2019 Anual Raport · 2020. 4. 30. · a obtinut ratingul corporativ de emitent BBB (Investment...

368
Raport Anual 2019

Transcript of 2019 Anual Raport · 2020. 4. 30. · a obtinut ratingul corporativ de emitent BBB (Investment...

  • RaportAnual2019

  • RAPORTUL ADMINISTRATORILOR 2019

    Raport Anual 2019

  • Raport Anual 2019

    MESAJUL PRESEDINTELUI CONSILIULUI DE ADMINISTRATIE

    4

    RAPORTUL ADMINISTRATORILOR

    PENTRU ANUL 2019

    9

    MESAJUL DIRECTORULUI

    GENERAL

    6

    SITUATII FINANCIARE

    CONSOLIDATE

    205

    SUMAR

    2

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19RApoRt AnuAl 2019

  • RAPORTUL AUDITORULUI INDEPENDENT

    CU PRIVIRE LA SITUATIILE FINANCIARE CONSOLIDATE

    287

    SITUATII FINANCIARE

    INDIVIDUALE

    293

    DECLARATIA CONDUCERII

    362

    RAPORTUL AUDITORULUI INDEPENDENT

    CU PRIVIRE LA SITUATIILE FINANCIARE INDIVIDUALE

    357

    3

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19

    RApoRt AnuAl 2019

  • MESAJUL PRESEDINTELUI CONSILIULUI DE ADMINISTRATIE

    MESAJUL PRESEDINTELUI CONSILIULUI DE ADMINISTRATIE

    Performanta, investitii, evolutie - acestea au fost principalele obiective vizate de Grupul Electrica in 2019. A fost un an cu o complexitate iesita din comun, in care experienta si efortul comun al tuturor angajatilor Grupului au dus la depasirea indicatorilor de performanta, in ciuda provocarilor generate de schimbarile atat din plan intern, cat si extern. In acest context, Electrica si-a respectat angajamentul de a continua procesul amplu de transformare, prin care redefineste modelul organizational si creste gradul de eficienta prin digitalizare si flexibilitate. Investitiile au fost in continuare o prioritate, ceea ce a condus la imbunatatirea fiabilitatii retelelor si la servicii mai bune, crescand valoarea adaugata atat pentru clienti, cat si pentru actionari.

    Grupul Electrica a dat dovada de o abordare responsabila si transparenta, care a facut diferenta mai ales in momentele de maxima importanta, precum in perioada de acomodare la schimbarile legislative. Consiliul de Administratie a remarcat progresele realizate pentru mentinerea unor standarde inalte de guvernanta corporativa si etica, alaturi de efortul sustinut de colaborare eficienta cu stakeholderii Grupului.

    In 2019, Electrica si-a consolidat statutul de cel mai mare investitor in infrastructura energetica, dobandit imediat dupa listare, continuand planul ambitios de modernizare, care a generat o crestere sustenabila.

    Schimbarile de azi, de o viteza si o magnitudine nemaiintalnite, ne provoaca si mai mult. Ele ne determina sa exploram noi directii, sa identificam oportunitati si sa ne asumam anumite riscuri pentru a ne atinge obiectivele strategice.

    In a doua jumatate a anului 2019, la cinci ani de la listarea companiei, am definit o noua strategie de business valabila pentru urmatorii cinci ani.

    Astfel, Grupul a stabilit o serie de obiective si un mod de lucru care sa raspunda schimbarilor semnificative din piata si, evident, noilor nevoi ale clientilor, in pas cu dezvoltarile tehnologice, si care sa asigure, totodata, o crestere sustenabila a companiei.

    In plus fata de ariile traditionale de interes, noua strategie prevede actiuni concrete si o alocare eficienta a resurselor care vor converge spre optimizarea modelului de afaceri si asigurarea unui echilibru intre valoarea adaugata oferita clientilor si maximizarea venitului generat pentru investitori. De asemenea, Grupul analizeaza constant oportunitatile de extindere organica si anorganica, inclusiv in regiune.

    Actiunile noastre au contribuit la consolidarea profilului financiar solid al companiei, prin cresterea performantei si optimizarea ariilor de activitate, iar cooperarea eficienta dintre Consiliul de Administratie si echipa manageriala a creat climatul necesar pentru a indeplini obiectivele strategice asumate.

    Mai mult decat in 2019, am intrat in noul an intr-un context incert marcat de o provocare mondiala: emergenta unei probleme globale de sanatate care ameninta stabilitatea economica si care poate incetini implementarea obiectivelor setate la nivel european.

