22135-68 Det. s.u. Solubile Recfract

2
Determinarea substantei uscate solubile ( metoda refractometrica ) Stas 2213/5-68 Prezentul standard se referă la determinarea prin metoda refractometrică a substanţelor solubile la produsele dulci de toate categoriile ( produse zaharoase, produse de patiserie). Metoda din prezentul standard nu se aplică la produsele dulci care conţin lapte, grăsimi sau alcool. Pregatirea probei se face conform stas 2213/2-68. Principiul metodei Produsul de analizat se diluează cu apă distilată într-o proporţie anumită şi se determină , cu refractometrul, indicele de refracţie al soluţiei obţinute. Aparatura Refractometru Abbe sau Zeiss Termostat Pregatirea aparatului Pe prisma inferioară a refractometrului se pun 2 picături de apă distilată, se acoperă cu cealaltă prismă şi se lasă să circule apa prin montura prismelor timp de 5 minute pentru a le aduce la 20°C. Se deplasează ocularul până la suprapunerea reperului cu linia de separare a câmpului luminos de cel întunecat. Refractometrul se consideră reglat, dacă linia de separare este în dreptul indicelui de refracţie de 1,333 care corepsunde la 0% s.u. Dacă există o deviere, atunci cu ajutorul unei chei special, se aduce linia de separare în dreptul reperului 1,333. Modul de lucru Pe prisma inferioară a refractometrului se pun 2 picături din probă. Se apropie prismele, se deplaseză ocularul până la suprapunerea reperului cu linia de separare a celor 2 câmpuri .

Transcript of 22135-68 Det. s.u. Solubile Recfract

Determinarea substantei uscate solubile ( metoda refractometrica ) Stas 2213/5-68

Prezentul standard se refer la determinarea prin metoda refractometric a substanelor solubile la produsele dulci de toate categoriile ( produse zaharoase, produse de patiserie).

Metoda din prezentul standard nu se aplic la produsele dulci care conin lapte, grsimi sau alcool.

Pregatirea probei se face conform stas 2213/2-68.

Principiul metodei

Produsul de analizat se dilueaz cu ap distilat ntr-o proporie anumit i se determin , cu refractometrul, indicele de refracie al soluiei obinute.

Aparatura

Refractometru Abbe sau Zeiss

Termostat

Pregatirea aparatului

Pe prisma inferioar a refractometrului se pun 2 picturi de ap distilat, se acoper cu cealalt prism i se las s circule apa prin montura prismelor timp de 5 minute pentru a le aduce la 20C.Se deplaseaz ocularul pn la suprapunerea reperului cu linia de separare a cmpului luminos de cel ntunecat.

Refractometrul se consider reglat, dac linia de separare este n dreptul indicelui de refracie de 1,333 care corepsunde la 0% s.u.

Dac exist o deviere, atunci cu ajutorul unei chei special, se aduce linia de separare n dreptul reperului 1,333.

Modul de lucru

Pe prisma inferioar a refractometrului se pun 2 picturi din prob. Se apropie prismele, se deplasez ocularul pn la suprapunerea reperului cu linia de separare a celor 2 cmpuri .

Se citete apoi pe scar direct coninutul de s.u. solubil la temperatura de 20C,n procente .

n cazul produselor cu consisten tare sau care conin cristale de zahr, ca n cazul cnd datorit vscozitii prea mari, linia de separare a cmpurilor nu este net, proba se dilueaz cu o cantitate de ap.n acest scop, ntr-o fiola cu capac, (sau pahar Berzelius acoperit cu o sticl de ceas) i cu o baghet se cntresc 5-10g din proba, cu precizie de 0,01g i se adaug cu o pipet, un volum de ap distilat egal cu masa cntrit.Se amestec pn la dizolvare. Pentru grbirea dizolvrii se nclzete pe baia de ap la 50-60C, dup care se rcete la 20 C.Se cantrete apoi cu o precizie de 0,01 g i se determin s.u. conform punctului de mai sus .

n cazul cnd soluia diluat este prea nchis la culoare, pentru a putea face citirea la refractometru, se amestec aceasta cu o soluie concentrat de zaharoza, n proportii stabilite prin cntrire.

Calcul

I m1% Substana uscat = ------------

m

n care:

I valoarea indicelui de refracie citit pe scara refractometrului, la 20C

m1 masa soluiei cu proba, n g

m masa probei luat pentru determinare, n gn cazul citirii la alte temperaturi dect 20C (ntre 1030C), se face corecia de temperatur din tabel, care se adaug, dac temperatura la care se face citirea e mai mare de 20C sau se scade dac temperatura e sub 20C.