martie

Ruxandra Andronache, Manager farmacie Catena

„Campania farmaciilor Catena, O inim\ s\n\toas\ iube[te maimult!, are `n vedere prevenirea [i ameliorarea afec]iunilorcardiovasculare prin informarea corect\ a pacien]ilor [i princonsilierea acestora `n utilizarea suplimentelor nutritive folosite `nprevenirea bolilor cardiovasculare. Pe durata campaniei pacien]iibeneficiaz\ de: reduceri la suplimentele utilizate `n afec]iunilecardiovasculare; monitorizarea gratuit\ a tensiunii arteriale;informa]ii medicale sintetizate `n bro[ura O inim\ s\n\toas\ iube[temai mult!”

Alina Marinescu, Director generalfarmaciile Catena

„~n data de 7noiembrie 2009, încele peste 200 defarmacii Catena, afost lansat\ campaniana]ional\ O inim\s\n\toas\ iube[te maimult!. Scopul campaniei este sprijinireapacien]ilor pentru adoptarea unui stil devia]\ s\n\tos [i a industriei farmaceuticena]ionale. Campania O inim\ s\n\toas\iube[te mai mult! dore[te s\ ofere clien]ilorCatena oportunitatea de a se informa asuprariscurilor [i posibilit\]ilor de preven]ie încazul bolilor cardiovasculare [i s\ educepopula]ia, prin intermediul programelor des\n\tate [i responsabilitate social\. În cadrulcampaniei se desf\[oar\ [i Programul des\n\tate [i responsabilitate social\ O inim\s\n\toas\ iube[te mai mult!. Programulofer\ ca sus]inere din partea farmaciilorCatena:

l Suport informa]ional prin lansarea [idistribuirea la nivel na]ional a 300.000 deexemplare de bro[uri destinatecon[tientiz\rii riscurilor cauzate de bolilecardiovasculare;

l M\surarea gratuit\ a tensiuniiarteriale, precum [i sfaturi profesioniste;

l Reduceri speciale pentru suplimentelenutri]ionale cu scop preventiv.”

Conform OMS, `nRomânia, ratamortalit\]ii dincauza bolilorcardiovasculare estede 61% din num\rultotal de decese,fa]\ de 37% `n UE.

Anca Vlad,Pre[edinte Grup

„Prin ini]iereacampaniei Oinim\ s\n\toas\iube[te maimult!, farmaciileCatena `[iexprim\ sprijinulfa]\ de pacien]i.Campania lansat\ acum doi ani [ijum\tate, când am tip\rit 100.000 debro[uri, a avut un succesextraordinar. Ne-am dorit s\ relu\macest program [i, de data aceasta,am editat [i tip\rit 200.000 debro[uri.”

Page 21: 82469356-Farmacia-Ta-106

21www.farmaciata.ro

Dr. Alexandra Grigorescu, Medic primar boli interne,medic specialist cardiologie,doctor `n [tiin]e medicale

„Principalele cauze alebolilor cardiovasculare suntalimenta]ianecorespunz\toare,sedentarismul [i fumatul,factori ce pot fi controla]i. Evitarea acestora arputea reduce cu 80% num\rul deceselorpremature provocate de afec]iunilecardiovasculare. 17 milioane de oameni moranual din cauza afec]iunilor cardiovasculare, lafiecare 2 secunde apare un deces cauzat deaceste boli, iar la fiecare 6 secunde o persoan\sufer\ un atac cerebral. Din cele 10 milioanede oameni care supravie]uiesc anual unuiaccident vascular cerebral, peste 5 milioaner\mân cu dizabilit\]i permanente.”

Dr. CameliaDiaconu, Medicprimar medicin\intern\, doctor `nmedicin\,competen]\ecografie general\ [icardiac\

„Boalacardiovascular\ estesituat\ pe primul locca [i cauz\ a mortalit\]ii în Europa, atât lafemei, cât [i la b\rba]i, potrivit CarteiEuropene a S\n\t\]ii Cardiovasculare(European Heart Health Charter). ÎnEuropa, cauzeaz\ peste 4,35 milioane dedecese în fiecare an (European HeartHealth Charter). Cel pu]in 20% dintrepacien]ii hipertensivi care se prezint\ la unconsult medical nu [tiu c\ au hipertensiunearterial\, chiar dac\ tensiunea lor arterial\are valori ridicate. Din acest motiv,controlul tensiunii arteriale este necesar celpu]in o dat\ pe an, chiar în absen]aoric\rei manifest\ri de boal\.”

Dr. Corina-AureliaZugravu, Medic primar igiena alimenta]iei [i nutri]ie

„Stilul de via]\ este osintagm\ cu multeimplica]ii: alimenta]ie,fumat, regim de activitate(stres), perioade de odihn\,exerci]ii fizice, aspectepsihologice. În ceea ce prive[te alimenta]ia,foarte importante sunt leg\turile cantitative (câtmânc\m) [i cele calitative (ce mânc\m). În lumeexist\ peste 400 milioane obezi [i peste 1miliard de supraponderali, ceea ce arat\ faptulc\ greutatea peste limitele normale reprezint\un factor de risc esen]ial pentru bolile de inim\:inima munce[te în plus, tensiunea arterial\cre[te, se m\resc trigliceridele [i colesterolul“r\u” (HDL) [i scade colesterolul “bun” (LDL).Este indicat\ reducerea consumului de sare, agr\similor animale [i consumul fibrelor, afructelor [i legumelor. Orice kilogram pierdutdiminueaz\ riscul de boal\ cardiac\ [i atacvascular cerebral.”

Inciden]a [i consecin]elebolilor cardiovasculare potfi reduse prin diagnostictimpuriu, un managementadecvat al afec]iunii,recuperare [i preven]ie,inclusiv consiliere privindorganizarea stilului devia]\.

Principalii factori de riscsunt: hipertensiuneaarterial\, fumatul, nivelulridicat al colesteroluluisangvin.

Page 22: 82469356-Farmacia-Ta-106

~n ultimul timp, cap\t\ notorietate o[tiin]\ u[or neglijat\, cel pu]in `n România:iridiologia sau [tiin]a diagnostic\rii unorafec]iuni, modific\ri la nivelul unor organesau func]ii ale sistemelor interne, pornindde la analiza irisului. Ne vom axa pesimptomele vizibile care ar trebui s\ netrimit\ direct la medicul specialist. Prinurmare, ce ne spun ochii despre starea des\n\tate?

Diagnosticareahipercolesterolemiei

Uneori, suprafa]a irisului poateprezenta ni[te cercuri albe. Studiile auar\tat c\ existen]a acestora poate indicaun nivel crescut al colesterolului `norganism. Un alt simptom relevat tot deochi ]ine de apari]ia unor pete albe lanivelul pleoapelor. Odat\ ap\rute, nu potfi tratate decât cu ajutorul chirurgieiestetice. Luarea `n calcul a acestor

simptome ne poate trimite c\tre realizareaunui set de analize [i, mai departe, la unmai bun management al stilului de via]\.O alimenta]ie s\n\toas\ [i un program deexerci]ii fizice regulat duce treptat lanormalizarea nivelului de colesterol.

De la gastroenterităla scleroză multiplă

Zona ochilor este puternicvascularizat\. Spargerea unor vase desânge de la nivelul globului ocular poate ficauza unei infec]ii bacteriene. Un altsimptom, inflamarea irisului, indic\ oinfec]ie viral\ ce poate tr\da boli precumgastroenterita sau, mai grav, afec]iuniautoimune de genul artritei. Tremurulnecontrolat al pleoapelor poate sugeraatât existen]a unei deficien]e de magneziu`n organism, cât [i prezen]a unor boli multmai grave, precum scleroza multipl\.Scleroza este `nso]it\ `n evolu]ia ei de o

22 martie

M E D I C I N Ă G E N E R A L Ă

Afec]iunile de care suferim, dediferite cauze, pot fi determinatesau m\car intuite prin analizareasemnelor vizibile prin care semanifest\. Pielea, de exemplu, esteun indicator pentru lipsa vitamineiB `n organism, iar limba poatetr\da existen]a hepatitei. Cum neajut\ ochii s\ traducem starea des\n\tate?

Ochii în diagnosticareaafecțiunilor

Page 23: 82469356-Farmacia-Ta-106
Page 24: 82469356-Farmacia-Ta-106

24 martie

serie de simptome: paralizie,sl\biciune muscular\, control deficitaral mu[chilor.

Pleoapele căzute... dincolode stresul zilnic

Uneori, pleoapele c\zute pot ficonsecin]a unor perioade foartestresante. Anumite studii au indicat`ns\ c\ un astfel de simptom poate fiasociat, foarte rar, cu cancerulpulmonar sau cu accidentul vascularcerebral (AVC). ~n cazul afect\riipl\mânilor `n partea superioar\, oserie de nervi care au leg\tur\ cu ochiipot fi atin[i. Desigur, acest semn nueste suficient pentru o diagnosticare. {iaccidentul vascular cerebral poate fi`nso]it de afectarea pleoapelor, al\turide multe alte simptome vizibile:pierdere mobilit\]ii mu[chilor faciali,dificult\]i sau imposibilitate de a vorbisau de a se deplasa etc.

Diagnosticarea precocea Alzheimer

Cea mai r\spândit\ form\ dedemen]\, Alzheimer, nu poate fivindecat\. Noi studii au ar\tat c\,printr-o analiz\ a ochilor, boala poatefi descoperit\ `n stadii incipiente.Conform cercet\torilor, ochii celorbolnavi ar prezenta `nc\ de la debutulbolii pl\ci de amiloid, prezente `ngeneral la nivelul creierului bolnavilorde Alzheimer. O astfel dediagnosticare ar putea fi un pasimportant `n lupta cu aceast\ boal\.

Text: Irina Chel\rescuSursa: www.nlm.nih.gov

Cearcănele și pungile de sub ochi pot fi unindicator pentru afecțiunile renale. O slabăfuncționare a rinichilor poate provocaretenția hidrică.

Page 25: 82469356-Farmacia-Ta-106

Forumul Na]ionalal Asocia]iilor de Pacien]i5-7 martie 2010

Asocia]iile de pacien]i din România sereunesc `ntre 5 [i 7 martie la Bucure[ti `ncadrul Forumului Na]ional al Asocia]iilorde Pacien]i. Forumul este organizat deCoali]ia Organiza]iilor Pacien]ilor cuAfec]iuni Cronice din România (COPAC),singura organiza]ie na]ional\ ce reune[te5 federa]ii ale asocia]iilor de pacien]i [i 3asocia]ii na]ionale de pacien]i, `nparteneriat cu Colegiul Medicilor dinRomânia.

Scopul principal al forumului este de a-iaduce `mpreun\ pe membrii asocia]iilorde pacien]i, pentru a purta un dialog [i apune bazele unui schimb real deexperien]\ `ntre asocia]ii. Forumul `[ipropune s\ informeze autorit\]ile,personalul medico-sanitar [i `ntreagasocietate despre activitatea asocia]iilor depacien]i [i s\ sublinieze importan]aexisten]ei unor astfel de structuri care lupt\pentru promovarea [i ap\rarea drepturilorpacien]ilor.

Forumul va g\zdui atât prezent\ri „`nplen” pe teme de interes pentru orice

pacient din România, cât [i sesiuni dedezbateri pe diverse patologii, precumdiabetul, osteoporoza, cancerul, hepatitaetc. Implicarea pacientului se refer\ laparticiparea activ\ `n procesul de decizie,luându-se `n considerare experien]a luirelevant\ ca pacient.

Indica]ii:l Protejeaz\ pielea `mpotriva efectelor

nocive ale radia]iilor ultraviolete; l Îmbun\t\]e[te vederea nocturn\; l Neutralizeaz\ radicalii liberi.

Bio-Caroten+E~mbun\t\]e[te vederea

Produs disponibil `n farmaciile

www.catena.ro

Page 26: 82469356-Farmacia-Ta-106

26 martie

M E D I C I N A M U N C I I

Suprasolicitarea organismului are loc `nmomentul `n care se trece de la un schimbla altul, deoarece se fac eforturi pentru amodifica ritmurile biologice.

Aspectele de medicina munciiAspectele de medicina muncii

(fiziologice, fiziopatologice, patologice,profilactice) sunt legate de concordan]ele [ineconcordan]ele dintre ritmurile biologice,profesionale [i cele extraprofesionale.

l Ritmurile biologice (lunar, anual) serefer\ la evolu]ia unor indicatori biologicipe parcursul unei perioade de timp binedeterminat\. Importante pentru medicinamuncii sunt: temperatura central\ acorpului, frecven]a cardiac\ [i respiratorie,concentra]iile sangvine ale unor minerale [ihormoni.

l Ritmurile profesionale corespundorganiz\rii temporale a activit\]iiprofesionale [i sunt reprezentate de: ziua demunc\ normal\, munca de noapte, cea `nschimburi alternante (dou\, trei sau patruechipe a câte 8 ore sau cu periodicitateinstabil\).

l Ritmurile extraprofesionale impuse denecesit\]ile/obliga]iile familiale [i/sausociale. Solicit\rile [i suprasolicit\rile careapar la muncitorii ce lucreaz\ `n schimburialternante se datoreaz\ decal\rii [iinvers\rii ritmului de baz\ al organismuluisomn-veghe.

Mecanismul fiziologic al varia]iilordiferitelor func]ii fiziologice din timpul zileiare la baz\ leg\turile reflexe condi]ionatecare s-au format `n cursul vie]ii persoanei,`n procese de adaptare la condi]iilemediului exterior.

Ce efecteare munca

în schimburialternante

asupra organismului?

Munca `n schimburi alternante(MSA) reprezint\ o modalitate deorganizare `n timp a activit\]ilorprofesionale ale muncitorilor sauale echipelor de muncitori. ~nmunca `n schimburi alternanteapar suprasolicit\ri de ordinbiologic, legate de fenomenul dedesincronizare din cadrul activit\]iiprofesionale [i de neconcordan]a`ntre unele func]ii aleorganismului.

Page 27: 82469356-Farmacia-Ta-106

27www.farmaciata.ro

Patologia legată de muncaîn schimburi alternante

Munca `n schimburi alternantepresupune anumite consecin]e, dintre care:

l Tulbur\rile de somn, din punct devedere calitativ [i cantitativ. Un somn buneste un factor de toleran]\ esen]ial pentrumunca `n schimburi. Exist\ o leg\tur\semnificativ\ `ntre insomnie, absenteism [imunc\;

l Oboseal\ cronic\ [i somnolen]\;l Tulbur\ri neuropsihice (nervozitate,

iritabilitate, diminuarea aten]iei, cefalee,vertij, stare depresiv\, anxietate), care aparsau se accentueaz\ când se trece de la unschimb la altul. Selec]ia personalului estefoarte important\, luându-se `n calculvârsta, personalitatea, antrenamentul/experien]a [i mediul de lucru;

l Tulbur\ri digestive [i cre[tere `ngreutate (dispepsia de munc\ alternant\:epigastralgii, regurgita]ii acide, balon\ri,anorexie, crampe abdominale, constipa]ie,tulbur\ri dispeptice) care apar/seaccentueaz\ când se trece de la un schimbla altul;

l Cre[terea riscului cardiovascular (prinmodific\ri endocrino-metabolice [iinterven]ia altor cofactori: tutun, obezitate,sedentarism);

l Efecte asupra capacit\]ii dereproducere (mai ales la femei);

l Declan[area/exacerbarea unor bolicronice preexistente: cardiovasculare,psihice, gastrointestinale, renale etc.

Pot apărea accidente de muncăNecorelarea ritmului biologic cu cel

profesional poate genera accidente demunc\. Acestea se produc din motivetehnice sau prin sc\derea aten]iei [i/sau aaltor func]ii nervoase superioare, din cauzatulbur\rilor de somn, a oboselii cronice sauprin modificarea ritmurilor circadiene.

Studiile [i statisticile arat\ c\ cele mai multeaccidente de munc\ se produc `n intervalulorar 7:00-13:00, `ns\ cele care au locnoaptea, chiar dac\ sunt mai rare, sunt maigrave.

Ritmurile biologiceși toxicologia profesională

Toxicele prezente `n mediul de munc\pot altera diferite ritmuri biologicecircadiene. Astfel, pot ap\rea manifest\rica: sc\derea capacit\]ii de munc\,iritabilitate, indiferen]\, trecându-se dindomeniul deregl\rilor func]ionale reversibile`n cel al manifest\rilor patologice. Iat\ dece este nevoie de stabilirea unor rela]ii clare`ntre expunerea profesional\ la toxice [ischimbul de munc\ cu implica]ii terapeutice[i profilactice pentru intoxica]ii [i boliprofesionale.

Capacitatea de muncăSintetizând cercet\rile efectuate `n acest

domeniu, se poate spune c\:l Vârful (acrofaza) capacit\]ii de munc\

se situeaz\ `ntre orele 9:00-11:00 [i 17:00-19:00, reprezentând perioadele de eficien]\maxim\;

l Perioada de eficien]\ minim\ esteintervalul 13:00-15:00;

l Depresiuni ale capacit\]ii de munc\mai exist\ la orele 23:00 (depresiuneacceptabil\) [i 3:00 (depresiune extrem desc\zut\);

l În cazul performan]elor de ordinpsihic, maximele sunt `ntâlnite diminea]a,iar al celor de ordin fizic sunt `ntâlnite dup\-amiaza.

Dr. Roxana-Maria Stamatin,Medic specialist medicina muncii,

Medcenter Foc[ani, 0237.224.250www.medcenter.ro

Page 28: 82469356-Farmacia-Ta-106

28 martie

P S I H O L O G I E

Frica de o intensitate foarte mare, persistent\ [iira]ional\, poart\ numele de fobie. Estedeterminat\ de prezen]a sau anticiparea prezen]eiunui obiect, unei situa]ii, unui eveniment careprovoac\ starea de alert\. Fobiile se `ntâlnesc submai multe forme [i afecteaz\ mare parte dinpopula]ia globului. O astfel de fobie este [i teamaexcesiv\ de medic. Cunoscut\ [i sub numele deiatrofobie, teama de medic sau teama de a mergela medic, cauzeaz\ o reac]ie puternic\ `n rândulcelor afecta]i.

Care sunt simptomele? Cele mai cunoscute semne resim]ite de cei

afecta]i de iatrofobie sunt: l Senza]ie de sufocare;l Transpira]ie excesiv\;l Grea]\;l Palpita]ii cardiace;l Tremor; l Incapacitatea de a gândi [i vorbi clar;l Teama de a nu `nnebuni sau de a nu pierde

controlul.

Depășițifrica de medic!

Frica este, f\r\ `ndoial\, una dintre emo]iilecele mai studiate de c\tre oamenii de [tiin]\.Ea este, de fapt, un mecanism de ap\rare,de supravie]uire, ce apare ca r\spuns la oamenin]are.

Page 29: 82469356-Farmacia-Ta-106

29www.farmaciata.ro

Care sunt cauzele iatrofobiei? Acest tip de fobie poate avea multiple

cauze. Cea mai `ntâlnit\ este legat\ de oexperien]\ traumatizant\ din copil\rie,legat\ de vizita la medic. Oamenii setem s\ mearg\ la doctor [i pentru c\ potafla c\ sufer\ de anumite afec]iuni sau c\este nevoie de o interven]ie chirurgical\.De asemenea, oamenii se tem de dureresau de evenimente nepl\cute legate destarea de s\n\tate. Cu atât mai mult,având `n vedere sistemul sanitarromânesc.

Medicul și spitalul=durere sauboală

Cele mai multe persoane nusimpatizeaz\ spitalele [i medicii pentru c\`i asociaz\ cu boala sau durerea. Spitalelenu sunt tocmai primitoare, iar medicii, decele mai multe ori, sunt instrui]i s\ fiedistan]i [i s\ nu transmit\ nicio emo]ie.Aceasta `i face pe pacien]i s\ se simt\ `nc\un caz pe lista doctorului, o provocare sauun e[ec, `n func]ie de cum va evoluatratamentul.

Cum scăpăm de această fobie? Primul pas const\ `n acceptarea acestei

temeri. Sentimentul de team\ este asociatde cele mai multe ori cu sentimentul delips\ de control a situa]iei. De aceea,pentru a cre[te acest control este foarteimportant s\ fi]i informa]i. Citi]i desprecorpul uman, cum func]ioneaz\, de ce are

nevoiepentru afunc]iona [i care sunt consecin]ele, `n timp,dac\ nu ave]i grij\ de s\n\tate. Astfel,aflat `n cabinetul medicului, nu ve]i maisim]i teama rezultat\ din ne`n]elegereatuturor termenilor pe care acesta `ifolose[te `n discu]iile cu asistenta.

