39169495-Manual-de-Supravietuire-2

download 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

of 225

Transcript of 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    1/225

    Manual de supravietuire 2

    13. LA DRUM

    13.1. Cnd prseti epava sau locul accidentului?13.2. Pregtirea cltoriei Echipamentele improvizate, Rucsacul,

    nclmintea, mbrcmintea

    13.3. Mijloace de transport O sanie, O plut, O luntre, O barc desalvare, Un autovehicul

    13.4. Orientarea n teren Cu harta i busola, Busola, Aparatura GPS,Fr busol, Pstrarea direciei de mers, Te-ai rtcit, Mirajele

    13.5. Puin meteorologie

    13.6. Mersul pe jos Prin regiunile polare, n deert, n jungl, Lamunte, ntr-o crevas, n avalana de zpad

    13.7. Traversarea rurilor Cnd? Pe unde? Cum?

    13.8. Cltoria pe ap Cu pluta, Cu barca de salvare, rmul marii,Pe o insul pustie

    13.9. Cu un autovehicul Pe ari, Peste nisip, Pe frig, Pe zpad,ghea, lapovi, Prin ap, Prin noroi, Peste munte, Defeciuni obinuite

    13.1. CND PRSETI EPAVA SAU LOCUL ACCIDENTULUI?

    Dup un accident, naufragiu etc:

    - amintete-i lozinca SCOP;

    - primele aciuni de salvare, conform #2.5.

    Dup ce rezolvi urgenele, ai de ales ntre dou opiuni:

    a) - s stai pe loc i s atepi s te salveze sau s te evacuezealtcineva; sau,

    b) - s pleci spre un loc sigur i s te salvezi singur.

    Toate avioanele sunt strict supravegheate, aa c dac pesc ceva,autoritile pornesc imediat cutarea i salvarea. Navele n dificultate sunt

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    2/225

    cutate numai dac au lansat semnalul SOS. Caravanele, autovehiculelesau indivizii care cltoresc pe jos trebuie s-i organizeze singuri, dintimp, planul de salvare i ajutoarele pentru cazul unui accident.

    Uneori e preferabil s prseti locul accidentului i s te apropii devreo localitate, n loc s stai i s ciopleti linguri de lemn sau sconstruieti colibe, jucndu-te de-a Robinson Crusoe. Dar atenie, deciziade a pleca de la locul accidentului, n loc s stai s mai atepi, este critic,vital. Factorii de care depinde decizia trebuie analizai toi mpreun - nuindividual. Alegerea trebuie bine judecat - pe toate feele - cci cele doualternative au fiecare numeroase avantaje i dezavantaje. De exemplu,dac stai i atepi, efortul fizic e mai mic; n schimb, pe drum vei aveanevoie de mult voin i drzenie pentru a te descurca i a continua.

    Cltorul sau naufragiatul rtcit, silit s plece de la loculaccidentului - de lng un avion accidentat, un automobil defect, o insulpustie - n loc s stea pe loc i s atepte ajutoare, va avea mari probleme.

    Dac poi, stai lng resturile vehiculului avariat. NU PLECA. Epavaeste mai vizibil de la nlime, ofer umbr, adpost, materiale, permiteaprovizionarea cu petrol, ap, chiar radio. Toate acestea i economisescenergia. Te scutesc de oboseal.

    Aa c prsete locul accidentului (bine marcat de resturileavionului sau vehiculului avariat) i pleac s caui ajutor numai dup cerspunzi atent i sincer la ntrebrile:

    - Oare tiu ncotro i pe unde s-o iau, ca s ajung la o zon locuit, unsat, o caban, o tabr, o hidrocentral, o exploatare minier, petroliersau forestier, spre civilizaie?

    - Sunt suficient de zdravn i sntos ca s parcurg i s suportdrumul care m ateapt?

    - Oare s-au epuizat toate speranele rezonabile de a fi gsit i salvatde altcineva? Nu exist chiar nici o ans ca locul accidentului s fiedescoperit de salvatori, din aer?

    - Am o ans real s ajung unde vreau?

    Dac rspunzi DA la toate aceste ntrebri, apuc-te s faci planul ipregtirile necesare pentru cltorie. n caz contrar, stai pe loc, pn vei fi

    descoperit. Muli au scpat cu bine din accident, dar au murit n timpul

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    3/225

    unui mar disperat, pe un teren periculos, dup ce au prsit vehicululavariat.

    Adeseori problema lurii unei decizii asupra plecrii nu trebuie s-o

    rezolvi tu, cci de ea se ocup echipajul (dac s-a salvat) avionului, al naveisau vehiculului stricat. Pentru un naufragiat solitar (ofer, aviator,navigator) s-ar putea ca plecarea s fie totui cea mai bun soluie.

    13.2. PREGTIREA CLTORIEI

    Condiiile de deplasare variaz foarte mult n funcie de naturacltoriei: pe ap, nisip, zpad, ghea, prin jungl etc.

    Nu te grbi. Relaxeaz-te i odihnete-te ct poi de mult nainte de

    plecare. Improvizeaz, adapteaz, verific echipamentul nainte de a-1 luai de a-1 folosi, mpacheteaz cu grij.

    Echipamentele improvizate

    n caz de accident sau criz neprevzut, echipamentul cel maiimportant pe care l ai la dispoziie este capacitatea de a te descurca i de aimproviza.

    Cele 5 reguli ale improvizriisunt:

    1. Stabilete precis de ce ai nevoie.

    2. F inventarul materialelor disponibile - fie naturale, fie fabricate.

    3. Analizeaz toate soluiile i alternativele.

    4. Alege soluia care necesit minimum de timp, energie i materiale,dar s fie durabil i nepericuloas.

    5. Pune-o n practic.

    Cu gndire i munc poi improviza aproape orice ai nevoie ca ssupravieuieti - dar e adevrat i faptul c o zestre iniial, orict de mic,

    i uureaz mult viaa.

    Consider vehiculul avariat, bagajele, echipamentul i mprejurimile- ca un fel de magazie personal. Nu conteaz ce erau i la ce serveaulucrurile nainte, ci la ce pot folosi ele acum. Nu fi zgrcit, nu face economii

    nechibzuite: adeseori mai puin" e de faptprea puin sau ineficient.

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    4/225

    Despre echipamente - vezi i la #2.3.

    Rucsacul: nfoar bagajele ntr-o prelat, o foaie de plastic sau ohain. Leag pachetul pe un cadru improvizat - o scri construit din

    orice fel de bee rigide legate ntre ele (fig. 13.1). Leag dou curele, benzisau funii pentru agarea pe umeri. Ca s nu-i fac rni, prile cadruluicare vin n contact sau se sprijin pe spate vor fi acoperite cu ceva moale:crpe, bumbac, iarb uscat, materiale scoase din pernele scaunelor de lavehicul etc.

    La partea de jos a cadrului (scriei) se va amenaja un fel de prag,care mpiedic pachetul sau sarcina s alunece i s cad.

    Husele (de la scaune sau de la barc etc.) sunt foarte bune pentru a

    face rucsacuri din ele.

    O variant mai simpl de rucsac este artat n fig. 13.2. Ai nevoiedoar de o bucat ptrat de pnz tare i impermeabil cu latura aprox,de 1 m, dou pietricele i o bucat de sfoar.

    Nu te ncrca cu mai mult de 15 kg - sau 1/4 din greutatea corpului.Rucsacul (sau orice alt greutate) trebuie crat pe olduri - evit

    ncrcarea rinichilor, a mijlocului, a coloanei vertebrale. Folosete i o

    curea peste frunte (o band de crp aezat peste frunte, legat cu sforide partea inferioar a cadrului) care ridic rucsacul i descarc umerii.

    Exerseaz mpachetarea i umplerea rucsacului cu materialele caretrebuie crate: chibrituri, brichet, amnar (uscate i protejate contraumezelii); ap; hran; hart i busol (mai bine inute n buzunarulhainei); oglinda pentru semnalizare (mai bine inut ntr-un buzunar);ceas (mai bine purtat la mn sau agat la gt); sticlele cu gaz, ulei,combustibil lichid (departe de hran); cuit; lantern; haine de rezerv;materiale pentru adpost; arm i muniie; trusa de prim ajutor.

    13.1

    I3.2.Rucsac improvizat

    nclmintea: umbl mereu nclat.

    Orice bucat de estur sau sac rezistent poate fi nfurat n jurulpiciorului n mai multe straturi i fr cute. ntre straturi se pune: iarbuscat, vat, ln, ziare, burete scos din pernele scaunului de la

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    5/225

    autovehicul, sau altceva asemntor. Oricnd ai ocazia, afneaz aceasttermoizolaie.

    Sau, aeaz talpa peste o bucat de pnz triunghiular, cu degetele

    spre vrf. ndoaie vrful peste degete, deasupra labei, iar celelalte doucoluri le ridici peste clci i le aduci n fa, le bagi prin guri i le nnozin jurul gleznei.

    Dar ncearc s nu umbli nclat cu o talp prea groas. Reparnclmintea sau confecioneaz alta nou (opinci) din buci de anvelopauto, straturi suprapuse de esturi, pnz sau piele de animal. Orice felde materiale, din care s rezulte o talp zdravn i o fa moale. Foartebune sunt husele din prelat, de la scaunele mainii, sau cizmele cu fee dinestur impermeabil i cptueal izolant, cu tlpi din cauciuc.

    Taie buci dintr-o anvelop. Gurete bucile pe lng margini ileag-le de labe cu ireturi - vei avea nclminte, opinci (fig. 13.3). E binedac deasupra poi s le coi nite fee de pnz.

    Ca s nu-i fie frig n nclmintea improvizat (sau nu) nveletelaba piciorului n mai multe straturi de pnz. Poart 3 perechi de ciorapi,de mrimi diferite, cresctoare - pentru a ncpea unul peste altul fr s

    formeze cute.

    Pentru mersul n deert ai nevoie de sandale, care pot fi improvizatemai uor, fiind nevoie numai de talp i ireturi (vezi sandalele romane dinilustraiile manualului colar de istorie).

    mbrcmintea: poart pe tine suficiente haine, ca s te protejeze deintemperii, insecte, soare. Dar dac nu este foarte frig, car mai mult

    mbrcminte n rucsac dect pe tine.

    NU arunca nimic. Orice hain de rezerv nseamn: adpost,

    aternut, saco, frnghie, combustibil, mijloc de semnalizare. i multealtele.

    13.3. MIJLOACE DE TRANSPORT

    Oricnd poi, evit purtarea greutilor n mn, pe umeri sau nspate. Folosete orice alt mijloc de transport pe care-l gseti sau l poiimproviza, care s-i economiseasc energia. Cum ar fi:

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    6/225

    O sanie -ncropit din uile vehiculului avariat, din capot sau tlpilescaunelor. Din scnduri sau crengi (fig. 13.4). Chiar din buci de parautsau barc. Din orice obiect care poate aluneca i cra.

    13.3. Opinc13.4.Sanie

    Cea mai bun soluie pentru trasul sniei este o singur funie, de caresunt legate bucle n care i bag umrul cei care particip la corvoad. Pezpad e mai bine ca tot irul de oameni s calce pe urmele vrfului decoloan, deschiztorul de drum. n schimb, pe ghea sau pe o suprafaalunecoas este bine s fie mai multe funii de tragere, cte una pentrufiecare om. n felul acesta fiecare participant va merge i va clca pe alt

    suprafa, poate mai sigur.

    Funia unic de tragere nu se leag direct de sanie, ci de mijlocul unuiham (bucat scurt de frnghie, ale crei capete sunt legate de capeteletlpilor sniei).

    Pentru mersul pe un cmp sau coborrea unei pante cu zpadneted, se poate improviza o sanie mic, pentru o persoan, dintr-o prelatpliat, un coviltir sau un sac de plastic.

    Dup ce ai tras cu greu sania s urci dealul nu te arunca n goan lavale. Aaz-te clare pe sanie, cu labele apsate pe sol i ine-te de funia detraciune legat de capul sniei. Frnarea se face apsnd clciele nzpad i ridicnd capul sniei.

    Alege un drum uor i neted pn jos - departe de copacii printrecare greu te strecori cu sania - i frneaz mereu.

    O plut - dar nu fi prea optimist n legtura cu posibilitatea de a

    cobor un ru cu pluta.

    O plut trebuie construit cu o capacitate de ncrcare mult maimare dect greutatea pasagerilor i a bagajelor care se urc pe ea. Deexemplu, o plut alctuit din dou butoaie goale de 50 l/buc de-abia poatesuporta greutatea proprie plus un om de 80 kg.

