43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

download 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

of 43

Transcript of 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    1/43

    Spele Copilolul I

    Sectiuneq llSpete

    PPeta nr. 1In fafa primei instanfe se desfdqoard. cercetarea judecitoreascd. ln cursul audierii inculpatu-

    lui, judecdtorul l-a intrebat pe acesta dacd iEi menfine declarafiile date in fata organelor deurmfire penald. Inculpatul a afirmat cd iqi men{ine declaraliile date in faza de urmdrire penald.Aceastd declaratrie a inculpatului este consemnatd in incheierea de sedintd. Similar, martorii suntintrebali daca iqi menfin declaratiile anterioare. Rdspunsul lor afrrmativ este consemnat inincheierea de gedin[{. in baza acestor recunoaqteri, instantra de judecatd a solufionat cauzanenali.- inteb*"

    Existd dispoziSii procesuale fuicalcate in spefa?

    Spe{a nr.2Organele de cercetare ale politiei judiciare au fost sesizate, prin plAngere prealabild, despre

    sdv6rgirea infracfiunii de distrugere, prevdzutd in art. 219 alin. (1) C. pen. in fapt, se arati cdinculpatul a distrus cu tractorul 164 de butuci de vie plantati in anii 1990-1993 ;;i cultura delegume de pe un teren restituit, conform Legii nr. 1811991.

    PlAngerea prealabili a fost intocmitd de ginerele proprietarului, care ;i-a legitimat interesulde a ac{iona, ardtdnd cd este posesorul de fapt al terenului in litigiu Ei cd paguba s-a produs inpatrimoniul sdu.

    Prima instantrd a dispus incetarea procesului penal, cu motivarea cd pldngerea prealabild nu afost fdcutd de proprietarul terenului care, numai el, poate avea calitatea de parte vdtdmata.

    Hotdr6rea de incetare a procesului penal este atacatd de cdtre partea vdtdmatd, pe conside-rentul incilcdrii de catre instanld a principiului rolului activ.

    intrebareAu fost ittcdJcate dispozi;iile relative la principiul rolului activ al insknfei de judeeati in

    desfd;urarea prccesului penal?

    Spela nr. 3Judecitoria Buftea a dispus condamnarea incuipatului A.A. ia 6 luni inchisoare pentru

    sdvArgirea infractriunii de conducere fdrd permis de conducere pe drumurile publice a unuiautovehicul. Totodatd, inbaza art. 1l pct.2Lit. a) si art. 10lit. e), cu referire laart.47 C.pen.,inculpatul a fost achitat pentru infractiunea de ucidere din culpi.

    In fapt, instan{a de fond a refinut cd inculpatul A.A., conducdnd o autoutilitard mixtd, in urmadispozitiei conducerii unitetii al carei angajat era, degi nu avea permis de conducere corespun-zdtor categoriei de autovehicul, a fost implicat intr-un eveniment rutier soldat cu accidentareagravd a numitului T.S., care, cu toate ingrijirile medicale primite, a decedat"

    Din expertiza tehnici gi doud suplimente la aceastd expertizd, avAnd ca obiect explicarea

    dinamicii producerii evenimentului, s-a concluzionat c{ accidentul nu s-a datorat culpei incul-patului, ci unei imprejuriri imprevizibile (care nu putea fi prevdzutd qi preintdmpinati de cdtreinculpat), adicii unui caz fortuit.

    in fatra primei instante, inculpatul a solicitat efectuarea unei noi expertize tehnice auto laLaboratorul Central de Expertize Criminalistice de pe l6ngi Ministerul Justitriei, cerere respinsdfdrd nici o motivare.

    in apelul parchetului, cu privire la achitarea inculpatului pentru infracliunea de ucidere dinculpd, Tribunalul Bucuregti a dispus menfinerea condamndrii pentru infractriunea de conducerefdrd perrnis de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul. De asemenea, instanta de apela dispus condamnarea inculpatului la 2 ani inchisoare pentru sdvAr;irea infractiunii de ucideredin culpa gi aplic;rea pedepsei celei mai grele de 2 ani inchisoare.

    Decizia a fost motivatd prin urmitoarele: 1). neluarea in considerare de cdtre instanfa de fond atuturor imprejuririlor care au concurat la producerea accidentului; 2). supraincdrcarea autovehicu-iului; 3). plecarea in cursd fdrd a exista aprobarea revizorului tehnic al unitalii; 4)" acceptarea cuugurin{d, de ciffe inculpat, de a conduce autovehiculul, desi acesta rul i se incredintase in mod iesal.

    Drept procesuol penol 17

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    2/43

    Copilolul I Spele

    $i in fata instanlei de apel inculpatul a solicitat efectuarea unei noi expertize tehnice auto, ce-rerea sa fiind respinsd nemotivat.

    In recursul inculpatuiui se invocd nelegalitatea ;i netemeinicia hotdrdrilor, pe considerentulincdlcirii principiului rolului activ.

    Intebarcin aceste circumstanfe, se poate considera cd procesul penal s-a desfaSurat

    prinneres7nctarea

    principiului rolului activ a] instanfei de jadecatdT Recursrl inculpatului este fandat?

    Spela nr. 4Jrldecdtoria Bacdu a dispus condamnarea incuipatului C.I. 1a 6 luni inchisoare pentru tenta-

    tivd la furt calificat gi a inculpatului V.N. la 7 luni inchisoare pentru complicitate la tentativd defurt calificat.

    in fapt, in noaptea de2O121.09.1995, autoturismul persoanei vdtdmate T.T. a fost pwcatin apro-pierea locuinfei persoanei vdtimate. La cirsa 10 metri in spate se gisea autoturismul inculpatului C.I.Cei doi inculpatri, fiind Al stare de ebrietate, s-au deplasat la autoturismul inculpatului C.I", au intrat ininteriorul acestuia, unde au consumat biuturi alcor:lice $i au ascultat muzicd. Pe fondul unui consumexagerat de bauturi alcoolice, cei doi inculpatri au inceput sd se certe, fdcdnd mare galdgie, ceea ce a

    determinat trezkeamai multor locatari din blocurile aflate in apropiere. Vdzand c6teva ferestre lumi-nate, inculpagii au purtat un dialog necuviincios cu persoanele care au iegit la ferestre.Printre persoanele care s-au uitat pe fereastrd a fost si so{ia persoanei viitdmate T.T., cireia

    i-a atras atentia un zgomot care, ulterior, s-a dovedit a fi provocat de spargerea unei sticle. inmomentul producerii zgomotului au sosit la fata locului lucrdtorii de politrie care patrulau inzond, g&sindu-i pe cei doi inculpafi in stare de ebrietate, in apropierea autoturismului persoaneivdtdmate T.T., inculpatul C.I. avdnd in mdnd o gurubelnifd. Cum portiera din partea st6ngd aautoturismului persoanei vdtamate T.T. a fost gdsitd descuiatd, s-a ajuns la concluzia cd incul-pafii au vrut sd sustragd bunuri din acest autoturism.

    T"T. a confirmat cd din autoturismul sdu nu s-a furat nimic. Inculpatul C.I. a justificat faptulcd avea $urubelnita in mf;ni deoarece si-a descuiat propriul autoturism cu acea gurubelnitrd.

    In cauzd nu au fost ridicate urme de la fata locului, iar inculpalii nu au recunoscut c5 au vrutsd f-ure iucruri din autoturismul pd4ii vdtimate. Singura probd in acuzare consta in procesul-ver-bal de constatare intocmit de lucrdtorii de poli;ie.

    Hot6rdrea de condamnare a fost atacatd de cdtre inculpafi, pe considerentul incdlcdrii prin-cipiului prezumtiei de nevinovdfie.

    IntrebarePoate fi luatd in considerare, in spefd, incdlcarea principiului prezumfiei de nevinovdfie in

    procerul penal?

    PPefa nr.5In data de 8 mai 2004, orele 23.45, in zona autogara Filaret Bucuregti, P.D., cetdfean turc, este

    surprins in flagrant delict in timp ce comercializa 33 de doze de heroind (diacetilmorfind). Cuaceastd ocazie, lucrdtorii de poiilie au procedat la intocmirea procesului-verbal de constatare ainfrac{iunii fl agrante.

    P.D. a declarat organelor judiciare cd nu cunoa;te limba romdnd.Procesul-verbal de constatare este semnat de cdtre P.D., dar nu poartd semnitura unui interpret,

    din cauza faptului ci la realizarea flagrantului nu a participat Si un cunoscdtor autorizat de limba turcd.IntrebareAu fost incalcate dispozifiile relative Ia principiul limbii ?n eare se desfd.1oard procesul wnal?

    Spefa nr.6Inculpatul, cetdlean al Republicii Moldova, a declarat cd vorbegte bine romAneqte si cd infelege

    tot ceea ce i se spune. Inculpatul a mai afirmat cd nu gtie sd scrie gi sd citeascil in limba romAn6.In aceste circumstanfe, instanta de judecatd a solufionat catzafdrd, a asigura inculpatului ser-

    viciile unui interpret.IntebarcS-a incdlcat, in spefd, prineipiul limbii in care se desfdsoard procesul penal?

    t8 Drept procesuoi penol

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    3/43

    Spele Copitolul I

    Spefa nr.7Inculpatul, condamnat de prima instantrd penru sivdrgirea infractiunii de furt calificat, a

    declarat apel. Cu o zi inaintea termenului fixat pentru judecarea apelului, inculpatul a depus laregistratura instanlei o cerere de amdnare a judecdtrii pentru lipsd de apdrare. Cererea de amdnarenu este insd atagatd la dosar, din culpa unui lucrd"tor al registraturii instan{ei respective.

    in aceste circumstanle, instanfa a respins apeiul, fdrd a fi avut cuno$tinfdde cererea inculpa-tulu^i de am6nare a judecdlii.

    InrebareS-a adus atingere, fui spefa, principiului garantdrii &eptului de apfuare?

    Spela nr. IInculpatul D.N. a fbst condamnat pentru comiterea a doud infracliuni de vdtdmare corporald

    din culpa.Inculpatul invocS, prin recurs, nulitatea hotdrArii de condamnare gi a actelor de urmdrire

    penald, deoarece organul de cercetare penal^a a incdlcat dispozitriile art. 6 alin. 5 C.pr.pen., refe-ritoare la garantarea dreptului de apirare. in acest sens, inculpatului recurent i s-a luat primadeclarafie fdtrd' ca organul de cercetare penald sa ?si indeplineascd obligalia de a-l incunogtin{a,

    de indatd 5i mai inainte de a-l audia, despre fapta pentru care este cercetat, incadrareajuridicd aacesteia, dreptul de a fi asistat de un apdrdtor. De asemenea, organele de cercetare penald au con-tinuat sd administreze probe in lipsa unui apiiritor si in lipsa procesului-verbal de incunogtinfare.

    tnrcbariS-a incdlcat deplina exercitare de cdte inculpat a dreptului la apdrare? Recursul este fsndat?

    Drepi procesuol pencl t9

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    4/43

    Grile Copifolul I

    Secliuneo lllbri|e

    1-. Fazele procesului penal sunt:

    a). urmdrirea penalS 9i judecata; b). urmdrirea penal5, judecata gi condamnarea; c). urmdrireapenald, judecata gi punerea in executare a hotdrArilor penale rd.mase definitive; d). urmdrireapenald, procesul penal qi executarea hotdrArilor penale.

    2. Prin excepfie de la principiul oficialitifii procesului penal, membrii Guvernului potfi urmirifi penal:

    a). pentru faptele sdvdrqite in exercifiul funcfiei lor, numai in urma unei cereri fdcute de cdtreCamera Deputatrilor, Senat qi Preqedintele RomAniei; b). pentru toate faptele prevdzute de legeapenald, cu incuviin{area Guvemului RomAniei; c). pentru faptele sdvArgite in exercitriul funcfieilot, cu incuviinfarea Primului-Ministru al Romdniei; d). membrii Guvemului nu pot fi urmdritripenal pentru faptele sdvdr;ite in legdtura cu exercifiul funcfiei pe durata mandatului.

    3. Aducerea la cunoqtinla invinuitului sau inculpatului despre dreptul de a fi asistat deun apirltor:

    a). reprezintd o obligafie numai in ceea ce privegte activitatea instanfelor de judecatd; b). esteobligatorie doar in cazurile in care pedeapsa prevdzutd de lege pentru infrac{iunea sdvdrgitd esteinchisoarea mai mare de 5 ani; c). se consemneazd in confinutul unui proces-verbal de cdtreorganele de urmdrire penald; d). reprezintd o activitate atribuitd in exclusivitate procurorului.

