2015 E-ghid de supravietuire virtuala

79

Transcript of 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

Page 1: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala
Page 2: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala
Page 3: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

SUMAR

Blogging pagina 58

Tools pagina 65

Performance pagina 46

Video pagina 53

Mobile pagina 41

Social Media pagina 30

Online Publishing

pagina 25

Digital Marketing

pagina 6

Facts pagina 5

Page 4: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

DIGITAL MARkeTInG

4

U

Pierzi sau cå[tigi \n 2015Cristian ManafuManaging Partner, evensys

Unii ar spune ca 2015 ar urma s` fie cel mai bun an \n digital marketing, pân` acum. Al]ii ar putea spune c` va fi cel mai dificil [i nu din cauza bugetelor care “intr` la ap`” de la an la an. |n 2015, oamenii de marketing [i agen]iile din România vor sim]i mai intens vântul schimb`rii \n comunicarea online. Ultimul an a \nsemnat trecerea la un nou nivel. Tactici [i strategii vechi au pierit sau pierdut teren, idei [i instrumente noi [i-au demonstrat impactul pozitiv \n vânz`ri [i comunicarea cu consumatorul. Mai mult, tehnologia a devenit din ce \n ce mai prezent` \n planurile de marketing de pe pie]ele mari, iar concepte precum “programmatic buying”, “marketing automation”, “real-time bidding” au intrat \n vocabularul practicienilor. Anul 2015 va amplifica tot ce s-a n`scut sau consolidat \n 2014. Ceea ce poate fi o veste bun` sau mai pu]in bun` pentru speciali[tii locali. Depinde cum abordezi acest val al schimb`rii.

La Digital Marketing Forum 2015, am preg`tit un program avansat cu teme [i discu]ii la nivelul conferin]elor de afar`. Nu doar vei \ntâlni practicieni locali, cu recunoa[tere atât \n rândul brandurilor mari, cât [i la festivaluri, vei \ntâlni [i speciali[ti din Marea Britanie, Grecia, Polonia [i Bulgaria. Te a[teapt` dou` zile pline pe 26 [i 27 februarie, la Hotel Crowne Plaza, Bucure[ti. Vei fi acolo? (http://www.digitalforum.ro)

Page 5: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

14,6%reprezint` cre[terea

medie anual` a publicit`]ii online

PwC Romania

50% din traficul online va

veni de pe mobile pân` la finalul lui 2015

Studiu emag

68%dintre români folosesc un smartphone pentru

a intra pe internetiiBR

7.5milsmartphone-uri sunt

active \n Româniatoday’S

6%dintre românii care

cumpar` online fac pl`]i prin telefonul mobil

ey RomÂnia

8.8milutilizatori reprezint`

popula]ia online \n România

gemiuS

86%dintre românii

de pe internet intr` pe Facebook

gemiuS

61,6%dintre românii \ntre

16 [i 74 de ani au folosit vreodat` internetul

inS

34%dintre români intr` pe internet de pe

smartphones google

4.5milromâni intr` lunar

pe site-urile de e-commerce

gemiuS

47% dintre românii de pe re]elele sociale nu \[i dau datele personale

eRiCSSon

86%dintre românii de pe internet intr`

pe googlegemiuS

71%dintre românii care au

c`l`torit cu avionul [i-au cump`rat online biletele

google

81%dintre români cred c` tehnologia poate face

via]a mai bun`eRiCSSon

Page 6: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

Digital Marketing

Page 7: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

DIGITAL MARkeTInG

7

V

Valoarea traficului mobilAdrian AlexandrescuManaging Director, InTeRACTIOnS

Vedem \n Analytics o cre[tere exponen]ial` a traficului provenit din mobile, iar acest trafic este poten]ial mai valoros decât cel tradi]ional, deoarece un vizitator din mobile caut` mai degrab` o informa]ie concret` decât s` fac` doar un surfing simplu.

Daca \n zona site-urilor de eCommerce st`m ceva mai bine, \n zona site-urilor de brand sau de produs, procentul site-urilor care nu au [i o variant` de mobil este \ngrozitor de mare.

|n 2015, marketerii vor trebui s` \n]eleag` c` mobile-ul nu mai este un “moft”, ci un “must”.

Page 8: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

DIGITAL MARkeTInG

8

V

Dinozauri vs AliensAdrian IchimPartener, Advanced Ideas

Viitorul este f`r` \ndoial` digital, iar marketingul nu poate face excep]ie. Dac` ne uit`m la impactul pe care acest tsunami al digitaliz`rii \l are \n comunicare vedem 4 trenduri majore pentru 2015:

Mobile: Uit`m c` am câ[tigat odat` cu apari]ia smartphone-ului un element care ne lipsea pân` acum [i anume proximitatea digital` fa]` de consumator.

Social Media: Nu a trecut trendul, este mai activ ca niciodat`. |ns` mare aten]ie, toat` povestea social` trebuie s` fie despre mine consumator, nu despre tine organiza]ie.

Tehnologie: Folosirea tehnologiei \n comunicare este probabil cel mai pu]in exploatat trend dintre toate.

Gamification: Dac` 70% dintre companiile din Global 2000 au avut \n anul 2014 cel pu]in o aplica]ie gamificat` \n portofoliu este un semn clar c` nu este un trend de ignorat.

Ca [i concluzie, viitorul este digital [i este \n mâinile oamenilor de marketing [i ei vor face diferen]a dintre organiza]iile de tip Dinozaur [i organiza]iile de tip Alien.

Page 9: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

DIGITAL MARkeTInG

9

S

Simplificarea lucrurilor Alexandru Cern`tescuCeO & Co-Founder, Infinit Solutions

Succesul \n digital marketing \n momentul de fa]` este dat de \n]elegerea a cât mai multor factori, indicatori [i tendin]e simultan, \n timp real, [i de g`sirea de c`tre branduri a acelei formule de a le simplifica pe toate [i a le traduce \n ac]iuni eficiente.

Cred c` tendin]a strict pe digital marketing pe care ar trebui s` o ia \n seam` oamenii de marketing este aceea c` lucrurile devin din ce \n ce mai complexe, iar “lupta” merge din ce \n ce mai mult spre detalii.

R`spunsul lor ar trebui s` fie acela de a g`si metode de simplificare, de centralizare de a-[i crea un “framework” eficient, al`turi de agen]iile lor specializate, \n care s` poat` desf`[ura ac]iunile, [i mai ales s` \[i poat` lua deciziile corecte, pentru c` altfel orice detaliu, oricât de nesemnificativ poate p`rea, neimplementat corect poate face diferen]a dintre succes sau “failure” a unei campanii, lansare de brand sau brand \n sine. Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

Page 10: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

DIGITAL MARkeTInG

10

C

Importan]a datelor despre consumatoriAlex Vi[aInteraction Director, GroupM Worldwide

Cred cu t`rie c` \n ceea ce prive[te pia]a local` de marketing [i comunicare digital` cel mai important capitol care trebuie luat \n serios de oamenii de marketing sunt datele despre consumatori [i modul cum pot fi ele folosite \n mediul digital pentru a cre[te eficien]a comunic`rii acestui mediu. {i prin eficien]` \n]eleg orice de la comunicarea cu un anumit segment extrem de bine definit (de ex. Femei 25-45 din mediul urban) pân` la deja clasicele campanii de generare de lead-uri [i vânz`ri.

Da, este un subiect tehnic, da, pare mai complicat la prima vedere. A[a a fost \ns` [i acum 5 ani cu Google search [i cu GDN-ul care acum sunt folosite \n mas` [i \n procente din ce \n ce mai mari \n campanii. La fel a fost [i Facebook-ul. |n 2009 erau 28.000 persoane pe Facebook \n România. Azi sunt aproape 8 Milioane.

{tim c` tehnologia avanseaz` extrem de rapid [i [tim deja c` Internetul nu mai este prezent doar pe computere [i device-uri mobile. Toate dispozitivele care se pot conecta la Internet , de la PC-uri [i laptop-uri, la terminale mobile [i wearable technologies precum br`]`ri de monitorizare a activit`]ii [i ochelarii Google ofer` infomatii despre consumatorul care le folose[te. Este p`cat s` nu folosim aceste informa]ii (\n mod anonimizat) pentru a oferi acelor consumatori mesaje de marketing care s` \i intereseze [i care s` fie adaptate nevoilor lor de la acel moment.

Page 11: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

DIGITAL MARkeTInG

11

C

evolu]ia con]inutului digitalBogdan ni]uDirector General, Webstyler

Cred c` 2015 va fi un an \n care se va observa o evolu]ie semnificativ` a calit`]ii con]inutului generat de branduri \n mediul digital. Sunt deja câ]iva ani buni de când marketerii \ncearc` s` genereze conversa]ii continue \ntre branduri [i consumatori.

Motivul pentru care nu exist` prea multe pove[ti de succes când vorbim de con]inut generat de branduri este acela c` majoritatea au avut un focus gre[it, precum num`rarea like-urilor adunate pe pagina de Facebook. {i au v`zut c` asta nu i-a dus prea departe \n rezultatele de business.

Cred c` au \n]eles c` trebuie s` pun` focusul pe oferirea unui con]inut cât mai relevant pentru utilizatori, con]inut care s` ajute la crearea unor rela]ii puternice \ntre brand [i consumatori [i a unui engagement autentic. |n 2015, to]i vor \ncerca s` ofere con]inut \ntr-o form` sau alta [i singura metod` de diferen]iere este relavant` pentru consumatorului acelui con]inut.

