36254891-Standardul-Bauturilor-Racoritoare

8
STANDARDUL BAUTURILOR RACORITOARE ANASEN Page 1 STANDARDUL BAUTURILOR RACORITOARE 1.1 Obiect si domeniu de aplicare Prezentul standard se refera la bauturile racoritoare pasteurizate sau nepasteurizate, care se pun in consum imbuteliate sau la pahar. Standardul nu se refera la bauturile racoritoare care se desfac sub forma de pulbere si nu contine prescriptii referitoare la parametrii microbiologici si la continutul de arsen, metale grele, conservanti, indulcitori de sinteza, coloranti de sinteza si pesticide, care fac obiectul reglementarilor sanitare in vigoare. 1.2 Definitie Prin bauturi racoritoare Sa inteleg produsele fabricate din concentrate aromate, sucuri sau sucuri concentrate de fructe si/sau de legume, siropuri de fructe si/sau de plante aromatice, substante aromatizante (naturale sau de sintezar, impreuna cu apa potabila sau apa minerala de masa, indulcitori (zahar, glucoza, zaharina etc.), acizi alimentari, vitamine, coloranti alimentari (naturali sau de sinteza), cu sau fara adaos de dioxid de carbon. Nu se considera bauturi racoritoare, in sensul prezentului standard, nectarurile,buturile fermentate si cocteilurile de fructe si/sau de legume.

Transcript of 36254891-Standardul-Bauturilor-Racoritoare

  • STANDARDUL BAUTURILOR RACORITOARE

    ANASEN Page 1

    STANDARDUL

    BAUTURILOR RACORITOARE

    1.1 Obiect si domeniu de aplicare

    Prezentul standard se refera la bauturile racoritoare pasteurizate sau nepasteurizate, care se pun in consum imbuteliate sau la pahar. Standardul nu se refera la bauturile racoritoare care se desfac sub forma de pulbere si nu contine prescriptii referitoare la parametrii microbiologici si la continutul de arsen, metale grele, conservanti, indulcitori de sinteza, coloranti de sinteza si pesticide, care fac obiectul reglementarilor sanitare in vigoare.

    1.2 Definitie

    Prin bauturi racoritoare Sa inteleg produsele fabricate din concentrate aromate, sucuri sau sucuri concentrate de fructe si/sau de legume, siropuri de fructe si/sau de plante aromatice, substante aromatizante (naturale sau de sintezar, impreuna cu apa potabila sau apa minerala de masa, indulcitori (zahar, glucoza, zaharina etc.), acizi alimentari, vitamine, coloranti alimentari (naturali sau de sinteza), cu sau fara adaos de dioxid de carbon. Nu se considera bauturi racoritoare, in sensul prezentului standard, nectarurile,buturile fermentate si cocteilurile de fructe si/sau de legume.

  • STANDARDUL BAUTURILOR RACORITOARE

    ANASEN Page 2

    1.3 Clasificare

    1.3.1 Dupa continutul de dioxid de carbon, bauturile racritoare sa impart in: - bauturi racoritoare cu continut de dioxid de carbon (carbogazoase); - bauturi racoritoare fara dioxid de carbon (plate).

    1.3.2 Dupa natura materiilor prime folosite, bauturile racoritoare se impart in: - bauturi racoritoare pe baza de sucuri sau sucuri concentrate de fructe si/sau de legume; - bauturi racoritoare pe baza de siropuri de. fructe si/sau de plante aromatice (inclusiv bauturile racoritoare de tip cola); - bauturi racoritoare pe baza de aroma naturale (macerate sau uleiuri) si/sau de sinteza (aroma de migdale, de Iamaie, de rom etc.).