    Nu construi o plut ptrat. Pluta cu vrf este mai uor de condus ide micat. Din multe puncte de vedere forma cea mai bun estedreptunghiular. Pluta pentru o singur persoan ar trebui s aib cam

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    7/225

    1,50 m lime i 3-3,50 m lungime, fcut din buteni sau trunchiuri cugrosimea de aprox. 15 cm.

    Capacitatea de ncrcare a plutei poate fi mrit prin adugarea sau

    alipirea unor obiecte care plutesc bine (fig. 13.5). Rotoarele pot fiimprovizate din: butoaie, sticle, glei; alge, iarb, stuf uscat - bgate nsaci de plastic - i legate de plut astfel nct s rmn cu gura afar dinap. Adaosurile plutitoare se fixeaz la marginile - nu spre centrul plutei.Componentele plutei trebuie legate zdravn mpreun cu sfoar, corzi,srm, liane sau vie. Flotoarele trebuie legate foarte strns de plut.Butoaiele se leag bine ntre dou prjini paralele.

    O plut din trunchiuri de copac va avea un strat inferior, alctuit dinmajoritatea butenilor groi, i un strat superior de traverse din civa

    buteni mai subiri. Lemnul plutete foarte bine, dar:

    - Caut i folosete o esen uoar;

    13.5.Plute

    - Verific mai nti capacitatea de plutire a fiecrui trunchi;

    - Nu folosi copaci mari.

    Dac gseti bambui, pluta este uoar i simplu de fcut.

    Pentru a mica pluta cnd adncimea apei este mic, mpinge pefundul apei cu o prjin (preferabil cu o crcna la capt). Dacadncimea este mare, trebuie s vsleti su s padelezi. Vsla sau padelase poate improviza dintr-o creang cu un capt mai lat, sau dintr-un b lacaptul cruia se leag un obiect lat (de exemplu un capac de oal).

    O pnz ptrat agat pe un catarg improvizat va mpinge o plut

    cu vrf aproximativ n direcia vntului.O luntre - n form de crati sau co de nuiele poate fi improvizat

    destul de uor.

    Mai nti se construiete un cadru, nirnd pe sol un cerc format dinciva copcei sau bee. Leag-le mpreun cu alte bee astfel nct srezulte fundul plat. Alte crengi se mpletesc i se leag de-a lungul marginiifundului rotund, formnd bordul luntrei. Cadrul astfel rezultat, n formde crati, se nvelete strns pe dinafar cu o folie de plastic sau cu oprelat impermeabil.

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    8/225

    naintarea se face cu o vsl. Din cauza formei rotunde, luntrea nupstreaz direcia i este greu de condus (vezi i #6.8). nainte de a porni

    ntr-o cltorie mai lung, trebuie nvat i exersat mult vslitul ideplasarea cu copaia, n ap puin adnc.

    O barc de salvare - pneumatic, din dotarea avionului sauvaporului.

    Barca pneumatic trebuie s fie umflat bine i corect cu pompa saucu gura, fr a exagera. Dac exist rnii care vor sta ntini pe podea, numai umfla i alte elemente ale brcii (banc etc).

    Strnge, nchide bine ventilele. Verific cu regularitate presiuneaaerului.

    Cnd este mai cald, dezumfl-o puin; cnd se face rece mai bag aer.Pericolul de spargere, scpare sau rsuflare este mai probabil sub ap, de-a lungul mbinrilor i la ventile. Pentru reparaii folosete peticele idopurile din trusa brcii.

    Dac marea este agitat, amenajeaz un acoperi, perei sau unparavan - n funcie de felul i forma brcii.

    Cnd aduni lucruri folositoare din ap, dintre resturile plutitoare dela naufragiu, ai grij unde pui obiectele metalice ascuite i tioase.

    nainte ca epava avionului s se scufunde, ncearc s iei n barca desalvafe i o trus de prim ajutor. Pentru ca barca s nu fie dus departe delocul naufragiului, de vnt sau de cureni, arunc peste bord o ancor deap, improvizat dintr-o gleat, un sac cu gunoi, un ghem de haine legatde barc la captul unei frnghii. Nu lsa frnghia ancorei s road barca(vezi i #6.8).

    Un autovehicul - probabil mpotmolit sau nfundat ntr-un an ieventual distrus parial.

    Dup un accident, nu nseamn c totul s-a terminat i rmne doars atepi resemnat s vin moartea sau salvarea. Lupta pentrusupravieuire abia acum ncepe - oriunde te-ai afl: n deert, pe tereninaccesibil, pe un cmp de ghea.

    Iat cteva exemple de manevre, reparaii sau improvizaii maiobinuite (e nevoie s te pricepi puin la mecanic):

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    9/225

    a) Cnd o roat s-a scufundat ntr-un an sau ntr-o groap: treioameni pot desepeni, ridica i scoate automobilul prin balansare, fr afolosi motorul. Apucai mpreun i ridicai deodat bara de protecie,apoi apsai-o, ridicai-o - .a.m.d.; repetai fr pauze. Folosii fora

    arcurilor de la suspensie ca s mrii prin rezonan cursa oscilaiilor sus-jos ale mainii, iar la momentul favorabil (suficient de sus), sltai scurtntr-o parte roata i maina, alturi de an (vezi i la # 3.9).

    - Dac suntei numai doi oameni, unul va lucra cu motorul (dincabin), iar cellalt va zgli automobilul n sus i n jos, ncercnd s-lsalte deasupra gropii. ncercarea oferului de a ambala motorul i de amica sau scoate roata din an trebuie sincronizat cu saltul mainii nsus, rezultat din zglial. Nu lsa roata s se roteasc n gol. Scoatereamainii din groap sau din an se face conducnd-o i deplasnd-o napoi-pe acelai drum, folosit la accidentare, dar parcurs n sens invers.

    b) Cnd autovehiculul e blocat de lapovi, noroi sau ghea: nuambala motorul. Bag n viteza nti i pornete foarte ncet, cu viteza ceamai mic, astfel nct roile de-abia s se roteasc i s se trie afar dingroap. Eventual mai adaug greuti deasupra roilor motoare (s nupatineze).

    c) Dac roile au spat i s-au afundat n anuri sau fgae, ncearc

    s miti uor vehiculul nainte, apoi slbete brusc ambreiajul pentru ca sse rostogoleasc napoi, n groap. Pornete din nou nainte, apoi las dinnou s vin napoi .a.m.d., crescnd cursa la fiecare micare de du-te-vino, pn cnd maina se car singur afar din an. Dac legi un fularsau o curea peste anvelop, aderena crete spectaculos; n felul acestaautomobilul poate fi scos din an de o singur persoan (oferul).

    Pentru desepenirea mainii poate fi folosit demarorul (dei manevraaceasta descarc mult acumulatorul). Se demonteaz bujiile, schimbtorulde vitez se bag n poziia de mers napoi, apoi se cupleaz demaratorul lamotor. Dac traciunea e pe roile din spate, mergi n linie dreapt. Cndprinde i traciunea pe roile din fa, cotete urgent.

    Dac motorul are i manivel de pornire: scoate bujiile, bag nviteza nti i mic maina, scoate-o din groap nvrtind la manivel.

    d) Pentru ieirea din anuri i fgae adnci, mai nti ridic mainacu cricul, apoi bag sub roi scnduri, crengi sau pietre, sau orice altmaterial care mrete aderena roilor- de exemplu gunoi sau pmnt

    uscat czut de sub aripi, un covora de cauciuc, saci (chiar dac roile le-arputea arunca, ncercarea merit fcut).

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    10/225

    Dac vrei s continui drumul cu orice pre, se pot face tot felul deimprovizaii. n loc de camer auto - o frnghie nfurat de mai multeori pe roat sau pe jant. n loc de benzin - uic, parafin sau uleiamestecat cu neofalin etc.

    Sau, iat cteva idei de utilizare a coninutului unei poete de dam -pentru piese auto:

    - Ciorapi de dam, folosii drept curea de ventilator;

    - Un ac de pr, utilizat ca siguran electric;

    - Lacul de unghii folosit ca vopsea izolatoare, aplicat pe un conductorelectric cu izolaia roas sau rupt;

    - Pila de unghii - folosit ca urubelni pentru reglarea jocului laelectrozii bujiei;

    - O fie dintr-o manta de ploaie - folosit la crpirea prin nfurarea unui furtun spart;

    - Pudra de obraz - folosit pentru astuparea unei guri sau a uneiscurgeri din radiator.

    Alteori sunt necesare msuri mai drastice - care ns pot s stricedefinitiv maina. Cntrete bine i rapid dac reparaia improvizat pecare o poi efectua ca s continui drumul trebuie neaprat fcut i dacmerit - sau nu.

    13.4. ORIENTAREA N TEREN

    Orientare nseamn s afli sau s stabileti:

    - Punctele cardinale;- Locul unde te afli, de unde pleci;

    - Locul n care vrei s ajungi i direcia de mers.

    nainte de a pleca (ncotro?) e obligatoriu s tii unde eti.Determinarea cu precizie a poziiei necesit hart, busol, sextant, ceas,tabele de navigaie; mai nou - un aparat GPS.

    Dar se poate i mai simplu.

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    11/225

    Cu harta i busola:

    Harta este o reprezentare grafic a terenului, a peisajului. Scarahrii reprezint raportul dintre distana pe hart i distana pe teren. De

    exemplu, scara 1:50.000 nseamn c 1 cm pe hart reprezint 500 m peteren. Aproape sigur c partea de sus a harii este spre Nord, dreapta spreEst etc. Formele de relief, drumurile, localitile etc. sunt reprezentateprin semne i simboluri grafice explicate de legenda hrii, nscris ntr-un col.

    Dac nu ai o hart, f-i una. Deseneaz tu mprejurimile i semnelede reper mai ndeprtate pe care le vezi sau le cunoti. Completeaz-o pemsur ce naintezi - ca s nu ajungi s te nvrteti n cerc.

    Bag harta ntr-o hus de protecie confecionat din pnz sauplastic. Nu o mpacheta laolalt cu restul echipamentului, ci bag-o n snulcmii sau ntr-un buzunar.

    Poi copia o hart: nnegrete-o pe dos cu creionul sau cu crbune (nloc de indigo), apoi aeaz-o peste o foaie de hrtie alb i scrie saudeseneaz pe faa hrii cu un vrf ascuit sau cu un creion. Hrtia poate fi

    nlocuit cu: tabl de la o cutie de conserve, dosul unei buci de scoar decopac (preferabil mesteacn), o bucat de cma.

    Busola. O busol de teren are urmtoarele caliti: acul magneticst ntr-un lichid care-i amortizeaz vibraiile; cadranul este marcat ngrade; vizorul (cu care se intesc punctele de reper) este rabatabil; carcasaare o muchie dreapt, paralel cu axa vizorului.

    n afar de busola ta sau cea gsit n trusa de salvare a avionului oria brcii, mai poi lua sau demonta orice busol gsit la bordulautomobilului, vasului sau avionului defect {atenie:ndeprteaz magneiide compensare fixai pe carcasa busolei de avion sau de nav).

    Nu uita de coreciile indicate pe hart pentru abaterea magnetic (deobicei cteva grade).

    Nu folosi busola lng obiecte metalice sau aparate generatoare decmp electric sau magnetic.

    Verific mereu, comparnd des indicaia busolei cu cerul nopii. Cumafli locul n care te afli:

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    12/225

    - Urc-te pe o nlime, un deal, ntr-un copac, pe un acoperi de pecare sa poi vedea o suprafa mare de teren;

    - Orienteaz harta (Nordul hrii spre Nordul geografic) cu ajutorul

    busolei;- Alege n teren dou puncte de reper vizibile, ct mai importante:

    localiti, vrfuri de munte, lacuri etc; s fie amplasate astfel nct celedou direcii, din locul unde te afli pn la ele, s fac un unghi deaproximativ 90;

    - Identific cele dou puncte pe hart;

    - intete prin vizorul busolei primul punct de reper i msoar

    unghiul fcut de aceast direcie cu Nordul (se numete azimut);

    - Traseaz cu creionul pe hart o linie care trece prin primul punctde reper i are nclinarea fa de direcia Nord-Sud egal cu valoareaazimutului;

    - Repet ultimele manevre i pentru al doilea punct de reper;

    - La intersecia celor dou linii trase pe hart este locul n care te afli.

    Aparatura portabil de poziionare GPS (Global Positioning System)se bazeaz pe un sistem de satelii militari americani, pui gratuit ladispoziia publicului. Pe ecranul unui mic aparat special de emisie-recepie(greutate sub 300 g) alimentat de la baterii se poate afla, oriunde pe glob,24 ore din 24: poziia (latitudine i longitudine cu precizie de 50 m),altitudinea, direcia punctelor cardinale N-S. Aparatele mai perfecionateprezint chiar i o hart a zonei n care se afl.

