24164192 Manual de Prim Ajutor

download 24164192 Manual de Prim Ajutor

of 23

Transcript of 24164192 Manual de Prim Ajutor

  • 8/8/2019 24164192 Manual de Prim Ajutor

    1/23

    PRINCIPIILE DE BAZ N ACORDAREA PRIMULUI AJUTOR

    n toate cazurile de acordare a primului ajutor, este important s se:- asigure locul accidentului;- ia msurile de prevenire pentru ca starea de fapt s nu se nruteasc;- stabileasc contactul cu persoana bolnav sau accidentat;

    - acioneze corespunztor cnd persoana accidentat sau bolnav este lipsit decunotin; aline durerea; stabileasc prioritile.

    ASIGURAREA LOCULUI ACCIDENTULUIPersonalul de prim ajutor trebuie, n primul rnd, s asigure securitatea persoanei

    accidentate, a celor din jur, ct i a lui nsui. De fapt, aceasta nseamn scoatereapersoanei accidentate din zona n care a avut loc accidentul, dac exist pericol deincendiu, explozie etc.

    PREVENIREA AGRAVRII SITUAIEI Pentru a preveni agravarea traumatismelor sau a bolii, personalul de prim ajutor

    trebuie s examineze accidentatul/accidentaii. Salvatorul va trebui s evalueze situaia is neleag cauzele care au provocat-o. Tratamentul stabilit a se aplica n urma acesteievaluri nu trebuie s contribuie la agravarea situaiei. Urmeaz cteva exemple asupramodului n care personalul de prim ajutor trebuie s gndeasci s acioneze pentru apreveni agravarea situaiei n timpul tratamentului.

    Pentru a preveni sufocarea, aezai persoana care i-a pierdut cunotina npoziie lateral, stabil.

    Hemoragia trebuie s fie oprit rapid, pentru a preveni pierderea inutil asngelui. n cazul simptomelori indiciilor de oase fracturate, personalul de prim ajutor valua msurile necesare pentru prevenirea agravrii fracturii i a perforrii pielii de ctre

    oasele fracturate. Cnd temperatura aerului este sczut, trebuie s se previn scderea inutil atemperaturii corpului.

    STABILIREA CONTACTULUI CU PERSOANA BOLNAV SAU ACCIDENTATCel ce acord primul ajutor nu trebuie s se lase constrns de spectatorii prezeni

    n a acorda asisten inutil sau exagerat. Totodat, nici nu trebuie s evite acordareaajutorului de teama c face ceva greit.

    Prima examinare trebuie s evidenieze posibilele traumatisme fizice ale victimei.Adeseori, aceste lucru este dificil, datorit strii psihice a accidentatului. Gndurile i sunthaotice i se concentreaz cu greu asupra celor spuse de personalul de prim ajutor.

    Purtai-v calm, hotrt i cu ncredere. n situaii concrete, este recomandabil s acionain urmtorul mod:- n timpul examinrii, inei n mna dumneavoastr mna accidentatului, pentru

    a stabili un contact fizic. Aezai mna cealalt pe pieptul sau pe abdomenul acestuia,cnd l ntrebai dac are dureri n zona respectiv. Aceasta i d posibilitatea surmreasc mai uor examinarea efectuat de personalul de prim ajutor sau s dearspunsuri clare;

    - personalul de prim ajutor trebuie s dovedeasc o atitudine optimist i, nprimul rnd, s-i exprime ncrederea c deine controlul asupra situaiei, iar persoana ndificultate va beneficia n curnd de ajutor;

    - din consideraie fa de celelalte persoane afectate i pentru a apra

    accidentatul de ncordare excesiv, n anumite situaii, este de dorit ca acesta s fieprotejat fa de mediul nconjurtor. n aceast situaie, cei mai muli accidentai au nevoiede un contact apropiat, de cineva care s-i in de mn, s-i asculte.

  • 8/8/2019 24164192 Manual de Prim Ajutor

    2/23

    INTERVENIA N CAZUL N CARE O PERSOAN ESTE LIPSIT DE CUNOTIN

    n aceast situaie, viteza cu care se acioneaz este de cea mai mare importan.Examinarea i tratamentul trebuie s fie efectuate rapid. Pentru ca ajutorul acordat s fieeficient, n primul rnd trebuie efectuat o evaluare a semnelor, a indiciilor clare caredemonstreaz lipsa de cunotin. Acest lucru se realizeaz numai prin studiu i pregtire.

    AMELIORAREA DURERIIDurerile pot fi ameliorate prin aplicarea de bandaje, prin imobilizare i printr-o

    transportare corespunztoare.

    PRIORITIn cazul n care exist mai multe persoane accidentate, este important s stabilim

    prioritile, astfel nct primul ajutor s se acorde cu prioritate persoanei celei mai gravaccidentate. Poate fi dificil de stabilit o linie corect de prioriti, deoarece, cteodat, ceicare prezint cele mai evidente traumatisme nu sunt neaprat i cel mai grav accidentai.

    De asemenea, nici cei care atrag cel mai tare atenia prin ipete sau plnsete nu suntntotdeauna cel mai grav afectai.

    PENTRU A EVALUA GRADUL DE AFECTARE1. Vorbii cu accidentatul! Care este starea de contien pacientul este contient, coerent, confuz, obosit,

    incontient? Are accidentatul dureri? Unde? Ii poate mica accidentatul minile ipicioarele?

    2. Observai accidentatul! Exist semne de leziuni externe? Semnele externe dau vreun indiciu asupra gradului i tipului traumatismului? Accidentatul respir? Cum este respiraia? Normal? Greoaie (cu bolboroseli i

    gemete)? Care este culoarea feei?3. Atingei accidentatul! Palpai pulsul la ncheietura minii sau la gt. Este accelerat? Cum este pielea? Rece? Lipicioasi umed? Examinai corpul accidentatului i verificai dac sunt semne de fracturi.4. Evaluai! Sunt ameninate funciile majore ale vieii starea de contien, respiraia, circulaia sngelui?

    5. Stabilii prioritile!- Cine necesit tratament pentru salvarea vieii?- Cine mai poate atepta?

    MSURI DE AUTOPROTECIECei care acord primul ajutor vin n contact direct cu persoane rnite, intoxicate sau

    care pot suferi de o boal transmisibil. Ca atare, sunt necesare msuri de autoproteciepentru cel care intervine.

    De aceea:- La persoanele otrvite cu substane toxice pulverizate: se va spla bine cu ap

    curat faa acestora, nainte de a executa manevrele de respiraie artificial.

    - La persoanele intoxicate cu gaze ntr-o ncpere nchis: nainte de a se acordaprimul ajutor, vom chema personalul de specialitate, pentru a scoate victimele din mediultoxic. Prevenirea contaminri cu boli transmisibile prin snge (ex. hepatita B i SIDA):

  • 8/8/2019 24164192 Manual de Prim Ajutor

    3/23

    - La manevra de respiraie artificial: teoretic, singurul risc poate s l constituiesngele din gura victimei. Se aplic un material filtrant pe faa accidentatului.

    - La oprirea hemoragiei: teoretic, singurul risc este numai dac cel care acordprimul ajutor are rni.

    n acest caz:- i va pansa rnile;

    - dac accidentatul sngereaz i este incontinet, se va apsa pe zonahemoragic, utiliznd un strat gros de estur sau se va face compresie cu mnaacoperit de un material impermeabil, pentru a se evita contactul cu sngele victimei;

    - dup ngrijirea unui accidentat, splai-v cu grij minile cu api spun!

    RESUSCITAREA CARDIO-PULMONAR

    Resuscitarea trebuie s fie efectuat numai pe indivizii care sunt n stare deincontien, nu respiri prezint o posibil ntrerupere a circulaiei sngelui (nu au puls).O persoan n aceast situaie se afl n stare de com.

    Scopul resuscitrii este de a scoate pacientul din aceast situaie i de a prevenidecesul.

    ACIONAI RAPIDEste extrem de important pentru creier s aib un flux continuu de oxigen. Celulele

    creierului pot tolera numai o scurt ntrerupere a fluxului de oxigen, de obicei ntre 3-5minute.

    EXAMINAREA I TRATAMENTULScuturai umrul accidentatului i strigai: Suntei treaz?.Dac

    nu exist

    nici o reac

    ie:

    - strigai dup ajutor; deschidei cile de acces ale aerului, vedei dac pacientulrespir (pentru aceasta, folosii numai 5 secunde!).

    Dac pacientul nu respir:- palpai-i pulsul (pentru aceasta, folosii doar 5 secunde).Dac nu respir, dar are puls:- ncepei respiraia artificial.Dac nu respiri nu are puls:- ncepei manevrele de resuscitare cardio-pulmonar. Pulsul este examinat la gt,

    prin palparea cu degetul arttori cel mijlociu pe partea lateral a Mrului lui Adam, nscobitura dintre trahee i muchiul gtului (artera carotid).

    DESCHIDEREA CILOR DE ACCES AL AERULUICnd persoana care acord primul ajutor asigur deschiderea cilor de acces al

    aerului, unei persoane n stare de incontien, n primul rnd trebuie s nlture toi corpiistrini vizibili, care obtureaz gura i gtul. Apoi, nclin spre spate capul accidentatului:aeaz o mn pe frunte i cu dou degete de la cealalt mn ridic mandibula, fr anchide gura accidentatului.

    RESPIRAIA ARTIFICIAL (metoda gur la gur) Dup ce ai deschis cile de acces al aerului, verificai dac pacientul respir.

    Verificai dac pacientul are puls.

    Blocai nrile pacientului ntre dou degete; insuflai aeri verificai dac se ridiccutia toracic. Folosii dou secunde pentru fiecare insuflare.

  • 8/8/2019 24164192 Manual de Prim Ajutor

    4/23

    Lsai aerul s ias afari verificai dac se decompreseaz toracele. Menineicapul accidentatului n aceeai poziie.