    NOT'A - Bauturile racoritoare pe "baza de concentrate tip cola se fabrica nepasteurizata, avand conservant, cele pe baza de sucuri sau sucuri concentrate de fructe si/sau de legume, precum si cele pe baza de siropuri de fructe si/sau de plante aromatice se fabrica pasteurizate (fara conservant) si nepasteurizate (cu conservant), iar cele pe baza de arome naturale si/sau de sinteza se fabrica nepasteurizate (cu conservant).

    1.3.3 Dupa natura indulcitorului folosit, bauturile ricoritoare se impart in: - bauturi racoritoare indulcite cu zahar sau cu zahar si glucoa (fructoza); - bauturi racoritoare indulcite cu indulcitori de sinteza sau cu cantitati reduse de zahar sau cu amestecul acestora (bauturi hipocalorice).

    1.3.4 Dupa natura apei folosite, bauturile racoritoare se impart in: - bauturi racoritoare preparate cu apa potabia; - bauturi racoritoare preparate cu apa minerala de mas.

    NOTA - In cadrul fiecarui tip de bauturi racoritoare pot fi fabricate diverse sortimente, cu respectarea conditiilor tehnice de calitate din prezentul standard

    1.4 Referinte

    SR 1754:1994 Produse de legume si fructe. Analiza senzoriala STAS 2567-87 Bauturi racoritoare. Metode de analiza STAS 3160/2-84 Verificarea calitatii loturilor de produse pe baza nivelului de calitate acceptabil (AOL).

    Procedee si tabele statistico-matematice pentru verificarea calitatii prin atribute STAS 5956-71 Produse de legume si fructe. Determinarea substantelor solubile (extractului sec solubil)

    prin metoda refractometrica

  • STANDARDUL BAUTURILOR RACORITOARE

    ANASEN Page 3

    2. CONDITII TEHNICE DE CALITATE SI METODE DE VERIFICARE

    2.1 Materii prime

    Materiile prime folosite la fabicarea bauturilor racoritoare trebuie sa corespunda specificatiior tehnice de produs si normelor sanitare in vigoare. Orice adaos de coloranti, conservanti sau alte substante in bauturile racoritoare se face respectand normele sanitare in vigoare.

    2.2 Proprietati organoleptlce

    Tabelul 1 Caracteristici Conditiile de admisibilitate Metode

    de analiza

    Caracteristicile ambalajului Ambalaj curat, marcat corespunzator SR 1754

    Aspect Lichid omogen, fie limpede, fie opalescent, fara sediment sau impuritati in suspensie, cu culoare specifca materiilor prime folosite

    Consistenta Fluida

    Miros Placut, aromat, caractenstic fructelor, legumelor, plantelor sau substantelor aromatizante folosite, fara mlros strain ( de fermentat, de mucegai etc )

    Gust PIacut, dulce sau dulce-acrisor, usor acidulat in cazul celor cu adaos de dioxid de carbon, caracteristic fructelor, legumelor, plantelor sau substantelor aromatizante foloslte, fara gust strain (acru, de fermentat, de mucegai etc )

    2.3 Ermeticitate

    In conditiile de verificare stabilite in STAS 2567, ambalajul nu trebuie sa prezinte pierderi de lichid sau de dioxid de carbon.

  • STANDARDUL BAUTURILOR RACORITOARE

    ANASEN Page 4

    2.4 Proprietati chimice

    2.4.1 Bauturi racoritoare indulcite cu zahar sau cu zahr i glucoza (fructoza)

    Caracteristici Tipuri de bauturi racoritoare

    Metode de analiza

    Pe baza de sucuri sau sucuri concentrate de fructe si/sau de legume

    Pe baza de siropuri de fructe si/sau de plante aromatice (inclusiv bauturile de tip cola)

    Pe baza de arome naturale si/sau de sinteza

    Conditii de admisibilitate

    Subst.uscata solubila,grade refractometrice,min

    8 STAS 5956

    Aciditatea totala exprimata in acid citric,g/l,min

    1 STAS 2567

  • STANDARDUL BAUTURILOR RACORITOARE

    ANASEN Page 5

    2.4.2 Bauturi racoritoare indulcite cu indulcitori de sinteza sau cu cantitati reduse de zahar sau cu amestecul acestora (bauturi hipocalorice)

    Tabelul 3

    Caracteristici Tipuri de bauturi racoritoare Metode de analiz Pe baza de sucuri sau

    sucuri concentrate de fructe si/sau de legume

    Pe baza de arome naturale si/sau de sintezaa

    Conditii de admisibilitate

    Substanta uscata solubila, grade refractometrice, max.

