73390148-Entalpia-Molara-de-Dizolvare.doc

3
Entalpia molara de dizolvare Entalpia este o marime fizica de stare, iar variatia acesteia masoara variatia de caldura interna a unui sistem chimic, ceea ce fizic se traduce prin dependenta sa de starea initiala si finala a sistemului. Fenomenul de dizolvare se caracterizeaza prin stari de agregare diferite ale componentilor initiali, regasiti dupa proces in faza unica. Dizolvarea presupune desfacerea unor interactiuni moleculare, proces ce necesita energie (endoderm) si formarea altora noi, proces exoterm, in urma caruia se elibereaza energie. Caracterul endoderm sau exoterm al procesului este dat de diferenta dintre energia cedata si cea absorbita. O reactie se numeste exoterma cand are loc cu degajare de caldura sau endoterma cand are loc cu absorbtie de caldura. Variatia de entalpie este egala in modul cu caldura, aceasta din urma fiind o marime care se refera la mediu in care are loc procesul si nu la sistemul chimic. In cazul unei reactii exoterme, mediul accepta energie sub forma de caldura; caldura va fi un numar pozitiv, iar entalpia un numar negativ. Daca reactia este in schimb endoterma, sistemul chimic preia caldura din mediu, astfel incat caldura va avea semnul “-“, iar entalpia semnul “+”. Entalpia molara de dizolvare reprezinta caldura degajata sau absorbita la dizolvarea unui mol de substanta intr-o cantitate foarte mare de solvent. Pentru a evidentia in mod practic notiunile teoretice expuse mai sus, se efectueaza urmatorul experiment. Fisa de laborator: I. Reactivi si ustensile necesare: balanta, sticla de ceas, spatula, cilindru gradat, pahar Berzelius, calorimetru (aparatul cu ajutorul caruia se masoara efectele termice ale proceselor chimice si fizice in conditii adiabatice), apa si hidroxid de sodiu solid.

description

73390148-Entalpia-Molara-de-Dizolvare.doc

Transcript of 73390148-Entalpia-Molara-de-Dizolvare.doc

Page 1: 73390148-Entalpia-Molara-de-Dizolvare.doc

Entalpia molara de dizolvare

Entalpia este o marime fizica de stare, iar variatia acesteia masoara variatia de caldura interna a unui sistem chimic, ceea ce fizic se traduce prin dependenta sa de starea initiala si finala a sistemului. Fenomenul de dizolvare se caracterizeaza prin stari de agregare diferite ale componentilor initiali, regasiti dupa proces in faza unica. Dizolvarea presupune desfacerea unor interactiuni moleculare, proces ce necesita energie (endoderm) si formarea altora noi, proces exoterm, in urma caruia se elibereaza energie. Caracterul endoderm sau exoterm al procesului este dat de diferenta dintre energia cedata si cea absorbita. O reactie se numeste exoterma cand are loc cu degajare de caldura sau endoterma cand are loc cu absorbtie de caldura. Variatia de entalpie este egala in modul cu caldura, aceasta din urma fiind o marime care se refera la mediu in care are loc procesul si nu la sistemul chimic. In cazul unei reactii exoterme, mediul accepta energie sub forma de caldura; caldura va fi un numar pozitiv, iar entalpia un numar negativ. Daca reactia este in schimb endoterma, sistemul chimic preia caldura din mediu, astfel incat caldura va avea semnul “-“, iar entalpia semnul “+”. Entalpia molara de dizolvare reprezinta caldura degajata sau absorbita la dizolvarea unui mol de substanta intr-o cantitate foarte mare de solvent.

Pentru a evidentia in mod practic notiunile teoretice expuse mai sus, se efectueaza urmatorul experiment.

Fisa de laborator:

I. Reactivi si ustensile necesare: balanta, sticla de ceas, spatula, cilindru gradat, pahar Berzelius, calorimetru (aparatul cu ajutorul caruia se masoara efectele termice ale proceselor chimice si fizice in conditii adiabatice), apa si hidroxid de sodiu solid.

II. Mod de lucru:1. Se masoara cu cilindrul gradat 250 ml apa care se toarna in vasul calorimetrului.2. Se masoara temperatura initala a apei cu termometrul atasat calorimetrului. 3. Se cantaresc cu ajutorul sticlei de ceas si a balantei 4g de NaOH si se adauga in vasul calorimetrului.4. Se agita, urmarindu-se variatia temperaturii. Cand aceasta se stabilizeaza, se noteaza temperatura finala.

III. Determinarea caldurii molare de dizolvareSe cunosc: 1. formula de determinare a caldurii degajate sau absorbite Q=mcΔt 2. caldura specifica a solutiei obtinute se considera c=4,184 J/grad*g.

! Prin calcul se va determina caldura degajata la dizolvarea a 4 grame de hidroxid de sodiu in apa. Apoi se va determina caldura degajata la dizolvarea unui mol de hidroxid in apa. Aceasta de fapt este entalpia molara de dizolvare.

Page 2: 73390148-Entalpia-Molara-de-Dizolvare.doc

IV. ConcluzieDizolvarea hidroxidului de sodiu in apa este un proces exoterm, asa cum evidentiaza calculele de mai sus. Se poate trage concluzia ca in cadrul acestui proces, sistemul chimic pierde energie, cedata mediului in care are loc dizolvarea sub forma de caldura. Altfel se explica de ce semnul caldurii este “+”, iar cel al variatiei de entalpie este “-“

Diaconescu CorinaClasa aXII-a D