Page 12: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

DIGITAL MARkeTInG

12

C

Accent pe storytelling \n comunicareGabriel nedeleaManaging Partner, Sunshine Digital

Cred c` 2015 este anul \n care companiile vor \nceta s` mai trateze digitalul ca o simpl` tactic` [i o vor \mbr`]isa ca fiind un ecosistem.

|n ultimii doi ani, s-a putut observa cum utilizarea con]inutului relevant \n ecosistemul digital poate satisface nevoile utilizatorilor pentru informare, localizare [i achizi]ie de produse sau servicii.

“Ce ai f`cut pentru mine \n ultima vreme?“ devine o \ntrebare normal` a cohortelor genera]iei Y [i Millennials.

Excesul de mesaje strict comerciale a generat o atitudine u[or defensiv`, utilizatorii fiind capabili s` blocheze consumul acestora.

Evolu]ia va fi una normal` [i se va axa pe storytelling [i de ce nu, un storytelling vizual.

Capacitatea marketerilor de a crea pove[ti emo]ionante, pove[ti adaptate publicului ]int`, va genera interac]iune [i va permite companiilor s`-[i transmit` mesajele mult mai u[or, amplificând astfel efectul generat.

Page 13: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

DIGITAL MARkeTInG

13

C

Comunicarea integrat` \n top-of-mindGabriel Boac`Managing Partner, Digital 4 new Media

Cu siguran]` \n 2015 va fi utilizarea cu eficien]` sporit` a BIG DATA.

Personalizarea bazat` pe informa]ie din TOATE sursele de date ale companiei.

Tool-uri precum AVANDOR vor asigura livrarea de con]inut personalizat clien]ilor - atât \n B2C cât [i \n B2B. Digitalul nu va mai fi tratat separat de marketing. Marketerii locali au \n]eles \n 2014 ca digitalul este parte integrant`, indivizibil`, a vie]ii românilor.

Comunicarea transmedia, comunicare integrat` [i - foarte important! - adaptat` pe toate mediile folosite, va fi top-of-mind pentru marketerii din România.

Page 14: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

DIGITAL MARkeTInG

14

A

Integrarea digitalului cu PR-ulJustin kadimaGeneral Manager, Republika Interactive

Anul acesta [i \n cei care vor urma, content marketing-ul va deveni din ce \n ce mai important. Atât Google cât [i Facebook, principalele canale de distribu]ie c`tre targetul digital, [i-au centrat strategia mai nou \n jurul promov`rii con]inutului de calitate, iar prin calitate se \n]elege atât valoare informa]ional` cât [i engagement generat.

Devine astfel necesar ca brand-urile \n cadrul strategiilor de comunicare s` introduc` [i o zon` de strategie de con]inut mult mai avansat` decât simplele planuri editoriale de Facebook de pân` acum.

Devine necesar a integra strategia de digital cu cea de PR ([i nu numai) [i nu \n ultimul rând devine necesar a \n]elege c` a determina un engagement implic` mai mult decât al`turarea unor call to action-uri la sfâr[itul unor materiale pseudocomerciale ci g`sirea [i explorarea unui teritoriu comun de interese cu targetul t`u.

Page 15: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

DIGITAL MARkeTInG

15

M

Sisteme inteligente de optimizareMarius DeakCeO, GreenPixel & Avandor

Marketerii se vor orienta masiv spre utilizarea de sisteme inteligente care optimizeaz` rezultatele campaniilor \n timp real folosind algoritmi predictivi, profiling [i date detaliate de segmentare. Aici includ atât partea de programmatic buying cât [i optimizarea contentului, a interac]iunilor cu consumatorii [i \n final a ratelor de conversie.

Page 16: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

DIGITAL MARkeTInG

16

V

Con]inut personalizat [i relevantMihaela Mure[anDeputy Marketing Manager, IkeA See

Via]a cotidian` se transform` cu rapiditate [i devine tot mai digital`, ecranele de diferite forme [i dimensiuni devin parte natural` a vie]ii noastre. Acest lucru \[i pune amprenta [i asupra brandurilor, care \[i reconsider` eforturile pentru a fi prezente pe toate aceste noi canale de comunicare. Consumatorii sunt \n acela[i timp mai preg`ti]i s` asculte, s` r`spund` sau chiar s` confrunte brandurile.

De asemenea, [i social media devine o prezen]` constant` \n via]a consumatorilor. Facebook r`mâne principala platform` social` \n România, dar observ`m \n acela[i timp [i o fragmentare a publicului, userii \ncep s` aib` preferin]e distincte [i ca urmare e de a[teptat s` vedem con]inut personalizat [i relevant pentru fiecare canal [i categorie de public.

Page 17: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

DIGITAL MARkeTInG

17

A

Tehnologia \[i spune cuvåntulMihai T`taruManaging Director, Senior Hyper

Anul 2015 poate fi considerat anul tehnologiei. A[tept`m acest moment de peste 10 ani, iar faptul c` proiectele cele mai premiate anul trecut la Cannes [i Portorož au fost cele care au utilizat foarte mult dezvolt`rile tehnologice ne \ndrept`]esc s` avem acest claim.

De altfel, s-a dovedit faptul c` brandurile [i clien]ii care \mbr`]i[eaz` o tehnologie \nc` din faza incipient` (early stages) reu[esc s` ob]in` pe termen mediu un avantaj semnificativ fa]` de competitori, având un raport cost/eficien]` foarte bun.

O parte din juc`torii din pia]`, atât clien]i cât [i agen]ii, au \n]eles acest trend [i m` a[tept ca anul acesta competi]ia pe technology-enabeled projects s` fie mult mai intens`. Avantaja]i vor fi cei care lucreaz` cu un studio experimentat de creative programming, dar acest lucru nu reprezint` \n niciun fel o barier` \n aceast` pia]`.

Page 18: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

DIGITAL MARkeTInG

18

C

Optimizarea v`nz`rilor prin mediul digitalMugur P`tra[cu Managing Partner, iLeo

Cel mai important trend al anului 2015 va fi cre[terea accelerat` a comer]ului on-line. De la cre[terea cheltuielilor retailer-ilor consacra]i la intrarea masiv` a altora noi, de la intrarea unor noi industrii [i categorii \n aceast` zon` la redefinirea strategiilor \ntregului efort de vânzare \n România. Marii produc`tori FMCG, care vând portofolii variate de produse, au \nceput s` fac` pa[i \n aceast` direc]ie anul trecut [i, cu siguran]`, a[teapt` primele rezultate importante \n acest an, al`turi de continuarea strategiei de mutare pe acest mediu.

Românii sunt preg`ti]i s` cumpere on-line, iar procesul de \nv`]are este simplu. Mai mult, românii cump`r` din ce \n ce mai mult de pe dispozitive mobile iar ecosistemele din jurul portofoliului vizitat de ace[tia este folosit din ce \n ce mai bine de c`tre retaileri pentru a-[i comunica produsele.

Cel mai mare beneficiar al acestei evolu]ii va fi industria de comunicare. |ncepând cu Google [i terminând cu companii specializate \n optimiz`ri ale vânz`rilor, to]i vor \nregistra cre[teri [i rulaje semnificativ mai mari \n acest an. O b`t`lie important` va avea loc [i pe zona de branding [i efort de cre[tere a unor branduri on-line, loc unde TV-ul este principalul instrument generator de r`spuns. M` a[tept s` v`d mai multe branduri on-line comunicând pe TV, \ncercând s` se impun` pe ni[te categorii noi, poate chiar surprinz`toare.

Page 19: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

DIGITAL MARkeTInG

19

D

Optimizarea tuturor canalelor digitaleRadu IonescuCreative Director, kinecto

Dispozitivele mobile vor genera pân` la 20% din conversii.

Pe m`sur` ce penetrarea telefoanelor smart [i a tabletelor cre[te exponen]ial vom vedea din ce \n ce mai multe conversii [i vânz`ri pe dispozitive mobile - ca parte a unei tendin]e naturale de migrare a consumului de con]inut de c`tre consumatori.

Advertiserii trebuie s` aib` toate platformele digitale optimizate pentru aceast` revolu]ie - [i trebuie s` g`seasc` noi moduri de a ajunge pe dispozitivele consumatorilor prin publicitate nativ` [i generare de con]inut, \ntrucât eficien]a formatelor ‘clasice’ de publicitate pe mobil \ncepe s` scad`.

Page 20: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

DIGITAL MARkeTInG

20

R

echipa de marketing se “digitalizeaz`”Raluca ki[escuDirector de Marketing, Avon Romånia

Re]elele de socializare reale, cele \ntre echipele brandurilor [i echipele agen]iilor de digital, crea]ie, media [i PR trebuie s` lucreze \mpreun` ca [i un departament de marketing integrat. Cred c` silin]a fiec`ruia din industria de marketing [i comunicare de a \nv`]a ca la [coal` aceast` materie veche [i nou` a digitalului va aduce bun`stare brandurilor, consumatorilor, \nv`]`ceilor. Eu m` bucur s` am mai mult de 50% din \ntreaga echip` de marketing (planning, PR, advertising, digital) din generatia Y sau chiar Z. {i dup` ce \ntreaga echip` de marketing va fi masterand` \n digital, u[or, u[or, dar totu[i rapid, c` internetul pare se c` va muri, \ntreaga organiza]ie va trebui s` se supun` botezului digitalului.

Brandurile care vor merge mai \n profunzime cu ac]iunile lor de CSR, reunindu-[i for]ele pentru a \ncuraja sprijinul societ`]ii la o scar` larg`, atât de larg`, \ncât brandurile s` devin` r`spunsuri, nu solu]ii pentru probleme. Visez \nc` la acele ”uniuni de interes na]ional” (cu siguran]` doar genera]iile de aur \n]eleg aceast` expresie) \n care vom l`sa deoparte concuren]a comercial` [i ne vom strânge mâinile [i resursele sociale pentru o via]` (nu pia]`) mai bun`.

Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

Page 21: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

DIGITAL MARkeTInG

21

A

Divertismentul mobil ca tactic` {tefan IarcaCountry Head Romånia, POSSIBLe

Anul 2015 va \nsemna o investi]ie sus]inut` \n crearea de con]inut. Vedem atât pe pia]a regional` cât [i pe cea global` o cerere sus]inut` pentru dezvoltarea de platforme de brand care au ca [i target diferite ni[e de con]inut. Brand-urile care \nc` nu au o pozi]ionare de con]inut definit` vor c`uta \n 2015 ni[e cât mai libere pentru a [i le \nsu[i [i dezvolta. Asocierile cu activit`]i sportive, lifestyle, outdoor vor fi la mare c`utare \n sectorul FMCG [i nu numai. Cred \ns` c` este un pariu riscant deoarece spa]iul de con]inut este foarte aglomerat iar ni[ele sunt greu de g`sit [i sus]inut pe termen mediu-lung.

2015 mi-a[ dori s` fie un an \n care s` preg`tim introducerea mobile entertainment-ului pe pia]a local`. S` ne \ndrept`m spre o rela]ie personalizat` \n care brand-urile s` fie percepute ca [i reward-uri, puncte, achievement-uri \ntr-un joc sau experien]` online.

Page 22: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

DIGITAL MARkeTInG

22

U

Momentul pentru a fi agili \n marketingTudor Galo[Consumer Marketing Director, Microsoft

Un concept la care marketerii trebuie s` fie aten]i \n 2015 este conceptul de Agile Marketing.

Spre diferen]` de procesul clasic de marketing, \n Agile Marketing se lucreaz` pe strategii [i tactici mici care sunt lansate rapid, monitorizate zilnic [i adaptate din mers. Informa]iile din monitorizare sunt folosite pentru a modifica execu]ia atât pentru campania existent` cât [i pentru celelalte campanii ce se execut` sau care se planific`. Ciclurile sunt foarte rapide iar \ntâlnirile de monitorizare [i execu]ie au loc zilnic (de obicei la \nceputul zilei), la fel ca [i \n Agile Development.

Prin acest concept se strâng practic date multiple ce se pot utiliza [i reutiliza \n \ntreg portofoliul de activit`]i de marketing. Dac` sun` cumva cunoscut tot ce am scris pân` aici, este pentru c` multe companii [i agen]ii de marketing deja lucreaz` pe Agile Marketing f`r` ca neap`rat s` [tie.

Datorit` reducerilor de bugete ini]iative mari de marketing nu se prea mai lucreaz` deci mult` lume se focuseaz` pe ini]iative mici \n care pot \ngloba \n execu]ie feedback-ul din social media [i feedback-ul partenerilor [i al clien]ilor. Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

Page 23: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

DIGITAL MARkeTInG

23

S

Dezvoltarea comunit`]ii de brandValentina VeslerCommunication Manager, Aqua Carpatica

Se contureaz` un nou comportament al consumatorului. |l vedem \ntr-o ipostaz` mult mai implicat` \n zona social-virtual`, cu un v`dit apetit de a creea [i disemina con]inut \n mediul digital (imagini, filme, comentarii). Acest comportament n`scut organic \n mediul virtual reprezint` o resurs` extrem de bogat` de capitalizat pentru brandurile care \n]eleg intimitatea acestui fenomen [i aleg s` abandoneze comunicarea unidirec]ional` dinspre brand spre consumator, implicând \n mod activ [i mai ales emo]ional consumatorul. |n acest fel, acesta din urm` se transform` \n vector de comunicare [i ambasador autentic al brandului cu care empatizeaz`.

Consumatorul empatizeaza mult mai u[or atunci când \[i reg`se[te propriile valori \n comunicarea de brand. Aceast` empatie poate conduce \n cele din urm` la crearea de comunit`]i \n jurul brandului [i la na[terea de adev`ra]i ambasadori de brand \n cadrul lor.

O strategie de campanie, cunoscând foarte bine publicul ]int` [i a[tept`rile lui se construie[te prin perseveren]`, constan]` [i prezen]a activ` a brandului \n via]a consumatorului. Un consumator implicat devine diseminator de mesaj autentic [i asumat. Campaniile bazate pe con]inut generat de consumator au o eficien]` maxim` \n raport cu costurile, iar datorit` componen]ei emo]ionale contribuie la capitalul de simpatie al brandului. Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

Page 24: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

DIGITAL MARkeTInG

24

A

Anul content marketing-uluiVlad PopoviciManaging Director, kubis Interactive

A[ fi total \ndrept`]it s` vorbesc despre “Internet of Things” \n 2015 sau mobile first, \ns` cred c` un trend care va modela pia]a local` va fi content marketingul.

Brandurile au devenit publisheri [i \ncep s` aib` o abordare strategic` asupra con]inutului: investim inteligent pentru un con]inut cu sens, pe platforma potrivit`, [i pentru targetul relevant.

Practic, ce cred eu c` se va \ntâmpla: brandurile vor aloca bugete mai mari pentru a-[i spune povestea prin con]inut autentic, adaptat fiec`rui canal digital [i pe m`sura publicului ]int`. |n paralel, prin ‘programmatic ad media’ buying se va asigura potrivirea perfect` \ntre content [i user, rezultând un engagement crescut.

Challenge-ul va fi ca brandul s`-[i conving` fanii s` cread` \n poveste [i s` participe la co-crearea de con]inut. Rezultatul se va reflecta \n engagement, loializare [i vânz`ri.

Page 25: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

Online Publishing

Page 26: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

OnLIne PUBLISHInG

26

E

Aten]ie la creatorii de pove[tiAugustin RomanHead of Digital, Antena TV Group

Eu cred c` explozia Social Media din ultimii ani a schimbat modul de func]ionare al publishingului online [i-[i va pune amprenta din ce \n ce mai serios [i \n zona de marketing. Cum se leag` lucrurile? |n primul rând, jurnalismul nu mai este unidirec]ional, ci conteaz` foarte mult azi abilitatea de a descoperi pove[tile care au impact asupra oamenilor [i de a le ambala [i livra publicului t`u.

Aceste pove[ti sunt create de foarte multe ori \n social media [i au un ton natural, uman. Astfel, oamenii de marketing trebuie s` fie aten]i la ace[ti creatori de pove[ti [i s` creeze marketing content dup` acest model, \n sensul \n care produsul lor s` fie integrat discret \n peisaj. Apoi, acest con]inut va fi distribuit \n pia]` atât prin canalele proprii, de media, cât [i prin astfel de creatori.

Este o provocare, dar care sigur o s` creasc` nivelul de eficien]` al campaniilor. |n acest fel, este posibil ca departamentele de marketing s` \nceap` s` includ` jurnali[ti buni \n cadrul lor, care s` ]eas` texte u[or de citit \n jurul produsului sau al mesajului campaniei.

Page 27: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

OnLIne PUBLISHInG

27

P

Publisherii online vs gigantii mondialiDrago[ StancaManaging Partner, ThinkDigital Romånia

Pia]a local`, din punct de vedere al publishingului online, se va afla [i \n 2015 sub ceea ce a[ numi “principiul menghinei”. Presiunea celor doi poli de putere majori - Facebook [i Google - va fi tot mai aspr`.

|n plus, tendin]a de automatizare a procesului de vânzare [i cump`rare de spa]ii publicitare (programmatic trading), va ad`uga un element nou, tot mai vizibil \ntr-un ecosistem [i a[a destul de complex.

Din aceast` menghin`, care se strânge tot mai tare, vor sc`pa cu via]`, pe termen mediu [i lung, doar brandurile tari. Adic` publisherii care vor [ti s` \[i aleag` partenerii care \i vor ajuta nu doar prin direc]ii strategice corecte, ci [i prin tehnologiile potrivite, \n a[a fel \ncât ei s` se poat` focusa pe core busines: produc]ia de con]inut valoros [i relevant.

Page 28: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

OnLIne PUBLISHInG

28

O

native advertising pe site-uri localeDrago[ novacCo-founder, FourHooks

O tendin]` este content marketingul pe platforme care ofer` acces la arhiv` (cum NU e cazul Facebook ast`zi) combinat cu furnizarea de utilitate (native advertising) [i asocierea de[teapt` cu branduri locale de publishing, cum e metropotam = strategie care poate conduce la rezultate interesante.

Fragmentarea pie]ei, publisherii mari tradi]ionali nu mai sunt atât de importan]i. Publisherii nativi de web câ[tig` din ce \n ce mai mult teren, pentru c` [tiu s` comunice mai bine cu audien]a.

Reducerea dependen]ei de Facebook, atât din punct de vedere al achizi]iei de trafic cât [i din punct de vedere al importan]ei ca [i canal de comunicare.

Brandul, consecven]a de produs [i traficul direct pe site (deci nu via Google/Facebook) devin din ce \n ce mai importante, atât ca variabile opera]ionale cât [i ca factori \n procesul de comunicare al brandurilor.

|ncep s` conteze, timid, [i variabile calitative al`turi de reach [i de costul unui click, traduse prin mai multe proiecte speciale [i neconven]ionale, asocieri tactice etc.

Page 29: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

OnLIne PUBLISHInG

29

O

Schimbare de macaz spre mobileOrlando nicoar`Antreprenor Online

O tendin]` \n 2015 va fi contentul relevant, care face diferen]a. Apoi vorbim de gestionarea cre[terii din mobile ([i implicit monetizarea, pentru c` mobile-ul poate fi a doua [ans` ratat`, dup` Internet) [i gestionarea rela]iei cu Facebook, pentru c` re]eaua a devenit principalul reper pentru site-urile de content, iar orice schimbare de algoritm poate afecta traficul [i implicit veniturile.