Vorbiți cu medicul și cereți detaliiîn timpul consultului

O alt\ modalitate este de a `nfruntaaceast\ fric\. ~ncepe]i treptat, prin a vizitaun medic. Primul pas ar fi s\ intra]i `nspital sau `ntr-un cabinet medical pentru acere diverse informa]ii de la recep]ie. Apoipute]i reveni pentru o programare, iarulterior pentru vizita propriu-zis\. Maimult, `ncerca]i s\ v\ `mprieteni]i cudoctorul curant. O rela]ie mai apropiat\v\ garanteaz\ o diminuare asentimentului de team\. Aceasta pentru c\ve]i c\p\ta mai mult\ `ncredere `n el.

Adresa]i `ntreb\ri pe tot parcursul viziteila doctor. Unii medici nu dau detalii `ntimpul consultului decât dac\ sunt`ntreba]i. De multe ori, tocmai lini[teaaceea genereaz\ o stare de tensiune [i depanic\.

Dac\, `n ciuda tuturor eforturilor, nureu[i]i s\ v\ gestiona]i frica, este necesars\ apela]i la ajutorul unui psihoterapeut.

Loredana Iona[cu, psiholog clinicianE-mail: [email protected]

Iatrofobia se declan[eaz\ `n fa]aoric\rei persoane cu autoritatemedical\, fie c\ este vorba de un controlde rutin\, de punerea unui diagnostic,de prescrierea unei re]ete sauprogramarea unei interven]iichirurgicale.

Statisticile arată că, în cadrul acesteifobii, frica de ace afectează 10% dinpopulația globului și poate fitransmisă ereditar.

Page 30: 82469356-Farmacia-Ta-106

30 martie

OligoelementeleGRANIONS,

sursa ta de sănătatePrin intermediul magazinului online

www.catena.ro [i al farmaciilor Catena,ave]i posibilitatea s\ achizi]iona]i gama deoligoterapie marca Granions, produs\ decompania francez\ EA PHARMA.

Oligoelementele Granions suntrecomandate `n diverse afec]iuni, precum:tulbur\ri u[oare de somn [i irascibilitate,acnee, st\ri gripale, afec]iuni reumatismaleinflamatorii, afec]iuni musculare [i boli depiele, st\ri de oboseal\, stres, anxietate u[oar\.

Rolul [i importan]a oligoelementelor, cum arfi cupru, magneziu, sulf, seleniu, au fostconfirmate de numeroase studii clinice.Oligoelementele esen]iale men]inerii s\n\t\]iisunt, în esen]\, implicate în numeroase procesefiziologice, precum asimilarea [i metabolizareaproduselor alimentare, regenerarea celulelorsau `nt\rirea sistemului imunitar.

Oligoelementele Granions se g\sesc subform\ de solu]ie buvabil\ (fiole). Astfel,con]inutul se dilueaz\ `ntr-un pahar cu ap\ [ise administreaz\ diminea]a `nainte de miculdejun sau `ntre mesele principale.

www.catena.ro

Page 31: 82469356-Farmacia-Ta-106

31www.farmaciata.rowww.catena.ro

LitiulAc]ioneaz\ `n cazul tulbur\rilor u[oare de somn

[i irascibilitate, fiind recomandat atât adul]ilor, cât [icopiilor peste 6 ani, una-dou\ fiole pe zi.

SeleniulIndicat persoanelor care sufer\ de afec]iuni musculare.

De asemenea, previne bolile de piele, asigur\ elasticitateapielii [i `ncetine[te procesul de îmb\trânire.

MagneziulP\streaz\ tonusul muscular, este benefic pentru sistemul

nervos, pentru p\strarea ritmului cardiac normal [i aglicemiei, intervenind în metabolismul proteic [i energetic.

CromulFaciliteaz\ utilizarea de glucoz\ [i reducerea

lipogenezei, ajutând la controlul glicemiei `n cazulpacien]ilor cu diabet de tip 2.

FierulEste componenta de baz\ a hemoglobinei [i

mioglobinei. Are un rol crucial în func]ionareacelular\ prin enzime, reducând oboseala.

ZinculEste recomandat în tratarea acneei, accelerând

procesul de cicatrizare [i vindecare. Zincul este un mineralesen]ial pentru sinteza proteinelor [i produc]ia de colagen.

AurulAre propriet\]i antiinflamatoare [i antialergice,

ac]ionând în special în afec]iunile reumatismaleinflamatorii.

Cuprul Recomandat în st\ri virale sau gripale, în afec]iuni

reumatice inflamatorii, precum [i în osteoartrit\. Cupruleste esen]ial în procesul de sintez\ a colagenului.

Page 32: 82469356-Farmacia-Ta-106

32 martie

Dac\ una dintre vitaminele esen]ialelipse[te, apare o stare cunoscut\ subnumele de avitaminoz\. Cauzele ei suntmultiple, dar alimenta]ia joac\ un rolesen]ial. Dieta dezechilibrat\, alimentelesemipreparate [i rafinate, curele de sl\bire[i, uneori, medicamentele administrate potsc\dea cantitatea de vitamine din corp.Absorb]ia slab\ a nutrien]ilor la nivelulintestinului sub]ire poate fi, de asemenea,o cauz\ posibil\ a avitaminozei.

Iarna, alimentația este săracăîn vitamine

Iarna, mai ales `n ultimele luni aleanotimpului rece, alimenta]ia este mai

s\rac\ `n vitamine. Cerealelep\strate un timp `ndelungat `[i

pierd o parte din vitaminele pecare le con]in (complexul B),

astfel `ncât [i derivatele lor(pâinea [i produsele de

cereale) vor avea uncon]inut mai sc\zut `n

vitamine.

Lipsa de vitamine și mineralecreează probleme de sănătate

Luând `n calcul lipsa fructelor [ilegumelor verzi din diet\, putem `n]elegede ce, la `nceputul prim\verii, exist\pericolul unei caren]e `n vitamine [i s\ruriminerale, din cauza c\reia to]i oameniisunt afecta]i `ntr-o m\sur\ mai mic\ saumai mare. La acestea se adaug\influen]ele d\un\toare ale mediului`nconjur\tor: temperatura care semodific\, efectele toxice ale unorcomportamente precum fumatul,consumul de alcool [i de cafea cu zah\r `nexces. Zah\rul are nevoie de mai multevitamine pentru a se metaboliza, inclusivvitamina C, situa]ie care duce la sl\bireasuplimentar\ a sistemului imunitar.

Fructele [i legumele deprim\var\ sunt o surs\important\ de vitamine, `n specialvitamina C, acid folic [i caroten.Celelalte vitamine esen]iale seg\sesc `n carne, ficat, ou\, lapte,unt [i uleiuri vegetale, pâine [icereale.

Alimentația echilibrată,

principala sursă de vitamine

Odat\ cu sosirea prim\verii, organismul iesedin amor]eala iernii. Metabolismul devinemai intens [i avem nevoie de mai mul]inutrien]i [i vitamine pentru a func]ionacorespunz\tor.

Page 33: 82469356-Farmacia-Ta-106
Page 34: 82469356-Farmacia-Ta-106

34 martie

Copiii, mai afectați decât adulții Organismul uman are capacitatea de a

se adapta la condi]iile `n permanent\schimbare ale mediului `nconjur\tor, pân\`n momentul `n care to]i factorii negativiaminti]i mai sus ating un punct critic. ~naceast\ situa]ie poate ap\rea odecompensare `n orice moment, iar copiiisunt susceptibili la acest tip de modific\ri`ntr-o mai mare m\sur\ decât adul]ii.

Legumele verzi oferă necesarulde vitamine și minerale

Legumele care apar prim\vara aduc,pe lâng\ avantajul unei variet\]i `nalimenta]ie, [i un mare beneficiu pentrus\n\tate. Pentru a acoperi necesarulvitaminic [i de minerale, legumele verzi ceapar timpuriu sunt de un real ajutor:urzici, spanac, [tevie, ceap\ verde, unti[or,p\p\die, salat\ verde. Mai târziu aparridichile, loboda, varza timpurie, dovleceiietc., dup\ care ne putem delecta cu cire[ede mai [i c\p[uni, care completeaz\ cusucces aportul vitaminic dac\ suntconsumate `n cantit\]i adecvate.

Vitamina D ajută absorbțiacalciului și fosforului

Unele vitamine sunt produse de c\treorganism. De exemplu, vitamina D iana[tere la nivelul pielii, din colesterol, subinfluen]a luminii ultraviolete. Bucura]i-v\de razele soarelui prim\v\ratic, dar cumodera]ie: 10-15 minute de soare pe zi,trei zile pe s\pt\mân\, vor ridica nivelulde vitamina D. Aceasta are un rol deosebit`n absorb]ia calciului [i a fosforului dinintestin, ajutând la depunerea lor lanivelul scheletului [i al din]ilor. Totodat\,ajut\ la buna func]ionare a tiroidei,paratiroidelor [i hipofizei.

Vitamina A crește rezistențaorganismului la infecții

Vitamina A asigur\ acurate]ea vederii,men]ine integritatea pielii, a mucoaselor,scheletului [i din]ilor, cre[te rezisten]aorganismului la infec]ii. Vegetalele deprim\var\ sunt bogate mai ales `ncaroten: morcovi, spanac, urzici, lobod\,salat\ verde, cire[e, fragi.

Citricele [i merele, dac\ au

fost bine p\strate, pot

reprezenta surse bogate de

vitamina C `n prima perioad\ a

prim\verii.

Page 35: 82469356-Farmacia-Ta-106

35www.farmaciata.ro

Vitamina E protejează inima,țesutul muscular și nervos

Vitamina E are un rol important`n procesul de reproducere, cuefect favorabil asupra inimii,sistemului imunitar, ]esutuluimuscular [i nervos. Se g\se[te `npropor]ii considerabile `ngermenii de cereale, ou\, ficat,lapte, leguminoase uscate, uleide floarea-soarelui, pâineneagr\ sau intermediar\.

Vitamina C previneanemia și stimulează pofta demâncare

Vitamina K are un rol important `nprocesul de coagulare (`nchegare) asângelui. Se g\se[te `n cantit\]i mari `nlegumele verzi: spanac, salat\ verde,urzici, varz\.

Vitamina C `nt\re[te sistemul imunitar,ajut\ organismul s\ lupte `mpotrivainfec]iilor [i particip\ la vindecareapl\gilor. De asemenea, intervine `nmecanismul de stopare a hemoragiilor,previne anemia, stimuleaz\ pofta demâncare. O g\sim cu prec\dere `nalimente de origine vegetal\: salat\ verde,spanac, p\trunjel verde [i fructe: c\p[uni,fragi, l\mâi, portocale, mandarine,grepfrut.

Complexul de vitamine B mențineactivitatea nervoasă

Complexul de vitamine B contribuie lamen]inerea unei bune activit\]i nervoase [iparticip\ la metabolismul energetic(descompunerea glucidelor [i proteineloralimentare). Putem procura vitaminele Bdin cereale nedecorticate, conopid\,spanac, p\trunjel.

Legumelede primăvară,foarte bogate în vitamine

Legumele de prim\var\ sunt oalternativ\ real\ [i gustoas\ lar\d\cinoasele pe care le-am consumatde-a lungul iernii:

l }elina con]ine cantit\]i importante devitaminele B6, C, K, fosfor, potasiu,magneziu [i mangan. ~n plus, este o surs\important\ de fibre, contribuind lamen]inerea s\n\t\]ii tractului digestiv;

l Ridichile furnizeaz\ vitamina C, curol antioxidant [i antiinflamator, dar [ipotasiu, important pentru s\n\tatearinichilor [i sânge;

l Spanacul con]ine vitaminele C [i K,acid folic, magneziu [i fier. Este [i o surs\de vitamina B6 [i flavonoizi, care s-ademonstrat c\ scad riscul dezvolt\riicancerului. Spanacul ajut\ laprevenirea cataractei [i a bolilorcardiace;

l Ceapa de prim\var\ estes\rac\ `n calorii, bogat\ `npotasiu, fosfor [i calciu, fiindun diuretic natural.Totodat\, este eficient\ `ntratarea astmului [isc\derea nivelului de colesterol.

Page 36: 82469356-Farmacia-Ta-106

36 martie

Suplimentele nutritive întărescsistemul imunitar

Suplimentarea multivitaminelor [imineralelor ajut\ organismul s\ lupte`mpotriva factorilor de mediu d\un\tori [icompleteaz\ deficitele provocate de unaport alimentar dezechilibrat. ~n general,aceste suplimente con]in vitamina A,complexul de vitamine B, vitaminele C, D,E [i minerale precum calciu, magneziu,zinc, iod, seleniu, cupru, mangan [i crom.

Obțineți cantitatea maximăde vitamine din alimentele

preparate! ~ntrucât con]inutul vitaminic existent

`n legume poate fi sc\zut prindepozitarea lor `n condi]ii

necorespunz\toare sau prinpreg\tire incorect\, iat\

câteva sfaturi pentru aob]ine cantitatea maxim\de vitamine din

alimentele preparate:

l Vitamina A este liposolubil\ [ialimentele care con]in gr\simi contribuiela o mai bun\ absorb]ie a ei. Din acestmotiv, o salat\ de crudit\]i cu pu]in sossau maionez\ este mai s\n\toas\ decâtuna f\r\;

l Vitaminele se oxideaz\ u[or `ncontact cu aerul; t\ia]i legumele chiar`nainte de a le g\ti [i fierbe]i-le `ntr-o oal\cu capac;

l Vitaminele [i acizii gra[i esen]iali dinnuci [i floarea-soarelui sunt distru[i prinpr\jire;

l G\ti]i legumele `ntr-o cantitate mic\de ap\, care fierbe cu sare. Nu le `n]epa]ifrecvent cu furculi]a pentru a verifica dac\sunt fierte, pentru c\ astfel se pierdvitaminele;

l Vitaminele sunt sensibile la contactulcu metalele. Astfel, sunt de preferat vaseleemailate, din ceramic\ sau sticl\. Vaseledin teflon sunt recomandate pentrucoacere.

Dr. Alin Popescu,Specialist medicin\ sportiv\,

0743.145.843

Complexul devitamine B contribuie

la men]inerea uneibune activit\]i

nervoase [i particip\la metabolismul

energetic(descompunerea

glucidelor [iproteinelor

alimentare).

Page 37: 82469356-Farmacia-Ta-106

37www.farmaciata.ro

Târg pentru O Via]\ S\n\toas\ 26-28 martie

Edi]ia de martie a târgului lunar pentruO Via]\ S\n\toas\ se va desf\[ura înperioada 26-28 martie, la MuzeulMunicipiului Bucure[ti, `ntre orele 10:00-20:00.

În fiecare lun\, organizatorii vin cupropuneri noi de produse alimentare, cele

mai noi produse cosmetice [i metode derelaxare. ~n luna martie, vizitatorii potalege produse alimentare naturaletradi]ionale [i bio, produse cosmeticenaturale [i bio, produse de cur\]arenaturale [i bio, accesorii `mbr\c\minte,produse hand-made, ceramic\ [i vase deceramic\, vestimenta]ie din lân\,recipiente pentru g\tit [i produse dietetice.

Atât organizatorii, cât [i expozan]ii, v\a[teapt\ cu pre]uri de produc\tor [inenum\rate surprize [i promo]ii.

Al 5-lea Simpozion„Academician Nicolae Cajal”14-16 aprilie

Cea de-a cincea edi]ie a Simpozionului„Academician Nicolae Cajal” va avea loc`ntre 14 [i 16 aprilie, la BibliotecaAcademiei Române din Bucure[ti.Simpozionul omagiaz\ pe unul dintre ceimai mari savan]i ai medicinei române[ti.

Unul dintre subiectele principale alesimpozionului va fi terapia individualizat\,bazat\ pe studiul genomului. De asemenea,`n cadrul evenimentului, vor fi abordatecâteva teme de mare actualitate `nvirusologie, precum infec]ia cu HIV, HPV [ivirusurile hepatice, cu participarea Acad.Prof. Dr. Costin Cernescu, Prof. Dr. MihaiStoian, Prof. Dr. Simona Ruta [i a colectivuluide la Institutul de Virusologie „{tefan S.Nicolau”.

Page 38: 82469356-Farmacia-Ta-106

38 martie

Scopul acestei terapii este de a restituinivelul de hormoni ovarieni, ajutândorganismul s\ fac\ fa]\ problemeloracestei perioade.

Lipsa estrogenului duceîn timp la osteoporoză

Sc\derea nivelului de hormoni ovarieniare drept consecin]\ o serie de simptomeimediate [i pe termen lung, caracteristicemenopauzei. Dintre tulbur\rile imediate seeviden]iaz\:

l Pierderea capacit\]ii de a procrea;l Simptome vasomotorii: valuri de

c\ldur\ sau bufeuri, transpira]ii nocturne,palpita]ii, cefalee;

l Simptome psihice: iritabilitate, lips\de energie, dispozi]ie capricioas\,instabilitate emo]ional\, lips\ deconcentrare, sc\derea capacit\]ii dememorare [i a libidoului;

l Simptome urogenitale: dispareunie(contact sexual dureros), mic]iuni frecvente[i imperioase, incontinen]\ urinar\, infec]iiuretrale [i cistite frecvente;

Terapia de substituție hormonală,metodă de tratament în menopauză

Termenul de menopauz\ desemneaz\ dispari]ia pentru cel pu]in 12 luni aciclului menstrual, consecutiv `ncet\rii func]iei ovariene. Vârsta medie pentruapari]ia menopauzei este 51-52 de ani.

G I N E C O L O G I E

Page 39: 82469356-Farmacia-Ta-106

l Simptome cutanate: piele uscat\ [ipergamentoas\, p\r uscat, deteriorat,chiar alopecie, unghii fragile;

l Cre[terea `n greutate `n primii anidup\ menopauz\, cu 10-15% lamajoritatea femeilor, precum [ischimbarea reparti]iei ]esutului adipos dintip ginoid `n tip android (depunere lanivelul peretelui abdominal).

Pe termen lung, sc\derea nivelului deestrogeni duce la osteoporoz\ [i bolicardiovasculare: boal\ coronarian\,accidente vasculare cerebrale,hipertensiune arterial\, boli vasculareperiferice.

Încetarea funcției hormonaledublează riscurile cardiace

Pierderea func]iei hormonale ovarienedubleaz\ riscurile cardiovasculare, prinmodificarea metabolismului glucidelor(diabet), lipidelor (trigliceride crescute,LDL-colesterol crescut, HDL-colesterolsc\zut), ce determin\ o cre[tere marcat\ ariscului de arteroscleroz\. Osteoporozaeste o afec]iune cu evolu]ie lent\ (ani dezile) pân\ s\ se manifeste prin dureri [ifracturi. Consecin]ele imediate [i pe

termen lung ale lipsei de estrogeni pot ficontracarate prin terapie de substitu]iehormonal\ (TSH).

Avantajele terapiei de substituțiehormonală

~nceperea terapiei de substitu]iehormonal\ presupune un examen clinicgeneral, examen ginecologic, analize desânge, mamografie, citologie Babe[-Papanicolau, pentru a putea respecta custricte]e indica]iile [i contraindica]iilerecunoscute [i a avea un punct de plecare

39www.farmaciata.ro

Ca alternativ\ a TSH, f\r\ aavea `ns\ acelea[i efecte, maimult ca adjuvant, se recomand\adoptarea unui stil de via]\s\n\tos, cu alimenta]ie adecvat\vârstei [i patologiei asociate.

Granio+manopauz\ este un suplimentalimetar, recomandat în cazul:l Bufeurilor;l Transpira]iilor nocturne.

Granio+ menopauz\Formul\ f\r\ hormoni [i soia

www.catena.ro

. . .

Produs disponibil `n farmaciile

Page 40: 82469356-Farmacia-Ta-106

40 martie

`n urm\rirea ulterioar\ a efectelor terapiei.Avantajele TSH sunt eviden]iate princontracararea consecin]elor imediate [i petermen lung expuse anterior, cu o`mbun\t\]ire vizibil\ a calit\]ii vie]ii femeiiaflate la menopauz\.

TSH presupune controaleperiodice amănunțite

Dintre efectele adverse ale TSH amintimsânger\rile, frecvente la femeile `nperimenopauz\ [i `n primele 6 luni de

tratament. Sânger\rile prelungite, dup\ 6luni de tratament, pot sugera apari]iaunui cancer de endometru, acesta fiindmotivul pentru care este obligatorieurm\rirea prin ecografie vaginal\ am\rimii endometrului. Un alt a[a-zisdezavantaj pentru care femeile refuz\`nceperea TSH sau o abandoneaz\ estenecesitatea unor controale periodice [i acosturilor acestora, respectiv: ecografievaginal\ pentru evaluarea endometrului(la 3 luni), analize biochimice (la 6 lunisau 1 an), mamografie (la 2 ani),citologie Babe[-Papanicolau (6 luni-1 an)[i alte analize [i evalu\ri, `n func]ie depatologia asociat\.

