47084673 Proiect Rochia de Ocazie

download 47084673 Proiect Rochia de Ocazie

of 33

Transcript of 47084673 Proiect Rochia de Ocazie

Proiectarea si finisarea produsului

Realizarea produsului ROCHIA DE OCAZIECUPRINS

Etapa I

Descrierea produsului Generaliti ..........................pag. 02

Etapa II

Alegerea materialului .................................................pag. 06

Etapa III

Proiectarea produsului clasic ......................................pag. 11

Etapa IV

Transformarea tiparului clasic n model .....................pag. 14

Etapa V

Adaosurile folosite .....................................................pag. 15

Etapa VI

Unelte i utilaje folosite la confecionarea produsuluipag. 16

Etapa VII

Pregtirea materialelor pentru croit ............................pag. 25

Etapa VIII

ncadrarea abloanelor pe material .............................pag. 27

Etapa IX

Procesul tehnologic de confecionare a produsului ....pag. 29

Etapa X

Finisarea produsului ...................................................pag. 30

Etapa XI

Norme generale de protecie a muncii i P.S.I. ..........pag. 32

Etapa XII

Reclama produsului ...................................................pag. 36

Bibliografie ................................................................pag. 37

Etapa I

Descrierea produsului Rochia pentru femei este o combinaie ntre bluz i fust.

Ea poate fi prevzut cu o tietur pe linia taliei sau cu o bucat de material. Prin proiectarea lungimii sale rochia poate fi:

Scurt

Medie

Normal

Lung

Din punct de vedere al modelului poate fi:

Clasic

Chimono

Evazat etc.

Rochia de ocazie este o vestimentaie clasic pentru diferite festiviti i de aceea trebuie s aib o linie modern i mai ales elegant.

Ca lungime rochia de ocazie se confecioneaz n modele lungi pn la glezne, n modele cu lungime normal i modele scurte.

Linia de mod a rochiilor de sear este clasic, simpl, ajustat pe corp, dreapt sau uor evazat. Materialele ce se folosesc sunt esturile fine din ln sau mtase, cu imprimeuri mari i culori puternice ce scot n eviden elegana i bunul gust. Pentru un plus de frumusee se utilizeaz frecvent combinaii de materiale decorative ce se aplic la mnec, corsaj sau fust.

Prile componente ale rochiei clasice sunt:

Faa

Spatele

Mnecile

Gulerul

Vedere din fa

Vedere din spate

Moda mbrcmintei

Moda reprezint preferinele n materie de mbrcminte ce predomin la un moment dat n cadrul societii.

mbrcmintea ca obiect vestimental, difer de la o zon geografic la alta att pe plan mondial ct i pe plan mondial. Acestea deosebiri sunt determinate de factorii climatici i naionali care determin regiunile geografice respective.

Apariia modei la mbrcminte este determinat de o serie de factori decisivi cum ar fi: linia de concepie, materiile prime i auxiliare aprute n zona geografic n care triete populaia, motivele populare din zon i destinaia mbrcmintei.

Frumuseea mbrcmintei este ansamblul de forme, armonii i culori pe care trebuie s le ndeplineasc vestimentaia oamenilor.

Etapa a II-a

Alegerea materialului pentru rochia de ocazie

Pentru producerea mbrcmintei se folosesc materiale textile de baz i materiale auxiliare. Aceste materiale la mbrcminte au roluri diferite i se adapt n funcie de specificul produsului la care se aplic i de destinaia acesteia n procesul purtrii.

Dup importana pe care o au n comparaia produsului materialele utilizate pot avea funcia de baz fiind numite materiale de baz, sau funcia auxiliar denumite materiale auxiliare.

Materiale de baz

Rolul principal n componena unui obiect vestimentar l ndeplinete materialul de baz. Ca urmare, materialul de baz se numete materialul care ndeplinete funcia principal la produs i este ntrebuinat la confecionarea feei produsului.

Pentru confecionarea mbrcmintei se pot folosi diferite materiale de baz, aceasta fiind n funcie de produs (jachete, pardesiuri, rochii etc.) ct i funcie de care are produsul confecionat n procesul purtrii (mbrcminte de sear, lucru etc. ).

Materialele care pot fi utilizate cu rol de material de baz sunt esturile, tricoturile, blnurile, piei naturale sau sintetice i textile neesute.

esturile din mas sunt materiale textile obinute prin ncruciarea firelor de mtase cu mtase natural sau cu alte fire. esturile care conin numai fire din mtase se numesc esturi din mtase naturale, iar cele care conin i alte fire se numesc esturi tip mtase sau mtase n amestec.

esturile din mtase se produc pe lime de 100 cm n culori uni, cu imprimeuri florale sau cu dungi i carouri.

Tricoturi

Pentru mbrcmintea exterioar sunt tricoturile care se produc din fire de bumbac, ln, mtase, fire sintetice sau fire n amestec.

Tricoturile destinate mbrcmintei exterioare sunt mai groase dect cele pentru lenjerie i cu un grad mai ridicat la rezisten i stabilitate.

