700334 - str. Ciric nr.23 A tel.: 0040-232-472000 VOCEA ... scolii/mai iunie 2013(1... · Costumul...

4
VOCEA ŞCOLII VOCEA SCOLII pentru profesori, părinţi şi elevi FOAIE INFORMATIVA 700334 - str. Ciric nr.23 A tel.: 0040-232-472000 www.waldorf-iasi.ro e-mail: [email protected] AN 7 NR. 10-11 MAI-IUNIE 2013 VERA JACOBI – in memoriam În septembrie 1992, ca proaspăt învăţător în clasa I a Şcolii Waldorf Iaşi aveam multe întrebari şi puţine răspunsuri la ce era mai bine de făcut pentru copiii ce aşteptau multe de la mine, la părinţii care mi-au încredin- ţat ceea ce aveau mai scump şi mai drag. După două săptămâni de şcoală, la începutul lui oc- tombrie, a intrat în clasă doamna Vera Jacobi, profesor renumit în învăţământul Waldorf din Germania, “căpitan”, “ mareşal” în ale dăscăliei, cum a fost numită de părinţii celor 42 de copii din clasa sa! Cu profesionalism, tact, dar şi multă dăruire, mi-a îndrumat activitatea atât mie cât şi colegilor mei timp de aproape 10 ani. Verei Jacobi, eu, colegii mei, şcoala şi chiar în- văţământul Waldorf din Romania îi suntem recunoscă- tori. A muncit alături de noi cu multă dârzenie şi a făcut ca Şcoala Waldorf Iaşi să fie locomotiva învăţământului Waldorf din România. Începând cu data de 30 mai 2013 Vera Jacobi ne veghează şi ne ajută din lumea de dincolo, dar va ramâne în amintirea noastră ca OMUL căruia îi suntem recuno- scători pentru succesul nostru! Dumnezeu s-o odihnească în pace şi lumină! Teodora Vâscu VERA JACOBI NOIEMBRIE 1993 Aventura prin “Arca lui Noe” Pentru copiii grupei A de la grădinița Liceu- lui Waldorf Iasi, Ziua Copilului a venit puțin mai devreme – pe 31 mai - cu un cadou foarte frumos, o ieșire în parcul “Arca lui Noe”. continuare pg.2 SĂ NE CUNOAȘTEM TRECUTUL PENTRU A NE PROIECTA VIITORUL La Liceul Tehnologic „Dimitrie Gusti” din București s-a desfășurat pe 27 aprilie 2013 Simpozionul Regional Inte rdisciplinar Credință, adevăr, creație în închisorile comuniste. continuare pg.3 CUPRINS AVENT URA P RIN ARCA LUI NOEpg.2 OLIMPIADA GREACĂ pg.2 ABSOLVENȚI 2013 pg.2 SĂ NE CUNOAȘTEM T RECU- TUL PENTRU A NE PROIECTA VIITORUL pg.3 CLASA a VII-a ALT FEL pg.3 HAI LA TEATRU pg.4 SĂ ȘTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN pg.4

Transcript of 700334 - str. Ciric nr.23 A tel.: 0040-232-472000 VOCEA ... scolii/mai iunie 2013(1... · Costumul...

Page 1: 700334 - str. Ciric nr.23 A tel.: 0040-232-472000 VOCEA ... scolii/mai iunie 2013(1... · Costumul popular românesc, o tradiție care nu trebuie dată uită-rii, realizată, cu sprijinul

VOCEA ŞCOLII VOCEA SCOLII pentru profesori, părinţi şi elevi FOAIE INFORMATIVA

700334 - str. Ciric nr.23 A tel.: 0040-232-472000

www.waldorf-iasi.ro e-mail: [email protected]

AN 7 NR. 10-11 MAI-IUNIE 2013

VERA JACOBI – in memoriam

În septembrie 1992, ca proaspăt învăţător în clasa I a Şcolii Waldorf Iaşi aveam multe întrebari şi puţine răspunsuri la ce era mai bine de făcut pentru copiii ce aşteptau multe de la mine, la părinţii care mi-au încredin-ţat ceea ce aveau mai scump şi mai drag.

