44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

download 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

of 83

Transcript of 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    1/83

    CURS 1

    Modul 1

    COMPETENTE

    ANTREPRENORIALE

    Initiere

    2010

    1

  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    2/83

    Competene antreprenoriale

    Site-ul oficial al CNFPA

    Aceste competene se refer la capacitatea unui individ de a pune ideile n practic. Aici intr

    creativitatea, inovaia, asumarea riscurilor, precum i capacitatea de a planifica i de a manageria

    proiecte n scopul atingerii obiectivelor. Aceasta sprijin indivizii nu numai n viaa lor de zi cu zi, dar

    i la locul de munc, fcndu-i contieni de contextul muncii lor, fcndu-i capabili s profite de

    oportuniti i constituie temelia pentru deprinderi i cunotine mult mai specifice cerute de cei care

    stabilesc sau contribuie la o activitate social ori comercial. Aceasta trebuie s includ contientizarea

    valorilor etice i s promoveze buna guvernare.

    Cunotine, deprinderi i atitudini eseniale care au legtur cu aceast competen:

    Cunotinele necesare includ capacitatea de a identifica oportuniti pentru activiti personale,

    profesionale i/sau de afaceri, cuprinznd o fresc a problematicii, care s arate contextul n care

    oamenii triesc i lucreaz, cum ar fi o bun cunoatere a mersului economiei, a oportunitilor i

    provocrilor cu care se confrunt un angajator sau o organizaie. Indivizii trebuie s fie, de asemenea,

    contieni de latura etic a spiritului ntreprinztor i de faptul c pot fi un exemplu de bine, cum ar fi

    comerul cinstit sau aciunile sociale.Deprinderile se raporteaz la managementul de proiect proactive (incluznd, de ex., capacitatea

    de a planifica, organiza, gestiona, conduce i delega, analiza, comunica, raporta, evalua i nregistra),

    reprezentare efectiv i negociere, precum i la capacitatea de a lucra att individual, ct i n

    colaborare cu echipa. Capacitatea de a aprecia i identifica punctele tari i slabe, de a evalua i de a-i

    asuma riscuri, dac apar, i cnd ele sunt justificate, este esenial.

    O atitudine antreprenorial se caracterizeaz prin iniiativ, atitudine proactiv n viaa

    personal i social la fel ca i n timpul orelor de lucru.Aceasta include, de asemenea, o motivare i o determinare n a veni n ntmpinarea

    obiectivelor, daca exist scopuri personale i inte comune cu alte persoane, inclusiv la locul de munc.

    2

  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    3/83

    CREATIVITATE

    Prof. Dr. ing.

    Nicolae VASILIU

    3

  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    4/83

    1. EVIDENIEREA ETAPELOR DE INIIERE A UNEI ACTIVITI CREATIVE

    Creativitatea este evident la copii, dar poate fi mai greu de identificat la tineri i adulideoarece potenialul creativ al acestora a putut fi inhibat de societate care ncurajeaz conformismulintelectual" (R. J. Sternberg).

    1.1. Conceptul de creativitate

    Creativitatea este o noiune complex care include abilitatea persoanei implicate de a combinacunotine din domenii anterior disparate, de a lua obiecte sau idei existente i a le combina n moduridiferite pentru noi scopuri. Astfel, o definiie simpl a creativitii ar putea fi: "aciunea de a combinaelemente anterior necombinate".

    Studiile asupra creativitii abordeaz subiectul din diferite perspective. Sternberg i Lubart audefinit creativitatea ca fiind abilitatea de a avea realizri deopotriv originale i neateptate, dar ipotrivite, adic utile sub aspectul satisfacerii anumitor exigene sau inte. Runco, analiznd opiniileunor psihologi care considerau creativitatea ca proces de realizare a ceva nou i util, numea astfel deconcepte ca product bias. Sensul dat termenului avea n vedere tendina de limitare a semnificaieicalitii creative sugerat de amintita definiie la obinerea unui produs tangibil: ar fi mult prea pu in s vedem realizrile creative ca pe ni te inven ii, iar procesele care conduc la acestea ca inovative sau creative.

    Creativitatea este un proces mental i social. n accepiunea general, noiunile de creativitate iinovare sunt complementare (fig.1.1).

    Fig.1.1. Creativitatea i inovarea ca surse ale valorii

    Creativitatea este privit ca un concept multidimensional, putndu-se manifesta n multiple

    domenii. Identificarea i cuantificarea naturii creativitii se poate face din perspectiva unor disciplinediferite: psihologie, psihologie social, tiine cognitive, arte, inteligen artificial, filozofie,economie, management etc. Mai mult, analiza poate atinge mai multe niveluri distincte: cognitiv,intelectual, social, economic, artistic, literar etc. Dificultatea definirii creativitii rezid n asocierileparticulare ale acestui concept cu artele, n natura complex a creativitii i n varietatea teoriilor careau fost dezvoltate pentru a o explica. Muli oameni asociaz creativitatea n special cu artele: muzica,teatrul, dansul, literatura etc. care sunt deseori denumite "arte creative". Aa cum s-a precizat mai sus,creativitatea nu este proprie numai pentru arte, ci este la fel de fundamental pentru progresele dintiine, din matematic, tehnologie, politic, afaceri i n toate domeniile vieii cotidiene.

    Inovarea constituie efectul sau rezultatul implementrii ideilor creative ntr-o organizaie.

    Input-ul creativ este o parte esenial a rezolvrii problemelor care apar n toate fazele procesului de

    4

    AplicareValorificare

    Inovare

    Creativitate

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Psihologiehttp://ro.wikipedia.org/wiki/Psihologiehttp://ro.wikipedia.org/wiki/Inteligen%C5%A3%C4%83_artificial%C4%83http://ro.wikipedia.org/wiki/Inteligen%C5%A3%C4%83_artificial%C4%83http://ro.wikipedia.org/wiki/Economiehttp://ro.wikipedia.org/wiki/Economiehttp://ro.wikipedia.org/wiki/Managementhttp://ro.wikipedia.org/wiki/Psihologiehttp://ro.wikipedia.org/wiki/Inteligen%C5%A3%C4%83_artificial%C4%83http://ro.wikipedia.org/wiki/Economiehttp://ro.wikipedia.org/wiki/Management
  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    5/83

    inovaie. Dup Amabile, creativitatea persoanelor i echipelor "este o condiie necesar ns nu isuficient pentru inovare". Inovaia de succes depinde i de ali factori. Ea poate proveni nu numai dinideile creative care i au originea ntr-o organizaie, ci i din idei create n alt parte, cum este cazultransferului tehnologic.

    Comitetul Naional pentru Creativitate i Educaie Cultural (The National AdvisoryCommittee on Creative and Cultural Education) din Anglia a propus urmtoarea definiie acreativitii: "o activitate imaginativ adaptat astfel nct s produc rezultate care sunt att originale,ct i de valoare". Aceast definiie accentueaz importana rezultatelor unui process de creaie, mai

    degrab dect pe cea a procesului de creaie n sine. Mai mult, dup Departamentul de Comer iIndustrie din Anglia, creativitatea poate fi definit ca "producerea de noi idei care sunt corespunztoarepentru scopurile unor afaceri particulare". Aceast definiie, orientat spre creativitatea economic,prezint o preferin pentru termenul inovaie i consider creativitatea ca prima faz din procesul deinovare. Creativitatea este considerat ca avnd un rol de amplificare a tuturor aspectelor performanein afaceri, de la proiectarea noilor produse i servicii, pn la introducerea lor n producie,marketingul i desfacerea acestora. Pe de alt parte, apare ca un fapt curent tendina de asociere acreativitii individuale cu diferite sectoare cum sunt filmul, muzica, pictura sau designul.

    Etapele procesului de creaie

    Muli psihologi consider creativitatea ca un proces format din faze sau etape, parcurse pentrurezolvarea problemelor sau inventarea de noi produse. Unii experi resping totui ideea c gndireacreativ urmeaz un model segmentat n faze. Totui, opiniile contrare de aceast natur suntminoritare. n realitate, identificarea unor etape sau a unor modele ale proceselor creative poate fi utiln ghidarea creativitii i inovaiei, fr ns ca astfel de modele s fie utilizate prea rigid, pentrurespectarea unei succesiuni fixe a fazelor.

    Unul dintre primele modele ale procesului de creaie a fost propus de Graham Wallas n carteasa "Arta gndirii" publicat n 1926. Acesta a distins cinci faze (fig.1.2):- pregtirea sau faza de preparare, n care are loc definirea, observarea i studiul problemei, ca icolectarea de informaii i materiale, n msur s asigure cunoaterea temeinic a subiectului; aceastadeoarece, nainte de a se atepta s apar ideile, persoana creativ trebuie s cunoasc bine domeniul;- incubaia, pe parcursul creia problema este lsat deoparte pentru o vreme care poate dura minute,sptmni sau chiar ani, timp n care problema gesteaz n incontient pn cnd, ca rezultat al gndiriiincontiente, intervin momentele "aha" - care exprim triumful revelaiei;- intimarea sau faza de avertizare, asociat cu un sentiment care precede deseori intuiia creativ;- iluminarea, faz misterioas, dificil de descris, n care noua idee sau viziune creativ apare brusc dinprocesarea incontient a informaiei; n tiin se vorbete de "intuiie", iar n arte este considerat"inspiraie";

    Fig.1.2. Etapele procesului de crea ie

    5

    Pregtirea

    IncubaiaIluminarea

    Verificarea

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Inova%C5%A3iehttp://ro.wikipedia.org/wiki/Inova%C5%A3ie
  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    6/83

    - verificarea sau faza de validare, n care se ntreprind activiti pentru a verifica dac ideea "fericit"aprut prin iluminare rezolv ntr-adevr problema, dac este necesar o eventual eliminare a unorerori sau lacune.

    Totui, este de menionat c modelul Wallas nu era absolut original, ci i avea originea nopiniile matematicianului Henri Poincar prezentate ntr-o conferina despre "Creaia matematic"susinut 1908 la Institutul General de Psihologie din Paris. Este meritul lui Poincar de a fi relevatrolul gndirii incontiente n procesul de creaie. El afirma c iluminarea este un "semn manifest alunei activiti incontiente anterioare, ndelungate" care apare dup o perioad de odihn. In opinia sa,

    cea mai mare parte a creativitii apare n subcontient, unde mintea "alege" acele combinatii care suntfructuoase, dup care urmeaz o perioad de activitate contient.Literatura de specialitate cuprinde multe studii referitoare la geneza procesului de creaie i

    posibilitatea detalierii acesteia n faze sau etape. Pentru a ilustra diversitatea abordrilor n domeniuvom prezenta dou modele propuse de J. Rossman n 1931 i respectiv, de A. Osborn n 1953.

    Rossman a investigat procesul de creaie prin examinarea chestionarelor completate de 710inventatori si a extins modelul original al lui Wallas la apte faze, i anume: (1) observarea unei necesiti sau a unei dificulti; (2) analiza necesittii; (3) analiza tuturor informaiilor disponibile; (4)identificarea solutiilor obiective; (5) analiza critic a solutiilor - avantaje, dezavantaje; (6)naterea noii idei- invenia; (7) experimentri pentru identificarea celei mai promitoare soluii,selectarea i perfectionarea final.