    4. Urmirirea penali presupune ca limiti inifiali:a). trimiterea in judecatd; b). sesizarea organelor de urmdrire penald; c). intocmirea actului de

    incepere a urmdririi penale; d). punerea in miqcare a acfiunii penale.

    5. Raporturilejuridice procesual penale:

    a). iau na$tere, de reguld, peste $i in afara acordului de voinfd al pa4ilor; b). presupun in modobligatoriu prezenfa persoanei crre a sdvdr;it infracfiunea; c). se sting odatd cu trimiterea injudecatd a inculpatului; d). implicd luarea mdsurii arestdrii preventive a invinuitului sau incul-patului.

    6. Interpretarea normelor juridice procesual penale ficuti de organele de urmirirepenali:

    a). are fodd obligatorie; b). prezintd relevan{d doar pentru caazapenald,in curs; c). reprezintdo formd de interpretare legald; d). reprezintd o formd de interpretare istoricd.

    7. Punerea sub acuzare a Prepedintelui Romdniei, ca excepfie de la principiul ofi-

    ciatiti{iiprocesului penal:a). se realizeazd de cdtre Guvernul Romdniei, pentru inaltd trddare, cu votul a cel pufin doudtreimi din numdrul membrilor; b). se realizeazd. de cdtre Camera Deputafilor gi Senat, pentruinaltd trddare, cu votul a cel putrin doud treimi din numdrul deputatrilor gi senatorilor, in gedinfdcomund; c). se realizeazd de cdtre Guvemul Romdniei, Camera Deputafilor gi Senat, in gedinfdcomuni, pentru inaltd trddare, cu votul a cel pufin doud treimi din numdrul membrilor; d). pre-supune suspendarea din funcfie a acestuia.

    8. Limba in care se desfiqoari procesul penala). pd4ilor care nu vorbesc sau nu inleleg limba romind ori nu se pot exprima li se asigurd

    posibilitatea de a lua cunogtinfa de piesele dosarului, dreptul de a vorbi, precum gi dreptul de apune concluzii prin interpret, cheltuielile urmdnd a fi suportate individual de cdtre aceste per-soane; b). in procesul penal, procedura judiciard se desflqoar6 in limba romdni; c). se asigurdfolosirea limbii mateme a populaliilor de altd natrionalitate decit cea romAna in cazul unor pro-ceduri judiciare penale; pentru litigiile de naturd civila, persoanele care nu infeleg sau nu vorbesclimba romdnd au dreptul de a lua cunogtinfa de toate actele gi lucrarile dosarului, de a vorbi in

    Drept procesuol penol n1zl

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    5/43

    Copilolul I Grile

    instantrd ;i de a pune concluzii prin interpret; d). se stabilegte in funcfie de limba matema a pa.r-ticipanfilor la procesul penal; consernnarea declarafiilor se face in dublu exemplar, in limbaromdnd si in limba matemd a participantului.

    f. in conformitate cu principiul prezumliei de nevinov5fie, fiptuitorul va fi consideratnevinovat:

    a). pAnd la rdmAnerea definitivd a hotdrdrii judecdtoregti penale; b). pdnd la punerea in migcarea ac{iunii penale; c). pdnd la dispunerea arestdrii preventive pe 30 de zlle; d). pAnd la trimitereain judecatd prin rechizitoriu.

    10- Dreptul de aphrare este garantat invinuitului sau inculpatului:a). pe tot parcursul fazei de urmdrire penald; in cursul fazei de judecatd, apdrarea se orga-

    nizeazd. de cdtre procuror; b). pe tot parcursul procesului penal, dacd asistenlajuridicd este obli-gatorie; c). pe tot parcursul procesului penal; d). pdnd la strAngerea probelor necesare trimiteriiin judecatd prin rechizitoriu.

    11. Momentul de la care se nagte obtigafia organelor judiciare de a-l incunogtinfa pe

    invinuit sau inculpat despre dreptul de a fi asistat de un apiritor:a). concomitent cu trimiterea in judecatd; b). inainte de a se dispune arestarea preventiva; c).de indatd 9i mai inainte de luarea primei declarafii; d). pe parcursul urmdririi penale, la punereain migcare a actiunii penale, prin rechizitoriu.

    12. Momentul final alfazei de judecati consti in:a). rdm6nerea definitivd a hotdrArii penale; b). trimiterea in judecati; c). prezentarea mate-

    rialului de urmfire penald cdtre inculpat; d). pronunlarea hotdrdrii judecdtoregii de condamnare,achitare sau incetare a procesului penal.

    13. Conform aft. ?29 C.pr.pen., Dpersoana fald de care se efectueazd urmddrea penald5s anmegte invinuit cAt timp nu a fost pusd in migcare acliunea penald impotriva sd,.Conceptul de mai sus reprezinti un exemplu de:

    a). interpretare legald; b). interpretarejudiciard; c). interpretare doctrinard; d). interpretare sis-tematicii.

    14. Conform art. 313 alin. (4) C.pr.pen., ,,in cauzele in care inculpatul este trimis iniudecati in stare de arcst, jadecdtorul ... comunici citafia fupreund cu o copie a actuluide sesizare a instanfef'. Per a contrario inculpatului aflat in stare de libertate, odati cucitafia, nu i se trimite gi copia actului de sesizare a instanfei. Aceastfl concluzie sedesprinde ea urmare a aplicilrii regulilor de:

    a). interpretare legald; b). interpretare sistematicd; c). interpretare doctrinard; d). interpretarelogici.

    15. Conform art. 2 alin. (1) C.pr.pen., ,rprocesul penal se desfigoari atftt in cwsulwmdririi penale, cilt gi in cutrul judecdtii, potrivit dispoziliilor previzute de legd,. Seapreciazi ci dispozi{iile citate sunt de aplicare gi in ceea ce privegte faza puneriih exe-cutare a hotirfirilor penale. Aceasti concluzie se desprinde ca urmare a apiicirii regulilorde:

    a). interpretare legala; b). interpretare extensivd; c). interpretare restrictivd; d). interpretaredeclarativd.

    22 Drept procesuol penol

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    6/43

    Spele Copitolul ll

    Sectiuneo llSpele

    Spela nr. IInculpatul, aflat in stare de libertate, a fost reprezentat lajudecarea recursului de un apdrdtor

    ales, care a pus concluzii in numele sdu.Impotriva deciziei instanfei de recurs, inculpatul declard contestafie in anulare, potrivitart. 386 lit. a) C.pr.pen., motivatd prin faptul cd, fiind gregit citat la instanla de recurs, nu s-aputut prezenta in vederea susfinerii apdrdrii.

    IntebdriSe va admite contestalia in anulare, formulati ?n baza acestor considerente? Dar in ipoteza in

    care, reprezentat fiind la judecata in recurs de un apdrdtor ales, inculpatul ar fi invocat o boaldcare I-a adus in imposibilitatea de a se prezenta Si de a in1tiinfa instanfa despre aceasti impiedi-care, se va admite cererea de contestalie in anulare, potivit art. 386 lit. b) C.pr.pen.?

    Spela nr.2Potrivit afi.291alin. (3) C.pr.pen., partea prezentd,la un termen nu mai este citati pentru

    termenele ulterioare, chiar dacd ar lipsi la vreunul dintre aceste termene.In spefa, in incheierea de gedinfd se menfioneazd cd.partea responsabild civilmente, persoand

    juridicd, a fost prezentd la termenul de judecatd prin consilierul juridic. Nu se indicd numeleacestuia gi nici concluziile sale asupra problemelor aflate in discufie. De asemenea, in dosar nuexisti nici o delegafie pentru activitatea de reprezentare a consilierului juridic.

    Ludnd in considerare cd, prin prezenta consilierului juridic, partea responsabild civilmente aluat cunoqtinfd de urmdtorul termen, instan{a de judecatd nu a mai dispus citarea persoaneijuridice pentru termenele ulterioare, judecata avand loc in lipsa acesteia.

    intetariSe poate considera cd pafiea responsabild civilmente a fost prezentd la termenul de judecatd

    prin reprezentantul efectiv ptezent, ?n condifiile neindeplinirii condisiilor de formd necesaxereprezentitii? Comentafi dispozifia instanlei de judecati de necitare a pdrtii responsabile

    civil-mente pentu termenele ulterioare, fu baza art. 291 alin. (3) C.pr.pen.

    Spela nr.3Inculpatul, persoand fizicir cu capacitate deplind de exercifiu, lipseqte de la judecata in primd

    instanfd. Apdrdtorul inculpatului este desemnat din oficiu,inbaza unei delega{ii emise de cdtrebaroul de avocafi.

    inrebarein tafa instanSei, fu absenfu inculpatului, apdrdtorul poate pune concluzii in calitate de

    reprezentant?

    Spela nr. 4

    Prima instanJd a dispus condamnarea inculpatului pentru siivAr;irea infrac(iunii de furt cali-ficat.Inculpatul a declarat apel impotriva sentinfei de condamnare.Instanfa de apel a luat act de cererea avocatului inculpatului de retragere a apelului declarat de

    cdtre acesta. Pentru refragerca apelului, avocatul nu a avut un mandat special din partea inculpatului.tnreteriEra necesard existenfa unui mandat special prin care inculpalii sd-l imputerniceascd pe avo-

    cat cu tetagerea apelwilor? Recursul inculpalilor cu privire la nelegalitatea deciziei insknfei deapel de admitere a retagerii apelurilor este fondat?

    Spela nr. 5Inculpatul minor B.M. a fost condamnat pentru sivArgirea infracfiunilor de violare de domi-

    ciliu qi de furt.Inculpatul, ndscut la data de27 .09.1976, era minor atAtladata sdvArgirii faptelor (8.09.1993),

    cdt pi la data sesizdrii instanfei (13.02.1994).

    Drept procesuol penol

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    7/43

    Copitolul ll Spele

    Completul de judecatd a fost format din judecdtori cure nu erau nominalizaJi de cdtre prege-dintele instanfei sd judece cauzele cu inculpatri minori.

    IntebareCompletul de judecatd a fost compus in mod legal? Ce consecinfe produce neregularitatea

    semnalatd?

    Spefa nr.6Potrivit afi.307 C.pr.pen., la deliberare iau parte numai membrii completului de judecatd in

    fafa cdruia au avut loc dezbaterile, iar pofrivit art. 309 C.pr.pen., rezultatul deliberdrii se con-semneazd infr-o minutd, care trebuie sd aibd conlinutul prevdzut pentru dispozitivul hotdrdrii 9ise semneazd de tofi membrii completului de judecatd.

    Pe de altd parte, conform axt. 292 C.pr.pen., completul de judecali trebuie sd rdmAnd acelaqiin tot cursul judecdrii cauzei, el putdndu-se schimba numai pdnd la inceputul dezbaterilor. Dupdinceperea dezbaterilor, orice schimbare intervenitd in compunerea completului atrage reluarea dela inceput a dezbateriior.

    IntebareCe semnificalie are lipsa minutei de la judecata fondului?

    Spefa nr.7Inculpatul a fost condamnat in primd instanfd pentru sdvdrgirea infracfiunii de trafic de influ-

    en{d. Sentinfa a fost menfinuti in apel, de cdtre un complet de judecatd format din doi judecdtori.in conditriile in care decizia instanlei de apel a fosi r".n rutd de cdtre ambii membri ai com-

    pletului de judecati, minuta a fost semnatd de cdtre un singur judecdtor.IntebareCe semnificafie are faptul cd minuta nu a fost semnatd decilt de un singur judecdtor, fui

    condigiile in care decizia a fost semnati de cdtre ambii judecdtori?

    Spe{a nr.8Minuta intocmitd in urma judecdtrii in apel este semnatd de cdtre toli membrii completului de

    judecatd.Decizia instanfei de apel, recurati de cdtre inculpat, nu este semnatd de cdtre toti membrii

    completului de judecati.IntebarcCe semnificalie are, in circumstanlele spefei, nesefinarea deciziei de cdte toti membrii com-

    pletului?

    pPeta nr. 9Intr-o cauzd penald avdnd ca obiect o infracfiune de omor, organele judiciare penale au date

    certe despre identitatea qi domiciliul pdrin{ilor victimei. De asemenea, din declarafiile mai mul-tor martori, cdt gi ca urmare a declara{iei inculpatului, rezultd cd pdrintrii primeau sprijin materialdin partea fiului lor ucis.