    5

    3

    STAS 5956

    Aciditate totala exprimat n acid citric, g/l, min.

    1

    STAS 2567

    3 REGULI PENTRU VERIFICAREA CALITATII

    3.1 Verificarea calitalii bauturilor racoritoare se face prin verificari de lot si verificari periodice.

    3.2 Verificari de lot

    3.2.1 Prin lot se intelege numarul de recipiente, butelii sau alte ambalaje da acelasi fel si aceeasi capacitate,care contin acelasi sortiment de buturi rcoritoare i care sunt supuse deodata la verificare.

    3.2.2 La fiecare lot se verifica: - ambalarea si marcarea; - proprietatile organoleptice; - proprietatile chimice,cu exceptia continutului de arsen, metale grele, benzoat. de sodiu, pesticide, coloranti si inlocuitori de sinteza.

    3.2.3 Verificarea ambalarii si marcarii se face prin control statistic prin atribute, conform STAS 3160/2. Elementele ptanului de verificare se stabilesc prin contract. Daca nu se prevede altfel, se recomanda urmatoarele elemente: nivel de verificare (Nv ) II, nivel de calitate acceptabil (AOL) egal cu 6,5%, esantionare dubla, grad de severitate normal.

    3.2.4 Verificarea proprietlitilor organoleptice si a proprietatilor chimice se face prin, controlstatistic prin atribute, conform STAS 3160/2, pe n lot acceptat ca urmare a verificarilor de la 3.2.3. Elememtele planului de verificare se stabilesc prin contract.Daca nu se prevede altfel,se recomanda urmatoarele elemente: nivel special, de verificare S-4, nivel de calitate acceptabil (AOL) egal cu 6,5%, el;antionare simpla, grad de severitate normal.

    3.3 Verificari periodice

    3.3.1 Verificarile periodice constau in verificarea continutului de arsen, metale grele, benzoat de sodiu, pesticide, indulcitori si coloranti de sinteza si a proprietatilor microbiologice, care se executa trimestrial sau ori de cate ori se considera necesar.

  • STANDARDUL BAUTURILOR RACORITOARE

    ANASEN Page 6

    3.3.2 Pentru verficarile periodice, esantionul se ia conform STAS 3160/2, dlntr-un lot acceptat pentru caractensticile de la 3.2.3 si 3.2.4 Elementele planului de verificare se stabilesc prin contract. Daca nu se prevede altfel, se recomanda urmatoarele elemente nivel special de venficare S-4, nivel de calitate acceptabil (AQL) egal cu 0,10%, esantionare simpla, grad de severitate normal.

    3.3.3 Toate ambalajele examinate trebuie sa corespunda conditiilor prevazute de reglementarile sanitare in vigoare in caz contrar, lotul se respinge si se iau masurile corespunzatoare pentru asigurarea calitatii produsului.

    3 3 4 Pe baza rezultatelor obtinute la verificarile periodice, producatorul garanteaza caracteristicile respective la fiecare lot livrat.

    4. AMBALARE, MARCARE, DEPOZITARE, TRANSPORT SI DOCUMENTE

    4.1 Ambalare

    4.1.1 Bauturile racoritoare se ambaleaza in: - ambalaje de desfacere (butelii de sticla, butelii tip PET, cutii tip tetrapak, cutii metalice) - ambalaje de transport (recipliente de material plastic sau metal, pentru bauturi racoritoare care se servesc la pahar)

    NOTA - Ambalajele de transport cu bauturi racoritoare se sigileaza.