    Osborn, autorul metodei brainstormingde stimulare a gndirii creative a optat pentru o teoriede echilibru ntre imaginaie i analiz, n sensul c a considerat c n procesul creativ alterneaz fazelede gndire divergent i, respectiv, convergent. Modelul Osborn include tot apte faze ale procesului,sintetizate n urmtorii termeni: (1) stabilirea obiectivului; (2) stabilirea datelor sau faptelor; (3)formularea problemei; (4) generarea ideilor; (5) alegerea unei soluii; (6) obinerea acceptrii soluiei.

    n 1998, Frank Barron, profesor de psihologie la University of California (SUA), a propus oformulare sintetic, n cinci etape, a desf urrii procesului de crea ie: (1) concepia, ntr-o mintepregtit; (2) gestaia, coordonat complicat n timp; (3) naterea - suferina emergenei la lumin;(4) creterea noului copil- perioada de dezvoltare ulterioar. Se observ c modelul Barron acceptaspectul incontient i misterios al gndirii creative, care scap controlului direct al persoanei sau colectivit ii.

    ntr-o analiz 1991 din referitoare la modele ale proceselor de crea ie, Robert Fritz a consideraturmtoarea succesiune de etape ale efortului creativ: (1) concepia, (2) viziunea; (3) analiza realitiicurente; (4) iniierea unor aciuni; (5) ajustarea ideilor, nvare, evaluare i reajustare; (6) generarea impulsului creativ; (7) terminare; (8) utilizarea creaiei realizate.

    2. ARGUMENTAREA CALITATILOR INDIVIDULUI CREATIV

    2.1.Creativitatea individualPrin comparaie cu persoanele mai puin creative sau chiar necreative, persoanele creative

    posed anumite trsturi dintre care, n ordinea importanei, pot fi reinute:- independena i autonomia; persoanele creative tind s fie independente, nonconformiste ngndire i aciune, precum i relativ neinfluenate de alii; autonomia este o trstur care nglobeaz ialte particulariti sociale precum introversiunea, motivaia intrinsec, autoncrederea, dorina desolitudine, neacceptarea unui statu-quo;

    - imaginaia, ca aptitudine bazat adesea pe predispoziii ereditare pentru sintetizarea unor noiimagini sau idei, n msur s genereze o activitate creatoare;

    - sensibilitatea la identificarea problemelor; persoana creativ are capacitatea de a observaceea ce este neobinuit i diferit, de a identifica oportuniti ne puse in valoare n situaii date, de areine asemnri i analogii ntre experiene diferite;

    6

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Brainstorminghttp://ro.wikipedia.org/wiki/Brainstorming
  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    7/83

    - intuiia,ca revelaie a unui adevr, a soluiei unei probleme n cursul unei activiti cu reuitei eecuri; o personalitate intuitiv observ relaiile, implicaiile, are o sensibilitate sporit la detalii itipare;

    - originalitatea; persoana creativ prezint originalitate n gndire i idei, vede lucrurile nmodaliti noi. Originalitatea se exprim i prin aptitudinea de a lsa la o parte sistemele existente,ferm structurate i acceptate i de a utiliza elementele i concepii n afara contextelor iniiale, pentru acrea noi combinaii, noi sisteme de relaii.

    Procesul de creaie presupune mult munc. De exemplu, Thomas Alva Edison susinea c

    geniul este 99% transpiraie i 1% inspiraie. Evident, teza lui Edison nu poate fi aplicat n cazul luiWolfgang Amadeus Mozart, capabil s compun o sonat n cteva zile.Imaginaia creativ este un mod de gndire n esen generativ de noi idei, conexiuni, analogii,

    devenit sinonim conceptului de creativitate.Cercetrile sugereaz faptul c trei factori pot determina creativitatea individual n orice

    situaie (fig.2.1):

    Fig.2.1. Factori care definesc capacitatea creativ

    - expertiza, ca suport al oricrei activiti creative, deoarece i asigur persoanei cunotineletehnice, procedurale i intelectuale necesare identificrii elementelor importante ale oricrei problemeparticulare;

    - competene de gndire creativ, n sensul modului imaginativ, inventiv i flexibil n carepersoana abordeaz problemele; aceste competene depind de trsturile personale - independen,orientare spre acceptarea riscului, toleran pentru ambiguitate, precum i de tipul de gndire; gndireacreativ se caracterizeaz prin abilitate puternic de a genera noi idei prin combinarea unor elementeanterior disparate;

    - motivaia, acceptat n general ca fundamental pentru creativitate; cei mai importani factorimotivani sunt pasiunea intrinsec, adic auto-motivaia i interesul intrinsec de a efectua lucrarea -

    obiectul creaiei; ace tia sunt mai eficieni dect motivaia extrinsec, bazat pe recompense sau recunoatere; ntr-o anumit msur, persoanele creative sunt la discreia propriilor valori i motivaiii se ocup cel mai bine de probleme pentru care au o puternic afinitate emoional.

    2.2. Creativitatea i inteligena

    Relaia dintre creativitate i inteligen pare evident. Se afirm c individual creativ trebuie sdispun de anumite abiliti care decurg din trsturile proprii inteligenei umane: abilitatea sintetic,abilitatea analitic i abilitatea practic (fig.2.2).

    7

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Thomas_Alva_Edisonhttp://ro.wikipedia.org/wiki/Thomas_Alva_Edisonhttp://ro.wikipedia.org/wiki/Thomas_Alva_Edison
  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    8/83

    Fig.2.2. Trsturile inteligen ei umane

    Abilitatea sintetic (creativ): abilitatea de a genera idei care sunt noi, de nalt calitate iadecvate pentru sarcina prescris. Aceast abilitate include gndirea divergent. O caracteristic agndirii divergente este abilitatea de a redefini problemele ntr-un mod complet diferit i de a gndi nmod intuitiv i ptrunztor.

    Abilitatea analitic: gndirea critic/analitic este implicat n creativitate ca abilitate de ajudeca valoarea propriilor gnduri i soluii posibile,de a evalua punctele lor tari i slabe i de a sugeraci de mbuntire a acestora.

    Abilitatea practic: abilitatea de a aplica competenele intelectuale n contexte cotidiene i de a"vinde" sau a comunica ideile creative la alii. Este abilitatea de a traduce abstraciile i teoriile naplicaii realiste.

    Inteligena superioar este comun multor persoane creative. Totui, multe studii ale relaieicreativitii cu inteligena au artat c inteligena general extrem nu stimuleaz, n mod necesar,creativitatea. Un grad ridicat de inteligen pare s fie o condiie necesar dar nu i suficient pentru o

    creativitate superioar. Valoarea "de prag" a coeficientului de inteligen sau IQ ar putea fi 120, adicsub IQ 120 creativitatea devine dependent de inteligen, respectiv, peste IQ 120 creativitatea esteindependent de inteligen.

    Cercetrile asupra "ipotezei de prag" au produs rezultate mixte. Deasupra nivelului "de prag",inteligena se coreleaz destul de slab cu creativitatea, adic o persoan foarte inteligent poate avearezultate slabe la testele de creativitate, pe cnd subiecii cu performane ridicate la testele decreativitate puteau avea cote de inteligen mediocre.

    Creativitatea presupune sensibilitate, dar i abiliti de redefinire a noiunilor sau sensurilorpercepiei, precum reconsiderarea aspectelor dificile sau eliberarea de fixa ii func ionale.

    In tiine este esenial "sensibilitatea la probleme" care stimuleaz spiritul de investigaie; narte este important sensibilitatea ca ecou afectiv al evenimentelor care anim ideile i succesiuneaimaginilor. Psihologul american Ellis Paul Torrance, mpreun cu colaboratorii si au elaborat ometod de cuantificare a creativitii, care a fost denumit "Testele Torrance ale Gndirii Creative(TTCT)". Aceste teste de gndire evalueaz (fig.2.3):

    8

    Inteligen i creativitate

    Abilitatecreativ

    Abilitateanalitic

    Abilitatepractic

  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    9/83

    Fig. 2.3. Principalele trsturi ale creativit ii

    - fluena - numrul total de rspunsuri interpretabile, semnificative sau relevante;

    - originalitatea - rspunsuri care sunt neateptate, neobinuite, unice sau statistic rare;

    - elaborarea - adugarea de detalii pertinente.

    -flexibilitatea - varietatea categoriilor de rspunsuri relevante la problema dat;

    Ulterior, Torrance a eliminat scala de flexibilitate, deoarece aceasta prezenta o corelaie ridicatcu fluena. Testele TTCT au devenit unele dintre cele mai utilizate metode de identificare a capacitiicreative, inclusiv pentru evaluarea efectelor programelor educaionale n coli, a programelorcurriculare i a procedurilor de nvmnt creativ. Testele TTCT au fost traduse n peste 30 limbi isunt utilizate ca instrument pentru evaluarea potenialului creativ.

    Comitetul Naional pentru Creativitate i Educaie Cultural (TheNational Advisory Committee

    on Creative and Cultural Education) din Anglia a semnalat faptul c adesea n evaluarea potenialuluicreativ apare tendina de a se face difereniere ntre nivelului eminenelor i nivelului non-eminenelor. Abordarea elitist are n vedere plasarea ntr-o poziie special a personanelor creativecu talent neobinuit sau eminente, capabile s-i pun n valoare calitile fr un sprijin special icare fac descoperiri de importan particular pentru societate, ca de exemplu descoperiri tiinificedeosebite. Cea de a doua categorie, include persoanele capabile de adaptare la situaii noi, ale croraptitudini creative sunt evidente n toate domeniile activit ii umane, iar capacitatea pentru asemenea realizri este consistent, nicidecum modest.

    2.3. Persoane creative i colectiviti creative

    Dintr-o perspectiv mai larg, viznd nu numai creativitatea n sine, ci i factorii asociai dezvoltrii economice a unei comunit i, de exemplu, urbane, Richard Florida (2002, 2004) a formulatconceptul resurs economic fundamental. Sensul ar fi acela c succesul economic al uneicomuniti urbane este asociat ponderii populaiei creative atrase n zona respectiv, care se manifestprintr-o cultur divers, a min ilor deschise. n opinia sa, asemenea comunit i pot reprezenta ecosisteme care stimuleaz creativitatea i o direc ioneaz ctre valoare economic .

    Din studiul caracteristicilor unor asemenea comunit i, Florida a fost identificat modelul 3T,

    ceea ce nseamn: Tehnologie, Talent i Toleran (fig.2.4).