    Pdrinfii victimei nu se constituie pdrti vdtemate 9i nici pdrfi civile in proces. in aceste cir-cumstante, organele de urmdrire penald dispun trimiterea in judecatd a inculpatului fdrd amenfiona Ei despre respectivele persoane vdtdmate. Instanfa de judecata procedeazd lasolu{ionarea cauzei penale fdrd a dispune chemarea pdrinlilor victimei.

    IntebareExistd in spefu incalcfui ale normelor procesual penale?

    Spefa nr. 10Pentru o infracJiune de dare de mitd, mituitorul denunfd fapta mai inainte ca organul de

    urmdrire penald sd fi fost sesizat pentru acea infracfiune.In procesul pomit impotriva funcfionarului mituit, persoana care a dat mitd solicitd partici-

    parga in calitate de parte vdtdmatS.IntebareVa putea participa mituitorul fut proces fu calitate de parte vdtimatd?

    J4 Drept procesuol penol

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    8/43

    Spefe Copitolul ll

    Spela nr.11Inculpatul a fost condamnat pentru sdvdr;irea tentativei la infracfiunea de omor.Prin aceeagi sentinfd a fost obligat inculpatul la plata unor desplgubiri materiale cdtre uni-

    tatea spitaliceascd care a acordat ingrijiri medicale victimei.Cererea pdrfii civile pentru despagubiri civile reprezent6nd daune materiale a fost respinsd de

    cdtre prima instanfd, ca tardiv formulatd. in acest sens, s-a relinut cd persoanavdtdmatd a solici-tat instanfei de judecatd sd participe in proces in calitate de parte vdtdmatd, dupd inceperea

    cercetdrii judecdtoreqti, la al treilea termen de judecatd.inrehariComentafi respingerea de cdte pima instanta a cererii pffi civile pentu despdgubiri civile,

    reprezentAnd pagbe materiale. in ipoteza?n care se ?ncalcd dispozifiile art. 15 alin: 2 C.pr.pn.,acceptul inculpatului cu privire la eonstituirea pffi civile are relevanld juridicd?

    Spela nr.12Inculpatul a fost condamnat pentru tentativd la infrac{iunea de omor.Prin aceeaqi sentinfd, inculpatul a fost obligat la despdgubiri civile in sumd de 5.000 lei

    (RON) catre partea civild. Partea civild a solicitat instanfei de judecatd ca inculpatul sd fie obli-

    gat la plata sumei de 10.000 lei (RON).Totodatd, s-a considerat cd nu estejustificatd cererea aceleiagi pddi civile de obligare a incul-patului la daune morale in cuantum de 3.000 lei (RON), instanfa apreciind cd prejudiciul moralnu este probat.

    ln fapt, s-a relinut cd tentativa la infrac{iunea de omor a fost sdv6rqitd in condifiile existen{eistdrii de provocare a inculpatului de cdtre partea vdtdmatd, care a inifiat conflictul lovindu-l peinculpat cu un bd1.

    inneteriin circumstanlele spefei, este intemeiatd solufia instanlei de acordne pffi civile a unei sume

    reptezentAnd jumdhte din pretenliile materiale initialeT Comentali dispozilia instanfei de jude-cati cu privire la neacordarea despdgubirilor cu dnl de daune morale.

    Spe{a nr.13Inculpatul a fost condamnat pentru sdvArqirea tentativei la infracfiunea de omor.In solutionarea laturii civile, instanla a acordat pdrfii civile despdgubiri in cuantum de 50Vo

    fafd de suma cu care aceasta se constituise parte civilS. Instantra a invocat existenfa stdrii deprovocare a inculpatului in sdvAr;irea infracfiunii.

    Instanfa a rctinut cd inculpatul a sdvdrEit infracfiunea deoarece ar fi fost provocat de faptul cdpartea vdtdmatd ar fi fdcut o serie de afirmafii calomniatoare la adresa soacrei sale. TotodatS,starea de provocare a fost justificatd gi prin ameninfdrile proferate de partea vdtdmatd fatra desoacra inculpatului.

    IntebareEste legald solulia instanlei de acordare de despdgubii civile fut cuantum de 50Vo fala de pre-

    tenfiile pdrlii civile, pe motivul reSinerii stirii de provocare Si, pe cale de consecinfi, a culpeicomune a pd$ii civile la producerea rezultatului?

    Spefa nr.lAintr-o cauzd penald avAnd drept obiect o infracfiune de furt, persoana vdtdmatd a solicitat

    restituirea obiectelor furate de cdtre inculpat sau sd i se pldteascd contravaloarea acestora.Manifestarea de vointrd s-a realizat, in cursul fazei de urmdrire penald, prin pldngerea penald desesizare a organelor judiciare. in cursul fazei de judecatd, in cadrul declarafiei date in fatrainstanfei, partea civilS a stdruit in repararea prejudiciului, fie prin restituirea bunurilor sustrase,fie prin plata unei sume de bani.

    Instantra de judecatd, considerAnd cd persoana vdtdmatd se poate constitui parte civild numaiprintr-o cerere expresd, scrisd sau orald (caz in care organul judiciar are obligafia de a o con-

    semna in scris), nu a solufionat aspectul civil al caazei.inreAariPersoana vdtdmati care urmdreSte sd participe in cadrul procesului penal ?n calitate de parte

    Drept procesuol penol 35

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    9/43

    Copilolul ll Spefe

    civild poate face acest lucru numai print-o declaraSie de constituire, scrisd sau orald? Este legald,din acest punct de vedere, soluSia instanlei de judecatd de nerezolvare a acsiunii civile?

    Spefa nr. 15Inculpatul a fost condamnat pentru comiterea in stare de provocare a infracfiunii de omor.Sofia victimei, ea insdgi condamnatd pentru tentativd de omor asupra sofului, face cerere

    deconstituire ca parte civild, solicitdnd daune morale.IntebareSe vor acorda daune morale sotiei victimei?

    Spela nr. 16Persoanele vdtdmate nu s-au constituit pdrfi civile pdnd la citirea actului de sesizare, potrivit

    art. 15 alin. (2) C.pr.pen., ci dupd aproape un an de la sesizarea instanfei. Din cuprinsul incheieriirczultd cd inculpatul s-a opus cererii de constituire.

    IntebareSe va admite cererea de constituire in calitate de parte civild a persoanelor vdtdmate?

    Spela nr.17Inculpatul minor este condamnat pentru infracfiunea de furt. La data sdvf,rgirii infracfiunii,

    minorul se afla sub supravegherea mamei, cdreia ii fusese incredintrat spre cre$tere ;i educareprin hotdrdrea de divorf, rdmasd definitivd.

    InnebareTatdl minorului poate fi intodus fui procesul penal fu calitate de parte responsabild civil-

    mente, pentu a fi obligat, in solidar cu inculpatul si cu mama acestuia, la plata despdgubirilorcivile?

    Spe(a nr. 18Inculpatul minor a fost intemat intr-un centru de reeducare, de unde a fugit, iar dupd cdteva

    zile a comis infrac{iunea de furt.

    inrebariVor putea fi intodusi in cauzd pdrinSii minorului, fut calitate de pM civilmente responsabile,pe temeiul existenfei deficienlelor in fudeplinirea obligagiei de a asigura educafia copilului lorminor? Vor putea fi cihfi ?n cauzd, in aceeagi calitate procesuald, institutorii, membri ai corpu-lui didactic ai gcolii respective?

    Spela nr.19Inculpatul minor este trimis ?n judecatd pentru sdvdrgirea infracfiunii de tAlhdrie.Persoana vdtdmatd prin sdvdr;irea infracfiunii, constituitd parte civild, solicitd instanfei de

    judecatd introducerea in cauzd, in calitate de parte responsabild civilmente, numai a tatdlui incul-patului minor. Partea civild nu solicitd introducerea in cauzd ca pafie responsabild civilmente Eia mamei minorului.

    Instantra de judecatd a solufionat latura civild a cauzei, in funcfie de cererea pd4ii civile, fdrda dispune introducerea in proces Ei a mamei inculpatului.

    IntebareS-au ?ncdlcat prevederile art. 16 C.pr.pen., prin neintoducerea fu calitate de parte civild Si a

    mamei inculpatului minor?

    Spefa nr.20Cererea inculpatului de introducere in procesul penal gi a unor alte persoane, indicate prin

    expertrza contabili, in calitate de pd(i responsabile civilmente, este respinsd de instanfa de jude-catd.

    intebareEste legald hotdrilrea instanlei de judecatd?

    Spefa nr.2lO societate comerciald a pus la dispozitria inculpatului,inbazaunei convenlii civile, un auto-

    36 Drept procesuol penol

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    10/43

    Spele Copitolul ll

    camion, pentru a efectua, in folosul sdu, transporturi de marfd. Cu ocazia unui asemenea trans-port, fiind ?nsofit gi de un delegat al societdtrii comerciale, inculpatul, conducind imprudentautolehiculul, a provocat un accident de circulafie in care o persoand a fost rdnitd grav.

    IntebarePoate fi chemati in procesul penal, In calitate de parte responsabild civilmente, societatea

    comerciald?

    Spela nr.22Inculpatul indeplinea funcfia de vdnzdtor-gestionar la un centru de butelii al unei societdfi

    comerciale. Acesta a organizat, in interes personal, ?mpreund cu 3 muncitori striini de unitate,transvazarea de gaz petrolifer lichefiat din butelii pline, destinate distribuirii cdtre populafie, inalte butelii goale, care ufinau a fi, de asemenea, valorificate. Operafiunea s-a efectuat prinfolosirea unei instalalii improvizate, dupd terminarea programului de lucru, in interiorul depo-zitului.

    Pentru a nu fi descoperitri, inculpatul i-a incuiat pe muncitori in depozit, asigurdnd prin exte-rior uqile metalice cu lacdte, dupd care a plecat, ludnd cheile. Dupd un interval de timp s-adeclangat o explozie in lanf. in incendiul care a urmat, tofi cei 3 muncitori gi-au pierdutviala.

    IntebarcPoate fi chematd in procesul penal, fu calitate de parte responsabild civilmente, societateacomerciald la care era angajat inculpatul pentu a pldti, in solidar cu inculpatul, despdgubiricivile sofiilor si copiilor victimelor, avilnd fui vedere cd inculpatul a desfdsurat activitatea ilicitdfdrd acordul unitiitii, In interes personal Si dupd orele de program?

    Drept procesuol penol 37

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    11/43

    Grile Copilolul ll

    Sectiuneo lllGrile

    1. Seincadreazi in conceptul de

    participanliin

    procesul penal,in sens restrflns:a). organele judiciare, apdrdtorul 9i pd4ile; b). organele judiciare qi pd4ile; c). inculpatul,

    partea vdtdmatd, partea civild, partea responsabild civilmente; d). procurorul, apdrdtorul, pd4ilegi alte persoane chemate sd participe la desfdgurarea procesului penal.

    2. Inculpatul poate fi reprezentat la judecarea cauzei in primi instanti ori la rejude-carea ei dupi desfiinfarea hotdrArii in apel sau dupi casare de citre instanfa de recurs?

    a). doar cu condilia ca inculpatul sd fie minor; b). doar dacd inculpatul se afld intr-una dintresituatriile prevdzute de art. 171 C.pr.pen., de asistenfd juridicd obligatorie; c). inculpatul poate fireprezentat oricdnd, cu excepfia cazurilor in care prczenla acestuia este obligatorie; d). doar inipteza in care inculpatul este militar in termen sau militar cu termen redus.

    3. Completul de judecati se poate schimba pe parcursul solu{ionirii unei cauze?a). nu, avdnd in vedere cd la deliberare pot participa numaijudecdtorii care au fost prezenliin mod nemijlocit la desfiqurarea procesului; b). da, pe tot parcursul procesului penal, numai inurma unei cereri de recuzare formulate de pd4i; c). completul se poate schimba pAnd la incepereadezbaterilor; dupd inceperea dezbaterilor, orice schimbare intervenitd in compunerea completu-lui atrage reluarea de la inceput a dezbaterilor; d). completul de judecatd se poate schimba numaiin cursul judecdtrii in primd instanfa; in cadrul judecdfii in apel ori in recurs completul de jude-catd nu se poate schimba.