După două săptămâni de şcoală, la începutul lui oc-tombrie, a intrat în clasă doamna Vera Jacobi, profesor renumit în învăţământul Waldorf din Germania, “căpitan”, “ mareşal” în ale dăscăliei, cum a fost numită de părinţii celor 42 de copii din clasa sa!

Cu profesionalism, tact, dar şi multă dăruire, mi-a îndrumat activitatea atât mie cât şi colegilor mei timp de aproape 10 ani.

Verei Jacobi, eu, colegii mei, şcoala şi chiar în-văţământul Waldorf din Romania îi suntem recunoscă-tori. A muncit alături de noi cu multă dârzenie şi a făcut ca Şcoala Waldorf Iaşi să fie locomotiva învăţământului Waldorf din România.

Începând cu data de 30 mai 2013 Vera Jacobi ne veghează şi ne ajută din lumea de dincolo, dar va ramâne în amintirea noastră ca OMUL căruia îi suntem recuno-scători pentru succesul nostru!

Dumnezeu s-o odihnească în pace şi lumină! Teodora Vâscu

VERA JACOBI

NOIEMBRIE 1993

Aventura prin “Arca lui Noe”

Pentru copiii grupei A de la grădinița Liceu-lui Waldorf Iasi, Ziua Copilului a venit puțin mai devreme – pe 31 mai - cu un cadou foarte frumos, o ieșire în parcul “Arca lui Noe”.

continuare pg.2

SĂ NE CUNOAȘTEM TRECUTUL PENTRU A NE PROIECTA VIITORUL

La Liceul Tehnologic „Dimitrie Gusti” din București s-a desfășurat pe 27 aprilie 2013 Simpozionul Regional Interdisciplinar Credință, adevăr, creație în închisorile comuniste.

continuare pg.3

CUPRINS AVENTURA PRIN “ARCA LUI NOE”

pg.2 OLIMPIADA GREACĂ

pg.2

ABSOLVENȚI 2013 pg.2

SĂ NE CUNOAȘTEM TRECU-TUL PENTRU A NE

PROIECTA VIITORUL pg.3

CLASA a VII-a ALTFEL

pg.3

HAI LA TEATRU pg.4

SĂ ȘTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN

pg.4

Page 2: 700334 - str. Ciric nr.23 A tel.: 0040-232-472000 VOCEA ... scolii/mai iunie 2013(1... · Costumul popular românesc, o tradiție care nu trebuie dată uită-rii, realizată, cu sprijinul

Page 2

VOCEA ŞCOLII

Aventura prin “Arca lui Noe”

Ideea de a schimba sala clasei cu aerul curat, cu umbra unor copaci și cu mirosul animăluțelor a fost una minunată.

Cu ghiozdanele în spate, pline cu zarzavat și cereale pentru animale, copilașii noștri au plecat entuziasmați spre miniferma “Arca lui Noe” de la Bârnova cu un microbus, prima lor experiență de acest fel.

La poarta părculețului, copiii au fost primiți cu multă

căldură. “Stăpânul locului”, un câine mare, blând și fru-mos, ne-a salutat dând din coadă. Copilașii, plini de viață, s-au dat în trambuline, apoi în tobogane și când au obosit s-au jucat în nisip. Ritmul zilei de vineri nu a fost întrerupt, iar salata de fructe a fost servită la ora obișnuită și cu multă poftă.

După gustare, copiii au interacționat cu animalele fer-mei – un purcel drăgălaș, o familie mare de capre, iepuri, broaște testoase, porcușori de Guineea, ponei și găini cu puișori, hrănindu-le cu morcovi, varză, frunze de salată, firimituri de pâine și grâu.