    9

  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    10/83

    Fig.2.4. Caracteristicile colectivit ii creative

    Caracteristica tehnologic se refer la prezen a n regiune a societ ilor high-tech i la poten ialul de generare a brevetelor. Indicatorul referitor la capacitatea inovativ a comunit ii analizate se formeaz prin considerarea unor mrimi precum: numrul de inven ii patentate/persoan i ritmul de cre tere a numrului mediu anual de inven ii. Pentru nivelul de performan sunt lua i n considerare indicatori precum ponderea realizrilor industriale high-tech din totalul celor nregistratela nivel na ional. Final, indicatorul de nivel tehnologic se calculeaz prin compunerea indicilor de capacitate inovativ i respectiv, de high-tech.

    Talentul vizeaz ponderea clasei creative n totalul popula iei comunit ii. Sunt re inute mrimi precum ponderea ocupa iilor creative din totalul popula iei care apar ine comunit ii analizate i date referitoare la clasele de persoane creative, capitalul uman, talentul tiin ific sau al i indicatori

    extra i din values index and self-expression index conform The World Value Survey. n categoria popula iei creative din punct de vedere artistic sunt inclu i autorii, creatorii de mod (designeri), pictorii, actorii, directorii, sculptorii, fotografii, arti tii dansatori sau performerii. n calculul unui asemenea sub-indicator se consider ponderea persoanelor din categoria respectiv n totalulpersoanelor cu profil similar nregistrate la nivel na ional.

    No iunea de toleran are n vedere deschiderea oferit de zon la alte idei de interes, precum icapacitatea de a considera noii veni i ca bineveni i. Un indicator semnificativ este cel de atitudine extras din datele de la The European Monitoring Centre on Racism and Xenophobia - EUMCinformation and Communication.

    n legtur cu modelul de creativitate TTT, Florida men ioneaz: fiecare dintre cele trei

    componente este necesar, dar este insuficient numai prin ea ns i. Locul i rostul fiecreia rezid n atragerea persoanelor creative, n generarea inovrii i stimularea cre terii economice.

    3. CUNOATEREA I IDENTIFICAREA SURSELOR CREATIVITII

    3.1. Caracteristicile proceselor de creaien percepia curent, procesele de creaie sunt analizate dup patru criterii, respectiv dup

    msura n care se disting prin caliti imaginative, de direcionare, de originalitate sau de valoare.Creaia imaginativ implic gndirea sau comportarea imaginativ, finalizat cu o realizare original,

    reprezentnd o alternativ la ceea ce este convenional, previzibil sau de rutin. In al doi-lea rnd,

    10

  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    11/83

    este de ateptat ca activitate creativ s aib un scop precis, adic s fie direcionat spre atingereaunui anumit obiectiv sau spre rezolvarea unei probleme centrale, explicite. In al trei-lea rnd, procesulcreativ trebuie s genereze ceva original. Originalitatea poate fi individual n raport cu rezultatulanterior al persoanei, relativ fa de grupul de care aparine sau istoric, n sensul c rezultatul esteoriginal n raport cu orice realizare anterioar n domeniul particular. n al patru-lea rnd, rezultatulprocesului de crea ie ar trebui s fie de valoare n raport cu obiectivul.

    Evident, n funcie de domeniul de activitate, n aprecierea "valorii" se pot considera atributeprecum: eficient, util, agreabil, valabil, durabil.

    Apreciat dup natur i destinaie, creativitatea poate fi de mai multe "tipuri". De exemplu, afost propus urmtoarea clasificare: creativitatea tehnologic, adic invenia, creativitatea economic,valorificat prin antreprenoriat i creativitatea artistic sau cultural(fig.3.1). Toate aceste dimensiuniale creativitii se afl n corelaie, implicnd procese de gndire comune i completndu-se reciproc.Economia creativ este rezultatul corelaiilor dintre tehnologii, arte i afaceri.

    Fig.3.1. Tipuri de creativitate

    ntr-o abordare apropiat celei de mai sus, atributele creativitii au fost grupate astfel:creativitate tiinific, creativitate artistici creativitate conceptual. n termenii cei mai simpli,creativitatea tiinific implic descoperirea unor adevruri tiinifice. Creativitatea artistic poate fidescris prin aptitudinea de a reda lucruri apreciate pentru frumuseea lor estetic. La rndul su,creativitatea conceptual implic crearea de soluii, sub forma de concepte relevante unice, pentruproblemele existente i emergente. In acest sens, creativitatea este procesul mental care implic

    generarea unor noi idei sau concepte, sau a unor noi asocieri ntre ideile, cunotinele sau concepteleexistente.

    Cercettorii n domeniul creativitii, majoritatea lor cu profil psihologic, pretind, de obicei, ca fi creativ nseamn a produce ceva nou, original i neateptat, precum i adecvat n sensul de adaptiv n raport cu constrngerile temei date. Subsumate criteriului de adecvan sunt calitile de a ficorespunztor, a fi util i de a avea valoare, conform cu anumite criterii externe.

    Cel puin trei aspecte ale creativitii au atras mai mult atenie. n primul rnd faptul cprocesul de creaie se concentreaz pe mecanisme i faze care fac parte din actul de creaie. Apoi,faptul c persoana creativ prezint trsturi puternice ale personalitii, dar mediul i sistemuluisocio-cultural pot determina nivelul i frecvena comportrii creative. n sfrit, faptul c produselesau performanele creaiei sunt evaluate dup criterii care aparin lumii reale, n acest proces putnd

    interveni deschideri neateptate n legtur cu diferite aspecte ale creativitii.

    3.2. Gndirea convergent i gndirea divergentAptitudinile creative i raionamentele asociate acestora pot fi considerate ca aparinnd la dou

    modaliti de gndire: gndire divergent sau gndire convergent.Gndirea divergent este aptitudinea intelectual de generare creativ, cu fluen i vitez, a

    unor soluii multiple, originale, neobinuite i diverse. Cele mai importante trsturi ale gndiriidivergente sunt: flexibilitatea mental, originalitatea, fluena i inventivitatea. Gndirea divergent esteexemplificat de bogia ideilor i originalitatea acestora.

    Gndirea convergent este aptitudinea intelectual de a evalua n mod logic idei i soluii, de a critica i de a opta pentru soluia cea mai avantajoas a unei probleme date, printr-un proces de

    11

    Creativitate

    Creativitatetehnologic

    Creativitateeconomic

    Creativitateartistic

  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    12/83

    selecie. Gndirea convergent este raionamentul analitic, msurat prin teste de inteligen. Rspunsulformulat este unic i riguros determinat, reprezentnd cea mai bun soluie potenial. Acest tip degndire este utilizat dup evaluarea unui set de idei, informaii sau alternative.

    Ambele aptitudini par s fie necesare n procesul creativ. Gndirea divergent este esenialpentru noutatea produselor creative, n timp ce gndirea convergent este fundamental pentru aajunge la concluzia adecvat, specific pentru situaia dat. Gradul de predominan variaz n funciede sarcin sau ocupaie: un matematician poate manifesta mai mult gndire convergent, pe cnd unartist va prezenta mai mult gndire divergent.

    3.3. Sursele creativitiiComitetul Naional pentru Creativitate i Educaie Cultural din Anglia a elaborat un raport

    asupra creativit ii n cadrul cruia men ioneaz patru caracteristici ale proceselor de creativitate: - procesele de creativitate sunt imaginative deoarece n toate situa iile imagina ia este decisiv pentru generarea unor idei sau realizri noi;- procesele de creativitate sunt realiste, n sensul c efortul imaginativ trebuie orientat ctre unobiectiv i o finalitate;- procesele de creativitate produc ceva originaln raport cu propriile realizri anterioare, ale grupuluide lucru apropiat subiectului sau ale oricror ale realizri din profilul respectiv;- procesele de creativitate au valoare n raport cu obiectivul pentru care a fost realizat.

    n percepia Uniunii Europene, formarea i dezvoltarea capacitii creative sunt susinutede efectele sinergice ale unui complex de factori care includ: capitalul uman, deschiderea,tehnologia, mediul institu ional, mediul social (fig.3.2).Capitalul uman este reprezentat de for a vie, a a cum aceasta este structurat de factori externi ca statutul economic sau normele de valori culturale. nv mntul i educa ia reprezint aspecte esen iale n asigurarea nivelului capitalului uman ntr-o anumit societate. Cu toate acestea, exist anumite limite ale influen elor pozitive oferite de inv mnt i educa ie asupra capacit ii creative. Claxton consider c nv mntul tradi ional este orientat spre dezvoltarea gndirii analitice, avnd tendin a s neglijeze calit i ale min ii precum imagina ia, intui ia, curiozitatea intrinsec, care reprezint de fapt esen a creativit ii. Tendin a care se dore te ncurajat este cea a conceptelor interdisciplinare de natur necognitiv i de comunicare. Se consider c artele ofer un mediu n care inv area este angajat activ prin experien e, procese i de dezvoltare. Cercetrile au artat c prin apropierea subiec ilor de procesele artistice i incorporarea acumulrile culturale personale ale acestora n procesul de educa ie se pot ob ine rezultate notabile n dezvoltarea calit ilor intuitive i de creativitate, a imagina iei fertile, a inteligen ei emo ionale, a capacit ii de reflectare critic n sensul autonomiei i libert ii n gndir. Printre criteriile care pot ilustra rolul culturii n dezvoltarea dimensiunii creative a capitalului uman, suntmen iona i: (a) poten ialul educa iei primare, secundare i ter iare de sprijinire a talentelor creative; (b) nivelul talentelor creative care au dep it treapta ter iar de educa ie i sunt prezente n activitatea cultural.

    12

  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    13/83

    Fig.3.2. Sursele creativitii n percepia Uniunii Europene

    Deschiderea i diversitatea ca msuri ale capacit ii de apropiere de diverse comunit i i de performan ele creative i inovative ale acestora, n mod special n contextul dezvoltrii economice globale. Jane Jacobs a sugerat nc din 1993 c diversitatea i schimbul de idei reprezint surse ale inovrii i, prin aceasta, joac un rol important n creerea de comunit i puternice i dinamice. Similar, Florida arta n 2002 c n absen a unui climat creativ bazat pe cultura min ilor deschise i diverse nu poate nflori creativitatea. Concentrarea de capital creativ mre te ponderea activit ilor inovative de tehnologie nalt, dezvoltarea afacerilor, asigur noi locuri de munc i cre terea economic. La rndul su, mediul cultural are un rol esen ial n cultivarea spiritului creativ. Galeriile de art, librriile, cinematografele .a. reprezint oportunit i pentru confruntri de idei, i deschideri de rela ii dincolo de un cerc restrns de persoane de contact. Un document de politic britanic

    din anul 2001 arta c societile "de succes din secolul 21 vor fi cele care vor alimenta unspirit de creativitate pentru a favoriza activitatea cultural, care merge mn n mn cuel". La rndul su, Currid Elizabeth sublinia n 2007 c "decisiv este mecanismul prin careproductorii i crea iile acestora sunt evaluate i trimise pe pia. Cultura este un motor al creativitii tocmai prin faptul c devine o proprietate social".Tehnologia, n special prin dezvoltarea rapid a tehnicilor digitale, a transformat profundsfera cultural att prin efecte perturbatoare, ct i unificatoare. Produsele tehnologice puse la dispoziia individului l pot transforma de la sine din consumator n creator. De lacalculatorul personal i aparatul de fotografiat digital la telefonul mobil, gradul deinterconectare cre te continuu, iar comunicarea i exprimarea personal ofer deschideri nea teptate. n art i industriile culturale i creative a devenit evident o tendin de dezlnuire a creativit ii individuale, dar i de creare a unui Virtual Commons cultural. n 1998, Manuel Castells arta c "tehnologia digital a lansat competi ia ntre dou sisteme. Pe de o parte, sistemul de ac iune al societilor mass-media prin care cultura tinde sajung la ntreaga planet i s furnizeze date cu coninut creativ la cel mai divers public.Pe de alt parte, cultura se dore te personalizat i protejat ca proprietate intelectual, de i este accesibil deopotriv productorilor i consumatorilor de cultur din cele mai diferite locuri. Lansarea larg a infrastructurii tehnologiei digitale i a echipamentor defacilitare a accesului la surse confer o anumit reciprocitate ntre cultur, creativitate ideschiderea spre consumatorul noilor crea ii.Mediul instituional este considerat sub aspectul interdependen ei ntre competitivitatea

    unei ri i factorii institu ionali proprii rii respective. Se au n vedere transparen a i