    RESUSCITAREA CARDIAC Gsii locul de apsare corespunztor. Localizai sternul.

    Punctul de apsare va fi situat deasupra limitei inferioare a sternului, la o distan de 2 degete. Aezai palma minii peste punctul de presare i cealalt palm peste prima.

    Ridicai degetele de pe cavitatea toracic. Apsai drept n jos, de 80-100 ori/min. Apsai de sus n jos cca. 4-5 cm la o persoan adul. Dac pacientul nu respir

    i nu are puls, executai 15 compresiuni externe ale pieptului la dou insuflaii(resuscitarea cardio-respiratorie).

    PLGI I BANDAJE

    Pielea este un organ cu funcii importante pentru via. Dar factorii externi i potcauza leziuni care necesit acordarea primului ajutor.

    Dup profunzime, se disting:- tieturi simple, cu afectarea exclusiv a pielii;- tieturi complexe, cnd vtmarea cuprinde, dup caz, oase, vase de snge,

    nervi, tendoane, muchi sau organe interne.

    DIFERITE TIPURI DE PL

    GI Sfierea, frecarea produc plgi superficiale. Dac nu se infecteaz, ele se

    vindec fr a lsa cicatrice. Inciziile adnci, provocate de tiuri ascuite, pot sngera din abunden. Tietura

    este de obicei curat. Sngerarea are un efect de curare i, astfel, pericolul infectriieste mic, dac obiectul care a produs rana nu a fost murdar sau ruginit.

    Penetrri prin strpungere (cu un cui, cuit, geam) cu o deschiztur mic deintrare i un canal ngust de-a lungul tieturii. Atingerea organelor interne este frecventi,adeseori, impuritile ptrund adnc n esuturi, mrind riscul infectrii. Toate plgileprovocate prin njunghiere (ale pieptului sau abdomenului) trebuie tratate de medic, fiindpericol de perforare. Tot mediul trebuie s examineze i secionarea ncheieturilor, pentru

    a se evita infeciile. Plgile provocate prin mpucare pot avea aspecte diferite, n funcie de calibrularmei i de viteza glonului. Cnd este lovit de un glon, osul se sfarm. Orificiul de intrareal glonului poate fi mic i adnc, iar cel de ieire poate fi larg i zdrenuit, esuturile fiindrupte i nsngerate. Schijele provoac o combinaie de rni zdrobite i rni adnci,similare celor provocate prin mpucare.

    COMPLICAII ALE PLGILOR Sngerarea: va nceta de la sine n cazul tieturilor minore. Cnd pierderile de

    snge sunt mari, exist pericolul ntreruperii circulaiei. Infecia: pielea este un nveli protector mpotriva impuritilor care pot ptrunde

    n corp. Cnd pielea este rupti intervenise infecia, plaga se inflameaz, temperaturacrete, esutul se umfli, dup un timp, se formeaz o plag purulent.

  • 8/8/2019 24164192 Manual de Prim Ajutor

    5/23

    Vtmrile interne: datorit pericolului perforaiei, ca n cazul rnilor de cuit npiept i abdomen sau infectrii articulare n cazul tieturilor n articulaii, toate aceste plgitrebuie tratate de medic.

    Tetanos: plgile infectate, cum sunt cele zdrobite sau tiate, pot conduce latetanos, complicaie ce poate fi observat abia dup cteva zile de la infectare.

    PRIMUL AJUTOR N CAZUL PLGILOR PRIN TIERE Acoperii rana i oprii sngerarea;- inei ridicat, pe ct posibil, zona afectat a corpului;- Prevenii ntreruperea circulaiei;- Transportai rnitul la medic sau spital.

    ACOPERII RANA I OPRII SNGERAREATieturile mici, deschise, pot fi tratate cu ap curat, cu ap i spun. Marginile

    deschise ale tieturii trebuie s fie puse cap la cap, nainte de acoperirea plgii cu unbandaj sau comprese. Dac tietura este mare i trebuie s fie tratat de medic, persoana

    care acord primul ajutor trebuie s curee rana i apoi s aplice un bandaj curat. Deobicei, se acoper cu o compres. Este important ca nimeni s nu ating interiorulcompresei cu degetele. Sngele, impuritile, fragmentele de corpi strini nu sendeprteaz, deoarece aceasta poate provoca o sngerare i mai mare, crescndpericolul infectrii.

    Ca bandaj, folosii faa, care se prinde n trei puncte. Bandajele trebuie s fieaplicate solid i sigur, dar nu prea stns, ca s pun n pericol circulaia sngelui. Puneibandajul compresiv sau de susinere peste tietur, n funcie de tipul rnii.

    Prevenirea ntreruperii circulaiei. n cazul tieturilor mari i al pierderilor masivede snge, exist pericolul unei ntreruperi a circulaiei (vezi prevenirea la cap. Fracturi).

    n ceea ce privete transportul persoanei accidentate vezi cap. Transportulunui accidentat.

    BANDAJAREAnainte de a aplica un bandaj, trebuie stii care este funcia lui. Multe persoane

    aplic bandajul numai pentru a acoperi aspectul neplcut al unei plgi. Un bandaj areurmtoarele funcii:

    - protejarea mpotriva infeciilor: bandajul pe ran;- oprirea hemoragiei: bandaje compresive;- protejarea tieturilor: bandaje de susinere.

    BANDAJUL PENTRU RNI/TIETURIEste format din 2 pri: o parte interioari una exterioar. Bandajul interior trebuies fie curat i s acopere toat suprafaa tieturii, pentru a o proteja de impuriti.Compresele sterile sunt bune, n special ca bandaje interioare.

    n cazuri de urgen, se poate folosi o batist curat.O compres simpl, fixat cu o rol de tifon, este bandajul folosit n mod obinuit.

    Un bandaj exterior funcioneaz ca un suport pentru bandajele interioare. La fel de bine sepoate folosi o band elastic sau un bandaj elastic.

    BANDAJUL COMPRESIVSe folosete pentru o tietur adnc ce produce o hemoragie serioas. Acoperii

    tietura cu bandaje curate. Aezai un obiect care s exercite presiune (piatr, o bucat delemn) pe bandajul de deasupra rnii. Asigurai bandajul printr-o acoperire circular.Aezai rnitul ntr-o poziie ridicat. Apsai bandajul. n cazul unei hemoragii, un bandaj

  • 8/8/2019 24164192 Manual de Prim Ajutor

    6/23

    exterior este aezat ca un bandaj compresiv (aa cum este descris la cap. Hemoragii Tratamentul n cazul hemoragiei externe). Acest bandaj exterior nu este neaprat necesars fie steril.

    BANDAJUL DE SUSINEREO ran a minii se bandajeaz aplicnd o compres pe mni o rol n palm..

    Mna este susinut prin aezarea antebraului ntr-o earf. Braul trebuie s fie ridicat npoziia diagonal. Acest bandaj trebuie s protejeze zona afectat de traume externe.Astfel, se vor reduce durerea i complicaiile. O band elastic este foarte funcional cabandaj de susinere.

    INFORMAII GENERALE DESPRE BANDAJE Bandajele se folosesc fie ca s acopere rnile i s opreasc hemoragia, fie pentru

    susinere. Un bandaj se aplic cu mult siguran, dar nu aa strns nct s afecteze

    circulaia. Evitai folosirea nururilor pentru fixarea bandajelor. Printr-o bandajare corect se va evita frecarea rnii de pielea sntoas. O astfel

    de frecare se poate produce, mai ales, la bandajarea picioarelor sau a minilor. Nodul bandajului nu trebuie aezat niciodat pe ran. Cnd bandajul se aplic

    peste o articulaie, el trebuie s aib o poziie nclinat. Aceast poziie este ceamai confortabil pentru rnit, permindu-i o mobilitate mai mare a articulaiei.

    FRACTURILE

    Scheletul uman este compus din aproximativ 220 de oase, legate ntre ele prinarticulaii i muchi. O fractur sau ruptur poate fi cauzat de suprasolicitare, violenextern

    sau presiune.

    TIPURI DE FRACTURI.Persoana care acord primul ajutor trebuie s fie capabil s deosebeasc o

    fractur nchis de una deschis. La fractura nchis, pielea nu este strpuns, n timp cela cea deschis apare plaga. Rana poate fi cauzat de o for extern sau de fragmenteleosoase ce foreaz ieirea prin piele. Deosebim deci: fracturi nchise fr rni deschisen zona osului rupt (foto 1) i fracturi deschise cu rni deschise peste fractur (foto 2).

    SEMNE Poziie nefireasc

    Micare nenatural Bra sau picior scurtat.

    COMPLICAII.Sngerarea. O fractur deschis poate provoca sngerarea pielii, a muchilor sau

    ruperea vaselor mari de snge. i fractura nchis poate provoca o sngerare, chiarmajor, dar se evideniaz numai cnd apare umflarea zonei vtmate.

    Infecia. n cazul oricrei fracturi deschise, exist riscul infectrii. De aceea, cel ceacord primul ajutor trebuie s acioneze corect i rapid.

    Afectarea nervilor. Fragmente ascuite de os pot vtma nervii adiaceni, ceea ceare ca efect paralizia sau pierderea sensibilitii. Persoana care acord primul ajutor

    trebuie s se gndeasc la aceasta n timpul tratamentului sau al transportului.

  • 8/8/2019 24164192 Manual de Prim Ajutor

    7/23

    PRIMUL AJUTOR Oprii sngerarea i acoperii rana. Imobilizai, pe ct posibil, partea vtmat. Prevenii ntreruperea circulaiei. Transportai cu atenie accidentatul la spital.