    Exprim, si pe aceasta cale, increderea pe care o are Consiliul de Administratie in fiecare membru al echipei Electrica. Credem ca angajatii Grupului au experienta profesionala si cunostintele necesare pentru a depasi situatiile dificile, astfel incat sa asiguram energie pentru Romania.

    VALENTIN RADU PRESEDINTE AL CONSILIULUI DE ADMINISTRATIE

    4

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19MESAJul pRESEDIntEluI ConSIlIuluI DE ADMInIStRAtIE

  • 5

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19

    MESAJul pRESEDIntEluI ConSIlIuluI DE ADMInIStRAtIE

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19

  • MESAJUL DIRECTORULUI GENERAL

    MESAJUL DIRECTORULUI GENERAL

    Industria energetica traverseaza un proces de transformare atat la nivel global, cat si la nivel local pe fondul schimbarilor climatice, al schimbarilor legislative, dar si prin dezvoltarile tehnologice digitale care schimba procesele traditionale. Anul 2019 a marcat si inceputul unei noi perioade de reglementare pentru industria energetica, iar echipa noastra a trecut prin mai multe teste succesive. Am reusit, de fiecare data, sa gasim solutii pentru provocarile cu care ne-am confruntat, dand dovada de flexibilitate si capacitate de adaptare.

    Experienta pe care am acumulat-o in cei peste 120 de ani de activitate ne-a ajutat sa depasim provocarile care au aparut pe parcurs si sa bifam obiectivele pe care le-am stabilit, chiar daca traseul pe care l-am urmat nu a fost unul simplu. In acest sens, Grupul Electrica a incheiat anul 2019 cu un profit net consolidat mai mare cu peste 71% comparativ cu suma bugetata, in pofida unui cadru legislativ si de reglementare nefavorabil, care a atras o crestere de aproximativ 25% a costurilor de achizitie a energiei electrice. Dividendul brut generat pentru actionari este de 0,7248 de lei per actiune, corespunzator unui randament de 7,18%. Astfel, Grupul Electrica a mentinut un randament atractiv al dividendului pentru cei peste 7.000 de actionari, din peste 30 de tari.

    Datorita performantelor stabile, Grupul a obtinut ratingul corporativ de emitent BBB (Investment Grade), cu perspectiva stabila, din partea agentiei de rating Fitch Ratings. Rating-ul, peste nivelul de tara care este BBB-, reflecta profilul financiar solid al Grupului Electrica, stabilitatea cash-flow-ului, pozitia de lider atat in aria de distributie, cat si in cea de furnizare a energiei electrice, pe zona reglementata, precum si potentialul de mentinere a unui nivel ridicat al investitiilor in perioada urmatoare.

    6

    MESAJul DIRECtoRuluI GEnERAl

    Elec

    tric

    a S

    .A.

    | R

    AP

    OR

    T A

    NU

    AL

    2019

  • De asemenea, o realizare importanta in 2019 a fost continuarea fara niciun fel de rabat a planului ambitios de investitii. In aria de distributie am avut puneri in functiune in valoare de peste 600 de milioane de lei, cu peste 43% peste nivelul minim impus de AnRE, iar rezultatul a fost imediat vizibil in scaderea duratei medii a intreruperilor neplanificate. Grupul Electrica a devenit, astfel, cel mai mare investitor in modernizarea si retehnologizarea retelelor de distributie a energiei electrice, cu un total de 3,1 miliarde lei investiti in ultimii cinci ani. In urma acestor investitii, calitatea serviciilor oferite de companiile de distributie din cadrul Grupului s-a imbunatatit semnificativ, contribuind inclusiv la rezultate financiare solide, cu perspectiva stabila.

    totodata, au fost demarate si continuate o serie de proiecte ample, de optimizare a ariei de distributie, un proiect de transformare a ariei de furnizare, doua proiecte pilot de optimizare procese prin metodologia lean si un proiect pentru implementarea automatizarii pe procesul de emitere a certificatelor de racordare in segmentul de distributie (RpA).

