223712320 Laborator de Patiserie

15
Laborator de Patiserie Cursant : ROSTAS CRISTINA GAROFITA Îndrumător : Prof. ADRIAN SOLOMON 1

description

LAB

Transcript of 223712320 Laborator de Patiserie

Plan de Afaceri - Laborator de Patiserie

Laborator de Patiserie

Cursant : ROSTAS CRISTINA GAROFITAndrumtor : Prof. ADRIAN SOLOMONCuprins

1. Sinteza planului de afaceri

2. Prezentarea intreprinderii (Date de identificare):

3. Descrierea afacerii

4. Descrierea pietei

5. Descrierea produselor 6. Programul de marketing si vanzari:

7. Mangementul activitatii,8. Planul financiar si anexe 1. Sinteza planului de afaceri

Justificare : Am inceput aceasta mica afacere de familie in 2011 , din dorina de a promova produse naturale i de a aduce n casa i sufletul consumatorului, nostalgia timpului de odinioar. Aromatele prjituri ale bunicii vor aduce mereu zmbete pe chipurile iubitorilor de dulce. In prezent laboratorul Inima de copil se mandreste a fi unul dintre cele mai apreciate din Baia Mare , in special datorita produselor noastre si a conditiilor igienico-sanitare excelente. Fiind o afacere in continua dezvoltare, cu peste 15 de angajati si cu o distributie a produselor in peste 20 de magazine si supermarket-uri , patiseria incearca pe cat posibil sa ofere clientilor, produse fabricate la cele mai inalte standarde de calitate.Din punct de vedere al productorului, se poate observa n ultimul timp preocuparea permanent pentru calitate i igien, care a condus la importante schimbri n structura liniilor de patiserie. Unele dintre acestea sunt complet noi, altele s-au modificat permanent de-a lungul timpului. Procentul celor care opereaz cu utilaje vechi i uzate moral este n scadere, dar nc mai exist .

2 Datele de identificare ale firmei

a) Numele firmei SC INIMA DE COPIL SRL

b) Forma de organizare SOCIETATE CU RASPUNDERE LIMITATA

c) Sediul STR . GAROAFEI NR 5 , Baia Mare , MaramuresEste vorba de un spaiu de 80 mp utili, parter , utiliti existente: gaz, ap canal, telecomunicaii, central termic, parcare, zon comercial important. Spaiul este amplasat n zona ultracentral a oraului, preul fiind negociat la 250 euro/lun.

Telefon 0745484484 , e-mail [email protected]) Codul unic de nregistrare RO 14518542

e) Numarul de inregistrare in registrul comertului J24/110/2011f) Activitatea principal a societii i codul CAEN al activitii principale:

1072- Fabricarea biscuitilor si piscoturilor; fabricarea prajiturilor si a produselor conservate de patiserie

g) Alte obiecte de activitatea ( secundare), cod CAEN ; 1073 - Fabricarea macaroanelor, taiteilor, cus-cus-ului si a altor produse fainoase similareh )Valoarea capitalului: 200 ron

i) Persoan de contact: Rostas Cristina

j) Conturi bancare deschise la: Banca Transilvania 3. Descrierea afacerii

Activitatea ntreprinderii este axata pe producerea de prjituri i produse de patiserie i livrarea acestora la domiciliul clientului. Mai exact , conform codului CAEN 1072 :

fabricarea prajiturilor si a produselor conservate de patiserie : -fabricarea piscoturilor, biscuitilor si a altor produse de brutarie uscate -fabricarea produselor de patiserie si a prajiturilor conservate fabricarea produselor pentru gustari (prajituri de casa, biscuiti, covrigi etc.), dulci sau sarate Aceasta clasa exclude: -fabricarea snacks-urilor din cartofi, vezi 1031Dorim dezvoltarea acestui laborator de tip patiserie , care sa puna la dispozitia clientilor produse la cele mai inalte standarde si cu un gust deosebit. Ne vom axa pe produse de inalta calitate si care sa corespunda dorintelor clientilor nostri.