    IMOBILIZAREA CU ATELE n cazul fracturilor oaselor lungi, ca cele ale gambei, coapsei, braului i

    antebraului, pentru a se menine ct mai fixe, sunt necesare atelele.Criteriile de care trebuie sinei cont:- Atelele trebuie s fie suficient de lungi ca s imobilizeze articulaiile superioari

    inferioar focarului de fractur. De exemplu, pentru fractura de antebra, atelele trebuie scuprind att articulaia cotului, ct i pe cea a mnii.

    Pentru a evita strnsoarea i frecarea, cptuii atelele;- Evitai ntreruperea circulaiei;

    - Atela trebuie s fie rigid, dar nu prea grea. Ca materiale, putei folosi: cartonul,metalul, plasticul, ziare, pturi (nfurate).

    IMOBILIZAREA FR ATELE.Pentru aceasta, se vor folosi materiale textile: earfe, triunghiuri de pnz etc. La o

    astfel de imobilizare, pentru fracturile membrului superior se va folosi ca atel trunchiul, iarpentru fracturile membrului inferior se va folosi ca atel membrul inferior sntos.

    PREVENIREA NTRERUPERII CIRCULAIEI. n cazul apariiei unei hemoragii, este important s se previn ntreruperea

    circulaiei. Dac persoana care acord primul ajutor este sigur de acest pericol, atunci:- oprete hemoragia;- aeaz persoana accidentat pe spate, cu picioarele ridicate i sprijinite, astfel

    nct o cantitate suplimentar de snge s se scurg dinspre picioare spre organele vitaleale corpului;

    - ine accidentatul acoperit, dar nu excesiv; calmeaz durerile;- nu-i da lichide;- chemnd ajutor, transport rapid accidentatul la spital.

    FRACTURI ALE MEMBRULUI SUPERIORPentru fracturile antebraului i ale ncheieturii mnii, este necesar o simpl

    earf. Folosii dou earfe n cazul fracturilor antebraului, braului i claviculei. n caz deurgen, se poate folosi ca earf de prindere, o cma sau o bluz.

    FRACTURI ALE MEMBRULUI INFERIORPentru fracturile de old, sunt necesare, pentru imobilizare, dou atele; una

    extern, de la subsuoar pn sub articulaia gleznei i una intern sau interioar, de lardcina membrului fracturat i pn sub articulaia gleznei.

    n cazul imobilizrii fr atele, se vor folosi materiale improvizate earfe, baticuri,buci de pnz cu ajutorul crora membrul inferior fracturat va fi fixat de membrulinferior fr fractur. Se vor folosi pentru aceasta cca.5 buci de pnz, cu care se vaasigura fixarea n puncte diferite, ncepnd de la coapsi pn la articulaia gleznei.

    FRACTURILE COSTALE.

  • 8/8/2019 24164192 Manual de Prim Ajutor

    8/23

    Aceste fracturi, att cele deschise, ct i cele nchise, pot provoca leziuni ale cutieitoracice, plmnilori ale vaselor de snge. Dei s-ar putea ca fracturile s nu fie vizibile,accidentatul poate ns scuipa snge i spum de snge, uor rozat.

    Aezai un bandaj n jurul cutiei toracice, pentru mai mult stabilitate i pentrualinarea durerii.

    Fractura ctorva coaste este serioas i poate avea drept urmare oprirea

    respiraiei.

    FRACTURILE COLOANEI VERTEBRALE.Aceste fracturi pot provoca leziuni ale mduvei spinrii, care au drept consecin

    paralizii.Este foarte important ca salvatorul s examineze pe ct posibil accidentatul la locul

    unde s-a produs accidentul.Posibilitatea unei fracturi de coloan se evideniaz prin urmtoarele semne:

    contractur muscular n zona fracturat, asociat sau nu cu deplasri evidente alevertebrelor. Ele pot fi nsoite de urmtoarele simptome: amoreli sau lipsa de control

    (paralizie) a unei zone a corpului, durere ca o fichiuire de bici la nivelul gtului.Lipsa de control sau amoreli ale corpului de la gt n jos evideniaz o fractur a

    coloanei cervicale.Lipsa de control sau amoreli ale corpului de la mijloc n jos evideniaz o fractur a

    coloanei lombare. n situaia n care exist suspiciuni de fractur a coloanei vertebrale,deplasarea accidentatului se va face numai dac este absolut necesari numai pstrndrectitudinea coloanei vertebrale.

    PRIMUL AJUTOR N ENTORSA GLEZNEI.Cea mai frecvent entors este cea a gleznei.Urmtoarele recomandri sunt aplicabile pentru toate entorsele:- Ridicai piciorul afectat;- Aplicai un bandaj elastic strns;- Scdei temperatura zonei afectate, prin aplicarea pachetelor cu ghea pe

    bandaj.Dup acordarea primului ajutor, este necesar un examen medical.

    HEMORAGII

    Hemoragiile pot fi: externe i interne. Hemoragia intern nu este vizibil. O

    persoan poate avea hemoragie intern din cauza ruperii vaselor de snge sau aorganelor interne.

    HEMORAGIA EXTERN Hemoragia masiv din arter: sngele se scurge n exterior n pulsaii, n ritmul

    pulsului accidentatului. Hemoragia venelor: un flux continuu de snge. Hemoragiacapilar: o mic scurgere de snge care, de regul, se oprete singur. O rapid pierderea sngelui este mai periculoas dect o hemoragie lent i continu. n hemoragiaarterial, sngele se scurge n afar, n pulsaii; pune viaa n pericol i trebuie s fie opritimediat. De asemenea, i hemoragia din venele mari poate fi periculoas.

    PRIMUL AJUTOR Exercitai presiune asupra punctului hemoragic.

  • 8/8/2019 24164192 Manual de Prim Ajutor

    9/23

    Folosii o compres sau, n cazuri urgente, orice materiale textile curatedisponibile. Ridicai zona hemoragici, n acelai timp, presai rana bandajat.

    Aezai persoana accidentat n aa fel nct rana sngernd s fie mai susdect planul corpului. Sngerarea va fi, astfel, diminuat, iar n cazul sngerrilor capilare,acestea se vor opri.

    Aplicai un bandaj compresiv. Punei o compres peste rani strngei apoi cu

    clame. Aezai un obiect (piatr, o bucat de lemn) deasupra compresei i bandajai rana.Bandajul trebuie s fie aplicat stns, aa nct hemoragia s se opreasc. Dac ranacontinu s sngereze, dup aplicarea bandajului, mrii compresia printr-o curea, earfetc.

    n cazul unei amputri, braul sau piciorul se vor bandaja complet i se poateaplica garoul.

    Dac este amputat un bra sau un picior, bontul trebuie s fie complet bandajat.Dac este posibil, odat cu accidentatul, braul sau piciorul trebuie, de asemenea,transportate la spital. Ele vor fi inute la rece, ntr-o pung de plastic pus, la rndul ei, ntr-o alt pung de plastic cu gheai puin ap.

    IMPORTANT N CAZUL HEMORAGIEI MASIVE:- datorit pericolului de ntrerupere a circulaiei, aezai persoana accidentat

    culcat pe spate, cu picioarele ridicate. O persoan lipsit de cunotin trebuientotdeauna aezat ntr-o poziie lateral stabil;

    - calmai durerile i imobilizai fracturile; - nu dai niciodat lichide unei persoaneaccidentate i care prezint o posibil ntrerupere a circulaiei sngelui; protejai persoanaaccidentat mpotriva frigului.

    Cnd accidentatul prezint o hemoragie masiv, oprii hemorgia i asigurai imediattransportul acestuia la spital.

    TRATAMENTUL HEMORAGIEI NAZALEHemoragia nazal se poate opri dac accidentatul st n poziie vertical, se

    apleac puin nainte i i apas cu degetele ambele nri, circa 5-10 minute.

    ARSURI

    Cauzele cele mai frecvente ce pot provoca leziuni prin arsuri sunt: accidentecasnice (ap fierbinte, ceai, cafea, grsimi); incendiile; accidentele de munc; accidentelede main, barc, avion; accidentele provocate prin electrocutare.

    Gravitatea arsurilor se msoar n trei grade:

    - arsurile de gradul I sunt leziuni superficiale; pielea este roie, uscat idureroas (asemntore arsurilor obinuite provocate de soare (foto 1).- arsurile de gradul II conduc la leziuni mai profunde, dar care nu ajung la

    straturile cele mai joase ale pielii. Tegumentele afectate sunt roii i dureroase. Pe acestezone se formeaz bici umplute cu un lichid ce conine plasm, care se scurge n afaravaselor mici de snge (foto 2). n cazul arsurilor prin oprire, se produce o combinaie ntrearsurile de gradul I i cele de gradul II.

    - arsurile de gradul III: aici, leziunea ptrunde i mai adnc, strbtnd toatestraturile pielii. Aceste arsuri provoac rni sau carbonizeaz suprafaa ars. Un accidentla buctrie, spre exemplu, prin oprire cu un lichid clocotit poate produce chiar leziuni degradul III.

  • 8/8/2019 24164192 Manual de Prim Ajutor

    10/23

    PRIMUL AJUTOR Primul lucru ce trebuie fcut este rcirea imediat a zonei arse, cu ap rece, timp

    de pn la o jumtate de or sau pn cnd, ndeprtnd apa de pe zona ars, durerile nuse mai simt. Prin rcirea locului, se previne i ptrunderea mai adnc a arsurii nesuturile pielii.

    mbrcmintea ars de pe piele nu trebuie ndeprtat dect n cazul n care ea

    arde nbuit. Faza urmtoare o constituie bandajarea suprafeei arse. Folosii comprese sterile,cearceafuri sau prosoape curate.

    Mai trebuie prevenit ntreruperea circulaiei, care survine, de obicei, cndsuprafaa pielii este ars n proporie mai mare de 20%. (Determinarea gradului dentindere a unei arsuri se poate aprecia astfel: suprafaa unei mini reprezint cca.1% dinsuprafaa ntregului corp; un bra 9 %; un picior 18 %; abdomenul i toracele 18 %,iar spatele tot cca. 18 %).