    4. Ministerul Public ipi desfigoari activitatea, sub autoritatea ministrului justi{iei,potrivit urmitoarelor principii:

    a). principiul imparfialitdfii; b). principiul controlului ierarhic; c). principiul independenfeiprocurorilor.

    5. Fac parte din categoria organelor de cercetare penali speciale:a). ofitrerii qi subofiterii din cadrul Jandarmeriei Romdne; b). subofitrerii Politriei de Frontierd

    anume desemnafi; c). comandanfii de nave gi aeronave; d). ofderii anume desemnafi de cdtrecomandan{ii unitdfilor militare corp aparte pi similare.

    6. Dobdndirea calitflfii de invinuit este determinati de:a). punerea in migcare a acfiunii penale; b). inceperea urmdririi penale; c). sesizarea organelor

    judiciare despre sdvdr;irea unei infracfiuni; d). trimiterea in judecatd prin rechizitoriu.

    7. Dobffndirea calitilii de inculpat este determinati de:a). dispozitria de arestare preventivd; b). inceperea urmdririi penale; c). declangarea procesu-

    lui penal in urma sesizdrii organelor judiciare; d). punerea in migcare a acfiunii penale.

    8. Declarat-ia de participare in procesul penal in calitate de parte vitimati se poate face:a). pdnd la momentul redactdrii rechizitorului de cdtre procurcr; b). numai o datd cu

    redactarea pldngerii penale, la momentul sdvdrgfuii infracfiunii; c). din momentul punerii inmigcare a acfiunii penale pdnd la terminarea dezbaterilor; d). in fafa primei instante, pdnd lacitirea actului de sesizare.

    9. Partea vitimati:a). poate fi reprezentatd in procesul penal numai in situalia in care este lipsitd de capacitate

    sau cu capacitate de exercilia restrdnsd; b). este persoana care a suferit prin fapta penald ovitdmare ftzicd., materiald sau morald, dacd padcipd in procesul penal; c). beneficiazd de asis-tenfd juridicd obligatorie in ipoteza in care este militar in termen ori militar cu termen redus;d). devine parte in procesul penal doar in urma trimiterii in judecatd a inculpatului.

    Drept procesuol penol 39

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    12/43

    Copitolul ll Grile

    10. Ac{iunea civill se exerciti din oficiu:a). cdnd persoana vdtdmatd este o persoand dintre cele la care se referd errt. 145 C.pen. qi in

    cazul in care cel vdtdmat este o persoand lipsitd de capacitate sau cu capacitate de exercitriurestr6nsi; b). cdnd inculpatul este o persoand lipsitd de capacitate sau cu capacitate de exercitriurestrdnsd; c). cdnd se dispune restituirea lucrului, desfiinfarea totald ori parfiald a unui inscris ;irestabilirea situatriei anterioare sdvArgirii infrac{iunii; d). dacd valoarea

    prejudiciului este maimare de 1 miliard de lei.

    ll.Introducerea pirfii responsabile civilmente in procesul penal poate avea loc:a). in tot cursul urmdririi penale; b). p6nd la terminarea cercetdrii judecatoregti, ludnd proce-

    dura din stadiul in care se afld la momentul intervenfiei; c). in fata instanfei de judecati, pdnd lapronunta.rea hotdrArii; d). numai pAnd la momentul prezentdrii materialului de urmdrire penaldcdtre inculpat.

    12. Sunt considerali subiecfi oficiali ai procesului penal:a). pd4ile; b). martorii; c). fdptuitorul, odatd cu punerea sub acuzare in mod oficial; d). orga-

    nele de urmdrire penala.

    13. Condi{iile in care partea responsabili civilmente poate fi reprezentati Ia judecareacauzei in ciile de atac:

    a). pedeapsa prevdzutd de lege pentru fapta supusi[judecdfii este inchisoarea de cel pufin unan; b). pal-tea responsabild civilmente poate fi reprezentatd, oric6.nd, fdrd indeplinirea unor anu-mite conditrii; c). pedeapsa prevdzutd de lege pentru fapta supusdjudecdfii este inchisoarea de celmult un an; d). partea responsabild civilmente nu are capacitate de exercitriu deplina.

    14.Pot fi substituili procesuali:a). pdrintele care formuleazdpldngere pentru copilul major; b). soful persoanei vdtdmate care

    solicitd procurorului punerea in miqcare a acliunii penale impotriva inculpatului; c). copilulmajor care face plAngere prealabild pentru pdrinfi; d). soful care declard apel pentru celdlalt sofinculpat.

    15. Ministerul Public exerciti, prin procurori, urmitoarele atribufii:a). asigurd interpretarea gi aplicarea unitard a legii de cdtre instanfele de judecatd; b). conduce

    qi controleazd activitatea de cercetare penald a politriei judiciare; c). sesizeazd instan{elejudecdtoregti pentru judecarea cauzelor penale caracteizate prin punerea in migcare a acfiuniipenale la pldngerea prealabild adresatd instanfei dejudecati; d). solufioneazdcdile de atac exerci-tate impotriva hotdrdrilor judecdtoreqti.

    16. Seclii maritime qi fluviale functioneazi pe lffngi instanfele din:a). Brdila;b). Galatri; c). Tulcea; d). Orqova.

    17. Localitifile care fac parte din circrmscripliile judecitoriilor se stabilesc:a). prin hotdrdre a ministrului justitriei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii; b). prin

    hotdrAre a Guvemului, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior alMagistraturii; c). prin decret prezidenlial, cu avizul ministrului justifiei, la propunereaConsiliului Superior al Magistraturii; d). prin hotdr6re a Consiliului Superior al Magistraturii, cuavizul conform al ministrului justifiei.

    18. PreEedintele inaltei Cur.ti de Casafie 9i Justitie este numit pe o perioadi de:a). 6 ani; b).4 ani; c). 5 ani; d). 3 ani.

    19. Cauzele penale se judeci in primi instanfi, la nivelut judecitoriilor, tribunalelor qi

    curfilor de apel:a). intotdeauna, in complet format din 2 judecdtori; b). in complet format dintr-un singurjudecdtor; c). in complet format dintr-un singur judecitor, doar penfru ipoteza in care obiectul

    40 Drept procesuol penol

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    13/43

    Grile Copitolul ll

    judecdtrii constd in autorizarea efectudrii unei perchezifii domiciliare; d). in complet format dintrei judecdtori, dacd judecata are loc la nivelul cudilor de apel.

    20. Constituirea completului de judecati are in vederea). judecdtorii, procurorul qi grefierul; b). judecdtorii desemnafi de pre;edintele instanfei pen-

    tru a intra in complet; c). judecdtorii, procurorul,grefierul qi aperatorul; d). judecdtorii,procurorul, grefierul gi experfii oficiali.

    21. Controlului ierarhic, principiu ce sti labazaactivititii Ministerului public, poate fiexercitat in urmitoarea modalitate:

    a). ministrul justifiei are dreptul sd dea dispozitrii scrise, in mod direct sau prin procurorulgeneral al Parchetului de pe l6ngd inalta Curte de Casafie qi Justitrie, procurorului competent sdinceapd, in condi{iile legii, procedura de urmdrire penald pentru infracfiuni despre c:ue arecuno$tinfd; b). ministrul justiliei are dreptul sd exercite control asupra procurorilor prin procurorianume desemnafi; c). ministrul justitiei poate sd ceard procurorului general al parchetuluiNafional Anticorupfie informdri asupra activitdtii parchetului; d). ministrul justitriei poate solici-ta efectuarea unor activitdfi de control asupra mdsurilor dispuse de procuror in cursul urmdririipenale.

    22. Persoana vitimati prin infracfiune, constituiti part'e vitdmati, poate participa inaceeagi cauzil in calitate de parte civili?

    a). nu, deoarece calitatea de parte vdftitmatd?nldturd dreptul persoanei respective de a partici-pa in aceeaqi cauzd gi in calitate de parte civild, prejudiciul urmdnd a fi recuperat pe cale uneiacfiuni introduse la instan{a civild; b). da, cu excepfia cazului in care persoana vdtdmatd este lip-sitd de capacitate de exercitriu, cAnd unul dintre pdrinti se constituie parte civild; c). da; d). nulperuoana vd.tFtmatd va putea solicita doar tragerea la rdspundere penald a fdptuitorului; in ceea ceprivegte exercitarea acfiunii civile, aceasta este de competenfa exclusivd a Ministerului public.

    23. Persoana vitimati:a). se poate constitui parte civil6, doar dacd prejudiciul cauzateste deosebit de grav; b). bene-

    ficiazd de asisten{d juridicd obligatorie dacd participd in proces in calitate de parte vdtdmatd; c).poate solicita sd participe in procesul penal atetin calitate de parte vdtdmatd c6t gi in calitate departe civila; d). poate fi trasd la rdspundere penald pentru sdvdrqirea infracfiunii de mdrturie min-cinoasd dacd declarafia sa este vddit necorespunzdtoare adevdrului.

    24.Iudecata in apel se realizeazi de citre un complet:a). format dintr-un numdr de judecdtori desemnat de pregedintele instanfei, in funcfie de

    complexitatea dosarului; b). format din 3 judecdtori; c). format din 2 judecdtori; d). format din2 judecdtori, dacdjudecata are loc la tribunal, qi din 3 judecdtori, dacajudecata are loc la nivelulcurfii de apel.

    25. Partea responsabilS civilmente poate interveni in procesul penal:a). pAna la momentul redactdrii rechizitoriului de cdtre p.o"utot; b). p6nd la terminarea

    cercetdrii judecdtoregti la prima instanfd; c). pdnd la citirea actului de sesizari al primei instanle;d). pdnd la terminarea dezbateilor la prima instanfd;

    26. Cazari de asistenfi juridicn obfigatorie:a). inculpatul este o persoand lipsitd de capacitate de exerciliu sau cu capacitate de exercifiu

    restrdnsd; b). partea vdtdmatd arc calitateade militar; c). inculpatul este minor; d). inculpatul esteelev al unei institulii speciale de invd{dmdnt.

    27. Se poate interzice luarea de contact a inculpatului arestat cu apiritorul?a). da; de cdtre procuror, din oficiu sau la propunerea organelor de ""r""t*"ale politiei judi-ciare, o singurd datd, pe o duratd de cel mult 5 zile; b). nu; inculpatul arestat are ireptul sd ia

    contact cu apdrdtorul, asigurdndu-i-se confidentrialitatea convorbirilor; c). nu; inculpaiul aresar

    Drept procesuol penol4l

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    14/43

    Copitolul ll Grile

    are dreptul sd ia contact cu apdrdtorul, in prezenfa organelor de urmdrire penald, pentru a se pre-veni posibilitatea schimbarii declara{iilor date p6nd la acel moment; d). numai de ciitre instanfade judecal'i, pe parcursul judecafii ?n primd instanfd, o singurd datd, pentru cel mult 48 de ore.

    28. Justifia se realizeazi prin:a). inalta Curte de Casafie

    9i Justifiegi

    celelalte instanfejudecdtoreqti

    stabilite de lege;b). organele de cercetare ale Poliliei Judiciare; c). Ministerul Public; d). Directia NationaldAnticorupfie.

    29. Declarafia de constituire ca parte civili in procesul penal se poate face:a). numai in cursul urmdririi penale; b). ?n fafa primei instanfe, pdnd la citirea actului de

    sesizare; c). pdnd la momentul redactdrii rechizitorului de cdtre prccuror; d). oricdnd pe parcursulprocesului penal, pdnd la rdmdnerea definitivd a hotdrdrii judecdtoregti.

    30. Procurorul general al Parchetului de pe ldngi inalta Curte de Casalie pi Justifie:a). este numit de pregedintele Rominiei, la propunerea Consiliului Superior al Magistrafurii;

    b). este numit pentru o perioadd de 5 ani; c). este numit de cdtre Consiliul Superior alMagistraturii, pentru 5 ani, cu avizul ministrului justifiei; d). este numit de pregedinteleRomdniei, la propunerea ministrului justifiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, peo perioadd de 3 ani.

    31. Apiritorul invinuitului sau al inculpatului:a). trebuie sd aibd vechime in avocaturd de cel pufin 3 ani; b). pafticipd in mod obligatoriu la

    toate activitdfile de urmdrire penald, dacd asisten{a juridicd este obligatorie; c). are dreptul de aasista la efectuarea oricdrui act de urmdrire penald care implica audierea sau prezenta invinuitu-lui sau inculpatului cdruia ii asigurd apdrarea; d). concomitent, poate acorda asistenfdjuridicd 9ipdrfii vdtdmate, dacd aceasta nu s-a constituit insd parte civild in procesul penal.