    13

    Capital uman

    Tehnologie

    Mediuinstitu ional

    Mediusocial

    Deschidere

    Capacitate creativ

  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    14/83

    capacitatea de adaptare a statului de drept i a politicilor publice promovate de acesta la nevoile persoanelor sau ale colectivit ilor i industriilor creative. Investiiile directe i indirecten cultur sunt considerate ca o msur a interesului unei ri pentru stimularea creativit ii i asigurarea unui mediu favorabil dezvoltrii activit ilor creative. Dintre ini iativele n acest sens, sunt men ionate recompensarea oamenilor de crea ie sau sus inerea investiiilor din industriile culturale i de creative. Pe aceia i linie se situeaz msurile de ncurajare a acordrii drepturilor de autor sau de autori, considerate ca fiindechivalente recunoa terii brevetului de inven ie din activitatea de cercetare - dezvoltare.

    Mediu social. La scar european, industriile culturale i creative sunt considerate nmsur din ce n ce mai mare ca fiind promotoareale creterii economice. Eviden ele referitoare la schimburile comerciale dintre companiile creative i societile care funcioneaz n afaraindustriilor creative au artat c firmele care i dubleaz investi iile n ac iuni creative i cresc cu 25% ansa de a realiza produse inovative. De asemenea, firmele care sunt n rela ii de colaborare direct cu industriile creative realizeaz produse de diversitate i calitate superioar comparativ cu firmele care nu ntrunesc astfel de caracteristici.

    4. ANALIZA PRINCIPALELOR METODE DE DEZVOLTARE A CREATIVITATII SI

    ASIMILAREA UNOR TEHNICI DE APLICARE

    Dac n urm cu secole omenirea a progresat prin exploatarea resurselor solului i apoi a celorale subsolului, astzi oamenilor le rmne ca decisiv soluia s exploateze resursele proprieiinteligene i creativiti, ce se dovedesc infinite. (R. S. Woodworth)

    4.1. Metode de dezvoltare a creativitiiLumea oamenilor de afaceri i cea a industiailor se confrunt n prezent cu provocri

    neateptate, printre care o criz economic fr precedent, dar i noi oportuniti oferite deschimbrile radicale care i ateapt rezolvarea. O atracie deosebit o prezint zonele EuropeiCentrale i de Est, ca i din unele zone ale Asiei, mai ales sub aspectul explorrii potenialului deR & D. n cadrul efortului de conciliere ntre exigenele severe ale managementului profesionali necesitile de identificare de noi capabiliti i resurse, uneori subtil ascunse de posibilitilelimitate de comunicare, cultura creativitii i inovrii rmne un suport esenial.

    La alt scar, problematica apare de o manier similar la nivelul managerului uneisocieti. Stimularea i punerea n valoare a potenialului creativ i inovativ al angajatilor poatereprezenta o oportunitate pentru diversificarea i dinamizarea activitii societii.

    Instrumentele (sau tehnicile) creativitii sunt de natur euristic, n sensul c au n vederefacilitarea i stimularea creativitii unei persoane sau unui grup de persoane.

    In Raportul Asociaia European pentru Managementul Cercetrii Industriale - EIRMA din2004, au fost prezentate principalele instrumente de stimulare a creativitii, luate n considerare de

    diferii utilizatori: brainstorming, metoda matricii morfologice (de Fritz Zwicky), diagrama Ishikawa,diagrama Pareto, chestionare, scheme cu sugestii, analiza metaforic, metoda scenariilor, Diagrama Dece-De ce (Why-Why -in l.engl.).

    Exist ns i alte tehnici de creativitate, ntre care se includ metoda gndirii laterale a luiEdward de Bono, sinectica (elaborat de William Gordon), matricea descoperirilor a lui AbrahamMoles, Teoria rezolvrii problemelor inventive, elaborat de Genrich S. Altshuller i altele.

    4.2. BrainstormingEste un instrument de stimulare a creativitii n grup, menit s genereze un numr mare de

    idei, pentru soluionarea unei probleme. Pentru limitarea inhibiiilor i stimularea unei atmosfere desinergie dinamic, n aplicarea metodei trebuie avute n vedere anumite reguli, i anume(fig.4.1):

    14

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Brainstorminghttp://ro.wikipedia.org/wiki/Brainstorminghttp://ro.wikipedia.org/wiki/Brainstorminghttp://ro.wikipedia.org/wiki/Brainstorming
  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    15/83

    - focalizarea pe cantitate, n ideea c din cantitate poate rezulta calitate; aceast regulfavorizeaz creativitatea divergent deoarece, odat cu creterea numrului de idei, creteprobabilitatea identificrii unei soluii eficiente pentru problema existent;

    - fr critici; membrii grupului trebuie ncurajai s formuleze idei ct mai neobinuite ieventual s se complecteze ntr-o atmosfer constructiv, n loc s se gndeasc la ce ar fi ru ntr-oanumit ide;

    - ideile ndrzne e sunt binevenite ; o list bun i lung de idei ar putea inspira soluii iperspective noi sau diminua prejudecile;

    - combin i mbuntete ideile; abordarea prin asociere sau combinare de ideile bune poateoferi idei mai bine conturate dect prin abordare individual.Dialogul este condus de un moderator care asigur continuitatea i nregistreaz ideile.

    Important este identificarea problemei; aceasta trebuie s fie clar i nu prea ampl. Conductorulsocietii elaboreaz planul brainstorming-ului, alege moderatorul i participanii. n general, lucrul

    Fig.4.1. Regulile procesului stimulativ prin brainstorming

    cu un grup de pn la zece invitai cteva persoane cu experien i cteva familiarizate cuproblema - este mai productiv dect un grup mare.Invitaia, trimis participanilor cu cel puin dou zile n avans, conine numele (logo-ul)

    edinei, problema care va fi discutat, data, ora i locul. Este descris problema, sunt date exemple desoluii. Moderatorul trebuie s fie n msur s formulize ntrebri stimulatoare asfel nct, peparcursul dialogului s poat activa interesul participanilor.

    De obicei, succesiunea activitiile este urmtoarea:- se aloc un interval de timp pentru acomodarea cu atmosfera lipsit de criticism;- moderatorul prezint problema i, dac este cazul, d alte explicaii;- moderatorul cere s se exprime ideile;- dac nimeni nu se exprim, moderatorul va pune ntrebri stimulatoare;

    - fiecare invitat i exprim ideile i acestea sunt nregistrate/notate;- dac sunt prezentate mai multe idei, moderatorul va acorda prioritate ideii celei mai apropiate

    de subiect;- participanii ncearc s dezvolte ideea i s o mbunteasc;- spre sfrit, moderatorul ordoneaz ideile corespunztor interesului pe care l prezint pentru

    subiectul n discuie i ncurajeaz continuarea dialogului;- ideile sunt grupate n categorii; ntreaga list este revizuit i ideile nepotrivite sau irealizabile

    sunt nlturate.n timpul dialogului, moderatorul trebuie s fie atent ca:

    - participanii care au o idee, dar nu sunt pregtii s-o prezinte, s fie sftuii s-o noteze i s-oprezinte mai trziu;

    15

    Focalizarepe cantitate

    Frcritici

    Ideindrzne e

    Combinideile

    Brainstorming

    http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Cantitate&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Cantitate&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Cantitate&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Cantitate&action=edit&redlink=1
  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    16/83

    - s numere ideile i s ncerce s le mreasc numrul;- s repete ideea prin cuvintele autorului, astfel nct s se recunoasc meritul acestuia i s nu

    se altereze ideea originar;- n cazul n care n acelai timp se formuleaz mai de multe idei, va da prioritate celei care are

    cea mai mare apropiere de tema discutat;- s descurajeze participarea superiorilor n timpul ntrunirii, deoarece aceasta poate inhiba

    participanii i, mai ales, generarea de idei neobinuite.De obicei, grupul care a participat la brainstorming evalueaz i selecteaz singur ideea sau

    soluia final. n legtur cu aceast etap final a activitii, apar urmtoarele exigene:- soluia nu ar trebui s necesite aptitudini pe care membri grupului nu le au sau nu le potobine;

    - dac sunt necesare resurse sau aptitudini suplimentare, obinerea acestora ar trebui s facparte din prima parte a soluiei;

    - trebuie s existe o metod de a msura progresul i succesul ntrunirii;- paii trebuie s fie clari i fiecare participant ar trebui s aib un rol important n finalizare;- la procesul de luare a decizilor trebuie s participe toi astfel nct efortul s fie coordonat spre

    scopul stabilit.Evident, interesul participanilor trebuie meninut n timp, astfel nct acetia s-i continue

    eforturile depuse.

    4.3. Diagrama cauz efectMetoda mai este cunoscut i sub denumirile de diagrama Os de Peste (Fishbone Diagram). sau

    diagrama Ishikawa i reprezinta o modalitate de analiza a problemelor complexe, care par a avea maimulte cauze interdependente.

    Efectul - o anumit problem, o caracteristic sau o condiie de calitate - reprezint "capulpetelui", iar cauzele i sub-cauzele poteniale contureaz "structura osoas a petelui". Astfel,diagrama ilustreaz ntr-o manier explicit relaiile dintre un anumit efect identificat i cauzelepoteniale ale acestuia.

    Interesul pentru aceast metod se explic prin faptul c: permite explorarea diferitelor categorii de cauze. ncurajeaza creativitatea prin intermediul procesului de brainstorming. furnizeaza o imagine grafica a problemei si a potenialelor categorii de cauze.