Culorile sub care se produc aceste esturi sunt diversificate, ele putnd i n culori uni i cu desene n relief sau n culori.Satenul

Satenul are n compoziie vscoz ce este o fibr sintetic utilizat foarte des datorit bunelor sale caliti.

Satenul utilizat are urmtoarele caracteristici:

Limea materialului, n general, este de 140-150 cm iar n cazul meu are limea de 150 cm, permind ncadrarea abloanelor pe material dublu.

Compoziia fibroas n urzeal este de 100% vscoz

Desimea materialelor n urzeal este de 27 fire / cm2 iar n bttura este de 32 fire / cm2.

Higroscopicitatea: este proprietatea fibrelor textile de a absorbi vaporii de ap din mediul ambiant.

Satenul este un material higroscopic pentru ca vascoza are rezisten mare 11% i datorit acestor factori materialul este igienic, absoarbe foarte bine transpiraia i asigur aerisirea corpului.

La utilizare, vscoza se comport destul de bine, se spal cu ap cald la o temperatur de 40o - 60o C, rezist la centrifugare, la curire chimic, dar nu este rezistent la fierbere.

Deoarece materialul este puin ifonabil necesit o netezire, dar i o clcare cu fierul cu termostat cu aburi, la o temperatur de 100oC.

Stabilitatea dimensiunilor este destul de bun, de aceea materialul nu intr la ap, deci nu necesit rezerve mari de ablonare.

Acizii i substanele oxidante, alcanii produc degradarea rapid a fibrelor, mai ales la temperatura mai mare de 60o - 70o C.

Uniformitatea, netezirea si moliciunea fibrei depind de condiiile de filare i de finisare.

Aceste caracteristici determin calitatea firului obinut.

Satenul este un material cu un tueu plcut, moale, de aceea se ajusteaz frumos pe corp, are un luciu puternic, argintiu care d o not de elegan cmii de noapte.

Gardul de finee a fibrei de vscoz este mai mare. Trebuie avut n atenie c materialul arde repede cu o flacra strlucitoare, cu miros de hrtie ars i rezult o cenu de culoare deschis.

Satenul se folosete n toate anotimpurile, dar cel mai mult se ntrebuineaz la produsele de mbrcminte care se poarta vara deoarece produce senzaie de rcoare si confort.

Materialele care se confecioneaz din fibre de vscoz au domenii de utilizare multiple n confecionarea articolelor decorative, tehnice (din fire de nalt rezisten) i n articole de mbrcminte cum ar fi:

Tricoturi: lenjerie de corp, ciorapi

esturi: n sezonul de var, cptueala pentru nclminte i nu n ultimul rnd pentru mbrcminte de ocazie i lenjerie intim ( cmi de noapte, chiloi, sutiene, etc).

Materiale auxiliareCa materiale auxiliare se consider materiale utilizate la confecionarea mbrcmintei care n funcie de produs i model.

Principalele materiale auxiliare sunt: cptuelile, ntriturile, aa de cusut, furniturile i diverse garnituri.

Aa de cusut

Este o materie auxiliar folosit la asamblarea i prelucrarea mbrcmintei sau pentru alte scopuri.

n industria de confecii aa de cusut are diferite ntrebuinri i se produce din fire naturale sau sintetice clasificndu-se astfel:

Dup destinaie n procesul confeciei:

aa pentru custuri tighel avnd fineea n m: 48/3; 54/3; 85/3 i 100/4 sau exprimat n tex (Tx): 21X3; 19X3; 12X3; 12X3 i 10X4.

Aa pentru custuri tigheli, este o a obinuit care se folosete n procesul confecionri, la custuri de mbinare sau de fixare a detaliilor mbrcmintei.

Aa sintetic

Este produs din fire sintetice pure, sau n amestec cu fire naturale. Aceasta a este utilizat la coaserea mbrcmintei din esturi i tricoturi de natur sintetic sau n amestec cu alte fibre.

De asemenea aa sintetic mai poate i ntrebuinat la coaserea articolelor din blnuri. Alegerea aei de cusut a mbrcminte, se face avndu-se n vedere produsul de confecionat, materialele folosite la confecionare i culoarea materialelor utilizate.

n general, la alegerea aei de cusut vor i respectate urmtoarele tehnice:

- aa folosit pentru confecionare trebuie s corespund ca rezisten cu materialul de baz i auxiliar ale produsului confecionat. Un fir de a cu rezisten redus duce la degradarea vestimentului nainte de vreme prin ruperea custuri.

- fineea firului de a trebuie s corespund cu fineea materialelor la mbrcminte. n acest sens pentru asigurarea unui aspect plcut al custurii este recomandat ca firul de a s aib o finee mai mare dect materialele cusute. Aceast condiie se pune ndeosebi la materialele subiri.

- culoarea aei de cusut se stabilete la culoarea materialelor cusute, avndu-se n vedere ca aa adaptat s aib o nuan mai nchis dect materialele cusute.

- pentru coaserea materialelor sintetice, se recomand aa din fire sintetice care reprezint aceleai caracteristici cu materialele cusute(elasticitate, rezisten, aspect) sau aa din bumbac cu concentraie redus.