Vremea a ținut cu noi, ploaia începând în momentul în care am ajuns cu toții în curtea grădiniței. Am petrecut câ-teva ore minunate în mijlocul naturii. Cu siguranță, ne dorim cu toții ca astfel de activități să fie mai numeroase, de aceea așteptăm cu nerăbdare repetarea experienței. Și da, “mai vreau o dată!”

Și nu în ultimul rând, pe această cale, vreau să-i mulțumesc foarte mult doamnei Teodora Vâscu pentru tot ceea ce face pentru noi și mai ales pentru copiii noștri.

Ludmila Munteanu - mama Elisei

Olimpiada Greaca

Ca în fiecare an şi anul acesta s-a des-făşurat Olimpiada Greacă, în perioada 17-19 mai 2013, care a reunit la Cluj toate clasele a V-a din şcolile Waldorf din ţară.

Elevii noştri, însoţiţi de un grup de părinţi şi de domnii profesori Simona Hrap, Mihaela Ichim şi Daniel Popa au fost foarte încântaţi de activităţile pe care le-au avut de făcut şi de întâlnirea cu alţi colegi din ţară. Pregătiţi de acasă cu costumaţia necesară şi multe cântecele greceşti, ei au fost animaţi de spiritul olimpiadei, de dreptate, adevăr şi prietenie şi cu aceste valori în suflet au participat cu mare entuziasm la probele de sprint, săritura în lungime, aruncarea suliţei, lupte, ştafetă şi martaton. Fiecare dintre ei a făcut parte din câte un polis grec şi, ca membri ai cetăţii, şi-au făcut steaguri, cordoane şi simboluri ale cetăţii lor.

La finalul activităţii au primit coroniţe , medalii şi di-plome pentru merite deosebite şi au servit din platouri imense de fructe. Au întâlnit greci autentici, au trăit în spiri-tul grecilor antici, au legat prietenii cu alţi colegi de vârsta lor.

Pe drumul de întoarcere spre casă s-au bucurat de o vizită la Grădina Botanică din Cluj şi şi-au amintit de eroii noştrii vizitând Cetatea Neamţului. A fost o excursie reuşită şi pentru

ei unică deoarece s-au simţit pentru câteva zile ca nişte "greci veritabili". Profesor Simona Hrap

ABSOLVENTI

CLASA a VIII-a CLASA a XII-a

PROMOȚIA 2013

“Dacă ajungi să umpli minutul trecător Cu șaizeci de clipe de veșnicii mereu, Vei fi pe-ntreg Pământul deplin stăpâ-nitor Și mai presus de toate, un OM, copilul meu. “

Dacă – Rudyard Kipling

Page 3: 700334 - str. Ciric nr.23 A tel.: 0040-232-472000 VOCEA ... scolii/mai iunie 2013(1... · Costumul popular românesc, o tradiție care nu trebuie dată uită-rii, realizată, cu sprijinul