    Spre finalul anului, am definitivat strategia de dezvoltare pentru urmatorii patru ani, iar anul 2020 este anul in care o vom operationaliza. Directiile strategice sunt menite sa intareasca pozitia noastra pe piata de energie si sa accelereze cresterea performantei, aducand beneficii clientilor prin diversificarea si imbunatatirea portofoliului de servicii oferite, dar si actionarilor prin rezultate stabile pe termen lung. Avem viziunea de a deveni o companie integrata cu prezenta la nivel regional si mizam pe extinderea in domenii conexe si obtinerea de sinergii cu domeniile in care activam in prezent. Am facut deja primii pasi in acest sens, prin extinderea gamei de servicii pe care le oferim si am demarat un proces amplu de transformare in fiecare arie de activitate. De asemenea, mizam pe extinderea organica si anorganica, echipa noastra analizand constant optiunile care apar in piata.

    Intreaga strategie este sustinuta prin continuarea investitiilor pentru imbunatatirea fiabilitatii infrastructurii, ceea ce ne va ajuta sa crestem performanta companiei si sa consolidam increderea investitorilor. pentru anul 2020, am alocat un buget de investitii de peste 600 de milioane de lei pentru a imbunatati indicatorii de continuitate si calitate ai serviciului de distributie a energiei electrice, pentru a reduce pierderile si pentru a creste eficienta operationala. prin automatizarea sistemului de distributie si prin extinderea sistemelor moderne de masurare ne dorim sa avem un control mai bun pe intreg lantul, sa reducem pierderile si sa intervenim prompt la nevoie. Mai mult, am alocat fonduri pentru a moderniza echipamentele din statiile de transformare si reteaua de medie tensiune si am facut demersuri pentru a introduce echipamente cu un consum propriu tehnologic redus. Mentinem un nivel ridicat al investitiilor si in modernizarea infrastructurii informatice, a sistemelor de management si in securitatea cibernetica si, implicit, a calitatii serviciilor pe care le oferim clientilor nostri. totodata, in perioada urmatoare, principala provocare este de a gasi solutii prietenoase cu mediul si de a reduce amprenta de carbon, in zona de regenerabile, astfel incat sa respectam directiile trasate prin Green Deal.

    Fiecare actiune pe care o derulam vizeaza cresterea performantei si consolidarea sustenabilitatii rezultatelor economice. Avem un profil financiar si operational solid si suntem increzatori ca vom putea atinge obiectivele ambitioase pe care ni le-am asumat.

    GEORGETA CORINA POPESCUDIRECTOR GENERAL

    7

    MESAJul DIRECtoRuluI GEnERAl

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19

  • 8

    MESAJul DIRECtoRuluI GEnERAl

    Elec

    tric

    a S

    .A.

    | R

    AP

    OR

    T A

    NU

    AL

    2019

  • Raportul Administratorilor

    pentru anul 2019Grupul Electrica

    RAPORTUL ADMINISTRATORILOR 2019

  • 10

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • RAPORTUL ADMINISTRATORILOR PENTRU ANUL 2019

    (bazat pe situatiile financiare individuale intocmite in conformitate cu ordinul Ministrului Finantelor publice nr. 2844/2016 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, si respectiv pe situatiile financiare consolidate

    intocmite in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara adoptate de uniunea Europeana)

    PRIVIND ACTIVITATEA ECONOMICA SI FINANCIARA A SOCIETATII ENERGETICE ELECTRICA S.A. SI A

    GRUPULUI ELECTRICA

    conform prevederilor art. 63 din legea 24/2017 privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, respectiv a anexei nr. 15 la

    Regulamentul ASF nr. 5/2018 si Codului Bursei de Valori Bucuresti

    pentru perioada de 12 luni incheiata la 31 decembrie 2019

    11

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19

    RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • CUPRINSGLOSAR 14

    DATELE DE IDENTIFICARE ALE ELECTRICA 17

    1  |  ELECTRICA 2019 PE SCURT 19

    1.1 INFORMATII FINANCIARE CHEIE 2019 20

    1.2 EVENIMENTE CHEIE IN ANUL 2019 25

    1.3 EVENIMENTE ULTERIOARE DATEI BILANTULUI 37

    2  |  GRUPUL ELECTRICA 39

    2.1 STRUCTURA ORGANIZATORICA 40

    2.2 MISIUNE, VIZIUNE, VALORI 42

    2.3 PRINCIPALELE ELEMENTE ALE PLANULUI STRATEGIC PENTRU PERIOADA 2019 – 2023 42

    2.4 PERSPECTIVE 44

    2.5 FACTORI CHEIE, DIRECTII SI TENDINTE DE PIATA SEMNIFICATIVE CE AFECTEAZA REZULTATELE OPERATIUNILOR GRUPULUI ELECTRICA 47