Ce efecte adverse pot apărea? Dintre efectele adverse care pot

determina `ntreruperea imediat\ a TSH semen]ioneaz\:

l Migren\ ap\rut\ pentru prima oar\; l Tulbur\ri vizuale sau de auz;l Tuse seac\ (sugereaz\

tromboembolia pulmonar\);l Tromboflebit\;l Durere sau presiune toracic\;l Hepatit\ acut\ sau apari]ia icterului;l Prurit generalizat (afectare

hepatic\);l Cre[terea frecven]ei crizelor

epileptice;l Imobilizare prelungit\

(politraumatisme, opera]ii programate).

Dr. Silvia Miciner,Medic primar obstetric\-ginecologie,Supraspecializare FIV [i reproducere

uman\ asistat\, Competen]e ecografieobstetric\-ginecologie, colposcopie [icitodiagnostic, Centrul Medical Anais,

021/222.17.82

Alimentația bogată înfitoestrogeni, indicată caadjuvant

Adoptarea unei alimenta]iiadecvate vârstei [i patologieiasociate presupune includereade alimente bogate `nfitoestrogeni (soia, cerealeintegrale, semin]e de floarea-soarelui [i dovleac, ulei dem\sline, fructe de p\dure,mere, pere, struguri, cire[e,piersici, prune, c\p[uni, nuci,ceap\ [i usturoi). Deasemenea, benefice sunt [ipracticarea unui sport,plimb\rile [i drume]iile `n aerliber, chiar expunerea cumodera]ie la soare, pentru apreveni osteoporoza.

Page 41: 82469356-Farmacia-Ta-106
Page 42: 82469356-Farmacia-Ta-106

42 martie

M E D I C I N Ă G E N E R A L Ă

Respira]ia [i mi[carea reprezint\ componente de baz\ ale existen]ei noastre.Din momentul na[terii, fiin]a uman\ `ncepe o lung\ c\l\torie `n care va trebuis\ fie mai mult `n mi[care [i `n care perioadele de imobilitate, cu evidentaexcep]ie a celor de somn, vor fi asociate cu boala sau handicapul.

de minute pe zi,exercițiu pentru o inimă sănătoasă30

Modernizarea presupune minimalizarea efortului fizicDin p\cate, modernizarea care intereseaz\ lumea contemporan\ implic\ [i o

minimalizare a efortului fizic la care trebuie s\ facem fa]\ [i o poluare a atmosferei dince `n ce mai atent contorizat\. ~nceput\ `n Epoca Revolu]iei Industriale, mecanizarea

Buna func]ionare metabolic\, de la nivel de celul\ pân\ la nivelul organelorcomplexe, de tipul inimii, este condi]ionat\ de activitatea fizic\ mai mult sau mai pu]inelaborat\, dar `n orice caz cotidian\, [i de prezen]a oxigenului la nivel de celul\.

Page 43: 82469356-Farmacia-Ta-106

43www.farmaciata.ro

Vitamisol siropComplex de vitamine esen]iale [i calciu

www.catena.ro

. . .

muncii a c\p\tat ast\zi aspecte neb\nuite,oamenii nemaifiind nevoi]i s\ `[i pun\mu[chii `n mi[care nici la serviciu, nicipentru transport, nici m\car pentruactivit\]ile casnice cotidiene.

Puțină mișcare,multe probleme de sănătate

Dac\ ne mi[c\m mai pu]in, aparprobleme de s\n\tate. Dac\ ne mi[c\mmai mult `ntr-o atmosfer\ poluat\, aparprobleme de s\n\tate. Mul]i le-au sim]itpe pielea lor [i au `nv\]at lec]ia: mergregulat la sal\, se deplaseaz\ pe jos, uit\de lift, fac b\i de aer curat la munte, al]ii`ns\ nu. Ulterior dau vina pe alimenta]ie,pe care simt c\ nu o mai pot controla. S\nu ne mir\m c\ `n unele ]\ri obezitatea aajuns la cote alarmante.

Cât de puțin trebuie să mâncămsă nu ne îngrășăm?

~n Statele Unite ale Americii, persoanelesupraponderale [i obeze formeaz\ dou\treimi din popula]ia total\. Desigur c\alimenta]ia `n exces are rolul ei, dar mul]ig\sesc foarte dificil s\ `[i restrâng\ aportulcaloric atât de mult `ncât s\ nu

dep\[easc\ necesarul foarte mic al unuitrai sedentar. A mânca este nu numai onevoie, ci [i o pl\cere. Atunci cât de pu]intrebuie s\ mânc\m s\ nu ne `ngr\[\m? Eibine, dac\ suntem extrem de sedentari, vatrebui s\ mânc\m extrem de pu]in [i lucrulacesta poate fi foarte dificil. Cu atât maimult cu cât o restric]ie caloric\ avansat\duce la deficien]e de micronutrien]i.

Mersul, cea mai simplă formăde mișcare

O rezolvare simpl\ pentru excesul degreutate o reprezint\ efortul fizic. Dac\

Eficien]a celor 30 de minute demi[care pe zi a fost dovedit\ `nstudii extinse atât `n profilaxiaobezit\]ii, cât [i `n cea a altorboli, cum sunt cele cardiace saudiabetul zaharat.

Produsul este indicat `n: l Deficien]a de calciu [i vitamine; l Dietele restrictive, s\race `n vitamine;l Cre[terea necesarului de vitamine [i calciu.

Produs disponibil `n farmaciile

Page 44: 82469356-Farmacia-Ta-106

reu[im s\ facem mi[care cel pu]in ojum\tate de or\ pe zi (pentru cei tineri [ipentru adul]ii s\n\to[i este recomandat\ oor\ de mi[care `n fiecare zi), ne putemconsidera fizic activi. Dac\ opt\m pentrucea mai simpl\ form\ de mi[care,mersul, o regul\ simpl\ este cea a celoro sut\ de pa[i. Atât trebuie s\ facem `nfiecare minut [i, crede]i-m\ pe cuvânt,nu este nevoie s\-i num\r\m mereu. Estesuficient s\ o facem de câteva ori `n a[afel `ncât s\ `nv\]\m ritmul. Celor carereclam\ lipsa de timp le pot garanta c\o astfel de scuz\ nu st\ `n picioare.Chiar [i persoanele foarte ocupate au oor\ liber\ `n fiecare zi `n care se uit\ latelevizor sau citesc, când pot `mpletimi[carea cu activit\]ile respective,folosind un aparat de gimnastic\ ladomiciliu (stepper, biciclet\ eliptic\ etc.).

Cum ne afectează poluarea? Ajungem la un alt subiect despre care

am fost `ntrebat\ adesea. Oare mi[carea`n aer liber `ntr-un ora[ ca Bucure[tiul nune expune la o poluare intens\ [i, prinaceasta, mai mult „stric\” decât face bine?Din p\cate, f\r\ a putea spune c\ ora[ulnostru este cel mai poluat din lume,trebuie s\ recunoa[tem c\ aerul autohtoneste de multe ori purt\torul unor substan]enocive s\n\t\]ii. Iar `n timpul efortuluirespir\m mai repede [i inhal\m mai mul]ipoluan]i. Trebuie re]inut c\ `n condi]iiobi[nuite niciunul dintre ace[ti poluan]i nuatinge concentra]ii periculoase. Totu[i, a[recomanda evitarea eforului extrem deintens `n „exterior” `n dup\-amiezile caldede var\, când formarea ozonului `nstraturile joase atmosferice este foarteintens\ [i, implicit, d\un\toare `ndeosebicelor care sufer\ de alergii respiratorii [iastm.

Frigul „topește” selectiv grăsimile ~n „interior” apare un efect de

„tamponare” a polu\rii. De aceea, numai`n circumstan]ele amintite mai sus este depreferat s\ facem exerci]ii fizice acas\. Cene facem când este frig? ~n aceste condi]iieste cu atât mai bine s\ ne mi[c\m afar\.La efectele benefice ale mi[c\rii `n sine seadaug\ efectele de consumator deenergie pe care le are temperaturasc\zut\. Dac\ nu avem problemeparticulare de s\n\tate, este chiar indicats\ facem efort `n frig, pentru c\ acesta„tope[te” selectiv gr\simile. Sper c\ v-amconvins: este momentul s\ l\sa]i fotoliul [is\ v\ pune]i `n mi[care!

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, Lector universitar, UMF Bucure[ti

Membru al Funda]iei pentru Alimenta]ieS\n\toas\

Page 45: 82469356-Farmacia-Ta-106

Alimentele pot genera enterocoliteacute `n momentul `n care sunt consumate`n cantit\]i excesive, iar secre]iile digestivesunt insuficiente calitativ sau cantitativ. ~nplus, are loc [i dilu]ia secre]iilor dejaexistente, prin ingestia de lichide `n exces.

Care sunt cauzele?Cauzele enterocolitei sunt variate,

num\rând factori infec]io[i, cel maiadesea factori chimici sau fizici. La rândullor, infec]iile pot fi determinate de virusuri,parazi]i (Giardia lamblia), ciuperci(Candida), bacterii (stafilococ alb [i auriu,streptococi, E. coli patogen, Shigella,Salmonella etc). Infec]ia apare `n urmaconsumului de ap\ sau alimentecontaminate (legume [i fructe, carne depui, ou\, produse lactate).

Fructele crude, legumele bogate `nceluloz\, laptele, mânc\rurile grase(considerate cauze banale), de[i suntproaspete, pot ac]iona prin mecanismealergice sau mecanice [i pot reduceactivit\]ile enzimatice, generând disconfort[i apari]ia de scaune moi.

Amețeli, febră, grețuri, crampe~n primele ore apare un sindrom toxic,

caracterizat prin oboseal\, indispozi]iegeneral\, ame]eli, transpira]ii, urmat demanifest\ri digestive [i febr\. Bolnaviiacuz\ senza]ia de balonare, ce poate fi`nso]it\ de durere epigastric\, gre]uri [i

v\rs\turi sau crampe. Clinic, enterocoliteleacute pot `mbr\ca mai multe forme:simple (u[oare), acute (tifoidice),dizenteriforme.

DiagnosticDiagnosticul se stabile[te de medic, pe

baza anamnezei, examenului obiectiv [iexplor\rilor paraclinice. Explor\rileparaclinice care pot orienta diagnosticulsunt:

l Examenul radiologic cu bariu, careindic\ o evacuare accelerat\ (dup\ 2 orebariul se g\se[te `n colon, fie esteeliminat);

l Irigografia arat\ contrac]ii spasticepe diferite segmente ale colonului;

l Rectoscopia poate eviden]iaafectarea mucoasei rectale;

45www.farmaciata.ro

Enterocolita acut\ este o inflama]ie localizat\ la nivelul intestinului sub]ire [icelui gros. Enterita se refer\ `n mod specific la inflama]ia intestinului sub]ire, iarcolita la cea a intestinului gros.

Enterocolita acutăDr. Alin Popescu, specialist medicin\ sportiv\, 0743.145.843

Ghid practic

. . .

Page 46: 82469356-Farmacia-Ta-106

46 martie

l Examenul coprologic estemacroscopic (scaune moi) [i microscopic(leucocite, celule intestinale, flor\microbian\);

l Coprocultura precizeaz\ agentulpatogen care a provocat infec]ia.

De mare importan]\ este urm\rireaconcentra]iei clorului, sodiului, potasiului,magneziului, calciului seric. ~n func]ie deacestea se stabile[te terapia de urgen]\.

TratamentPentru tratarea formelor grave se

impune spitalizarea bolnavului [iadministrarea intravenoas\ de perfuzii cusolu]ii cloruro-sodice izotonice [i glucoz\.Pentru formele mai u[oare se recomand\

repaus la pat, aplica]ii calde pe abdomen(de preferat c\ldur\ uscat\) [i `nlocuirealichidelor care s-au pierdut prin consumcrescut de s\ruri de rehidratare, ap\plat\, ceai f\r\ zah\r, sup\ de morcovi.

Ce avem voie să mâncăm?Regimul alimentar este alc\tuit `n prima

zi din ceai f\r\ zah\r, ap\ de orez, sup\de legume. Dup\ cea de-a doua zi se potconsuma paste f\inoase cu brânz\ devaci, orez fiert `n ap\, piureuri de legume.~n ziua a treia, carne slab\ fiart\ sau lagr\tar, iar `n zilele urm\toare se revinetreptat la regimul obi[nuit, evitândcrudit\]ile [i laptele pentru `nc\ 2-3s\pt\mâni.

Medicația se administreazănumai la indicația

medicului curant, carestabilește o schemă

terapeutică, în funcție deetiologia enterocolitei,

starea clinică a pacientuluiși toleranța acestuia.

Profilaxia enterocolitei acutepresupune respectarea igieneiindividuale riguroase, dar [i pecea a alimentelor consumate [ia veselei utilizate.

Page 47: 82469356-Farmacia-Ta-106
Page 48: 82469356-Farmacia-Ta-106

48 martie

Factorii de risc pentru arteriopatie suntaceia[i cu cei pentru ateroscleroz\. Ceitrei factori majori de risc sunt vârstaînaintat\ (peste 60 de ani), fumatul [idiabetul zaharat. Fum\torii au un risc demortalitate, boal\ avansat\ [i amputareamembrelor de cel pu]in dou\ ori maimare decât nefum\torii. Al]i factoriimportan]i de risc sunt dislipidemiile(cre[terea colesterolului total, a LDL-colesterolului, trigliceridelor). Netratat\,arteriopatia periferic\ poate duce lapierderea membrului inferior afectat.

Simptome atipicesau care nu se manifestă

Cei mai mul]i pacien]i suntasimptomatici sau prezint\ simptome

atipice, în afara claudica]iei intermitenteclasice (durere în gamb\ la mers). Dinacest motiv, diagnosticul nu esteîntotdeauna u[or de stabilit. Claudica]iaintermitent\ se manifest\ prin durere,crampe sau oboseal\ muscular\ lanivelul gambelor, determinate de mers,care cedeaz\ dup\ odihn\. În cazul uneiforme severe, pacien]ii pot prezentasemne de ischemie accentuat\, cum suntdurere în repaus, picior rece, ulcere saugangrene.

Evaluarea sistemului vascularÎn cadrul examenului clinic al

pacientului, medicul face o evaluare aîntregului sistem vascular, cuînregistrarea intensit\]ii pulsului [i

Dr. Camelia Diaconu

Medic primar medicin\ intern\,Doctor `n medicin\,Competen]\ ecografie general\ [i cardiac\,Spitalul Jude]ean Ilfov, Bucure[ti,E-mail: [email protected] MEDICINĂ INTERNĂ

Boala arterial\ periferic\,bolile cerebrovasculare [iboala coronarian\ suntcele trei sindroame majoreale aterotrombozei.Diagnosticul dearteriopatie periferic\ esteconsiderat indicator alaterosclerozei sistemice.Din acest motiv, chiar [iforma asimptomatic\ dearteriopatie periferic\ are omare semnifica]ie atâtpentru bolnav, cât [i pentrumedic.

factori de risc:Arteriopatia periferică

3 fumatul, vârsta și diabetul zaharat

. . .

Page 49: 82469356-Farmacia-Ta-106
Page 50: 82469356-Farmacia-Ta-106

50 martie

MEDICINĂ INTERNĂ

examinarea membrelor inferioare pentruobservarea leziunilor cutanate. Semnelede ischemie acut\ constau în durere,paloare, parestezii (senza]ie defurnic\turi), lipsa pulsului sau chiarparalizia membrului inferior respectiv.

Examenele de laboratorstabilesc diagnosticul

Examenele de laborator sunt necesarepentru detectarea dislipidemiei,diabetului sau altor anomalii metabolice(insuficien]a hepatic\ sau renal\). Estenecesar\ [i efectuarea uneielectrocardiograme (EKG).

Diagnosticul de arteriopatie periferic\se stabile[te foarte exact pe bazacalcul\rii indicelui glezn\-bra], prinmetoda Doppler. Acest indice trebuiecalculat la orice pacient aflat în unadintre urm\toarele situa]ii:

l Prezint\ simptome de claudica]ie; l Are vârsta peste 70 de ani; l Are vârsta între 50 [i 69 de ani, dar

este cunoscut cu diabet sau estefum\tor;

l Are vârsta sub 49 de ani [i arediabet, plus un alt factor de risc (fumat,hipertensiune arterial\, colesterolcrescut);

l Are pulsul modificat la nivelulmembrelor inferioare;

l Este cunoscut cu boal\aterosclerotic\ (coronarian\,carotidian\, pe arterele renale).

Terapia antiplachetară,cea mai indicată

Tratamentul const\ în primul rând înîncetarea fumatului, controlul adecvat aldiabetului zaharat, tratamentuldislipidemiilor sau hipertensiunii

arteriale. Terapia antiplachetar\ este ceamai recomandat\ la bolnavii cuarteriopatie periferic\, având beneficiidovedite în reducerea riscului de infarctmiocardic, de accident vascular cerebral[i deces la ace[ti bolnavi.

5 ședințe de recuperaremedicală pe săptămână

Exerci]iile fizice, tratamentulfarmacologic [i procedurile invazive(chirurgicale sau percutanate) sunt altem\suri care amelioreaz\ simptomele,cresc distan]a la mers [i îmbun\t\]esccalitatea vie]ii. Un program bine pus lapunct de exerci]ii de recuperaremedical\ este una dintre cele maieficiente strategii de ameliorare asimptomelor de claudica]ie. Cel maimare beneficiu se ob]ine atunci cândpacientul face trei pân\ la cinci [edin]ede exerci]ii pe s\pt\mân\, fiecare cudurata de 30-45 minute, timp deminimum 12 s\pt\mâni.

Intervențiile chirurgicale,recomandate în ischemiaperiferică

Tratamentul farmacologicamelioreaz\ capacitatea de efort [icalitatea vie]ii. Cele mai multe dintreefectele secundare sunt de scurt\ durat\:durere de cap, diaree, palpita]ii,simptome gastrice. Este contraindicatpacien]ilor cu insuficien]\ cardiac\.Procedeele de revascularizarechirurgical\ au indica]ie absolut\ înischemia acut\ periferic\ [i ischemiasever\ cu simptome de repaus. Se maipractic\ interven]ii endovasculare,tromboliza prin cateter (dizolvareacheagului de sânge) [i bypass.

Page 51: 82469356-Farmacia-Ta-106

51www.farmaciata.ro

M E D I C I N Ă C O M P L E M E N T A R Ă

Farmacia Ta a stat de vorb\ cu mediculkinetoterapeut Gabriel Dutchevici, maestru reiki[i terapeut shiatsu. Tehnica shiatsu este originar\din Japonia [i reprezint\, `n mare, acupuncturaf\r\ ace. Const\ `n tehnici de aplicare depresiune cu degetele, palmele sau cotul, `npunctele de acupunctur\. Secundar, sunt folositetehnici de stretching, de eliber\ri neurocraniene[i tehnici din masajul clasic suedez.

Shiatsu,

tehnică japonezăde relaxare

fizică și psihică

Gabriel Dutchevici aterminat „L’Ecole deShiatsu” din Paris `n 1996,dup\ care a urmat patruani cursuri [i specializ\ri `nspitalele [i clinicile dinFran]a, devenind „Shiatsu-shi” (terapeut shiatsu). . . .

Page 52: 82469356-Farmacia-Ta-106

52 martie

Relaxare fizică și psihică Un beneficiu deloc de neglijat al

tehnicii shiatsu este starea de relaxarefizic\ [i psihic\ pe care o induce. Când seinstaleaz\ stresul, fie el psihic sau fizic,manifest\rile sunt atât interne, cât [iexterne, la nivelul pielii [i ]esutuluimuscular. Drept rezultat, puncte specificesau regiuni `ntregi devin dureroase,tensionate sau sensibile. Terapeutul shiatsuGabriel Dutchevici ne-a prezentat câtevaexerci]ii pe care le putem practica pentru aameliora anumite st\ri care duc ladisconfort.

Exerciții pentru zona scapulară Iat\ pentru `nceput câteva exerci]ii pe

care le putem face pentru a eliminadurerile din regiunea scapular\, folosindmetoda shiatsu. Deoarece aceast\ regiunesuport\ gâtul [i capul, ea se contract\ mai

tot timpul. Din aceast\ cauz\ apartensiuni, mai ales c\ `n ziua de azi st\mapleca]i ore `ntregi `n fa]a calculatorului.Punctele de presiune se situeaz\ la bazagâtului. Cu ar\t\torul, mijlociul [i inelarulvom presa 10 secunde um\rul stâng cumâna dreapt\. La fel vom proceda cuum\rul drept, folosind mâna stâng\.Presiunea se va face spre centrul pieptului.Repeta]i acest exerci]iu de trei ori, mai`ntâi pe um\rul stâng, apoi pe cel drept.

Stretching pentru relaxareamușchilor

~n continuare v\ prezent\m câtevaexerci]ii de stretching. Apuca]i prin spate

mâna stâng\ cu mâna dreapt\, tr\gând`n jos um\rul stâng, timp `n care capul se`nclin\ spre dreapta pentru 10 secunde.Repeta]i acest exerci]iu de cinci ori, apoitrece]i la um\rul drept. Un alt exerci]iueficient este acela de a v\ l\sa bra]ele pelâng\ corp, dup\ care le `mpinge]i `n jostimp de 10 secunde. Apoi, f\r\ s\schimba]i pozi]ia bra]elor, ridica]i umerii10 secunde pentru contractarea mu[chilor.Este indicat ca toate aceste mi[c\ri de`ntindere s\ fie repetate de cinci ori.