    32. Apiritorut pirfii responsabile civilmente:a). are dreptul de a asista la ascultarea celorlalte parti in procesul penal; b). poate participa

    doar la efectuarea acelor acte de urmdrire penald care vizeazd, situatria pdrfii responsabile civil-mente gi a inculpatului; c). poate fi desemnat din oficiu, dacd pedeapsa prevdzutd de lege estedetenliunea pe viafd sau inchisoarea mai mare de 5 ani; d). are dreptul de a formula cereri gi dea depune memorii.

    33. Organele de cercetare ale polifiei judiciare apreciazi ci inculpatul nu igi poate facesingur apirarea.

    a). in aceste conditrii, asistenfa juridicd este obligatorie; b). asisten{a juridica este obligatoriedoar dacd pedeapsa prevdzatA e lege este detenfiunea pe viafd sau inchisoarea mai mare de 5 ani;c). in aceste condilii, urmdrirea penald se suspendd pdnd la momentul la care inculpatul va puteasd iqi organizeze apdrarea; d). asistentrajuridicd este obligatorie doar dacd, suplimentar, se

    con-statd cd inculpatul este arestat chiar in altd calz1l

    34. Succesorii in procesul penal:a). pot interveni numai in latura penald a catzei; b). pot interveni atdt in latura penald, cfit qi

    in latura civild a caazei; c). pot interveni numai in latura civild a cauzei, ei devenind pd4i in pro-cesul penal; d). pot interveni numai in latura civild a caluzei ei nu devin pdrfi in cadrul procesu-lui, fiind simpli participanfi.

    35. Pot participa in procesul penal in calitate de parte responsabili civilmente:a). persoanele care au suferit prin sdvArgirea infracfiunii o vdtdmare frzicd, materiald ori

    morald; b). parinfii persoanei vdtdmate dacd aceasta este lipsitd de capacitate de exercitriu ori are

    capacitatea de exerciliu restrdnsd; c). pdrinfii pentru faptele ilicite sdvArqite de copii lor minori;d). cei care au sdvArgit infracliunea, dacd se stabileqte legdtura de catzalitate dintre ilicitul penal;i prejudiciul cauzat.

    4Z Drept procesuol penol

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    15/43

    Spefe Copilolul lll

    Secliuneo llSpefe

    L Acfiuneo penol6

    Spefa nr.1A.A. a fost surprins in timp ce intrefinea raporturi sexuale cu o minord in vdrstd de 16 ani de

    cdfte tatdi acesteia.Despre A.A. se cunoa$te cd este prieten cu tatdl minorei. De asemenea, este de notorietate

    faptul cd acesta este implicat inff-o rela{ie sentimentald cu minora, avdnd consimfamfintulpdrinfilor. Pentru acegtia, A.A. reprezintd ,,o partidd bund", datoritd situatriei materiale.

    Dupd consumarea raportului sexual, A.A. a rupt relafiile cu paftea vdt[matd, refuzfind a seciisdtori cu aceasta.

    in car;zdnu existd probe din care sd rezulte cd relafiile sexuale au fost precedate gi/sau deter-minate de vreo promisiune de cdsdtorie, fdcutd de inculpat.

    In aceste condilii, tatdl minorei formuleazd plingere penald impotriva luiA.A.,

    pentrusdvdrqirea infractriunii de seducfie.

    intrebareCe solufie se impune cu privire la punerea in miscare a acsiunii penale sub aspectul

    infracsiunii de seduc6ie?

    fPeta nr.2In fapt, s-a refinut cd B.B. i-a propus persoanei vdtd.mate, avAnd vdrsta de 17 ani, sd se

    cdsdtoreascd cu el. ln acest sens, B.B. a avut discufii cu parinlii acesteia, care au acceptat pro-punerea fdcutd. in aceste imprejurdri, B.B. Si persoana uata-uta au inceput sd locuiascd impre-und, intrefindnd relalii sexuale, timp de aproximativ o lund, dupd care parinfii persoaneivdtdmate au venit la domiciliul lui B.B. ;i au luat persoana vdtdmatd, ducdnd-o acasd. Ulterior,B.B. s-a deplasat la domiciliul persoanei vdtdmate incercdnd sd o determine sd se reintoarcd ladomiciliul sdu. Pdrinfii persoanei vdtdmate au refuzat acest lucru.

    A doua zitatdl minorei s-a deplasat la sediul organelor de urmdrire penald unde a formulatimpotriva fdptuitorului o pldngere penald sub aspectul sdvArgirii infracfiunii de seduc{ie.

    IntebareCe solufie se impune in spefa?

    PPefa nr.3lntr-o cauzd, penald, instanfa de judecatd a pronunfat achitarea inculpatului in baza aft. 1 1

    pct.^zlit. a) C.pr.pen. raportat la art. 10 lit. a) qi d) C.pr.pen., cumulativ.IntebareEste legald hotdrhrea instanlei de judecatd? Argumentafi.

    Spefa nr.4lnculpatul a fost trimis in judecatd pentru sdvArgirea infracliunii de vdtrimare corporald din culpd.In fapt, s-a refinut cd inculpatul, medic specialist ortoped, a acordat victimei asistentrd medi-

    cald pentru o fracturd a antebrafului drept. Evolufia nefavorabild a caztlui s-a soldat cu ampu-tarea antebrafului.

    in sarcina inculpatului nu s-a putut stabili existenfa culpei medicale, asistenfa medicald fiindacordatd corect.

    inrebareInstanfa de judecati a pronunlat achitarea inculpatului in baza afi. 11 pct. 2 bit. a) raportat Ia

    art. 10Lit. c) C.pr.pen. Este legald solufia de achitare?

    Spefa nr.5Inculpata a fost trimisd in judecatd pentru sdvArgirea infractriunii de furt calTfrcat, constdnd in

    aceea cd. a sustras curent electric in valoare de 10.500.000 lei ROL).

    Drept procesuol penol 49

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    16/43

    Copitolul lll Spele

    Sentinfa de condamnare (menfinutd li in apel) a fost atacatd cu recurs de cdtre inculpati.Recursul a fost motivat prin aprecierea cd fapta comisd nu prezintd gradul de pericol social alunei infracliuni.

    Instanfa de recurs, ludnd in considerare cd inculpata a comis fapta intr-o perioadd friguroasda anului, cd are in ingrijire 5 copii, cd prejudiciul, care nu este mare, a fost acoperit, cd a avut oatitudine procesuald sincerd

    ;ide regret, a apreciat cd fapta sdvdrqiti de ea

    nu prezint|gradul deperirol social al unei infracfiuni.In consecinfd, constatdnd existenfa unei cauze de inldturare a rdspunderii penale, adicd, in

    concret, de ?nlocuire a rdspunderii penale cu o rdspundere ce aftage o sancfiune cu caracteradministrativ,inbaza art. ll pct.2lit. a) raportat la art. 10 lit. b1) C.pr.pen., instanfa de recurs adisp]rs achitarea inculpatei.

    IntebareEste legald solugia de achitarc, fundanentati pe existenla cauzni de inlocuirc a rtspunderii penale?

    Spe{a nr.6Inculpatul a fost trimis in judecatd pent-u sdvdrgirea infracfiunii de conducere pe drumurile

    publice a unui autoturism neinmatriculat. in fapt, s-a constatat cd perioada de valabilitate a cer-

    tificatului de inmatriculare al autoturismului expirase de trei zile. De asemenea, atributii in ceeace priveqte prelungirea valabilitdtrii certificatului de inmatriculare reveneau 9i societdfii prinintermediul cdreia inculpatul a achizitrionat autoturismul in leasing.

    Inculpatul a regretat fapta comisd. Se cunoagte despre acesta cd are un comportament onestin societate, are loc de muncd gi familie. De asemenea, din figa de cazier judiciar rezultdcd incul-patul are antecedente penale, suferind in urmd cu 6 ani o condamnare pentru comitereainfrac{iunii de viitdmare corporald gravd din culpd.

    Inculpatul a solicitat instanfei de judecatd achitarea inbaza lipsei gradului de pericol social alfaptei.

    intebareCe solugie se impune in cauzd?

    Spe(a nr. 7Inculpatul a fost trimis in judecati pentru sdvArgirea infracfiunii de ucidere din culpd.In fapt, inculpatul a accidentat mortal o persoand aflatd in stare de ebrietate gi culcatd pe

    carosabil, pe care n-a observat-o la timp. Timpul era ploios, cerul acoperit, vizibilitatea redusd ;icarosabilul alunecos.

    Evenimentele s-au petrecut in jurul orei 22.20. S-a stabilit cdbdtua farurilor era de 30 m, iarspafiul necesar pentru oprire de 21-22 m.

    Inculpatul soliciti constatarea inciden{ei prevederilor afi. 47 C.pen., privitoare \a cazttl fortuit,prezen+a victimei adormite, pe $osea, neputdnd fi prevdzuti.

    IntebarcCe soluSie se inpune in speldT

    Spefa nr. 8Inculpatul a fost trimis in judecatd pentru sdvdrqirea mai multor infracfiuni ?n concurs, prin-

    tre care gi infracfiunea de ucidere din culpd, prevdzutd in art. 178 alin. (3) C. pen.in fapt, s-a refinut cd in timp ce inculpatul conducea autoturismul pe razaunei localitdtri cu o

    vitezd de 90 km/h, la roata dreaptd din fald s-a produs o explozie, ceea ce a fdcut ca magina sd iasdde pe carosabil, sa intre in ;an! qi sd se izbeascd de un pode! de beton situat la o distanfa de 20 m.Autoturismul s-a rdstumat, imprejurare in care o persoand aflatd in autoturism qi-a pierdut viafa.

    S-a constatat faptul cd inculpatul avea in sdnge o imbibafie alcoolicd de l,85%o.Din cuprinsul raportului de expertizd,rezultA cd accidentul a avut loc din cauza exploziei

    pneului, care era nou; aceasta inseamnd cd inculpatul nu ar fi putut evita accidentul, chiar dacdar fi condus cu viteza legald 9i chiar dacd nu s-ar fi aflat sub influenfa alcoolului. Aceastd dinurmd concluzie nu este prezentati in raportul de expertizd, ca o certitudine.Inculpatul solicitd constatarea incidenfei arI. 47 C.pen., privitoare la cazul fortuit, fafd desdvArgirea infrac{iunii de ucidere din culp5.

    Drept procesuol penol

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    17/43

    Spefe Copitolul lll

    infebareCe solufie se impune fu spefa?

    Spefa nr. 9Inculpatul, dupd ce aparat lovitura incercatd de victimd asupra sa, a lovit-o de mai multe ori

    cu pumnul peste fa[d.In urma loviturilor primite, victima a cilzrtt, iar inculpatul a continuat sd o loveascd, cu pum-

    nii gi picioarele, in cap qi abdomen, cauz6ndu-i moartea.IntebareCe solusie se impune in spefa? Se poate dispune achitarca inculpatului in baza refinerii stdrii

    de legitimd apdrare?

    Spefa nr. 10Inculpafii au fost trimiqi in judecatd pentru sdv6rqirea infracfiunii de trecere frauduloasd a

    frontierei de stat.in fapt, s-a refinut cd cei doi inculpafi s-au deplasat pe malul Dunarii cu un autoturism dotat cu

    un radioemi{ator putemic pentru a se intdlni cu un cetifean sdrb, conform unei inlelegeri realizate

    de unul dintre ei. Au trecut cu o barcd in mod fraudulos frontiera de stat a Romdniei peste Dundre,in lugoslavia, pentru a efectua cumpdrdturi. Pe malul sfubesc au fost a;teptafi de o magind. Dupdefectuarea cumpdrdturilor, inculpalii s-au plimbat cAteva ore, interval de timp in care au perfectatnigte afaceri gi apoi, cu aceeagi barcd, s-au re?ntors tn Romdnia, trecAnd fraudulos frontiera.

    inrebareCe solufie se impune in cauzd? Prezintd faptele inculpafilor gndul de pericol social al unei

    infracfiuni?