Etapa III

Proiectarea produsului clasic

Calculele folosite la proiectarea tiparului

IC = 167 cm

Pb = 43 cm

Ad = 2 cm

Calculul dimensiunilor de baz:

Lt = IC 2 = 167 2 = 39,75 cm

P = Pb +5 = 43 + 5 = 48 cm

Lsp = Pb + 2 = 43 + 2 = 16,33 cm

Lpt = Pb + 3 = 43 + 3 = 17,33 cm

Trasarea liniilor de baz n lungime:

AB = Pb + 10 = 43 + 10 = 20,75 cm : 5 = 4,15 cm

AT = Lt = 39,7 : 5 = 7,9 cm

Ab = L = 48 + 20 = 68 cm : 5 = 13,6 cm

AL = Lpn = 100 cm : 5 = 20 cm

Trasarea liniilor de baz n lime:

BB1 = Lsp + Ad = 16,33 + 2 = 16,9 : 5 = 3,4 cm

BB2 = Pb + Ad = 43 + 2 = 45 : 5 = 9 cm

B2B3 = Lpt + Ad + 1 = 17,33 + 7 + 1 = 18,9 : 5 = 3,8 cm

B1B4 = B1B3 (se msoar pe tipar)

Trasarea liniilor de contur

T2T3 = T2T4 = 3 ... 3,5 cm = 3 : 5 = 0,6 cm

Bb = BB1 (se msoar pe tipar)

bb1 = 4 ... 6 = 4 cm : 5 = 0,8 cm

DD1 = 5 ... 6 = 5 cm : 5 = 1 cm

tt1 = tt2 = 2 cm : 5 = 0,4 cm

D2D3 = 5 ... 6 cm = 5 cm : 5 = 1 cm

B5F = 5 ... 6 cm = 5 cm : 5 = 1 cm

t3t4 = t3t5 = 2,5 cm : 5 = 0,5 cm

B2F = B2B3 S2S3 = S2S4 = 3 cm : 5 = 0,6 cm

B2R = 4,5 cm : 5 = 0,9 cm

A2A3 = Aa + 1 = 5,6 + 1 = 6,6 cm : 5 = 1,3 cm

A2G = A3G1 = aa1 + 1 = 3 cm : 5 = 0,6 cm

GG2 = GG1 = 7,5 cm : 5 = 1,5 cm

G1 se unete cu A1Aa = Pb+Ad = 45 = 5,6 cm : 5 = 1,1 cm

aa1 = 2 cm : 5 = 0,4 cm

A1a2 = 2 cm : 5 = 0,4 cm

a2a3 = 1 cm : 5 = 0,2 cm

PP = 0,5 cm : 5 = 0,1 cm

B5P1 = B5P P1P2 = Pb 0,8 = 43 0,8 = 3,5 cm

B5P3 = P5P

P4a4 = 12 cm : 5 = 2,4 cm

P3P4 = a1a3 ( G1P + 1) a1a3 = 2,5 cm ( 0,4 + 0,2) = 2,5 0,6 = 2,1 cmEtapa IVTransformarea tiparului clasic n model

Etapa V

Adaosurile folositeAdaosurile folosite la proiectarea tiparelor sunt nite mrimi cifrice care se introduc n dimensionarea tiparelor att pe lungime cat i pe latime.

Dup funcia pe care o ndeplinesc, adaosurile pot fi:

Adaosuri de lejeritate:

Reprezint o mrime cifrica exprimata n centimetri care se introduce n calculul limii tiparului.

Adaosul de lejeritate depinde de vrsta purttorului, destinaia produsului i de linia produsului.

Adaosuri de contracie:

Reprezint mrimea cifrica care se introduce n calculul proiectarea tiparelor pe lungimea acestora.

Acest adaos are rolul de a compensa contractile care se produc n timpul prelucrrii i purtrii produsului.

Se calculeaz cu relaia:

AC=

L este lungimea produsului

C coeficient de contracie care se determin la recepia materialelor care se msoar n procente

Adaosul de corectare sau de mod K:Este un coeficient care se aplica pentru corectarea dimensiunilor unui produs n funcie de mod.

Valoarea lui poate fi pozitiv sau negativ.

Etapa VIUnelte i utilaje folosite la confecionarea produsuluiRealizarea operaiilor ce compun o piesa de mbrcminte necesita o gama variata de unelte. Felul i forma uneltelor sunt determinate de natura operaiilor, astfel ca acestea sa fie cat mai utile pentru a se obine o calitate superioara i o productivitate corespunztoare.

ntr-un proces de producie modern, rolul uneltelor de producie este foarte important.

n limbaj tehnic, uneltele i dispozitivele simple, ce uureaz executarea operaiilor sunt denumite mica mecanizare.

Unelte pentru msur i desen

Panglica sau centimetrul:

Centimetrul este o lungime de 150 cm i o latime de 2 cm. Pentru utilizarea practica panglica- centimetrul are doua fete, cifrele fiind imprimate n ordine cresctoare pe o parte de la stnga la dreapta i partea a doua de la dreapta la stnga, de la 1 la 150.