Febra și oboseala,înlăturate prin tehnica shiatsu

~n caz de febr\ ap\sa]i puternic cudegetele mijlocii a[ezate unul peste altul,pentru trei secunde, zona dintre ceaf\ [icap. ~n cazul `n care v\ sim]i]i obosi]i, esteindicat s\ ap\sa]i cu degetul mare [i cuar\t\torul fiecare deget de la piciorul

drept, atât pe partea exterioar\, cât [i pecea interioar\. Acela[i lucru se poate face[i la `ncheietura piciorului, ap\sândaceast\ zon\ de trei ori, câte trei secunde.Cu degetele mari a[ezate unul lâng\cel\lalt, se va ap\sa pe linia descris\ depatru puncte aflate pe talp\, de-a lungulei. De asemenea, exist\ trei puncte subambele glezne, asupra c\rora se vaexercita presiune timp de trei secunde.

Text: Lavinia Androne,Consultant: Gabriel Dutchevici,

kinetoterapeut, maestru reiki [i terapeutshiatsu

Când se instalează stresul, fie el psihic sau fizic,manifestările sunt atât interne, cât și externe,

la nivelul pielii și țesutului muscular.

Page 53: 82469356-Farmacia-Ta-106
Page 54: 82469356-Farmacia-Ta-106

54

S P E C I A L

martie

cei mai expuși virusului

Revista Farmacia Ta a stat de vorb\ cuprofesorul Paul Stoicescu, medic primarpneumofiziolog la Institutul Na]ional dePneumologie „Prof. Dr. Marius Nasta”,care ne-a explicat ce este, de fapt, virusulH1N1 [i care sunt cele mai expusecategorii de vârst\ la noua grip\.

Virusul H1N1,de ce atât de periculos?

„Virusul gripei porcine este tot unH1N1, a[a cum a fost [i cel din 1916-1918, dar nu mai este acela[i. Este unvirus nou, deoarece [i-a modificat genele,iar organismul nostru nu mai este protejat`mportiva lui, pentru c\ nu avem anticorpiinecesari. De aceea, el se [i transmite atâtde repede. Acesta este marele pericol, deaici declarându-se pandemie”, a precizatdr. Paul Stoicescu. „~ntr-un interval de 2-3s\pt\mâni, de la 9 ]\ri câte au raportatprima dat\ c\ au infec]ii cu acest virus,num\rul lor a crescut la peste 70. Decilucrurile au fost [i sunt evidente”, aad\ugat Stoicescu.

Care sunt cele mai expusecategorii de vârstă?

„Riscul de `mboln\vire este mai marepentru persoanele tinere, nu pentrupersoanele `n vârst\. ~n mod aparent [isurprinz\tor, cei `n vârst\ au 38 pân\ la40% anticorpi `mpotriva acestui virus,foarte probabil datorit\ istoriei infec]iilorcu virusuri, c\p\tând astfel o oarecarerezisten]\”, a spus dr. Stoicescu. „Cu toateacestea, rezisten]a poate ficontrabalansat\ de riscul dat de bolileleasociate. Cei `n vârst\ sunt de obiceicardiaci, au [i alt\ patologie respiratoriesau de alt\ natur\, care le scaderezisten]a. Atunci apar situa]ii cândaceast\ rezisten]\ la virus estecontrabalasat\ de restul afec]iunilor”, asubliniat Paul Stoicescu.

„Copiii reprezint\ o alt\ categorieexpus\ `mboln\virii cu virusul H1N1,pentru c\ ei nu au un grad mare deprotec]ie”, a concluzionat dr. Stoicescu.

Text: Lavinia Androne

Persoanele tinere și copiii,

Subiect extrem de controversat `nc\,noua grip\ r\mâne `n aten]ia tuturor:autorit\]i, mass-media, public. ~nultimul timp, discu]iile au fost axate pesubiectul vaccin\rii pentru virusulH1N1, atât `n cazul adul]ilor, cât [i alcopiilor. Noua grip\ nu iart\ penimeni, dar are preferin]e.

Page 55: 82469356-Farmacia-Ta-106
Page 56: 82469356-Farmacia-Ta-106

56 martie

Primul ajutor `n caz de...

...sufocare

Sufocarea presupune blocarea lanivelul traheei a unor obiecte saufragmente de alimente. Acest blocaj faceimposibil\ respira]ia [i poate provocamoartea `n lipsa unui ajutor de urgen]\.Pentru a putea face diferen]a `ntresufocarea cauzat\ de un blocaj extern [i ocriz\ de astm de exemplu, trebuie `nprimul rând s\ vedem dac\ persoanapoate s\ vorbeasc\.

Înroșirea feței, primul semn~n cazul `nec\rii, verbalizarea este

imposibil\, iar cel afectat are tendin]a dea ]ine mâna `n zona gâtului. Alt semn alsufoc\rii este `nro[irea fe]ei. Dac\ nu seacord\ primul ajutor, victima `[i pierde

cuno[tin]a [i moare. De `ndat\ ce s-astabilit c\ exist\ un caz de sufocare, estenecesar\ aplicarea de urgen]\ a metodei

Oricât de eficiente ar fi serviciile deurgen]\, uneori este nevoie de deciziirapide pentru a proteja via]a uneipersoane. Anumite ini]iativesalvatoare pot face `ns\ mai mult r\udecât bine, dac\ nu sunt aplicate `ncuno[tin]\ de cauz\. Astfel, ve]i aflacare sunt metodele de prim ajutor pecare le pute]i aplica `n caz desufocare.

Page 57: 82469356-Farmacia-Ta-106

57www.farmaciata.ro

Heimlich. Acordarea ajutorului necesit\ omare rapiditate de reac]ie din parteasalvatorului. Privarea de oxigen mai multde câteva minute poate provoca leziuniireversibile la nivelul creierului. Cele maidese cazuri de sufocare apar `n timpulmesei sau `n cazul copiilornesupraveghea]i.

Ce presupune metoda Heimlich?Aceast\ metod\ se aplic\ doar `n

cazurile de sufocare din cauze mecanice.Totodat\, propune o serie de manevrecare s\ elimine obiectul ce provoac\blocajul, pentru a reface fluxul respirator.Primul pas presupune pozi]ionarea `nspatele victimei cu un picior `ntrepicioarele ei, pentru a preveni c\derea `ncazul pierderii cuno[tin]ei. Apoi, mâinilesunt plasate `n jurul taliei, iar persoanaeste aplecat\ u[or `n fa]\. Strângândpumnul, a[eza]i-l deasupra buricului, lanivelul abdomenului superior [i prinde]i-lcu cealalt\ mân\. Strânge]i apoi brusc,`mpingând practic abdomenul `n sus.Aceste mi[c\ri vor comprima pl\mânii [ipresiunea creat\ `n bronhii va arunca acelcorp str\in `n cavitatea bucal\. Aceast\manevr\ este repetat\ pân\ `n momentul`n care se realizeaz\ eliberarea blocajului,iar victima poate respira normal.

Autoadministrareaprimului ajutor

Unele dintre cele mai grave cazuri suntacelea `n care cel care se sufoc\ estesingur. ~n momentul `necului, capacit\]ilede decizie ale victimei sunt tulburate depanic\. Persoana se poate salva, `ns\ estenecesar s\ `[i p\streze calmul, pe câtposibil, pentru a-[i autoadministra metodaHeimlich. Cel afectat poate `ncerca s\ seapese puternic la nivelul abdomenului. ~nmomentul sufoc\rii, persoana poate fi

`ns\ sl\bit\. De aceea se poate ajuta desp\tarul unui scaun, aplecându-se asupralui [i ap\sând pân\ la eliminarea corpuluistr\in.

Copiii, un caz specialManevra Heimlich se aplic\ `n mod

diferit la adul]i fa]\ de copiii mai mici de 1an. Ace[tia sunt mult mai fragili, iar ometod\ brutal\ `i poate leza. ~n momentul`n care copilul a `nghi]it ceva [i poate s\tu[easc\, este bine s\ fie l\sat s\tu[easc\. Aceasta este o metod\ natural\[i eficient\ de eliberare a organismului.Dac\ se observ\ `ns\ c\ micu]ul nu maipoate s\ respire sau s\ tu[easc\, eltrebuie s\ fie a[ezat pe antebra], cu capul`n jos, astfel `ncât capul s\ fie mai josdecât pieptul. Apoi, se aplic\ rapid lanivelul omopla]ilor câteva lovituri. Dac\metoda se dovede[te ineficient\, copilul se`ntoarce cu fa]a `n sus [i spatele sprijinit peantebra]. Este important ca picioarele s\fie pozi]ionate mai sus decât capul. Apoieste provocat\ tusea (tuse artificial\), prinplasarea degetului mijlociu sub osul stern.

Prim ajutor în pierdereacunoștinței

Persoanele care [i-au pierdut cuno[tin]anecesit\ un ajutor special. ~n primul rând,este chemat\ ambulan]a, iar apoi se `ncepac]iunile de prim ajutor. ~n aceste condi]ii,manevra Heimlich nu este benefic\.Victima este a[ezat\ pe podea [i se `nceperesuscitarea cardio-pulmonar\, inclusivcompresiile la nivelul pieptului.Resuscitarea se realizeaz\ pân\ cândvictima `[i revine sau pân\ la sosireaechipajelor de salvare.

Text: Irina Chel\rescuConsultant: Dr. Mirabela S\ftoiu,

Medic medicin\ de familie

Page 58: 82469356-Farmacia-Ta-106

58 martie

„Avem grij\ de inima ta!”Campanie ini]iat\ de SRC[i sus]inut\ de CNA

Campania „Avem grij\ de inima ta!”,ini]iat\ de Societatea Român\ deCardiologie (SRC) [i sus]inut\ de ConsiliulNa]ional al Audiovizualului (CNA),reprezint\ un proiect dedicat `n primul rândprevenirii bolilor cardiovasculare.

Interesul pentru un stil de via]\ modern[i s\n\tos `nseamn\, de asemenea, opreocupare comun\, cu atât mai serioas\,cu cât statisticile medicale arat\ c\ bolilecardiovasculare reprezint\ cauza decesuluia 42% dintre b\rba]ii europeni [i a 55% dinpopula]ia feminin\ a continentului.Programele de preven]ie sunt recunoscutedrept cel mai important mijloc de acombate decesul prematur.

Farmacia Ta și Laropharmvă invită la concurs!

Revista Farmacia Ta [i companiaLaropharm v\ ofer\ un premiu special,constând în suplimente alimentare(Larogrip, CaMgZn, Tusogal, Vitamisol,Omega-3, Melatonina, 4 Digest,Silimarin\) pentru a v\ men]ines\n\tatea la început de prim\var\.

C O N C U R S

Cum se nume[te compania care producesuplimentele alimentare oferite?

.....................................................................

.....................................................................Nume:...........................................................Prenume:.......................................................Adres\:...............................................................................................................................Nr. de telefon:................................................E-mail:...........................................................

Completa]i talonul [i trimite]i-l peadresa redac]iei (OP 5, CP 149,Bucure[ti) pân\ pe 15 martie [i, printragere la sor]i, pute]i intra în posesiapremiului!

Răspunde și câștigă!

Page 59: 82469356-Farmacia-Ta-106
Page 60: 82469356-Farmacia-Ta-106

60 martie

Sorina Ionescu, 28 ani, Bucure[tiAm un b\ie]el de 3 ani.Cred c\ are platfus. Ce trebuie s\ fac? Scrisoarea dumneavoastr\ con]ine un

aspect care `ngrijoreaz\ multe dintreproaspetele m\mici [i care reprezint\ celmai mare num\r de consulta]ii lacabinetele de ortopedie pediatric\.„Piciorul plat” sau platfusul: practic labapiciorului nu prezint\ arcul longitudinalmedial. Este important de [tiut c\

majoritatea copiilor (96%) se nasc cuplatfus, deoarece au ]esut adipos(gr\sime) care se va retrage spontan pem\sur\ ce copilul `nainteaz\ `n vârst\,urmând ca talpa s\ se arcuiasc\. Esteconsiderat fiziologic pân\ la vârsta de 15-24 luni. Dup\ 4 ani, aproximativ 15% dinpopula]ie sufer\ de platfus, iar dintreace[tia, doar 2% au platfus dureros carenecesit\ tratament ortopedic. Estemo[tenit genetic. ~n trecut, eraurecomandate `nc\l]\mintea special\,talonetele sau efectuarea unor exerci]iichinuitoare pentru copil (rularea unuif\c\le] sub piciorul gol etc). Studii recenteau ar\tat c\ aceste m\suri nu schimb\evolu]ia natural\ [i nu au efect asupraplatfusului.

Ioana Ciuci, 31 ani, Ploie[tiEste nevoie de o suplimentare cu calciu

`n perioada sarcinii? Necesarul de calciu pentru femeia

gravid\ este de 1-1,2 g/zi (un plus de400 de mg fa]\ de nevoile obi[nuite).Acest element este esen]ial `n formareascheletului fetal. Laptele [i derivatele dinlapte aduc o cantitate mare de calciu.Totu[i, medicul va aprecia dac\ este cazuls\ prescrie un supliment pe baz\ decalciu, variant\ posibil\ `n cazul femeilorcu intoleran]\ la lactoz\, care nuconsum\ zilnic suficiente lactate, sau `ncazul sarcinii gemelare.

Coordonator: Dr. Alin Popescuwww.farmaciata.ro (sec]iunea forum)Tel: 0743.145.843

Consultan]i:n Recuperare - Dr. Georgiana Tache n Medicinã generalã/Ecografie - Dr. Alma Georgescun Nutri]ie - Dr. Venera Vârtosun Medicinã dentarã - Dr. Mãcrina Popescun Traumatologie - Dr. Tavi Câmpiann Neonatologie/Pediatrie - Dr. Silvia Ionescun Homeopatie - Dr. Adrian Dumitrescun Endocrinologie - Dr. Magda B\jenaru

Fiecare dintre dumneavoastr\ are cel pu]in o`ntrebare referitoare la s\n\tate.

Farmacia Ta a[teapt\ pe e-mail la [email protected] sau prin po[t\ la C.P. 5,

O.P. 149, Bucure[ti, `ntreb\rile dumneavoastr\.Redactorul nostru medical, dr. Alin Popescu, împreunã

cu colaboratorii sãi, v\ ofer\ r\spunsuri `n fiecarelun\ `n paginile revistei. Iat\ mesajele primite de ladumneavoastr\ `nso]ite de r\spunsurile a[teptate.

Întreabă Experții

Page 61: 82469356-Farmacia-Ta-106

61www.farmaciata.ro

Serafim R\dulescu, 67 ani, Constan]a Ce este, `n esen]\, embolia? Care este

riscul major asociat ei? Embolia reprezint\ obliterarea brusc\

a unui vas de sânge printr-un corp str\in(embol) antrenat `n circula]ia sangvin\.Poate fi vorba de o bul\ de aer (introdus\din gre[eal\ `n timpul unei injec]iiintravenoase sau poate ap\rea din cauzaunei urc\ri prea rapide la suprafa]a apeidup\ o plonjare), de un cheag de sângeprovenit de la peretele ateromatos al unuivas sau de ]esut gr\sos. Embolii pot sta laoriginea unei crize cardiace, a atacurilorcerebrale [i altor patologii.

Silviana Cristescu, 19 ani, Târgu JiuCare este cantitatea normal\,

acceptabil\, de gr\sime din organismulnostru?

Evolu]ia cantit\]ii de gr\sime dinorganism este urm\toarea: cre[te `nprimul an al vie]ii, apoi scade odat\ cu

dezvoltarea masei musculare; cre[te laadolescen]\; la fete cre[terea continu\ petot parcursul vie]ii, la femeile peste 50 deani poate ajunge pân\ la 31-35%, iar laobeze, la 30-70% din greutateacorporal\. Dup\ adolescen]\, la b\ie]i,]esutul adipos scade pân\ la vârstaadult\, când `ncepe s\ creasc\ din nou.Obezitatea este cauza cre[terii num\ruluide adipocite (celule care `nmagazineaz\gr\sime) `n primul an de via]\, debutuladolescen]ei, 11-15 ani, [i ultimultrimestru de sarcin\, dar [i cre[teriicantit\]ii de lipide con]inute de acestea.

martie 2010

Page 62: 82469356-Farmacia-Ta-106

62 martie

Puterea pozitivă a gândirii negative

Un exemplar al acestei c\r]i poate fi al dumneavoastr\! Suna]ila redac]ie pân\ la data de 10 martie 2010 [i ave]i [ansa de a fiunul dintre cei zece câ[tig\tori! Ne pute]i contacta la num\rul detelefon 0742.220.742.

Editura Alicat

Autor:Julie K. Norem

Câ[tig\torii edi]iei ianuarie-februarie sunt: Nicolae Di]\ - M\gurele, Florin Cosmi]\ - Bucure[ti, Maria Popescu –Gala]i, Niculae Dumitrescu – Ia[i, Florin Dumitru – Târgovi[te, Rodica Pop – Sibiu, Camelia Zamfir – Urziceni, Aurica Preda– Slobozia, Carmen Stan – Arad, Elena Stoian – Pite[ti.

Te-ai s\turat s\ ]i se tot spun\ „prive[te parteabun\ a lucrurilor”? E[ti criticat pentru c\ `]i imaginezicele mai cumplite scenarii? ~]i dore[ti ca to]i prieteniioptimi[ti s\ te lase `n pace, `n negativismul t\u? Dac\ai r\spuns afirmativ la oricare dintre aceste `ntreb\ri,te po]i num\ra printre milioanele de oameni care au`nv\]at s\ fac\ fa]\ presiunilor vie]ii moderne folosindpesimismul defensiv, o strategie ce const\ `n a-]iimagina cele mai cumplite scenarii `n orice situa]ie.Dr. Norem arat\ c\, dac\ ne l\s\m `n voia unorastfel de gânduri negative, acest lucru ne-ar puteaajuta de fapt s\ fim preg\ti]i pentru ce e mai r\u.

C O N C U R S

Ghidul terapiilor complementare

Un exemplar al acestei c\r]i poate fi al dumneavoastr\! Suna]ila redac]ie pân\ la data de 10 martie 2010 [i ave]i [ansa de a fiunul dintre cei zece câ[tig\tori! Ne pute]i contacta la num\rul detelefon 0742.220.742.

Autor:C. Norman Shealy

Editura Litera

Câ[tig\torii edi]iei ianuarie-februarie sunt: Luciana Dumitrache – Bucure[ti, Liana Popa – Olt, Valeria Marin – Bucure[ti,Totorcea Nicolae – Bucure[ti, L\cr\mioara Alina Popovici – Bucure[ti, Mioara Popescu – Bucure[ti, Cristina Ion – Bucure[ti,Sanda Dr\ghici – Sadu, Maria Poenaru – Con]e[ti, Ileana Pop – Bra[ov.

Ghidul terapiilor complementare v\ înva]\ tot ceeace trebuie s\ [ti]i despre terapiile care vin încompletarea tratamentelor medicale conven]ionale.De[i foarte vechi, unele dintre terapiile prezentate suntrecunoscute de pu]in timp `n medicina occidental\.Altele, în schimb, au fost create din nevoia de arezolva problema stresului prezent în via]acontemporan\. Primele nou\ capitole ale c\r]iigrupeaz\ terapiile complementare, tehnicile [iprincipalele lor aplica]ii. Ultimul capitol prezint\ o list\a afec]iunilor obi[nuite [i terapiile cele mai indicatepentru tratarea acestora.

C O N C U R S

Page 63: 82469356-Farmacia-Ta-106

63www.farmaciata.ro

ȘTIRI EXTERNEDepistarea cancerului de colonprin test de sânge

Primul test de sânge care depisteaz\cancerul de colon înc\ din primul stadiu arputea fi mai eficace decât colonoscopia,spun cercet\torii israelieni, care au pus lapunct o tehnologie în acest sens. Testele desânge verific\ nivelul proteinei CD24, careapare în organism în cazul instal\rii acestuitip de cancer [i care joac\ un rol importantîn înmul]irea celulelor canceroase, auexplicat cercet\torii. 150 de pacien]i au f\cutpân\ acum acest test, rezultatele fiind, înpropor]ie de 92,3%, corecte în depistareabolii. De asemenea, polipii care ar puteaanun]a instalarea ulterioar\ a bolii au fostdepista]i în propor]ie de 89,2%.