    Procedura de lucru este urmtoarea:- se identific problema, respectiv efectul care urmeaz a fi analizat; acesta se scrie ntr-o

    csu din extrema dreapt a unei figuri, la captul unei sgei centrale care traverseaz figura, aa cumse observ n schia din fig.4.2;- se stabilesc cauzele majore ale problemei, apelnd eventual la o aciune de tip brainstorming; dacapar dificulti n identificare, n loc de cauze pot fi reinute generic noiuni mai generale precummetode, echipamente, personal, material, msurri, mediu;

    Fig.4.2 Analiza prin metoda diagramei Cauz - Efect

    16

  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    17/83

    - cauzele majore se nscriu n figur la limita unor linii adiacente sgeii centrale, asemntoareimaginii de os de pete;

    - se analizeaz fiecare dintre cauzele majore prin formularea de ntrebri de tipul de ce sentml aceasta ?; fiecare ide este nscris la limita unei ramificaii adiacent liniei care identificrespectiva cauz major;

    - se continu n acelai mod analiza fiecrei cauze majore, respectiv, a fiecreia dintre cauzelesecundare, pn la epuizarea tuturor ideilor disponibile; ansamblul ramificaiilor construite cu fiecaredintre ideile luate n considerare d o imagine sintetic, cu sens de cauzalitate, pentru problema supus

    analizei; n mod uzual, limita practica a acestei diagrame corespunde detalierii pe trei niveluri;- se ncercuiesc ideile sau cauzele cele mai probabile i, pentru fiecare element incercuit, seanalizeaza impactul asupra problemei pentru a se identifica alternativele cu cele mai multe anse desucces; de menionat c pot fi mai multe cauze potentiale care interactioneaza in crearea problemei;

    - se formuleaz un plan de actiuni care trebuie sa ia n considerare cauzele i interdependenelereinute; n situatia in care cauzele detaliate sunt in continuare complexe, sau nu exista suficienteinformatii, acestea pot fi atribuite pentru analiza ulterioara uneia sau mai multor persoane.

    n sesiunea de analiz trebuie urmrit ca: fiecare participant s neleag correct subiectul analizat; s fie incluse n figur toate ideile formulate n cursul analizei; toate categoriile de cause s fie analizate cu aceeai atenie; diagrama trebuie s permit vizualizarea fr dificultate a informaiilor nscrise, astfel nct

    cauzele i conexiunile s poat fi identificate cu uurin.De exemplu, sub termenul general Ma ini, apare termenul de materiale de construc ie care

    se refer la patru tipuri de echipamente i zece tipuri de ma ini. De asemenea, trebuie observat c anumi i termeni apar n mai multe pozi ii. Termenul Calibrare poate apare lng Metode n sensul de procedur analitic, dar i la Msurare adic acolo la unde pot interveni erori. Termenul Scule din o el poate apare la Metode dac exist problema prelevrii de probe sau la For de munc unde se refer la problema personalului de mentenan .

    4.4. Diagrama ParetoDiagrama se bazeaz pe principiul propus de Pareto, cunoscut i sub denumirea de regula

    80/20, conform cruia 20% din resurse genereaz 80% din ntreaga munc, sau, n termeni deameliorare a calitii, majoritatea problemelor (80%) au cteva cauze cheie (20%).

    Din punctul de vedere al problemelor de calitate, diagrama a fost introdus de profesorul J.M.Juran, pentru a face distincia ntre:

    - problemele eseniale, care sunt puine la numr, dar care au rezultate importante i- problemele secundare, care sunt multe la numr, dar care au efecte sau rezultate puine.Diagrama Pareto este un instrument folosit atunci cnd se cerceteaz un proces ce ofer

    informaii mprite pe categorii, pentru a putea numra repetiia unei anumite categorii. Informaiilesunt aranjate n ordine i, de aceea, problemele eseniale pot fi indentificate i corectate cu prioritate.Aceast tehnic se folosete n primul rnd n identificarea i evaluarea discordanelor, dei poate fi

    utilizat pentru a rezuma orice fel de informaii. Este probabil diagrama cel mai des folosit nprezentrile de management.Analiza unei diagrame Pareto va arta c :- 80% dintre toate reparaiile n garanie ale unui produs se refer la 20% din componentele

    acestuia;- 75% din defectele de calitate rezult din 15% din operaiile care au loc n cadrul unui anumit

    proces;- 10% dintre produsele inventariate reprezint 70% din costul total al inventarului.Diagrama Pareto ajut membrii unei echipe s se concentreze asupra unui numr redus de

    probleme importante sau de cauze ale unor probleme. Acest instrument este util n stabilireaprioritilor, fiindc arat care sunt cele mai urgente probleme sau cauze. De asemenea, prin

    17

  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    18/83

    compararea diagramelor Pareto ridicate de-a lungul timpului n legtur cu anumite situaii s-aupututpoate identifica soluii pentru reducerea frecvenei sau costurilor aferente problemei de interes.

    Diagrama Pareto seamn cu histograma sau graficul sub form de bare, cu observa ia c barele sunt pozi ionate pe abscis n ordine descresctoare, corespunztor importanei. Fiecare bar reprezint o categorie de erori sau de cauze. nlimea fiecrei bare este corespunztoare frecveneiacelei categorii. Toate barele vor avea aceeai lime. Frecvena cumulat a fiecrei categoriireprezint frecvena acelei categorii adugat frecvenelor tuturor categoriilor superioare. Aspectultipic al diagramei Pareto este ilustrat n fig. 4.3a i 4.3b.

    a. b.Fig. 4.3 Exemple de analiz cu diagrama Pareto

    a. ponderea persoanelor cu probleme dup diagnistic;b. ponderea produselor neconforme dup cauze

    Dintre avantajele analizei prin metoda diagramei Pareto, se rein:- rezolvarea eficient a unei probleme prin identificarea i ierarhizarea principalelor cauze n ordinea

    importanei acestora;- stabilirea priorit ilor unor aplicaii practice, cum ar fi eforturile de ameliorare ale unui proces, nevoile clienilor i furnizorilor sau oportunitile de investiii;- identificarea direciei n care trebuie ndreptate eforturile;- ameliorarea utilizrii resurselor limitate.

    Ca exigene n promovarea metodei, se observ urmtoarele:- necesitatea practicrii de personal calificat, respectiv, de echipe formate din persoane care cunoscprocedeul sau care cunosc metodele i tehnicile utilizate n procedeul respectiv;- accesul la informaii pentru personalul implicat n analiz.

    4.5. Diagrama de rela iiReprezint o tehnic de lucru care permite descoperirea i vizualizarea legturilor logice dintre

    idei, prin participarea unui grup de specialiti la o edin de brainstorming destinat rezolvrii unorprobleme cum ar fi: mbuntirea sistemului de calitate ntr-o organizaie; analiza concurenei;dezvoltarea de noi tehnologii etc. A a cum se arat n fig.4.4, ca mod de abordare a problemelor, diagrama de rela ii se aseamn cu diagrama Ishikwa, cu men iunea c, n anumit aplica ii, poate ajuta la scoaterea n eviden a complexit ii structurii problemei i a relaiilor dintre factorii de influen .

    18

  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    19/83

    Fig.4.4. Diagrama de relaii.

    Etapele de analiz i de construc ie a diagramei pot fi rezumate astfel: - descrierea i formalizarea problemei;- identificarea cauzelor care au generat problema i stabilirea legturilor principale de tip cauz efect;- evidenierea legturilor de acelai tip, n cadrul fiecrui cuplu cauz efect identificat, i stabilireaunor legturi i pentru nivelurile urmtoare de detaliere;- identificarea circuitelor cauz efect care au generat problema analizat.

    Cauzele sunt legate prin sgei de ordine cu care se identific legturile de tip cauz - efect(fig.4.5).

    a) b) c)

    Fig.4.5. Exemple de reprezentare a diagramei de rela ii.a) diagram cu punct central; b) diagram cu cauze n succesiune; c) diagram cu cauze

    structurate pe niveluri

    Reprezentarea poate fi unidirecional, cu punct central sau cu indicativ de legtur, caz n caretema pus n discuie este plasat n centru, iar cauzele - factorii de influen - sunt repartizate n jurulacesteia (fig. 4.5a) sau cu succesiune de cauze (fig.4.5b). Pentru diagrama cu indicativ de relaii,cauzele sunt repartizate pe niveluri care identific intensitatea relaiilor dintre acestea i tem(fig.4.5c).

    4.6. Metoda De ce ?De ce ?Este cunoscut i ca metoda celor 5 de ce i reprezint o metod alternativ de explorare a

    relaiei cauz/efect referitoare la o anumit problem supus analizei. n ultim instan, scopulaplicrii acestei metode este acela de determina cauza principal a existenei problemei care preocupi se dorete rezolvat, de exemplu cauza apariiei unui defect.

    Pentru a ilustra modul de conducere a analizei prin metoda De ce ? De ce ? se prezinturmtorul exemplu.

    Problema: Maina mea nu va porni.ntrebri i rspunsuri:

    - De ce ? Bateria este descrcat;- De ce ? Alternatorul nu funcioneaz;- De ce ? Cureaua alternatorului s-a rupt;

    19

  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    20/83

    - De ce ? Cureaua nu a fost nlocuit, dei a depit semnificativ durata de utilizare prescris;- De ce ? Nu mi-am ntreinut maina conform recomandrilor din manualul de service aceasta fiindde fapt cauza principal, identificat la a 5-a ntrebare.

    Evident, dac ar fi fost necesar, se putea continua cu ntrebrile pn la ase, apte sau chiarmai multe. Totui, se consider c cinci iteraii ar trebui s fie suficiente pentru a ajunge la cauzaprimar (root). Cheia real const n ncurajarea abordrilor frontale i evitarea presupunerilor sau a capcanelor de logic. Firul ntrebrilor trebuie s urmeze linia ascendent a proceselor de cauzalitate,fr tendin e de abstractizare sau de deviere de la problema analizat.

    Ini ial, tehnica a fost dezvoltat de Sakichi Toyoda i promovat la ToyotaMotor Corporationn scopul mbunt irii procedurilor de fabrica ie. Taiichi Ohno, responsabilul de produc ie de la Toyota a prezentat metoda n urmtorii termeni: "reprezint baza conceptului tiin ific de analiz, deoarece prin repetarea analizei de cte ori este necesar att natura problemei, ct i solu ia acesteia devin clare". Ulterior, metoda celor cinci De ce ? a fost inclus n procedura de analiz Six Sigma.

    Totu i, trebuie men ionat c, n conducerea analizei, pot apare situa ii n care, dup momentul primirii rspunsului i cel al formulrii urmtoarei ntrebri, s apar util - ca o solu ie de bun practic - efectuarea anumitor verificri n legtur cu rspunsul primit.

    4.7. Preocupri actuale pentru stimularea creativitii i inovriiCreativitatea i capacitatea de inovare reprezint competente cheie. n Comunicarea din 7

    ianuarie 2009 intitulat O strategie cuprinztoare privind inovarea n UE, Comisia Europenenominaliza anul 2009 ca Anul European al Creativitii i Inovrii. Drept inte au fost identificate contientizarea importanei creativitii i inovrii pentru dezvoltarea personal, social i economic,precum i diseminarea de bune practici pentru a stimula educaia i cercetarea.