La ambele capete se capseaz o tabla protectoare care niciodat nu depete primul centimetru.

Echerul:

Este un instrument clasic pentru desen i poate avea capetele de diverse mrimi, de la 20 cm pana la 50 cm.

De obicei ipotenuza este gradata n centimetri i n milimetri, fiind astfel practica la stabilirea unor cote n timpul desenului.

El este executat din lemn sau material plastic i se folosete n special pentru trasarea dreptelor perpendiculare.

Rigla:

Este tot un instrument clasic pentru desen, care se prezint n diverse dimensiuni, fiind executat n special din lemn.

Rigla se folosete la trasarea liniilor drepte, pentru ca este gradata n centimetri i n milimetri, se poate folosi i la determinarea anumite dimensiuni, n timpul executrii desenului.

Florarul:

Este un instrument pentru desen care prin construcia sa cuprinde diverse curburi convexe i concave, absolut necesare pentru realizarea unui desen tehnic.

De obicei, florarul este executat din material plastic.

Folosirea lui la tipare sau a unor detalii, asigura ca liniile arcuite sa fie trasate corect, dnd astfel o calitate superioara lucrrilor desenate i o influenta pozitiva asupra calitii intr-un final.

Creta de croitorie:

Are forma ptrata sau dreptunghiular.

nsuirea ei este ca se deseneaz uor cu ea pe esturi, iar urmele lsate se pot terge prin simpla frecare cu o perie.

Creta se fabrica n diverse culori i n alb, astfel ca pentru orice estura sa se poat desena cu ea.

Creta de croit se folosete la nsemnarea conturilor tiparelor pe esturi, precum i la diverse nsemnri precum i la diverse nsemnri n timpul efecturii probelor, iar dup proba, la nsemnarea retuurilor de executat.Unelte pentru tiat

n condiiile produciei dup msura i comanda individuala croitul i respectiv tiatul esturii se face cu foarfecele de croitorie acionat manual.

Foarfecele de croitorie se compune din doua pri care sunt prinse intre ele cu un bold cu piulia.

Fiecare parte din foarfece are o ureche i o lama.

Urechile foarfecelui sunt diferite n funcie de mrime i destinaie, prin ele fcndu-se acionarea manuala a lamelor.

Lamele sunt de diferite forme, lungimi, latini i grosimi, n funcie de destinaia foarfecelui respectiv la tierea esturilor.

Foarfecele destinat pentru tierea materialelor subiri are forma mai mica, mai supla i ambele urechi egale n care se introduce cate un deget pentru manevrare.

Foarfecele destinat pentru broderie are un format special, ambele lame terminndu-se cu un vrf ascuit asigurnd astfel posibilitatea de a se decupa estura pe lng broderia efectuata.

Foarfecele destinat pentru tiatul esturilor mai groase are format mai mare, cu lame mai late i mai groase.

La acest tip de foarfece, urechile sunt de doua feluri:

-cea superioara este rotunde n care se introduce degetul cel mare de la mana.

-cea din partea inferioara este mai mare, de format oval, putndu-se introduce n ea trei degete.Unelte pentru cusut

n confecionarea de mbrcminte, una din principalele operaii o constituie cusutul propriu-zis.

Operaiile de cusut se realizeaz manual i cu maina de cusut. n cazul cusutului manual se ntrebuineaz acul de cusut i degetarul.Acul de cusutEste un element perfecionat cu care se pot realiza cele mai deosebite custuri manuale.

Acul de cusut se clasifica n trei grupe, dup dimensiuni:

-ace scurte

-ace semilungi

-ace lungi

Din familia acelor face parte i acul cu gmlie.

Acul cu gmlie este realizat din srm de oel, deosebirea fa de acul de cusut fiind nlocuirea urechii acului cu o gmlie.

Aceast schimbare se explic prin aceea c acul cu gmlie este destinat ca un instrument ajuttor costului prin prinderea pieselor pregtite pentru cusut

DegetarulEste un instrument important n realizarea cusutului manual.

Este executat din metal n form de trunchi de con i se fabric n dou variante:

-trunchi de con fr fund, acest tip n folosesc n special croitorii, deoarece obinuiesc ca acul s fie mpins cu latura degetului

-trunchi de con cu fund, acest tip l folosesc n special croitoresele deoarece obinuiesc s l mping acul n estur cu aceast parte, degetul este prevzut complet cu lcauri n care se proptete acul cnd este mpins n estur.

Unelte pentru clcatOperaiunile de clcat, denumite presare umidotermic, sunt importante n confecionarea unui produs de mbrcminte.Fierul de clcat

Este unealta cea mai important din procesul umidotermic deoarece fr acesta nu se poate executa fr nici o form operaia de clcat.

Fierul de clcat se fabric n mai multe tipuri n funcie de natura combustibilului i destinaia lui.

Procesul de producie n industria confeciei este dotat cu diferite utilaje att pentru coasere ct i pentru tratamentul umidotermice al materialelor i semifabricatului.

La tratamentul umidotermic al confecionrii sunt utilizate la utilaje manuale.