Gestionarea cre[terii din mobil este necesar` pentru c` mobilul \ncepe s` \nlocuiasc` web-ul, iar site-urile nu sunt preg`tite cu solu]ii de monetizare pentru mobil, Google pl`tind cam jum`tate pentru click-ul pe mobil versus cât pl`te[te pentru click-ul pe web.

Page 30: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

Social Media

Page 31: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

SOCIAL MeDIA

31

A

Facebook dincolo de Like-uriAndrei Ro[caGeneral Manager, Spada

Anul 2015 va fi momentul \n care oamenii de marketing din companii vor \ncepe s` se uite la Facebook [i investi]iile pe aceast` zon` cu mult mai mult` aten]ie. Cei care pân` acum au ales s` fie acolo doar fiindc` nu puteau ignora faptul c` publicurile lor sunt, au \nceput deja s` se \ntrebe ce altceva \n afar` de câte zeci [i sute de mii de Like-uri mai pot ob]ine din Facebook.

O \ntrebare legitim`, de altfel, [i care, pentru a putea avea un r`spuns pozitiv [i un impact real asupra unui business, are nevoie s` fie privit` strategic, de la un nivel mai ridicat decât cel din care a fost privit` \n ultimii 2 ani. Vom \ncepe s` ne mi[c`m puternic dinspre tactici digitale (“hai s` facem un concurs”) c`tre strategie digital`.

Page 32: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

SOCIAL MeDIA

32

C

Oamenii din spatele campaniilorAlexandru negreaHead of Facebook Department, Spada

Cred c` 2015 e anul \n care vor fi folosite, la tura]ie maxim`, instrumentele de marketing pragmatic cu care ne-am acomodat \n 2013 [i 2014.

Avem, spre exemplu, un Facebook care a adunat, \n ultimii ani, tone de informa]ii despre ce le place [i ce nu le place utilizatorilor de internet din România, a[a c` urm`torul pas logic, din partea companiilor, ar fi s` investeasc` \n oameni capabili s` \n]eleag` [i s` foloseasc` corect aceste informa]ii.

Am avut anul trecut câteva campanii de remarketing cu rezultate “\nfrico[`tor” de bune, care au dep`[it toate a[tept`rile pe care le aveam \n faza de brief. Informa]iile sunt acolo, le ai \n fa]`, dar \ntotdeauna sun` prea bine ca s` fie adev`rat. De data asta func]ioneaz`, nu am nicio \ndoial`, dar este esen]ial s` ai oameni pricepu]i \n spatele campaniilor.

Cuvintele/expresiile cheie \n marketing \n 2015 sunt: remarketing, custom audiences, lookalike audiences [i conversion tracking.

Page 33: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

SOCIAL MeDIA

33

A

Cuvånt cheie: GenuinC`t`lin Teni]`Managing Partner, TreeWorks

Am preferat varianta “genuin”, [i nu mai clasicul ”autentic” pentru c` duce mai mult cu gândul la natural, simplu, ingenuu, poate chiar naiv un pic (”naiv”, \n sensul acela \n care vedeam noi lucrurile când eram copii, cu infinit` poft` de a mu[ca dintr-o piersic`).

Avem o lume infuzat` de tehnologie care \mbrac` totul cu u[urin]` \n poleial` (siluete superphotoshopate, camera de hotel care arat` infinit mai bine \n poze, hamburger gourmet \n poze, dezam`gitori \n realitate, etc). Marketingul vizual a luat-o mult \naintea realit`]ii.

Iar filtrele corective aplicate de consumatori sunt o consecin]` normal` \n aceast` curs` a \narm`rilor. Consumatorul nu mai crede \n sinceritatea bro[urii de prezentare, a descrierii de pe site, a posturilor din conturile de social media a companiei.

Rezolvarea? P`rerile simple ale unor consumatori reali. Con]inutul realizat de ace[tia. Promovarea realit`]ii create de client, nu a decorului ideal creat de agen]ie. Documentar, nu Hollywood. Provocarea reac]iilor pozitive. Investirea bugetelor \n viralizarea genuinului.

Pove[ti clare, dezbr`cate de str`lucire inutil`, low-cost, low-tech, high-verity.

Page 34: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

SOCIAL MeDIA

34

A

Focus pe social media managementClaudia ChirilescuDirector General, Spoon Media

Advertiserii vor \n]elege c` diferitele canale de social media reprezint` oportunit`]i de targetare pe profile foarte acurate de audien]`. Focusul se va muta dinspre social media management, influen]at de sc`derea de reach organic, c`tre utilizarea acestor canale ca [i agregatori de audien]`.

Targetarea pe interese, device-uri, momente de consum, intervale orare etc a devenit deja o practic` uzual` iar pasul urm`tor va fi c`tre achizi]ionarea de instrumente care s` \nglobeze toate canalele de audien]` disponibile \n online [i care s`-]i ofere al`turi de un trading desk [i posibilit`]i de targetare globale, desenare de strategie integrat`, optimiz`ri \n real time, monitoriz`ri [i evalu`ri de indicatori trans-channel (pe scurt, tool-uri complexe [i prietenoase de programatic).

Mobilitatea de care se bucur` consumatorul influen]eaz` felul \n care consum` informa]ia iar rolul nostru, al profesioni[tilor este acela de a cunoa[te, specula [i exploata \n interesul brandului aceste contexte.

Aplica]ii [i platforme noi sau mai pu]in noi precum Snapchat, Whats App, ask, Tinder precum [i multitudinea de device-uri de automonitorizare ne creaz` posibilit`]i de interac]iune inedite \n momente relavante pentru brand [i utilizator. Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

Page 35: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

SOCIAL MeDIA

35

P

Owned Media \n centrul comunic`riiCristian China BirtaManaging Partner, kooperativa.ro

Pentru 2015 pariez pe urm`torul trend: oamenii din marketing vor \n]elege din ce \n ce mai bine c`, \n ceea ce prive[te social media, “expect the unexpected” este coloana vertebral` a oric`rei strategii. Adic`: 1) oricând Facebook sau Google (sau orice alta entitate) \[i pot schimba algoritmul [i s` n`ruie brusc toat` strategia; 2) “power to the voice of the people”; orice posesor de blog sau de profil de Facebook poate strica sau, dup` caz, ajut` un brand.

|n 2015, oamenii din marketing ar trebui s` fac` acel pas necesar, pe care l-am putea numi “back to basics”. S` se uite \n ograda lor, la “owned media.” {i s` fac` din aceast` “ograd`” centrul comunic`rii lor. Pentru mine este de ne\n]eles de ce atât de pu]ine companii [i branduri din România au, spre exemplu, un blog propriu. Ca s` nu mai vorbim de siteurile lor, care, \n marea lor majoritate, au r`mas undeva pe la \nceputul lui 2010.

Page 36: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

SOCIAL MeDIA

36

A

S` nu uit`m de Facebook Video!Costin Cocioab`Managing Director, Bakers Digital

Am asistat \n ultima jum`tate de an la o explozie de con]inut video pe Facebook, u[or de consumat atât de pe mobil cât [i de pe desktop, ultimele update-uri ale re]elei sociale confirmând, de altfel, [i interesul Facebook \n direc]ia asta.

|n plus, cifrele raportate de un clip video urcat pe Youtube vs. acela[i clip video urcat pe o pagin` de Facebook sunt net favorabile col]ului albastru al ringului, utilizatorii Facebook având la dispozi]ie toate toolurile necesare pentru a-l consuma \mpreun` cu prietenii.

Cu siguran]`, 2015 va fi un nou an Facebook pentru România, iar dac` bugetele permit, un an \n care brandurile ar trebui s` produc` cât mai mult con]inut video.

PS. De[i Instagram nu este \nc` un must to have \ntr-o campanie \n social media romaneasc`, \ns` \[i p`streaz` pozi]ia de nice to have, 2015 este anul \n care brandurile ar trebui ori s`-[i construiasc` o prezen]` online pe Instagram, ori s`-[i consolideze pozi]ia pe care o au, pentru anii care vor urma.

Page 37: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

SOCIAL MeDIA

37

U

Migrarea spre con]inutul videoCostin RaduManaging Partner, The Geeks

Unul dintre lucrurile foarte interesante care pare s` se \ntâmple \n social media, mai accentuat decât niciodat`, este migrarea c`tre con]inut video. Facebook a schimbat deja algoritmul pentru a afi[a cu prec`dere con]inutul video, iar YouTube a fost mereu o platform` de video sharing.

Cele dou`, \mpreun` \ntr-un media plan, pot asigura, cel pu]in \n România, reach pentru aproape \ntreaga popula]ie cu acces la Internet. Provocarea va fi ca brand-urile s` \nve]e s` creeze con]inut video, \n stil indie, \mpreun` cu agen]iile cu care lucreaz`.

Existen]a con]inutului video interesant \n Facebook [i YouTube, creat dedicat pentru aceste platforme, ar putea fi noua modalitate veche de a ajunge \n mod relevant la internau]ii de ast`zi.

Page 38: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

SOCIAL MeDIA

38

I

Comunicarea vizual` este esen]ial`Drago[ IlincaProduct Marketing Manager, Hootsuite

Imagini, imagini, imagini. {i video. Accentul crescut pus de Facebook de fotografii [i video, combinat cu reach-ul organic sc`zut al brandurilor, combinat cu cre[terea Instagram \nseamn` c` marketerii trebuie s` devin` exper]i \n a comunica prin fotografii [i video \ntr-un mod autentic.

Majoritatea brandurilor nu au \nc` resursele [i expertiza necesare pentru a crea [i posta con]inut “bite-size” de acest gen \ntr-un mod foarte rapid. Este critic s` [i le dezvolte \n 2015, cât mai este timp.

