3evaluarena Ional 2010

3
Simona Rîmniceanu EVALUARE NAŢIONALĂ 2010 Probă scrisă la LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ Clasa a VIII-a TESTUL 3 * Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu. * Timpul efectiv de lucru este de 2 ore. SUBIECTUL I ( 42 de puncte) Citeşte cu atenţie textul următor: Noi însă nu ne mai uitarăm îndărăt, ci ne urmarăm drumul pe prundiş, sărind ca nişte capre peste bolovani, cursuri de apă, bălţi şi gloduri. Dimineaţa era măreaţă şi ne vestea o adevărată zi de iulie. Niciun nor nu plutea sub albastrul cerului adânc şi limpede ca ochiul unei fecioare. Toate stelele se mistuiseră şi cel mult dacă îndrăzneaţa Stea a Ciobanului mai înfrunta, din când în când, valurile de lumină trandafirie, cu care zorile inundau răsăritul depărtat. Niciun vânt nu mişca aerul, şi grâul, în lanurile de aur, stătea tot atât de neclintit ca şi firul de iarbă din fâneţele înflorite. Roua avea înfăţişarea unor mărgăritare ce nu aşteptau decât o rază de soare spre a se schimba în strălucitoare diamante. Umezeala şi răcoarea dimineţii dădeau întregii firi o nespusă frăgezime. Totul începuse a se deştepta sub întâile raze ale zilei, dar totul era cuprins de o linişte, de o tăcere, de un fel de înmărmurire solemnă: şi firea întreagă părea că se află într-o religioasă aşteptare. La răsărit se ivea geana de aur şi de purpură a unui soare tânăr, care într-o clipă şterse într-o nemăsurată depărtare umbra de pe fruntea munţilor neguroşi. Noi ne urmarăm drumul cu sufletul stăpânit de măreţia priveliştii, iar rarii drumeţi ce întâlneam, şi pe care-i lăsam în urmă, după ce ne doreau cale bună, se uitau lung şi miraţi după noi. (Calistrat Hogaş, Pe drumuri de munte )

description

-

Transcript of 3evaluarena Ional 2010

Page 1: 3evaluarena Ional 2010

Simona Rîmniceanu

EVALUARE NAŢIONALĂ 2010 Probă scrisă la LIMBA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ

Clasa a VIII-a TESTUL 3

* Toate subiectele sunt obligatorii. Se acordă 10 puncte din oficiu. * Timpul efectiv de lucru este de 2 ore. SUBIECTUL I ( 42 de puncte) Citeşte cu atenţie textul următor:

Noi însă nu ne mai uitarăm îndărăt, ci ne urmarăm drumul pe prundiş, sărind ca nişte capre peste bolovani, cursuri de apă, bălţi şi gloduri. Dimineaţa era măreaţă şi ne vestea o adevărată zi de iulie. Niciun nor nu plutea sub albastrul cerului adânc şi limpede ca ochiul unei fecioare. Toate stelele se mistuiseră şi cel mult dacă îndrăzneaţa Stea a Ciobanului mai înfrunta, din când în când, valurile de lumină trandafirie, cu care zorile inundau răsăritul depărtat. Niciun vânt nu mişca aerul, şi grâul, în lanurile de aur, stătea tot atât de neclintit ca şi firul de iarbă din fâneţele înflorite. Roua avea înfăţişarea unor mărgăritare ce nu aşteptau decât o rază de soare spre a se schimba în strălucitoare diamante. Umezeala şi răcoarea dimineţii dădeau întregii firi o nespusă frăgezime. Totul începuse a se deştepta sub întâile raze ale zilei, dar totul era cuprins de o linişte, de o tăcere, de un fel de înmărmurire solemnă: şi firea întreagă părea că se află într-o religioasă aşteptare. La răsărit se ivea geana de aur şi de purpură a unui soare tânăr, care într-o clipă şterse într-o nemăsurată depărtare umbra de pe fruntea munţilor neguroşi. Noi ne urmarăm drumul cu sufletul stăpânit de măreţia priveliştii, iar rarii drumeţi ce întâlneam, şi pe care-i lăsam în urmă, după ce ne doreau cale bună, se uitau lung şi miraţi după noi.

(Calistrat Hogaş, Pe drumuri de munte )

Page 2: 3evaluarena Ional 2010

Simona Rîmniceanu A. Scrie, pe foaia de examen, răspunsul pentru fiecare dintre cerinţele de mai jos:

1. Explică modul de formare al cuvintelor: niciun, frăgezime, lung. 6 puncte 2. Precizează valoarea morfologică a cuvintelor subliniate. 6 puncte 3. Alcătuieşte enunţuri în care cuvântul aur să fie folosit cu sens propriu şi cu sens figurat.