Utilaje pentru clcat manualMobilierul pentru clcat se folosesc pentru aezarea materialelor i produselor n procesul de clcat i se compune din;

Mese de clcat care pot fi:

-simple

-cu dispozitiv de aburire

-cu aspirator de abur

Forme de clcat care pot fi:

-perne:

-simple

-cu aspirator de abur

-cu forme portabile (mobile)

Mas simpl de clcat:

Este construit din lemn sau metal cu dimensiuni determinate de volumul produselor i tehnologia umitermic.

Masa de clcat cu abur:Se utilizeaz pentru clcarea produselor plane sau tubulare.

Masa de clcat produse plane este utilizat la operaiile de netezire, aburire i desclcare.

Mainile folosite la confecionarea produsului1 Maina simpl de cusut:Maina simpl de cusut este utilizat pentru executarea custurilor tighel, formate din dou fire de a, unui la ac i cellalt la suveic.

Aceast main este acionat de un motor electric cu putere P de la 0,25 pn la 0,4 Kw, asigurnd o vitez de coasere de la 2000 pn la 6000 mpunsturi pe minut.

Pentru studiul de fa se adopt maina Metalotehnice clasa C 4310, fiind o main nou i modern cu viitor pentru industria confeciilor din ara noastr.

Maina clasa C4310 funcioneaz cu o vitez de pn la 5500 mpunsturi pe minut, realiznd o custur din dou fire de a de tipul 301.

Maina C4310 funcioneaz cu ace tip 135X5, avnd fineea de 100 pentru materialele groase i 80 pentru materialele subiri.

Custurile realizat are paii reglabili de la 0 la 4,5 mm pentru materiale groase i de la 0 la 3,5 mm pentru materialele subiri.

Puterea motorului de antrenare este P=0,4 Kw cu o turaie de 2800 rotaii/minut.

Gabaritul mesei de lucru este de 562 mm lime i 1100 mm lungime.

Rolul maini simple n procesul de producie este de a realiza custura tighel, necesar coaserii la operaiile de asamblare i fixarea detaliilor la mbrcminte.

Custura tighel este caracterizat prin aspect identic i dimensiuni egale pe albele fee ale materialului cusut.

La custura tighel paii custurii de pot depune n serie n paralel sau oblic.

n funcie de poziia pailor, custura tighel poate fi:

-tighel simplu

-tighel n paralel

-tighel n zigzag

Organele de lucru la maina de cusut

Organele de lucru ale mainii de cusut sunt cele care particip direct la formarea custurii.

Aceste organe care n timpul coaserii, vin n contact direct cu firele de a cu materialele cusute, sunt descrise n continuare

Acul: ndeplinete rolul de a transporta firul de a prin starturile de material i de forma ochiului pentru mpletire cu firul de la suveic.Dimensiunile acului difer n funcie de fineea firului de a, la fineea materialului cusut i operaia ce se execut.

n industria confeciilor din ara noastr sunt utilizate acele de main avnd fineea de la 70 la 150, crescnd din 10 n 10 sutimi de mm.

Conductorul de fir: Are rolul de conduce firul de la ac i de a-l tensiona dup ce a fost mpletit cu firul de la suveic.Apuctorul: ndeplinete funcia de a prinde bucla format.Maina Triplock

Caracteristicile tehnicofuncionale

Maina TriplocK face parte din categoria mainilor speciale de cusut i realizeaz custur de ncheiere surfilare.

Custura se realizeaz cu trei fire de a nfilate astfel: unul la ac i dou la cele dou apuctoare. Acionarea mainii se face de la un motor electric cu puterea de 0,25 KW i turaia n = 3000 rot/min, viteza de coasere fiind ntre 4000 4500 impulsuri pe minut.

Maina poate avea unul sau dou ace i poate funciona cu 2,3,4 sau 5 fire de a. Aceast main funcioneaz cu dou apuctoare:

- superior aflat n partea dreapt

- inferior aflat n partea stng

Descrierea mainii TriplocKSe compune din dou pri principale: masa i corpul mainii.

Organele de lucru ale mainii triploc sunt:

Acul: transport firul prin material i formeaz bucle pentru mpletire. Acele utilizate sunt de tipul 1886 27 x 32,5 avnd fineea de 70 80 90 n funcie de materialele prelucrate.

Apuctorul inferior : este montat n partea stng sub placa acului n vederea formrii punctului de legtur a custurii.

Apuctorul superior: este organul care conduce al doilea fir i-l depune n faa acului.

Placa acului: fiind organul care fixeaz materialul de cusut.

Transportorul: care este format din: transportorul principal i transportorul secundar

Transportorul principal e montat n fa, iar cel secundar este montat n spate.

Picioruul: este organul de lucru care are rolul de a presa materialul de cusut pe transportor.

Cuitele: sunt organele de lucru care au rolul s taie marginea materialului naintea coaserii.

Formarea custurii triplock este destinat n special operaiilor de surfilare sau ncheiat surfilat.

Pasul custurii este reglabil cu lungimea de 1,2 3,5 mm iar nlimea de 2,5 6 mm cele trei fire de a se nfilez astfel:

-firul de coasere este nfilat la ac i trece prin straturile de material mbinnd detaliile.