Sursa: www.healthnews.com

Izolarea serotoninei `n intestinpoate vindeca osteoporoza

Un grup interna]ional de cercet\toridin cadrul Centrului Medical alUniversit\]ii Columbia, SUA, a precizat c\un tratament, aflat `nc\ `n studiu, ceinhib\ sinteza serotoninei `n intestin,administrat pe cale oral\ o dat\ pe zi, s-adovedit eficient `n osteoporoz\ la [oarecii[i [obolanii de laborator. S-a demonstrat`n cercet\rile recente c\ serotonina `nintestin opre[te acumularea calciului `noase. Descoperirea poate determinaapari]ia unei noi terapii pentruosteoporoz\, cele mai recente tratamenteavând doar efect de prevenire a ruperiiosului alterat.

Sursa: www.sciencedaily.com

Migrenele [i depresiilepot fi mo[tenite genetic

Dou\ probleme care la prima vedere nu aunicio leg\tur\, aparent împart aceea[i component\genetic\. Migrenele [i depresiile au fost studiate dec\tre cercet\torii olandezi. Ele sunt frecvente `ncazul unui num\r semnificativ de pacien]i. Conformstudiilor efectuate pe pacien]ii care sufer\ atât dedepresii, cât [i de migrene, 56% din ace[tia suntpredispu[i genetic. În urma descoperirilor, se poateîmbun\t\]i medica]ia folosit\ în cazul depresiilor [imigrenelor. Dac\ acestea au în comun o leg\tur\genetic\, este nevoie, uneori, de un factor externpentru a le declan[a. Copiii abuza]i sau neglija]i autendin]a de a suferi depresii [i migrene atunci cândvor deveni adul]i. Abuzul fizic, psihic [i sexual,precum [i neglijarea emo]ional\ sunt strâns legatede aceste afec]iuni, conform cercet\torilor olandezi.

Sursa: www.healthnews.com

Page 64: 82469356-Farmacia-Ta-106

64

E V E N I M E N T

martie

Tendințele primăverii 2010:

La eveniment au fost prezen]iatât medicii speciali[ti ai CentruluiMedical Unirea, cititorii revistelor,cât [i partenerii: Danone, Mio Bio,Avon Cosmetics [i Noblezza.Cititoarele au aflat cât deimportante sunt vitaminele pentrusistemul imunitar, având `n vederec\ organismul este sl\bit dup\sezonul rece [i cum trebuie s\-[i`ngrijeasc\ pielea prim\vara. Deasemenea, au descoperit c\s\n\tatea [i silueta se men]inconsumând proteine, fibre [i acizigra[i polinesatura]i.

Sursa principală de vitamineeste alimentația echilibrată

Dr. Elisabeta Georgescu, medicspecialist medicin\ de familie, ne-aatras aten]ia c\ vitaminele suntesen]iale pentru organism, iar sursaprincipal\ este alimenta]ia. Aceastatrebuie s\ fie echilibrat\, adic\ s\con]in\ lactate, ou\, cerealeintegrale, carne ro[ie, ceea ce ofer\un aport vitaminic complex.Deficien]a de vitamine poate cauza,printre altele, c\derea p\rului,probleme gastrointestinale,depresie, indispozi]ie, sc\derealibidoului etc. Pentru femeile devârsta a doua, dr. Elisabeta

hidratare, vitaminizare și cosmetice bio

Eveniment g\zduit de restaurantul Cafe de la Joie, organizat de revisteleFarmacia Ta, Tonica [i Slab sau Gras

Revistele Farmacia Ta, Tonica [i Slab sauGras, `n parteneriat cu Farmaciile Catena[i sensotv.ro, au organizat prima edi]ie dinacest an a `ntâlnirilor lunare cu cititoriipublica]iilor, “Tendin]ele prim\verii 2010:hidratare, vitaminizare [i cosmetice bio”.

Page 65: 82469356-Farmacia-Ta-106

65www.farmaciata.ro

Georgescu recomand\ consumul vitaminei D(doza zilnic\ este 400-800 UI), suplimentat\cu preparate uleioase [i, discontinuu, cuvitamine din complexul B.

Leguminoase, vegetale,odihnă și sport

Odat\ cu venirea prim\verii, femeile suntmai preocupate de siluet\ [i diete. ~n acestecondi]ii, dr. Mihaela Gologan, medicspecialist diabet zaharat, nutri]ie [i bolimetabolice, a oferit câteva sfaturi cu privirela modul s\n\tos de a sl\bi în noul anotimp.Cititoarele au aflat c\ este esen]ial consumulde leguminoase [i vegetale. De asemenea,un loc important ocup\ [i odihna. Suntindicate 7-8 ore de somn. Mai mult, dr.Gologan a reamintit c\ este nevoie deminimum 30 de minute de efort fizic pe zi.

2 litri de lichide pe ziși creme emoliente

Dr. Rodica Negreanu, medic specialistdermatolog, a `nt\rit faptul c\, pentru ohidratare complet\, trebuie s\ bem 2 l delichide pe zi, s\ folosim s\punuri „blânde”,cum sunt cele pentru copii sau pentru pielesensibil\, iar dup\ baie s\ aplic\m pe pieleau[or umed\ o crem\ emolient\. În plus, ne-aatras aten]ia asupra precau]iilor care trebuieluate când folosim produse cosmetice,întrucât exist\ persoane care dezvolt\ alergiila anumite componente ale acestora. Deasemenea, persoanele cu ten acneic trebuies\ foloseasc\ produse care nu astup\ porii.

Evenimentele revistelor Farmacia Ta,Tonica [i Slab sau Gras se organizeaz\ lunar[i sunt menite s\ creeze o leg\tur\ întrerevistele trustului, medicii speciali[ti [i cititoriifideli. Pentru a participa la urm\toruleveniment, accesa]i www.farmaciata.ro.

Dr. Mihaela Gologana subliniat importan]acelor trei meseprincipale, `n special amicului dejun, iar pentrudetoxifiereaorganismului prim\varaa recomandatalimentele func]ionale.

Rozalia Constantin,beauty adviserfarmaciile Catena, aprezentat gama des\punuri naturale cuulei de trandafiriNaturalis [i beneficiileacestora.

Dr. ElisabetaGeorgescu recomand\vitamina C, cu rol `nformarea ]esutuluiconjunctiv [i a celuleloralbe, [i zinc, pentru`nt\rirea imunit\]ii.

Dermatologul RodicaNegreanu a atrasaten]ia asupraproduselor cosmeticefolosite, deoarece uneleingrediente con]inutepot cauza alergii.

Page 66: 82469356-Farmacia-Ta-106

66 martie

Ofertă specială de primăvară

în farmaciile

Aceste medicamente șisuplimente nutritive pot ficumpărate fără rețetă, larecomandarea farmacistului.

Vino cu cardul în farmaciileCatena și beneficiezi de reducerispeciale de primăvară.

Nume Producator Pret CatenaACC 100mg pulbere x 20plic SANDOZ ROMANIA 16.00ACC 200mg pulbere x 20plic SANDOZ ROMANIA 17.50ACC 200mg x 20caps SANDOZ ROMANIA 17.50ACC 200mg x 20compr.eff+vit C SANDOZ ROMANIA 17.50ACC 600mg + vit. C x 10cpr. eff. SANDOZ ROMANIA 19.00ACC gr.susp.or 100mg/5ml x30g-75ml+lingurita SANDOZ ROMANIA 17.50Acetilcisteina 200mg x 2blist x 10caps LARO LAROPHARM ROMANIA 8.00Acetilcisteina 200mg x20caps LBM LABORMED ROMANIA 8.50Aciclovir crema 5% x 2 g EGIS -UNGARIA 8.50Acid acetilsalicilic 500mg x20 compr MAG MAGISTRA ROMANIA 2.50Acid acetilsalicilic MCC tamp.x2blist x10comp.MAG MAGISTRA ROMANIA 3.00Acid acetilsalicilic T Biofarm 500mg x2blistx10compr BIOFARM SA-ROMANIA 3.50Acid acetilsalicilic tamp.100mg x 30 compr. ARM. ARMEDICA ROMANIA 3.50Acid acetilsalicilic tamp.500mg x 30 compr. ARM ARMEDICA ROMANIA 4.00Acid folic 0,4 mg x 150 caps. AR ARENA ROMANIA 12.00Acid folic 1mg x 20cpr. LARO LAROPHARM ROMANIA 6.00Acid folic 1mg x 45 caps. AR ARENA ROMANIA 8.50Actifed x 12 compr EUROPHARM ROMANIA 11.50Advil 200 mg x 10 draj. WYETH SUA 7.50Advil ultra 200mg x 1blist x 10caps.moi WYETH SUA 10.00Alerid 10mg x 10 compr.film T TERAPIA-RANBAXY ROMANIA 12.50Algoblock 500mg x 2blist x 10compr B BIOFARM SA-ROMANIA 6.00

A

Page 67: 82469356-Farmacia-Ta-106

67www.farmaciata.ro

Nume Producator Pret CatenaAlgocalmin 500mg x 10compr SIC ZENTIVA ROMANIA 4.50Algocalmin 500mg x 20compr SIC. ZENTIVA ROMANIA 6.00Algopirin (R) x 20cpr.film. LABORMED ROMANIA 9.00Algozone 500 mg x 20 compr OZ OZONE ANGLIA 5.50Alindor 500mg x 20cpr LARO LAROPHARM ROMANIA 5.00Alka Seltzer 324mg x 10compr. eff. BAYER GERMANIA 14.50Alli 60mg x 1fl. x 42cps. GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 151.00Alli 60mg x 1fl. x 84cps. GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 225.00Ambrohexal 30mg x 2blist x 10cpr SANDOZ ROMANIA 8.50Ambroxol 0.75% x 20ml (stc.bruna) T TERAPIA-RANBAXY ROMANIA 8.50Ambroxol 30mg x 20 compr EGIS -UNGARIA 6.00Ambroxol 30mg x 2fl. x 10cpr. ARM ARMEDICA ROMANIA 5.00Ambroxol Laropharm 30mg x 2blist. x 10cpr.LARO LAROPHARM SRL 7.50Ambroxol Sandoz sirop 3mg/ml x 100ml+ling.dozat SANDOZ ROMANIA 16.00Ambroxol sirop 0.3 % x 100 ml EGIS -UNGARIA 7.50Ambroxol sirop 30mg/5ml x 100ml ARMEDICA ROMANIA 10.50Ambroxol sol. 7.5mg/ml x15 ml EUROPHARM ROMANIA 9.50Anghirol x 2blist. x 15cpr. B BIOFARM SA-ROMANIA 8.50Antacid 500mg x 20 tb.mast. EPH EUROPHARM ROMANIA 8.50Antialcool plant 30ml LABORMED PHARMA TRADING SRL 11.00Antinevralgic P x 10 compr SIC ZENTIVA ROMANIA 4.50Antinevralgic P x 20 compr SIC ZENTIVA ROMANIA 7.00Antitabac plant 30ml LABORMED PHARMA TRADING SRL 11.00Apa distilata inj-5f/10ml SIC ZENTIVA ROMANIA 23.50Artroflex compus 2+1 T TERAPIA-RANBAXY ROMANIA 80.00Artroflex compus x 30 caps. T TERAPIA-RANBAXY ROMANIA 36.50Aspacardin 180 mg x 30 tb T TERAPIA-RANBAXY ROMANIA 19.00Aspenter 75mg x 30compr.film T TERAPIA-RANBAXY ROMANIA 12.00Aspimax 500mg x 16cpr. LARO LAROPHARM SRL 3.00Aspimax Cardio 75mg x 2blist. x 20cpr. gastr. LARO LAROPHARM SRL 8.00Aspimax T 500mg 2bls. x 8cpr. LAROPHARM SRL 3.00Aspirin 500 mg x 100 compr. BAYER GERMANIA 43.00Aspirin 500 mg x 20 compr. BAYER GERMANIA 12.00Aspirin Cardio 100mg x 30cpr.gastrorez. BAYER SCHERING GERMANIA 11.50Aspirin Plus C x 10 compr.eff. BAYER GERMANIA 14.00Aspirin Plus C x 20 compr.eff. BAYER GERMANIA 27.50Aspirin protect 300mg x 2blist x 10compr.gastrorez BAYER SCHERING PHARMA AG GERMANIA 12.50Aspirin tamponata x30 MAG. MAGISTRA ROMANIA 3.50Ayurslim x 60 caps HYMALAYA INDIA 41.50Baneocin pulbere x 10 g SANDOZ 7.50Baneocin ung. x 20 g SANDOZ 6.50Baraka 100 mg x 24 caps PHARCO PHARM-EGYPT 9.50Baraka 450 mg x 24 caps PHARCO PHARM-EGYPT 14.50Bemagnum forte x 30cpr. LARO LAROPHARM SRL 10.00Ben-Gay Greasesaless crema x35g JOHNSON & JOHNSON SUA 19.00Bepanthen crema 5% plus x 30g BAYER GERMANIA 25.50Bepanthen crema 5% x 30g BAYER GERMANIA 24.00Bepanthen unguent 5% x 100g BAYER GERMANIA 45.50Bepanthen unguent 5% x 30g BAYER GERMANIA 24.50Berocca Ca + Mg x 10compr.eff BAYER GERMANIA 22.50Betadine 200 mg x 14 ovule EGIS -UNGARIA 16.50Betadine sol.ext 10% x 1000 ml EGIS -UNGARIA 64.00Betadine sol.ext 10% x 120 ml EGIS -UNGARIA 20.50Betadine sol.ext 10% x 30 ml EGIS -UNGARIA 13.50

B

Page 68: 82469356-Farmacia-Ta-106

68 martie

Nume Producator Pret CatenaBetadine unguent 10% x 20 g EGIS -UNGARIA 14.00Beviplex N x 30drj. GALENIKA IUGOSLAVIA 10.50Bil plus x 20 tb OZ OZONE ANGLIA 7.50Bila forte x 30cps. LARO LAROPHARM SRL 10.00Bilichol x 24 caps PHARCO PHARM-EGYPT 12.50Bio-Biloba 100mg x 30 compr PHARMA NORD DANEMARKA 35.50Bio-C - Zinc x 30 compr PHARMA NORD DANEMARKA 14.50Bio-Calciu + D3 x 30 compr PHARMA NORD DANEMARKA 15.00Bio-Caroten+vit. E x 30 caps PHARMA NORD DANEMARKA 17.50Bio-Chrom FTG x 30 compr PHARMA NORD DANEMARKA 19.00Bio-CLA 1000 x 40 compr PHARMA NORD DANEMARKA 37.00Bio-CLA booster x 60 compr. PHARMA NORD DANEMARKA 42.50Bio-Fiber x 60 compr PHARMA NORD DANEMARKA 15.50Bioflu Plus x 2blist x 8caps.moi B BIOFARM SA-ROMANIA 14.00Bioflu x 2blist. x 8cps. B BIOFARM SA-ROMANIA 13.50Bio-Glandin x 30 compr PHARMA NORD DANEMARKA 30.00Bio-Glucosamin Plus x 30 compr PHARMA NORD DANEMARKA 26.00Bio-Magnesiu x 30 compr PHARMA NORD DANEMARKA 13.50Bio-Marin Plus x 30 compr PHARMA NORD DANEMARKA 25.00Bio-Melatonina x 30 compr PHARMA NORD DANEMARKA 39.50Bio-Multi x 30 compr PHARMA NORD DANEMARKA 21.00Bio-Quinon super Q10 x 30 compr PHARMA NORD DANEMARKA 49.00Bio-Selenium+Zinc x 30 compr PHARMA NORD DANEMARKA 25.00Bio-Selenium+Zinc x 60tb PHARMA NORD DANEMARKA 46.00Bio-Siluet x 30 caps PHARMA NORD DANEMARKA 43.00Biotics baby 3.5g x 10plicuri OZONE ANGLIA 15.50Biotics x 20 caps OZ OZONE ANGLIA 12.00Bisacodil 5mg x 3blist x 10draj T TERAPIA-RANBAXY ROMANIA 9.00Bisacodil Terapia 5mg x 3blist x 10draj.gastrorez. TERAPIA-RANBAXY ROMANIA 9.00Bixtonim sol.ext. x 10 ml. B. BIOFARM SA-ROMANIA 7.50Bixtonim Xylo 0.1 spray nazal 10ml B BIOFARM SA-ROMANIA 10.00Bixtonim Xylo 0.5mg/ml spray naz 10ml B BIOFARM SA-ROMANIA 9.50BN Acid folic x 60tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 7.50BN Aloe vera x 30tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 6.50BN Calcium + A&D x 60tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 6.50BN Echinacea purpurea x 30tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 6.50BN Evening primrose oil 500mg x 30tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 6.50BN Garlic oad caps x 60tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 6.50BN Ginger x 30tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 7.50BN Glucosamine & chondroitin x 30tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 6.50BN Glucosamine sulphate x 30tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 6.50BN Korean ginseng x 30tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 6.50BN Lecithin x 30tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 6.50BN Multivitamine + fier x 60tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 7.50BN Multivitamine + minerale x 30tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 7.50BN Multivitamine pt.copii x 60tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 6.50BN Multivitamine x 60tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 7.50BN Omega 3-6-9 x 30tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 6.50BN Omega3 500mg x 30tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 6.50BN Seleniu plus A,C & E x 30tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 6.50BN Senna 7.5mg x 30tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 6.50BN ST.John's wort x 30tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 6.50BN Ulei din ficat de cod x 60tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 6.50BN Vit.BComplex x 30tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 7.50

Page 69: 82469356-Farmacia-Ta-106

69www.farmaciata.ro

Nume Producator Pret CatenaBN Vitamina B6 x 60tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 6.50BN Vitamina C x 60tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 6.50BN Vitamina E x 60tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 6.50BN Zinc gluconat x 60tb PREMIER HEALTH PRODUCTS 6.50Bonnisan sol x 30 ml HYMALAYA INDIA 17.50Bromhexim 12mg x 20 compr LARO LAROPHARM ROMANIA 5.50Bromhexin 8 mg x 20 compr LBM LABORMED ROMANIA 3.00Bromhexin 8 mg x 20 compr MAG MAGISTRA ROMANIA 2.50Bromhexin 8 mg x 20 compr. IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 3.50Bromhexin sol.0.2% x 50ml T TERAPIA-RANBAXY ROMANIA 6.50Bronchicum elixir S x 100ml +masura dozatoare SANOFI FRANTA 14.00Bronhosolv 8mg x 1blist x 20compr. LARO LAROPHARM SRL 2.50Buscopan 10 mg x 20 draj. BOEHRINGER AUSTRIA 12.00Ca + Vit.D3 x 30cpr. OZ OZONE ANGLIA 8.00Calciu + Magneziu + Zinc x 30 OZ OZONE ANGLIA 11.00Calciu + Vit.D x 30 compr EPH EUROPHARM ROMANIA 6.00Calciu + Vit.D3 x 20 compr.eff OZ OZONE ANGLIA 12.00Calciu cu vit D3 + Zn x 30 cp OZ OZONE ANGLIA 9.00Calciu D3 Masticabil x 20 cpr NYCOMED PHARMA GERMANIA 13.50Calciu lactic 500mg x 20cpr SIC ZENTIVA ROMANIA 6.00Calciu lactic 500mg x 20cpr. OZ OZONE ANGLIA 5.00Calciu+vit.D forte x 30cps. LARO LAROPHARM SRL 11.50Calcium Pharco sirop x 120ml PHARCO PHARM-EGYPT 13.50Cal-C-Vita x 10 compr.eff BAYER GERMANIA 21.00Cal-D-vita x 10cpr. eff. BAYER GERMANIA 15.00Cal-D-Vita x 60cp. BAYER GERMANIA 38.00Calgel gel x10 g EUROPHARM ROMANIA 14.00Calpol 3 plus120 mg/5ml x100ml EUROPHARM ROMANIA 14.00Calpol 6 plus 250 mg/5ml x100ml EUROPHARM ROMANIA 14.50Canesten crema 1% x 20 g BAYER GERMANIA 22.00Carmint ulei esential menta piperita x 30cp.gastrorez. SOFAR FARMACEUTICI ITALIA 48.50Ca-Sandoz Forte 500mg x10cpr.eff SANDOZ ROMANIA 19.50Ca-Sandoz+Vit.C1000 x 10cpr.eff SANDOZ ROMANIA 19.50Centrum A la Z cu lutein x 30 compr.film WYETH SUA 28.00Centrum A la Z cu lutein x 60 compr.film WYETH SUA 49.50Centrum junior pro x 30 compr.mast. WYETH SUA 29.50Centrum silver cu luteina x 30cpr. film. WYETH SUA 29.50Cetebe 500mg x 3blist. x 10caps.elib.prel. GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 29.00Cetebe 500mg x 60cps. GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 50.00Cetebe C immunity plus vit.C +Zn x 30tb GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 32.50Cetebe C immunity plus vit.C +Zn x 60cps. GLAXOSMITHKLINE HEALTHCARE 56.00Cholebilin x 20 draj. AR ARENA ROMANIA 6.50Cholinex 150mg x 2blist x 8compr.de supt EUROPHARM ROMANIA 12.50Cicaderma ung. x 30 g BOIRON FRANTA 14.00CistiFlux extract afin rosu boabe x 14pl SOFAR FARMACEUTICI ITALIA 54.00Citrolin sol.ext x 120ml PHARCO PHARM-EGYPT 10.00Citrolin sol.ext x 120ml PHARCO PHARM-EGYPT 10.00Clafen crema 20 g IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 4.00Clafen crema 40 g IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 8.00Clafen gel 1 % x 40 g IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 8.00Clismasac glicerina 5% SOFAR FARMACEUTICI ITALIA 42.00Clorchinaldol 100 mg x 30 draj. AR ARENA ROMANIA 18.00Clorocalcin sol. orala 18.18% x 50 ml B. BIOFARM SA-ROMANIA 6.00Clotrimazol sol.cut. 1% x 30 ml B. BIOFARM SA-ROMANIA 6.00