    3  |  ELECTRICA PE PIETELE DE CAPITAL 49

    3.1 STRUCTURA ACTIONARIATULUI 50

    3.2 EVOLUTIA ACTIUNILOR PE BVB SI A CERTIFICATELOR GLOBALE DE DEPOZIT (GDR) PE LSE 52

    3.3 RELATIA CU INVESTITORII (RI) 56

    3.4 ACTE JURIDICE RAPOTATE 58

    3.5 POLITICA PRIVIND DIVIDENDELE 59

    3.6 DISTRIBUIREA DE DIVIDENDE 59

    3.7 ACTIUNI PROPRII 60

    4  |  GUVERNANTA CORPORATIVA IN ELSA 61

    4.1 CODUL DE GUVERNANTA CORPORATIVA 62

    4.2 ADUNAREA GENERALA A ACTIONARILOR ELSA 63

    4.3 DREPTURILE ACTIONARILOR 65

    4.4 CONSILIUL DE ADMINISTRATIE AL ELSA 67

    4.5 ACTIVITATEA CONSILIULUI DE ADMINISTRATIE AL ELSA SI A COMITETELOR SALE CONSULTATIVE IN 2019 78

    4.6 CONDUCEREA EXECUTIVA A ELSA 87

    12

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • 4.7 REMUNERAREA ADMINISTRATORILOR SI A DIRECTORILOR EXECUTIVI CU CONTRACTE DE MANDAT 95

    4.8 GUVERNANTA CORPORATIVA IN FILIALELE ELSA 99

    4.9 DECLARATIA PRIVIND GUVERNANTA CORPORATIVA „APLICI SAU EXPLICI” 106

    4.10 IMPLEMENTAREA PLANURILOR DE ACTIUNE ASUMATE PRIN SEMNAREA ACORDULUI CADRU CU BERD 114

    4.11 RAPORT PRIVIND ACTIVITATEA DE AUDIT INTERN DESFASURATA IN ANUL 2019 119

    5  |  ACTIVITATEA OPERATIONALA A ELECTRICA IN 2019 121

    5.1 SEGMENTELE OPERATIONALE 122

    5.2 ACTIVE IMOBILIZATE 126

    5.3 ACHIZITII 130

    5.4 ACTIVITATEA DE VANZARE 130

    5.5 REORGANIZARI SI INSTRAINARI DE ACTIVE 133

    5.6 PERSONAL 133

    5.7 CONSIDERATII PRIVIND MEDIUL INCONJURATOR 137

    5.8 ACTIVITATEA DE CERCETARE SI DEZVOLTARE 139

    6 |  RAPORTAREA FINANCIARA A ELECTRICA PENTRU ANUL 2019 141

    6.1 SITUATIA CONSOLIDATA A POZITIEI FINANCIARE 142

    6.2 SITUATIA CONSOLIDATA A PROFITULUI SAU PIERDERII 146

    6.3 SITUATIA CONSOLIDATA A FLUXURILOR DE NUMERAR 156

    6.4 SITUATIA INDIVIDUALA A POZITIEI FINANCIARE 158

    6.5 SITUATIA INDIVIDUALA A PROFITULUI SAU PIERDERII 163

    6.6 SITUATIA INDIVIDUALA A FLUXURILOR DE NUMERAR 167

    6.7 MANAGEMENTUL RISCULUI 169

    6.8 DESCRIEREA PRINCIPALELOR CARACTERISTICI ALE CONTROLULUI INTERN SI SISTEMELOR DE GESTIONARE A RISCURILOR IN RELATIE CU PROCESUL DE RAPORTARE FINANCIARA 174

    ANEXA 1– LITIGII 177

    ANEXA 2 – DETALIEREA PRINCIPALELOR INVESTITII REALIZATE IN ANUL 2019 DE GRUPUL ELECTRICA 197

    13

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19

    RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • Glosar AGA Adunarea Generala a

    Actionarilor

    AGEA Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor

    AGOA Adunarea Generala ordinara a Actionarilor

    ANAF Agentia nationala de Administrare Fiscala

    ANRE Autoritatea nationala de Reglementare in domeniul Energiei

    ASF Autoritatea de Supraveghere Financiara

    BAR Baza Activelor Reglementate

    BTA transfer de activitati („Business transfer Agreement”)

    BVB Bursa de Valori Bucuresti

    CA Consiliu de Administratie

    CADP Certificat de Atestare a Dreptului de proprietate

    CAPEX Investitii

    CGC Codul de Guvernanta Corporativa

    CNR Comitet de nominalizare si Remunerare

    CNTEE Compania nationala de transport a Energiei Electrice

    CPC Componenta de piata Concurentiala

    CPT Consum propriu tehnologic

    CSR Responsabilitate sociala corporativa („Corporate Social Responsibility”)