    Spefa nr.11in fapt, s-a reJinut cd inculpatul circula cu magina, in localitate, avAnd vitezade 30 km/h, mult

    sub viteza maximd admisd de lege.Copilul-victimd. a traversat in fugd drumul, prin loc nepermis, izbindu-se in partea laterald

    dreapta a autoturismului condus de inculpat.Ldngd locul accidentului existd o grddinifa de copii, dar indicatorul ,,Atentrie, copii!" a fost

    instalat dupd producerea accidentului.IntebareCe solufie se impune ?n spefa?

    Spefa nr.12Inculpatul a fost trimis in judecatd pentru sdvdrgirea infracfiunii de vdtdmare corporald gravd,

    preudzutdin art. 182 alin. (2) C. pen.In fapt, s-a refinut cd inculpatul a fost atacat de partea v6tdmatd. Aceasta din urmd i-a aplicat

    inculpatului trei lovituri de cufit superficiale, cauzdndu-i leziuni corporale vindecabile in 8 zilede ingrijiri medicale.

    Urmare a acestui atac, inculpatul s-a inarmat cu un par $i, la rdndul sdu, a lovit parteavdtdmatd in mod repetat peste bra{e gi tot corpul, provocdndu-i multiple echimoze, excorialii gifracturi, pentru care serviciul medico-legal a concluzionat cd sunt necesare 60 de zile ingrijirimedicale. S-a mai constatat faptul cd viafa pddii vdtdmate a fost pusd in primejdie.

    intebareCe solulie se impune in cauzd?

    Spela nr.13Inculpatul a fost trimis in judecatd pentru sdvdrgirea infracliunii de cercetare abuziv6,

    prevdzttitin art.266 alin. (2) C. pen.in fapt, s-a refinut cd inculpatul, pentru a-l determina sd recunoascd comiterea furtului, a apli-

    cat unui minor bdnuit mai multe lovituri cu bastonul de cauciuc, peste palme gi brafe.in apdrarea sa, inculpatul susfine cd nu a aclionat cu intenfia de a obtrine declaralii. De aseme-nea, in spefd, nu exista un cadru procesual, nefiind inceputd urmdrirea penald.

    Drept procesuol penol

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    18/43

    Copilolul lll Spete

    In considerarea acestor argumente, inculpatul solicitd achitarea sa, intrucdt nu sunt intruniteelementele constitutive ale infracfiunii de cercetare abuzivd.

    inrebateCe solufie se impune h spefdT

    Spefa nr. 14Inculpatul a fost trimis in judecatd pentru silvdrqirea infracfiunii de conducere a unui autove-

    hicul pe drumurile publice avdnd in sdnge o imbibatrie de alcool ce depdpegte limita legald.In apdrarea sa, inculpatul sus{ine cd a sdvArgit fapta in conditiile art. 45 C.pen. (starea de nece-

    sitate), intrucat a efectuat deplasarea pentru a procura medicamente pentru socrul sdu, bolnavincurabil. Acesta din urmd suferea de cancer, boald cu o evolu{ie lentd qi indelungatd, deceddnd,de altfel, dupd,1 z1le.

    IntebareFapta a fost sdvdrsitd in stare de necesitate? ce solusie se impune fu spefd?

    fP"t" nr.15Intr-o carrzd penald, instanfa de judecatd a constatat cd fapta imputatd inculpatului a fost dez-

    incriminatd. in acelagi timp, pdrfile se impacd.IntrebareCe solusie se impune fut cauzd: achitarea inculpatului, ?n baza art. 10 Uit. b) C.pr.pen. sau

    incetarea procesului penal, in baza art. 10 Lit. h) C.pr.pen.?

    Spefa nr.16Instanfa de judecatd a fost sesizatdpri rechizitoriu despre sdvArgirea infracfiunilor de lovire,

    prevdzutd in art. 180 alin. (2) C.pen. qi de distrugere, prevdzutd in art. 217 C.pen., cu aplicareaafi.33lit. c) C.pen.

    La ultimul termen de judecatd, partea vdtamatd a declarat cd nu cere condamnarea inculoatu-lui, dar stdruie in obligarea acestuia la plata despdgubirilor.

    IntebareCe

    soluliese

    impune in cauzd?Spe{a nr.17Inculpatul este trimis in judecatd pentru sdvArqirea infracfiunii de abandon de familie,

    prevdzutd in art. 305 lit. c) C.pen., in urma plAngerii prealabile formulate de fosta sa sofie, pen-tru neplata cu rea-credin{d a pensiei de intrefinere datoratd pentru fiica sa minord.

    In fafa instanfei se prezintd inculpatul qi fiica sa, devenitd., intre timp, majord. Aceasta declaracd a primit in intregime sumele ce trebuiau achitate in beneficiul sdu. De asemenea, inculpatul gifiica sa majord declara cd s-au impdcat.

    IntebareCe solulie se impune in spefd?

    Spefa nr. 18Instanfa dejudecatd a fost sesizatd despre sdv0rgirea infracfiunii de furt intre so{i, in conditiileafi. 208 C.pen., cu aplicarea art.210 C.pen. (sofia a sustras un bun comun).

    Bunul despre care s-a afirmat cd ar fi fost sustras este dobdndit de cdtre sofie in timpulcdsdtoriei prin donafie. Conform axt. 31lit. b) din Codul familiei, bunurile dobdndite in timpulcdsdtoriei prin donafie de cdtre unul dintre sofi, in mdsura in care donatorul nu a prevdzut cd vorfi comune (ceea ce nu este cazul in spetra de fafd) constituie bunuri personale ale acestuia. in con-siderarea acestui aspect, apare evident faptul ca nu sunt intrunite elementele constitutive aleinfracfiunii de furt intre so!i.

    in fatra instanfei de judecatd, la unul din termene, inculpata a declarat cd doregte sd benefi-cieze de amnistia acordatd prin Decretul-Lege nr.311990. Ulterior acestei manifestdri de vointd,inculpata a solicitat administrarea de probe in apdrare, acliondnd in vederea probdriinevinovdfiei.

    in*ebareCe solusie se impune ?n spefa: achitarea inculpatei in baza art. 10hit. d) C.pr.pen. (bunul sus-

    52 Drept procesuol penol

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    19/43

    Spele Copitolul lll

    /ras nu face parte din bunurile comune) sau ?ncetarea procesului penal, in baza at. 10 Lit. g)C.pr.pen. (intervenfia amnistiei)?

    Spefa nr. 19Inculpatul a fost trimis in judecatd pentru sdvdrgirea infracfiunilor de omor calificat Ei a ten-

    tativei la infracfiunea de viol.In fapt, s-a refinut cd inculpatul, dupd ce a consumat bduturi alcoolice, a pdtruns in domici-

    liul victimei cu care a incercat, prin constrdngere, sd aibd raport sexual. Victima s-a impotrivit,fapt pentru care inculpatul i-a aplicat mai multe lovituri cu un cufit in zona toracicd, cauzdn-du-i moartea.

    Inculpatul susfine cd, in ceea ce privegte acazafia de tentativd la infracfiunea de viol, instanfatrebuie sd ia in considerare cd lipseqte pldngerea prealabild, ca mod de sesizare a organelor deurmdrire penald. in acest sens, se solicitd instanfei incetarea procesului penal, inbaza art. 11pct.2lit. b) C.pr.pen. raportat la art. 10 lit. f) C.pr.pen., lipsa pldngerii prealabile a persoaneivdtdmate.

    intrebareCe solulie se impune in spefa?

    Spela nr.20Inculpatul a fost trimis in judecatd pentru sdv6rqirea infracfiunii de lovire.In cursul judecdlii, partea vdtdmatd a decedat.In considerarea acestui aspect, instanfa de judecatd a dispus ?ncetarea procesului penal, in

    $az* art. 1 1 pct. 2lit. b) C.pr.pen. raportat la art. 10 lit. f) C.pr.pen.In spefd, instanta a fost legal investitd prin pl6ngerea prealabild a persoanei vdtiimate cu jude-

    carea infracliunii de lovire.inrebareEste legald solusia de fuicetare a procesului penal?

    2. Acfiuneq civil6Spela nr.2lInculpatul a fost trimis injudecatd pentru sdvdrgirea infracfiunii de nerespectarea hotdr6rilor

    judecdtoregti.ln fapt, s-a refinut cd, prin sentin{a civild pusd in executare, inculpatul a fost obligat sd lase

    pd(ii vdtdmate in deplind proprietate suprafafa de'72 m'dintr-un teren in litigiu. Inculpatul nu arespectat hotdrdrea qi a ocupat terenul in mod abuziv.

    Partea civild a solicitat instantrei de judecatd obligarea inculpatului la plata unor despdgubiricivile, reprezentdnd contravaloarea recoltei pe care ar fi obfinut-o de pe suprafafa ocupatdabuziv.

    Instanfa de judecatd a dispus obligarea inculpatului la plata sumei de bani solicitatd de parteacivild. De asemenea, instanfa a dispus restabilirea situaliei anterioare comiterii infractiunii,inculpatul fiind obligat sd elibereze terenul ocupat abtziv.

    IntebareEste legald hotdrirea instanlei de judecatd sub aspectul restabilirii sinaSiei anterioare comi-

    terii infracfiunii, ?n condiSiile in care partea civild nu a solicitat instanlei decdt plata unei sumede bani reprezentfutd contravaloarea recoltei pe carc ar fi obfinut-o?

    Spefa nr.22Inculpatul a fost trimis in judecatd pentru sdvdrgirea infracfiunii de omor.Partea civild, sofia victimei, a solicitat, cu ocazia constituirii de parte civild, ca inculpatul, pe

    l6ngd cheltuielile de judecatd qi despdgubirile lunare cdtre cei 4 copii minori ai victimei, sd fieobligat ;i la plata cheltuielilor efectuate cu organizarea parastaselor la 3 , 6 9i 40 de zile de la datainmormdntdrii.

    inreAeAa). Ce solufie se impune in spefa? b). Dar fu ipoteza in care paftea civild solicitd, cu titlu de

    Drept procesuol penol

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    20/43

    Copitolul lll Spefe

    despdgubiri, o sumd egald cu clrcltuielile ce ar urma sd fie fdcute pentu parastasele ulterioarepfud Ia inplinirea a 7 ani de Ia deces? c). Poate fi inclus in despdgubirile civile costul unui monu-ment funerar?

    Spela nr.23

    Inculpatul a fost trimis in judecali pentru sdvdrgirea infracfiunii de ingeldciune.Pentru repararea pagubei cauzate, inculpatul a ldsat pd4ii civile in gaj anumite bunuri a cdrorvaloare acoperd prejudiciul. intre partea civild 9i inculpat existd un contract care stipuleazd drep-tul pd(ii civile de a dispune liber de acele bunuri, in condifiile in care inculpatul nu va achita,pdnd la o anumitd datd, suma echivalentd valorii pagubei.

    innebarcva fi obligat inculpatul la despdgubiri civile prin hotdrdrea instanlei penale?

    Spela nr.24La producerea unui accident de circula{ie a contribuit, pe ldngd fapta inculpatului, qi culpa

    unor alte persoane, netrimise insd in judecatd.Inculpatul este obligat la plata in intregime a despdgubirilor civile, iar nu in mod proporfional

    cu culpa sa.IntebareEste legaJd solufia instanlei de judecati?

    Spela nr.25Inculpa{ii au fost trimipi in judecatd pentru sdvdrgirea infracfiunii de vdtdmare corporald din

    culpd.In fapt, s-a refinut cd inculpa{ii (unul mecanic, celdlalt mecanic-ajutor la Metrou Bucuregti),

    conducdnd un tren de metrou, la plecarea din statrie au pus in migcare vehiculul dupd ce auanunfat cd se inchid ugile, fdrd a fi observat persoana vdtdmatd. Aceasta a incercat sd pdtrundd inultimul vagon dupd darea semnalului sonor. Persoana vdtdmata a rdmas prinsd intre ugi, cu laba

    piciorului stdng 9i cu mdna dreaptd in interiorul vagonului, iar cu restul corpului in afard. in urmapomirii trenului, ea a fost finutd in aceeaqi pozitrie pdnd la capdtul peronului, unde s-a izbit deperetele tunelului, cdnind pe terasamentul cdii ferate gi suferind leziuni corporale grave. Penfruvindecarea leziunilor au fost necesare 200 de zile de ingrijiri medicale.