    Fr busol - orientarea se poate face cu ajutorul:

    - corpurilor cereti (soare, luna, stele);

    - vieuitoarelor (plante i animale);

    - semnelor naturale;

    - cu o busol improvizat: lamele de ras, construite din oel superior,sunt uor magnetizate. O lam aezat pe suprafaa unei ape linititeplutete i se va roti orientndu-se n direcia Nord-Sud. Pentru siguran

    repet de mai multe ori operaiunea de aezare i rotire a lamei pe ap.

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    13/225

    * Orientarea cu ajutorul atrilor:

    Soarele rsare aproximativ la Est i apune la Vest. ntre 6 - 6.30soarele va fi spre Est; ntre 12 - 12.30 spre Sud, iar spre Vest ntre 18 -

    18.30.Iat cum poi descoperi soarele cnd e acoperit de nori: ia o lam de

    briceag, o pil de unghii sau un card bancar i ine-o vertical deasupraunghiei degetului gros (sau pe alt suprafa lucioas), apoi rotete-o ncet.Doar cnd norii sunt foarte groi nu vei reui s sesisezi umbra (slab)produs de soare. La amiaz umbra se vede mai greu, la fel i dac staisub un copac.

    Direcia Nord- Sudpoate fi aflat n cursul zilei (pe lumin) cu trei

    metode:

    1. nfinge vertical un b sau o prjin pe un teren neted. Marcheazpe sol, ncepnd de diminea, poziia umbrei fcut de vrful bului lafiecare or (aproximativ; nu este nevoie de ceas, de precizie). La sfritulzilei trage o linie care s uneasc toate marcajele; ea va arta direcia E-V). Perpendiculara (cea mai scurt linie care unete baza bului cu liniaE - V), indic direcia N- S.

    n emisfera nordic, captul liniei N-S dinspre baza bului aratSudul; n emisfera sudic - arat Nordul.

    2. Dac ai un ceas care arat corect ora local, la ora 12.00 umbraunui copac sau a unui b vertical va indica direcia N-S. Unde este Norduli ncotro este Sudul - vezi mai sus.

    3. Tot cu ceasul (doar dac arat corect ora local): ndreapt vrfullimbii scurte spre soare. Pentru uurarea operaiei, pune pe geamulceasului un fir de iarb sau un pai - aliniat deasupra limbii scurte (fig.

    13.6). Bisectoarea unghiului fcut de limba scurt i ora 12 a cadranuluiindic Sudul (n emisfera nordic). Metoda nu este precis dac soareleeste foarte sus pe cer (lng Ecuator).

    13.6. Orientarea cu ceasul (n emisfera nordic) a - dimineaa; b -dup-amiaza

    Pe ntuneric, orientarea se face cu ajutorul stelelor.

    n emisfera nordic - Steaua Polar indic Nordul (cu o aproximaiede un grad). Pentru a o identifica trebuie gsit Carul Mare - o formaiune

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    14/225

    de 7 stele cu contur de polonic. n prelungirea osiei din spate, determinatde cele 2 stele mai deprtate de oitea Carului (mnerul lingurii), segsete o stea mai luminoas -Steaua Polar (fig. 13.7), care este prima steadin oitea Carului mic.

    n emisfera sudic - Steaua Polar este invizibil, dar Crucea Suduluiindic Sudul. Aceasta este o formaie compact de 4 stele strlucitoare(atenie s nu o confundai cu o alt formaie de 4 stele - Crucea fals" -aflat n apropierea i la dreapta Crucii Sudului; stelele Crucii false suntmai puin luminoase i mai deprtate ntre ele dect ale Crucii Sudului).Apoi identificm un grup de 2 stele strlucitoare aflate la stnga CruciiSudului. Sudul se gsete n prelungirea diagonalei mari a Crucii, npartea unde aceast prelungire se intersecteaz cu axa de simetrie agrupului de 2 stele. Proiecia Polului Sud este situat ntr-o zon de cerfr stele, denumitSacul cu Crbuni - fig. 13.8.

    * Orientarea n pdure se poate face i cu ajutorul unor reperenaturale:

    - Urmrete suprafaa stncilor izolate aflate n locuri mai golae:partea ndreptat spre Nord este ntotdeauna nvelit cu muchi ilicheni.

    - Cnd vremea se nclzete, zpada ncepe s se topeasc mai nti nprile orientate spre Sud.

    - Sub pietre, pmntul este mai umed n partea dinspre Nord irelativ mai uscat spre Sud.

    - Ierburile, florile sunt mai rare i mai puin dezvoltate n partea demiaznoapte a poienilor i mult mai numeroase i mai artoase n priledinspre miazzi (fig. 13.9).

    - Arborii izolai (aflai n cmpie sau pe munte) i ndreapt maimulte crengi i au coroana mai bogat spre Sud.

    - Toi arborii foioi au coaja mai groas spre Nord (de unde vinviforniele).

    - Cele mai abundente scurgeri de rin pe trunchiurile coniferelor(molizi, zade, brazi etc.) sunt spre Sud.

    13.7.Steaua Polar

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    15/225

    13.8. Crucea Sudului

    13.9. Orientarea cu ajutorul copacilor i plantelor

    - De regul, n seciunea unei buturugi distana dintre inele'este maimic spre Nord i mai mare spre Sud (fig. 13.9).

    - Furnicile i construiesc de regul muuroaiele nspre Sud, laadpostul arborilor.

    - Intrarea n muuroiul de furnici este aezat pe faa de Sud, maintins; faa dinspre Nord este mai nclinat.

    - Intrrile i ieirile din pmnt ale muuroaielor de crti sunt

    orientate spre Nord.Pentru aflarea, dar i pentru confirmarea punctelor cardinale,

    folosete mai multe metode, nu numai una. Dup ce le-ai gsit, pstreaz-le !

    Pstrarea direciei de mers -dac n-ai busol, alege dou obiectevizibile, dou repere situate ct mai departe i aliniate pe direcia de mers.Mergi pn la primul dintre ele i nainte de a pleca spre al doilea, alegeun alt obiect ndeprtat, situat pe direcia de cltorie. n timpul mersuluirmi pe aceast linie. Verific-i mereu urmele drumului parcurs - pentrua te asigura c pstrezi direcia corect.

    Membrii grupului vor merge n ir indian la distan de 10-15 m (30pai) unul de cellalt. Ultimul om din coloan va compara adesea direciade mers a irului cu indicaia busolei, sau cu orientarea vizual, s seasigure c nainteaz n linie dreapt - mai ales cnd lipsesc puncte vizibilede reper.

    Cnd faci o pauz, semnaleaz i marcheaz obiectele de reper. Nu lepierde i nu le uita.

    Odihnete-te cu faa spre direcia de mers. Deseneaz o sgeatpe sol.Sau construiete-o din pietre nirate pe jos.

    Evaluarea distanelor este neltoare. Pentru siguran, dup ce faciaprecierea, nmulete-o cu trei. Ct despre parcurgerea distanelor,supraestimeaz-le lungimea, iar viteza de mers consider-o cam de 3-4 km/h

    n condiii normale.

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    16/225

    Probabil c vei fi obligat s faci devieri i ocoliuri, cci vei da pesteobstacole cum ar fi: tufri des, stnci, mlatin. nainte de a porni pe undrum ocolitor, stabilete cu atenie i precizie care va fi locul dincolo deobstacol, n care vei reintra pe direcia de mers prestabilit dup

    terminarea ocolului.nscrie pe hart drumul parcurs, pentru a te convinge c nu deviezi

    de la destinaie - mergnd pe un cerc mare.

    Marcheaz drumul parcurs cu bolovani, crengi, resturi etc. Attpentru folosul tu - dac vei fi nevoit s te ntorci, ct i al eventualilorurmai. Cioplete cu un briceag, cu o piatr sau cu un obiect ascuit semnevizibile de marcare, repere n scoara copacilor: pete albe, cam la nivelulpieptului, avnd o form uor de re-marcat, chiar dac ninge.

    Te-ai rtcit, te-ai pierdut sau izolat de grup - i nici nu-i mai auzi peceilali:

    1. Nu te speria;

    2. Oprete-te i aeaz-te;

    3. Gndete-te i amintete-i ce ai fcut, pe unde ai mers;

    4. Marcheaz locul n care te afli;

    5. ncearc s regseti poteca, drumul, linia sau direcia de mers.

    Dac reueti s gseti drumul pe care ai venit i s mergi napoi -nu te-ai rtcit cu adevrat.

    Dac nu reueti, ntoarce-te la marcaj.

    Pregtete-te s nnoptezi acolo, nainte de lsarea ntunericului (vezila #7). Mine diminea situaia i se va prea mult mai bun.

    Cum afli ct timp mai este pn la lsarea ntunericului: ntindebraul spre soare. ndoaie mna i aaz degetele orizontale sub soare.Numr cte degete sunt ntre soare i orizont - fiecare deget reprezint1/4 or.

    Aprinde un foc care s fac i fum (pentru semnalizare). ncropeteun adpost. Mnnc, bea, odihnete-te, dormi. Nu consuma energie

    cutnd drumul pe ntuneric.

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    17/225

    Ziua ncearc s ajungi ntr-un loc nalt: ntr-un copac sau pe deal.Caut s descoperi fumul pe care-l face focul de tabr al restuluigrupului.

    Deseneaz pe o bucat de hrtie sau pe o scoar de copac o hart cuvile, rurile, dealurile pe care le vezi. Niciodat s nu-i nchipui cmemoria reine bine peisajul.

    Dac nici aa nu gseti o soluie nseamn c ai rmas singur itrebuie s te descurci fr ajutoare. ndreapt-te pe drumul cel mai drepti mai scurt posibil spre malul mrii sau spre un loc cunoscut. Sau coboarla vale, pe lng ru. Chiar i n zona cea mai pustie i nepopulat, pn laurm tot o s dai de oameni i de locuine.

    Mirajele: apa, zpada, nisipul - pot licri i produce imaginimictoare. De exemplu: deasupra nisipului fierbinte - valuri; orae - pecer; soldai n mers -de la tufiuri; corbii - de la psri reflectate n ap.Nu lsa aceste iluzii optice (fata morgana) s-i ia minile i s-i ntunece

    judecata.

    Dac ceea ce vezi este dubios, schimb punctul de observaie sauprivete de la diverse nlimi, din diverse unghiuri - pentru a constatadac vedenia i schimb forma, dispare sau e real.

    13.5. PUIN METEOROLOGIE

    Dac te prinde vremea rea pe drum, poi avea neplceri mari - chiarmortale, nainte de a pleca, studiaz buletinul meteorologic. Observschimbarea vntului i a presiunii atmosferice; noteaz starea i semnelevremii, cum a fost vremea nainte i cum se schimb n continuare.

    Vremea e mult mai localizat dect climatul. Pot aprea diferenefoarte mari ale strii vremii ntre dou locuri sau localiti nvecinate.

    Vntul. Un regim stabil i regulat al vntului, cu schimbri identicede la zi la noapte, indic vecintatea unei suprafee, a unui volum mare deap (mare sau lac). Briza sufl ziua dinspre ap spre pmnt, iar noaptea

    n sens invers.

    Mirosul adus de vnt poate da o informaie asupra locurilor pe carele-a strbtut, de exemplu mirosul de mare, de iarb de mare, de pdureetc.

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    18/225

    Studiaz i reine direcia i regimul vnturilor i al vremii: de obiceivntul care sufl dintr-o anumit direcie va aduce mereu acelai fel devreme.

    Ct timp bate un vnt tare i uscat, vremea rmne neschimbat;cnd vntul se oprete sau i schimb direcia, s-ar putea s plou.

    Dac e cea, poate aprea roua, dar nu ploaie.

    Vntul slab i cerul senin: vreme bun. ntr-o zi frumoas,intensificarea puternic a vntului va fi urmat de schimbarea vremii.

    Vntul puternic din Nord pe vreme frumoas precum i vntulputernic din Sud pe vreme rea, ploaie sau ninsoare, arat c timpul nu se

    schimb. Cnd vntul se oprete brusc i apare o acalmie - urmeazfurtuna.

    Norii sunt semnele cele mai sigure pentru prevestirea vremii.

    Cele 10 feluri de nori sunt descrise n continuare, iar altitudinea lorobinuit din zona temperat (n zona arctic aceiai nori stau mai jos)este indicat ntre paranteze. Cu ct norii sunt mai sus, cu att vremea vafi mai frumoas.

    -Norii cirocumulus (altitudine 5-8 km): au aspectul valurilor mici pecare le face nisipul btut de vnt. Sunt semn de vreme bun: apar deobicei dup o furtun i se mprtie lsnd cerul senin.