C

Page 70: 82469356-Farmacia-Ta-106

70 martie

Nume Producator Pret CatenaClotrimazol 1% crema x 20g OZ OZONE ANGLIA 4.50Clotrimazol 100mg x 12 cpr.vag MAG MAGISTRA ROMANIA 5.50Clotrimazol 100mg x 12cpr.vag SIC ZENTIVA ROMANIA 7.00Clotrimazol crema 1% x 15 g IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 5.00Clotrimazol crema x 35g IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 10.00Codamin P x 20 compr. T TERAPIA-RANBAXY ROMANIA 10.00Coldrex Hotrem lemon junior x 10pl. GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 15.00Coldrex Hotrem Lemon x 10 plic GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 12.00Coldrex HOTREM Lemon x 5 plic GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 6.00Coldrex HOTREM miere&lamaie x 10pl GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 23.50Coldrex HR Blackcurrant x 10 plic GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 11.00Coldrex HR Blackcurrant x 5 plic GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 6.00Coldrex junior 250mg/100mg/5mg x 2blist. x 8cpr.film. GLAXOSMITHKLINE HEALTHCARE 10.50Coldrex junior sirop x 160ml GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 17.00Coldrex Maxgrip lemon x 10pl GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 33.00Coldrex Maxgrip Lemon x 5 plic GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 16.00Coldrex Maxigrip x 10 plicuri GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 33.50Coldrex Maxigrip x 1blist. x 12cpr. GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 12.00Coldrex Maxigrip x 2blist. x 12cpr. GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 25.00Coldrex Nite sirop 100ml GLAXOSMITHKLINE HEALTHCARE 18.00Colebil x 20 draj. B. BIOFARM SA-ROMANIA 12.50Colomint x 24 caps PHARCO PHARM-EGYPT 13.50Colomint x 24 caps PHARCO PHARM-EGYPT 13.50Contracept M 18,9mg x 10 ovule MAG MAGISTRA ROMANIA 17.50Controloc Control 20mg x 1blist. x 7cpr.gastrorez. NYCOMED (ALTANA) PHARMA SRL 21.50Coryzalia x 40 draj. BOIRON FRANTA 16.50Curiosin gel 1% x 15g GEDEON RICHTER UNGARIA 60.50Cutaden unguent x 40 g IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 9.50Cynarix 40mg/ml sol.orala x 100ml+ling.dozat. PHARMAZEUTISHCE AUSTRIA 16.50Cynarix 55mg x 2blist x 12draj PHARMAZEUTISHCE AUSTRIA 10.50Cystone x 60tb HYMALAYA INDIA 30.00Dermazin crema 1% x 50 g SANDOZ ROMANIA 13.50Dermocare cr. x 20 g PHARCO PHARM-EGYPT 7.00Dermocare cr. x 20 g PHARCO PHARM-EGYPT 7.00Dermodrin unguent 20mg/g x 20g PHARMAZEUTISHCE AUSTRIA 12.00Diabecon x 60 compr HYMALAYA INDIA 23.00Dicarbocalm x 20cpr. bl SIC ZENTIVA ROMANIA 6.00Diclac 1% gel x 50g SANDOZ ROMANIA 12.50Diclac 5% gel x 50g SANDOZ ROMANIA 16.00Diclofenac 1% gel x 45g OZ OZONE ANGLIA 9.00Diclofenac gel 1% x 45g T TERAPIA-RANBAXY ROMANIA 9.00Diclofenac mentol 1% crema x 20g OZ OZONE ANGLIA 5.00Diclofenac Ozone 1% crema x 50g OZONE ANGLIA 10.00Difrarel 100mg x 20 caps. SODIMED FRANTA 25.50Difrarel E x 24 draj. SODIMED FRANTA 24.50Digenzym digestiv forte x 20drj. OZ. OZONE ANGLIA 9.00Dipiridamol Zentiva 25mg x 3blist x 10cpr.film ZENTIVA ROMANIA 4.50Doktor mom sirop 100ml RANBAXY-INDIA 16.00Doktor mom ung. corporal 20g RANBAXY-INDIA 7.50Doktor mom x 20cpr. anans RANBAXY-INDIA 10.50Doktor mom x 20cpr. capsuni RANBAXY-INDIA 10.50Doktor mom x 20cpr. lamaie RANBAXY-INDIA 10.50Doktor mom x 20cpr. port. RANBAXY-INDIA 10.50Doktor mom x 20cpr. zmeura RANBAXY-INDIA 10.50

D

Page 71: 82469356-Farmacia-Ta-106

71www.farmaciata.ro

Nume Producator Pret CatenaDulcolax 5 mg x 30 draj. BOEHRINGER AUSTRIA 14.50Dulcopic sol. orala 7.5mg /ml x 15 ml BOEHRINGER AUSTRIA 14.50Duphalac 10 plicuri x 15 ml SOLVAY-OLANDA 32.50Edulciclam 100 mg x 100 compr. ARM ARMEDICA ROMANIA 4.50Efferalgan 500mg x 16compr.eff UPSA FRANTA 6.50Efferalgan ptr.copii 3% x 90ml UPSA FRANTA 9.00Efferalgan Vit.C x 10 compr.eff UPSA FRANTA 4.50Efferalgan Vit.C x 20 compr.eff UPSA FRANTA 7.00Elevit pronatal x 30cpr BAYER GERMANIA 42.50Endotelon 150mg x 20 draj.ent SANOFI FRANTA 60.00Enterol 250 mg x 10 caps. BIOCODEX FRANTA 24.50Enterol pulb.250mg x 10 plic. BIOCODEX FRANTA 24.50Enterolactis 10ml pulb. x 12pl SOFAR FARMACEUTICI ITALIA 44.50Enterolactis 10ml sol.buv. x 8flac SOFAR FARMACEUTICI ITALIA 38.00Enterolactis 300mg x 20cps. SOFAR FARMACEUTICI ITALIA 48.00Enterolactis Duo pulb. x 10plicuri SOFAR FARMACEUTICI ITALIA 50.50Enterolactis Duo pulb. x 20plicuri SOFAR FARMACEUTICI ITALIA 62.00Enterolactis Plus 405mg x 20cps SOFAR FARMACEUTICI ITALIA 60.50Enterolactis Plus x 10plicuri SOFAR FARMACEUTICI ITALIA 50.50Entran duo OZ OZONE ANGLIA 27.00Entran forte x 1cp OZ OZONE ANGLIA 31.00Entran x 2cps. OZ OZONE ANGLIA 28.00Epicogel susp.orala x 125ml EIPICO EGIPT 7.50Escapelle 1.5mg x 1blist. x 1cpr. GEDEON RICHTER UNGARIA 78.50Espumisan 40mg x 25 caps. BERLIN CHEMIE GERMANIA 19.00Espumisan 40mg x 2blist. x 25cps. moi BERLIN CHEMIE GERMANIA 34.50Espumisan easy 125mg x 14plicuri BERLIN CHEMIE 19.50Espumisan L emuls.orala x 30 ml BERLIN CHEMIE GERMANIA 17.00Essentiale Forte N x 30 caps. SANOFI FRANTA 28.00Eurosept x 30 compr EPH EUROPHARM ROMANIA 7.50Eurovita apetit x 30drj. EUROPHARM ROMANIA 8.50Eurovita Ginseng x 30compr EPH EUROPHARM ROMANIA 11.00Eurovita Multimin x 30compr EPH EUROPHARM ROMANIA 13.00Eurovita multiminerale+ceai verde x 30cp EPH EUROPHARM ROMANIA 14.50Eurovita pt.par,unghii x 30 compr EPH EUROPHARM ROMANIA 16.00Eurovita S x 30 compr EPH EUROPHARM ROMANIA 13.00Exoderil crema 1 % x 15 g SANDOZ ROMANIA 14.50Exoderil sol.ext.1 % x 10 ml SANDOZ ROMANIA 14.50Extrem vit. x 10cps. OZ OZONE ANGLIA 14.00Extrem vit. x 20cps. OZ OZONE ANGLIA 25.00Farcovit-B12 x 3blist x 10caps. PHARCO PHARM-EGYPT 15.00Faringosept 10mg x 10cpr T TERAPIA-RANBAXY ROMANIA 7.00Faringosept L 10mg x 10cpr. T TERAPIA-RANBAXY ROMANIA 7.00Fasconal x 2blist. x 10cpr. ARM. ARMEDICA ROMANIA 6.00Fastum gel 2,5% x 50 g BERLIN CHEMIE GERMANIA 25.00Fastum gel 2.5% x 100g BERLIN CHEMIE GERMANIA 39.50Fastum gel dispenser 2.5% x 100g BERLIN CHEMIE GERMANIA 46.50Fawar lemon x 6pl PHARCO PHARM-EGYPT 5.00Felis 425mg x 30cps. SANDOZ ROMANIA 26.00Femigin B pulb.2.4g x 10 plic PHARCO PHARM-EGYPT 8.50Fenilbutazona crema 4 % x 40 g IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 6.50Fenilbutazona crema 4% x 35g OZ OZONE ANGLIA 5.50Fenilbutazona crema 4% x 45 g ARM ARMEDICA ROMANIA 7.00Fenilbutazona crema 4% x 50g OZ OZONE ANGLIA 7.50

E

F

Page 72: 82469356-Farmacia-Ta-106

72 martie

Nume Producator Pret CatenaFenistil gel 0.1% x 30 g NOVARTIS CONSUMER ELVETIA 22.00Fervex adulti x 8 plicuri UPSA FRANTA 10.50Fervex copii x 8 plicuri UPSA FRANTA 8.50Finalgon ung. x 20 g BOEHRINGER AUSTRIA 12.00Fiobilin 250 mg x 20 compr. T TERAPIA-RANBAXY ROMANIA 12.50Flavamed 30mg x 2blist. x 10cpr. BERLIN CHEMIE GERMANIA 13.00Flavamed sirop 15mg/5ml x 100ml BERLIN CHEMIE GERMANIA 15.50Flavotan 120mg x 10compr.film LBM LABORMED PHARMA TRADING SRL 8.00Flavotan 120mg x 10compr.film-PROMO LBM LABORMED ROMANIA 12.50Flavotan 80mg x 10cpr. film. LBM LABORMED ROMANIA 5.00Furazolidon 100mg x 20compr. T TERAPIA-RANBAXY ROMANIA 13.50Furazolidon forte 100 mg x 20 compr. AR ARENA ROMANIA 16.00Furazolidona 25mg x 1blist. x 10cpr. AR ARENA ROMANIA 9.00Gasex x 100 compr HYMALAYA INDIA 25.50Gastrocynesine x 60 compr. BOIRON FRANTA 14.50Gel cu galbenele x 40g LARO LAROPHARM ROMANIA 7.00Geriforte x 100 compr HYMALAYA INDIA 28.50Ginkgo Biloba 40mg x 20caps LARO LAROPHARM SRL 7.00Ginsavit x 24 caps PHARCO PHARM-EGYPT 26.50Ginseng x 24 caps PHARCO PHARM-EGYPT 13.00Gleitgelen gel vaginal x 20g PHARMAZEUTISHCE AUSTRIA 10.50Glicerina adulti x 2folii x 6supoz. IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 9.00Glicerina copii x 2folii x 6supoz. IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 10.00Glubifer complex x 30 compr. T TERAPIA-RANBAXY ROMANIA 17.50Gripe baby water x 120 ml PHARCO PHARM-EGYPT 11.00Gyno-canesten 3/canesten x 3 comp.vag. BAYER GERMANIA 33.00Hepato Drainol sol. x 30 ml BOIRON FRANTA 15.00Hepaton Plus x 30 compr EPH EUROPHARM ROMANIA 21.50Herbolax x100 compr HYMALAYA INDIA 30.50Hexoral spray 0,2% x 40 ml JOHNSON & JOHNSON SUA 26.00Hexoraletten N x 20 compr JOHNSON & JOHNSON SUA 28.00Hipo Chol x 30cpr. OZ OZONE ANGLIA 15.00Homeogene 9 x 60 compr. BOIRON FRANTA 11.50Homeoplasmine x 18 g ung. BOIRON FRANTA 14.00Homeovox x 60 draj. BOIRON FRANTA 11.50Humex balsam pectoral x 50ml BOOTS ANGLIA 30.00Humex Cold defence 15ml BOOTS ANGLIA 23.00Humex Cold defence 15ml BOOTS ANGLIA 23.00Humex decongestionant spray nazal x 50ml BOOTS ANGLIA 37.00Humex Expectorant sirop adulti x 125 ml. BOOTS ANGLIA 17.50Humex lamaie x 24tb BOOTS ANGLIA 20.50Humex Raceala Gripa x12compr.+ 4 cps BOOTS ANGLIA 16.00Humex Sirop adulti 0.13% x 200 ml. BOOTS ANGLIA 10.00Humex sirop adulti tuse neprod. BOOTS ANGLIA 10.00Humex sirop copii tuse neprod. BOOTS ANGLIA 8.00Humex sirop copii x125ml BOOTS ANGLIA 7.50Humex spray auriculaire x 75ml BOOTS ANGLIA 37.00Humex spray nasal copii 100% apa de mare 150ml BOOTS ANGLIA 37.00Humex spray nazal adulti 100% apa de mare 150ml BOOTS ANGLIA 38.50Humex ulei essential x 15ml BOOTS ANGLIA 22.50Ibalgin 200 mg x 24 compr. film ZENTIVA ROMANIA 13.00Ibalgin 200mg x 1blist x 12compr.film ZENTIVA ROMANIA 10.50Ibalgin forte 400mg x 12cpr.film. ZENTIVA ROMANIA 11.00Ibalgin gel x 50g ZENTIVA ROMANIA 13.00

G

H

I

Page 73: 82469356-Farmacia-Ta-106

73www.farmaciata.ro

Nume Producator Pret CatenaIbufen 200mg x 20 cpr.film. IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 10.50Ibuprofen 200 mg x 20 caps. AR ARENA ROMANIA 6.50Imodium 2 mg x 6 caps T TERAPIA-RANBAXY ROMANIA 11.50Imunogrip plus x 50ml LABORMED PHARMA TRADING SRL 13.00Imunogrip x 30cps. LABORMED PHARMA TRADING SRL 22.00Imunorezistan forte 50ml LABORMED PHARMA TRADING SRL 13.50Influvac sol.inj.0.5ml x 1 ser SOLVAY-OLANDA 35.50Intelect plus x 30 compr OZ OZONE ANGLIA 18.50Iodosept sol.ext.10 % x 40 g ARM ARMEDICA ROMANIA 8.00Ketonal 2.5% gel 50g SANDOZ ROMANIA 17.50Ketoprofen gel 25mg/g x 45g T TERAPIA-RANBAXY ROMANIA 15.00Klimadynon x 60 comp.film. BIONORICA GERMANIA 34.50Kreon 10.000UI 150mg x 20caps. SOLVAY-OLANDA 27.50Kreon 25.000UI 300mg x 20caps. SOLVAY-OLANDA 47.50Lacryvisc gel oft. x 10 g ALCON ELVETIA 30.50Lady 4 x 12 caps PHARCO PHARM-EGYPT 21.50Lady 4 x 12 caps PHARCO PHARM-EGYPT 21.50Lamisil crema 1% x 15 g NOVARTIS CONSUMER ELVETIA 53.50Lamisil dermgel 1% x 15g NOVARTIS CONSUMER HEALTH 41.50Lamisil spray 1% x 15ml NOVARTIS CONSUMER HEALTH 62.50Lamisil unidose 1% sol.cut x 4g NOVARTIS CONSUMER HEALTH 63.50Larofen 200mg x 2blist. x 10cpr.film. LAROPHARM SRL 8.00Larofen plus x 20cpr.film. LAROPH LAROPHARM ROMANIA 13.00Larogrip x 30cps. LARO LAROPHARM SRL 11.50Lavoderm crema x 20 g IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 7.50Laxamag 10 mg x 6 supoz MAG MAGISTRA ROMANIA 4.50Lecitina 600 mg x 30 caps EPH EUROPHARM ROMANIA 9.50Lioton gel 100.000 ui x 50 g BERLIN CHEMIE GERMANIA 24.50Lioton gel 100.000 ui x 100g BERLIN CHEMIE GERMANIA 39.50Lipobase repair x 30 g ASTELLAS PHARMA - OLANDA 26.50Liv 52 sirop x 100 ml HYMALAYA INDIA 15.50Liv 52 x 100 compr HYMALAYA INDIA 20.50Locobase repair crema x 100g ASTELLAS PHARMA - OLANDA 22.00Lopedium Sandoz 2mg x 1blist. x 10cps. SANDOZ ROMANIA 10.00Loperamid 2 mg x 10 caps LBM LABORMED ROMANIA 7.50Loperamid 2mg x 1blist x 10compr LARO LAROPHARM SRL 6.50Loperamid sol.orala 0.2mg/ml x100ml+ling.dozat.5ml T TERAPIA-RANBAXY ROMANIA 5.50Loratadin 10mg x 10 compr LARO LAROPHARM SRL 9.00Luivac 3 mg x 28 cpr SANKYO GERMANIA 113.50Maalox susp.orala x 250 ml. SANOFI FRANTA 15.00Maalox x 40 compr.masticabile SANOFI FRANTA 16.00Magne B6 sol.orala x 10/10ml SANOFI FRANTA 14.50Magne B6 x 50 draj. SANOFI FRANTA 28.00Magnerot 500 mg x 100 compr. WORWAG PHARMA GERMANIA 96.00Magnerot 500 mg x 50 compr. WORWAG PHARMA GERMANIA 42.00Magneziu forte vit.B6 x 50 draj. B BIOFARM SA-ROMANIA 20.50Malucol x 2blist. x 10compr. mast. LBM. LABORMED ROMANIA 6.00Malucol x 60 compr.mast LBM LABORMED ROMANIA 8.00Marcofen 400mg x 12 caps EPH EUROPHARM ROMANIA 5.50Marimer 12unidoze x 5ml SODIMED SRL 25.00Masalax x 20pl. SOFAR FARMACEUTICI ITALIA 48.50Mastodynon sol. orala x 50 ml BIONORICA GERMANIA 42.50Mastodynon sol.orala x 100ml BIONORICA GERMANIA 75.00Mecopar x 20cpr.film B BIOFARM SA-ROMANIA 14.00