    De asemenea, trebuie supravegheati respiraia, cci accidentaii ari pot inhalaaer foarte cald sau gaze otrvitoare. Tratamentul final pentru cei cu arsuri de gradul II iIIIn trebuie fcut la spital. Deci, atenie la transport!

    ARSURI PRIN ELECTROCUTARETipuri de arsuri Arsuri prin contact. Sunt localizate, de obicei, pe brae i picioare (pri ale

    corpului ce vin n contact direct cu firele electrice). Arsuri n form de arc. Sunt cauzate de o scnteie produs ntre dou fire

    electrice. Este suficient ca o persoan s se afle n zona n care se produce scnteia,pentru ca vtmarea s se produc. ntr-un spaiu deschis, scnteia este superficial, darntr-un spaiu nchis, ea va fi exploziv, iar urmrile foarte serioase. Un copil poate suferiun oc electric care-i poate determina oprirea respiraiei i a inimii.

    Combinaia contact-arc. Se poate produce dac o persoan n contact cupmntul vine n contact cu o alt persoan, n momentul n cre aceasta sufer un ocelectric.

    PRIMUL AJUTOR1. Scoaterea victimei de sub influena curentului electric trebuie fcut rapid. Dac

    accidentul a fost produs de curent de joas tensiune, este mai uor, cci putei scoatevictima fr a v pune propria via n pericol, trgnd-o de haine. n cazul curentului denalt tensiune, aciunea este periculoas pentru persoana salvatoare. Excepie face cazulcnd persoana care acord primul ajutor poate ajunge la sursa principal de direct i opoate ntrerupe.

    2. Stingerea incendiului. Cnd persoana accidentat are hainele n flcri, acesteatrebuie stinse fie cu ap, fie acoperind accidentatul cu o ptur. Nu aruncai ap pesteinstalaiile electrice, pn nu a fost ntrerupt alimentarea la curentul electric.

    3. Reanimarea. Dac accidentatul nu are puls i nu respir, i facei respiraieartificial (gur la gur) i masaj cardiac.

    4. Scderea rapid a temperaturii corpului. n acest scop, se folosete apa rece.Procedeul trebuie s continue circa 30 de minute.

    5. Bandajarea. Plgile din arsura prin electrocutare sunt curate i trebuie doarprotejate mpotriva infectrii. Se vor aplica comprese curate, prosoape, cearceafuri.

    6. Transportul la spital este absolut necesar, cci oprirea inimi poate surveni subit,chiar la cteva ore de la producerea accidentului.

  • 8/8/2019 24164192 Manual de Prim Ajutor

    11/23

    OTRVIRI, INTOXICAII

    Semne generale care ne orienteaz spre otrvire: - persoan fr cunotin;crampe abdominale, grea; plante otrvitoare, medicamente, cutii cu toxic lng victim;miros de gaz ntr-o camer cu una sau mai multe persoane lipsite, mai mult sau mai puin,de cunotin.

    Trebuie s acionm rapid. Primul ajutor trebuie acordat corect. Transportul la spitalse face rapid. Pentru a aciona corect, trebuie s se cunoasc natura toxicului.

    Otrava poate ptrunde n organism pe urmtoarele ci:- gur (prin nghiire);- plmn (prin inhalare);- piele (prin absorbie).

    TOXICE PRIN NGHIIREPlante, ciuperci:- provocai vrstura, dac victima este contient (salvatorul introduce 2 degete

    n gura victimei, pn la baza limbii i le mic uor, pn cnd aceasta ncepe s vomite);

    - apoi, dai-i s bea mult ap;- aezai-o n poziie lateral stabil; dac nu respir, nu are puls, efectuai

    manevrele de resuscitare.Sod caustic, acizi, petrol: Apar leziuni grave n gur, gt, esofag, stomac:- nu provocai vrstura;- aplicai comprese reci la gt; aezai victima n poziie lateral stabil;- transportai-o rapid la spital, sub supraveghere.

    INTOXICAII PRIN INHALARECele mai frecvente sunt cele cu monoxidul de carbon (CO): gaze de eapament,

    arderea incomplet

    a combustibilului ntr-o sob

    fr

    sistem de aerisire, pivnie, calele

    vapoarelor. victima se scoate la aer; salvatorul trebuie s se protejeze!; se deschid cile de acces ale aerului; se efectueaz manevre de resuscitare, dac este cazul; se aeaz n poziie lateral stabil; se transport obligatoriu la spital.

    TOXICE CARE PTRUND PRIN PIELESubstane cum sunt cele folosite n agricultur pentru combaterea duntorilor:

    parathion (Verde de Paris) etc.Primul ajutor splai pielea victimei cu mult ap; meninei calmul victimei; supravegheai-i funciile vitale; dac este necesar, efectuai manevrele de resuscitare; transportai victima la spital.Atenie la autoprotecie!

    NEPTURI DE INSECTE I MUCTURI DE ARPE VENINOSSemne generale: vrsturi, contracii musculare, tremurturi, greutate n respiraie.

    Primul ajutor:- pung cu ghea pe locul nepturii/mucturii;

  • 8/8/2019 24164192 Manual de Prim Ajutor

    12/23

    - supravegheai victima pentru a observa dac prezint semne de ntrerupere acirculaiei sngelui sau de sufocare;

    - transportai-o de urgen la spital.

    MUCTURI DE ANIMALEPrimul ajutor:

    - plaga mucat se bandajeaz;- dac aceasta sngereaz, oprii hemoragia.Persoana mucat se va prezenta obligatoriu i ct mai repede la medic. Acesta va

    stabili tratamentul. Plgile mucate prezint riscul transmiterii turbrii (rabiei) de laanimalul bolnav la om. Rabia este o boal infecioas netratabil, mortal. Se poate evitambolnvirea numai prin vaccinare antirabic, efectuat din timp i corect pentru plgilemucate, considerate ca posibil infectate cu virusul rabiei.

    INSOLAIA

    Cea mai obinuit form de insolaie este cauzat de expunerea prelungit lasoare. Insolaia apare mai des la militari sau la muncitorii care lucreaz n aria soareluisau n unitile industriale cu temperaturi nalte i la persoanele care stau prea mult laplaj. n cazul unei insolaii, temperatura corpului depete 40 grade C. Este o situaiegrav, trebuie s se acioneze rapid, altfel se poate ajunge la deces.

    SIMPTOMESemnele instalrii insolaiei pot aprea pe neateptate. Ele constau n ameeal,

    sete, dureri de cap, dezorientare, comportament apatic, grea, contracii musculare,pierderea cunotinei, febr.

    PRIMUL AJUTOR Scderea temperaturii corpului celui n cauz, prin aducerea lui la umbl i

    stropirea cu ap rece. Administrarea de lichide nealcoolizate persoanelor contiente. Transportarea la spital, pentru control.

    PRIMUL AJUTOR N INEC

    Victima trebuie scoas ct mai repede din ap, dup care se efectueaz manevre

    de evacuare a apei din plmni: rsturnat cu faa n jos, victima este prins de salvatorde abdomen, cu minile fcute ching, ridicat de la sol, cu capul n jos i scuturat decteva ori, pn ce apa se scurge afar. Dup aceast manevr, victima este culcat pesol, pe burt, cu faa ntoars ntr-o parte i se cur gura i nrile de eventuali corpistrini. Dac accidentatul nu respir, l aezm n poziia cunoscut (faa n sus, capulflectat pe spate) i ncepem manevrele de resuscitare respiratorie; dac nu are nici puls,efectum i manevrele de resuscitare cardiac. Victima trebuie transportat de urgen laspital.

    DEGER

    TURI LOCALE

    Degerturile pot aprea chiar la temperaturi de zero grade. O temperatur moderatsczut, combinat cu umezeali vnt, este deseori mai periculoas dect temperatura

  • 8/8/2019 24164192 Manual de Prim Ajutor

    13/23

    sczut fr vnt, pentru c umezeala i vntul sporesc pierderea cldurii prin piele.Degerturile locale se mpart n: degerturi superficiale i degerturi profunde.

    Degertura superficialse limiteaz la zona pielii. Cele mai afectate sunt degetelede la mini i picioare, urechile, nasul, obrajii. Degeratul are senzaia de furnicturi alepielii, urmat de o durere moderat. Apoi, pe piele, apar pete albe.

    Degertura profund nu se limiteaz numai la piele, ci interseaz i muchii i

    oasele. n acest caz, pielea devine alb, tare, rece, insensibil i imobil pe planurileprofunde.

    PRIMUL AJUTORDegerturile superficiale trebuie s fie tratate ct se poate de rapid. Pielea degerat

    se poate nclzi n contact cu pielea cu temperatur normal: degetele se pun lasubsuoar, brbia i urechile se aeaz n palme, iar picioarele lng abdomenulpersoanei care acord primul ajutor. Meninei contactul cu pielea cald pn cnd pieleai recapt culoarea, sensibilitatea i consistena. Degerturile profunde nu trebuie tratatepe loc. Cel afectat trebuie transportat ntr-un loc unde i se poate aplica tratamentulnecesar. Pn atunci, protejai poriunea degerat de traumatisme i presiuni; scoatei

    victima din vnt i frig; nu bandajai degertura; nu masai, nfurai-l n haine clduroasei transportai-l la spital.

    TRANSPORTUL UNUI ACCIDENTAT

    Transportul nseamn oricare dintre modalitile prin care putem deplasa opersoan traumatizat sau bolnav. Metodele de transport depind de tipul accidentrii ide mijloacele materiale de care dispunem. nainte ca o persoan accidentat s fietransportat, trebuie s reflectm asupra ctorva aspecte.