6 puncte 4. Selectează două figuri de stil din text, numindu-le. 6 puncte 5. Contrage propoziţia subordonată predicativă că se află în o religioasă aşteptare

precizând două dintre modificările apărute. 6 puncte

B. Scrie o compunere de 10-15 rânduri în care să demonstrezi că textul dat este o descriere literară. Vei avea în vedere: - să defineşti descrierea ca mod de expunere 3 puncte - să prezinţi două particularităţi ale unei descrieri literare 3 puncte - să ilustrezi prin exemplificare aceste particularităţi 4 puncte - să identifici figurile de stil/imaginile artistice din textul dat. 2 puncte SUBIECTUL al II-lea (36 de puncte)

Citeşte cu atenţie textul următor:

Breşneliniţa, septembrie 1877

Smărăndel dragă,

Abia azi pot să-ţi mai scriu; până acum mi-a fost peste putinţă, începusem o scrisoare atunci când ţi-am trimis ceasornicul, dar am intrat în avanposturi, de unde abia acum ne-am întors. (…)

În împrejurările în care mă găsesc am crezut că e mai cuminte să nu am asupra mea niciun lucru de valoare, de aceea ţi-am trimes ceasornicul de aur pe care cred că l-ai primit.

Ai văzut desigur isprăvile regimentului nostru, soarta a făcut că al 13-lea să intre întâi în foc.

Eu am ieşit zdravăn, sănătos şi propus pentru a fi decorat cu Virtutea militară. Ne-au dat cam mult de lucru turcii şi mă tem că au să ne dea din ce în ce mai mult.

Gazetele ca întotdeauna spun tot felul de minciuni şi prăpăstii; e extraordinar cât de multe minciuni se fabrică în timp de război. (…)

Au căzut pe câmp în jurul meu doisprezece morţi şi patrusprezece răniţi. (…) Tare mi-i dor de casă şi de toţi ai mei… Scrie-mi mult, mult de tot. Ce fac copiii

noştri? spune-mi cu de-amănuntul despre jocurile şi ghiduşiile lor, despre ce vorbesc ei. Cum merg cu franţuzeasca? Poezii au mai învăţat? N-ai idee ce bine îmi fac toate câte mi le spui despre dânşii. (…)

Dragă Smărăndel, trebuie să sfârşesc căci chiar acum se aud iar bubuituri, trebuie

să fie salve de artilerie de pe linia întâia… Îţi trimet două milioane de sărutări, unul împarte-l la copii şi al doilea pentru tine,

din partea lui

Pitachi al tău.

Page 3: 3evaluarena Ional 2010

Simona Rîmniceanu

(Jean Bart, Însemnări şi amintiri, în volumul Scrieri, II, Editura Minerva, Bucureşti, 1979)

A. Scrie, pe foaia de examen, răspunsul pentru fiecare dintre cerinţele de mai jos:

1. Precizează, într-un enunţ, următoarele elemente care privesc textul citat: - Cine este autorul acestui text ? - În ce volum a fost inclusă opera Însemnări şi amintiri ? - În ce an a fost redactată scrisoarea? - Cine a scris scrisoarea ? - Despre ce povesteşte cel ce a scris scrisoarea? - Ce obiect îi trimite autorul scrisorii soţiei sale? - Câţi morţi şi câţi răniţi cad pe câmpul de luptă? 6 puncte

2. Menţionează sentimentele pe care le trăieşte Pitachi aşa cum reies din text. 6 puncte

3. Notează răspunsul corect pentru cerinţa:

Pronumele subliniate din fragmentul N-ai idee ce bine îmi fac toate câte mi le spui despre dânşii sunt în cazul:

a) nominative, genitiv b) acuzativ, vocativ c) dativ, acuzativ 6 puncte

4. Alcătuieşte două propoziţii în care cuvântul lui să aibă valori morfologice diferite,

precizându-le. 6 puncte B. Te numeşti Mihai/Mihaela Pop. Redactează o scrisoare către bunicii tăi, în care să prezinţi cum ţi-ai petrecut tabăra la munte. Data redactării scrisorii este 4 mai 2010, iar localitatea este Bucureşti. 12 puncte În compunerea ta trebuie:

– să prezinţi, pe scurt, cum ţi-ai petrecut tabăra la munte; 4 puncte – să foloseşti ca moduri de expunere naraţiunea şi descrierea; 4 puncte – să ai o structură adecvată tipului de text şi cerinţei formulate; 2 puncte – să te înscrii în limitele de spaţiu indicate. 2 puncte

Notă! Respectarea, în lucrare, a ordinii cerinţelor nu este obligatorie. Vei primi 12 puncte pentru redactarea întregii lucrări (unitatea compoziţiei – 1 p.; coerenţa textului – 2 p.; registru de comunicare, stilul şi vocabularul adecvate conţinutului – 2 p.; ortografia – 3 p.; punctuaţia – 2 p.; aşezarea corectă a textului în pagină, lizibilitatea – 2 p.).