    Desigur, creativitatea fiecrei persoane trebuie dezvoltat nc din coal i apoi, prin educaie,pe parcursul ntregii viei. Aa cum s-a artat mai nainte, exista o multitudine de metode de ideatizare(generatoare de idei) care pot fi folosite ca suport in procesul de gndire inovativa i de creaie.Depind cadrul strict al unor activiti la cerere, practica a adus n atenie o diversitate demodaliti de manifestare, mai mult sau mai puin organizat, a personalitii i spiritului creativ. Vomenumera cteva astfel de modaliti:

    -tehnica Delphy, sau ancheta iterativ, care se nscrie n seria metodelor de stimulare colectiv acreativitii, n carenu apar relaii directe ntre persoanele implicate n procesul creativ; odat formulatproblema, aceasta este supus rezolvrii, parcurgnd prin pot sau curieri un anumit traseu;

    -metoda Philips 66 care presupune constituirea unor grupuri de 6 membri, fiecare grup avnd ladispoziie 6 minute; fiecrui membru i revine un singur minut pentru prezentarea soluiilor sale la oproblem, urmnd ca un raportor s prezinte n plen concluziile grupurilor;

    - analiza perfecionrilor aduse unor produse, precum creterea performanelor, realizarea deeconomii de energie i materiale, mbinarea utilitii cu designul etc.;

    - eurograma demersului n realizarea unor invenii, n sensul prezentrii succinte a istoriculuiunor invenii, descoperiri sau inovaii, cu precizarea principalelor momente sau etape ale demersului;

    - sinecticaprivit ca metod de antrenare individual sau de grup n scopul rezolvrii creatoare a

    problemelor folosind dou principii: s faci ca un lucru ciudat s devin familiar, sau s faci caobinuitul s devin ciudat.De asemenea, prezint interes faptul c pentru manifestarea creativ unele personae trebuie

    ajutate s depasc strile psihice de blocare. Astfel de blocaje pot fi generate de constrngeri, tradiii,concepte dominante, autoritatea sau fascinaia unor personaliti puternice, teama de schimbare sau deeec .a.

    Revenind la cadrul european al preocuprilor pentru stimularea creativitii i inovrii, serecomand parcurgerea de ctre cursani a urmtoarelor documente oficiale care materializeazconinutul unor ample iniiative politice de profil (http://europedirect.nord-vest.ro ):

    Recommendation of the European Parliament and of the Council on key competences forlifelong learning

    Council Resolution on new skills for new jobs

    20

    http://en.wikipedia.org/wiki/Sakichi_Toyodahttp://en.wikipedia.org/wiki/Sakichi_Toyodahttp://en.wikipedia.org/wiki/Toyotahttp://en.wikipedia.org/wiki/Toyotahttp://en.wikipedia.org/wiki/Taiichi_Ohnohttp://en.wikipedia.org/wiki/Six_Sigmahttp://europa.eu/scadplus/leg/en/cha/c11090.htmhttp://europa.eu/scadplus/leg/en/cha/c11090.htmhttp://europa.eu/scadplus/leg/en/cha/c11090.htmhttp://europa.eu/scadplus/leg/en/cha/c11090.htmhttp://europa.eu/scadplus/leg/en/cha/c11090.htmhttp://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2007:290:0001:0003:EN:PDFhttp://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2007:290:0001:0003:EN:PDFhttp://en.wikipedia.org/wiki/Sakichi_Toyodahttp://en.wikipedia.org/wiki/Toyotahttp://en.wikipedia.org/wiki/Taiichi_Ohnohttp://en.wikipedia.org/wiki/Six_Sigmahttp://europa.eu/scadplus/leg/en/cha/c11090.htmhttp://europa.eu/scadplus/leg/en/cha/c11090.htmhttp://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2007:290:0001:0003:EN:PDF
  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    21/83

    Broad- based innovation strategy for the EU European policy cooperation in Education and Training European agenda for culture in a globalizing worldGrupurile int includ tinerii, formatorii, firmele i legislatorii, precum i publicul n general.

    Organizaiile societii civile sunt ncurajate s se mobilizeze i s se implice la nivel local, naional ieuropean.

    O sintez a memorandumului prin care s-a lansat iniiativa 2009 - Anul European al Creativitiii Inovrii este dat n Anexa 1.

    De asemenea, se supunem ateniei studiile referitoare la stimularea creativitii i inovarii elaboratede Asocia ia European pentru Managementul Cercetrii Industriale (European Industrial ResearchManagement Association) - http://www.eirma.org(v. Anexa 2).

    21

    http://europa.eu/scadplus/leg/en/lvb/i23035.htmhttp://europa.eu/scadplus/leg/en/lvb/i23035.htmhttp://www.eu2007.min-edu.pt/np4/?newsId=72&fileName=THE_OPEN_METHOD_OF_COORDINATION_IN_EDUCATION_AND_TRAINING.pdfhttp://www.eu2007.min-edu.pt/np4/?newsId=72&fileName=THE_OPEN_METHOD_OF_COORDINATION_IN_EDUCATION_AND_TRAINING.pdfhttp://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2007:0242:FIN:EN:PDFhttp://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2007:0242:FIN:EN:PDFhttp://www.eirma.org/http://europa.eu/scadplus/leg/en/lvb/i23035.htmhttp://www.eu2007.min-edu.pt/np4/?newsId=72&fileName=THE_OPEN_METHOD_OF_COORDINATION_IN_EDUCATION_AND_TRAINING.pdfhttp://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2007:0242:FIN:EN:PDFhttp://www.eirma.org/
  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    22/83

  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    23/83

    Msurile care trebuie luate pentru a se atinge obiectivele stabilite la articolul 2 includ urmtoareleactivit i realizate la nivel european, na ional, regional sau local, legate de obiectivele Anului: (a) conferin e, evenimente i ini iative de promovare a dezbaterii i de sensibilizare n privin a importan ei creativit ii i a capacit ii de inovare; (b) campanii de informare i promovare pentru a difuza mesajele-cheie;(c) identificarea de exemple de bune practici i difuzarea de informa ii privind promovarea creativit ii i a capacit ii de inovare;

    (d) realizarea de sondaje i studii la nivel comunitar sau na ional.

    n afar de activit ile cofinan ate de Comunitate, n conformitate cu articolul 6, Comisia i statele membre pot identifica alte activit i care contribuie la obiectivele Anului i pot permite ca denumirea anului s fie men ionat n promovarea activit ilor respective, n msura n care acestea contribuie la realizarea obiectivelor prevzute la articolul 2.

    Articolul 4 Coordonarea la nivel na ional

    Fiecare stat membru nume te un coordonator na ional responsabil de organizarea participrii rii respective la An. Coordonatorul asigur coordonarea, la nivel na ional, a activit ilor referitoare la An.

    Articolul 5 Coordonarea la nivel european

    Comisia convoac reuniuni ale coordonatorilor na ionali pentru a coordona la nivel european punerea n aplicare a Anului i pentru a schimba informa ii cu privire la punerea n aplicare a acestuia la nivel na ional.

    Articolul 6 Finan area

    Cofinan area la nivel european a activit ilor din cadrul Anului este n conformitate cu priorit ile i normele care se aplic, anual sau multianual, programelor existente, n special n domeniul educa iei i formrii. Atunci cnd este cazul, programe i politici din alte domenii, precum cultura, comunicarea, ntreprinderile, coeziunea, dezvoltarea rural, cercetarea i societatea informa ional, pot sprijini activit ile desf urata cu ocazia Anului European al Creativit ii i Inovrii.

    23

  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    24/83

    ANEXA 2

    WG63 Technology Access for Open Innovation (2005)WG62 Assessing R&D Effectiveness (2004)WG61 Organising Stage-Gate for Delivery (2004)WG60 Innovation through Spinning In and Out (2003)WG59 Project and Portfolio Management (2002)

    WG58 Integrating Technology and Business Strategy (2002)WG57 Information Technology and R&D (2001)WG56 Centralised versus Decentralised R&D - Benefits and Drawbacks (2001)WG55 Technology Monitoring for business success (1999)WG54 The Management of Corporate Knowledge (1999)WG53 Project Management in R&D (1998)WG52 Technology roadmapping (delivering business vision) (1997)WG51 Benchmarking in R&D (1998)WG50 Long-term planning in a continuously changing world (1996)WG49 Organising the company-customer interface for effective innovation (1996)

    WG48 Funding R&D for industrial innovation (1995)WG47 Evaluation of R&D projects (1995)WG46 Total quality in R&D (1993)WG45 Managing in-house information (1993)WG44 Environmental & safety considerations in industrial R&D (1992)WG43 Acquisition of technology for product process innovation (1992)WG42 New aspects of the interface between R&D and Marketing (1991)WG41 Impact of Government policies on industrial R&D (1990)WG40 Personnel management in R&D (1990)WG39 Budgeting, Monitoring and Controlling R&D (1989)WG38 Cooperative R&D in industry (1989)WG37 Improving industry-university relations (1988)WG36 Problems and responsibilities of first line R&D managers (1987)WG35 Increasing productivity in R&D (1987)WG34 Role and organisation of corporate R&D (1987)WG33 Developing R&D strategies (1986)WG32 Management development for R&D and the company (1985)WG31 The impact of new information technologies on R&D and on I&D management (1986)WG30 The role of R&D in introducing micro-electronics into the company (1984)WG29 Evaluation of R&D output (1985)WG28 How much R&D? (1983)

    WG27 The role of R&D in the innovation process (1983)WG26 Management of product development projects (1983)WG25 R&D in an energy and raw materials conscious era (1982)WG24 The role of R&D in quality assurance (1981)WG23 Industry needs for basic research (1982)WG22 The changing interface between research and marketing (1978)WG21 Systems and methods for planning R&D in industry (1979)WG20 Future working conditions: safety, hygiene and humanisation of environment (1979)WG19 The societal dimension in R&D strategy (1978)WG18 The evolution of the research worker (1977)

    WG17 Licensing (1978)

    24

  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    25/83

    WG16 Evaluating R&D Projects (1976)WG15 Industry-government relations (1976)WG14 Creativity and motivation in industrial R&D (1976)WG13 R&D for industry of the future (1974)WG12 The allocation of research resources (1975)WG11 Industrial R&D and environmental protection (1973)WG10 Technology forecasting and long-range planning (1973)WG09 Cooperative international research (1972)

    WG08 Information requirements for R&D (1973)WG07 Relations between industry and universities (1972)WG06/1 Evaluating R&D projects (1973), Part 1, Project Evaluation and ReviewWG06/2 Evaluating R&D projects (1973), Part 2, Estimation of Cash Flow CurvesWG06/3 Evaluating R&D projects (1973),Part 3, Organisation of Evaluation FunctionWG06/4 Evaluating R&D projects (1973), Part 4, Choice of Selection CriteriaWG06/5 Evaluating R&D projects (1973), Part 5, Credibility of Technical SuccessWG05/1 Computers and R&D (1974), Part 1, Technical Applications in R&DWG05/2 Computers and R&D (1974), Part 2, Computers as Aids to ManagementWG05/3 Computers and R&D (1974), Part 3, Evaluation and Selection