    ACCIDENTATUL TREBUIE TRANSPORTAT NAINTE DE TRATAMENT?Trebuie evitat transportarea sau micarea inutil a victimei; cu toate acestea, o

    micare minim poate fi necesar pentru a se face o evaluare corect a situaiei, naintede acordarea primului ajutor. Dac exist pericolul de explozie, incendiu, gaze, avalane,persoana accidentat trebuie scoas din zona respectiv, ntr-un loc n care s se afle nsiguran.

    CE TRAUMATISME A SUFERIT VICTIMA?nainte de a transporta accidentatul, el trebuie examinat pentru a i se evalua gradul

    i natura trumatismelor suferite; ele vor stabili ordinea urgenelor, n raport cu transportul.

    Acest lucru este important mai ales n cazurile cu mai muli accidentai.MSURI N VEDEREA TRANSPORTRII

    Dup ce accidentatul a fost examinat i traumatismele evaluate, el trebuie pregtitpentru a fi transportat. Tratamentul necesar la locul accidentului depinde de situaie. Daco persoan i-a fracturat piciorul, iar ambulana este pe drum, nu mai este nevoie spunem piciorul n atel. Tratamentul se limiteaz la sprijinirea piciorului n timpultransportului la spital. Dac transportul este de durati dificil (cum este, de exemplu, ncazul folosirii schiurilor ca targ), se acioneaz difereniat. Fractura trebuie s fie fixat natel, cu mare grij, iar corpul bine nfuat i legat, n siguran, de targa din schiuri.

    ALEGEREA METODEI DE TRANSPORTDac avei la ndemn mai multe posibiliti de transport, dou aspecte v vorajuta s o alegei pe cea mai indicat. Natura accidentului. Traumatismele grave (victimele

  • 8/8/2019 24164192 Manual de Prim Ajutor

    14/23

    cu tulburri circulatorii sau respiratorii) trebuie transportate rapid la spital sau, dac esteprea mare distana, la cel mai apropiat cabinet medical. n cazul unui traumatism algtului, capului sau spatelui, transportarea trebuie s se fac cu cea mai mare grij.Tratamentul n timpul transportului, Viaa celor mai multe persoane accidentate depinde ide tratamentul acordat n timpul transportrii. Poate este nevoie s se continue primulajutor acordat anterior sau poate trebuie s se aplice un nou tratament. Este, deci,

    necesar o pregtire special a personalului care asigur transportul i, totodat, trebuies se respecte norme speciale de transport.

    REGIMUL DE ACTIVITATE I ODIHN AL ELEVULUI

    Regimul de activitate i odihn, n decurs de 24 de ore, are un rol deosebit pentrufuncionarea normal fizici neuropsihic, pentru educarea disciplinei i a caracterului.Este, astfel, necesar s se asigure un regim de nvturi odihn ritmic, cu ore fixe demas, culcare, trezire. Durata regimului zilnic de activitate trebuie s fie de 3-4 ore pentruelevii din clasa I; de 4 ore pentru elevii din clasele II-IV; de 4-5 ore pentru clasa a V-a i de5-6 ore pentru elevii din clasele VI-XII.

    n organizarea activitii n afar de clasi extracolar, trebuie s se respecte 5jumti de zi libere pentru studiu individual i alte activiti. n organizarea activitii depregtire a leciilor acas trebuie s inem seama de numrul de ore necesar efecturiitemelori nvrii leciilori de distribuia acestor ore n momentele cele mai favorabileale zilei, pentru obinerea unui randament maxim i anume ntre orele 9 i 11 nainte demasi ntre 16 i 18 dup-mas. Pentru prevenirea apariiei i instalrii oboselii, estenecesar alternarea perioadelor de activitate cu cele de odihn. Odihna colarilor serealizeaz n pauzele dintre lecii, n pauzele dintre orele de pregtire a leciilor, n timpulliber (odihna activ) i sub form de somn. Timpul liber ala elevilor trebuie folosit pentruactivit

    i ct mai variate, care s

    cuprind

    lecturi, audi

    ii muzicale, vizion

    ri de programe

    specifice la televizor, spectacole, activiti sportive. Ziua de duminic este bine s fiefolosit ca zi de odihn. De asemenea, un rol important pentru odihna copiilor irecuperarea capacitii de munc l au vacanele, n care nceteaz sau diminu muncacolar, aceasta fiind nlocuit cu jocuri, treburi gospodreti, lecturi distractive, vizionride spectacole sau muzee.

    n vacane, elevii pot s fac excursii sau s mearg n tabere la munte sau lamare, n care acetia s profite din plin de factorii naturali de clire: aer, ap, soare,exerciii fizice i jocuri sportive. Cea mai important form de odihn este somnul n timpulnopii. Prin somn, ntregul organism i, mai ales, sistemul nervos, se reface. Numrul deore de somn trebuie s fie cu att mai crescut, cu ct vrsta este mai mic. Astfel, n timp

    ce elevii de 7 ani au nevoie de 12 ore de somn, elevii de 8-10 ani de 11 ore, cei de 11-12ani de 10 ore, iar elevii mai mari de 9 ore, fa de 8 ore la vrsta adult. Pentru ca somnuls fie un factor pozitiv n promovarea sntii elevului, este necesar s se respectentotdeauna aceeai or att la culcare, ct i la sculare, crendu-se astfel deprinderea deadormire i trezire uoar, precum i respectarea aceluiai loc de culcare.

    TUTUNUL SAU SNTATEA?

    n fiecare minut, 5 persoane mor pentru plcerea de a fuma. E bine de tiut cfumul de igar conine peste 4.000 de substane, dintre care 1.200 sunt bine identificate.

    Toate acestea se pot grupa n mai multe categorii, fiecare din ele cu efecte nocivespecifice: 1. Nicotina, alcaloid toxic, este principala substan care induce dependena fade fumat; totodat, prin aciunea ei toxic, produce vasoconstricie arterial, creterea

  • 8/8/2019 24164192 Manual de Prim Ajutor

    15/23

    grsimilor din snge i modificarea vscozitii sngelui, favoriznd, n acest fel, apariiaunor boli cardiovasculare grave, cum este ateroscleroza. Fumatul crete riscul deateroscleroz de 3-4 ori, iar al arteriopatiilor membrelor inferioare de 38 de ori fa denefumtori. Tensiunea arterial crete cu 5-10 mmHg, iar colesterolul cu 60-80 mg% lapersoanele care fumeaz un pachet de igri pe zi. 2. Oxidul de carbon compromiteoxigenarea organismului fumtorului. 3. Substane iritante (fenoli, acizi organici,

    benzochinone, acid cianhidric etc.), care reduc aprarea natural a aparatului respoirtor.Fumatul intervine astfel hotrtor n geneza bolilor cronice ale aparatului respirator (virozepulmonare, bronit cronic, emfizem etc.) i anume n aproape 75% din cazuri. 5.Gudroane i ageni cancerigeni (hidrocarburi aromatice policilice, unele directcancerigene, altele n colaborare). S-a demonstrat clinic i experimental c fumatul estecauza principal a cancerului bronhopulmonar. Astfel, 89% din bolnavii de cancerpulmonar provin dintre fumtorii care consum 1-2 pachete de igri pe zi.

    EDUCAIA FIZIC, SPORTUL I TURISMUL

    Educaia fizic i sportul trebuie s se integreze armonios n succesiunea oralzilnic i sptmnal a programului elevilor, fiind folosite alturi de factorii naturali aerul, apa, soarele n vederea clirii organismului. Exerciiile fizice i jocurile sportiveinflueneaz favorabil ntregul organism prin dezvoltarea de deprinderi motorii. Eledetermin o poziie corect a corpului, cresc rezistena organismului, capacitatea de efortmusculari intelectual, favorizeaz dezvoltarea somatic, realizeaz o adaptare mai bunfa de condiiile de via.

    n coli se recomand gimnastica de nviorare, practicat dimineaa, cu o durat de5-10 minute. n cursul orelor de educaie fizic, se urmrete, de ctre profesorii despecialitate, mbuntirea coordonrii micrilor, intensificarea funciilor pulmonare icardiace prin exerciii de mers pe loc, alergare, srituri, exerciii de echilibru, exerciii aletrunchiului, braelor i membrelor inferiore. De asemenea, elevilor li se pot recomandadiverse activit

    i sportive, individuale sau de echip

    , cum sunt atletismul, voleiul,

    baschetul, tenisul, notul, ciclismul, patinajul sau schiul. La sfrit de sptmn sau nvacane se recomand excursii. Schimbarea mediului are un efect benefic, de stimulare aproceselor de refacere, determinnd o cretere n nlime i greutate, ameliorareacapacitii la eforturi fizice sau psihice, creterea rezistenei organismului fa de diversembolnviri, n special fa de cele de natur infecioas.

    ALCOOLUL UN PERICOL!

    Un consum exagerat nu nseamn neaprat o cantitate mare de alcool but odat.

    El poate consta i din cantiti moderate, dar consumate zilnic, determinnd aa-numitulalcoolism cronic. Dac acest obicei este nceput din copilrie sau tineree, efecteledezastruoase bio-psiho-sociale apar precoce, mai ales la persoanele care sunt ifumtoare, studii de specialitate demonstrnd c alcoolul i factorii nocivi din igaret sepoteneaz reciproc. n special tinerii trebuie s neleag foarte bine c abuzul de alcool,pe lng efectul degradant social pe care-l poate determina, constituie o cauz siguridurabil de deteriorare a organismului, n special la nivelul sistemului nervos (central iperiferic), al aparatului cardiovasculari digestiv.

    Efectele nocive ale alcoolismului sunt: tulburri neuro-psihice, tulburricardiovasculare, afeciuni hepatice, care merg pn la ciroz, ulcere gastro-duodenale iunele forme de cancer, circa 10% din mortalitatea neoplazic fiind legat de consumul de

    alcool.

  • 8/8/2019 24164192 Manual de Prim Ajutor

    16/23

    IGIENA INDIVIDUAL

    Igiena individual este acea parte a igienei care stabilete regulile ce trebuierespectate pentru meninerea sntii corporale.