Page 39: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

SOCIAL MeDIA

39

D

M`sur`torile justific` cheltuielileGabi nistoranWeb Analyst, Conversion

Datele vor juca un rol important \n social media, la fel ca \n marketingul online \n general.

Social media a fost testat` de c`tre advertiseri de curiozitate sau pentru c` era ieftin`. Lucrurile s-au schimbat radical, iar ast`zi costurile acestui mediu nu mai sunt de neglijat. Pentru a putea sus]ine \n continuare investi]iile, este nevoie de m`sur`tori noi, de analiz` a rezultatelor [i de optimizare a campaniilor.

Social media ascunde un munte de date despre clien]i. De aceea, cred c` este momentul potrivit \n care instrumente precum data layer, tag management, programmatic buying sau segmentarea audien]elor s` devin` obi[nuite [i \n social media.

Page 40: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

SOCIAL MeDIA

40

S

Bugetele vor fi cheltuite pentru reachLauren]iu DumitrescuManaging Director, Digital Star

Se va schimba direc]ia \n care sunt investite bugetele media alocate Facebook-ului pentru c` reach-ul organic va continua s` scad` [i anul acesta. Bugetele vor fi direc]ionate c`tre ob]inerea de reach [i mai pu]in c`tre cre[terea bazei de fani. Num`rul de fani nu va mai fi atât de relevant pentru succesul unui brand \n social media. Tendin]a care va influen]a cel mai mult strategiile social media va fi mutarea aten]iei brandurilor dinspre engagement [i num`r de fani c`tre livrarea de con]inut c`tre un num`r cât mai mare de oameni.

Page 41: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

Mobile

Page 42: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

MOBILe

42

R

Social media ca mobile firstBogdan ApostolGeneral Manager, Voxline

(Re)gândirea strategiilor \n social media ca “mobile first” este una din cele mai importante direc]ii pe care oamenii de marketing ar trebui s` o urmeze \n 2015, la nivel local. La baza acestei afirma]ii stau atât cifrele cât [i op]iunile pe care le ofer` tehnologia mobil`: la nivel global, sunt peste 1,65 miliarde de conturi mobile de social media, iar la nivel local num`rul românilor care acceseaz` doar platforma Facebook folosind dispozitive mobile dep`[e[te 5 milioane.

Cifrele se datoreaz` tehnologiei care permite atât accesul facil cât [i func]ii pe care doar dispozitivele mobile le ofer` [i, nu \n ultimul rând, care prin intermediul noilor dispozitive “wearable”, va permite [i alte canale mobile prin care consumatorii vor interac]iona cu brandurile.

Page 43: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

MOBILe

43

B

Relansarea aplica]iilor mobileDan V\rtopeanuManaging Partner, Breeze Mobile

Brandurile vor ad`uga \n 2015 interac]iunii prin Facebook [i pe cea realizat` prin aplica]iile mobile

La \nceputul acestui an deja trei sferturi din utilizatorii români de Facebook foloseau dispozitivele mobile pentru a accesa re]eaua social`, pe unele segmente de vârst` procentul acestora dep`[ind 80%. Facebook va ramâne f`r` \ndoial` platforma favorit` pentru majoritatea brandurilor de a interac]iona cu fanii, \ns` reducerea drastic` a reachului organic combinat` cu cre[terea utiliz`rii Facebook de pe dispozitive mobile va determina o nou` direc]ie de abordare: aplica]iile mobile.

Aceasta va fi sus]inut` de penetrarea accentuat` a smartphone din ultimii ani, va continua [i \n 2015, fiind primul an \n care va dep`[i pragul de 50%. Nu \n ultimul rând apetitul românilor pentru aplica]ii este [i el \n cre[tere, segmentul aplica]iilor utile fiind cel mai popular \n cazul utilizatorilor de iOS, urmat de jocuri, \n timp ce utilizatorii de Android prefer` jocurile [i apoi aplica]iile utile.

Page 44: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

MOBILe

44

T

Mobile-first devine o prioritateGabriel SoraMobile Marketing expert

Traficul de internet generat de pe terminale mobile va cre[te cu o treime \n anul 2015. |n acest moment \n Romania cel pu]in 20%, \n unele cazuri chiar 40% din traficul de internet este generat de telefoanele mobile [i tablete, iar \n anul 2015 va \nregistra o cre[tere de cel pu]in 30%.

Astfel importan]a ecosistemului mobil cre[te \n oricare aspect al mediului de afaceri, anul acesta reprezentând un punct de cotitur` pentru o prezen]` consistent` a brandurilor pe terminale mobile sub oricare dintre forme; aplica]iile mobile [i paginile de internet adaptate pentru terminalele mobile vor reprezenta principala direc]ie dar nu trebuie s` uit`m sau s` ingnor`m de re]elele sociale sau noile venite dispozitive purtabile. Oamenii folosesc ast`zi terminalele mobile pe durata \ntregii zile \n contexte din cele mai diferite, ceea ce permite brandurilor s` interac]ioneze cu clien]ii \n diferitele faze ale unei zile [i care \i va obliga totodat` s` regândeasc` strategiile de pia]` din aceast` perspectiv`.

Cum telefoanele inteligente [i tabletele evolueaz`, linia sub]ire care separ` online-ul, print-ul, TV [i mobile-ul acum \ncepe s` se estompeze. Campaniile [i promo]iile mai mult ca niciodat` trebuie s` fie prezente acolo unde consumatorii sunt [i \[i doresc s` fie, iar “mobil” nu mai reprezint` \nc` un canal de comunicare este o stare de spirit.

Page 45: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

MOBILe

45

C

Mediul mobile ca generator de lead-uriIoana BarbuDigital Marketing Manager, WeBuzz

Campaniile integrate, dar online centered [i obligatoriu cu o component` mobile bine pus` la punct, sunt probabil direc]ia cu mai mare poten]ial de a aduce rezultate pozitive \n 2015: pentru engagement, awareness sau generare de leaduri. Traficul re]elelor sociale vine, azi, \n propor]ie de aproape jum`tate din mobile, \n linii mari.

A[a c` de ceea ce se \ntâmpl` \n telefoanele [i tabletele oamenilor depinde soarta campaniilor online. Iar din punct de vedere al con]inutului, cred c` dincolo de splitul video/photo/text, c`ruia fiecare brand trebuie s` \i g`seasc` ponderile potrivite, cel mai important este s` \ncepem (sau s` continu`m) s` comunic`m mai mult despre valori, pasiuni [i despre emo]ii sincere - acestea sunt lucrurile care chiar pot face social media [i, prin extensie, lumea \n care comunic`m un loc mai bun.

Page 46: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

Perfomance

Page 47: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

PeRFORMAnCe

47

S

Automatizarea conduce comunicareaAndrei GeorgescuManaging Partner, White Image

Sunt dou` tendin]e mari care impacteaz` pia]a: una tehnologic` [i una uman`.

Tehnologic: Customer centricity, Omni channel, sunt cuvintele care dau trendul pe pia]a de marketing. Sunt concepte care implic` foarte mult` tehnologie. Conectarea tuturor pieselor puzzle-ului este \ns` ceea ce va influen]a performan]ele organiza]iilor. Managementul campaniilor concentreaz` \ntr-un singur loc nu doar mesajele de marketing, ci [i cele de sales, service, comunic`ri legale etc.

Automatiz`rile sunt cele care conduc comunicarea, \nlocuind vechiul calendar de marketing. Interac]iunile clien]ilor cu brandul, \n offline sau online sunt cele care vor genera mesaje one to one, asta \n detrimentul comunic`rii clasice, bazat` pe planificare.

Algoritmi predictivi \ncep s` capteze aten]ia marketerilor [i \[i vor face sim]it` prezen]a \n anii urm`tori pentru optimizarea conversiilor.

Uman: Marketerii trebuie s` asimileze noi cuno[tiin]e legate de integrarea datelor, automatiz`ri, predic]ii [i \n]elegerea clien]ilor \n context.

Page 48: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

PeRFORMAnCe

48

P

Momentul zero pentru solu]ii inteligenteCosmin n`stas`Digital Performance Director, iLeo

Pentru 2015 vom asista la dou` tendin]e subsumate conceptului de Performance Marketing. Una cu specific uman [i cea de-a doua cu specific tehnologic.

1. Schimbarea modului de gândire [i ac]iune a marketerilor/ agen]iilor spre “performance”. Atunci când ai la dispozi]ie un \ntreg sistem de tool-uri pentru m`surarea direct` a rezultatelor campaniilor [i pentru rela]ionarea investi]iei cu profitul, devine imposibil` gândirea “one shot”. 2015 va \nsemna transformarea omului de marketing sau advertising \n omul de marketing-tehnologie-data-business-advertising.

2. Din perspectiva tehnologiei, programmatic buying-ul va reprezenta o alt` schimbare major` care va afecta to]i juc`torii din pia]` (client, publisher, agen]ie). Iar integrarea acestui tip de tehnologie va fi doar momentul zero al dezvolt`rii unei pie]e de solu]ii inteligente de online media.

Page 49: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

PeRFORMAnCe

49

K

noi job-uri \n agen]ii [i companiiCristian IgnatPay Per Click Marketing Manager, 2Parale

KPI [i Performance marketing sunt cuvintele anului 2015. Companiile din România, indiferent de m`rimea lor, au ajuns la o maturitate [i au \nv`]at s` cear` rezultate de la agen]ii. Acest lucru va duce la cre[terea concuren]ei dar [i la focusarea mare a agen]iilor pe rezultatele clien]ilor. Va ap`rea pozi]ia de specialist \n performance iar num`rul companiilor specializate va cre[te.

Bugetele vor fi mai mari din iner]ie pe canale precum Google AdWords [i Facebook dar vom avea o cre[tere spectaculoas` pe YouTube [i marketing afiliat.