    - Norii altocumulus (1,5-6 km): mai groi i mai mari dectcirocumulus, mai puin albi i cu umbre pe ei. Sunt nori de vreme bun;apar dup o furtun.

    - Norii cumulonimbus (1,5-10 km): nori joi, de furtun. Negri,

    amenintori, cu vrful lit ca o nicoval. Aduc grindin, vnt puternic,tunete, fulgere. Deasupra lor apar nori cirus fali, sub ei nori nimbostratusfali.

    - Norii cumulus (max 2,5 km): se recunosc uor, sunt albi i pufoi.Dac sunt rari i distanai, urmeaz vreme bun; dac sunt mari i aumulte capete, pot produce deodat averse de ploaie. Dac apar deasupramrii, pe un cer fr nori - arat c sub ei este pmnt.

    -Norii cirus (5-9 km):nali, ca smocurile de fum, constau din cristalede ghea care le dau o culoare alb. Apar pe vreme bun.

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    19/225

    -Norii cirostratus (5-9 km): formai din cristale de ghea, au aspectde vie albe. Produc un halou, ca un inel luminos n jurul soarelui sau allunii. Dac un cer plin cu nori cirus se nnegrete, iar norii devincirostratus, nseamn c vine ploaia sau zpada.

    -Norii altostratus (2,5-6 km): formeaz un voal gri deasupra soareluisau lunii. Dac se apropie vremea umed, norii se nnegresc i se ngroa,acoperind complet soarele sau luna pn ce ncepe ploaia.

    -Norii nimbostratus (1,5-5 km): formeaz straturi joase i negre, careindic apropierea ploii sau zpezii (pn n 4-5 ore) ce va cdea cteva ore.

    - Norii stratocumulus (sub 2,5 km): au aspectul unei formaii joase,consistente, care nainteaz i acoper ntregul cer- dar uneori au i zone

    subiri prin care se zrete soarele. Pot produce ploi mici, dar de obiceidup-amiaza se mprtie i las cerul senin peste noapte.

    -Norii stratus (sub 2,5 km): sunt cei mai cobori nori. Formeaz unstrat uniform ca ceaa din aer - sunt numii i ceaa munilor. Dei nu suntnori de ploaie, pot produce cte o stropeal. Cnd, peste noapte, seformeaz nori groi i dimineaa acoper cerul - de obicei se mprtiecurnd i ziua va fi frumoas.

    Prevederea vremii. Animalele sunt sensibile la schimbarea presiuniiatmosferice - de aceea pot fi folosite la previziunea vremii pe termen scurt.Psrile insectivore se ridic i vneaz la nlimi mai mari pe vremefrumoas, mai jos cnd se apropie furtuna. Intensificarea neobinuit aactivitii roztoarelor n cursul zilei prevestete vreme rea. Dac nariii mutele neap insistent, fr s se fereasc, iar animalele dau semne denervozitate, se apropie furtuna.

    i oamenii simt uneori schimbarea vremii. Persoanele cu prulondulat constat c la apropierea vremii proaste sau umede prul li se

    zbrlete. Sau, reumatismul, btturile, sciatica etc. se nrutesc i dor laapropierea vremii umede i proaste.

    nrutirea timpuluimai este anunat i de: apariia i meninereaunor cercuri concentrice (halou) n jurul soarelui sau al lunii; aerul maitransparent, mai curat - vizibilitatea mai bun; apariia pe piscurileizolate a unor nori deni, care se mic rapid pe vertical; soarele carersare n cea; vntul care bate noaptea dinspre vale spre nlime (sauinvers ziua); animalele slbatice care coboar (s se adposteasc); cinii

    care prsesec turma i se apropie de stn; rndunelele i lstunii carezboar razant cu solul; albinele se refugiaz ziua n stup sau rmn n stup

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    20/225

    dimineaa; vacile se strng unele lng altele; petii sar peste suprafaaapei; broatele ies la mal i orcie puternic.

    mbuntirea vremiimai este anunat de: apariia unui strat subire

    de cea deasupra crestelor muntoase; apariia cetii, seara pe vale; soarelecare apune pe un cer albastru, senin i trandafiriu; lipsa vntului (fumulse ridic vertical); nseninarea cerului; luna care strlucete viu pe cerulsenin; rcirea aerului noaptea i apariia picturilor de rou; dispariianorilor naintea apusului; plecarea din muuroi a furnicilor la treab;narii care zboar n roiuri compacte; mutele zboar n roiuri mici carese nvrtesc; oprlele ies s se nclzeasc; rndunelele, pescruii ibtlanii care zboar foarte sus.

    Culoarea ceruluiarat gradul de umiditate atmosferic: verde - aer

    foarte umed; galben - umed; roz - uscat. Cerul roz nainte de rsritprevestete vreme frumoas; galben-auriu: ziua va rmne frumoas;rou-purpuriu dimineaa n zori: se apropie furtuna; roz la apus sau rounoaptea: vreme bun; galben-pal: vine ploaia; rou-murdar-violet, la apussau la rsrit: vine furtuna; alburiu, puin nceoat, plus vnt slab i soarearztor: furtun; fulgerul fr nori: vreme bun. Cerul gri dimineaaprevestete o zi uscat, dar seara cerul gri arat c ploaia vine curnd.

    Dac fumul focului de tabr se ridic linitit, vertical, vremea va

    rmne bun. Dac ns se zbate, i schimb direcia, flutur, sau e foratn jos dup ce s-a ridicat linitit pn la o anumit nlime - vine vremeaproast, furtuna sau ploaia.

    Cnd se apropie ploaia sunetele se aud mai departe, iar mirosulvegetaiei se ntrete.

    Cercul colorat, vizibil n jurul soarelui sau al lunii, se va mri dacvine vremea bun i se va restrnge dac se apropie ploaia. Curcubeuldup amiaza trziu arat i el c vremea se mbuntete.

    13.6. MERSUL PE JOS

    nainte de a prsi epava avionului sau a mainii, construiete lngea un semn, o sgeat mare i vizibil de la nlime, care s arate unuieventual avion de salvare direcia spre care ai plecat.

    La nceput mergi foarte ncet. Dac apar semne de bici la tlpi,oprete-te i trateaz-le (vezi la # 19.10). Mrete viteza treptat. ncearc

    s umbli cu un mers, o clctur care nu produce bici. Dac poi, evit

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    21/225

    vile adnci, prpstiile, stncile, pereii, desiurile, mlatinile, chiar dacprin ocolirea lor lungeti mult drumul. La urcu mergi n zig-zag.

    Umblai n coloan, n ir indian. Nu v nghesuii (interval 2-3 m),

    nu v ntrecei. Stai mpreun. Pe teren sau pe pante ntinse, netede, laes, coloana va fi condus de persoana cea mai slab. Pe teren accidentat n frunte merge un om zdravn, experimentat (capul, deschiztorul dedrum). Persoana de la sfritul coloanei, (ncheietorul grupului) are grijs nu rmn nimeni n urm.

    Dac unul se oprete, toi ceilali vor face la fel.

    Unu - doi membri ai grupului (numai aduli!) pot fi lsai s o ia mairepede nainte ca s deschid drumul, s recunoasc traseul i s

    pregteasc tabra. Ei vor lsa pe drum, marcaje vizibile, convenite. Daratenie s nu-i pierdei i s nu v pierdei!

    Pauzele - se fac atunci cnd este nevoie de ele, NU la anumiteintervale de timp prestabilite. Totui, opririle prea dese suntcontraproductive. ncearc s parcurgi distane ct mai mari ntr-un ritmconstant, convenabil. Orientativ se recomand pauze de 5-10 minute lafiecare or sau dup fiecare 300 m diferen de nivel.

    Ceaa - neal simul de orientare i echilibru (te face s te nvrti ntr-un cerc, n general cu deviere spre dreapta); falsific apreciereadistanelor i mrimii pantelor; deformeaz sau chiar face imposibildeterminarea direciei zgomotelor; anuleaz senzaia de micare, deurcare sau de coborre a pantelor.

    n cea mergi pe linia de creast, mai ales la urcu, pentru a ajungen puncte nalte, dominante, de unde te poi orienta cu ajutorul celorlalteprocedee; sau mergi pe firul vilor, care duc de regul la un izvor, unpria, o cas, o caban, o stn etc. Poi folosi potecile de om sau de

    animale. Nu merge ns prin pdure, sau de-a curmeziul pantelor saunlimilor.

    Dar n ntuneric, pe cea, pe viscol sau vijelie - mai bine NU nainta.Oprete-te i adpostete-te imediat (vezi la #7).

    Termin totdeauna devreme etapa zilnic de mers, ca s poi pregtitabra nainte de lsarea ntunericului.

    Cnd treci peste sau prin zone mocirloase, cu ghea, pe teren cusuprafaa instabil, ia la tine o prjin. Dac ncepi s te scufunzi, ntinde-

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    22/225

    te orizontal, rosto-golete-te i trte-te innd prjina transversal subumeri sau piept, ca s ajungi la mal. Nu te speria, nu face micri violente.

    n timpul cltoriei mnnc (vezi #16); bea (vezi #5); fii vesel: cnt.

    Dac faci turism cu cortul (dar nu numai): seara, prima urgen eridicarea cortului (pentru cazul n care se stric vremea sau nvlescinsectele). Cnd ajungi la locul de popas i goleti rucsacul:

    - aeaz lanterna la ndemn;

    - aeaz separat alimentele i vesela;

    - pune la ndemn un pulovr sau un hanorac.

    Pentru refacerea organismului, mnnc ct mai repede dup efort(n max o or). Aprinde focul sau soba pe un loc orizontal, ferit de vnt,departe de obiectele care pot lua foc: cort, iarb uscat etc.

    nainte de culcare:

    - pune lanterna, hrtia igienic, prosopul ntr-un loc cunoscut, uoraccesibil;

    - securizeaz cortul: scoate din el orice obiect mirositor (alimente,pasta de dini, spunul, hainele mbibate cu sudoare etc.) i atrn-le ctmai sus;

    - golete rucsacul, las deschise toate buzunarele ori clapele i aga-1ct mai sus (animalele curioase s vad ce-i nuntrul buzunarelor nu vormai roade pnza, dac ele sunt deschise);

    - pregtete de cu seara apa pentru diminea, ca s poi pleca ct

    mai repede;- nu deranja vecinii de camping; nu face glgie, nu asculta muzic

    dup apusul soarelui;

    - stai puin i admir cerul nstelat, mulumete lui Dumnezeu c etiviu i sntos.

    Marul pe jos se poate desfura:

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    23/225

    Prin regiunile polare: cum ar fi Arctica, Antarctica, zonele nordicedin Alaska, Canada, Groenlanda, Islanda, Scandinavia, nordul Rusiei;zonele de mare altitudine pot fi i ele considerate polare.

    Temperatura ajunge iarna la - 40... - 80C. Vntul violent poatesufla i ridica zpada la 30 m nlime. Un vnt de 32 Km/h coboartermometrul de la -14C (n aer linitit) la -34C. La solstiiu, n mijloculiernii, la amiaz poate fi complet ntuneric, dar vara, ziua dureaz 24 h.

    Frigul blocheaz mintea (din cauza ncetinirii i slbirii circulaieisanguine). F-i un plan repede, ct nc mai eti cald i gndeti coerent.

    Salveaz echipamentul din epava avionului sau a navei imediat cedispare pericolul de foc care urmeaz dup prbuire, aterizarea forat

    sau naufragiu. Dac e frig puternic, scurge uleiul sau motorina pe sol, nainte de a nghea n baia motorului sau n rezervor. Benzina cu cifraoctanic ridicat (de avion) nu nghea, poate fi lsat n rezervor. Scoateacumulatorul i depoziteaz-1 la cldur. Organizeaz i verific: hainele,adpostul i focul.

    * Cnd stai - adpostete-te: nu sta n btaia vntului! Caut unadpost natural pe care s-l mbunteti. Evit locurile n care adpostulsau chiar tu ai putea fi ngropat de o alunecare sau de o avalan de

    zpad ori pietre. Nu face adpostul lng ap - unde stau musca neagr,narul i tunul. Apr-te de insecte - vezi # 4.8.

    Pentru a pstra cldur n adpost i n corp:

    - Pstreaz curenia: murdria i grsimea blocheaz spaiiletermoizolante

    cu aer.

    - Evit supranclzirea: ventileaz-te!

    - Nu purta hainele strnse pe corp: las aerul s circule!

    - Pstreaz hainele uscate: pe dinafar i pe dinuntru!

    n timp ce atepi salvatorii, pregtete materialele i echipamentulde [; semnalizare (vezi i la #3.3).