    Igiena corporal cuprinde:o igiena corpului;o igiena mbrcmintei.

    IGIENA CORPULUIEste condiia esenial pentru pstrarea sntii organismului i se realizeaz prin

    meninerea cureniei pielii, a prului, a unghiilor.a) igiena pielii

    Funciile pielii sunt multiple i cu rol deosebit n asigurarea stgrii de sntate aorganismului: reglarea temperaturii corpului, secreie, excreie, funcie respiratorie iorgan de sim. O piele murdar mpiedic funciile respiratorii i de excreie,favorizeaz apariia bolilor de piele, inclusiv a infeciilor. Toate acestea pot fi preveniteprin splarea pielii cu ap caldi spun. Pentru splare, se recomandi folosireaburetelui care, prin aciunea sa mecanic, ajut la ndeprtarea impuritilor de pepiele. Dup splare, corpul va fi ters cu un prosop curat. Buretele i prosopul suntobiecte de utilizare strict individuali se recomand s nu fie folosite cu ali membride familie. Baia general se va face o dat pe sptmn. n afar de baia general,se recomand curenia parial, deoarece anumite zone ale corpului trebuie splatedes: faa, minile, urechile, nasul, organele genitale, picioarele. n ceea ce priveteigiena minilor, splarea acestora se va face cu ap i spun, obligatoriu naintedemasi dup folosirea toaletei. Aceasta se impune ca o regul de igien elementar.Astfel, se prentmpin mbolnvire prin boli cu transmisie digestiv, din care hepatitaacut viral de tip A i bolile diareice acute sunt cele mai importante.b) igiena p

    rului

    i a unghiilor

    Splarea prului se face cel puin o dat pe sptmn, cu ap caldi ampon.Se piaptn zilnic. Unghiile trebuie meninute i ele ntr-o permanent stare decurenie. Se taie o dat pe sptmn: unghiile scurte nu favorizaz depozitrea subele a murdriei i a microbilor. Se vor spla cu ajutorul periuei de unghii, cu apispun.c) igiena mbrcminteii a nclmintei

    mbrcmintea i nclmintea au rol n protejarea corpului mpotriva factorilor demediu. Pentru a-i ndeplini rolul, trebuie s aib anumite caliti: s fie releconductoare de cldur, dar permeabile pentru aer, s fie curate, adaptatedimensiunilor corpului, vrstei, activitii i anotimpului. Lenjeria de corp trebuie

    schimbati splt ct mai des, pentru c se murdrete n contact cu secreiile pielii,n interiori cu prafi alte impuriti din mediul extern, la exterior.

    PREVENIREA CARIEI DENTAREDintele, format dintr-o parte vizibil coroana i o parte invizibil, implantat n

    maxilar rdcina este alctuit dintr-un esut dur i un esut moala. Partea durcuprinde din exterior ctre interiorul dintelui smalul i dentina la coroani cemenul, carembrac rdcina. n interiorul prii dure se gsete o cavitate format din camera pulpari canalele radiculare, care conin terminaiile nervoase. Caria dentar este un proces princare se produce, treptat, erodarea esuturilor dentare dure, prin distrugerea crora se

    deschide, n final, camera pulpar. La acest nivel, prin acumularea resturilor alimentare, seproduce infecia, asociat cu durere, determinat de iritarea terminaiilor nervoase de lanivelul dintelui:

  • 8/8/2019 24164192 Manual de Prim Ajutor

    17/23

    a) caria simpl este cea care afecteaz numai structurile dentare dure;b) caria complicat este cea care afecteaz att structurile dentare dure, ct i

    structura pulpar. Prevenirea cariei dentare cuprinde o serie de reguli, prin respectareacrora se asigur starea de sntate a dinilor, creterea rezistenei esuturilor dentare,combaterea aciunii factorilor de agresiune cu potenial cariogen: microorganisme ialimentaie neraional. Msurile care trebuie luate sunt de dou feluri: generale i locale.

    Msurile generale sunt: o alimentaie raional, echilibrat, cu evitarea consumului excesivde dulciuri (acestea din urm se recomand a fi consumate mai ales sub form de fructe,miere). Msurile locale sunt: periajul dentar, urmat de cltitul energic, cu mult ap, a gurii.Periajul dentar are eficien maxim dac este efectuat corect: pe grupuri de dini, vertical, ncepnd dinspre gingii nspre marginea incizal, pentru a cura bine att dinii, ct ispaiile inter-dentare i pentru a stimula circulaia sanguin a mucoasei. Cltitul guriicompleteaz eficient periajul. E bine s ne splm pe dini dup fiecare mas. Anual,indiferent dac avem sau nu probleme, trebuie s ne prezentm la mediul stomatolog,pentru c numai astfel pot fi depistate eventualele carii simple, care, tratate la timp, nu maievolueaz.

    IGIENA CAMEREI DE LOCUIT, A LOCALULUI COLII, A CLASEI,A LABORATORULUI

    IGIENA CAMEREI DE LOCUITElevul, alturi de ceilali membri ai familiei, trebuie s cunoasc regulile ce

    trebuiesc respectate pentru a tri ntr-o locuin sntoas. Pentru ca o camer s fieconsiderat igienic, aceasta trebuie s ndeplineasc anumite condiii: s fie bine aerisit.Proporia de oxigen din aer trebuie s fie de 20%. Scderea cantitii de oxigen din aer,ncrcarea lui cu alte gaze (bioxidul de carbon, de exemplu) fac ca respira ia s nu mai

    decurg n condiii optime, sngele s nu se mai ncarce cu suficient oxigen, muncatuturor organelor fiind astfel tulburat: scade randamentul la nvtur, apar dureri de cap,ameeli, grea, oboseal. Vara, ferestrele se pot ine deschise permanent. Iarna, aerisirease va face de mai multe ori pe zi, timp de 15-20 minute, n special dimineaa; - s existe otemperatur optim. Temperatura optim pentru o camer de locuit este de 18-20 C - is fie bine luminat. Lumina natural este cea mai bun pentru vedere. Pentru aceasta,este necesar ca ferestrele s fie curate, pentru c astfel razele soarelui ptrund mai uor.Perdelele trebuie s fie confecionate din matereiale subiri, de culoare deschis, pentru alsa lumina s ptrund n camer. Lumina artificial este utilizat seara. La masa delucru, se poate folosi o lamp de mas, aezat n aa fel, nct lumina s cad dinstnga, pentru a nu umbri caietul sau cartea. Cnd lumina vine din dreapta sau din spate,

    caietul sau cartea stau n umbri efortul la care sunt supui ochii este foarte mare.

    IGIENA COLII, A CLASEI I A LABORATORULUILocalul colii trebuie s ndeplineasc anumite condiii de igien, avnd n vedere

    c aici elevul i petrece aproape jumtate din timpul su zilnic. Acesta conine, n afarancperilor destinare orelor de curs, birouri, sli de gimnastic, sli pentru laboratoare,vestiare, grupuri sanitare. Sala de curs (clasa) este ncperea n care elevul i petrecemajoritatea timpului la coal. Bncile trebuie s fie astfel aezate nct lumina s vin dinstnga. Ele sunt construite din lemn sau alt material lustruit, pentru a fi uor splate iterse de praf. Pupitrul trebuie s aib o nclinaie de 15-20 grade i s fie ncptor,pentru a cuprinde crile i caietele. Elevul trebuie s aib o poziie corect n banc,

    meninnd dreapt coloana vertebral (spatele). Vor fi corectate tulburrile de vedere.Clasa trebuie s fie aerisit. Vara, ferestrele se vor ine permanent deschise, iar iarna sevor deschide, pentru aerisire, n fiecare pauz. Dac nu se face acest lucru, aerul este

  • 8/8/2019 24164192 Manual de Prim Ajutor

    18/23

    poluat, crete gradul de umiditate, se mrete cantitatea de praf i, odat cu aceasta,cantitate de microbi. Iluminatul clasei este asigurat, n primul rnd, prin lumina naturalcare ptrunde prin ferestre. Pereii vor fi vopsii n alb. La citit i scris, elevul trebuie sstea drept, numai capul va fi puin nclinat n aa fel ca distana dintre carte i ochi s fiede 30-35 cm. Laboratoarele sunt spaii special amenajate, cu dotare special, n funcie dedestinaie: fizic, chimie, biologie etc. n cadrul orelor de curs care se desfoar n

    laborator, elevii vor respecta cu strictee recomandrile cadrelor didactice: nu vor manevraaparate sau substane dect sub ndrumarea i supravegherea acestora, existnd un riscridicat de accidentare.

    PREVENIREA ACCIDENTELOR N ACTIVITATEA COLARAccidentele se pot produce oricnd i oriunde: la coal, pe strad, acas. Printre

    cauzele de accidente n coal se numr mbulzeala elevilor la intrarea i ieirea dincoal, clas, alergatul pe scri, coborrea treptelor n fug, aruncarea cu diverse obiecte:ghiozdane, pietre, bee, cratul n copaci, pe ziduri, pe garduri. n toate aceste cazuri, sepot produce zgrieturi, cucuie, luxaii, fracturi, rni grave la cap, la ochi, arsuri etc.

    Pentru prevenirea acestor accidente, este necesar disciplina, respectarea

    anumitor reguli:- se va evita mbulzeala la intrarea i ieirea din clas;- nu se va alerga n clase, pe culoare, pe scri;- se va evita crarea pe arbori, garduri, ziduri, ferestre;- se va evita jocul cu fire electrice, prize sau becuri;- se va evita apropierea de animale care pot rni prin mucare, mpungere etc.

    Copilul care a suferit un accident va primi primul ajutor de la elevii-membri ai echipajelorde prim ajutor Sanitarii pricepui, dup care va fi vzut de un cadru medical calificat.