Page 3

FOAIE INFORMATIVĂ

Să ne cunoaștem trecutul pentru a ne proiecta viitorul

De la Iași a participat doamna profesoară de limba română Olimpia Popescu, coordonatoare și reprezentantă a grupului de elevi de la liceul nostru, autori de lucrări științifice selectate în sim-pozion. Astfel, Liceul Teoretic Waldorf Iași a fost prezent prin ur-mătoarele lucrări: Elevi și studenți în temnițele comuniste de Andrada Chiriță (clasa a X-a), Canalul Dunăre-Marea Neagră – Canalul morții de Darius Chira (clasa a X-a), Povestea familiei mele deportate de Veronica Guranda (clasa a XI-a), Femei în temnițele comuniste de Katerina Matei (clasa a XI-a) și Poezia lui Andrei Ciurunga de Teona Țîmpău (clasa a XI-a). Lucrările au fost incluse pe CD-ul realizat de organizatorii simpozionului. De asemeni, Mihai Arseniuc (clasa a XI-a) a realizat afișul Expoziției Costumul popular românesc, o tradiție care nu trebuie dată uită-rii, realizată, cu sprijinul Muzeului Național al Țăranului Român, în cadrul manifestării. Cel mai emoționant moment al evenimentului a fost întâlnirea cu supraviețuitori ai închisorilor comuniste, unii dintre ei arestați la 16 ani. Printre ei fiica filosofului Mircea Vulcănescu (mort la Închisoarea Aiud), Măriuca Vulcănescu; fiica lui Toma Arnăuțoiu, liderul unei importante grupări de rezistență, „Haiducii Muscelului” din Munții Făgăraș (executat la Închisoarea Jilava), Ioana Raluca Voicu Arnăuțoiu; poetul Demostene Andronescu; prozatorul Marcel Petrișor și alții. Ei au povestit în fața elevilor și a celorlalți participanți despre aspecte ale regimului de detenție, despre ce i-a ajutat să reziste în condițiile inumane, au vorbit despre solidaritate, credință, libertate. Invitații au răspuns și la întrebările adresate de public. O tăcere desăvârșită a cuprins sala atunci când s-a citit mesajul scris special pentru această întâlnire de către „doamna temnițelor românești”, scriitoarea Aspazia Oțel-Petrescu, foarte apreciată și respectată pentru atitudinea demnă, ireproșabilă, avută în cei 14 ani de detenție politică. Cuvintele ei au mișcat audiența. Iată doar un fragment: „Ne arăta pă-rintele Arsenie Boca cum pribegim mulți ani în viață, fără să ne lămurim rostul nostru în lume. Unii pribegesc toată viața fără țintă, fără a-și afla locul și rostul. Alții, deși îl caută toată viața, nu-l găsesc sau nu sunt conștienți că l-au găsit. Dum-nezeu a ascuns în viața fiecărui om un rost pe care acesta trebuie să-l desfășoare, o chemare, un destin la care trebuie să răspundă cu toți talanții cu care a fost înzestrat. Noi, generația 1948, am fost chemați să ne opunem, fiecare cu darul său, ateismului care sufoca patria noastră, nația noastră română și ortodoxă.” (Menționez că, la cei 89 de ani, doamna nu se mai poate deplasa dincolo de spațiul primitor al locuinței sale din Roman, dar desfășoară o foarte bogată activitate spirituală, scriind cărți, articole, studii. Am avut onoarea, la București, să o reprezint, citindu-i mesajul, preluat personal din mâinile domniei-sale.) Cred că asemenea evenimente, în măsura în care ne și implicăm într-un fel sau altul, ne îmbogățesc nespus. Ele ne fac nu doar să ne cunoaștem mai bine trecutul istoric apropiat, ci să ne reconsiderăm chiar propriile existențe, raportându-le la adevăratele valori pe care le regăsim din plin în viețile acestor martiri ai neamului nostru.

Profesor Olimpia Popescu

Clasa a VII-a... altfel

În săptămâna dedicată unei altfel de educații (1-5 aprilie 2013) elev ii clasei a VII-a au desfășurat diverse activități, interesante și educative. Prima zi a fost dedicată sportului, mai exact fotbalulu i, băieții clasei câștigând campio-natul pentru clasele de gimna-ziu. Victoria a fost savurată și de colegele de clasă ale fotbaliștilor, care i-au încurajat de pe marginea terenului. A doua zi, însoțiți de doamna dirigintă, copiii clasei a VII-a

au efectuat o vizită la Tipografia Polirom unde au fost inițiați în tainele meseriei de un domn inginer, devenit instantaneu o gazdă foarte binevoitoare. Cu toții au parcurs drumul pe care și bucata albă de hârtie îl face până la produsul finit, observând atât proce-sul tehnologic automatizat, controlat electronic, cât și aportul

adus de mâinile harnice ale lucrătoarelor de la secția de ambalare. Miercuri a fost ziua în care, împreună cu cei din clasele a V-a