    * Aprinde un foc dei combustibilul se gsete mai greu: lemne

    plutitoare; untur de foc sau de pasre; din epav.

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    24/225

    n tundr gseti slcii, tufiuri de mesteacn sau jnepeni. Uneorigseti casiope - o plant ntins pe sol, cu frunze mici i flori albe ca delcrmioar. Conine mult rin i arde chiar ud.

    * Apa: vara gseti ap destul. Chiar dac bltoaca pare murdar,maro i are gust slciu, plantele care cresc n ea o menin potabil. Dac aidubii, fierbe-o.

    Iarna topete gheaa i zpada. Nu mnca ghea sfrmat, poates-i rneasc gura i s te deshidrateze.

    * Igiena: principalele pericole sunt degeraturile, ngheul(hipotermia) i orbirea (temporar). Prea buna etanare a adpostuluipoate duce la asfixierea cu oxid de carbon.

    Frigul moleete gndirea. Menine-te activ i vigilent, dar evitoboseala i pstreaz-i energia pentru treburile utile i urgente. Dormi ctmai mult poi -nu vei nghea n somn, dect dac eti att de obosit nctnu poi reface cldura pe care o pierzi ctre aerul nconjurtor. Mic imaseaz degetele de la mini i de la picioare, urechile. la msuri deprevenire a degeraturilor. Nu pune gaz sau ulei pe piele - nghea imediati distruge pielea.

    Ai grij s nu amni defecarea - altfel apare constipaia(periculoas). ncearc s-o termini nainte de ieirea planificat dinadpost - cu aceast ocazie vei evacua i gunoaiele.

    * mbrcmintea: gerul puternic provoac n cteva minutedegerarea oricrei pri de corp descoperite. Deci acoper complet totcorpul. Poart o glug care se strnge cu iret; tivul de blan mpiedicrespiraia s nghee pe fa i s rneasc pielea. Dac hainele nu auireturi, leag cu o sfoar manetele de la mneci i de la pantaloni, oribag-le n mnui, ciorapi sau n ghete, spre a evita pierderea de cldur.

    Dac transpiri, lrgete gulerul i manetele, eventual dezbrac un strat dehaine.

    *Skiurile pot fi improvizate din lemn sau metal (buci din vehicul)i vor avea limea aprox 15 cm i lungimea maxim 1 m. Beele de ski sepot face din crengi.

    *Rachete pentru zpad: Pe zpad btut, veche, se merge excelentcu skiurile, dar pe zpada afnat, proaspt, sunt mai bune rachetele de

    zpad (inventate de eschimoi). Cnd peti cu racheta, menine-o ct

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    25/225

    mai paralel cu suprafaa zpezii, deci ridic fiecare picior fr a nclinalaba.

    * Cum se confectxioneaz o rachet: dintr-o creang sau o tulpin

    lung de brad tnr (verde), molid sau salcie se face o bucl, iar capetele seleag bine mpreun (fig. 13.10). Apoi se leag traversele i se mpleteteplasa. Sau, se pot folosi buci de eava, scndur sau plas de srm -orice material care ar putea asigura mrirea suprafeei de clcare iapsare a tlpii pe zpad. Racheta va fi ct mai uoar, nu ct mai solid.njghebeaz din crengi o zon central mai rigid, de care i legi

    nclmintea.

    13.10.Racheta pentru zpad

    * Marul: dac te hotrti s pleci, ndreapt-te spre un rm, rumare sau o localitate. Cltoria va fi deosbit de obositoare (vezi la #9) ifoarte lent.

    Vara banchiza se dezghea, iar tundra se schimb n mocirl.Rachetele de zpad sau skiurile sunt strict necesare, mai ales n teren

    mpdurit.

    Evit mlatinile, blile, nisipurile mictoare. n cazul n care se

    apropie un viscol, ngroap-te n zpad, adpostete-te. Nu te deplasa ntimpul viscolului.

    ncearc s cltoreti pe ap, pe un ru: vara pe o plut sau o barc,iarna pe ghea. Dac ns rul face prea multe curbe, evit-1 i mergi peteren mai nalt. Pe un ru ngheat mergi pe la interiorul curbei i pepartea opus locului n care se vars un ru n altul. Sau, ocolete i mergipe mal, pn treci mult dincolo de confluen. Tot timpul fii atent s nucalci pe ghea subire.

    Pe banchiz (ghea pe mare), nu lsa pe cineva mult n urm.Punctele de reper deprtate (iceberguri etc.) pe un cmp de ghea nu suntsigure (se mic mereu) i dac cineva rmne n urm, se va rtci. Fiigata pentru situaii neateptate: insula sau blocul plutitor de ghea sesparge, este instabil, se rstoarn.

    Ocolete aisbergurile (blocuri de ghea plutitoare) cci se potrsturna brusc, mai ales datorit suplimentului de greutate pe care lconstituie corpul tu. Nu merge i nu pluti pe lng pereii de ghea; se

    pot sparge, desprinde sau cdea buci uriae - fr nici un avertisment.

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    26/225

    Structura gheii depinde de anotimp. E bine s te adposteti pe oporiune de ghea joas, cu suprafaa neted. Nu sri imprudent pesteap, de pe o bucat sau insul de ghea pe alta, chiar de pe muchia gheii.Sritura trebuie s fie cu vreo 1-1,2 m mai lung dect limea apei,

    pornind i sfrindu-se la oarecare distan (peste 0,6 m) de muchiilemalurilor (care se pot rupe). Apa rece omoar - vezi # 6.3.

    * Orientarea este dificil. Teritoriul, peisajul polar vor fi o cmpie cuaspect foarte monoton, fr semne de reper. Suprafaa terenului este

    neltoare. Lng Pol busola nu funcioneaz corect. Verific i comparindicaia busolei cu orientarea stelelor. Cltorete noaptea ca s te poiorienta dup stele.

    Urmrete zborul psrilor: la vremea dezgheului psrile de uscat

    se ndreapt spre pmnt; ziua psrile de mare zboar spre larg i searase ntorc spre mal. Partea de jos a norilor pare neagr deasupra mriideschise i deasupra pmntului fr zpad, mpdurit; alb deasuprabanchizei sau unui cmp de zpad. Gheaa proaspt produce reflexe gri,iar banchiza i zpada troienit, spulberat -reflexe marmorate.

    Urmrete cursul rurilor: coboar pe o plut sau pe ghea - ns nui n Siberia, unde rurile i fluviile curg spre Nord.

    n deert: distanele sunt mari i condiiile de mers foarte grele (vezii #5).

    *Msuri urgente, imediat dup accident - vezi la # 2.5, plus:

    - Scoate i salveaz apa din vehicul sau epav;

    - Ateapt s treac orice pericol de foc, de aprindere a vehicululuisau epavei;

    - Salveaz restul echipamentului;

    - Relaxeaz-te: stai jos, respir adnc de 10-15 ori, destinde umerii iabdomenul. Este de importan vital s nu-i pierzi capul din cauza friciii s nu te repezi aiurea n dogoarea deertului. Stai la umbr i f-iplanuri. Dac tii c te vor cuta echipe de salvare, trebuie s stai pe loccel puin 7 zile, pentru a le da rgaz s v gseasc, s ajung la loculaccidentului.

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    27/225

    Pentru supravieuire trebuie s valorifici fiecare bucat de umbrdisponibil, s te aperi de btaia direct a soarelui, s evii transpiraia is reduci activitatea n timpul cldurilor de peste zi.

    * Apa: este extrem de important - chiar vital (vezi #5).Raionalizeaz-o imediat. Supravieuirea depinde n mod hotrtor att deapa de but disponibil ct i de capacitatea ori de ndemnarea de a nupierde apa din corp. Fr ap vei rezista 2 zile la +50 C - dar numai daczaci la umbr i nu faci nimic. Dac trebuie s umbli ca s ajungi ntr-unloc sigur, distana pe care o poi parcurge depinde de apa disponibil. La+50" C, fr ap - poi face vreo 40 km dac umbli noaptea i te odihnetiziua; sau, dac umbli ziua, vei leina dup 8 km. Cu 2 litri de ap ai putearezista 3 zile i parcurge cam 55 km.

    Trebuie s bei 1,5 litri de ap pentru fiecare 2 litri pierdui (raportul3/4). S nu crezi c dac bei mai puin vei transpira mai puin. Dar i apabut peste cantitatea ntr-adevr necesar nu se nmagazineaz, ci va fievacuat, adic folosit fr rost.

    Dac n cursul traversrii unui deert i se stric maina i rminepenit pe loc, probabil c te afli totui pe un traseu ales innd seamatocmai de amplasarea oazelor, a izvoarelor i a puurilor de ap. Pentru ascoate apa dintr-un pu e nevoie s cobori un vas: gleat sau sticl legat

    cu o sfoar. Existena bltoacelor de pe fundul vii unui ru secat (uadinlimba arab) depinde de anotimp. Adeseori ele sunt acoperite de btinaicu o piatr sau cu crengi.

    Cnd eti departe de orice surs cunoscut de ap, poi ncerca ssapi un pu. Dar nu n timpul zilei, pe cldur, cci vei pierde ap printranspiraie, pe care nu tii dac o vei putea nlocui. nainte de a te apucade orice treab judec i compar pierderea sigur de lichid cu ctigulposibil.

    Cnd vine - uneori dup ani de secet deplin - ploaia poate avea uncaracter torenial i produce inundaii brute, nainte de a fi absorbitrapid de sol.

    *Adpostete-te: caut imediat umbra. n rcoarea serii construieteun adpost. Nu sta ntr-un vehicul sau o epav metalic (ziua o s te coci).Folosete-1 ca suport pentru un acoperi, sau folosete, de exemplu, umbrade sub aripa avionului czut. ngrmdete pietre ca s faci un paravan.Valorific pereii vii unui ru secat (exceptnd cazul n care poate veni o

    inundaie brusc sau un torent). Pentru rcorirea spaiului de dedesubt, facoperiul din dou straturi sau foi suprapuse, cu un strat de aer ntre ele.

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    28/225

    Las marginile de jos ale acoperiului sau prelatei mai ridicate de lasol i nefixate - ca s fluture i s ajute la ventilaie. Noaptea n schimbancoreaz-le cu pietre.

    Nu sta direct pe solul cald; ridic patul, ca s circule aerul pededesubt.

    *Aprinde focul:i d cldur noaptea, fierbe apa, face fum (pentrusemnalizare). Tufiurile care cresc n deert sunt uscate i ard bine. Dacnu gseti alt combustibil, poi arde benzina, motorina sau uleiul de lamotorul mainii, amestecat cu nisip ntr-un vas. Balega arde i ea.

    * mbrcmintea reduce pierderea de ap, apr de soare i deinsecte, nclzete pe timpul nopii. Hainele trebuie s fie uoare i largi, cu

    mult aer ntre estur i piele - ct mai aproape de costumaia arabilor, abeduinilor. n felul acesta transpiraia este mai eficient (produce o rciremai bun). Pantalonii lungi apr mai bine picioarele de soare i deinsecte. Acoper capul i labele picioarelor.

    Umbl cu corpul ct mai bine acoperit. n afara pericolului deinsolaie i de arsuri datorit soarelui, pielea descoperit pierde i multap prin evaporare.

    Pune pe cap o plrie sau o apc cu o bucat de pnz care atrn laspate, pe ceaf, sau copiaz moda arbeasc: mpturete de cteva ori obatist i pune-o pe cretetul capului, apoi ia o basma de pnz cu latura120 cm i ndoai-o pe diagonal; pune basmaua peste batist, cu laturalung spre fa i leag-o cu o sfoar mprejurul capului (fig. 10.2). Aceastbasma asigur spaii de aer i apr de nisip. Noaptea nfoar-o peste fa- ca s-i in cald.

    S-ar putea ca ochelarii de soare s nu protejeze suficient ochii; aplicalte metode - vezi #10.1.

    * nclmintea: nu umbla cu picioarele goale pn ce pielea i talpanu se ntresc; altfel se va arde i va face bici. Nu lsa descoperit parteade deasupra labelor. Deasupra sandalelor deschise improvizeaz nite

    jambiere prinse pe picior; te vor apra de soare i de nisip.

    * Igiena: majoritatea bolilor posibile sunt cauzate de expunereaexcesiv la soare i la cldur. Ele pot fi evitate dac i acoperi mereucapul i corpul i stai la umbr. Printr-o cretere treptat a duratei de

    expunere la soare i a intensitii efortului, plus ap suficient, poi s teadaptezi bine i s evii multe pericole.

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    29/225

    Frecvent apar constipaia i dificultatea de a urina. Transpiraiaabundent combinat cu hainele strnse care ating i freac corpul potbloca glandele sudo-ripare, ceea ce provoac o iritaie neplcut a pieliidenumit spuzeal.