    S

    N

    TATEA

    I MEDIUL AMBIANT

    Aerul, apa i solul elementele mediului nostru ambiant au un rol important nasigurarea strii de sntate. n cazul n care capacitatea de primenire i autopurificare nueste depit, atunci ele se detaeaz de poluani, pe care i reintroduc n circuitulmateriei n natur. Cnd capacitatea lor de purificare este depit, apar poluri intense,masive sau chiar degradri complete ale mediului, cu efecte deosebit de grave asupraoamenilor. Alturi de api hran, aerul atmosferic este unul dintre factorii care ntreinviaa pe planeta noastr. Prin poluarea aerului, nelegem prezena unor substane strinede compoziia lui normal sau a unor variaii importante n proporia, intensitatea iconcentrarea constituienilor si, capabile de a provoca un efect duntor asupra

    organismului. Principalele surse de poluare a aerului sunt ntreprinderile industriale,vehiculele cu motor, centralele termo-electrice, instalaiile industriale de nclzire carefolosesc crbuni sau produse de petrol, diverse activiti comerciale, comunale sauagricole (depozitarea i incinerarea deeurilor).

    n ultimele decenii, poluarea apelor a devenit o mare problem, de ap fiind legatnsi existena i dezvoltarea ntregului sistem biologic. Aceasta, ca urmare a creteriienorme a volumului de reziduuri i a extremei diversificri a poluanilor, alturi de apariiaunor noi poluani, produi de sintez a chimiei moderne (detergeni, pesticide, radioizotopi,hidrocarburi .a.), greu biodegradabili sau care nu sunt supui proceselor deautopurificare. i poluarea solului cunoate o cretere deosebit. Ea este cauzat dereziduuri menajere i industriale, de infestarea terenurilor cu diverse reziduuri organice

    animale sau cu produse chimice de sintez, n scopul fertilizrii sau a combateriiduntorilor. Efectul unor asemenea fapte este important pentru sntatea lor, a familiei icolectivitii n care triesc. Se spune i nu fr temei c oamenii nu pot fi mai sntoi

  • 8/8/2019 24164192 Manual de Prim Ajutor

    19/23

    dect mediul n care triesc. Orice atingere a echilibrului mediului ambiant reprezint, deci,o atingere asupra sntii oamenilor.

    De cele mai multe ori, cnd se afirm acest adevr, se are n vedere problemapolurii sau a distrugerii mediului la nivel planetar: distrugerea stratului de ozon, defriareapdurilor, arderea unor imense suprafee mpdurite, poluarea mrilor i oceanelor,deversarea unor importante cantiti de substane toxice n marile fluvii care brzdeaz

    continentele, depozitarea reziduurilor nucleare etc. Se uit, adesea, c poluarea ncepens chiar n mediul nostru de via: prin distrugerea parcurilor, a spaiilor verzi din jurulblocurilor, prin depozitarea la ntmplare a gunoaielor, prin aruncarea deeurilor n plinstrad sau chiar la coal. Oprirea polurii mediului nconjurtor trebuie s fie sprijinit detoi oamenii i chiar de copii. Acetia pot contribui la curenia clasei, a colii, a casei icartierului, la plantarea de pomi i flori, la ngrijirea spaiilor verzi. Nu uitai: fiecare om aremediul pe care l merit!

    PREVENIREA BOLILOR CONTAGIOASE

    Bolile contagioase sunt bolile care se pot transmite n anumite condiii de la opersoan bolnav la una sntoas. Ele mai sunt numite, de aceea, i boli transmisibile.Se ntlnesc, de asemenea, i boli transmisibile de la un animal bolnav la om. Dup poartade intrare n organism, bolile transmisibile se clasific astfel:

    1. Boli transmisibile pe calea aerului.2. Boli transmisibile pe cale digestiv. 3. Boli transmisibile cu poart de intrare

    pielea i mucoasele.

    1. BOLILE TRANSMISIBILE PE CALEA AERULUIToate aceste boli au ca poart de intrare nasul i gtul. Eliminarea microbilor se

    face prin secreiile din nas, gt

    i sput

    . Contagiunea se realizeaz

    direct, de regul

    de la

    bolnavi sau purttori sntoi, la omul sntos. Principalele boli care se transmit pe caleaaerului sunt: cele eruptive, la care apare pe piele o erupie caracteristic (scarlatina,rujeola, rubeola, varicela); gripa, guturaiul, difteria, tusea convulsiv, parotidita epidemic(oreionul).

    Pentru a ne feri de bolile contagioase cu transmitere aerogen, trebuie s lumurmtoarele msuri:

    - evitarea contactului cu bolnavii;- folosirea batistei de ctre oricine tuete i strnut;- nu se vor folosi n comun obiecte ca: batist, prosoape, rufrie;- ncperile de locuit, clasele vor fi bine aerisite i curate n fiecare anotimp;

    - evitrea aglomeraiilor, mai ales n sli nchise, n special n perioada epidemiilor;- respectarea strict a recomandrilor de vaccinare;- respectarea strict a recomandrilor medicului n ceea ce privete izolarea la

    domiciliu a bolnavilor cu boli transmisibile.

    2. BOLILE TRANSMISIBILE PE CALE DIGESTIVAcestea sunt boli care au drept poart de intrare tubul digestiv. Eliminarea

    microbilor se face prin lichidul de vrstur, materii fecale, iar contaminarea se face directde la acestea sau prin orice obiect contaminat. Principalele boli care fac parte din aceastgrup sunt: dizenteria, holera, febra tifoid, toxiinfeciile alimentare, poliomielita, hepatitaacut viral de tip A.

    Pentru a ne oferi de contaminare prin boli contagioase pe cale digestiv, estenecesar s respectm, n principal, urmtoarele reguli:- s consumm ap numai din surse cu ap potabil;

  • 8/8/2019 24164192 Manual de Prim Ajutor

    20/23

    - s mpiedicm contaminarea alimentelor i s evitm consumul de alimentecontaminate. Alimentele se vor pstra n vase curate, n locuri rcoroase, nu vomconsuma fructe i legume crude, nesplate;

    - nu vom folosi n comun tacmuri, vesel;- vom respecta strict recomandrile de internare/izolare la domiciliu, n caz de boal

    transmisibil.

    O categorie aparte de boli cu transmitere digestiv o constituie parazitozeleintestinale: boli provocate de parazii intestinali.Ascaridioza frecvent mai ales la copii, provocat de viermi intestinali, numii

    ascarizi sau limbrici.Oxiuraza dat de viermi mici, care au aspectul unui fir de a, numii oxiuri.Teniaza dat de viermi intestinali turtii, asemntori unei panglici, numii tenii.Giardioza dat de un parazit numit giardia sau lamblia. Pentru toate parazitozele

    intestinale, cile de transmitere i mijlocele de prevenire sunt aceleai ca i pentru bolileinfecioase transmise pe cale digestiv.

    Trichineloza este, de asemenea, o parazitoz intestinal provocat de un viermemic, ale crui larve se fixeaz n fibra muscular. Sursa de infecie o constituie porcul, n a

    crui carne se pot gsi fixate larve de trichin.Mijloacele de prevenire evitarea consumului de carne de porc neverificat n

    laboratoarele sanitar-veterinare.

    3. BOLILE TRANSMISIBILE PE CALE CUTANATSunt boli care au ca poart de intrare pielea i mucoasele, n cazul n care acestea

    prezint rni. Principalele boli care fac parte din aceast categorie sunt: tetanosul, infeciiale pielii cu diferii microbi. Pentru a ne feri de asemenea infecii, vom respectaurmtoarele reguli: - se vor dezinfecta i pansa rnile, respectnd, totodat, regulile deigien personal.

    SNGELE, GRUPELE DE SNGE, TRANSFUZIA DE SNGE

    Sngele este un lichid de culoare roie, prin intermediul cruia organismul sehrnete, se apri, tot prin el, elimin deeurile rezultate n urma diverselor procesemetabolice. El circul prin vase speciale, numite vase de snge: artere, capilare, vene.Corpul unui adult conine 5-6 litri de snge. Rolul elementelor figurate. Globulele roiiconin un pigment bogat n fier: hemoglobina, prin care acestea capteaz oxigenul dinaerul inspirat, la nivelul plmnului, l distribuie celulelor, preia de la acestea bioxidul decarbon provenit din arderile celulare i l elimin la nivel pulmonar. Fiecare milimetru cub

    de snge conine 4-5 milioane de globule roii. Globulele albe au rol n aprareaorganismului. n caz de infecii, numrul lor crete. n mod normal, numrul lor se situeazla 7.000-8.000 /mm cub. Plachetele sanguine intervin n cazul rupturii unui vas de snge;ele se adun n zona rupti formeaz un dop, contribuind, astfel, la oprirea hemoragiei.Ele joac un rol important i n coagularea sngelui, alturi de ali factori ai coagulrii careintr n compoziia plasmei. Plasma este un lichid glbui, translucid, care transportelementele figurate ale sngelui, substane nutritive, indispensabile celulelor, deeurilepreluate de la acestea, pe care le elimin din organism, prin intermediul anumitor organe.

    Constituienii plasmei sunt, n principal: - apa, care constituie 60 % din volumul su;- proteinele plasmatice: albumina, globulinele cu rol li n coagularea sngelui. n afarde acestea, n plasm se mai ntlnesc: sruri minerale, vitamine, glucoz, grsimi,

    hormoni i deeuri ale organismului.

    Grupele de snge. Transfuzia de snge.