K

L

M

Page 74: 82469356-Farmacia-Ta-106

74 martie

Nume Producator Pret CatenaMegamylase x 125ml SODIMED SRL 30.00Megamylase x 24drj. SODIMED FRANTA 32.50Memo x 12 caps PHARCO PHARM-EGYPT 22.50Mentat x 50 compr HYMALAYA INDIA 26.50Mentholax x 24 caps PHARCO PHARM-EGYPT 11.00Metaspar x 20 caps SIC ZENTIVA 5.00Meteospasmyl x 20cps. moi SODIMED SRL 34.00Mezym Forte 10000 125mg x 10cpr.film.gastrorez. BERLIN CHEMIE GERMANIA 13.50Mezym Forte 20000 250mg x 20cpr.film.gastrorez. BERLIN CHEMIE GERMANIA 39.00Mezym Forte 25000 x 20 cps.mini-compr.gastrorez BERLIN CHEMIE GERMANIA 44.00Microclisma pt evacuare 9g x 6buc SOFAR FARMACEUTICI ITALIA 33.00Microclisma pt evacuare copii 3g x 6buc SOFAR FARMACEUTICI ITALIA 35.00Mig-400 x 1blist. x 10compr.film. BERLIN CHEMIE 10.00Modafen x 12cpr.film. ZENTIVA ROMANIA 8.00Modafen x 24cpr. film. ZENTIVA ROMANIA 24.50Muconasal plus spray 10 ml BOEHRINGER AUSTRIA 16.50Mucosin 30mg x 2blist. x 10cpr. ZENTIVA ROMANIA 11.00Mucosin sirop 15mg/ml x 100ml ZENTIVA ROMANIA 12.50Mucosolvan 15mg x 2blist. x 10gume orale BOEHRINGER INGELHEIM 24.00Mucosolvan 30 mg x 20 compr. BOEHRINGER AUSTRIA 15.00Mucosolvan 30 mg/5ml x 100 ml. BOEHRINGER AUSTRIA 15.50Mucosolvan junior 15 mg/5ml x100 ml. BOEHRINGER AUSTRIA 15.00Mucosolvan ret.75mg x 2blist. x 10cps.elib.prel. BOEHRINGER INGELHEIM 22.50Multi-sanostol sirop fara zahar x 260 g NYCOMED (ALTANA) PHARMA SRL 24.50Multi-sanosvit cu fier x 285 g NYCOMED (ALTANA) PHARMA SRL 30.50Multivit+minerale x 20cpr.eff. OZ OZONE ANGLIA 10.50Mycospor 1% sol. ext. x 15ml BAYER GERMANIA 26.00Mycospor crema 1% x 15g BAYER GERMANIA 26.00Mycospor onychoset ung. x 10 g BAYER GERMANIA 60.50Nafa-gal(R)sol.oft. 0.03% x 10ml T TERAPIA-RANBAXY ROMANIA 9.00Nafazin sol.naz. 0.025% x 10 ml JULPHARM -EMIR.ARABE 9.00Nafazin sol.naz.0.05 % x 10 ml JULPHARM -EMIR.ARABE 10.50Naftifina Antibiotice crema 10mg/g x 15g ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 10.00Naturalis Bil-ex x 20cps. FILDAS ROMANIA 4.00Naturalis Ca+Mg+Zn x 20cpr. film. FILDAS ROMANIA 8.50Naturalis Ca+vit. D x 30cpr. film. FILDAS ROMANIA 6.00Naturalis Efi-Digest x 20cpr. film. FILDAS ROMANIA 5.50Naturalis Gingko biloba x 20cpr. FILDAS ROMANIA 7.50Naturalis Mg+ vit.B6 x 30cpr. film. FILDAS ROMANIA 6.00Naturalis Omega 3 forte 1000mg x 30cpr. FILDAS ROMANIA 14.50Naturalis Pro- Natal x 30cps. FILDAS ROMANIA 9.00Naturalis Silimarina 150mg x 10bl. x 10tb FILDAS ROMANIA 20.50Naturalis Silimarina 35mg x 90tb. FILDAS ROMANIA 7.00Naturalis Silimarina 70mg x 90tb. FILDAS ROMANIA 10.50Naturalis Vitamina C 180mg x 20cps. FILDAS ROMANIA 4.00Naturalis Vitamina E 100mg x 30cp. FILDAS ROMANIA 8.50Neopreol ung. x 40 g IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 11.50Nicorette freshmint gum 2mg 2blist.x15gume medic.mastic. JOHNSON & JOHNSON SUA 19.00Nicorette freshmint gum 4mg 2blist.x15gume medic.mastic JOHNSON & JOHNSON SUA 19.00Nicorette patch 10mg/16h x 7plicuri x 1plast.transd. JOHNSON & JOHNSON SUA 60.50Nicorette patch 15mg/16h x 7plic.x 1plasture JOHNSON & JOHNSON SUA 50.00Nicorette patch 5mg/16h x 7plicuri x 1plast.transd. JOHNSON & JOHNSON SUA 60.50Niflugel-gel percutane2.5% x60g UPSA FRANTA 8.00Nizoral sampon 2 % x 60 ml T JOHNSON & JOHNSON SUA 37.50

N

Page 75: 82469356-Farmacia-Ta-106

75www.farmaciata.ro

Nume Producator Pret CatenaNo-Spa 40mg x 20 compr. SANOFI FRANTA 10.00No-Spa Forte 80mg x 20 compr. SANOFI FRANTA 18.00No-Spalgin x 12tb SANOFI FRANTA 15.50Nostamine sol.oft/nazala x10ml EIPICO EGIPT 8.00Novocalmin 300mg x 6 supoz. IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 5.50Novocalmin 500mg x 20 compr. IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 5.00Novocalmin copii x 2folii x 6supoz. IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 9.50Nurofen (R) pentru copii ar.capsuni x 100ml RECKITT BENCKISER ROMANIA SRL 16.50Nurofen (R) pentru copii ar.port.x 100ml RECKITT BENCKISER ROMANIA SRL 16.50Nurofen 200mg x 12 draj BOOTS ANGLIA 13.50Nurofen 200mg x 1blist.x 10cps. moi BOOTS ANGLIA 13.50Nurofen 200mg x 48drj. BOOTS ANGLIA 62.00Nurofen copii 125mg x 10sup. BOOTS ANGLIA 17.00Nurofen gel 5% x 30 g BOOTS ANGLIA 16.50Nurofen Plus 200mg x12compr.film BOOTS ANGLIA 21.00Nurofen pt.copii susp.2%x100ml BOOTS ANGLIA 7.50Nurofen Raceala Gripa x 12 comp.film BOOTS ANGLIA 15.50Oligovit x 30 draj. GALENIKA IUGOSLAVIA 8.50Olynth aeros.naz 0.05% x 10ml JOHNSON & JOHNSON SUA 13.00Olynth aeros.naz 0.1% x 10ml JOHNSON & JOHNSON SUA 15.50Olynth HA 0.05% spray naz.sol x 10ml JOHNSON & JOHNSON CONSUMER 17.00Olynth HA 0.05% spray naz.sol x 10ml JOHNSON & JOHNSON CONSUMER 17.00Olynth HA 0.1% spray naz.sol x 10ml JOHNSON & JOHNSON SUA 20.00Opti-free express 355ml ALCON ELVETIA 61.00Optrex x 10 ml BOOTS ANGLIA 14.00Orofar spray bucofarin. 30ml NOVARTIS CONSUMER HEALTH 24.00Orofar x 24 compr.de supt NOVARTIS CONSUMER ELVETIA 27.00Orosal 65 x 14 g pulbere/plic GALENIKA IUGOSLAVIA 5.50Oscilococcinum x 6 doze BOIRON FRANTA 21.50Osteocynesine x 60 compr. BOIRON FRANTA 16.00Osteozone x 20cpr. eff. OZ OZONE ANGLIA 13.00Otipax picaturi x 1fl/16g picat.auric.sol+aplicator BIOCODEX FRANTA 21.00Otocalm sol.ext x 10 ml PHARCO PHARM-EGYPT 9.50Otrinase spr.nazal sol.0.1% +apl.nazal NOVARTIS CONSUMER ELVETIA 11.00Ox bill x 20 draj EPH EUROPHARM ROMANIA 7.50Ozopirin T 2blist. x 10cpr. OZ OZONE ANGLIA 3.00Pachet Marimer (spray naz.+aspirator+jucarie) SODIMED FRANTA 49.00Paduden (R) 200mg x 20cps.T TERAPIA-RANBAXY ROMANIA 16.00Panadol 500mg x12 compr. GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 2.00Panadol Baby 120mg/5ml. x100ml GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 16.50Panadol Extra x 12 compr. GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 5.50Panadol Rapid 500mg x 10compr.film GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 11.50Panangin 175mg+166mg x 50compr GEDEON RICHTER UNGARIA 22.00Panzcebil x 20 draj. gastrorez. B. BIOFARM SA-ROMANIA 9.50Papaverina 50mg x 20cpr AR ARENA ROMANIA 9.00Paracetamol 120mg/5ml x 100ml T TERAPIA-RANBAXY ROMANIA 11.00Paracetamol 125mg x 10sup MAG MAGISTRA ROMANIA 6.00Paracetamol 125mg x 6 supoz. IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 5.50Paracetamol 250mg x 10sup MAG MAGISTRA ROMANIA 6.00Paracetamol 500mg x 20 compr. IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 3.50Paracetamol 500mg x 20compr MAG MAGISTRA ROMANIA 3.00Paracetamol 500mg x 20compr OZ OZONE ANGLIA 3.00Paracetamol 500mg x 20compr SIC ZENTIVA ROMANIA 3.00Paracetamol Biofarm 500mg x 2blist x 10cpr. BIOFARM SA-ROMANIA 4.00

O

P

Page 76: 82469356-Farmacia-Ta-106

76 martie

Nume Producator Pret CatenaParacetamol Lph(R) 500mg x 2blist.x 10cpr. LBM. LABORMED ROMANIA 3.00Paracetamol Plus x 20compr EPH EUROPHARM ROMANIA 6.50Paragrippe x 60 compr. BOIRON FRANTA 11.50Parasidose sampon x 200ml SODIMED FRANTA 23.00Parasinus x 20 compr EPH EUROPHARM ROMANIA 9.00Parasinus x 2blist. x 10cpr. EUROPHARM HOLDING SA 8.50Paxeladine sirop 0.2 % x 125 ml BEAUFOUR IPSEN FRANTA 16.50Pepsane x 3blist. x 10cps.moi SODIMED SRL 35.00Persen forte x 2blist x 10cps SANDOZ ROMANIA 15.50Persen x 4blist x 10drj SANDOZ ROMANIA 11.50Piascledine 300 x 15 caps CSC Pharmaceuticals AUSTRIA 51.50Pinosol sol.naz.x10 ml SLOVACO ZENTIVA ROMANIA 6.50Piroxicam 3% x 35g OZ OZONE ANGLIA 5.00Piroxicam crema 3 % x 35 g IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 6.00Piroxicam gel 0,5% x 40 g IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 8.00Polyvital x 20 ml PHARCO PHARM-EGYPT 9.00Polyvital x 20 ml PHARCO PHARM-EGYPT 9.00Postinor 0.75 mg x 2 compr. GEDEON RICHTER UNGARIA 67.00Pregvit zinc x 24 caps PHARCO PHARM-EGYPT 14.50Pregvit zinc x 24 caps PHARCO PHARM-EGYPT 14.50Procto Glyvenol crema x 30g NOVARTIS CONSUMER ELVETIA 24.50Procto Glyvenol x 10 supoz NOVARTIS CONSUMER ELVETIA 24.50Proctolog crema x 20 g PFIZER SUA 14.00Proctolog x 10 supoz PFIZER SUA 14.00Profenid gel 2.5 % x 60 g SANOFI FRANTA 17.00Propolets cu aloe vera ,ghimbir & lemongrass x 16 NEPENTES POLONIA 12.50Propolets cu macese & sirop zmeura x 16dropsuri NEPENTES POLONIA 12.50Propolets cu vitamina C x 16dropsuri NEPENTES POLONIA 11.50Propolets fara zahar x 16 dropsuri NEPENTES POLONIA 12.50Prostamol Uno 320 mg x 30 caps. moi BERLIN CHEMIE GERMANIA 57.00Prostamol Uno 320mg x 4blist x 15caps. BERLIN CHEMIE GERMANIA 104.00Pulmex Baby ung x 20 g NOVARTIS CONSUMER HEALTH 13.50Quarelin x 10 compr. SANOFI FRANTA 8.50Ranitidina LPH 75mg x 1blist x 10cpr.film LABORMED ROMANIA 5.50Ranitidina LPH 75mg x 1blist x 10cpr.film LABORMED PHARMA TRADING SRL 5.50Redoxon vit C 1g x 10compr.eff BAYER GERMANIA 17.50Rennie PP x 24 compr.mast BAYER GERMANIA 12.00Rennie SP x 24 compr.mast BAYER GERMANIA 11.50Respir Usor Clear (piele sensibila) x 10benzi nazale GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 33.00Respir Usor Tan (piele normala) x 10benzi nazale GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 33.00Respir Usor Tan (piele normala) x 30benzi nazale GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 63.50Reviken unguent x 40 g ARM ARMEDICA ROMANIA 9.00Rhinallergy x 60 compr. BOIRON FRANTA 15.00Rhinathiol sirop 5% x 125ml SANOFI FRANTA 12.00Rhinomer spray nazal x 115ml NOVARTIS CONSUMER HEALTH 37.00Rhinxyl sol. nazala 0.05% x 10ml T TERAPIA-RANBAXY ROMANIA 7.00Rhinxyl sol. nazala 0.1% x 10ml T TERAPIA-RANBAXY ROMANIA 8.00Robitussin Expect. 100mg/5ml x 100 ml WYETH SUA 11.50Romazulan sol.ext. x 100 ml. B. BIOFARM SA-ROMANIA 9.00Rompirin 100mg x 20 compr. IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 4.50Rompirin E 100mg x 2blist x 10cpr.film.gastr. IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 4.50Rubifen 2.5% gel x 40 g IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 13.50Rutinoscorbin x 30 compr.film EUROPHARM ROMANIA 8.50Rutoven C x 3blist. x 10cps. IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 12.50

QR

Page 77: 82469356-Farmacia-Ta-106

77www.farmaciata.ro

Nume Producator Pret CatenaSab Simplex 80mg x 20 compr PFIZER SUA 14.50Sab Simplex susp.69,19mg/ml x 30ml PFIZER SUA 14.00Sanador 500 mg x12 compr LARO LAROPHARM SRL 3.50Sanador Extra x 12 compr LARO LAROPHARM ROMANIA 7.50Sanador Plus x 12compr LARO LAROPHARM ROMANIA 6.00Sana-sol sirop x 250 ml NYCOMED PHARMA GERMANIA 15.50Sanzyme sirop x 120ml PHARCO PHARM-EGYPT 13.00Sanzyme sirop x 120ml PHARCO PHARM-EGYPT 13.00Sargenor 1g/5ml sol.buv.x 20f SODIMED FRANTA 41.50Saridon N 200mg x 10 cpr. film. BAYER GERMANIA 11.00Saridon x 10 compr BAYER GERMANIA 10.00Scobutil 10 mg x 25 compr SIC ZENTIVA ROMANIA 6.50Scopantil 10 mg x 20 compr. IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 5.00Sedatif PC x 40 compr. BOIRON FRANTA 18.00Septilin sirop 200ml HYMALAYA INDIA 28.50Septilin x100 compr HYMALAYA INDIA 28.50Ser fiziologic 9mg/ml x 240 fiole/10ml IS ANTIBIOTICE IASI ROMANIA 780.00Ser fiziologic inj 0,9%-5f/10ml SIC ZENTIVA ROMANIA 18.50Sicovit C 180mg x 20cpr. masticabile ZENTIVA 5.00Sicovit C 500mg x 10cpr eff. mandarine ZENTIVA ROMANIA 9.00Sicovit C 500mg x 10cpr eff. portocale rosii ZENTIVA ROMANIA 8.50Sicovit C 500mg x 20cpr eff. mandarine ZENTIVA ROMANIA 11.50Sicovit C 500mg x 20cpr eff. portocale rosii ZENTIVA ROMANIA 13.00Sicovit C long effect 500mg x 3blist. x 10cps. elib. prel. ZENTIVA ROMANIA 24.50Silimarina 35mg x 100cpr OZ OZONE ANGLIA 12.00Sinecod sirop 1.5mg/ml x 200ml NOVARTIS CONSUMER HEALTH 27.00Sinupret sol.orala x100 ml BIONORICA GERMANIA 36.50Sinupret x 50 draj. BIONORICA GERMANIA 38.00Sirop Expectorant x 100 ml. B BIOFARM SA-ROMANIA 7.50Sirop patlagina st. bruna x100ml B BIOFARM SA-ROMANIA 8.00Smecta cu portocale x 10pl. BEAUFOUR IPSEN FRANTA 15.00Solpadeine soluble x 12 compr.eff. GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 26.50Solpadeine x 12 compr GLAXOSMITHKLINE HEALTHCARE 25.50Spasmocalm 40mg x 20 compr MAG MAGISTRA ROMANIA 6.00Spersallerg sol.oft x 10 ml NOVARTIS PHARMA SERVICES 22.50Spersallerg sol.oft x 10 ml NOVARTIS PHARMA SERVICES 22.50Stodal granule x 2 tuburi x 4g + distribuitor BOIRON FRANTA 16.50Stodal sirop x 200 ml BOIRON FRANTA 16.50Strepsils Clasic x 12 BOOTS ANGLIA 11.00Strepsils clasic x 24 pastile BOOTS ANGLIA 20.00Strepsils intensiv x 16cp BOOTS ANGLIA 20.00Strepsils lemon fara zahar x 16pastile BOOTS ANGLIA 16.50Strepsils Lemon x 12 tb BOOTS ANGLIA 10.00Strepsils Lemon x 24 tb BOOTS ANGLIA 17.00Strepsils menthol + eucaliptol x 24 pastile BOOTS ANGLIA 18.00Strepsils mentol+eucaliptol x 12 pastile BOOTS ANGLIA 11.00Strepsils miere + lamaie x 24 pastile BOOTS ANGLIA 19.00Strepsils miere si lamaie x 12 tb BOOTS ANGLIA 11.00Strepsils orange + vit.C x 12pastile BOOTS ANGLIA 11.00Strepsils orange x 24 tb. BOOTS ANGLIA 20.00Strepsils plus x 12 pastile BOOTS ANGLIA 15.00Sudafed 60mg x 12 compr.film EUROPHARM ROMANIA 10.50Supradyn Forte x10 compr.eff BAYER GERMANIA 27.50Supradyn Junior x 50cpr.mastic BAYER GERMANIA 41.00

S

Page 78: 82469356-Farmacia-Ta-106

78 martie

Nume Producator Pret CatenaSupradyn x 30 draj BAYER GERMANIA 38.00Symphoral 10 mg x 10 compr. ARM ARMEDICA ROMANIA 10.50Systane 10 ml ALCON ELVETIA 53.50Tantum lemon x 20pastile CSC Pharmaceuticals AUSTRIA 22.00Tantum Rosa pulb.sol.ext.500mg.x10pl CSC Pharmaceuticals AUSTRIA 32.50Tantum verde P 3mg x 2pach. x 10pastile CSC Pharmaceuticals AUSTRIA 23.00Tantum verde sol ext.0,15% x 150ml CSC Pharmaceuticals AUSTRIA 18.50Tantum verde spray 0,15 % x 30ml CSC Pharmaceuticals AUSTRIA 23.50Tantum verde spray 0.3% x 15ml CSC Pharmaceuticals AUSTRIA 22.00Tarosin x 20 compr SIC ZENTIVA 11.00Tavegyl 1mg x 20 compr NOVARTIS CONSUMER HEALTH 16.50Tavipec 150mg x 3blist x 10 caps.moi gastrorez. PHARMAZEUTISHCE AUSTRIA 16.50Tears naturale II x 15 ml sol.oft. ALCON ELVETIA 23.00Terbisil crema 1% x 15g GEDEON RICHTER UNGARIA 39.50Test sarcina OZ OZONE ANGLIA 6.00Theraflu extra raceala&gripa x 10plicuri NOVARTIS CONSUMER ELVETIA 23.00Theraflu sinus 650+ raceala&gripa x10plicuri NOVARTIS CONSUMER ELVETIA 22.50Trachisept mentol &eucalipt OZ OZONE ANGLIA 7.50Trachisept miere & fructe padure OZ OZONE ANGLIA 7.50Trachisept miere&lamaie x 16cps. OZ OZONE ANGLIA 7.50Trachisept miere&propolis OZ OZONE ANGLIA 11.00Triferment x 30 draj. B. BIOFARM SA-ROMANIA 11.00Tusogal sirop x100ml LARO LAROPHARM ROMANIA 8.00Unguent cu nicot.metil x 50 g ARM ARMEDICA ROMANIA 8.00Upsarin Vit C x 10 compr.eff UPSA FRANTA 4.00Upsarin Vit.C x 20 compr.eff UPSA FRANTA 6.50Upsavit Vit.C 1000mg x 10 compr.eff UPSA FRANTA 7.00Uricol gran.susp 5g x 6 plic PHARCO PHARM-EGYPT 7.50Urinex x 24 caps.gel PHARCO PHARM-EGYPT 11.00Vagostabyl x 40 draj. SODIMED FRANTA 20.50Venoruton 300 mg x 50 caps NOVARTIS CONSUMER HEALTH 50.50Venoruton gel 2 % x 40g NOVARTIS CONSUMER HEALTH 19.50Viatromb forte 2400ui/g emuls.cut.x 25g+pompa CSC Pharmaceuticals AUSTRIA 40.50Vibrocil aerosol x 10 ml NOVARTIS CONSUMER ELVETIA 18.00Vibrocil gel nazal x 12g NOVARTIS CONSUMER HEALTH 17.00Vibrocil sol.nazala x 15ml NOVARTIS CONSUMER ELVETIA 17.00Visine sol.oft 0.05% x 15 ml JOHNSON & JOHNSON SUA 21.50Vita C kid capsuni x 20cpr. OZ OZONE ANGLIA 4.00Vita C kid portocale x 20cpr. OZ OZONE ANGLIA 4.00Vita C kid x 20cpr.fr.de padure OZ OZONE ANGLIA 4.00Vitakid x 20cpr.eff. OZ OZONE ANGLIA 11.50Vitam sirop x 120 ml PHARCO PHARM-EGYPT 9.00Vitamax x 15 caps.moi EUROPHARM ROMANIA 39.00Vitamax x 5 caps.moi EUROPHARM ROMANIA 13.50Vitamina B-complex x 125 ml EIPICO EGIPT 8.00Vitamina C 180mg x 20cp OZ OZONE ANGLIA 4.00Vitamina C 180mg x 20cpr. eff. OZ OZONE ANGLIA 10.50Vitamina C+propolis 100mg x 20 cpr port OZ OZONE ANGLIA 5.50Vitamina E forte 100 mg x 30 caps. B. BIOFARM SA-ROMANIA 8.50Vitamine + multiminerale x 30 OZ OZONE ANGLIA 14.00Vitamisol sirop x 100ml LARO LAROPHARM ROMANIA 8.50Viusid sirop x100ml CATALYSIS SPANIA 40.00Voltaren emulgel 1% dispenser x 75ml gel NOVARTIS CONSUMER HEALTH 44.50Voltaren emulgel 1% dispenser x 75ml gel NOVARTIS CONSUMER HEALTH 44.50