    Alte pericole sunt: crceii datorai lipsei de sare i cldurii, care potprovoca epuizarea, infarctul, insolaia i arsurile de piele.

    Evit infecia zonelor umede ale corpului: subiori, ntre picioare,ntre degetele de la picioare, prin meninerea lor ct mai curate i uscate.n deert, rana cea mai mic se infecteaz dac nu este tratat imediat.Extrage ghimpii i epii ct mai repede. Orice crptur a pielii din talpcrete rapid i devine dureroas, mpiedicnd mersul. Bandajeaz oricetietur sau crptur cu o fa sau o crp curat i trateaz-o cu ce ai la

    dispoziie.

    * Marul se va desfura probabil pe un teren frmntat, cuschimbri neateptate ale vremii: ba vnt, nghe, cea, ba o cldur de tetopeti. Nu cra bagaje cu greutatea total mai mare de 15 kg, ns numaio canistr cu ap are deja 5 kg (chiar asta e problema i pericolulcltoriei n deert).

    Cltorii au de crat n principal ap, plus: o pnz mare (o bucat

    de prelat sau plastic) pentru umbrar, ceva mbrcminte, hran - puin,echipament pentru orientare. Nu uitai lanterna - ntruct cltoria se facenumai pe timpul nopii (iarna se poate cltori i pe lumin).

    n timpul zilei, pe cldur stai i odihnete-te la umbra acoperiuluifcut din dou straturi ale foii de material disponibil (vezi i la #7). naintede-a te odihni, scoate-i nclmintea i ciorapii (i cur-le des de nisip).

    Umbl fie pe coama dunelor de nisip, fie prin vile dintre ele. Pe ctposibil ocolete zonele cu nisip mictor.Atenie cnd mergi pe ntuneric -

    pantele neateptate sunt mai abrupte dect par. nva i antreneaz-te svezi noaptea.

    Trebuie s-i faci un plan de mers ctre o destinaie bine stabilit.Alege ca int o linie (rm, osea) i nu un punct (localitate, oaz) - afarde cazul n care eti foarte aproape de el. Dup ce ai luat o hotrre, nu oschimba.

    n cazul uneifurtuni de nisip, adpostete-te cum poi (vezi i # 13.9).

    Furtuna de praf sau nisip reduce vizibilitatea. Trebuie luate imediatmsuri pentru etanarea tuturor orificiilor din adpost i din

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    30/225

    mbrcminte, orict de mici, ca s nu ptrund nisipul. ncheie hainele.Dac furtuna te surprinde neadpostit, ntinde-te pe sol cu picioarele sprevnt. Din cnd n cnd rostogolote-te, ca s nu te ngroape.

    Dac hotri s va mprii n dou grupe: unii s stea pe loc i satepte salvatorii, iar alii s plece dup ajutor, atunci cei care pleac vorlua cu ei mai mult ap (pe cap de om) dect le rmne celor care stau.mpreala depinde i de totalul rezervelor disponibile.

    n jungl - problema o constituie numrul foarte mare de problemede tot felul care te scie i pe care nu le poi ierarhiza. Aici prosper toateformele de via, inclusiv microbii i paraziii. Orice fel de protecie ebinevenit - nu te dezbrca. mbrcmintea, chiar ud de la transpiraie,apr de nepturi, mucturi i picturi.

    n regiunile tropicale i subtropicale temperatura e ridicat, ploileputernice sunt frecvente, umiditatea te apas; excepie fac zonele aflate la

    nlime. Spre sfritul verii pot aprea furtuni violente. Cnd alegi loculde tabr ai grij s fie deasupra nivelului inundabil.

    Apa e n general bun de but (curat din cauza deprtrii decivilizaie) dar hrana se gsete mai greu (numeroase plante suntotrvitoare, dei sunt atrgtoare, frumos colorate).

    - Pdurea ecuatorial - are noaptea temperaturi de +20.. .30C.Copacii ating nlimi de 60 m. Frunziul des al copacilor mpiedic razelesolare i cldura s ptrund pn la sol. Este relativ rcoare i preapuin vegetaie mrunt care s mpiedice deplasarea oamenilor. nschimb vizibilitatea este redus, fiind uor s te rtceti. Nici eventualiisalvatori din avion nu au condiii favorabile de vizibilitate: victimele unuiaccident pot fi descoperite doar cu mare greutate - sau deloc.

    - Liziera junglei este fia cu vegetaie mai mic i mai rar de la

    marginea pdurii sau a junglei dese. Se gsete de-a lungul malurilorrurilor, fluviilor etc. Razele soarelui ptrund pn la sol, unde vegetaiamrunt se dezvolt intens. Tufiurile i arbutii cresc cu pn la 3 m/an.Mersul e dificil, lent, fiind nevoie de tierea unei poteci prin vegetaie cuun cuit lung, o macet sau parng.

    - Pdurea subtropical se ntinde pn la 10 latitudine spre Nord ispre Sud de Ecuador. O parte din an sunt ploi puine, chiar secet, iar ncellalt anotimp sosete musonul, cu ploi toreniale. Cresc copaci pereni,

    iar tufiurile sunt foarte dense.

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    31/225

    n astfel de zone cu vegetaie dens, semnalizarea ctre salvatorii dinavion trebuie amplasat n luminiuri sau poieni (aflate adeseori lngcoturile rurilor) sau mai bine - pe o plut, n mijlocul rului.

    - Pdurea din muni se gsete la o altitudine de peste 1000 m.Vegetaia este relativ rar, copacii sunt pipernicii i strmbi. Crengilejoase mpiedic mersul. Noaptea e frig, ziua e cald i ceos. Supravieuireaeste dificil - coboar repede spre poalele muntelui, n pdurea tropical.

    - Mlatinile de ap srat se gsesc la malul mrii, n zona de aciunea mareei. Cresc pduri de mangrove cu nlimea pn la 12 m. Aceticopaci au rdcini foarte dezvoltate, mpletite att deasupra ct i subnivelul apei, ceea ce ngreuneaz mult naintarea.

    Vizibilitatea este redus, traversarea zonei se face cu greutate. Deobicei trebuie mers pe jos, dar uneori exist canale suficient de late pentrua putea folosi o plut. Mediul este ostil omului: lipitori, crocodili; dar nuvei duce lips de hran: peti, molute, vieuitoare de ap, plante dinbelug.

    Dac eti obligat s poposeti ntr-o mlatin, afl care e nivelul celmai ridicat al fluxului (dup linia de sare i resturile depuse pe trunchiulcopacilor) i constru-iete patul deasupra lui. Acoper-te bine contra

    furnicilor i narilor. F focul pe o platform amenajat tot deasupraapei, folosind copacii uscai sau vetezi care stau n picioare. ntr-omlatin toate putrezesc repede - caut pentru foc lemne sntoase.

    - Mlatinile de ap dulce apar n zonele joase din interiorul uscatului.Sunt pline de vegetaie cu ghimpi, care mpiedic mersul i reducevizibilitatea. Supravieuirea ns nu e grea. Adeseori se gsesc insulie, aac nu vei fi obligat s stai sau s mergi tot timpul prin apa pn la piept.De asemenea, sunt destule canale navigabile i suficiente materiale dincare s poi construi o plut.

    *Adpostul. Pentru tabr:

    a) Alege un teren solid, uscat - nu moale i umed. Evit s ai crengiuscate deasupra. Verific pericolul de inundaie. Cur complet vegetaiadin zon.

    b) Culc-te nu pe sol, ci la oarecare nlime, ntr-un hamac (fig.13.11) sau pe un pat nlat (morman de crengi). O schem simpl ar fi un

    pat cu 4 araci la coluri, totul complet acoperit cu o pnz (de paraut).Un acoperi simplu de bivuac (vezi la #12.2) este bun n orice ocazie.

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    32/225

    13.11.Hamac i acoperi

    c) Dac i-e team, construiete un gard din mrcini n jurul taberei.ntreine focul aprins toat noaptea. nvelete-te bine contra frigului.

    d) Presar cenu de la foc pe un cerc, o dr lat de o palm n jurultaberei, ca s mpiedici insectele s dea nval.

    n jungl se pot improviza multe lucruri din lemne i frunze mari,folosind ca instrument doar un cuit sau pietre ascuite. Din frunze sepoate face un acoperi de colib. Din bee de bambus sau trestie se poateface o undi, un harpon sau mobil. Din vi, liane, trestie, stuf sau iarbse pot fabrica funii, rogojini etc. n majoritatea zonelor tropicale se gsescdestule materiale de construcie. Dac temperaturile sunt mari i

    adpostul este btut de soare, construiete acoperiul din dou straturi defrunzi sau pnz, ntre ele cu un spaiu de aer de 20-30 cm.

    * Focul. Totul va fi umed. Culege tot timpul lemne uscate, jupoaie-lei folosete coaja pentru aprinderea focului. Bambusul uscat i cuiburile determite constituie de asemenea amorse bune pentru pornirea focului.

    *Marul este obositor, dar necesar, cci frunziul copacilor mpiediceventualii salvatori s v vad i descopere din avion sau elicopter i

    acoper semnalele de ajutor pe care le facei.Animalele de prad, pianjenii veninoi, erpii uriai i indigenii

    slbatici sunt multmai puin periculoi dect alte ameninri, ca:

    - Epuizarea datorit cldurii (vezi #19.6);

    - Bolile, febra, otrvirea (vezi #16);

    - Spaima, panica (vezi# 3 i #4).

    Mersul direct prin jungl sau desi este foarte anevoios. ncearc sgseti un drum mai degajat: de-a lungul cursurilor de ap (chiar secate),pe poteci de animale sau de oameni, pe creast. ns nu umbla preaaproape de firul apei, cci foarte adesea conduce la cascade, chei, defileurisau prpstii.

    Cnd gseti un drum - mergi pe el.

    Unde ai putea da peste un drum? La traversri de ruri (vaduri); la

    o trectoare ntre doi muni sau dou dealuri; lng toreni.

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    33/225

    S-ar putea s dai peste indigeni (vezi la #4.5). Satele lor sunt aezatepe malurile rurilor.

    Bagajul cu echipamentul de baz pentru cltoria prin jungl const

    din: ap (umple recipienii imediat ce apare o ocazie); macet; busol;ghete zdravene; hamac i adpost; trusa de prim ajutor.

    Busola este mai sigur dect harta. Dar verific i busola, princomparaie cu cerul nstelat. Soarele poate fi folosit pentru orientarenumai dimineaa devreme i seara; peste zi se ridic prea sus pe cer i nupoate da indicaii utile. Dac nu ai busol, urmrete cursul unei ape.

    Ocolete orice desi, mlatin sau rp. Dac potecile pe care lentlneti sunt folosite de animale i reptile, nu merge pe ele noaptea. Alege

    totdeauna traseul cel mai uor, nu cel mai scurt.

    n jungl eti mereu ud, de la ploaie i de la sudoare. Vei pierde ncontinuu umiditatea i srurile vitale din corp. Bea tot timpul i nghitesruri. Lupt cu epuizarea produs de cldur (vezi la #19.6).

    Dac te rtceti sau te pierzi de grup, ia imediat msuri iacioneaz pentru regsire (vezi #13.5). Lovete cu un ciomag trunchiurilecopacilor: astfel de zgomote strbat mai departe dect ipetele. Dar acest

    gen de accident NU trebuie s se ntmple. Stai mereu mpreun!Atenie la copacii cu rdcini ramificate, multiple ca o caracati. Ei

    semnalizeaz existena unei mlatini, care trebuie ocolit. De asemenea,privete adesea n sus i fii atent la crengile uscate, nucile de cocos,animalele care i-ar putea cdea n cap.

    Facei ct mai mult zgomot, pentru a avertiza animalele (de exemplu:lovind cu bul peste trunchiurile copacilor). Cltorii n coloan, primulom deschide drumul cu maceta.

    Evit buturugile, butenii, crengile putrede, cci adpostesc cpue.Cnd dai de o ap - atenie la crocodili. Nu deranja cuiburile de viespi.

    Fii atent tot timpul. Odihnete-te adesea.

    Seara, oprete-te din timp, astfel nct tabra s fie pregtit naintede lsarea ntunericului.

    * Pericole: atacul insectelor - vezi la #4.8. n ruri triesc diversevieuitoare agresive, ca petele pirania, calcanul cu epi, tiparul electric,

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    34/225

    crocodilii. Sunt i peti neagresivi, dar periculoi din cauza aripioarelor cuepi ascuii. Atenie la Candiru - un pete rpitor minuscul (2,5 cmlungime) i transparent din zona fluviului Amazon. Se spune c e n stares urce prin jetul de urin al unui om care se uureaz n ap i intr pe

    uretr, unde rmne blocat cu aripioarele, fr a mai putea iei. Acoper-i organele i nu urina n ap.