    Potrivit art. 5 alin. (2) 9i art. 18 din ,,Instrucfia personalului de tracfiune", inculpafii erauobligafi, inainte de a executa demarajul garniturii, sd se convingd personal, prin mijloaceleprevdzute in acest scop, inclusiv imaginea monitoarelor gi verificarea personald fdcutd demecanicul ajutor, de inchiderea corectd a uqilor.

    Cdldtorii au acfionat imediat asupra mai multor semnale de alarmd, ceea ce a determinataprinderea becului rogu la bordul trenului.

    Persoana vdtdmatd s-a constituitpnte civild cu suma de 100.000.000lei (ROL), reprezentdndcontravaloarea cheltuielilor ocazionate de spitalizare.

    intebarein aceste circumstanfe, cum va soluliona instanfa de judecatd acfiunea civild?

    Spefa nr.26Inculpatul a fost trimis ?n judecatd pentru sdvdrgirea tentativei la infracfiunea de omor.in fapt, s-a refinut cd inculpatul, af\atsub influen{a bduturilor alcoolice, a incercat sd loveascd

    pe qeful postului de polifie. Partea civild a intervenit pentru a-l opri pe inculpat. in busculadacreatd., inculpatul a aplicat o loviturd cu cufitul in abdomen pddii civile, cauzdndu-i o plagdpenetrantd cu secfionarea splinei.

    Cererea de despdgubiri formulate de partea civila a fost admisa in parte, inculpatul fiindobliFat la plata unei sume, reprezentAnd U2 din costul ingrijirilor medicale.

    IntebareEste legald solufia instantei de judecati prin care despdglbirile solicitate au fost reduse pro-porfional cu culpa pdrlii civile? Argamentafi.

    EADrepi procesuol penol

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    21/43

    Spefe Copilolul lll

    Spe{a nr.27Inculpatul a fost trimis in judecatd pentru sdvdrgirea infracfiunii de ucidere din culpd.In fapt, s-a retinut cd inculpatul, conducdnd cuviteza de 58 km/h un autoturism, a lovit mor-

    tal un copil care se angajase, pe nea$teptate, in traversarea strdzTi, iegind din spatele unui auto-buz aflat in statrie. De;i la locul respectiv nu existd marcaj pietonal (acesta existdnd in imediataapropiere), se afla amplasat, totugi, un indicator de avertizare ,,Atenfie, copii!".

    inrebareCe solufie se impune pentu rezolvarea acfiunii civileT Se poate reline existenla unei culp

    comune fut producerea prejudiciului?

    Spefa nr.28Inculpatul a fost trimis in judecatd pentru sdvdrgirea tentativei la infracfiunea de omor.In fapt, s-a refinut cd inculpatul se afla intr-un bar impreund cu alte persoane, printre care ;i

    victima, aflatd in stare de ebrietate. Aceasta din urmd a adresat insulte inculpatului, motiv pen-tru care barmanul i-a scos pe cei doi afard. Dupd ce au fost scogi din local, victima l-a lovit peinculpat pe la spate, dobordndul la pdmdnt. in continuare, victima a aplicat lovituri 9i fiilorinculpatului. Inculpatul, care pdnd in acel moment avusese o pozilie conciliantd, vizdnd actelede agresiune indreptate impotriva fiilor sdi (din care unul minor, in v6rstd de 17 ani), putemictulburat, s-a ridicat gi a lovit victima, pe la spate, cu cutritul.

    Leziunile suferite de victimd i-au pus in pericol via{a.in latura civild a cauzei, unitatea spitaliceascd care a acordat asistenfd medicald victimei s-a

    constituit parte civild cu sumele cheltuite in acest scop.Partea civild, la rdndul ei, a solicitat instanfei de judecaL{ obligarea inculpatului la plata unor

    sume de bani, cu titlu de daune materiale $i daune morale.Inculpatul a fost de acord sd pldteascd despdgubirile pretinse de partea civild.intebareCe solugie se impune ?n spela pivind justa rezolvare a acliunii civile7

    Spela nr.29Inculpatul a fost trimis in judecatd pentru sdvdrgirea infracfiunii de furt calificat.Persoana vatamata s-a constituit parte civild solicitdnd contravaloarea bunurilor sustrase.

    Pentru aceastd sumd, partea civild nu a solicitat ;i plata dobdnzilor legale.Instanfa de judecatd a dispus, in rezolvarea laturii civile, obligarea inculpatului la plata sumei

    solicitate, plus dobdnzile legale aferente sumei, cu incepere de la pronunfarea sentinfei gi pAndla achitarea debitului.

    inteteria). Este legatd solufia instantei de judecatd? b). in ipoteza In care partea civild soliciti

    instanfei ca inculpatul sd fie obkgat Ia despdgabiri constdnd int-o sumd determinati, poateinstanfa sd fixeze cuantumul despdgubirilor la o sumd superioard, rezultati din evaluatea ipote-ticd realizatd de expert?

    Spefa nr. 30InculpaJii au fost trimiqi in judecatd pentru sdvdrgirea infracfiunii de viol.In solu{ionarea laturii civile, avdnd in vedere cd persoana vdtdmata s-a constifuit parte civild

    cu 80.000.000 lei (ROL), instanfa de judecata i-a obligat sd pldteascd acesteia carc 40.000.000lei (ROL) fiecare.

    intrebareEste legald solulia instmlei de judecatd de obligare a inculpaflor la plata despdgubirilor

    civile pe cote-pdrfi?

    Spefa nr.31Inculpatul a fost trimis in judecatd pentru sdvArpirea infracfiunii de ucidere din culpd.

    In solufionarea acfiunii civile, instanfa a obligat inculpatul sd pldteascd pd4ii civiledespdgubiri globale in sumd de 100.000.000 lei (ROL), reprezentdnd cheltuieli de inmormAntare;i despdgubiri sub forma unor presta{ii periodice lunare pentru cei doi copii minori ai victimei.

    Drept procesuol penol 55

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    22/43

    Copitolul lll Spefe

    La stabilirea prestafiei lunare periodice a inculpatului condamnat cdtre copiii victimei s-a luat inconsiderare media lunard a salariului Ei a celorlalte venituri realizate de victimd inainte de deces.

    tnreAaria). Este legatd hotdrfirea instanlei de judecati cu privire la rezolvarea acsiunii civile? b). In

    ipoteza in care, pe parcursul Sedingei de judecatA, pafiea civild solicitd actualizarea sumei

    pretinse drept despdgabiti, ce solufie se impune?

    Spefa nr.32Inculpatul a fost trimis in judecatd pentru sdvArqirea infrac{iunii de distrugere.in fapt, s-a refinut cd inculpatul, folosind tractorul, i-a distrus pdrfii vatdmate cultura de

    porumb qi"uttofi,

    de pe terenul atribuit de comisia pentru reconstituirea dreptului de proprietate

    funciar6.Partea vdtImatd s-a constituit parte civild solicitdnd contravaloarea bunurilor distruse.Instanfa de judecatd a admis cererea pdrfii civile obligAndu-l pe inculpat la plata sumei de bani

    pretinse de partea civild.^ in apel,-partea civild a solicitat majorarea cuantumului despdgubirilor civile, solicitAndinstantei sd procedeze la repararea prejudiciului real, calculat prin aplicarea coeficientului de

    inflafie.tnrebarcCe solulie se imPune in sPefd?

    Spefa nr.33Inculpatrii au fost trimili in judecatd pentru sdvArgirea infrac{iunilor de tulburare de posesie.Pdrfile civile au solicitat obligarea inculpafilor la despdgubiri civile.Instanfa de judecatd a dispus achitarea inculpalilor, in baza art. 11 pct. 2 lit. a) C.pr.pen.

    raportat la art. 10 lit. b) C.pr.pen. (fapta nu este prev1nutd de legea penald). De asemenea' s-aurespins cererile pdrtilor vdtdmate cu privire la acordarea despdgubirilor.

    inrebareEste

    legaldsolufia instanfei de judecati cu referire Ia rezolvarea acfiunii civile?

    56 Dreptprocesuol penol

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    23/43

    Grile Copitolul lll

    Secfiuneo lllGrile

    1-. Se va dispune scoaterea de sub urmirire penali in urmitoarele ipoteze:a). fapta nu existd; fapta nu este prevdzutd de legea penald; b). fapta nu prezintd gradul de

    pericol social al unei infracJiuni; a intervenit decesul fdptuitorului; c). faptei ii lipseqte unul dinelementele constitutive ale infracfiunii; lipseqte plAngerea prealabild a persoanei vdtdmate;d). pa4ile s-au impdcat.

    2. invinuitul sau inculpatul poate cere continuarea procesului penal, in ipoteza dis-punerii incetirii urmiririi penale ori incetflrii procesului penal pentru urmitoarele con-siderente:

    a). partea vdtamata qi-a retras plAngerea prealabild; b). pd4ile s-au impdcat; c). in ipoteza incare se constatd cd faptei ii lipsegte unul din elementele constitutive ale infracfiunii; d). dacd seconstatd cdfapta nu este prevdzatd, de legea penald.

    3. Ce solufie se impune in ipoteza in care nu existi invinuit in cauzi qi s-a implinit ter-menul de prescripfie al r[spunderii penale?

    a). scoaterea de sub urmdrire penald; b). incetarea urmdririi penale; c). cercetdrile se continudin vederea descoperirii fdptuitorului; d). clasarea.

    4. Repararea prejudiciului in naturl se poate face:a). prin restituirea lucrurilor, prin plata unor despdgubiri bdneEti, prin restabilirea situatriei

    anterioare sau prin orice alt mijloc de reparare in naturd; b). prin plata unor despdgubiri bdnegti,prin restituirea lucrurilor sau prin restabilirea situatriei anterioare; c). prin restituirea lucrurilor,prin restabilirea situafiei anterioare, prin desfiintarea totala sau patiald a unui inscris ori prinorice alt mijloc de reparare in naturi; d). numai pe calea unei actriuni introduse la instan{a civild.

    5. Hotflrffrea definitivl a instanfei penale are autoritate de lucru judecat in falainstanlei civile care judeci acfiunea civili cu privire la:

    a). solu{ionarea acfiunii civile; b). orice aspect care intereseazd solufionareaca:uzei; c). exis-tenta faptei, cuantumul despdgubirilor civile, persoana fdptuitorului qi vinovilia acestuia; d).existenla faptei, a persoanei care a sdvdrqit-o gi a vinovdfiei acesteia.

    6. Ac{iunea civill in procesul penal se poate exercita impotriva:a). padii vdtdmate gi persoanei responsabile civilmente; b). inculpatului, mogtenitorilor incul-

    patului qi padii responsabile civilmente; c). pa4ii responsabile civilmente, cu condilia ca incul-patul sd se sustragd de la judecarea cauzei; d). inculpatului, pdrfii civile 9i pd4ii responsabilecivilmente.

    7. Ac.tiunea penali:a). se poate pune in mi;care prin ordonanld a procurorului; b). are drept obiect tragerea la

    rdspundere civild a persoanei care a sdv6rgit o infracfiune; c). apa4ine persoanei vdtdmate, inipoteza in care ac{iunea penala se pune in miqcare la plAngerea prealabild; d). se pune in m$carein momentul pronunfdrii hotardrii definitive de condamnare..

    8. Adagiul latin electa una via, non datur recursus ad alteram semnific5:a). dreptul persoanei vdtdmate de a-gi valorifica pretenfiile civile ce rezultd din infracliune in

    fafa instantei penale; b). dreptul pddii civile de a face recurs impotriva hotardrii instanfei princare se rezolvd latura civild; c). regula conform cdreia persoana prejudiciatd, odatd ce a ales unadin cele doud cdi puse la dispozifie pentru acoperirea pagubei, nu mai poate reveni sau, altfelspus, nu mai poate pdrdsi calea respectivd; d). dreptul persoanei vdtdmate de a se constitui partevatdmatd ori parte civil6, in funclie de aprecierea acesteia.

    Drept procesuol penol 57

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    24/43

    Copilolul lll Grile

    9. Acfiunea civilfi:a). se pune in miqcare prin rechizitoriul procurorului; b). are drept obiect Eagerea la rispun-

    dere penald a persoanei care a sdv6rgit o infracfiune; c). aparfine statului; d). presupune provo-carea unui prejudiciu prin sdvirgirea unei infracfiuni.