și a VI-a, însoțiți de doamnele dirig inte, s-a vizitat Art Georgies, un spațiu unic în care talentul și măiestria art iștilor creează vit ra-lii, tablouri pictate pe sticlă, mozaicuri în cu lori vii sau cu foiță de aur, de forme și dimensiuni variate. O adevărată simfonie a culo-rilor, un loc priv ilegiat din care n-ai fi vrut să mai pleci, fascinat de mâinile dibace ale meșterilor. Și, ca ziua să fie deplină, elevii clasei a VII-a s-au „îndulcit”, prin mijlocirea doamnei și a dom-nului Tănase, cu tort de ciocolată și cu alte bunătăți la restauran-tul Buena Vista, într-o atmosferă de familie, plină de bucurie.

Joi, împreună cu doamna profesoară de franceză, clasa a VII-a a vizitat Fabrica de cărămidă Ceramica Iași, unde au fost foarte bine primiți și călăuziț i prin toate etapele de producție.

Vineri a fost ziua distracției. Prin bunăvoința doamnei Ciobanu copiii au făcut mișcare, bucurându-se de beneficiile oferite de zumba, un stil care combină energia sportului cu eleganța și ritmul dansului.

Cred că cei care au participat la toate aceste activități au avut numai de câștigat și sunt convinsă că anul viitor vor aștepta cu nerăbdare și curiozitate o nouă săptămână de educație „altfel”.

Profesor diriginte Olimpia Popescu

Page 4: 700334 - str. Ciric nr.23 A tel.: 0040-232-472000 VOCEA ... scolii/mai iunie 2013(1... · Costumul popular românesc, o tradiție care nu trebuie dată uită-rii, realizată, cu sprijinul

700334 - str. Ciric nr.23 A tel.: 0040-232-472000

Hai la teatru!

Pe 21 martie 2013 Liceul Teoretic Waldorf a participat, prin două trupe de teatru, la festivalul-concurs „Hai la teatru!”, organizat de Teatrul Luceafărul din Iaşi. Reprezentaţiile celor două piese pregătite cu răbdare, muncă şi dăruire, s-au bucurat de susţinerea unui public numeros, alcătuit din elevii şi profesorii liceului nostru. Astfel, trupa ROGVAIV, formată d in elevi ai clasei a XI-a (Anca Apostol, Oana Airinei, Mihai Arseniuc, Răzvan Chirilă, Lucian Coll-Carol, Călin Iftimescu, Katerina Matei, Cezar Petcu, Paula Pintilie, Andrei Popescu, Maria Rotaru, Eduard Sotir şi Teona Ţîmpău), sub îndrumarea profesorilor coordonatori, Olimpia Popescu şi Laura Mihăileasa, au prezentat piesa Omul cu mârţoaga de George Ciprian, o comedie amară cu substrat psihologic transpus cu subtilitate de experimentaţii actori liceeni. De asemeni, trupa DOMINO, alcătuită din elev i ai clasei a X-a (Maria Androne, Bodan Bernacic, Adela Butnariu, Darius

Chira, Andrada Chir iţă, Beatrice Dodan, Eduard Ezariu, Daniela Florea, Livia Gheorghiu, Ana-Maria Pintilie, Sabina Popescu, Mădălina Săcăleanu, Alexandru Şutu, Andrei Traistă şi Theodora Vulpe), îndrumaţi de profesorii Olimpia Popescu şi Mihaela Balan, au interpretat comedia P rima zi de căsnicie de Ion Băieşu. Prestaţia trupei DOMINO a fost recompensată cu Premiul pentru absurdul existenţei transpus în comedie.

Felicitări tuturor participanţilor!