4. Descrierea pietei Piaa potenial este reprezentat de persoane de toate vrstele.Avantajul competitiv l constituie raportul calitate - pre, rapiditatea de servire i livrare, diversificarea produselor. Vor exista mai multe feluri de produse, dintre care principale vor fi: covrigi, cornulee cu rahat, tart cu viine, colaci, pateuri cu brnz, trudele, alb ca zapada, negres, salam de biscuii, bezele, fursecuri cu gem, cozonaci.

Conform studiilor ntreprinse, piaa pe care va activa ntreprinderea este o pia n cretere, caracterizat printr-o cerere puternic la astfel de produse. Aceast afacere este considerat una dintre cele mai puin costisitoare ramuri din sectorul alimentaiei, beneficiind n acelai timp de o cerere n progres, determinat n primul rnd de faptul c produsele oferite sunt ieftine i deci accesibile tuturor categoriilor de consumatori. Cererea nregistreaz o uoar sezonalitate, n sensul creterii sale , n sezonul rece.5. Descrierea produselor Produsele de patiserie sunt produse n regie proprie i oferta este axat pe sortimente de mici dimensiuni, dulci i srate. Atracia principala a laboratorului consta in prajiturile de casa , dupa retetele bunicii , apoi ciocolata de cas, biscuitii sarati , cozonacii . n afar de aceste produse servim la locul de vanzare , un sortiment bogat de ceaiuri i cafele. Produsele personalizate vor fi prezentate, n fotografii de mari dimensiuni, care vor asigura astrfel o important parte a decorului vizual. Patiseria este o imbinare frivola a tuturor gusturilor. Atrage pe oricine pentru ca imbina dulce si sarat. Gusturile in sine imbina preferinte diverse. Dulce si sarat la ocazii festive, dulce si sarat in graba intre sedinte. Foile delicate ascund ceva bun pentru fiecare. Branza, ciuperci, carne, visine, mere, dovleac, fiecare umplutura are ratiunea sa de a exista in aceasta forma. Uneori vrem un pateu cu branza, alteori vrem o delicata fundita cu nuca si atinsa de o boare de zahar pudra. Uneori cautam gustul fin de vanilie, alteori ne e dor de chimen. Toate aceste capricii isi gasesc implinirea in locul in care sunt cele mai respectate: "Inima de copilVa prezentam in continuare cateva din produsele noastre , cele mai cautate :

a) Prajitura cu Mar - greutate:100gr; Descriere:Un preparat delicios de patiserie umplut cu mere de consistenta frageda si ornat abundent cu nuca de cocos. Se poate servi ca desert dupa fiecare masa. Se comercializeaza sub forma ambalata.b) Prajitura cu Branza : greutate:100gr ;Descriere:Un desert usor cu gust placut ce contine branza delicioasa dispusa in straturi, care in combinatie cu blatul plufos si proaspat reusesc sa va rasfete papilele gustative. Se comercializeaza sub forma ambalata.

C) Fursecurile : greutate:500gr, 700gr, 1000gr ; Descriere:specialitati autohtone de patiserie, fursecurile reprezinta o alegere ideala pentru o gustare dulce de weekend sau pentru a va servi musafirii. Aspectul rafinat si gustul delicios va vor transforma intr-o gazda buna, indiferent de locul unde va aflati sau ocazia cu care le serviti. Se comercializeaza sub forma ambalata la 500gr, 700gr sau 1000gr.

6. Planul de marketing

Nu poti sa faci distributie de calitate fara experienta. Trebuie sa-ti cunostii clientii si consumatorii, precum si obiceiurile, dorintele si asteptarile acestora. Departamentul de marketing, parte a departamentului comercial, este componenta care integreaza toate activitatile comerciale; tocmai de aceea, rolul sau este unul major si esential pentru reusita tuturor demersurilor unei societati .Data fiind dimensiunea relativ mica a unei astfel de afaceri (cel putin in faza de inceput) cea mai potrivita modalitate de promovare este prin intermediul propriilor produse.

Numele ales pentru magazin trebuie sa fie inspirat si sa produca o emotie/un sentiment in randul consumatorilor de aceea am si ales denumirea de : Inima de copil . De asemenea am optat pentru ambalaje personalizate: hartia de invelit produsele, ata pe care se pun covrigii poate avea prins un pliant mic, pungi de hartie pentru comenzi mai mari, etc.

