3 generatii (2)

download 3 generatii (2)

of 16

Embed Size (px)

description

3 generatii (2)

Transcript of 3 generatii (2)

Tipurile de restaurante i serviciile prestateA elaborat: Lungu Dorin

Restaurant- unitate de alimentaie public, care mbin activitatea de producere a produselor de alimentaie public cu cea de servire, oferind clienilor o gam diversificat de preparate culinare, produse de patiserie-cofetarie, buturi alcoolice si nealcoolice.

De obicei mncrurile sunt preparate nbuctriaproprie, de ctre o echip specializat (buctar, ajutor de buctar), n coordonarea i supravegherea unui ef-buctar.

Tipuri de restauranteExist foarte multe tipuri de restaurante, care ofer consumatorilor diferite preparate, adesea foarte specializate, dup reete din buctriile diferitelorculturi. Unele restaurante sunt integrate n servicii mai complexe, cahoteluri, aeroporturi, universitai.Pot exista 7 tipuri de restaurante: clasic, specializat, cu specific national sau local, cu program artistic, braserie, berarie, terasa de vara

FDMA(acces multiplu cu divizare in frecven) este frecvent utilizat n sistemele radio analogice, inclusiv n sistemele de telefonie mobil celular, cum ar fi AMPS, NMT, TACS, etc.Tehnica FDMA aloc fiecrui utilizator cte un canal (n spe o frecven purttoare i o band de frecvene), la cererea acestuia. Pe toat durata convorbirii, acest canal este folosit de utilizatorul cruia i-a fost alocat i numai de acesta. ntr-un sistem de coordonate timp frecven cod, alocarea canalelor ntr-un sistem FDMA poate fi reprezentat n felul urmtor:

Tehnica FDMA utilizat n reeaua de telefonie mobil 1G

Sistemul AMPS clasicAMPS (Advanced Mobile Phone System)- fiind dat in explotare comercial, alocndu-i-se frecvene din gama 825-890 MHz.n sistemul AMPS, canalele de comunicaie sunt numerotate de la 1-666, primul canal avnd alocate dou frecvene: 825,03 MHz (pentru comunicaia de la mobil spre staia de baz) i 870,03 MHz (pentru comunicaia de la staia de baz spre mobil). n acelai sistem, pentru canalul 666 sunt alocate frecvenele 844,98 MHz si 889,98 MHz. Planul de frecvene a sistemului AMPS clasic

Sistemul NMT -450/900Sistemul NMT este primul sistem complet automatizat n care a fost efectuat decentralizarea parial a funciilor de baz.Exist 2 variante de realizare a sistemului NMT: NMT 450 i NMT 900.

Generaia 2 (2G), a fost iniial destinat s ofere servicii vocale, avnd n acelai timp i o capacitate limitat pentru serviciile de transmisii de date, cu vitez relativ redus. Sunt sisteme cu prelucrare digital a semnalului, cu funcionare n benzile de 900 MHz i 1800 MHz. Ca exemple de astfel de sisteme sunt GSM. GSM ofer posibilitatea sporirii vitezei de transmisie a datelor.Generaia 2Sistemele de tip TDMA(acces multiplu cu divizare n timp) - toi utilizatorii folosesc aceeai band de frecvene, fiecare dintre ei avnd alocat un slot temporal n care poate transmite sau recepiona mesaje, slot care i este alocat in mod ciclic. n TDMA pe un singur canal pot fi concomitent 8 utilizatori. n sistemul de coordonate timp frecven cod, alocarea canalelor TDMA poate fi reprezentat ca n figur:

Alocarea canalelor n sistema TDMATehnica TDMA utilizat n reeaua de telefonie mobil 2G