-un al doilea fir este condus la apuctorul inferior care e montat n stnga acului avnd rolul de festonare a marginilor.

-al treilea fir este condus la apuctoerul superior care se afl n dreapta acului i are rolul de legtur a firului de la ac i de la apuctorul inferior.

Deservirea mainii se face de ctre un singur muncitor, care trebuie s respecte toate regurile de pregtire pentru lucru:- nfilarea aei

- reglarea custurii

- coaserea i ncheierea lucrriiCoaserea propiuzis se face dup ce custura este reglat, prin acionarea pedalei care ridic picioruul pentru a introduce materialul sub picioru.

Curirea mainii se face zilnic de deeuri textile.

Normele de ntreinere a mainii prevd urmtoarele lucrri:

- curire

- ungere

- intervenii accidentaleEtapa a VII-a

Pregtirea materialelor pentru croit

Procesul de producie n industria confeciilor se desfoar pe faze de fabricaie n care sunt grupate operaii i lucrri specifice fiecrei etape de lucru.

Una din aceste faze ale fabricaiei mbrcmintei este pregtirea materialelor pentru croit.

n cadrul acestei faze se execut lucrri pregtitoare croirii care cuprind operaii n funcie de materialele ce se prelucreaz.

Ca operaii principale ale acestei faze de fabricaie deosebim: decatarea esturilor, clcarea materialelor textile, controlul i sortarea materialelor, ablonarea i calculul loturilor.

Decatarea i clcarea materialelor textile:

Operaiile de clcare i decatare se aplic la nceputul pregtirii pentru croit, avnd ca scop s asigure materialelor textile un aspect plcut privind netezirea, luciul, uniformitatea i reducerea contraciei.

n ordine tehnologic este necesar asigurarea stabilitii dimensionale a materialelor.

Ceea ce se obine prin decatarea i apoi definirea aspectului care se stabilete prin clcare.

Decatarea materialelor

Decatarea este operaia de eliminare a luciului i reducerea contraciei din esuturi.

Aceast operaie se efectueaz prin umezirea esturilor i uscarea lor n scopul fixrii la dimensiunile normale.

Decatarea poate fi realizat manual cu maina de clcat, sau mecanizat cu ajutorul mainilor de decatat.

n producia industrial decatarea se realizeaz n cadrul esturilor sau poate fi efectuat n ntreprinderile de confecii la pregtirea materialelor pentru croit.

Decatarea manual const n aburirea materialelor tip ln i apoi uscarea acestora prin clcare fr a fi tensionate.

Operaia se desfoar pe o mas de clcat unde estura sau tricotul se aeaz lejer( fr a fi tensionat) i apoi se calc cu o pnz umezit i bine stoars.

Reducerea la esturi tip bumbac se face prin punerea acestora n ap timp de 6 - 8 ore dup care se pun la uscat i se calc pe direcie diagonal firului din estur.

Pentru decatare se folosesc diferite maini n funcie de compoziia i natura esturilor.

Mainile pentru decatare sunt: maina de decatat cu band, maina de decatat pe seciuni de lucru

Clcarea materialelor textile

Clcarea materialelor este procesul umidotermic care se aplic materialelor textile n scopul netezirii i imprimrii unui aspect mai plcut prin aplatizare i eliminarea denivelrii formate n masa materialelor.

Etapa a VIII-a

ncadrarea abloanelor pe material

ablonarea materialelor

ablonarea este operaia de conturare a abloanelor pe suprafaa materialelor de croit.

Aceast operaie cuprinde lucrri de aezare a abloanelor i apoi trasarea croitului pe material.

Pentru executarea operaiei de ablonare se folosesc diferite procedee, cum ar fi:

ablonare prin conturare cu cret sau creion, ablonare cu trafarete, ablonare (ncadrare) cu calculator

Indiferent de procesul folosit, la efectuarea acestei operaii trebuie inut seama de urmtoarele condiii tehnice:

-aezarea abloanelor pe material se va face prin respectarea firului de urzeal, din material cu firul indicat pe ablon

-aezarea abloanelor pe material se va face conform indicaiilor marcate pe abloane

-respectarea flauului i a desenului din material la toate piesele componente

-aezarea i combinarea abloanelor pe material se va face avndu-se n vedere ca suprafaa materialului s fie ct mai raional

ablonarea prin conturare

Se va face prin amplasarea abloanelor pe material i apoi trasarea conturului acestora cu cret sau creion special.

abloanele se pot aplica pe materialul dublu sau pe materialul desfcut.

Materialul ablonat pe desfcut este utilizat mai raional dect cel pe dublu prin faptul c marginea desfcut are mai multe posibiliti de ncadrare a abloanelor.

Dup numrul completelor de abloane folosite pentru un pan ablonrile pot fi simple sau combinate.

ablonrile simple

Cuprind completul de abloane pentru un produs i pot fi aplicate att pe materialul dublu ct i pe materialul desfcut.

ablonrile combinate

Cuprind dou sau mai multe complete de abloane.

ablonarea cu trafarete

Are un randament ridicat, dar confecionarea traforetelor este destul de costisitoare. Pentru aplicarea acestui procedeu se formeaz panul de material peste care se aaz trafaretul de conturat( marcat) pe suprafaa materialului.