O alta caracteristica , tot pentru promovarea cat mai buna a produselor , am ales ptr seriviciile de catering , pentru diferite petreceri, intalniri, etc., platouri personalizate cu logo-ul firmei. In asa fel, cat mai multa lume va auzi de produsele noastre si le va recomanda si altora.

Pe viitor o sa mai fac si un website/blog cu retete de patiserie prin care o sa promovez toate produsele laboratorului.

Cel mai important aspect vizeaza fidelizarea clientilor. Atitudinea noastra si a angajatilor mei, vor fi cele care va vor diferentia si vor duce la atragerea cator mai multi client. O scurta conversatie prietenoasa, un zambet, un mic cadou gratuit, Un Multumesc si va mai asteptam pe la noi!, sunt elemente care fac diferenta intre un client care cumpara o data si unul care se va intoarce, eventual cu alti doi clienti.

7. Managementul firmei

Una din cele mai importante decizii a fost aceea sa solicit un credit de 30.000 euro , de la Banca Transilvania, cu posibilitatea de returnare n 48 de luni, cu o rat lunar de 2077,2 lei . Acetia vor fi folosii pentru procurarea spaiului de lucru i amenajarea acestuia, achiziionarea utilajelor de producie i a materiei prime necesare.

Investiia va consta n achiziia utilajelor i anume :

- 4 Cuptoare de patiserie Baquette cu convecie i umidificare electric: Dimensiuni: 834x796x572 mm; capacitate: 4 tvi 600x400 mm; umidificare direct; putere: 6.4 kW; alimentare: 220 V sau 380 V (la alegere); termostat reglabil: 0-250 grade C; timer: 0-60 min.; 2 ventilatoare cu schimbare automat de sens pentru o coacere uniform pe toat suprafaa tvilor; iluminare interioar; u cu geam dublu termorezistent; 4 tvi aluminiu 600x400 mm incluse n dotarea standard .- 2 Vitrine frigorifice cu ua cu geam termopan :

Dimensiuni 570x530x1880 mm, capacitate 320 litri, temperatura de lucru 0/+10 Co, cu 5 polite tip grtar, cu pazie luminat, cu termostat mecanic, cu termometru, nchidere cu cheie, freon ecologic R134a. (fig.5)

- 3 Plite sticl pe gaz : 30 euroControl butoane lateral - culoare negru, 4 arztoare, aprindere integrat, sigurant plita-SafetyPlus, 60 cm lime, culoare negru. - 3 Malaxoare aluat : 210 euro Construcie inox, dimensiuni 80X48X75h(cm), capacitate cuv47 litri, dimensiuni cuv 45X30cm, tensiune 220v/380V, putere 1,50/1,87kw.2 Mixere profesionale : 320 euro Cu bol, capacitate 8 l, variator viteza 88-660 rot/min, dotat cu tel, crlig i spatul, alimentare electric 220 V, putere electric 400 W, dimensiuni 400x250x430.

Se vor mai achiziiona tvi, forme, cuite i alte ustensile necesare n valoare de 1500 euro. Livrarea produselor se va face cu o main mic, cumprat la mna a doua, main a carui pre de cumprare este de 1500 euro, iar investiiile pentru ea sunt de 650 euro. Eu ca si administrator ma implic n toate procesele decizionale din cadrul societii, inclusiv n ceea ce privete evaluarea performanelor personalului. Verific situaia comenzilor, a veniturilor i cheltuielilor, ma ocup si de susinerea i coordonarea activitilor firmei n faa autoritilor de stat, terilor , autorizez toate actele necesare precum si operaiunile de gestiune .