Agen]iile vor folosi tool-uri de automatizare, fie platforme de tipul Acquisio sau Marin Software, fie solu]ii dezvoltate intern.

Page 50: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

PeRFORMAnCe

50

N

Planificare bun` a riscurilor si succeselorIonu] MunteanuTrainer & Managing Partner, WebDigital

Ne a[tept`m de la 2015 s` vedem o adop]ie mai mare [i o \n]elegere mai bun` a uneltelor [i mecanismelor de m`surare [i analiz`. 2015 va fi “majoratul” pentru marketigul online, \n special pentru solu]iile care vizeaz` marketingul centrat pe performan]`.

Clien]ii au trecut de “adolescen]`”, când doar \ncercau diverse solu]ii oferite de Google [i Facebook, la solict`ri foarte specifice c`tre agen]ii specializate.

Solicit`rile mature vor avea o pondere mai mare pentru clien]ii care pornesc campanii \n 2015. Ace[tia vor \n]elege [i vor accepta limitele impuse de ecosistem, astfel vor trata cu maturitate faptul c` rezultatele sunt impredictibile.

Vor planifica pentru “bine”, dar [i pentru “rau” [i vor avea planuri de rezerv`. |n 2015 cu to]ii ne vom asuma mai mult r`spunderea [i vom planifica mai bine riscurile [i succesul afacerilor \n care ne afl`m.

Din punct de vedere al solu]iilor, vom recomanda \n continuare Google Tag Manager, Dynamic Remarketing, solu]ia nativ` de la Google. |nc` din 2014 am observat o cre[tere a interesului pentru Video advertising pe Youtube [i Facebook, interes care credem c` se va amplifica \n 2015.

Page 51: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

PeRFORMAnCe

51

T

Un customer experience mai bunMarius L`z`rescuGeneral Manager, Today’s

Tendin]ele \n Performance Marketing pentru 2015 le v`d concentrându-se \n dou` planuri:

|n primul rând, \n zona de conversion rate optimization, focusul va fi din ce \n ce mai mult spre un customer experience mai bun - magazinele online vor dori s` fac` mai atractiv`, mai u[oar` [i valoroas` interac]iunea cu clien]ii, pentru a \ncuraja cump`r`turile repetate .

Ele vor transforma experien]a de shopping \ntr-una placut`, indiferent de dispozitivul folosit iar Client Lifetime Value va fi un indicator urm`rit din ce \n ce mai mult.

|n al doilea rând, \n ceea ce prive[te campaniile de performance, pe lâng` folosirea din ce \n ce mai accentuat` a Youtube-ului, “noul tv”, tendin]a va fi de personalizare a comunic`rii \n mod semi automat.

Astfel, campaniile de retargeting vor avea o abordare dinamic`, multi canal, fiind construite ca o m`nu[` pe interesele utilizatorului iar campaniile de retargeting secven]ial, ce ]in cont de indicatori des intalni]i \n DirectMarketing: Recency, Frequency [i Value, vor fi mai des folosite.

Page 52: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

PeRFORMAnCe

52

D

Optimizarea conversiilor e must-haveValentin RaduCeO, Marketizator

Devine clar ca lumina zilei c`, pentru a face marketing de performan]`, marketerii \[i mut` aten]ia de pe trafic pe conversie, pentru c` este nevoie de amândou`. Astfel, optimizarea ratei de conversie va trece de la zona de nice2have la zona de must-have, odat` ce aceasta este \n direct` leg`tur` cu obiectivele de marketing, ce servesc, la rândul lor obiectivele de business.

“Conversion rate optimization” este un termen din ce \n ce mai c`utat, volumul de c`ut`ri pe Google crescând cu 300% doar \n ultimul an. Sunt mari [anse ca, \n aceast` perioad`, optimizarea ratei de conversie (CRO) s` fie ceea ce era optimizarea pentru motoarele de c`utare (SEO) \n 2005-2006.

Optimizarea ratei de conversie este un ansamblu de procese [i activit`]i, ce ]in [i de serviciile post-vânzare, rela]ia cu clien]ii [i pozi]ionarea companiei \n ochii consumatorilor.

Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

Page 53: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

Video

Page 54: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

VIDeO

54

D

Cre[terea ofertei TV alternativeC`t`lin ClementeDirector Comercial, SeenOW

Deficitul de aten]ie cu care ne confrunt` marele Internet va duce cu siguran]` la modele foarte disruptive care nu pot ignora con]inutul video. Acesta are poten]ialul cel mai mare de a capta aten]ia cu condi]ia s` fie cât mai original [i mai premium.

Comportamentele de consum sunt \n schimbare. Telefoanele \mpreun` cu PC-urile sunt mai mult asociate unui comportament de tip comunicare/informare/c`utare, pe când tabletele \mpreun` cu SmartTV-urile ofer` suport pentru entertainment [i relaxare. Cunoscând asta nu ne mai surprinde faptul c` pe telefoanele inteligente [i PC-uri predomin` consumul de programe Live [i \n special de [tiri, iar pe tablete [i SmartTV-uri consumul de filme [i emisiuni \nregistrate.

Utilizatorii n`scu]i \n era Internet se \ndep`rteaz` tot mai mult de TV-ul tradi]ional [i vor fi a[a numi]ii “cord-cutter”, cei pe care \i vedem deja \n ]`rile \n care Netflix sau Hulu s-au consolidat. Ca urmare, \n mod natural tot mai multe companii \[i vor muta bugetele din TV-ul tradi]ional, fie c` vorbim despre reclame fie c` vorbim de produc]ia specific` de televiziune, c`tre mediul digital alimentând apetitul pentru con]inut cât mai original [i specific al noii genera]ii.

Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

Page 55: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

VIDeO

55

S

Inspira]ie prin storytellingDoina CostacheHead of Branding, Google Romånia

Storytelling este cuvântul de ordine pentru video \n 2015.

Vom vedea tot mai multe campanii cu con]inut video creat special pentru digital. Oamenii de marketing \[i dau seama c` nu se mai pot prezenta \n online cu acelea[i spoturi de pe TV: \n online utilizatorii caut` inspira]ie, ei vor utilitate, vor s` \nve]e lucruri noi sau pur [i simplu caut` amuzament care s` \i scoat` din rutina zilnic` iar spoturile TV sunt departe de ceea ce \[i doresc userii online.

Principala provocare a oamenilor de marketing va fi s` formuleze corespunz`tor aceast` cerin]` \n briefurile c`tre agen]iile de crea]ie iar acestea, la rândul lor, s` se adapteze rapid [i s` execute con]inut f`r` s` fie constrân[i de durata spotului sau de dispozitivul de rulare. Cu cât mai autentic` povestea, cu atât mai iubit va fi brandul.

Page 56: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

VIDeO

56

A

Facebook, un aliat puternic pentru videoMihai }`ranuVideoblogger, Zmenta.ro

Anul acesta, a[ paria pe product placement-ul \n clipuri care nu au nicio relevan]` cu produsul, dar care sunt f`cute \n a[a fel \ncât s` agite pu]in publicul (s`-i transmit` fie o emo]ie, fie o por]ie bun` de râs) [i s` devin` virale, f`r` s` fie uploadate pe conturile oficiale ale brand-urilor. Ar trebuie luate \n calcul [i vine-urile de 6-15 sec, ar trebuie luate \n calcul [i clipurile pe Facebook, ar trebui luat` \n calcul [i asocierea de imagine cu oameni influen]i pe partea de content video.

Ca vlogger pe YouTube, pot spune c` sunt surprins [i de puterea clipurilor de pe Facebook, v` zic asta c` tocmai am avut prima campanie cu un video pe Facebook. S-a l`sat cu peste 500.000 de vizualiz`ri.

Page 57: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

VIDeO

57

A

Mai mult video pe terminalele mobileSergiu Biri[CeO, Zonga

Anul acesta, \n ce prive[te con]inutul video online, cred c` vor exista trei tendin]e majore, care vor influen]a pozitiv pia]a local`:

Cre[terea accelerat` a consumului de video pe mobil. |n 2015 o parte tot mai mare din timpul petrecut online de c`tre consumatorii români se \ndreapt` \nspre consumul de con]inut de pe device-uri mobile, iar con]inutul video are deja un loc frunta[ \n preferin]ele utilizatorilor.

Vitezele tot mai rapide de internet mobil fac con]inutul video mai u[or de consumat, iar direc]ia dat` de marii playeri globali, exemplul principal fiind Facebook, care acum permite autoplay la video-uri \n Newsfeed, arat` faptul c` a venit momentul pentru cre[tere semnificativ` \n zona de mobile video.

Particularitatea consumului \n acest mediu este c` utilizatorii nu au aceea[i r`bdare pe care o au pe desktop. Provocarea semnificativ` pe care o vor avea oamenii de marketing \n acest sens va fi aceea de adaptare a campaniilor pentru un mediu care nu le permite “luxul” de a rula un spot de 15-30 de secunde.

Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

Page 58: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

Blogging

Page 59: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

BLOGGInG

59

D

Campanii ni[ate \n bloggingCristi DorombachBlogger, Piticu.ro

Dac` pân` acum marketerii s-au jucat cu tot felul de ustensile, re]ele sociale: Facebook, bloguri [i reclame AdSense, acum vor [ti care sunt re]etele de succes pe care s` le aplice \n continuare. Drept urmare, ar trebui s` vedem campanii de marketing ni[ate, campanii de endorsement \n grupuri restrânse care s` urm`reasc` ni[te criterii foarte bine definite.

M` a[tept ca pe bloguri s` avem campanii de marketing unde bloggerul este principalul element de vânzare. Vor fi mai multe campanii pe bloguri, pentru c` ele aduc fidelizarea clien]ilor \n detrimentul re]elelor sociale unde sunt ni[te campanii punctuale [i efemere. Pe de alt` parte se vor maturiza [i blogurile, [i vor ap`rea noi bloguri de ni[` care s` vin` \n \ntâmpinarea unor campanii de marketing pentru un public premium.