  • 8/8/2019 24164192 Manual de Prim Ajutor

    21/23

    Fiecare persoan are o anumit grup sanguin. Nu vom ntlni n nici un caz opersoan care s aib mai multe grupe de snge. Grupele de snge sunt n numr depatru: O (I), A (II), B (III), AB (IV). Factorul Rhesus (Rh) este factorul care, pe lng grupasanguin, are rol important n transfuzia de snge. Se estimeaz c el este prezent nsngele a 85% dintre fiinele umane. Persoanele care l au se numesc Rh+, iar cele carenu l au Rh-. Transfuzia de snge este actul medical prin care unei persoane care are

    nevoie de snge i se administreaz, pe cale intravenoas, o anumit cantitate de sngeprovenit de la o alt persoan, care se numete donatoare. Transfuzia de sngemodern cuprinde i autotransfuzia: tipul de transfuzie n care primitorul este i donator.Transfuzia de snge nu se face la ntmplare; se ine cont, n primul rnd, de grupa desnge i de factorul Rh al primitorului. innd cont de grupa de snge, transfuzia se faceastfel: Grupa O se numete donator universal, poate dona snge oricrei persoane,indiferent de grupa sanguin. n schimb, nu poate primi snge dect de grup O. Grupa A poate dona snge pentru persoane cu grupa A sau AB, poate primi snge de la grupa Asau O. Grupa B poate dona snge pentru grupele B i AB, poate primi de la B sau O.Grupa AB se mai numete primitor universal, pentru c primete snge de la toategrupele, dasr nu poate da dect pentru AB. n nici un caz nu se va omite i testarea

    factorului Rh n sngele recoltat i n cel al primitorului. Nu se va transfuza niciodat sngeRh+ unei persoane Rh- sau Rh- unei persoane Rh+. Precizum c, acum, transfuzia desnge care se practic este aceea care respect grupul i Rh-ul primitorului: izogrup,izoRh + acelai grup, acelai Rh.

    DONAREA DE SNGE VOLUNTARI NEREMUNERAT

    Donarea i transfuzia de snge se desfoar n ara noastr n baza Legii privinddonarea de snge, utilizarea terapeutic a sngelui uman, n care se menioneaz c:donarea de snge se face n scop terapeutic, este menit

    s

    contribuie la ocrotireasntii populaiei i este un gest umanitar benevol, neremunert i anonim. Donarea desnge se face numai de la persoane care au vrsta cuprins ntre 18 i 65 de ani i care, n urma unui examen medical atent, nu prezint risc pentru boli de orice natur,transmisibile prin snge. Persoanele donatoare de snge n scopuri terapeutice suntdeclarate donatori onorifici de snge ai Romniei. Recoltarea de snge, ca urmare aexercitrii unei constrngeri de natur fizic sau moral asupra unei persoane, esteinterzis. Cantitatea de snge recoltat la o donare este de 5-7 mililitri pe kilogram corpgreutate donator, dar nu va depi 450 mililitri la o recoltare.

    Societatea Naional de Cruce Roie din Romnia sprijin unitile sanitare nactivitatea de recrutare a donatorilori de stimulare a donrii de snge. n concordan cu

    Principiile sale fundamentale, acord un sprijin permanent i lipsit de compromisuri,respectnd conceptul de donare voluntari neremunerat. Donarea de snge voluntari neremunerat este forma de donare considerat cea mai sigur, att pentru securitteadonatorului, ct i pentru cea a primitorului. Donarea de snge voluntari neremunerateste un act prin care o persoan sntoas ofer cu generozitate o parte din sngele supentru a veni n sprijinul semenilor n suferin i nu pentru a obine anumite avantajemateriale. Persoanele cu probleme economice sunt, deseori, tentate s doneze sngepentru a obine anumite avantaje materiale, cu care s-i acopere o parte din nevoile loriatunci pot s ascund anumite boli pe care le-au avut i care pot pune n pericol, uneori,nu numai sntatea primitorului, ci chiar pe a donatorului nsui.

    BOLI CU TRANSMISIE SEXUAL (BTS)

  • 8/8/2019 24164192 Manual de Prim Ajutor

    22/23

    Creterea vertiginoas a BTS din ultimii ani i a evoluiei numrului persoanelorinfectate cu HIV/SIDA are i o serie de cauze care in de comportamentul individual.Atenie, deci, la bolile cu transmisie sexual!

    Simptome BoliInflamaii uro-genitale

    La brbai: uretrite, scurgeri vizibile laextremitatea sexului, dureri la urinat,urin uneori tulbureLa femei adesea invizibile, existuneori o vaginit (inflamaie amucoasei vaginului), incontinenurinar, usturimi la urinat. Chiar fraceste simptome, boala rmnecontagioasi se complic

    Gonococice (blenoragie), cu localizare

    posibili la nivelul gtului, anusului ipielii.Negonococice:MycoplasmasTrichomonas vaginalisChlamydiaCandida: frecvena vaginitei i abalanitei (inflamarea glandului)

    ancruUlceraie la locul inoculrii, n general

    n regiunea genital

    ancru sifilitic. Adesea fr dureri, cu obaz tare poate fi, totui, dureros,

    vizibil la brbat, dr adesea invizibil lafemeie, urmat de o adenopatie. Poate fisituat i la nivelul anusului, al limbii sauamigdalelor.ancrul moale. Dureros, adeseamultiplu, cu o baz moale, ulceraiiprofunde pe organele genitale. Sensoete, dup cteva zile, de oadenopatie care poate s prezinteulceraii

    Leziuni ulcerative generale Herpes genitalAdenopatieAfeciune a ganglionilor limfatici, cu saufr ulceraii genitale

    Limfogranulomatoz venerianGranulom inghinalAdenopatie sau splenomegalie cufebr

    CE ESTE SIDA?

    SIDA este cauzat de un virus. Important de tiut este c boala se transmite, nprincipal, pe cale sexuali prin snge. Deci: educaia preventiv permite lupta mpotriva

    propagrii bolii, ea depinznd de msurile de protecie luate de fiecare individ n parte.

    NU EXIST NICI UN VACCINAtenie:- limitai relaiile sexuale la un singur partener fidel, deoarece relaiile cu mai muli

    parteneri/partenere sunt un factor de risc;- folosii prezervativul n orice relaie sexual ntmpltoare;- nu facei injecii dect n unitile sanitare sau acolo unde exist certitudinea

    instrumentelor sterile;- preferai seringile de unic folosin!

    PREVENIREA ACCIDENTELOR DE CIRCULAIE

  • 8/8/2019 24164192 Manual de Prim Ajutor

    23/23

    Dificil de spus dac, n zilele noastre, alturi i uneori n confruntare cuautomobilul e greu sau nu s fi pieton. Cert este c automobilul l-a obligat pe pieton s-i reconsidere statutul de component al circulaiei, ceea ce presupune, ntre altele, dar nu n ultimul rnd, cunoaterea regulilor de circulaie. S-a impus, astfel, un numr dereglamentri privitoare la ipostazele n cre pietonii se pot gsi pe parcursul deplasrii lor:pe trotuar, n traversare (pe culoare, pe la intersecii etc.), n zona refugiilor din staiile de

    tramvai, n inteerseciile cu i fr sematoare etc. ncet, ncet, i pietonii, asemeneabiciclitilor, cruailor, tractoritilor rutieri au nevoie s-i formeze un bagaj de cunotinerutiere, fr respectarea crora mersul lor n traficul strzii devine imposibil sau se expundirect i permanent unor poteniale pericole.

    Pietonii sunt obligai:a) s circule numai pe trotuare, iar n lipsa acestora, pe potecile laterale ale

    drumurilor publice;b) s circule numai pe partea stng a drumurilor publice, dac acestea nu au

    trotuare sau poteci;c) s nu circule pe sectoarele de drum public la nceputul crora este instalat

    indicatorul cu semnificaia Accesul interzis pietonilor;

    d) s traverseze drumurile publice numai prin locurile unde sunt indicatoare saumarcaje pentru trecerea pietonilor, iar, n orae, unde asemenea indictoare sau marcajelipsesc, pe la colul strzilor, dup ce s-au asigurat c nu exist vreun pericol; traversareadrumurilor publice se face perpendicular pe axa acestora; e) s circule cu crucioarele isniuele de copii numai pe trotuare sau poteci. Sunt interzise manifestrile distractive(hore, dansuri) sau plimbrile i staionrile pietonilor n grup pe partea carosabil adrumurilor publice.

    CE ESTE O PERSOAN CU NEVOI SOCIALE DEOSEBITE? ATITUDINEA

    ELEVILOR FA DE ACESTEASe ntlnete adeseori i se vorbete n sens mai mult sau mai puin peiorativ

    despre persoane handicapate. Noiunea de persoan handicapat acoper o marediversitate de situaii individuale. n ultimul timp, Organizaia Mondial a Sntii aelaborat o viziune mai riguroas, de natur s nu prejudicieze persoana handicapat.

    Cuvntul handicapat a fost nlocuit cu trei noiuni distincte, care permit odifereniere nuanat a gradului de incapacitate.

    1. Deficitul pierderea sau dereglarea unei structuri sau funcii anatomice.2. Incapacitatea diminuarea sau pierderea unei aptitudini de a realiza o activitate

    n condiii considerate normale pentru o fiin uman, datorit unui deficit.

    3. Handicapul dezavantajul pe care l prezint o persoan, ca urmare a unuideficit care o mpiedic s realizeze parial sau total o funcie considerat normal, nlimita anumitor parametri: vrst, sex, grad de cultur.

    Termenul de persoan handicapat a fost nlocuit cu termenul de persoan cunevoi sociale deosebite. Acest termen a fost adoptat de ntreaga lume civilizat, undeeste combtuti etichetarea ca atare i izolarea acestora. Se tinde ctrde valorificareaforelor care exist n fiecare individ, uurarea accesului persoanei cu deficiene la un rol n societate. Trebuie s se in cont c o anumit persoan are dificulti n anumiteprivine, dar dispune i de numeroase resurse ce trebuie stimulate n vederea compensriideficitului. Rolul nostru, al ntregii societi, este de a ajuta n descoperirea valenelorpozitive care pot fi valorificate n scopul integrrii sociale a semenilor notri, ajutndu-i,

    astfel, s fie mai puin dependeni social.