8 Situatia economico-financiara a firmei

Ca i cheltuieli iniiale am avea :

Nr. crt.Cheltuieli care au loc o singur datPre LeiPre Euro

1Renovare112002488

2Cuptoare de patiserie (4buci)149873380

3Vitrine frigorifice (2 buci)2660600

4Malaxoare aluat (3 buci)67841530

5Mixere profesionale (2 buci)3725840

6Plite de sticl pe gaz (3 buci)1730390

7Ustensile patiserie66511500

8Maina de servici81001800

Total :64.080Lei14.240 Euro

Cheltuielile lunare, ce mi vor permite s mi respect contractele, att cele de livrare ct i cele la banc i chirie au fost sintetizate n urmtorul tabel:

Nr. Crt.Cheltuieli lunareCantitatePre Lei

1Rata BT12077,2

2Chirie11125

3Cheltuieli ntreinere12800

4Benzina1750

5Fluturai reclam/promoii100200

6Zahr225 kg900

7Ou450 buc.225

8Fin30 kg450

9Unt75kg862

10Margarin75kg262

11Esene10 lei/zi45

12Cacao3.5kg225

13Mirodenii10 lei/zi45

14Smntn100kg210

15Drojdie5 kg45

16Lapte1050l1575

17Sare7.5kg15

18Brnz75kg750

19Rahat75kg450

20Mere150kg450

21Nuci37.5kg600

TOTAL12512.2 lei

Am angajat un numr de 6 persoane: 3 patiseri (care vor lucra n 2 ture de 8h, n tura de diminea avnd doi patiseri ef) 1 contabil (cu program de 4h/zi)

1 ofer (cu program de 8h/zi, livrarea produselor fcndu-se dimineaa, avnd obligaia de a distribui i fluturaii cu reclama firmei)

1 femeie de servici (cu program de 4h/zi)Grila de salarizare:

Nr. Crt.Post ocupatSalariu netSalariu brut

1Patiser sef1000 lei2000 lei

2Patiser 741 lei1000 lei

3Patiser 741 lei1000 lei

4Contabil800 lei1400 lei

5Sofer800 lei1400 lei

6Femeie de servici500 lei 750 lei

Total :4582 lei8550 lei

n urma contractelor obinute cu 5 firme (supermarketuri) cantitatea i sortimentele cerute sunt urmatoarele (cu specificaia c aprovizionarea se va face o dat la dou zile) :Nr. Crt.Denumire produsCantitatePre per 100g/LeiPre total Lei

1Fursecuri250 buc.0.8200

2Plcinte cu brnz200 buc.2400

3Placinta cu mar 250 buc.1250

4Pateuri cu brnz200 buc.2400

5trudele cu mr200 buc.2400

6Tart cu viine150 buc.2.5375

7Alb ca Zpada250 buc.3750

8Prjitura Dobos150 buc.3450

9Negres200 buc2.5500

10Salam de biscuiti5 kg2100

11Cornulee cu Rahat10 kg1.5150

12Bezele5 kg3150

13Fursecuri cu gem10 kg1.5150

14Cozonaci50 kg1.5750

15Torturi10 kg3300

TOTAL 5325 lei

Estimri :Nr. Crt.Tipuri de cheltuieliTotal in leiTotal in Euro

1Cheltuieli de investitie4983911240

2Cheltuieli lunare44512.210038.84

3Cheltuieli salariale166003743.8

Total110951.2 lei25022.64 euro

Diferena dintre banii mprumutai i cei cheltuii va fi folosit pentru cheltuielile iminente.

Dup prima lun de la deschidere vom avea urmtoarele ncasri :

5325 lei/1200.95euro x 15 (zile) = 79875lei/18014,25euro

Din acetia vom scade cheltuielile lunare i cele salariale,taxele la stat Aadar, profitul nostru lunar va fi de : 1396.64 lei

Concluzii si argumente :

Am promovat aceast idee din dorina de a da via unui vis. Nu este uor, dar nici imposibil att timp ct nu vom uita c multora dintre noi ne plac dulciurile si c mereu un produs de cas va birui n faa unuia frumos ambalat.

Dat fiind vrsta, pot parea tnra i fr prea mult experien n domeniu, dar asta nu denot lips de seriozitate, ci poate mult curaj pentru vremurile de criz prin care trecem.

mi doresc s am o intrare victorioas pe pia, s fac fa cu brio ameninrilor i concurenei, iar pe viitor, de ce nu, s m extind.

4