    10. Trislturile acfiunii penale:a). acfiunea penald aparfine stafului; in situafiile in care sesizarea instanfei de judecatd se face

    prin plingerea prealabilS a persoanei vdtimate, acJiunea penald apa4ine acesteia din urmd; b).acfiunea penald este accesorie acfiunii civile; c). acfiunea penald este personald; d). acfiuneapenald se poate exercita qi in fa{a unei instan{e civile, in ipoteza suspenddrii procesului penal.

    11. Actele prin care se poate dispune punerea in mipcare a acfiunii penale:a). ordonanfa procurorului (in timpul fazei de urmdrire penald); b). rechizitoriul intocmit de

    procuror (la momentul inceperii urmdririi penale; c). pldngerea prealabild a persoanei vdtdmateadresatd organelor de urmdrire penald; d). ?n cursul fazei de judecatd, numai prin incheiere ainstanfei de judecatd.

    12. Pronun!ffnd achitarea,instanla penali poate obliga la repararea pagubei materialeEi a daunelor morale potrivit legii civile:

    a). c6nd se constatd cd,fapta nu prezintd gradul de pericol social al unei infracfiuni; b). cdndpartea vdfidmatd qi-a retras plAngerea prealabild; c). cdnd se constatd existenfa unei cauze denepedepsire; d). cAnd inculpatul a decedat pi mo;tenitorii acestuia au fost introdusi in cauzd..

    13. Procurorul poate renunfa la exercitarea a{iunii penale?a). nu, deoarece Ministerul Public reprezintd,interesele statului in cadrul procesului penal; b).

    nu, deoarece acfiunea penald este irevocabild; c). doar in ipotezain care a intervenit prescripfiardspunderii penale; d). da, in situafiile in care invinuirea nu este confirmatd, iar procurorul puneconcluzii de achitare sau de incetare a procesului penal.

    14. Pe parcursul urmdririi penale se constatfi ci faptei ii lipseqte unul dintre elementeleconstitutive ale infracfiunii. Se va dispune:a). clasarea (dacd nu a fost pusd in miqcare acfiunea penald); b). incetarea urmdririi penale;

    c). scoaterea de sub urmdrire penald; d). incetarea procesului penal.

    15. inainte cu o zi de prezentarea materialului de urmirire penali inculpatul decedeazi.a). organele de cercetare ale politriei judiciare vor dispune scoaterea de sub urmdrire penald;

    b). procurorul va dispune incetarea urmdririi penale; c). procurorul va propune instan{ei de jude-catd competente clasarea cauzei], d). la propunerea organelor de cerceta.re ale poli{iei judiciareprocurorul va dispune scoaterea de sub urmdrire penald.

    16. Trisiturile acliunii civile:a). ac{iunea civild este disponibild; b). acfiunea civild este principala ac{iunii penale; c).acJiunea civild este individuald; d). acfiunea civild aparfine Ministerului Public.

    17. Pentru ca acfiunea civili si poatfi fi exercitati in cadrul procesului penal:a). infracfiunea trebuie sd producd un prejudiciu material sau moral; b). intre infracfiunea

    sdvdrqitd 9i paguba reclamatd nu trebuie sd existe un raport de cauzalitate; c). prejudiciul trebuiesd fie actual; d). prejudiciul trebuie sd fi fost repalat.

    18. incetarea urmiririi penale se poate dispune daci:a). partea vdtdmatd s-a impdcat cu inculpatul; b). faptei ii lipsegte unul din elementele consti-

    tutive ale infractiunii; c). mituitorul a denunfat fapta autoritdtrilor dupi punerea in mi;care aacfiunii penale; d). a intervenit graJierea faptuitorului.

    19. Acfiunea civili se pornepte qi se exerciti din oficiu:a). c6nd cel vdtdmat este o persoand lipsitd de capacitate de exercitriu sau cu capacitate de

    Drept procesuol penol

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    25/43

    Grile Copitolul lll

    exercifiu restrf,nsd; b). cdnd persoana vdtdmatd este o unitate dintre cele la care se rcfefi, afi. I45din Codul penal; c). cdnd prin infracliunea comisd au fost cauzate consecinfe deosebit de grave;d). cAnd persoana vdtdmatd nu a.re domiciliul in Romdnia.

    20. Se dispune achitarea inculpatului. Instanfa penali nu acordi despigubiri civiledaci se constati c5:

    a).fapta nu prezinti gradul de pericol social al unei infracfiuni; b). fapta nu existd; c). fapteiii lipseqte vreunul dintre elementele constitutive ale infrac{iunii; d). existd o cauzdcare inldturdcaracterul penal al faptei.

    21. Se pronunli achitarea inculpatului.Instanfa nu va soluliona acfiunea civili daci seconstati ci:

    a)' faptei ii lipseqte unul dintre elementele constitutive ale infrac{iunii; b). fapta nu esteprevdzutd de legea penald; c). inculpatul a decedat; d). existd vreuna din cauzele de nepedepsire.

    22. Dacil se constati implinirea termenului de prescripfie a rispunderii penale, iarfiptuitorul nu a fost descoperit se va dispune:

    a). scoaterea de sub urmdrire penald; b). continuarea cercetdrilor in vederea descopeririifdptuitorului; c). clasarea; d). incetarea urmdririi penale.

    23.intimpul fazei de judecati partea vitimati gi incurpatul se impaci.a). procurorul va dispune incetarea procesului penal; b). instanfa va dispune clasarea cauzei;

    c). procurorul va dispune solulia achitdrii; d). instanfa va dispune incetarea procesului penal.

    24. Acfiunea penali se poate pune in mipcare prin urmfltoarele acte:a). incheierea instanfei de judecatd, dacil se constatd necesitatea extinderii procesului penal

    pentru alte fapte ;i procurorul nu participd la gedinfa de judecatd; b). rezolu{ia intocmitd deprocuror, cdnd plAngerea prealabild se adreseazd organelor de urmi[rire penald; c). declaralia ver-bald a procurorului, la terminarea urmdririi penale; d). hotdrdrea instantrei de judecat6 de con-damnare a inculpatului.

    25. Declarafia de participare in procesul penal in calitate de parte vitimati se poate face:a). in tot cursul urmdririi penale; b). in fafa primei instanle, pdnd la terminarei cercetarii

    judecdtoreqti; c). pAnd la momentul redactdrii rechizitorului de cdtre procuror; d). oricAnd pe par-cursul procesului penal.

    ?.6- intr'o cauzi penali, in care a intervenit dezincriminarea faptelor penale, pnr{iles-au impicat. Instanfa va dispune:

    a). continuarea procesului penal, pentru constatarea nevinovdfiei inculpatului; b). incetareaprocesului penal, inbaza art. 10 lit. h) C.pr.pen.; c). instantra va lua in considerare atdt dezin-criminarea faptelor (pronunfdnd achitarea inculpatului) cdt

    9iimpdcarea

    pd4ilor (pronunf6ndincetarea procesului penal); d). achitarea inculpatului,inbaza art. 10 lit. b) c.pr.pen.

    2T.inipotezain care persoana vitirnati, care nu s-a constituit parte civili in procesulpenal, a introdus la instanfa civili acliune pentru repararea pagubei materiale 9i adaunelor morale pricinuite prin infracfiune

    a). judecata in fafa instanfei penale se suspendd pdnd la rezolvarea definitivd a catzei civile;b). cererea de reparare a prejudiciului va fi respinsd, urmAnd ca acfiunea civild sd fie exercitatdin cadrul procesului penal; c). judecata in fafa instantrei civile se suspendd pdnd la rezolvareadefinitivd a cauzei penale; d) cele doud procese se vor desfdEura concomitent, fdrd, ca instanpcivild sd se poatd pronunta asupra vinovdfiei fdptuitorului ori asupra incadrdrii juridice.

    28. Hotirdrea definitivi a instanlei civile prin care a fost solufionati actiunea civilda). are autoritate de lucru judecat infala instanfei penale cu privire la existenfa faptei, a per-soanei care a sdvdrgit-o ;i a vinovdfiei acesteia; b). nu are autoritate de lucru judeiat in fafa

    Drept procesuol penol59

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    26/43

    Copilolul lll Grile

    organelor de urmdrire penald gi a instanfei penale cu privire la existenfa faptei, a persoanei carea sdvdrgit-o qi a vinovdfiei acesteia; c). poate fi desfiinfatd prin hotdrArea instantrei penale dacdaceasta constatd existenfa vinovd{iei persoanei trimisd in judecatd; d). poate fi admis6 ca mjlocde probd in cadrul procesului penal.

    29.inurma sivdrqirii unei infracliuni de vitlmare corporali dinculpi

    (caurmare aproducerii unui accident de circulafie), persoana vitimati a suferit un prejudiciu mate-

    rial de 25.000lei (RON)' reprezentind cheltuieli de spitalizare. De asemenea, in urmaaccidentului, magina pirfii vitimate a fost avariati, repararea acesteia frind evaluatfi la3.500lei (RoN). Exercitarea actiunii civile in procesur penar va urmiri:

    a). doar recuperarea prejudiciului material in sumd de 25.000 lei (RON); b). doar recuperareaprejudiciului de 3.500 lei (RON); c). tragerea la rdspundere penald 9i civild a inculpatului;d). recuperarea atdt a prejudiciului in cuantum, de 25.000 lei (RON), c6t qi a prejudiciuluireprezent6nd contravaloarea reparafiilor autoturismului.

    30. Procurorul va susfine in fala instanfei acfiunea civil[:a). in ipoteza in care persoana vdtdmatd s-a constituit parte civila, iar procurorul apreciazd ci

    pretenfiile acesteia sunt justificate; b). cAnd persoana vdtirmatd este o unitate de interes public;c). cdnd cel viitdmat este o persoand lipsitd de capacitate de exercifiu sau cu capacitate de exer-citriu restrdnsd, doar dacd.reprezentanfii acestuia au solicitat instantrei de judecatd repamrea pre-judiciului; d). doar in cauzele in care prin infracfiune s-au produs consecinfe deosebit de grave.

    31. Declarafia de constituire ca parte civili in procesul penal se poate face:a). in tot cursul urmdririi penale; b). pdnd la momentul redactdrii rechizitorului de cdtre

    procuror; c). din momentul punerii in mi;care a ac{iunii penale pdnd la terminarea dezbaterilor;d). oricdnd pe parcursul judecdfii in primd instanfd.

    32. Instan{a de judecatd constatd existenla unei cauze de nepedepsire. Se va dispune:a). scoaterea de sub urmfire penald; b). incetarea procesului penal; c). achitarea inculpatu-

    lui: d). clasarea cauzei.

    33. Acfiunea penali:a). se poate pune in migcare, in cursul fazei dejudecatii, numai prin incheiere a instanfei de

    judecatd; b). se poate exercita ?n tot cursul procesului penal; c). aparfine statului numai in ipotezain care se pune in migcare din oficiu; d). se poate exercita atat in fafa instanfei penale, cit qi infafa instanfei civile.

    34. in ipotezadispunerii incetirii urmirii penale, invinuitul ori inculpatul poate solici-ta continuarea procesului penal daci s-a constatat:

    a). existenfa vreunei cauze de nepedepsire; b). cd parfile s-au impdcat; c). cd faptei ii lipsegtegradul de pericol social al unei infracfiuni; d). cd fapta nu a fost sdvArtitd de invinuit ori incul-pat.

    35. Acliunea civili nu se poate exercita in cadrul procesurui penal dac[:a). prejudiciul a fost repara| b). prejudiciul nu este actual; c). cererea de constituire caparte

    civild a depdgit momentul ludrii primei declaratii a invinuitului; d). infracfiunea sdvdrgit6 pre-supune punerea in migcare a acfiunii penale la pldngerea prealabild a persoanei vitdmate.

    60 Drept procesuol penol

  • 8/4/2019 43962065 Neagu Cap I III Spete Grile

    27/43

    Solufiile spefelor Copilolul I

    PENAL 9I DREPTULFUNDAMENTALE ALE

    Copilolul INOTTUNT GENERALE pRtVtND PROCESUL

    PROCESUAL PENAL.PROCESUTUI PENAL PRINCIPIILEiru nouAun

    Spela nr. 1Limitdndu-se la a-i intreba pe inculpafi gi martori dacd igi menlin declaratriile date in cursul

    urmdririi penale, prima instanfd a incdlcat dispoziliile procesuale referitoare la aflarea ade-vdrului.

    Astfel, potrivit art. 3 C.pr.pen., ,,in desfdqurarea procesului penal trebuie sd se asigure afla-rea adevdrului cu privire la faptele gi imprejuraril