    CV Certificate Verzi

    DMS Sistem de Management al Distributiei de energie electrica

    EBIT Rezultatul inainte de deducerea cheltuielilor privind dobanzile si a impozitului pe profit

    EBITDA Rezultatul inainte de deducerea cheltuielilor privind dobanzile, impozitul pe profit, amortizarea si deprecierea

    EFSA Electrica Furnizare SA

    ELSA Electrica SA

    ERM Managementul riscului intreprinderii („Enterprise Risk Management”)

    EUR unitatea monetara de baza a mai multor state membre ale uniunii Europene

    FCA Financial Conduct Authority – Regatul unit

    FUI Furnizor de ultima Instanta

    GDR Certificate de Depozit Globale

    IAS Standard international de contabilitate

    IFRIC Comitetul pentru Interpretarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara

    IFRS Standardele Internationale de Raportare Financiara

    IPO oferta publica Initiala („Initial public offering”)

    ISIN numar international de identificare a valorilor mobiliare („International Securities Identification number”)

    IT Inalta tensiune

    JT Joasa tensiune

    KPI Indicatori Cheie de performanta

    kV KiloVolt

    MKP pozitie cheie de management

    MT Medie tensiune

    14

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • MVA Mega Volt Amper

    MWh MegaWatt ora

    OD operator de distributie

    OHSAS Standard de sanatate si securitate in munca

    OMFP ordinul Ministerului Finantelor publice

    OPCOM operatorul pietei de Energie Electrica si de Gaze naturale din Romania

    OUG ordonanta de urgenta a Guvernului

    OTS operator de transport si de sistem

    PAM piata cu Amanuntul

    PB puncte de baza

    PCB Bifenili policlorurati

    PCSU piata Centralizata pentru Serviciul universal

    PIB produs intern brut

    PRE partea Responsabila cu Echilibrarea

    PZU piata pentru Ziua urmatoare

    RED Reteaua Electrica de Distributie

    RI Relatia cu Investitorii

    RON unitatea monetara a Romaniei

    RRR Rata Reglementata a Rentabilitatii

    SAD Sistem de Automatizare a Distributiei

    SAPE Societatea de Administrare a participatiilor in Energie

    SCADA Supervisory Control And Data Acquisition

    SDEE Societatea de Distributie a Energiei Electrice

    SDMN Societatea de Distributie a Energiei Electrice Muntenia nord SA

    SDTN Societatea de Distributie a Energiei Electrice transilvania nord SA

    SDTS Societatea de Distributie a Energiei Electrice transilvania Sud SA

    SED Servicii Energetice Dobrogea SA

    SEE Spatiul Economic European

    SEM Servicii Energetice Muntenia SA

    SEN Sistemul Energetic national

    SEO Servicii Energetice oltenia SA

    SMI Sistemul de Management Integrat

    SU Serviciul universal

    SSM Securitatea si Sanatatea Muncii

    SSO Sanatate si securitate ocupationala

    SPO oferta publica Secundara („Secondary public offering”)

    TVA taxa pe Valoare Adaugata

    TWh teraWatt ora

    UE uniunea Europeana

    UI ultima Instanta

    UM unitate de masura

    USD Dolar American

    15

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19

    RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • 16

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • Datele de identificare ale ElectricaData raportului: 6 Martie 2020

    Denumirea emitentului: Societatea Energetica Electrica S.A.

    Sediul social: Bucuresti, str. Grigore Alexandrescu, nr. 9, sector 1, Romania

    Telefon/fax: +4021.208.5999; +4021.208.5998

    Cod unic de inregistrare la Registrul Comertului: 13267221

    Numarul de ordine in Registrul Comertului: J40/7425/2000

    Codul LEI (Legal Entity Identifier): 213800p4SunuM5AuDX61

    Capital Social subscris si varsat: 3.464.435.970 Ron

    Principalele caracteristici ale valorilor mobiliare emise: 346.443.597 actiuni ordinare cu o valoare nominala de 10 Ron, din care 6.890.593 actiuni de trezorerie si 339.553.004 actiuni emise in forma dematerializata si liber transferabile, nominative, tranzactionabile si integral platite