    La munte - pe ct posibil evit s mergi prin sau peste muni (vezi #7,#14 i #15). Mai ales cnd sunt acoperii cu zpad sau gheari i prezintpericol de avalane. Zona nalt, acoperit permanent de zpad, nu ofernici hran, nici adpost. Crarea i mersul pe gheari necesit cunotinecare nu pot fi nvate dect ntr-o coal de alpinism.

    Dac nimereti accidental pe un munte i este exclus sosirea unor

    ajutoare, coboar spre vale ziua, pe lumin - acolo poi gsi hran iadpost.

    * Cnd poi, privete, studiaz i alege dinainte drumul cel mai uor,pentru a ocoli prpstiile, pantele nzpezite, pereii de ghea, stncilestratificate (frmicioase), cascadele, pantele foarte abrupte saugrohotiul. Evaluarea dificultii terenului se face ntr-o pauz de mers.Cnd cobori e greu s poi vedea i evalua zona sau sa vezi ce urmeaz maila vale. ncearc s te apropii de o muchie a pantei i s priveti n jos. n

    general aspectul prii deprtate a vii (vizibil) poate sa i dea o ideedespre ceea ce e lng sau sub tine (invizibil). Dar uneori muntele coboarabrupt, imediat sub tine fiind un teren total diferit de ceea ce poi vedeamai departe, n vale. Pantele cu grohoti sunt neltoare, par continui -pn cnd ajungi la o sritoare sau la o prpastie.

    Dac nu avei echipamente adecvate - de exemplu coard sau pioletpentru fiecare persoan i un ghid experimentat -ocoliimunii nali, ctmai pe departe.

    Cnd nu ai ncotro: mergi dimineaa devreme, cnd zpada i gheaasunt ngheate, tari. Fii foarte atent dup ce soarele, ridicat sus pe cer,

    ncepe s topeasc zpada de pe pantele muntelui (pericol de alunecare ide avalane).

    Evit pantele acoperite cu zpad tare sau ghea. Fii foarte, foarteatent cnd cobori o pant nzpezit pe care n-o cunoti. S-ar putea s aibsritori ascunse. Dac-i pierzi echilibrul i porneti la vale alunecnd cuvitez mare, ai tot attea anse s scapi ntreg ct i dintr-o ciocnire cu un

    camion n vitez!

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    35/225

    Nu cobor pe ntuneric, noaptea, pe cea, cnd vizibilitatea e sczut- este prea periculos. Stai pe loc i ateapt pn poi vedea bine la celpuin 50-100 m. Caut orice fel de adpost printre stnci sau n epavaavionului cu care ai czut. Acoper-te cu haine i pturi scoase din epav.

    Un sac de plastic poate fi folosit ca sac de dormit. Pe teren stncos, tare -dormi pe burt; pe teren nclinat dormi cu capul n sus i picioarele sprevale.

    Mersul cu pai mici este mai avantajos. Cu ct panta e mai mare, cuatt popasul va fi mai scurt.

    La mersul cu pai normali faa este orientat n sensul mersului,picioarele calc cu tlpile deprtate la limea umerilor, la fiecare pastalpa se ridic suficient pentru a evita trrea; mergi calm i atent, ntr-un

    ritm constant.

    Mersul cu pai adugai se poate folosi att la urcarea, ct i lacoborrea pantelor, innd corpul orientat fie spre direcia de mers, fielateral. Mersul are doi timpi: aducerea piciorului din urm lng celdinainte, apoi naintarea piciorului dinainte n direcia de mers, cu pai delungime constant. Greutatea corpului se schimb ct mai continuu de peun picior pe cellalt. Corpul va fi puin aplecat nainte i genunchii uor

    ndoii, pentru a permite o apsare uniform i rulat pe toat talpa sau pe

    colari.Pentru pstrarea echilibrului ajut-te la mers cu un b pe care-l

    sprijini pe sol mai sus de tlpi.

    * Pentru crare pe pereii de stnc alege locurile unde panta estemai mic. are prize i poate fi urcat. ndreapt-te spre zonele cuplatforme, terase sau scri care ofer un drum vizibil pn sus, la vrf.Vile, crpturile, hornurile creaz o senzaie de siguran datoritspaiului nchis, adpostit, dar adeseori pe parcursul lor se ascund zone cupraguri sau alte surprize ngrozitoare. Judec mereu situaia, n-o acceptadrept singura posibil i inevitabil. Dac te blochezi, coboar (vezi la #15)i ncearc prin alt parte.

    Crarea i coborrea pe stnc fr asigurare cu o frnghie saucoard sunt foarte periculoase (vezi #14.4). Nu ncerca s urci sau s coborio stnc nalt. E mai bine s atepi sosirea Salvamontului (de exemplu ncazul cderii unui avion).

    Dac n-ai alt soluie i eti silit s te cari nu numai cu picioarele, cii cu minile, respect urmtoarele reguli:

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    36/225

    - O poriune de urcu sau cobor se parcurge mai nti cu gndul iapoi cu pasul. nainte de a porni, privete cu atenie panta pe care vrei s-ourci. Alege cu privirea drumul optim, care va ocoli zonele periculoase(sfrmicioase, alunecoase, umede) i va avea prize bune (curate, aparent

    solide, convenabil amplasate etc. - vezi #14). Cnd pregteti crarea peun traseu dificil trebuie s te gndeti. i s fii pregtit i pentruposibilitatea de a reveni la baza stncii cobornd n bune condiii, dac numai poi urca;

    - Se prefer urcarea i coborrea pe linia de cea mai mare pant;

    - Cea mai mare parte a efortului crrii trebuie preluat depicioare;

    - Corpul se ine vertical, nu prea apropiat, dar nici prea deprtat, deperete (vezi fig. 14.1);

    - n orice moment al crrii trebuie s existe cel puin trei membren contact cu panta pe puncte fixe i sigure de sprijin, n timp ce membrulal 4-lea (mn sau picior) sap, lovete, caut alt reazem mai sus.Crarea se realizeaz mutnd alternativ o mn - un picior;

    - Crarea trebuie s se fac ritmic, relaxat i fr salturi, cu

    respiraia ct mai lejer i constant;- Genunchii i coatele nu se folosesc ca sprijin;

    - nainte de utilizare, prizele trebuie verificate din punct de vedere alrezistenei i curate de eventualele murdrii; ele trebuie s formeze untriunghi;

    - Prizele de mn i de picior nu se aleg prea sus sau prea n lateral;

    - n general, talpa trebuie aezat pe sol astfel nct suprafaa decontact s fie maxim. Pe suprafeele lunecoase (iarb umed, grohoti,zpad etc.) se folosete muchia tlpii, pe cele tari - toat talpa;

    - Bocancul se aeaz pe sprijine cu vrful; cu ct picioarele sunt maideprtate, cu att trebuie folosit mai mult rama interioar;

    - Prizele de mn trebuie folosite pentru sprijin i mai puin pentrutraciune i apucare;

    - Cnd mergi lateral sau orizontal - nu ncrucia minile saupicioarele;

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    37/225

    - Coborrea unui pasaj dificil se face cu faa la perete, privindprintre picioare sau lateral, fiind n general mult mai dificil decturcarea;

    - Fii foarte atent la rafalele de vnt, care te pot dezechilibra i scoatede pe prize.

    Alte sfaturi:

    - Pe un perete de roc stratificat eu panta mare, te cari spndlocauri de sprijin pentru vrful labelor (lovind, spnd cu botul gheei) iprize pentru mini (sapi cu degetele). Stai vertical.

    - Nu merge pe marginea unei prpstii sau pe o brn ngust - cnd

    bate un vnt puternic sau s-a lsat ceaa.

    - Un adult valid urc o diferen de nivel de aprox 300 m/or icoboar cam 500 m/or.

    - Viteza normal la es este de 4 km/or. Pe terenuri accidentate i ncondiii meteorologice grele viteza de mers scade la 3,5 - 2 km/or.

    - nainte de a folosi ca punct de sprijin o creang, un arbust, o tuf, opiatr, un cablu, un lan sau o balustrad - verific-i soliditatea (vezi #14.3). La fel, verific orice punte, pode, balustrad peste o ap sau oprpastie.

    * Mersul pe zpad i ghea necesit unele cunotine i deprinderideosebite, pentru a evita epuizarea i a pstra un ritm constant de mers petoat distana.

    Pe un strat adnc de zpad proaspt, calc vertical. Capul coloaneitrebuie s peasc n aa fel nct ntre urme s rmn suficient zpad

    nebttorit, pe care cei ce urmeaz nu trebuie s o surpe.Pe orice pant muntoas trebuie s evii pericolul de avalane. n

    plus, nu umbla pe sub corniele sau pe lng coamele de zpad care sepot prbui fr nici un avertisment.

    Urcarea unei pante de zpad se face la fel ca a unei rocisfrmicioase. Lovete, sap trepte pentru picioare. Nu ncorda inutilmuchii, las s lucreze greutatea piciorului care lovete. Nu face paiiprea mari. Echilibreaz-te agitnd minile nvelite cu mnui sau haineclduroase. Dac n-ai piolet pentru sparea treptelor, a prizelor sau a

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    38/225

    gurilor n ghea, poi improviza ceva dintr-o piatr alungit, un rusau un briceag. O astfel de unealt trebuie oricum procurat, fiind extremde necesar i pentru a te opri dac aluneci pe pant (vezi mai jos).

    n cazul unei pante cu zpad moale i adnc, pentru formareatreptelor se poate ntrebuina att laba, ct i genunchiul (aplecat nainte).

    n zpada ngheat i tare, treptele se sap nfignd sau lovind cuvrful ori cu marginea bocancului, a colarului sau a pioletului. Trepteletrebuie s fie uor nclinate spre susul pantei i s constituie puncte sigurede sprijin pentru toat talpa. Pe suprafaa unei trepte trebuie s ncap celpuin jumtate din talpa bocancului. Distana dintre pai va fi egal culimea oldurilor.

    Corpul se menine ct mai vertical, evitndu-se nclinarea spre pant(vezi #14). Se calc pe toat talpa.

    Cnd panta este abrupt sau lung, se merge n serpentine (zig-zag).La vrful zig-zagului sap trepte mai mari, mai late.

    Respect mereu regula celor 3 puncte de contactpermanentcu panta.

    La coborrea pantelor acoperite cu zpad i ghea, poziia corpuluieste influenat de nclinaia i de lungimea pantei.

    O pant cu nclinaia mic, acoperit cu zpad moale, se coboar cufaa nainte (spatele spre munte), cu picioarele ntinse, cu labele picioarelordesfcute, nfignd bine clciele.

    Pantele cu nclinaie medie se coboar cu faa spre vale, avndgenunchii uor ndoii, iar corpul puin nclinat nainte.

    Dac ns nclinaia este mare (pant abrupt), coboar cu faa spre

    pant, spre peretele muntelui, pe un traseu n zig-zag, spnd i scobindprin lovire trepte sau prize. Treptele de sus pot fi ntrebuinate drept prizepentru mini. Te poi ajuta i de un piolet sau de un toiag, pe care tesprijini. Pantele foarte mari se coboar n trei timpi: doi pai, apoi pioletulsau toiagul nfipt n zpad la nivelul pieptului.

    Cnd cobori folosind urmele vechi, clctur trebuie s fie maiuoar pentru a evita surparea treptelor. Pe pantele fr urme, nfigeclciele i ridic vrfurile bocancilor; n acest fel, se realizeaz trepteorizontale n zpada ntrit i bttorit.

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    39/225

    Dac stratul de ghea pe o stnc este subire i are o lungime mic(1 -2 m). poate fi curat sau cioplit cu o bucat de piatr, apoi zonarespectiv poate fi parcurs cu picioarele bgate doar n ciorapi.nclmintea va fi legat de corp cu ireturile sau crat n mn. Nu uita

    de pericolul degeraturilor (vezi #7). ntr-o astfel de situaie, cntrete mainti alternativele i analizeaz bine prioritile.

    De obicei pe zpad sau pe ghea nu gseti puncte de ancorare.Dac exist vreo form, vreun punct de sprijin, de exemplu stnci, unpiolet, se poate folosi o frnghie.

    Cnd panta este uniform, acoperit cu zpad tare, se sfrete lin,iar vizibilitatea este bun, coborrea se poate executa i prin alunecarevoit - n picioare. n acest caz se vor respecta urmtoarele reguli: pioletul

    se ine pe partea piciorului din spate; viteza alunecrii se menine i seregleaz prin apsarea clcielor n zpad; se evit coborrea eznd;tlpile se menin la o distan n plan transversal egal cu limeaoldurilor, iar n sensul alunecrii la o jumtate de pas.

