48371535 Cele 7 Laude Bisericesti Si Simbolistica Lor

1
SFINTELE SLUJBE ALE BISERICII – LAUDELE BISERICEŞTI – 1. Această ordine a Laudelor este dată de faptul că, potrivit Sfintei Scripturi, ziua începe de seara şi se termină în seara următoare (conform Facerea cap. I). Un ciclu complet al Laudelor poartă numirea de zi liturgică. 2. Biserica de mir este cea din construită pentru oamenii ce nu trăiesc în mănăstire, pentru mireni. 3. Tipicul este cartea care indică modul corect, din punct de vedere istoric şi simbolic, de săvârşire a sfintelor slujbe. MOMENTUL SĂVÂRŞIRII NUMIREA LAUDEI EXPLICAłIA / SIMBOLISMUL CÂND SE SĂVÂRŞEŞTE ÎN BISERICILE DE MIR? SEARA VECERNIA Aminteşte în mod simbolic de crearea lumii, dar şi de Patimile Mântuitorului, care au început seara. Este o slujbă de mulŃumire pentru ziua ce tocmai a trecut. Se săvârşeşte în ajunul (ziua de dinaintea) sărbătorilor, iar în anumite situaŃii, atunci când cere Tipicul, de dimineaŃă. PAVECERNIłA Comemorează coborârea cu sufletul în iad a Mântuitorului, pentru a îi elibera de acolo pe drepŃii Vechiului Testament. Este rugăciunea prin care îi cerem lui Dumnezeu ocrotire şi somn uşor în timpul nopŃii ce urmează. De regulă nu se săvârşeşte în bisericile de mir (cu mici excepŃii). NOAPTEA MIEZONOPTICA Aminteşte de momentul rugăciunii Mântuitorului din grădina Ghetsimani, de prinderea şi judecarea lui de către arhiereii Anna şi Caiafa, precum şi de a doua venire a Mântuitorului „ca să judece viii şi morŃii”. Este expresie a vieŃii pusă întru totul în slujba lui Dumnezeu. Nu se săvârşeşte în bisericile de mir. DIMINEAłA UTRENIA + CEASUL I Fac amândouă trimitere la începuturile creştinismului (în special la momentele de după Învierea Domnului), dar şi la perioada Vechiului Testament, în care era profeŃită venirea Mântuitorului. Utrenia este expresia mulŃumirii pentru noaptea ce a trecut, iar Ceasul I se constituie ca o cerere de binecuvântare a zilei care tocmai a început. Utrenia se săvârşeşte în fiecare Duminică şi sărbătoare. Ceasul I nu se săvârşeşte în bisericile de mir, decât cu o anumită excepŃie ( vezi mai jos). CEASUL AL III-LEA Evocă Patimile, judecarea şi condamnarea la moarte a Mântuitorului (Ceasurile I şi al III-lea), Răstignirea (Ceasul al VI-lea), Moartea pe Cruce (Ceasul al IX-lea). Sunt expresia dorinŃei omului religios de a se ruga neîncetat Sfintei Treimi. Ceasurile nu se săvârşesc, de regulă, în bisericile de mir, cu excepŃia Săptămânii Patimilor, şi anume în ziua de joi. CEASUL AL VI-LEA SEARA CEASUL AL IX-LEA

Transcript of 48371535 Cele 7 Laude Bisericesti Si Simbolistica Lor

  • SFINTELE SLUJBE ALE BISERICII LAUDELE BISERICETI

    1. Aceast ordine a Laudelor este dat de faptul c, potrivit Sfintei Scripturi, ziua ncepe de

    seara i se termin n seara urmtoare (conform Facerea cap. I). Un ciclu complet al Laudelor poart numirea de zi liturgic.

    2. Biserica de mir este cea din construit pentru oamenii ce nu triesc n mnstire, pentru mireni.

    3. Tipicul este cartea care indic modul corect, din punct de vedere istoric i simbolic, de svrire a sfintelor slujbe.

    MOMENTUL SVRIRII

    NUMIREA LAUDEI

    EXPLICAIA / SIMBOLISMUL CND SE

    SVRETE N BISERICILE DE MIR?

    SE

    AR

    A

    VECERNIA

    Amintete n mod simbolic de crearea lumii, dar i de Patimile Mntuitorului, care au nceput seara.

    Este o slujb de mulumire pentru ziua ce tocmai a trecut.

    Se svrete n ajunul (ziua de dinaintea) srbtorilor, iar n anumite situaii, atunci cnd cere Tipicul, de diminea.

    PAVECERNIA

    Comemoreaz coborrea cu sufletul n iad a Mntuitorului, pentru a i elibera de acolo pe drepii Vechiului Testament.

    Este rugciunea prin care i cerem lui Dumnezeu ocrotire i somn uor n timpul nopii ce urmeaz.

    De regul nu se svrete n bisericile de mir (cu mici excepii).

    NO

    AP

    TE

    A

    MIEZONOPTICA

    Amintete de momentul rugciunii Mntuitorului din grdina Ghetsimani, de prinderea i judecarea lui de ctre arhiereii Anna i Caiafa, precum i de a doua venire a Mntuitorului ca s judece viii i morii.

    Este expresie a vieii pus ntru totul n slujba lui Dumnezeu.

    Nu se svrete n bisericile de mir.

    DIM

    INE

    A

    A

    UTRENIA +

    CEASUL I

    Fac amndou trimitere la nceputurile cretinismului (n special la momentele de dup nvierea Domnului), dar i la perioada Vechiului Testament, n care era profeit venirea Mntuitorului.

    Utrenia este expresia mulumirii pentru noaptea ce a trecut, iar Ceasul I se constituie ca o cerere de binecuvntare a zilei care tocmai a nceput.

    Utrenia se svrete n fiecare Duminic i srbtoare. Ceasul I nu se svrete n bisericile de mir, dect cu o anumit excepie ( vezi mai jos).

    CEASUL AL III-LEA

    Evoc Patimile, judecarea i

    condamnarea la moarte a Mntuitorului (Ceasurile I i al III-lea), Rstignirea (Ceasul al VI-lea), Moartea pe Cruce (Ceasul al IX-lea).

    Sunt expresia dorinei omului religios de a se ruga nencetat Sfintei Treimi.

    Ceasurile nu se svresc, de regul, n bisericile de mir, cu excepia Sptmnii Patimilor, i anume n ziua de joi.

    CEASUL AL VI-LEA

    SE

    AR

    A

    CEASUL

    AL IX-LEA