    Piata reglementata pe care se tranzactioneaza valorile mobiliare emise: actiunile compa-niei sunt cotate la Bursa de Valori Bucuresti (simbol: El), iar certificatele globale de depozit sunt cotate la london Stock Exchange (simbol: ElSA)

    Standarde contabile aplicabile: ordinul Ministrului Finantelor publice nr. 2844/2016 pentru apro-barea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara si Standardele Internationale de Raportare Financiara adoptate la nivelul uniunii Europene

    Perioada de raportare: Anul 2019 (perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2019)

    Audit: situatiile financiare consolidate si respectiv situatiile financiare individuale intocmite la data de si pentru perioada incheiata la 31 decembrie 2019 sunt auditate de un auditor financiar independent

    Actiuni Ordinare GDR-uri

    ISIn RoElECACnoR5 uS83367Y2072

    Simbol Bloomberg 0QVZ ElSA:lI

    Moneda Ron uSD

    Valoare nominala 10 Ron 40 Ron

    piata de tranzactionare Bursa de Valori Bucuresti REGSlondon Stock Exchange MAIn MARKEt

    Simbol de piata El ElSA

    Sursa: Electrica

    17

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19

    RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • 18

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • 1  |  Electrica 2019 pe scurt

    Raportul Administratorilor 2019

  • 1.1 Informatii financiare cheie 2019

    1 Datoria neta/(numerar) este definita ca imprumuturi bancare + descoperiri de cont + leasing financiar + finantari privind acordurile de concesiune - numerar si echivalente de numerar – numerar restrictionat - depozite, titluri de stat si obligatiuni guvernamentale

    In anul 2019, rezultatul net al Grupului Electrica a fost de 206,7 mil. Ron, rezultat generat de performanta ambelor segmente principale de activitate, distributia si furnizarea de energie.

    Veniturile Grupului Electrica in 2019 si 2018 au fost 6.280 mil. Ron, respectiv 5.613 mil. Ron.

    (mil. RON) 2019 2018 2017

    Venituri 6.280 5.613 5.603

    Alte venituri din exploatare 160 165 173

    Cheltuieli operationale (6.206) (5.517) (5.580)

    EBItDA 718 681 601

    EBIt 234 261 197

    profit inainte de impozitare 226 263 207

    Profit net 207 230 172

    Sursa: Electrica

    Dupa cum se poate observa in graficele care urmeaza, marja EBItDA a scazut cu 70 pb in anul 2019 comparativ cu 2018, in timp ce marja profitului net a scazut cu 19,8%.

    la 31 decembrie 2019, Grupul are o structura de capital cu o pozitie de numerar net 1 de 166 mil. Ron.

    Figura 1: Venituri consolidate ale Grupului Electrica (mil. RON)

    2017 2018 2019

    518

    378373

    5.7625.2355.230

    Venituri (fara venituri din CV) Venituri din certificate verzi

    5.613

    6.280

    5.603

    Sursa: Electrica

    Figura 2: EBITDA (mil. RON) si marja EBITDA (%)

    2017 2018 2019

    Marja EBITDA EBITDA

    718

    681

    601

    10,7 %

    12,1 %

    11,4 %

    Sursa: Electrica

    20

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • SEGMENTUL DE DISTRIBUTIE

    INFORMATII ESENTIALE REFERITOARE LA PIATA:

    fDistributia de energie electrica in Romania este realizata in principal de opt operatori de distributie a energiei electrice concesionari, reglementati de AnRE;

    f Fiecare companie este responsabila pentru distributia exclusiva a energiei electrice in regiunea pentru care este autorizata, in baza unui acord de concesiune incheiat cu Statul Roman;

    f Electrica si Enel detin fiecare cate trei companii de distributie, in timp ce CEZ prin Distributie oltenia si E.on prin Delgaz Grid le detin pe celelalte doua;

    f Grupul Electrica este un jucator principal in sectorul distributiei de energie electrica, atat in ceea ce priveste suprafata, cat si numarul de utilizatori deserviti;

    f Baza Activelor Reglementate (BAR) estimata la finalul anului 2019 este de 5,5 mld. Ron;

    f 198.988 km de linii electrice – 7.598 km pentru inalta tensiune („It”), 46.062 km pentru medie tensiune („Mt”) si 145.328 km pentru joasa tensiune („Jt”);

    f Suprafata totala acoperita: 97.196 km2, 40,7% din teritoriul Romaniei;

    f 3,76 milioane utilizatori deserviti (2019) pentru activitatea de distributie;

    f 17,73 tWh de energie electrica distribuita in 2019, in crestere cu 0,4% fata de 2018;

    f 39,4% cota de piata pentru distributia energiei electrice pentru utilizatorii finali in 2018 (bazat pe cantitati distribuite, conform raport AnRE pentru 2018).