GSM(Global System for Mobile Communications) - are alocat un domeniu de frecven de 25 MHz n care se constituie 124 de canale radio cu o band de 200 kHz fiecare. Fiecare canal radio, avnd o alt frecven purttoare, este utilizat de 8 abonai folosind metoda de acces multiplu cu diviziune n timp (TDMA). DAMPS(Digital Advanced Mobile Phone System) - pstreaz avantajele primeigeneraii AMPS, completnd cu suport pentru abonai digitali i analogici ce pot fi deservii n interiorul granielor aceleai celule. Generaia 3 (3G) ofer viteze de transmisie sporit, de pn la 2 Mbit/s (n unele variante pn la 8 Mbit/s) i prezint posibiliti multiple pentru servicii multimedia de calitate i pentru operare n medii diferite. Sunt sisteme cu prelucrarea digital a semnalului, ce funcioneaz n banda de 2 GHz. La baza dezvoltarii 3G se afla sistemele 2G. Astfel, GSM in variantele 2 si 2+ vor fi treptat integrate in 3G, dezvoltarea UTRA fiind realizata tocmai pornind de la interfat a GSM. Intre diferitele sisteme 3G se incearca, in prezent, realizarea unei compatibilitati cat mai bune. . Scopul tehnologiei 3G este s permit acoperire mai mare i cretere prin investiie minim. 3G are urmtoarele mbunatatiri: mbuntirea fluxului audio i video; vitez de transfer de date mult mai rapid; susinerea conferinelor video; navigare Web i WAP la viteze mai mari; susinere IPTV (acces TV prin internet).

Generaia 3(3G)CDMA(acces multiplu cu divizarea n cod) - toi utilizatorii utilizeaz aceeai frecven purttoare i band de frecvene simultan. n CDMA pe un singur canal pot fi concomitent 63 utilizatori. Capacitatea CDMA este de 10 - 20 ori mai mare decat a sistemelor analogice si de cel putin 4 ori mai mare decat a TDMA. Spre deosebire de TDMA i FDMA, sistemele CDMA au o limit soft a capacitii. Prin creterea numrului de utilizatori va crete valoarea nivelului de zgomot la recepie, ceea ce face ca performanele sistemului s se degradeze pentru toi utilizatorii pe msur ce numrul acestora crete.

Alocarea canalelor n sistemul CDMA

Tehnica CDMA utilizat n reeaua de telefonie mobil 3G

CDMA - banda general a canalului de comunicaie reprezint 1,25MHz. Standardul CDMA asigur o capacitate nalt a reelei n comparaie cu reelele celulare analogice tradiionale. Majorarea capacitii poate fi obinut prin dou metode:1. Majornd numrul canalelor cu MHz n banda de frecven radio dat.2. Majornd Utilizarea repetat a canalelor de comunicaii pe teritoriul dat.

Standartul SCMFrecvena de lucru la recepieFrecvena de lucru la emisieBanda radiocanaluluiViteza de transmisiuneCDMA 2000 1x(824-849) MHz(869-894) MHz1,25 MHz144 Kb/sCDMA 2000 3x(824-849) MHz(869-894) MHz3*1,25 MHz384 Kb/s-2 Mb/sComparatie intre standardele 1G, 2G, 3G

n teorie, CDMA, TDMA i FDMA au exact aceeaieficien spectral, dar practic, fiecare are propriile saleprovocri: de control al puterii, n cazul de CDMA; de sincronizare, n cazul de TDMA; de generare de frecvene /filtrare n cazul de FDMA.

Telefonia mobil destinat populaiei a trebuit s depeasc n primul rnd obstacolul determinat de necesitatea unui numr ct mai mare de convorbiri simultane i constrngerea care provine de la un numr finit de benzi disponibile de frecven.Odat cu divizarea n celule, puterea de emisie a staiilor fixe a trebuit s fie diminuat. Aceast inovaie (mprirea n celule) face posibil ca benzile de frecven (existente n acelai numr finit), s fie reutilizabile n alte celule.Concluzie

Canal # 1

Canal # 2

Canal # 3

Canal # N

cod

timp

frecventa

Canal # 1

Canal # N

Canal # 2

cod

timp

frecventa