Conturarea trafaretului pe margine se face cu praf de talc sau praf de cret, folosindu-se u burete sau un tampon.

ablonarea prin calculator

Este operaia modern care se aplic numai la ntreprinderile dotate cu calculator.

Operaia se desfoar la o mas de lucru dotat cu calculator unde se stabilesc ncadrarea abloanelor i consumul stabilit pentru fiecare ncadrare.

Dup o ncadrare se face transpunerea la scara 1: 1 pe hrtie urmnd ca acesta s fie folosit ca ablon de croire.

Etapa a IX a

Procesul tehnologic de confecionare a produsului

Procesul confecionrii produselor vestimentare parcurge dou etape principale:

- prelucrarea detaliilor

- asamblarea detaliilor

Operaiile componente ale acestor etape sunt:

- operaii de mbinare i fixare a detaliilor,

- operaii de formare,

- operaii de presare,

- operaii de subiere,

- operaii de ntindere,

- operaii de aburire,

- operaii de netezire etc.

Detaliile principale: faa i spatele

Detaliile secundare: bretele, accesorii

Controlarea tuturor detaliilor dup croire.

ndeprtarea tuturor defectelor (cnd e cazul) n procesul croirii.

Surfilarea detaliilor faa i spatele, prile laterale.

Finisarea decolteului cu o benti ornamental.

Executarea penselor n fa i n spate.

nchei prile laterale i descalc.

Finisarea prin custur ascuns a aplicarea bentielor.

Se realizeaz detaliile secundare bentiele.

Prinderea bentielor partea superioar i custura ascuns.

Finisarea parii inferioare i a liului (drept).

Etapa a X a

Finisarea produsului

Clcarea materialelor e procesul umidotermic care se aplic materialelor textile n scopul netezirii i imprimrii unui aspect mai plcut prin aplatizarea i eliminarea denivelri formate n masa materialelor.

Procesul umidotermic

Procesul umidotermic consum ntre 10 30 % din totalul timpului destinat confecionrii unui produs.

mbrcmintea confecionat din materiale textil tip ln necesit o tratare umidotermic mai intens, iar mbrcmintea din materiale tip bumbac necesit trecerea mai uoar.

Materialele din fire sintetice fa de cele din ln i bumbac necesit o clcare uoar la temperaturi i presiuni reduse.

Operaiile tratamentului umidotermic

Procesul umidotermic cuprinde urmtoarele operaii:

netezirea, desclcarea custurilor, presarea, modelarea, aburirea sau decatarea.

Netezirea Se aplic att la materiile prime i semifabricatelor ct i la produsele finite.Desclcarea custurilor: Are ca scop fixarea prin clcare i rezerve, custura se descalc cu maina manual direct pe faa ntriturii a produsului.Presarea produsului Operaia de presare se aplic la detaliile de mbrcminte.Aceast operaie se face la presarea gulerelor, reverelor, buzunarelor i a mnecilor.

Modelarea

Este operaia de tratament umidotermic care produsele i detaliile de mbrcminte se modeleaz prin clcare.

Aburirea Const n umezire, de clcare a detaliilor produsului de confecionare.Aburirea se aplic la mbrcminte n faza final cu scopul de a definitiva forma i aspectul final al produselor. Operaia de aburire se efectueaz cu maina de clcat manual sau cu presa de clcat.

Etapa a XI - a

Norme generale de protecia muncii i P.S.I.Protecia muncii constituie un ansamblu de activiti instituionale avnd drept scop asigurarea celor mai bune condiii n desfurarea procesului de munc, aprarea vieii i integritii corporale i societii salariailor i altor persoane participante la locul de munc.

Normele de protecia muncii se aplic cursanilor, salariailor, persoanelor angajate cu convenie civil precum i elevilor, studenilor n perioada efecturii proteciei profesionale.

Echipamentul individual de protecie reprezint mijlocul cu care este dotat fiecare participant n procesul de munc pentru a fi protejat mpotriva facturilor de risc.

nainte de nceperea lucrului operatorul, cursantul va verifica dac utilajele sau mainile se gsesc n stare perfect de funcionare.

Prin accidentul de munc se nelege vtmare violent a organismului precum i intoxicaia acut i profesional care are loc n timpul procesului de munc sau ndatoririlor de serviciu indiferent de natura juridic a contractului la baza cruia se desfoar activitatea i care provoac capacitatea temporar pentru lucru cel puin trei zile, invaliditate sau deces.

Nu se consider accident de munc, accidentul unei aciuni neglijente.

Accidentul de munc se poate clasifica n raport cu urmrile produse i numrul persoanelor accidentate:

A/Accidente invaliditate de munc de cel puin trei zile.

B/Accidente care produc invaliditate.

C/Accidente mortale

D/Accidente colective cnd sunt accidente de cel puin trei persoane n acelai timp i din aceeai cauz.