    WG05/4 Computers and R&D (1974), Part 4, A Manager's GuideWG04/1 Research laboratories (1971), Part 1, BuildingsWG04/2 Research laboratories (1971), Part 2, Budgetting and ControlWG04/3 Research laboratories (1971), Part 3, CommunicationsWG03 The career of the research worker (1970)WG02 Research bought outside the firm (1969)WG01/1 Patents (1973)WG01/2 The Position of the Patent Function within the Organisation (1973)

    25

  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    26/83

    Bibliografie

    1. Sternberg, R. J. (2006). The nature of creativity, Creativity Research Journal, 18 (1), p. 93.2. Robinson, K. (June, 2006). Do schools kill creativity? Talk at the TED: Ideas worth spreadingconference.http://www.ted.com/index.php/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity.html3. Juran J M, "Juran's Quality Control Handbook", McGraw-Hill, 19884. MindTools. Pareto Analysis: Selecting the Most Important Changes to Make.

    http://www.mindtools.com/pages/article/newTED_01.htm,http://www.hci.com.au/hcisite2/toolkit/paretos.htm5. Russell, Roberta S. and Taylor III, Bernard W. Operations Management. PrenticeHall, Inc.: Upper Saddle River, New Jersey, 2003.6.Mircescu M. Procesul de nvmnt i formarea capacitii creatoare.7.Taiichi Ohno Toyota production system: beyond large-scale production. Portland, Or: ProductivityPress, 1988. ISBN 0915299143.8.The Thinking Production System: TPS as a winning strategy for developing people in the globalmanufacturing environment.http://www.toyotageorgetown.com/tps.asp. Retrieved 2007-02-20.9. Nancy R. The Quality Toolbox, Second Edition, ASQ Quality Press, 2004.

    10. Osborn, A.F. Applied imagination, Principles and procedures of creative problem solving (ThirdRevised Edition). New York, NY: Charles Scribners Sons, 1963.11. Nijstad,B.A., Stroebe, W., Lodewijkx, H. F. M. (). Production blocking and idea generation.Doesblocking interfere with cognitive processes? Journal of Experimental Social Psychology, 39, 2003.12. Diehl, M., & Stroebe, W.Productivity loss in idea-generating groups: tracking down the blockingeffect. Journal of Personality and Social Psychology, 61, 1991.13. Mullen, B., Johnson, C., & Salas, E. Productivity loss in brainstorming groups: a meta-analyticintegration. Basic and Applied Social Psychology,1991.14. Rickards, T., Brainstorming, Encylopedia of creativity, M Runco & S Pritzker, Eds, San Diego:Academic Press Vol 1, 1999.15. Macdonald, Henry, "Now brainstorms are off the agenda", 2005. The Observer, retrieved on 2008.16. Santanen, E., Briggs, R. O., & de Vreede, G-J., Causal Relationships in Creative Problem Solving:Comparing Facilitation Interventions for Ideation. Journal of Management Information Systems.20(4), 2004.17.Furnham,A.,Yazdanpanahi,T.,Personality differences and group versus individual brainstorming.Personality and Individual Differences, 19, 1995.18.Villalba, Ernesto, On Creativity. Towards an Understanding of Creativity and its Measurements.European Commission, 2008.19. European Industrial Research Management Association - http://www.eirma.org20. Florida Richard, KEA briefing: towards a European Creativity Indexi, 2002.www.keanet.eu/creavityindexbrief.pdf

    21. Documente ale Universit ii Pedagogice de Stat Ion Creang .www.upsc.md/_informatica/UPSC/A2...initiere/index.htm

    26

    http://www.mindtools.com/pages/article/newTED_01.htmhttp://www.hci.com.au/hcisite2/toolkit/paretos.htmhttp://en.wikipedia.org/wiki/5_Whys#cite_ref-0http://en.wikipedia.org/wiki/Taiichi_Ohnohttp://en.wikipedia.org/wiki/International_Standard_Book_Numberhttp://en.wikipedia.org/wiki/Special:BookSources/0915299143http://en.wikipedia.org/wiki/5_Whys#cite_ref-1http://www.toyotageorgetown.com/tps.asphttp://www.toyotageorgetown.com/tps.asphttp://www.toyotageorgetown.com/tps.asphttp://www.toyotageorgetown.com/tps.asp.%20Retrieved%202007-02-20http://www.asq.org/quality-press/display-item/index.html?item=H1224http://www.asq.org/quality-press/display-item/index.html?item=H1224http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Osborn&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Applied_imagination&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Nijstad&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Diehl&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Stroebe&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Productivity_loss_in_idea-generating_groups&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Productivity_loss_in_idea-generating_groups&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Journal_of_Personality_and_Social_Psychology&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Mullen&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Johnson&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Salas&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Rickards&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Macdonald&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Santanen&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Furnham&action=edit&redlink=1http://www.google.ro/url?q=http://www.keanet.eu/creavityindexbrief.pdf&ei=bwN9S6m4H4OC_Qb1moWPBg&sa=X&oi=nshc&resnum=1&ct=result&cd=1&ved=0CAwQzgQoAA&usg=AFQjCNFzxqE4Onny7nrgtWmf7Vnjk-uCjghttp://www.google.ro/url?q=http://www.keanet.eu/creavityindexbrief.pdf&ei=bwN9S6m4H4OC_Qb1moWPBg&sa=X&oi=nshc&resnum=1&ct=result&cd=1&ved=0CAwQzgQoAA&usg=AFQjCNFzxqE4Onny7nrgtWmf7Vnjk-uCjghttp://www.google.ro/url?q=http://www.keanet.eu/creavityindexbrief.pdf&ei=bwN9S6m4H4OC_Qb1moWPBg&sa=X&oi=nshc&resnum=1&ct=result&cd=1&ved=0CAwQzgQoAA&usg=AFQjCNFzxqE4Onny7nrgtWmf7Vnjk-uCjghttp://www.google.ro/url?q=http://www.keanet.eu/creavityindexbrief.pdf&ei=bwN9S6m4H4OC_Qb1moWPBg&sa=X&oi=nshc&resnum=1&ct=result&cd=1&ved=0CAwQzgQoAA&usg=AFQjCNFzxqE4Onny7nrgtWmf7Vnjk-uCjghttp://www.google.ro/url?q=http://www.keanet.eu/creavityindexbrief.pdf&ei=bwN9S6m4H4OC_Qb1moWPBg&sa=X&oi=nshc&resnum=1&ct=result&cd=1&ved=0CAwQzgQoAA&usg=AFQjCNFzxqE4Onny7nrgtWmf7Vnjk-uCjghttp://www.upsc.md/_informatica/UPSC/A2_S3_Practica_initiere/index.htmhttp://www.upsc.md/_informatica/UPSC/A2_S3_Practica_initiere/index.htmhttp://www.mindtools.com/pages/article/newTED_01.htmhttp://www.hci.com.au/hcisite2/toolkit/paretos.htmhttp://en.wikipedia.org/wiki/5_Whys#cite_ref-0http://en.wikipedia.org/wiki/Taiichi_Ohnohttp://en.wikipedia.org/wiki/International_Standard_Book_Numberhttp://en.wikipedia.org/wiki/Special:BookSources/0915299143http://en.wikipedia.org/wiki/5_Whys#cite_ref-1http://www.toyotageorgetown.com/tps.asphttp://www.toyotageorgetown.com/tps.asphttp://www.toyotageorgetown.com/tps.asp.%20Retrieved%202007-02-20http://www.asq.org/quality-press/display-item/index.html?item=H1224http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Osborn&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Applied_imagination&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Nijstad&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Diehl&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Stroebe&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Productivity_loss_in_idea-generating_groups&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Journal_of_Personality_and_Social_Psychology&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Mullen&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Johnson&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Salas&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Rickards&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Macdonald&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Santanen&action=edit&redlink=1http://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Furnham&action=edit&redlink=1http://www.google.ro/url?q=http://www.keanet.eu/creavityindexbrief.pdf&ei=bwN9S6m4H4OC_Qb1moWPBg&sa=X&oi=nshc&resnum=1&ct=result&cd=1&ved=0CAwQzgQoAA&usg=AFQjCNFzxqE4Onny7nrgtWmf7Vnjk-uCjghttp://www.upsc.md/_informatica/UPSC/A2_S3_Practica_initiere/index.htm
  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    27/83

    LEGISLATIE CADRU

    Lector Dr. ing.

    Floarea VASILE

    27

  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    28/83

    Capitolul I : Particularitati privind infiintarea si functionarea unui IMM

    CE TREBUIE SA STII SI SA FACI PENTRU A DEMARA O AFACERE

    1. Fixeaza-ti obiectivele! Care va fi activitatea firmei tale si ce cunostinte sunt necesare? Cine vor fi consumatorii/clientii? Cine vor fi furnizorii? Ce produse si/sau servicii vor fi comercializate? Care este locul de amplasare a structurii de vnzare? Care va fi valoarea proiectului/finantare/ costuri? Care sunt rezultatele previzibile?2. Ai cunostintele necesare ? Personalitatea si experienta sunt elemente esentiale n alegerea activitatii Trebuie sa fii pasionat de comert/servicii si sa mparti pasiunea cu clientii Trebuie sa cunosti dimensiunea , structura si ciclul de viata al pietei precum si tendintele

    acesteia Trebuie sa stii ca nu poti vinde mbracaminte, fructe, bijuterii, biciclete si calculatoare n

    acelasi loc/acelorasi persoane3. ti cunosti clientii?

    Comportamentul clientului, respectiv deciziile si actiunile persoanelor implicate n cumpararea debunuri de consum si servicii este complex si multidimensional si de aceea trebuie sa cunosti nprincipal :

    Trasaturile demografice, sociale si psihologice ale clientilor

    Atitudinile fata de produse, marci , magazineComportamentul anterior de cumparare precum si cel de viitor

    De fiecare data cnd un consumator /client achizitioneaza un bun sau serviciu , el folosesteprocesul de decizie. A te adresa tuturor clientilor poate constitui un esec. n anumite zone trebuie avutca obiectiv cucerirea clientilor locali si stabilite criteriile care pot contribui la aceasta. Efectuarea unorstudii de piata si capacitatea de comunicare cu clientii sunt elemente esentiale ale unui marketingstrategic.