T

U

V

Page 79: 82469356-Farmacia-Ta-106

79www.farmaciata.ro

Nume Producator Pret CatenaVoltaren emulgel 1% x 100 g NOVARTIS CONSUMER HEALTH 44.00Voltaren emulgel 1% x 100 g NOVARTIS CONSUMER HEALTH 44.00Voltaren emulgel 1% x 50 g NOVARTIS CONSUMER ELVETIA 28.50W Acneon x 30tb/bls WALMARK ROMANIA SRL 53.50W Antioxidant 30+6tb WALMARK ROMANIA SRL 16.00W Antioxidant x 30 compr. WALMARK ROMANIA 16.00W Artrostop crema 100 ml WALMARK ROMANIA 30.50W Artrostop Hyal x 60tb WALMARK ROMANIA SRL 111.00W Artrostop Plus x 100 compr. WALMARK ROMANIA SRL 89.00W Artrostop Plus x 30 compr. WALMARK ROMANIA SRL 36.00W Artrostop rapid 180 compr. WALMARK ROMANIA 159.50W Artrostop rapid 180tb.+artrostop hyal 60 WALMARK ROMANIA SRL 213.50W Artrostop rapid x 60compr WALMARK ROMANIA 65.50W Artrostop rapid x 90 compr. WALMARK ROMANIA 92.50W Benosen x 20tb WALMARK ROMANIA SRL 20.50W Benosen x 40tb/bls WALMARK ROMANIA SRL 38.00W Beta Karoten x 30 caps. WALMARK ROMANIA SRL 13.50W Brontisori 100mg x 30 compr. WALMARK ROMANIA SRL 21.50W Ca+Mg+Zn x 120tb WALMARK ROMANIA SRL 39.50W Calciu + D3 x 30ps WALMARK ROMANIA SRL 20.50W Ca-Mg-Zinc x 30 compr. WALMARK ROMANIA 18.50W Ca-Mg-Zn forte x 30tb WALMARK ROMANIA SRL 19.00W CA-Mg-Zn x 30tb + 6tb WALMARK ROMANIA SRL 17.00W Cartiaj de rechin 30+6cps WALMARK ROMANIA SRL 31.00W Cartilaj de rechin x 100compr. WALMARK ROMANIA 75.50W Cartilaj de rechin x 30compr. WALMARK ROMANIA SRL 34.00W Clarinol 30 tb/bls WALMARK ROMANIA SRL 49.00W Clarinol x 60 cpr WALMARK ROMANIA 83.50W Coenzima Q10 10mg x 30caps. WALMARK ROMANIA SRL 25.00W Coenzima Q10 15 mg x 30 caps. WALMARK ROMANIA SRL 36.50W Coenzima Q10 15mg x 30+6cps WALMARK ROMANIA SRL 35.50W Coenzima Q10 30mg x 30gel.(blister) WALMARK ROMANIA SRL 45.50W Coenzima Q10 60mg x 30gle.(blister) WALMARK ROMANIA SRL 75.50W Coenzima Q10+Carnitina x30caps. WALMARK ROMANIA SRL 49.00W Crom forte 200mg x 30compr. WALMARK ROMANIA 19.50W Crom picolinat x 30 compr. WALMARK ROMANIA 12.50W Denoxinal x 30 compr. WALMARK ROMANIA SRL 26.50W Denoxinal x 60 cpr. WALMARK ROMANIA 43.00W Dialevel x 30tb. WALMARK ROMANIA SRL 27.00W Dolomit x 70 compr. WALMARK ROMANIA SRL 19.00W Echinacea x 30tb WALMARK ROMANIA SRL 22.00W Echinacea x 60tb WALMARK ROMANIA 33.00W Evening Primrose 500mg x 30+6tb WALMARK ROMANIA SRL 19.50W Evening Primrose 500mg x 30compr. WALMARK ROMANIA SRL 21.50W Ginko biloba x 30 compr. WALMARK ROMANIA 22.00W Ginkoprim 40mg x 30tb/bls WALMARK ROMANIA SRL 29.50W Ginkoprim 40mg x 60tb/bls WALMARK ROMANIA SRL 49.00W Ginkoprim 60mg x 30tb/bl WALMARK ROMANIA SRL 28.00W Ginkoprim max 60mg 30+10tb WALMARK ROMANIA SRL 31.00W Ginkoprim max 60mg 60+20tb WALMARK ROMANIA SRL 51.50W Ginkoprim max 60mg x 30tb/bls WALMARK ROMANIA SRL 32.50W Ginkoprim max 60mg x 60tb/bls WALMARK ROMANIA SRL 54.00W Ginseng coreean x 30cps WALMARK ROMANIA 25.50W Guarana 30+6tb WALMARK ROMANIA SRL 14.50

W

Page 80: 82469356-Farmacia-Ta-106

80 martie

Nume Producator Pret CatenaW Guarana x 30 compr. WALMARK ROMANIA SRL 14.00W Imunactiv x 30tb. WALMARK ROMANIA SRL 35.00W Lecitina 1200mg x 30 compr. WALMARK ROMANIA 18.50W Lecitina 1200mg x 80 compr. WALMARK ROMANIA SRL 41.50W Mabelle x 30tb. WALMARK ROMANIA SRL 43.50W Magneziu 200mg x 30 compr. WALMARK ROMANIA SRL 13.50W Mega Omega 3-6-9 1200mg x 30cps WALMARK ROMANIA SRL 31.50W Memo Plus New x 30 caps. WALMARK ROMANIA 31.00W Memo Plus New x 60 caps. WALMARK ROMANIA 53.50W Minimartieni imun.caps.50tb.+figurina WALMARK ROMANIA 27.50W Minimartieni imun.porto 50tb.+figurina WALMARK ROMANIA 26.00W Minimartieni imuno capsuni x 30tb WALMARK ROMANIA SRL 24.00W Minimartieni imuno capsuni x 50tb WALMARK ROMANIA SRL 36.00W Minimartieni imuno portocale x 50tb WALMARK ROMANIA SRL 36.00W Minimartieni oligo caise x 30tb WALMARK ROMANIA SRL 25.00W Minimartieni portoc.x 30 compr. WALMARK ROMANIA SRL 23.00W Minimartieni prebio capsuni x 30tb WALMARK ROMANIA SRL 23.00W Minimartieni sirop portocale x 150ml WALMARK ROMANIA SRL 25.00W Ministelari x 30cp WALMARK ROMANIA SRL 52.50W NB Acid folic 400mcg x 50tb WALMARK ROMANIA SRL 4.50W NB Acidophilus cu bifidus x 30tb WALMARK ROMANIA SRL 29.00W NB Aloe vera 470mg x 100compr. WALMARK ROMANIA SRL 57.50W NB Calcium 500mg +D(oystercal-D) x 30tb WALMARK ROMANIA SRL 20.50W NB Calcium absorbabil x 30tb WALMARK ROMANIA SRL 28.50W NB Coenzima Q10 50mg Q-Sorb x 30cps WALMARK ROMANIA SRL 49.50W NB Echinacea 500mg extr.lichid pt.copii 2x30ml WALMARK ROMANIA SRL 67.00W NB Echinacea 500mg extr.lichid x 30ml WALMARK ROMANIA SRL 43.00W NB Ester-C 30tb 1+1 WALMARK ROMANIA SRL 25.50W NB Ester-C 500mg x 30cps WALMARK ROMANIA SRL 25.50W NB Ester-C 500mg x 60cps WALMARK ROMANIA SRL 42.50W NB Ester-C 60tb 1+1 WALMARK ROMANIA SRL 42.50W NB Herbal laxative x 30cps WALMARK ROMANIA SRL 24.00W NB Liv-a-new x 30tb WALMARK ROMANIA SRL 27.50W NB Luteina 6mg x 30cps WALMARK ROMANIA SRL 28.50W NB Manciurian Ginseng 250mg x50compr. WALMARK ROMANIA SRL 24.00W NB Melatonina 3mg x 30tb WALMARK ROMANIA SRL 24.00W NB Merisor +vitamina C&E x 30cps WALMARK ROMANIA SRL 28.50W NB Omega 3 Ulei de peste 1200mg x 30cps WALMARK ROMANIA SRL 32.00W NB Osteo Bi-flex advanced 75tb 1+1 WALMARK ROMANIA SRL 91.00W NB Osteo Bi-flex advanced x 75tb WALMARK ROMANIA SRL 91.00W NB Osteo Bi-flex triple strenght x 40tb WALMARK ROMANIA SRL 50.00W NB Prenatal x 100 compr. WALMARK ROMANIA SRL 53.50W NB Silymarin 500mg extr.lichid x 30ml WALMARK ROMANIA SRL 30.50W NB Silymarin milk x 30compr. WALMARK ROMANIA SRL 23.50W NB Tonalin CLA 1000mg x 50cps WALMARK ROMANIA SRL 103.50W NB Vitamins for hair x 65compr. WALMARK ROMANIA SRL 49.00W NB Xtreme trim phase 2 x 30tb WALMARK ROMANIA SRL 62.00W NB Xtreme trim phase 2 x 60tb WALMARK ROMANIA SRL 101.50W Omega 3 30+10cps WALMARK ROMANIA SRL 18.00W Omega 3 x 30cps WALMARK ROMANIA SRL 20.00W Omega 3-6-9 1200mg x 30cps WALMARK ROMANIA SRL 31.50W Omega 3-6-9 500mg x 30cps WALMARK ROMANIA SRL 24.50W Omega 3-6-9 x 60tb WALMARK ROMANIA SRL 51.50W Permen x 30tb WALMARK ROMANIA SRL 64.00

Page 81: 82469356-Farmacia-Ta-106

81www.farmaciata.ro

Nume Producator Pret CatenaW Pinnoslim x 30cp WALMARK ROMANIA SRL 60.50W Pinnoslim x 60cp WALMARK ROMANIA 107.50W Pregnium x 30cps/bls WALMARK ROMANIA 33.50W Pregnium x 30t b 1+1 WALMARK ROMANIA SRL 33.50W Pregnium x 60cps. WALMARK ROMANIA SRL 58.50W Pregnium x 60tb 1+1 WALMARK ROMANIA SRL 58.50W Prostenal perfect 60tb+30tb WALMARK ROMANIA SRL 78.00W Prostenal perfect x 30 cps WALMARK ROMANIA 46.50W Prostenal perfect x 60 cps WALMARK ROMANIA 78.00W Salutil x 30cps/bls WALMARK ROMANIA SRL 40.50W Seleniu 0.5mg x 30 compr. WALMARK ROMANIA SRL 18.00W Seleniu 0.100 mg 30+6tb WALMARK ROMANIA SRL 18.00W Seleniu 0.100mg x 30tb WALMARK ROMANIA SRL 18.00W Seleniu 0.50mg 30+6cps WALMARK ROMANIA SRL 18.00W Selezin ACE x 30 tb WALMARK ROMANIA SRL 20.50W Senior spectrum x 30 compr. WALMARK ROMANIA SRL 30.50W Spektrum imunactiv 30tb.+ super vit.C WALMARK ROMANIA SRL 29.50W Spektrum imunactiv 60tb. + super vit.C WALMARK ROMANIA SRL 50.50W Spektrum Imunactiv x 30 caps. WALMARK ROMANIA 33.00W Spektrum imunactiv x 60tb WALMARK ROMANIA SRL 50.50W Spirulina 500mg x 200compr. WALMARK ROMANIA 65.50W Spirulina 500mg x 30cps. WALMARK ROMANIA SRL 17.00W Spirulina 500mg+carob x30cp WALMARK ROMANIA 23.00W Spirulina x 100 compr. WALMARK ROMANIA SRL 38.50W Spirulina x100cps+spir x30cps WALMARK ROMANIA 40.50W Super Omega 3 x 30tb WALMARK ROMANIA SRL 24.00W Super Vitamina C 600mg x 30tb WALMARK ROMANIA 16.00W Urinal Akut x 10tb/bls WALMARK ROMANIA SRL 30.50W Urinal Hot Drink x 12 plicuri WALMARK ROMANIA SRL 41.50W Urinal x 30 compr. WALMARK ROMANIA SRL 22.00W Urinal x 60cpr WALMARK ROMANIA SRL 45.50W Urinal x 90cps. WALMARK ROMANIA SRL 49.00W Ursuleti x 30 compr. WALMARK ROMANIA SRL 16.50W Varixinal gel x 75 ml WALMARK ROMANIA 23.50W Varixinal gel x 75ml 2+1 WALMARK ROMANIA SRL 47.00W Varixinal x 30 compr. WALMARK ROMANIA 32.00W Varixinal x 60 compr. WALMARK ROMANIA 54.50W Vesisorb Q10 30mg x 30tb WALMARK ROMANIA SRL 51.00W Vesisorb Q10 30mg x 60tb WALMARK ROMANIA SRL 96.50W Viaderm new x 30cps. WALMARK ROMANIA SRL 31.00W Vialong x 30tb/bls WALMARK ROMANIA SRL 64.00W Vitamina B complex+vit.C 30+6tb WALMARK ROMANIA SRL 12.50W Vitamina B complex+vit.C x30cp WALMARK ROMANIA 12.50W Zinc x 30 compr. WALMARK ROMANIA SRL 15.00Zaharina 19mg x 100 compr SIC ZENTIVA 7.00Zantac 75 mg x 6 compr GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 16.50Zinkit 10 mg x 20 compr.eff WORWAG PHARMA GERMANIA 34.00Zovirax crema 5% x 2 g GLAXOSMITHKLINE ANGLIA 30.00Zymafluor 0.25mg x 400 compr NOVARTIS CONSUMER HEALTH 27.00Zymafluor 0.25mg x 400 compr NOVARTIS CONSUMER HEALTH 27.00Zymafluor 1mg x 250 compr NOVARTIS CONSUMER HEALTH 33.50Zymafluor 1mg x 250 compr NOVARTIS CONSUMER HEALTH 33.50

Z

Page 82: 82469356-Farmacia-Ta-106

82 martie

l Cabinet Stomatologic “Ciobicom” – {oseauaMihai Bravu, nr. 227, sector 3, tel. 021.316.65.51.

l Medical Care – Str. Doroban]i, nr. 42-44, sector1, tel. 021.233.97.76.

l Institutul Na]ional de Gerontologie [i Geriatrie“Ana Aslan” – Str. C\ld\ru[ani, nr. 9, sector 1, tel.031.805.93.01/02/03/04/05, 021.223.71.92/3/4.

l Spitalul Universitar de Urgen]\ Elias, ClinicaDermatologie – Bd. M\r\[ti, nr. 17, sector 1, tel.021.316.16.00 (centrala), 021.316.16.03;021.316.16.04.

l Spitalul Clinic Cantacuzino – Str. Ion Movil\, nr.5-7, sector 2, tel. 021.210.71.00.

l Spitalul Clinic Col]ea – B-dul I. C. Br\tianu, nr.1, sector 3, tel. 021.314.27.44, 021.314.27.43.

l Spitalul Clinic Caritas – Str. Traian nr. 29, tel.021.323.22.50-51/52/53.

l Clinica Garomed – {oseaua Pantelimon, nr.309, bloc 8, scara H, etaj 1, ap. 282, interfon 282,tel. 031.80.91.577.

l Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. AlexandruObregia” – {os. Berceni, nr. 10, sector 4, tel.021.334.42.66, 021.334.49.73, 021.334.49.93.

l Spitalul Clinic de Urgen]\ Sf. Pantelimon –{oseaua Pantelimon, nr. 340-342, sector 2,021.255.40.90 (centrala).

l Institutul Clinic Fundeni – {oseaua Fundeni, nr.258, sector 2, tel. 021.3180.400, 021.3180.401.

l Spitalul de Boli Cronice “Sf. Luca”, nr. 1 –{oseaua Berceni, nr. 12, sector 4, tel.021.334.30.10.

l Spitalul de Urgen]\ Chirurgie Plastic\Reparatorie [i Arsuri – Calea Grivi]ei, nr. 218, sector1, tel. 021.224.09.46.

l Spitalul Clinic de Dermato-Venerice “Prof. Dr.Scarlat Longhin” – Calea {erban Vod\, nr. 208 -16,sector 4, tel. 021.336.92.00.

l Spitalul Clinic de Urgen]\ “Sf. Ioan” – {oseauaVitan Bârze[ti, nr. 13, sector 4, tel. 021.334.50.75(central\), 021.334.51.90.

l Salon “Splend’or Style” – {oseaua Mihai Bravu,nr.75-83, bl.C 17, sc. C, ap. 99, parter, sector 2, tel.0749.512.546, 021/253.18.96.

l Spitalul Clinic Nicolae Malaxa – {oseauaVergului, nr. 12, sector 2, tel. 021/255.54.05,021.255.54.05 int. 3111.

l Centrul Medical Gynecoland – Str. Gramont nr.6-8 (Pia]a Regina Maria - Rond Co[buc), sector 4, tel.021.337.29.53, 021.336.43.73.

l S.C. Eurosanity – Calea Plevnei, nr. 44, sector1, tel. 021.311.54.54, 0723. 313.213.

l Clinica Medcenter – Int. Glucozei 37-39,sector 2, tel. 031/405.64.72.

l Clinica Life Med – Str. Potera[i, nr. 20-22,sector 4, tel. 0729.119.902.

l Salon Echo Slim – B-dul. Aviatorilor, nr. 18, ap.8-10, interfon 07, tel. 021.650.5952,0733.694.029.

l Indra Beauty Salon – Str. Zambaccian, nr. 34(zona Doroban]i), tel. 021/231.00.44.

l Studio Fusion – Calea Doroban]i, nr. 189, ap.1, sector 1, tel. 0723.387.466.

l Spitalul Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu” –Bd. Basarabiei, nr. 21, tel. 021.323.22.30,021.321.21.61, 021.321.21.61.

l S.C. Sante – {oseaua Giurgiului, nr. 48, tel.021.337.30.34.

l Medicover – Str. Monet\riei, nr. 8, sector 1, tel.021.310.16.99, 0742.231.018, 0744.677.689,sediul central.

l Medicor – Spitalul Clinic de Obstetric\-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sârbu – Calea Giule[ti,nr. 5, sector 6, tel. 021.316.12.80.

l Spitalul Universitar de Urgen]\ - SplaiulIndependen]ei, Nr. 169, tel. 021.318.05.19,021.318.05.20.

l Institutul Na]ional de Diabet, Nutri]ie [i BoliMetabolice “Prof. Dr. N. Paulescu” – Str. Ion Movil\,nr. 5-7, tel. 021.210.84.99, 021.212.07.68.

l Spitalul Clinic de Boli Infec]ioase [i Tropicale“Dr. V. Babe[” – {oseaua Mihai Bravu, nr. 281, sector3, tel. 021.317.27.21, [email protected].

l Centrul de Diagnostic [i Tratament “Dr. V.Babe[“ - {oseaua Mihai Bravu, nr. 281, sector 3, tel.021. 317.95.03, www.cdt-babes.ro.

l Centrul Medical Unirea – Arcul de Triumf, Str.Clucerului, nr. 55, sector 1, tel. 021.222.92.26-28,mobil 0726.111.474.

l Spitalul Clinic nr. 1 C\i Ferate Witting – CaleaPlevnei, Nr. 144-144, sector 6, tel. 021.317.00.68.

l Spitalul Clinic de Urgen]\ pentru Copii“Grigore Alexandrescu” – Bd. Iancu de Hunedoara,nr. 30-32, sector 1, tel. 021.316.93.72.

l Spitalul Clinic Colentina – {oseaua {tefan celMare, nr. 19-21, sector 2, tel. 021.317.47.85.

l Institutul de Pneumofiziologie “Marius Nasta” –{oseaua Viilor, nr. 90, sector 5, tel. 021.335.69.10.

l Spitalul Clinic de Urgen]\ “Sf. Ioan”(Maternitatea Bucur) – {oseaua Vitan Bârze[ti, nr. 13,sector 4, tel. 021.312.01.72, 330.57.15, 330.50.90.

Aici puteți găsi revista

Farmacia Ta

Page 83: 82469356-Farmacia-Ta-106
Page 84: 82469356-Farmacia-Ta-106