În replică, elevii clasei a IX-a (Cosmin Balasan, Mădălina Bosnea, Daniela Chiriac, Alexandra Cio-can, Roxana Crucianu, Răzvan Doroftei, Cristian Hodorogeanu, Eduard Ifrim, Cătălina Lungu, Horia Stan, Marian Stoian, Alexandru Teodorescu şi Cristian Vieriu), îndrumaţi de profesorii Olimpia Popescu şi Oana Andone, au pregătit şi interpretat în faţa părinţilor, a profesorilor şi a elevilor de la clasele a X-a şi a XI-a, ca aplicaţie la baza „Literatura şi celelalte arte”, două piese de teatru: Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte (dramatizarea cunoscutului basm românesc) şi parodia P acea cu zmeii. Sperăm ca cele două reprezentaţii să fie reluate pentru a fi văzute de toţi elevii liceului nostru.

A consemnat profesor Olimpia Popescu

SĂ ȘTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN

Ne amintim cu toții de săptămâna SĂ ȘTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN, d in perioada 1-5 aprilie 2013.

Am avut prilejul să ieșim puțin din atmosfera oarecum confor-mistă a orelor și am organizat câteva activități diferite. Noi, cei din clasa întâi, am vrea să împărtășim cu dumneavoastră din bucuria unei zile minunate. Fiecare familie din această clasă fusese anunțată că ne vom face unii altora momente-surpriză, momente la care să participe părinți, copii, bunici, etc.

Astfel, cu sufletele pline de emoție creatoare, am început ziua de miercuri, 3 aprilie. E incredibil cât de variate și frumoase au fost activitățile: circ, scenete comice, număr de to-be, de pian, de chitară, flaut, balet, prezentări de artă Origami, desene, colaje, lucrări d in hârtie și alte ma-teriale, pre- zentări de artă fotografică, artă cu linară, cântece, povești, recitare de poezii.

A fost o zi intensă, care a apropiat oameni, a bucurat suflete și a făcut să uităm de curgerea timpului. Am plecat cu toții gândindu-ne cum am putea să repetăm această experiență.

Profesor Irina Mîncă

IMPRES II ALE PĂRINȚILOR…

Da, a fost minunat şi pentru noi şi, sincer, nu ne aşteptam la atâta talent şi diversitate. O atmosferă deosebită. Mulţumim pentru oportunitatea de a ne descoperi şi de a oferi copiilor o experienţă de neuitat.

Oana si Alexandru Paicu Vă mulțumim pentru această zi cu adevărat altfel, în care cu toții am simț it bucuria de a ne reîntâlni cu oameni calzi și am avut

ocazia să facem atâtea lucruri frumoase împreună. Copiii au fost încântați și suntem siguri că această activitate este un sprijin în educația lor și a ajutat la îmbunătățirea legăturilor cu educatorii, părinții și cu școala. Cred că și pentru noi părinții a fost o experiență folositoare.

Aurelian și Liliana Cotică

Liceul teoretic Waldorf Iaşi organizează Tabăra de vară în perioada 24- 28 iunie 2013. Atelierele care se vor desfăşura vor fi: - Dans, muzică, ritmuri - d-l prof. Pet rică Turbatu; - Teatru - prof. Simona Hrap; - Limba engleză - prof. Oana Andone; - Confecţionare de instrumente muzicale, păpuşi din burete, modelaj şi pictură - prof. Diaconu Angela şi Liliana Anton; - Hai să povestim! - prof. Morariu Floricica - Teatru, desen de forme şi artă decorativă - prof. Mihaela Balan.

Tabăra se adresează elevilor de grădiniţă, din învăţământul primar şi gimnazial. Copiii pot să-şi aducă şi prieteni sau prietene din afara şcolii noastre. Taxa de participare este de 100 lei, taxă care include costul materialelor şi masa de prânz. Elevii trebuie să-şi adu-că un castronel, o lingură şi o fu rculiţă pentru a lua masa de prânz.

Pentru înscrieri şi relaţii suplimentare vă rugăm să vă adresaţi d-nei profesor Ichim Mihaela, telefon 0743598687.

Vacanță plăcută tuturor! VOCEA ȘCOLII poate fi citită pe http://groups.yahoo.com/group/voceascolii/ și www.waldorf-iasi.ro