79588332 Modurile de Expunere Descrierea Literara

3
Naraţiunea Este modul de expunere prin care se relatează, într-o succesiune temporală, fapte şi întâmplări. Se bazează pe acţiune şi pe verbe. Naraţiunea presupune un narator, acţiune, personaje. Naratorul este ipostaza literală a autorului real, care povesteşte evenimentele, descrie locurile şi explică cele întâmplate. Naraţiunea este modul de expunere specific operelor epice, cu toate că poate apărea şi în operele dramatice, atunci când un personaj povesteşte ce s-a întâmplat în afara scenei. Mai poate fi întâlnit şi în poeziile lirice, în aşa-numitele poezii lirice narative. Descrierea Este modul de expunere prin care sunt prezentate caracteristicile unor obiecte. Rolul descrierii într-un text este de a situa acţiunea şi personajele, de a exprima în mod sugestiv atmosfera în care se desfăşoară întâmplările şi ajută pe cititor să-şi imagineze cum arată locurile şi oamenii. Ea se bazează pe substantive, adjective şi adverbe. Descrierea mod de expunere care stă la baza operelor lirice, dar poate fi întâlnită şi în operele epice, unde se împleteşte cu naraţiunea şi dialogul. Dialogul Este modul de expunere care reproduce în mod direct cuvintele personajelor. Prin folosirea dialogului, povestitorul îşi lasă personajele să se descrie singure, prin modul lor de a vorbi. Dialogul stă la baza operelor dramatice, dar poate fi întâlnit şi în operele epice, mai ales în schiţe, şi chiar în operele lirice, în aşa-numitele poezii lirice dialogate. Se poate vorbi şi de un dialog interior, de replici pe care un personaj le schimbă cu el însuşi. Monologul Este vorbirea unui singur personaj. Este specific operelor lirice, în care ia forma confesiunii (în poezia intimă şi de idei) sau a descrierii (în poezia descriptivă – pastel).

description

moduri de expunere

Transcript of 79588332 Modurile de Expunere Descrierea Literara

DESCRIEREA LITERAR

Naraiunea

Este modul de expunere prin care se relateaz, ntr-o succesiune temporal, fapte i ntmplri. Se bazeaz pe aciune i pe verbe.

Naraiunea presupune un narator, aciune, personaje. Naratorul este ipostaza literal a autorului real, care povestete evenimentele, descrie locurile i explic cele ntmplate.

Naraiunea este modul de expunere specific operelor epice, cu toate c poate aprea i n operele dramatice, atunci cnd un personaj povestete ce s-a ntmplat n afara scenei. Mai poate fi ntlnit i n poeziile lirice, n aa-numitele poezii lirice narative.

DescriereaEste modul de expunere prin care sunt prezentate caracteristicile unor obiecte. Rolul descrierii ntr-un text este de a situa aciunea i personajele, de a exprima n mod sugestiv atmosfera n care se desfoar ntmplrile i ajut pe cititor s-i imagineze cum arat locurile i oamenii.

Ea se bazeaz pe substantive, adjective i adverbe.

Descrierea mod de expunere care st la baza operelor lirice, dar poate fi ntlnit i n operele epice, unde se mpletete cu naraiunea i dialogul.DialogulEste modul de expunere care reproduce n mod direct cuvintele personajelor. Prin folosirea dialogului, povestitorul i las personajele s se descrie singure, prin modul lor de a vorbi.

Dialogul st la baza operelor dramatice, dar poate fi ntlnit i n operele epice, mai ales n schie, i chiar n operele lirice, n aa-numitele poezii lirice dialogate.

Se poate vorbi i de un dialog interior, de replici pe care un personaj le schimb cu el nsui.

MonologulEste vorbirea unui singur personaj.

Este specific operelor lirice, n care ia forma confesiunii (n poezia intim i de idei) sau a descrierii (n poezia descriptiv pastel).

Putem vorbi i de un monolog interior, cnd un personaj vorbete n gnd i de un monolog teatral, cnd un personaj vorbete singur, pe scen, n faa spectatorilor.

DESCRIEREA LITERAREste opera literar n versuri sau n proz, n care se prezint n mod sugestiv i plastic trsturile caracteristice ale unui col din natur, ale unui obiect, ale unei fiine, ale unui fenomen, aa cum sunt vzute ele de autor, care i exprim atitudinea fa de acestea. Sunt nfiate doar acele trsturi care l-au impresionat pe observator, oferind o viziune personal asupra realitii. n aceste opere se urmrete s se trezeasc sentimente i emoii n sufletul cititorului.n operele literare n care predomin, ca mod de expunere, descrierea, imaginea real este transfigurat prin folosirea unor procedee artistice (imagini vizuale, auditive, olfactive, tactile), a figurilor de stil (epitete, comparaii, inversiuni, metafore) sau a cuvintelor cu sensuri noi, figurate, predominnd substantivele i adjectivele.Autorul particip afectiv la cele descrise.

Carcteristicile descrierii literare :

- prezinta imagini,forme,culori (tabloul) ;- cadrul spatial si contemporal al unei actiuni ;- atmosfera generala ;- trasaturile fizice si morale ale unor personaje (portretul) ;- accentul cade pe imagini,impresii si stari sufletesti ;- urmareste obiectele si legaturile dintre ele, sugerand vizual sau auditiv,atmosfera descrisa,asa cum este perceputa de autor ;- predomina substantivele ,adjectivele si adverbele care prezinta obiectele si particularitatile lor sau ale actiunilor in care sunt surprinse ;- verbele sunt la indicativ prezent sau imperfect ;- se folosesc procedee artistice bazate pe sensurile mai putin obisnuite ale cuvintelor ;- se poate imbina uneori cu alte moduri de expunere (naratiunea si dialogul).

Descrierea stiintifica este o lucrare in proza in care sunt prezentate informatii precise despre un obiect (situatie geografica, dimensiune, elemente componente )intr-un limbaj specific domeniului descries.

Caracteristicile descrierii stiintifice :

- prezinta informatii precise, care nu depind de cel care priveste ;- se folosesc ermeni specifici domeniului descris ;- nu reflecta impresii si stari sufletesti ;- nu se folosesc procedee artistice, nici sensurile mai putin obisnuite ale cuvintelor ;- predomina subsantivele care infatiseaza precis obiectele descrise ( apartinind unei anumit cimp lexical) ;- verbele se folosesc la indicativ prezent ;- nu se imbina cu un alt mod de expunere...