Incapacitatea temporar de munc

Aceasta e o concesiv mai puin grav a unui accident de munc i constituie incapacitate temporar a victimei care se face medical i se atest printr-un certificat.

Invaliditatea

Ca urmare a unui accident de munc const ntr-o infinitate ca urmare a unui accident care poate fi permanent i poate duce la pierderea total sau parial a capacitii de munc.

n funcie de afectarea capacitii exist urmtoarele grade de invaliditate:

Gradul 1: persoana afectat i-a pierdut total capacitatea de munc.

Gradul 2: persoana afectat i-a pierdut parial sau total capacitatea de munc.

Gradul 3: cnd persoana afectat i-a pierdut parial capacitatea de munc dar i poate continua activitatea la acelai loc de munc ns n condiiile unui program redus.

Clasificarea accidentelor de munc

A/ Dup numrul accidentate pot fi:

individual cnd este afectat o singur persoancolectiv cnd sunt afectate cel puin trei persoaneB/ Dup urmrile asupra victimei accidentele pot fi:

accidente care produc invaliditatea mortal

C/ Dup natura cauzelor directe care provoac vtmarea:

accidente mecanice la maina de cusut

accidente electrice la maina de cusut

accidente chimice

accidente termice

accidente de iradiere

1 Cauze tehnice

Starea necorespunztoare a maini i instalaiilor electrice dar i a sculelor.

lipsa dispozitivelor de protecie

defecte de structur sau lipsuri constructive

2 Cauze organizatorice

Organizarea necorespunztoare a locului de munc, aici intr:

accidente mecanice care se produc n urma unor accidente

uneltele i agregatele utilizate n procesul de producie

Accidente termice

Aceste se datoreaz aciunii vtmtoare a temperaturii ridicate sau a temperaturi mai sczute a organismului uman. Principalele accidente termice sunt:

- arsurile

- ocuri termice

Arsurile: Leziuni locale ale esuturilor produse prin aciunea unei temperaturi ridicate n urmtoarele condiii prin contact direct cu pielea.

Accidente electrice:Acestea se produc prin aciunea violent a curentului electric asupra omului se mpart n :

- Electrocutri (ocuri electrice)

- Accidente provocate de trecerea prin corpul omenesc a unui curent electric.

Arsura electric este un traumatism produs de aciunea curentului electric.

Msuri P.S.I.

Incendiul este fenomenul de ardere a materialelor combustibile prin care se produc pierderi de bunuri materiale i uneori de viei omeneti.

Arderea: este o reacie chimic prin care se combin o substan combustibil cu oxigenul, cu degajare de cldur i lumin.

Pentru combaterea incendiilor pot fi utilizate diferite mijloace, dar cele mai importante sunt:

nisipul: poate fi utilizat n combaterea incendiilor n care ard materialele lemnoase, chimice, electrice i textile.

Apa: este un mijloc principal de combatere a focului care poate fi utilizat prin diferite forme:

- jet: cnd ard materiale solide de natur lemnoas

- ploaie: cnd ard materiale fibroase(textile) pioase

- pulverizat: cnd ard materiale combustibile, solide i lichide

- abur: cnd ard materialele uscate i gazoase, iar arderea se produce n mediul nchis.

substane chimice: reprezint un mijloc important pentru combaterea focului n care ard substane chimice i electrice

Spuma mecanic: este o substan chimic care se produce prin amestec cu emulsie. Amestecul se realizeaz cu o instalaie special acionat mecanic

Bioxidul de carbon: este un gaz incolor care prin presiune trece in stare lichid fiind ru conductor de electricitate. Este utilizat la combaterea incendiilor electrice.

Etapa XII

Reclama produsului

n comercializarea oricrui produs reclama are un rol deosebit.

Un posibil afi de reclam:

Bibliografie

BIBLIOGRAFIE

Ing. Virginia Merticaru

Prof. Ing. Daniela GiurgiuMaterii prime textile

Editura Economic Post Universitar

Gheorghe CionteaUtilajul i tehnologia meseriei Confecioner mbrcminte din esturi i tricoturi

Editura Didactic i Pedagogic

Bucureti 2002

Simona Moisiu

Gabriela Neagu

Lucia CiubotariuUtilaje i tehnologie de profil

Editura Economic Preuniversitaria

Bucureti 2002

Constantin Preda

Cristian PredaMetodologii i aparate pentru controlul calitii materialelor textile destinate confecionrii produselor de mbrcminte

Editura Bid

Iai 1995

C. Stancu

M. Lucaci

I. Costache

A. AdlerTehnologia confeciilor din esturi i tricouri

Editura Didactic i Pedagogic

Bucureti 1971

Eugenia CreangCroitoria de la clasic la modern

Utilajul i tehnologia confeciilor textile Editura Didactic i Pedagogic

Bucureti 1989

Studiul materialelor din industria uoar

Editura Didactic i Pedagogic

Bucureti

Manualul croitorului

Editura Didactic i Pedagogic R.A.

Bucureti 1995

Model de afi

Rafinament i Elegan

10

10

2

8

8

2

2

3

3

4

4

3

3

3

3

4

4

PAGE 5

_1356870889.unknown