    Figura 3: Profit net consolidat (mil. RON)

    2017 2018 2019

    Marja profitului net Profit net

    207

    230

    172

    3,3 

    4,1 

    3,1 3,1 %

    4,1 %

     %

    Sursa: Electrica

    Figura 4: Datoria neta/(Numerar net) (mil. RON)

    2017 2018 2019

    (166)

    (670)

    (1.018)

    Datorie/(Numerar) net

    Sursa: Electrica

    21

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19

    RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • Figura 6: Evolutia numarului de utilizatori (mil.)

    2016 2017 2018

    5,75,75,7

    3,73,73,6

    Electrica Altii

    9,3 9,49,3

    Sursa: Raport AnRE – Indicatori de performanta 2018

    Figura 7: Cantitate distribuita (TWh)

    2016 2017 2018

    27,226,525,8

    17,617,817,5

    Electrica Restul pietei

    44,3 44,843,3

    Sursa: Raport AnRE – Raport Anual 2017, Electrica

    Figura 5: Harta distributiei de energie electrica a Romaniei

    SDEE Transilvania Nord

    SDEE Transilvania Sud

    SDEE Muntenia Nord

    e-distributie Banat

    e-distributie Muntenia

    Delgaz Grid

    e-distributie Dobrogea

    Distributie Oltenia

    Sursa: Electrica

    22

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • INDICATORI FINANCIARI CHEIE

    Veniturile din segmentul de distributie au crescut in 2019 cu aprox. 2,6 mil. Ron sau 0,1%, la 2.741,2 mil. Ron, de la 2.738,6 mil. Ron in 2018. Efectul pozitiv, generat de cresterea tarifelor de distributie prin doua majorari succesive, de aprox. 2,3% fiecare, precum si de usoara majorare a cantitatii distribuite in medie cu 0,4%, a fost anulat aproape in totalitate de reducerea cu 83,9 mil. Ron a veniturilor recunoscute in conformitate cu IFRIC 12 (acestea neavand in final impact semnificativ in rezultat).

    Cresterea costurilor cu energia achizitionata pentru acoperirea pierderilor in retea, reducerea costurilor cu beneficiile angajatilor, precum si variatiile altor categorii de cheltuieli au condus la o crestere a EBItDA pe segmentul de distributie de 74,2 mil. Ron sau 13,9%.

    profitul net al segmentului, influentat suplimentar in mod nefavorabil de cresterea costurilor cu deprecierea si amortizarea si de cresterea costurilor financiare, a inregistrat o crestere de aprox. 15,8 mil. Ron, sau 17,4%.

    Figura 10: Profit net - segmentul de distributie (mil. RON)

    2017 2018 2019

    10691

    205

    Sursa: Electrica

    Figura 11: Datorie/(numerar) net - segmentul de distributie (mil. RON)

    2017 2018 2019

    657

    168

    403

    Sursa: Electrica

    Figura 8: Venituri - segmentul de distributie (mil. RON)

    2017 2018 2019

    2.7412.7392.676

    Sursa: Electrica

    Figura 9: EBITDA - segmentul de distributie (mil. RON)

    2017 2018 2019

    607533

    650

    Sursa: Electrica

    23

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19

    RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • SEGMENTUL DE FURNIZARE

    DATE ESENTIALE REFERITOARE LA PIATA (CONFORM RAPORT ANRE AFERENT LUNII NOIEMBRIE 2019)

    f piata de furnizare este formata atat din segmentul concurential cat si din segmentul reglementat;

    f Segmentul reglementat cuprinde cinci furnizori de ultima instanta obligati;

    f Segmentul concurential cuprinde 93 de furnizori (inclusiv cei de ultima instanta cu activitate pe segmentul concurential al pietei cu amanuntul), dintre care 83 sunt relativ mici (

  • 1.2 Evenimente cheie in anul 2019pe parcursul anului 2019 au avut loc urmatoarele evenimente principale:

    ■ ADUNARI GENERALE ALE ACTIONARILOR ELSA

    In cursul anului 2019, au avut loc trei Adunari Generale ordinare ale Actionarilor (AGoA) in 7 februarie, 25 aprilie si 14 noiembrie, precum si doua Adunari Generale Extraordinare ale Actionarilor ElSA (AGEA) in 25 aprilie si 14/15 noiembrie 2019 (cvorumul nu a fost intrunit pe data de 14 noiembrie – prima convocare, astfel incat sedinta a fost amanata pentru data de 15 noiembrie 2019 – a doua convocare. nici la a doua convocare nu a fost intrunit cvorumul necesar desfasurarii sedintei.).