Page 60: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

BLOGGInG

60

V

Anul videoblogging-ului \n blogosfer`Cristina BazavanJurnalist [i Blogger, Bazavan.ro

Video blogging-ul va cre[te tot mai mult [i \n România, blogurile ar trebui s` aib` aplica]ii pentru mobil, campaniile s` fie din ce \n ce mai mult bazate pe vizual (ca [i articolele bloggerilor care cred c` vor \ncepe s` con]in` tot mai multe fotografii).

Exist` un trend interna]ional care sper s` ajung` curând [i la noi - Stay positive or Stay silent. |n România se construie[te mult pe opinie negativ`, ni se pare c` le [tim pe toate [i c` putem s` ne d`m cu p`rerea despre orice, dar \n esen]` nimeni, \n via]` sau pe un blog, nu are cum s` construiasc` la nesfâr[it pe negativ.

{i probabil cea mai important` tendin]`, din perspectiva eficien]ei ei: integrarea mesajului pe mai multe platforme. {i bloggerii [i marketerii vor lucra mai mult [i mai atent pentru a declina acela[i mesaj pe blog, Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat.

Page 61: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

BLOGGInG

61

A

Focus pe con]inut, targetare [i mobilitateDan DragomirBlogger& Consultant Online

Anul acesta, cred c` vom vedea tot mai mult focus c`tre marketingul bazat pe con]inut de calitate. Fie c` vorbim de articole pe bloguri, fotografii, con]inut video, se va pune accent pe calitate. Trebuie create pove[ti, experien]e care s` fie \mp`rt`[ite. De asemenea, consider c` targetarea va fi folosit` tot mai mult, pentru ca mesajul s` ajung` la audien]ele interesate de el. |n al treilea rând, smartphone-ul devine principalul device, mai puternic decât televizorul, mai puternic decât calculatorul. Cred c` mesajele vor fi adresate tot mai mult mediului mobil, prin cei care sunt preg`ti]i pentru mobilitate. Sunt convins c` este un an de maturizare a pie]ei, am dep`[it faza de experiment [i se vor face campanii interesante.

Page 62: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

BLOGGInG

62

C

Influenceri vs Bloggeri specializa]iRadu DumitruBlogger, nWRadu.ro

Cred c` 2015 va fi anul când vom vedea o modificare subtil`, dar important`: mutarea aten]iei spre ceea ce numim “influenceri”, uneori \n detrimentul unor site-uri specializate pe ni[e clare, ponderea general` urmând s` se schimbe.

Timpul nostru este limitat [i tot mai fragmentat \ntre diverse site-uri [i platforme sociale, iar adop]ia tot mai mare a smartphone-urilor arat` c` informa]ia se consum` \n timp real, a[a c` aten]ia oamenilor de marketing trebuie concentrat` spre acele bloguri ce adun` mul]i oameni [i le aduc nout`]i [i opinii cât mai rapid posibil [i prin diverse canale pe care bloggerii respectivi le au deja formate.

Page 63: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

BLOGGInG

63

T

Mai pu]ine campanii memorabileVali PetcuBlogger, Zoso.ro

Tendin]a care va influen]a pia]a local` \n mod decisiv este “cum s` ne asum`m cât mai pu]ine riscuri”. Nu este o tendin]` nou`, dar este una dominant`. Toate brandurile [i to]i oamenii de marketing vor fi extrem de pruden]i, vor merge doar pe c`i b`t`torite, \[i vor asuma cât mai pu]ine campanii, totul de teama unui e[ec. Vor fi pu]ine campanii memorabile, pentru c` pu]ini oameni de marketing vor vrea s` câ[tige Internetul cu riscul propriei pieli.

Sper ca, la un moment dat, cineva s` se trezeasc` [i s` se \ntrebe: dar toate pove[tile [i toate reclamele astea pe care noi le producem [i le r`spândim pe tot internetul, oare le p`str`m undeva? Oare toate reclamele noastre din ultimul an sunt ([i) pe contul nostru de YouTube? Oare toate vizualurile mi[to pe care le-am produs sunt [i pe pagina noastr` de Facebook? Oare sunt [i pe site-ul nostru?

Page 64: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

BLOGGInG

64

A

Apari]ia content-ului consumat rapidVictor kapraConsulant online

A[ dori ca aceste dou` predic]ii s` devin` realitate \n marketingul/comunicarea din 2015, dar s-ar prea putea s` se dovedeasc` wishful thinking.

Prima predic]ie: vor fi din ce \n ce mai mul]i cei care vor \n]elege eficien]a [i impactul Snackable Content \n promovarea serviciilor [i a vânz`rilor prin intermediul blogurilor.

Vorbim de acel con]inut concis, u[or de digerat de c`tre receptor (public), memorabil, atractiv [i cu poten]ial mare de a fi redistribuit intens (viralizare).

A doua predic]ie: con[]ientizarea importan]ei Vizualului (foto, video, infografice), vizual livrat \nc` de c`tre multe companii/agen]ii \n forme neglijente [i amatoristice – cas` nu mai amintim de cazurile când lipse[te cu totul din comunicare.

Page 65: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

Tools

Page 66: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

TOOLS

66

P

Anul tool-urilor de monitorizare [i analiz`Alex Ciuc`Managing Partner, Superior Media

Pia]a \ntreag` este orientat` spre rezultate, a[a c` e nevoie de cifre [i statistici. De asemenea, o bun` parte din brandurile prezente \n Social Media fac Customer Service, deci pentru ele e foarte important s` identifice rapid toate men]iunile [i s` poat` r`spunde.

Nu \n ultimul rând, am observat un curent back to basics când vine vorba de tool-urile folosite de clien]i. Cele “glossy” sunt \nlocuite de clasicele Google Analytics sau Facebook Insights.

Page 67: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

TOOLS

67

O

Instrumente pentru optimizareAlin VladDirector of Online Sales, Heimdal Security

Observ \n continuare un accent puternic pus de marketeri pe g`sirea unor canale noi de promovare [i achizi]ie. Iar optimizarea canalelor existente este neglijat` de cele mai multe ori. De obicei, prin mici modific`ri pe site sau o simpl` schimbare de abordare \n textul, culoarea [i/sau pozi]ionarea Call-To-Action-ului, ratele de conversie pot cre[te semnificativ.

Ca marketer, este esen]ial s` capitalizezi aceste “Low Hanging Fruits”. Unul dintre tool-urile pe care le folosesc pentru a câ[tiga insight-uri despre cum utilizatorii interac]ioneaz` cu site-ul meu este Hotjar. Cred c` mul]i dintre voi au auzit de CrazyEgg, Qualaroo sau SurveyMonkey. Aceast` unealt` e o alternativ` mult mai ieftin` [i util`.

Page 68: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

TOOLS

68

D

Instrumente de implementare [i analiz`Andrei CismaruSocial Media Manager, Bitdefender

De[i nu cred c` sunt definitorii sau c` vor revolu]iona anul 2015, tool-urile care fac via]a [i munca mai u[oar` oamenilor de marketing sunt tool-urile care permit atât crearea [i implementarea facil` a campaniilor, cât [i analiza [i interpretarea rezultatelor campaniilor, dar [i \n interpretarea comportamentelor utilizatorilor.

Pornind de la cele expuse anterior, consider c` Power Editor [i Simply Measured vor fi \n continuare dou` tool-uri f`r` de care marketerii din zona de social nu se vor descurca. “

Page 69: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

TOOLS

69

D

Instrumente de organizare personal`C`lin Biri[Online Digital Director, Loopaa Marcom

De[i tehnologia avanseaz`, re]elele sociale apar [i dispar, tehnologiile de advertising se transform`, sunt unele lucruri care nu se vor schimba. Oamenii de marketing buni \n]eleg \ntâi principiile de business [i management care stau la baza muncii lor. Astfel, daca ar fi s` recomand un tool util oric`rui specialist de marketing, pe care \l folosesc zilnic, atunci i-a[ \ncuraja s`-[i instaleze Evernote pe PC/Mac, smartphone sau tablet`.

Evernote este o aplica]ie de baz` \n care po]i lua noti]e oriunde [i oricând, de pe orice device. Noti]ele le po]i organiza pe Notebooks (categorii), Tags (cuvinte cheie), Atlas (ora[e \n care ai fost când ai luat noti]ele) sau po]i face shortcuts. De asemenea, la fiecare noti]` po]i ata[a fi[iere audio, imagini, videouri sau capturi de ecran. |nregistrarile audio [i video se pot face foarte u[or [i din aplica]iile de mobil.

Alte functionalit`]i interesante ale aplicatiei (unele fiind disponibile doar pentru versiunea pl`tit`): remidere pentru noti]e, presentation mode, team collaboration, annotations, work chat, web clipper, business card scanner etc.

Recomand cu c`ldur` aplica]ia at`t \n scop de business cât [i pentru organizarea noti]elor personale. Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

Page 70: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

TOOLS

70

A

Instrumente pentru campanii mai bune Cosmin DarabanGeneral Manager, SilkWeb

Anul acesta, m`surarea ac]iunilor de marketing [i performan]a acestora va fi pe primul plan pentru majoritatea oamenilor de marketing. Google Analytics este cea mai cunoscut` aplica]ie de m`surare a rezultatelor campaniilor de marketing, fiind oferit` de Google cu acces gratuit, este utilizat` de majoritatea companiilor din lume [i din România.

Pentru m`surarea [i \mbun`]atirea campaniilor de marketing organic SEO, Social Media [i Content Marketing, noi am dezvoltat MintMetrics unde afi[`m rezultate simplu de interpretat pentru utilizatori.