    4. Ce produse/servicii poti oferi? Trebuie sa oferi clientilor ceea ce ei asteapta de la tine, nu ceea ce ti place tie sau ti sugereaza

    a vinde furnizorii Sortimentul trebuie constituit din referinte care au cea mai mare sansa de a fi pe placul

    viitorilor clienti Indiferent de activitatea aleasa trebuie adoptata o strategie de diversificare; trebuie sa

    demonstrezi clientilor n mod clar ca esti diferit si chiar mai bun dect alte structuri de vnzare Oferta sa fie personalizata prin utilizarea unor mijloace cum ar fi: asortimentul (mai mult sau

    mai putin specializat), produsele (de marca, calitate, originalitate), servicii (proximitate,consiliere, informare, confortul magazinului, facilitati de stationare, livrari la domiciliu, carti defidelitate)

    5. Care vor fi furnizorii? Relatia cu furnizorii constituie un aspect primordial; Un comerciant trebuie sa stie ce vinde si ce cumpara;

    28

  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    29/83

    Trebuie sa stii daca apelezi la grosisti, importatori sau producatori; Sa analizezi posibilitatea de a te integra ntr-un lant de distributie fara a-ti pierde independenta.6. Care este locul de implantare a structurii de vnzare? Magazinul trebuie ales cu grija n functie de localizarea sa n oras, cartier, pasaj, vecinatate, de

    concurenta, proiecte de constructii n curs, planuri de amenajare cuprinse n planul urbanisticgeneral sau zonal, posibilitati de implantare a parcarilor;

    Trebuie avut n vedere ca localizarea n apropierea unor magazine performante, locomotivecomerciale, este de cele mai multe ori profitabil;

    Trebuie avut n vedere cuantumul taxelor locale, alte impuneri fiscale, precum si facilitatile decare poti beneficia.7. Cum va fi amenajat magazinul ?

    Magazinul va fi amenajat astfel nct :

    Sa atraga clientii din exterior; Sa cucereasca clientii prin punerea n valoare a marfurilor si prin ambianta creata; Sa asigure securitatea produselor (spatii frigorifice, instalatii de proba ) si conditii de stocare a

    marfurilor n cazul structurilor de vnzare cu suprafata mare. Sa respecte regulile de urbanism si criteriile de amplasare .

    La deschiderea magazinului se poate organiza o manifestare de atractie si publicitatea necesara

    8. Care va fi valoarea proiectului/finantare/costuri.

    Proiectul trebuie sa fie rentabil si de aceea trebuie estimat un cost, avndu-se n vedereurmatoarele:

    costuri de achizitionare a spatiului costuri de achizitionare a materialelor, utilajelor, mobilierului

    costuri privind nregistrarea si autorizarea functionarii costuri de modernizare a locatiei cheltuieli privind achitarea chiriilor si alte costuri administrative cheltuieli pentru asigurarea unui stoc de marfuri costuri privind salariile Pentru evaluarea resurselor trebuie avut n vedere :

    o cuantumul aportului personal;o cuantumul eventualelor mprumuturi bancare;o subventii si facilitati.

    9. Care sunt rezultatele previzibile

    n comert poate fi vorba de a previziona volumul vnzarilor ntr-un prim an de exploatare astructurii de vnzare si a estima profitul.

    Pentru acesta este nevoie:

    sa cunosti urmatoarele costuri :o achizitionarea de marfuri;o cheltuieli cu personalul;o cotizatii sociale;o impozite si taxe;o chirii, cheltuieli administrative;

    29

  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    30/83

    o cheltuieli de asigurare;o cheltuieli de publicitate;o dobnzi la mprumuturi bancare;o cheltuieli diverse ,cum ar fi ambalajele, mobilierul de prezentare si conservare a

    produselor. sa estimezi nivelul vnzarilor

    Vnzarile vor fi apreciate n baza unui studiu de piata, care va indica tinnd cont de concurenta si

    pozitionarea structurii de vnzare care este cifra de afaceri pe care o puteti realiza.

    n absenta unui studiu de piata se poate face referire la o serie de indicatori de caracterizare astructurilor de vnzare existente deja pe piata : vnzari medii /mp , productivitatea muncii, cifra deafaceri, valoarea capitalului circulant s.a.

    Toate elementele enumerate mai sus vor permite o perceptie globala asupra unei afaceri n comertsi pot fi folosite n elaborarea unui plan de afaceri.

    30

  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    31/83

    CAPITOLUL II. Legea Societatilor comerciale (Legea 31/1990)

    Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale. Actualizata in anul 2008 prin:- Legea nr. 302/2005

    - Legea nr. 164/2006- Legea nr. 441/2006- Legea nr. 516/2006- O.U.G. nr. 82/2007- O.U.G. nr. 52/2008 publicata in MOF nr. 333 din 30.04.2008.

    Societate comerciala: Persoane fizice sau juridice asociate in vederea efectuarii de acte decomert; daca au sediul in Romania sunt persoane juridice romane.

    forme: a) societate in nume colectiv;

    b) societate in comandita simpla;

    c) societate pe actiuni;

    d) societate in comandita pe actiuni;

    e) societate cu raspundere limitata.

    Actionarii raspund numai pana la concurentacapitalului social subscris.

    Societatea comerciala va avea cel putin doi asociati, in afara de cazul cand legea prevede altfel.

    Societatea innume colectiv sau in comanditasimpla se constituie prin contract de societate, iarsocietatea pe actiuni, in comanditape actiuni sau cu raspundere limitata se constituie princontract de societate si statut .

    Contractul de societate si statutul pot fi incheiate sub forma unuiinscris unic, denumit actconstitutiv.

    Actul constitutiv se incheie sub semnatura privata, se semneaza de toti asociatii sau, in caz desubscriptie publica, de fondatori. Forma autentica a actului constitutiv este obligatorie atuncicand:

    a) printre bunurile subscrise ca aportla capitalul social se afla un teren;b) se constituie o societate in numecolectiv sau incomandita simpla;c) societatea pe actiuni se constituie prin subscriptie publica.

    Actul constitutiv dobandeste data certa si prin depunerea la oficiul registrului comertului.

    Actul constitutiv al societatii pe actiuni sau in comanditape actiuni va cuprinde:a) datele de identificare a fondatorilor;b) forma, denumirea si sediul social;c) obiectul de activitate al societatii, cu precizarea domeniului si a activitatii principale;

    31

    http://www.euroavocatura.ro/dictionar/338/Persoane_juridicehttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/338/Persoane_juridicehttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/338/Persoane_juridicehttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/338/Persoane_juridicehttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3025/Numehttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3370/Comanditahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3370/Comanditahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/575/Concurentahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/575/Concurentahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3025/Numehttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3025/Numehttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3370/Comanditahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3370/Comanditahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3606/Contracthttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3370/Comanditahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3370/Comanditahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3606/Contracthttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/1414/Statut_vamalhttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/1414/Statut_vamalhttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/702/INSCRIShttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/702/INSCRIShttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/1300/Aporthttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/1300/Aporthttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3025/Numehttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3025/Numehttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3370/Comanditahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3370/Comanditahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/2229/Data_certahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/2229/Data_certahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3370/Comanditahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3370/Comanditahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/338/Persoane_juridicehttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/338/Persoane_juridicehttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3025/Numehttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3370/Comanditahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3370/Comanditahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/575/Concurentahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3025/Numehttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3370/Comanditahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3606/Contracthttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3370/Comanditahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3606/Contracthttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/1414/Statut_vamalhttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/702/INSCRIShttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/1300/Aporthttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3025/Numehttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3370/Comanditahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/2229/Data_certahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/2229/Data_certahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3370/Comandita
  • 8/7/2019 44713239-Posdru-curs-1-Modul-1-Initiere

    32/83

    d) capitalul social subscris si cel varsat;e) natura si valoarea bunurilor constituite ca aport in natura, numarul de actiuni acordate pentruacestea;f) numarul si valoarea nominala a actiunilor, cu specificarea daca sunt nominative sau lapurtator;g) datele de identificare a primilor membri ai consiliului de administratie,h) datele de identificare a primilor cenzori sau a primului auditorfinanciar.i)clauze privind conducerea, administrarea, functionarea si controlul gestiunii societatii de catre

    organele statutare, numarul membrilor consiliului de administratie sau modul de stabilire aacestui numar;j) durata societatii;k) modul de distribuire a beneficiilor si de suportare a pierderilor;l) sediile secundare - sucursale, agentii;m) orice avantaj special acordat, in momentul infiintarii societatii sau pana in momentul in caresocietatea este autorizata sa isi inceapa activitatea, oricarei persoane care a participat laconstituirea societatii ori la tranzactii conducand la acordarea autorizatiei in cauza, precum siidentitatea beneficiarilor unor astfel de avantaje;n) numarul actiunilor comanditarilor in societatea incomandita pe actiuni;o) cuantumul total sau cel putin estimativ al tuturor cheltuielilor pentru constituire;

    p) modul de dizolvare si de lichidare a societatii.

    Capitalul social al societatii pe actiuni sau al societatii in comandita pe actiuni nu poate fi maimic de 90.000 lei sau echivalentul in lei al sumei de 25.000euro.

    Capitalul social al unei societati cu raspundere limitata nu poate fi mai mic de 200 lei si se divide inparti sociale egale, care nu pot fi mai mici de 10 lei.

    In societatea cu raspundere limitata, numarul asociatilor nu poate fi mai mare de 50.

    In cazul in care, intr-o societate cu raspundere limitata, partile sociale sunt ale unei singurepersoane, aceasta, in calitate de asociat unic, are drepturile si obligatiile ce revin, potrivitprezentei legi, adunarii generale a asociatilor.

    Daca asociatul unic este administrator, ii revin si obligatiile prevazute de lege pentru aceastacalitate .

    In societatea care se infiinteaza de catre un asociat unic, valoarea aportului in natura va fistabilita pe baza unei expertize de specialitate.

    O persoana fizica sau opersoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate

    cu raspundere limitata.

    O societate cu raspundere limitata nu poate avea caasociat unic o alta societate cu raspunderelimitata, alcatuita dintr-o singura persoana

    Aporturile in numerarsunt obligatorii la constituirea oricarei forme de societate .

    La acelasi sediu vor putea functiona mai multe societati, daca este indeplinita cel putin unadintre urmatoarele conditii:

    a) imobilul, prin structura lui, permite functionarea mai multor societati in incaperi diferite;

    b) cel putin o persoana este, in conditiile legii,asociat in fiecare dintre societati;

    32

    http://www.euroavocatura.ro/dictionar/1300/Aporthttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/2517/Auditorhttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/2517/Auditorhttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3370/Comanditahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3370/Comanditahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/4477/Lichidarehttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3370/Comanditahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/1099/Eurohttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/1099/Eurohttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/2506/Asociathttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/4457/Legehttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/2765/Calitate_procesualahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/2765/Calitate_procesualahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/2506/Asociathttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3086/Persoana_fizicahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3086/Persoana_fizicahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3086/Persoana_fizicahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3088/Persoana_juridicahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3088/Persoana_juridicahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3088/Persoana_juridicahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3088/Persoana_juridicahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/3088/Persoana_juridicahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/2506/Asociathttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/2506/Asociathttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/2506/Asociathttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/125/Persoana_cu_handicaphttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/125/Persoana_cu_handicaphttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/1146/Numerarhttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/557/Societate_civilahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/557/Societate_civilahttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/2506/Asociathttp://www.euroavocatura.ro/dictionar/2506/Asociathttp://www.euroavocatura.ro/dicti