    4.1.2 Se pot folosi si alte tipuri de ambalaje de desfacere sau de transport convenite intre partile contractante, cu respectarea normelor sanitare in vigoare.

    4.1.3 Abaterile admise la continutul ambalajelor cu bauturi racoritoare sunt: - 3% pentru un continut de pana la 500 ml, - 1,5% pent.u un continut de 500 ml 15000 ml, - 1 % pentru un continut de peste 15000 ml

    4.2 Marcare

    Ambalajele de desfacere si de transport trebuie sa fie marcate cu urmatoarele mentiuni - marca firmei si denumirea producatorulul, - denumirea produsului si tipul, - natura colorantului, indulcitorului, aromatizantului, acidifiantului si conservantului folosit (unde este cazul) si codul european al aditivului respectiv (unde este cazul), - contnutul net si abaterea admisa, - conditii de pastrare, - valoarea energetica, - "valabil pana la " sau data fabricatiei si termenul de valabilitate, -SR 10547

  • STANDARDUL BAUTURILOR RACORITOARE

    ANASEN Page 7

    NOTA - Bauturile racoritoare fabricate cu apa minerala trebuie sa fie marcate cu denumirea izvorului

    4.3 Depozitare

    Ambalajele cu bauturi racoritoare se depoziteaza in incaperi curate, la temperatura de max 20C, fierite de soare si de variatii bruste de temperatura

    4.4 Transport

    Ambalajele cu bauturi racoritoare se transporta in conditii care sa Ie asigure integritatea si sa mentina caracteristicile produsului

    4.5 Documente

    Flecare lot pentru livrare trebuie insotit de documentul de certificare a calitatii, intocmit conform dispozitiilor legale in vigoare.

    5. TERMEN DE VALABILITATE

    Termenul de valabilitate al bauturilor racoritoare se stabileste de catre producatorul acestora.

    4.5 Documente

    Flecare lot pentru livrare trebuie insotit de documentul de certificare a calitatii, intocmit conform dispozitiilor legale in vigoare.

    5. TERMEN DE VALABILITATE

    Termenul de valabilitate al bauturilor racoritoare se stabileste de catre producatorul acestora

  • STANDARDUL BAUTURILOR RACORITOARE

    ANASEN Page 8

    STANDARDULBAUTURILOR RACORITOARE1.1 Obiect si domeniu de aplicare1.2 Definitie1.3 Clasificare1.3.2 Dupa natura materiilor prime folosite, bauturile racoritoare se impart in:1.3.3 Dupa natura indulcitorului folosit, bauturile ricoritoare se impart in:1.3.4 Dupa natura apei folosite, bauturile racoritoare se impart in:1.4 Referinte2.1 Materii prime2.2 Proprietati organoleptlce2.4 Proprietati chimice2.4.1 Bauturi racoritoare indulcite cu zahar sau cu zahr i glucoza (fructoza)2.4.2 Bauturi racoritoare indulcite cu indulcitori de sinteza sau cu cantitati reduse de zahar sau cu amestecul acestora (bauturi hipocalorice)Tabelul 33.2.2 La fiecare lot se verifica:3.2.3 Verificarea ambalarii si marcarii se face prin control statistic prin atribute, conform STAS 3160/2. Elementele ptanului de verificare se stabilesc prin contract.4.1.1 Bauturile racoritoare se ambaleaza in:NOTA - Ambalajele de transport cu bauturi racoritoare se sigileaza.4.1.2 Se pot folosi si alte tipuri de ambalaje de desfacere sau de transport convenite intre partile contractante, cu respectarea normelor sanitare in vigoare.NOTA - Bauturile racoritoare fabricate cu apa minerala trebuie sa fie marcate cu denumirea izvorului