Cu ajutorul GeoRanker oamenii de marketing pot analiza pozi]ia cuvintelor cheie \n Google la nivel de ora[ [i ]ar`. Este un lucru extrem de important pentru cei cu afaceri mari, na]ionale sau globale.

Cre[terea conversiei unui site, optimizarea lui prin A/B testing, personalizarea experien]ei utilizatorilor [i colectarea de informa]ii din partea acestora prin chestionare se poate face cu ajutorul aplica]iei Marketizator.

Comunicarea prin email marketing, momentan aduce cel mai mare num`r de vânz`ri \n toate ni[ele. Cei care \[i doresc performan]` \n cre[terea listelor de email-uri folosesc Padiact, iar trimiterea se face \n majoritatea cazurilor cu MailChimp. Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

Page 71: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

TOOLS

71

A

Instrumente pentru localizareDrago[ SmeuPerformance Manager, kubis Interactive

Anul 2015 va fi anul standardiz`rii conceptului de performance atât pentru clien]i mari, multina]ionale, cât [i pentru clien]i mici, e-commerce-uri [i startup-uri. Clien]ii mari vor avea mai multe cereri de performance [i vor avea KPI-uri stricte ce ]in de partea de awareness.

Pentru clien]ii mici, care pân` acum erau \ndrept`]i]i strict pe latura de performance vor \n]elege c` f`r` un buget investit de awareness nu pot avea o cre[tere sustenabil`. A[adar, pentru 2015 focusul va fi pe rapoartele privind sursele de trafic din Google Analytics, tool-uri de monitorizare a concuren]ei precum Similar Web [i tool-uri ce ]in de local SEO, pentru localizarea/regionalizarea brandului precum Google My Business.

Contul de Google+, loca]iile \n Google Maps [i videoclipuri \n Youtube [i Facebook vor fi obligatorii \n 2015 pentru orice brand din online care vrea s` existe [i \n 2016.

Page 72: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

TOOLS

72

D

Instrumente pentru platforme socialeIulian P`durariuManaging Partner, The Marks

Dup` p`rerea mea, \nainte de orice cred c` marketingul anului 2015 ar trebui s` se concentreze pe a transforma orice site clasic de prezentare \ntr-o destina]ie social`. Sigur c` platformele deja clasice de Social Media (FB, twitter, instagram) \[i vor continua evolu]ia pozitiv` \n ce prive[te conectarea [i distribuirea de content \ntre membri, \ns` importan]a comunit`]ilor construite \n jurul unor interese specifice va cre[te, definind conceptul de “destina]ie social`”.

Sfâr[itul anului 2013 a \nsemnat cel mai important update f`cut de Google din 2001 \ncoace prin cre[terea importan]ei “conversa]iei” \n defavoarea clasicelor cuvinte cheie. 2014 a fost un an al nedumeririlor pentru unii marketeri, sau poate al descoperirii avantajelor acestui algoritm pentru al]ii. Brusc, puterea comunit`]ilor cap`t` nu doar o nou` valoare, dar necesit` [i noi unelte pentru a fi gestionate \ntr-un mod cât se poate de eficient.

Conversa]iile \n mediul online nu reprezint` nicio noutate, practic ele reprezint` esen]a mediului online. Noutatea pentru marketerii anului 2015 const` \n a fi capabili s` capteze, s` identifice indicii de influen]` social` ai celor implica]i \n acele conversa]ii [i eventual \n a stimula implicarea celor mai influente persoane din conversa]ii \n favoarea [i \n ap`rarea valorilor entit`]ii pe care o gestioneaz` (brand, companie, organiza]ie [amd). Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

Page 73: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

TOOLS

73

E

Instrumente pentru customer careMarian Hurduca[Manager, necktie Agency

Eu \ncerc de mai bine de jum`tate de an s` identific un Software as a Service care s` ne satisfac` nou` nevoile \n agen]ie, care s` ne explice mai bine comportamentul consumatorului final, [i care s` ne ajute s`-l \ndrum`m corect pe client c`tre drumul pe care s`-l aleag` când vine vorba investi]ii \n imaginea brandului s`u.

Am purtat nenum`rate discu]ii cu oamenii de leg`tur` ai dezvoltatorilor de tool-uri, am testat produsele lor [i pân` acum singurul care aproape se \ncadraz` \n parametri no[tri e UberVU, dar pe care l-am mai ajusta pu]in. Totu[i, exist` un tool foarte bun când vine vorba de monitorizare online, [i el este Mention. Monitorizeaz` [i raporteaz` \n timp real atât social media cât [i ce este \n afara ei. Dac` e ceva care va atrage aten]ia marketerilor pe pia]a local` \n 2015, acesta va fi componenta de customer care. Sunt convins c` social media va diminua treptat, dar repede, importan]a call center-urilor, iar \n aceste condi]ii ar fi bine s` fii vigilent [i rapid atunci când clien]ii finali au o problem` [i s` le-o rezolvi \n timp util, ca s` fii tu cel care controleaz` conversa]ia [i s` n-o la[i s` degenereze \n situa]ie de criz`.

Per total, sunt convins c` marketerii ar trebui s` evalueze nevoile pe care le au ei [i clien]ii lor [i, ca sugestie, s` aleag` acel tool care le poate explica cel mai bine comportamentul consumatorului final. Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

Page 74: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

TOOLS

74

M

Instrumente de monitorizare [i analiz`Marius SescuOnline Marketing Specialist, advertica

Majoritatea marketerilor vor \n]elege c` social media marketingul nu poate s` fie singura metod` prin care se promoveaz` online (dac` credeau asta), fiind o component` care trebuie sincronizat` cu celelalte medii de comunicare pentru a ob]ine rezultate palpabile. |n plus, a disp`rut mirajul c` social media poate fi folosit` gratuit pentru a te promova. Aplica]ii care ar trebui s` fie prezente \n arsenalul fiec`rui marketer:

• Google Analytics - toate ac]iunile legate de promovarea unui site sau derularea de campanii online ar trebui s` plece de aici, de la analiza traficului de pe site.

• Buffer pentru a distribui articole interesante simultan pe mai multe re]ele sociale.

• Hootsuite pentru a monitoriza mai u[or activitatea [i discu]iile din re]elele sociale

• Sumall. Gândi]i-v` la Google Analytics, dar nu pentru site-ul propriu, ci pentru conturile din re]elele sociale.

• Infogr.am pentru a crea mai u[or infografice, care \n continuare sunt foarte apreciate \n re]elele sociale [i genereaz` trafic.

Cite[te textul complet pe http://www.2015.digitalforum.ro/opinii.php.

Page 75: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

TOOLS

75

A

Instrumente pentru smart retargetingOvidiu B`lc`cianSocial Media Manager, The Pharmacy

Anul 2015 este un an al testelor dup` p`rerea mea. Va trebui s` \nv`]`m s` valoric`m traficul din dispozitivele mobile, iar pariul meu ar fi pentru ”smart retargeting”. Asta \nseamn` c` va trebui s` ne folosim de tool-uri precum AdRoll, Whishpond sau de variantele clasice de re-targeting, neap`rat combinate cu separarea campaniilor \ntre mobile [i desktop, cu mesaje mai personale, mai ”intime” [i mai creative. Este momentul s` evolu`m de la ”ai uitat un produs \n co[”.

Tot pe aceast` idee, optimizarea conversiilor [i A/B testing-ul vor deveni obligatorii, iar tool-uri precum Pleisty, Optimizely sau Marketizator nu vor trebui s` lipseasc` din ”arsenalul” marketerilor.

Page 76: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

TOOLS

76

O

Instrumente de cercetare a publiculuiRadu AcsiniaSocial Media Specialist, Samsung

Odat` cu extinderea [i crearea Ecosistemelor de Social Media conversa]iile online se vor polariza \n diverse platforme \n func]ie de interese, format sau vârst`, iar tool-urile care reu[esc s` uneasc` discu]ia din jurului unui subiect \ntr-un loc engaging [i user friendly vor fi esen]iale. Zelist [i RebelMouse sunt ambele op]iuni excelente.

Rezultatele m`surabile vor fi mai cerute, iar tool-urile care urm`resc \ntreg customer journey –ului online [i chiar off-line vor fi foarte c`utate. Posibilit`]ile sunt multe [i depind doar de nevoile [i bugetul fiec`ruia. Exemple ar fi: Omniture, Oracle, SalesForce chiar Analytics [i Insights, toate pot oferi informa]iile de care ave]i nevoie

Page 77: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala

TOOLS

77

S

Instrumente pentru bannere webRobert kataiVisual Marketer, Bannersnack

Scopul oamenilor de marketing e s` \nve]e din trecut, s` ac]ioneze \n prezent [i s` gândesc` pentru viitor. Iar conceptul pe care ar trebui s`-l \mbr`]i[eze tot mai mult \n 2015 este content marketing. Munca lor ar trebui s` se bazeze pe crearea unui con]inut (content) relevant [i consistent pentru a atrage (marketing) [i a dobândi o audien]` (target) care la rândul ei se va converti \n clien]i (results).

A[a c` marketingul lor ar trebui s` se bazeze pe volum, performan]` [i target [i toate astea pe o singur` platform` pentru a câ[tiga timp [i a fi cât mai eficient.

De aceea recomandarea mea merge pe aplica]ia Bannersnack – un one-stop-shop banner advertising. Cu o acoperire de 99% on the web (Facebook [i Google Display Network) pe o singur` platform` marketerul/advertiserul poate s` creeze vizualuri, poate s` fac` A/B testing, s` lanseze campanii display advertising [i s` m`soare rezultatele cu un singur tracking code.

Page 78: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala
Page 79: 2015 E-ghid de supravietuire virtuala