54204142-Sterilizarea

5
STERILIZAREA Sterilizarea este procedeul prin care sunt indepartate sau distruse toate microorganismele vii de pe suprafata si din interiorul unor obiecte. Dezinfectia = distrugerea unor grupe de microorganisme, mai ales patogene prin metode chimice. Asepsia este ansamblul masurilor luate prin care se previne contaminarea unor materiale si organisme, in primul rind omul, cu microorganisme. Metode de sterilizare: Pentru sterilizare se folosesc mai ales metode fizice. In alegera metodelor folosite trebuie sa se tina seama de sensibilitatea microorganismelor fata de actiunea unor factori de mediu extern si de calitatile fizice si chimice ale materialului supus sterilizarii. Metodele fizice: 1. Sterilizarea prin caldura uscata: a.Incalzirea la incandescenta b.Flambarea c.Sterilizarea cu aer supraincalzit ( cuptorul Pasteur = Poupinel) d.Incinerarea 2.Sterilizarea prin caldura umeda: a Fierberea b Pasteurizarea c Tindalizarea d Sterilixarea cu vapori curenti e Sterilizarea prin vapori sub presiune

description

hik

Transcript of 54204142-Sterilizarea

Page 1: 54204142-Sterilizarea

STERILIZAREA

Sterilizarea este procedeul prin care sunt indepartate sau distruse toate microorganismele vii de pe suprafata si din interiorul unor obiecte.

Dezinfectia = distrugerea unor grupe de microorganisme, mai ales patogene prin metode chimice.

Asepsia este ansamblul masurilor luate prin care se previne contaminarea unor materiale si organisme, in primul rind omul, cu microorganisme.

Metode de sterilizare:Pentru sterilizare se folosesc mai ales metode fizice.In alegera metodelor folosite trebuie sa se tina seama de sensibilitatea microorganismelor fata de actiunea unor factori de mediu extern si de calitatile fizice si chimice ale materialului supus sterilizarii.

Metodele fizice:

1. Sterilizarea prin caldura uscata:

a.Incalzirea la incandescentab.Flambareac.Sterilizarea cu aer supraincalzit ( cuptorul Pasteur = Poupinel) d.Incinerarea2.Sterilizarea prin caldura umeda: a Fierberea b Pasteurizarea c Tindalizarea d Sterilixarea cu vapori curenti e Sterilizarea prin vapori sub presiune ( autoclavare )f.Ultrasuneteg.raze UVh.raze roentgen si raze gama

Pregatirea materialelor in vederea sterilizarii:

Materialele care vor fi sterilizate necesita o curatire prealabila, spalare, uscare.Materialul infectios care a rezultat din activitate va fi neutralizat prin sterilizare, indepartat de pe sau din obiectele folosite si apoi acestea vor fi curatate, spalate, uscate si sterilizate in vederea unei noi utilizari.

Metode de sterilizare prin caldura uscata:

Page 2: 54204142-Sterilizarea

Incalzirea la incandescenta:Ex. Ansa bacteriologica se mentine in flacara pana se inroseste, iar apoi se lasa sa se raceasca. Se repeta la fiecare utilizare. Flambarea:Trecerea rapida a obiectelor prin flacara. Ex. Eprubetele, baloanele Sterilizarea cu aer supraincalzit:Se face in cuptorul Pasteur (sau Poupinel) Sterilizarea se face la 180°C timp de o ora, determinind carbonizarea microorganismelor, forme vegetative sau spori. Temperatura de 180°C este necesara deoarece caldura uscata are o putere redusa de patrundere.Se aplica pt. obiecte din sticla si portelan (nu obiectelor cu parti metalice, a celor din cauciuc, lichide)

Metode de sterilizare prin caldura umeda:

Fierberea = sterilizare incompleta deoarece nu actioneaza asupra tuturor sporilor. Timpul de sterilizare este de minimum 30 min., din momentul inceperii fierberii. Se foloseste pentru sterilizarea instrumentelor ce se utilizeaza imediat. Pasteurizarea = sterilizare partiala, fiind distruse doar formele vegetative prin coagularea proteinelor la temp. sub 100°C.Incalzirea se face in baia de apa la 60-65°C timp de 30 min., 70-75°C timp de 15 min., sau 85-90°C citeva secunde urmata de racirea brusca la 4°C.Metoda reduce nr. microorganismelor si opreste trecerea sporilor in forme vegetative.Se utilizeaza in special pt conservarea unor produse alimentare ( produse lactate, alcoolice)

Tindalizarea=sterilizare fractionata sau discontinua. Se incalzesc produsele in baia de apa consecutiv 3-8 zile, timp de 1-3 ore intre 60-100°C. Intre incalziri materialul este pastrat la 4°C.Metoda este aplicata in special pt lichidele care peste 100°C se altereaza ( unele medii de cultura). Autoclavarea (sterilizare prin vapori de apa sub presiune)Caldura umeda sub presiune fiind mai penetranta, este cea mai sigura metoda de sterilizare.Ridicind presiunea vaporilor de apa la 1 atm., se realizeaza o temp. de 120°C care in 30 min. distruge atit formele vegetative cit si sporii. La ½ atm. corespunde o temp. de 115o C, iar la 2 atm. Corespunde o temp de 134oC.Autoclavul:Este un recipient metalic cu peretii dublii rezistenti. Este prevazut cu un capac care-l inchide ermetic. Pe capac sunt 3 dispozitive: manometru, robinetul de vapori pentru indepartarea aerului si a vaporilor de apa si supapa de siguranta. Lateral exista un robinet de scurgere. In interior este un gratar pe care se pune recipientul cu obiectele care urmeaza sa fie sterilizate.In autoclav se introduce apa distilata pana sub nivelul gratarului.

Page 3: 54204142-Sterilizarea

Se introduc materialele care urmeaza a se autoclava. Se inchide capacul strangand suruburile si se programeaza autoclavarea la parametrii doriti. Dupa terminarea autoclavarii nu se deschide capacul pana cand presiunea nu scade la 0.

Obiecte care se pot autoclava:

Materialul infectiosObiecte de cauciucAparate de filtratCasoletele cu materilale folosite in chirurgieNu se autoclaveaza lichidele care isi modifica structura la temp. peste 100oC.In autoclav se sterilizeaza medii de cultura, material infectios, obiecte de cauciuc, aparate de filtrat, caserole cu material chirurgical, etc.Nu se sterilizeaza lichide alterabile la peste 100°C.

Filtrarea:Este o sterilizare prin care microorganismele sint retinute de o substanta poroasa. Se realizeaza la temp. camerei si se aplica unor lichide biologice sau solutii injectabile, care se altereaza prin tratare termica. Sterilizarea prin radiatii ionizante:Cele mai penetrante si microbicide radiatii ionizante sint razele gama. Razele gama se obtin dintr-o sursa radioactiva de cobalt-60 sau cesiu-137, dar materialul sterilizat nu devine radioactiv. Aceasta metoda se foloseste pentru sterilizarea la rece, in ambalaje, pentru produse medicamentoase, instrumentar medical si in general pentru materiale degradabile la caldura. Observatii: Una dintre cele mai severe limitari in cazul sterilizarii cu oxid de etilena este cea data de concentratia maxima de oxid de etilena (EtO) rezidual in materialul obiectului sterilizat, stiut fiind ca acesta este un produs cancerigen. In antiteza, sterilizarea cu radiatii ionizante nu produce radioactivitate in materialul iradiat si nici reziduuri chimice, care sa necesite operatii suplimentare (aerare) inainte de punerea pe piata a produsului.

Substante antiseptice si dezinfectante Ethanol (50-70%) Isopropanol (50-70%) Formaldehida (8%) Tincture de iod Antiseptic Detergenti