    Coborrea prin alunecare pe zpad poate fi executat att voit ct iaccidental, datorit ezitrilor, pierderii echilibrului, rafalelor de vnt sauneateniei, ns la orice coborre trebuie s te atepi c vei face o greeali vei cdea.

    Pentru aceast eventualitate fiecare persoan trebuie s aib pregtitun ru improvizat pe care s-l nfig n sol sau n zpad ca s se agate,s frneze i s se opreasc. ruul poate fi improvizat din chei, o piatr,un levier, un ciocan, o urubelni, un cuit (mare), o creang sau un b(fig. 13.12). ine-1 la ndemn, gata oricnd de folosire.

    13.12. rui pentru zpad

    Indiferent de cum aluneci pe panta acoperit cu zpad sau ghea,

    imediat dup ce cazi, corpul trebuie rotit i dirijat n poziia cea maipotrivit pentru frnare: culcat cu faa n jos, avnd capul n sus, spre

    nlime i picioarele deprtate. Frnarea alunecrii se realizeaz nprincipal numai prin nfigerea progresiv a ciocului ruului saupioletului n zpad; dar ncepe i se termin cu vrful bocancilor, inndbraele i ruul sau pioletul n poziia de oprire. Deci:

    1. Rsucete-te cu faa n jos i apas bocancii n sol;

    2. Adu ruul la piept;

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    40/225

    3. nfinge-l treptatn zpad, folosind greutatea corpului.

    Aceast metod de frnare poate fi adaptat i la pante acoperite cualtfel de materiale alunecoase: noroi, mzg, praf, pietri, grohoti fin.

    nva i exerseaz din timp.* Pericole la munte: dac te-ai rtcit, eti epuizat, vine furtuna sau

    se apropie noaptea - coboar n vale. Nu mai pierde vremea - COBOAR.

    Dac este prea ntuneric, sau terenul este prea accidentat i nu poicobor, pregtete-te s nnoptezi acolo (vezi la #7).

    * Dac te-ai rtcit- caut i regsete drumul bun:

    a) Nu urmri firul apei, nu cobor pe lng el, nici prin defileu,prpastie, cascad, sritori sau praguri;

    b) Nu intra n hornuri, fisuri sau viroage ntre perei de stnc;

    c) Nu fugi, nu te repezi la vale - poi nimeri peste multe pericoleascunse, invizibile (prpstii, pante cu grohoti, iarb alunecoas,bolovani) - i nu te mai poi opri;

    d) Ferete-te de cornie (streini de zpad): adeseori nu i dai seama

    cnd mergi sau schiezi pe deasupra lor, pe coama muntelui. Poi clca peele i te prbueti n gol (trndu-i i pe alii cu tine). Mergi totdeaunaprin zona btut de vnt, departe de creasta muntelui, NU prin sau sprepanta aprat de vnt.

    * Cum te fereti de accidente -cnd faci drumeie la munte, f-o numaimpreun cu un tovar, un grup, un club organizat, cu oameni pricepuii experimentai. Orice munte e periculos, nu numai Himalaya sauAconcagua: potecile Bucegilor (adevrate bulevarde") sunt strjuite de

    numeroasele cruci ale incontienilor, care nainte de a pleca de acas nu s-au gndit deloc la ce-i ateapt. Nu subestima pericolele muntelui, chiar ntr-o excursie aparent uoar (de o zi, pe un drum marcat etc.) i iatotdeauna cu ine n rucsac: haine clduroase, hran de rezerv, ghete cutalpa profilat, lantern, busol, hart, fluier, pelerin. Anun undemergi. Verific mai nti buletinul meteorologic. Nu porni la un drum preagreu. Respect marcajele, indicatoarele turistice i recomandrilecabanierilor sau ale Salvamontului. Fii prudent - nu super ambiios i

    ncrezut.

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    41/225

    ntr-o crevas - adic o prpastie ngust ntr-un ghear, adeseoriinvizibil din cauz c este acoperit cu un capac subire de zpad.

    Cel czut ntr-o crevas poate fi ridicat cu ajutorul a dou frnghii

    de un singur om, dac: victima era asigurat i legat cu una din frnghii(s-o numim A), contient, n stare s participe la salvare, poate apuca o adoua frnghie (B), exist sus dou puncte de ancorare pentru cele doufrnghii (piolei, stnci, stlpi sau coli de ghea).

    Cum se procedeaz:

    - Se ancoreaz frnghia A (cu care era asigurat victima) sau ambelecorzi A - dac cel czut era legat de doi tovari.

    - Salvatorul de sus i nfige picioarele lng ancora nr. 2.

    - Salvatorul coboar frnghia B, care la captul de jos are un la.

    - Victima bag laba piciorului n laul frnghiei B i ridicgenunchiul.

    - Salvatorul trage coarda B, o ntinde i o ancoreaz de ancora nr. 1.

    - Apoi se duce la funia A (cea legat de talia victimei) i trage de ea,

    ajutnd victima, care se ridic singur ndreptnd genunchiul impingnd cu piciorul sprijinit n frnghia B.

    Totul continu astfel c persoana de sus trage (fr s fac un efortmare) i ancoreaz alternativ cele dou frnghii A i B, iar victima seridic de fapt singur, folosind piciorul sprijinit n ochiul frnghiei B, darsprijinindu-se alternativ n talie (cnd ncarc frnghia A i descarcfrnghia B) i n talp (ncarc B i descarc A).

    Dac sus sunt dou persoane treaba merge mai repede, dar pentruvictim efortul este oricum foarte obositor. Important: coboar frnghia Bct mai repede posibil pentru a uura victima de strangularea taliei,produs de frnghia A.

    Cnd victima este incontient sau nu poate s apuce i s foloseascfrnghia B - caut ajutoare.

    Victima se poate ridica i singur pe frnghia A, folosind metodacelor 3 ochiuri de frnghie cu noduri alunectoare (Prusik) (fig. 13.13).

    Dar aceast soluie reprezint o ultim alternativ.

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    42/225

    13.13. Crarea cu 3 noduri Prusik (autoblocante)

    ns cel mai bine -evit situaia periculoas: ocolete i NU traversaghearii, mai ales zonele cu crevase. Fii mereu foarte atent la drum i la

    pericolul unor crevase. Verific drumul din fa cu o prjin sau aruncpietroaie.

    Dac ai dubii asupra unei poriuni, ocolete-o ct mai pe departe.Adeseori o culoare albstruie a gheii arat c dedesubt este o gauradnc.

    n avalana de zpad: pe orice pant muntoas trebuie evitatpericolul de avalan.

    Exist mai multe feluri de avalane:

    * Alunecarea unui strat ele zpad moale: zpada proaspt (max. 3zile), moale, care se topete, nu se aeaz i nu se compacteaz imediat, lafel ca stratul de zpad veche i tare, sau de ghea, aflat dedesubt. ntrestratul proaspt i cel vechi se formeaz o legtur instabil. Stratulsuperior de zpad moale pare sigur i solid dar orice perturbaie, impuls,oc sau zgomot puternic poate rupe coeziunea superficial care l ine lipitpe stratul vechi. O ntreag zon se desprinde i pornete alunecnd pe

    deasupra stratului compact vechi, prbuindu-se ca un castel din cri dejoc. Mai ales pe o pant aparent nevinovat, dar cu nclinaia mai mare de14, aprat de vnt, adeseori sub o corni sau ntr-o vale.

    * Avalana aeropurtat din zpad prfoas (pulver): produs dezpada proaspt, nou czut fie pe o crust tare, veche, fie pe vreme recei uscat. Poate porni ca o avalan de strat (vezi mai SUS), dar ncontinuare i mrete amploarea i antreneaz din ce n ce mai multpulbere de zpad, ajungnd la viteze foarte mari. n aceste condiiivictimele mor din cauza asfixierii produs de inhalarea zpezii.

    * Avalana de zpad ud: pornete de obicei ntr-o perioad detopire, de nclzire, dup o ninsoare urmat de o cretere rapid atemperaturii. Se mic mai ncet dect avalana aeropurtat, adunnd nmersul ei copaci i stnci ntr-un strat foarte adnc. Cnd se oprete, ea

    nghea n ntregime aproape instantaneu, ceea ce ngreuneaz foartemult salvarea victimelor. Condiiile care favorizeaz pornirea uneiavalane sunt:

    - Primele 2-3 zile dup ninsori abundente;

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    43/225

    - Dup nclzirea brusc i accentuat a vremii zpad devineumed, grea [cauza avalanelor de primvar, din zilele nsorite);

    - Dup ninsori reduse cantitativ, dar nsoite de vnt;

    - nclinarea pantei 20-55;

    - Forma vii n form de V; viroagele, vile cu zpad mare;

    - Pantele lungi, plane, convexe sau concave;

    - Plcile stncoase i feele cu iarb (chiar i o ptur de ienuprpitic, afini, smrdar etc); pantele cu copaci, jnepeniuri, tufiuri, blocuride stnc sau denive-lri n trepte rein zpada i sunt mai puin

    periculoase, dar uneori sunt acoperite i netezite de zpada veche, caredevine ea nsi un pat de avalan pentru noul strat de zpad.

    - Grosimea stratului de zpad peste 30 cm;

    - Ninsorile abundente cu zpad uscat (pulver), cnd stratul nou nus-a tasat i nu s-a sudat de baz.

    Avalanele se pot repeta n acelai loc, dup un interval foarte scurt.Ocolete astfel de zone. Cnd totui trebuie s traversezi o pant cu pericol

    de avalane, ncearc-o mai nti aruncnd pe ea pietroaie i bulgri dezpad. Dac apar bulgri de zpad care se rostogolesc la vale - este semnru.

    Tot secretul pentru salvarea dintr-o avalan este s ai o situaiebun nc dinainte de pornirea ei. Pentru asta pregtete-te:

    - Studiaz zona i f-i dinainte un plan cu ce vei face, ncotro te veindrepta dac avalana pornete.

    - Slbete i pregtete legturile skiurilor s fie gata de desprindere.Scoate minile din curelele beelor de ski sau cureaua pioletului.

    - Aranjeaz i desf legturile rucsacului.

    - nainte de a intra pe o pant periculoas, leag-i de talie o sfoarde avalan" improvizat, pentru uurarea descoperirii i salvrii tale.Este vorba de o sfoar colorat, cu marcaje din metru n metru, care sindice i spre ce capt al ei este corpul tu. Sfoara plutete i rmne de

    obicei la suprafaa avalanei conducnd salvatorii spre purttor.

  • 8/7/2019 39169495-Manual-de-Supravietuire-2

    44/225

    - Pentru a se mica mai uor i mai n siguran, deschiztorul dedrum i va lsa rucsacul altui tovar.

    - Se mrete distana dintre membrii grupului, dar nu mai mult de

    limita vederii.- Toi vor clca cu pai mari pe aceleai urme (NU se face o potec-

    an), uor, n linite i n ritm constant.

    - Dac vremea este nefavorabil (temperatur ridicat sau foartecobort, ninsoare, cea, vnt puternic, ploaie etc.) sau la cderea

    ntunericului, grupul se oprete i face tabr.

    - Se merge cu prioritate pe creast, evitnd prin ocolire tierea

    orizontal sau oblic a pantelor; dac nu se poate, zona expus va fi urcatpe linia de cea mai mare pant i ct mai aproape de creast.

    - Zona periculoas, expus avalanei, va fi parcurs pe rnd, defiecare membru al grupului, singur. n timp ce el traverseaz zona,asigurat sau nu cu o coard, ceilali vor sta n afara zonei periculoase i-lvor supraveghea - inclusiv dac e prins de avalan.

    - n timpul mersului nu trebuiesc neglijate nici alte pericole majore:cderea, ngheul, insolaia, oftalmia, cderea de pietre, distrugerea saupierderea unui echipament, rtcirea unui membru al grupului etc.

    Alte msuri preventive pentru uurarea descoperirii victimelor: olantern legat cu o sfoar de corp; cear de ski special, cu miros, pentruatragerea cinilor; magnei introdui n talpa bocancului - pentru a fidescoperii cu detectorul de metale; telefonul mobil; purtarea unuiemitor (Pieps, Arva) care permite localizarea purttorului pn la 100m.

    * Cnd avalana te-a prins i te-a scufundat n ea - n cteva secundevei fi bgat la fund i rmi acolo dac nu faci nimic.

    Uneori s-ar putea s mai poi respira chiar cnd eti ngropat subzpad, dac ai noroc i nimereti la fund n golul dintre nite stnci, saueti aproape de vrful avalanei. Dar aceast senzaie optimist este

    neltoare, cci dureaz numai ct timp avala