    In data de 7 februarie 2019 a avut loc AGOA ELSA, in cadrul careia actionarii au ales, prin metoda votului simplu, 3 membri ai Consiliului de Administratie al companiei, ca urmare a vacantarii a 3 pozitii, in urma renuntarii la mandat a administratorilor dna. Arielle Marie Malard de Rothschild, dl. Willem Jan Antoon Henri Schoeber si dna. Elena Doina Dascalu. Astfel, cei trei noi membri alesi au fost dl. Radu Mircea Florescu, dl. Dragoș Andrei si dl. niculae Havrileț, durata mandatului acestora fiind egala cu perioada ramasa pana la expirarea mandatelor aferente pozitiilor vacante, respectiv pana la 27 aprilie 2022.

    In data de 25 aprilie 2019 au avut loc AGOA ELSA si AGEA ELSA.

    In cadrul AGoA, actionarii ElSA au aprobat, in principal, urmatoarele:

    f situatiile financiare anuale auditate pentru anul 2018 si bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2019 ale ElSA, atat la nivel individual cat si la nivel consolidat;

    f repartizarea profitului aferent anului 2018: valoarea totala a dividendelor brute – 247,51 mil. Ron; dividend brut/actiune – 0,73 Ron; ex-date – 6 iunie 2019; data platii – 24 iunie 2019;

    f descarcarea de gestiune a membrilor Consiliului de Administratie al ElSA pentru exercitiul financiar 2018.

    Figura 14: Profit Net - segmentul de furnizare (mil. RON)

    2017 2018 2019

    Marja profitului net Profit net

    104108

    1

    2,2 %

    0,03  %

     %

     

    1

    2,7

    Sursa: Electrica

    Figura 15: Datorie/(Numerar) net - segmentul de furnizare (mil. RON)

    2017 2018 2019

    (257)(244)(219)

    Datorie/(Numerar) net

    Sursa: Electrica

    25

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19

    RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • totodata, AGoA a respins politica de remunerare si forma propusa a contractului de mandat ale membrilor Consiliului de Administratie al ElSA, precum si limitele de remuneratie propuse pentru directorii executivi ai ElSA.

    Actionarii au aprobat in AGEA urmatoarele:

    f declansarea operatiunii de majorare a capitalului social al ElSA prin aport in natura, cu un numar de 9 (noua) terenuri in suprafata totala de 55.524,46 mp si solicitarea de numire a unui expert evaluator de catre oficiul Registrului Comertului de pe langa tribunalul Bucuresti in vederea evaluarii terenurilor pentru realizarea aportului in natura;

    f delegarea catre Consiliul de Administratie al ElSA, pentru o perioada de trei ani, a competentelor privind majorarea capitalului social al ElSA cu suma de maxim 18.000.000 Ron, pana la valoarea maxima de 3.477.399.290 Ron, reprezentand capital social autorizat, astfel: (i) aportul in natura al Statului Roman, reprezentat de Ministerul Energiei, ca urmare a obtinerii certificatelor de atestare a dreptului de proprietate asupra a 9 (noua) terenuri si (ii) aportul in numerar al celorlalti actionari, in cadrul exercitarii dreptului de preferinta de catre acestia, acordat ca urmare a aportului in natura al Statului Roman prin Ministerul Energiei, precum si aprobarea mandatarii Consiliului de Administratie al ElSA pentru a lua toate masurile in numele si pe seama Companiei, in vederea initierii, derularii si finalizarii majorarii capitalului social.

    O sedinta AGOA a avut loc in data de 14 noiembrie 2019, cand actionarii ElSA au aprobat formularea unei actiuni civile in instanta pentru atragerea raspunderii persoanelor care au ocupat functiile de administrator si respectiv, de directori ai Companiei pentru obligatiile neindeplinite si/sau indeplinite necorespunzator, conform art. 155 din legea nr. 31/1990, care au determinat inregistrarea prejudiciilor retinute de Curtea de Conturi a Romaniei (CCR), in vederea implementarii masurilor dispuse de Curtea de Conturi a Romaniei pentru remedierea abaterilor constatate in Decizia CCR nr. 12/27 decembrie 2016.

    totodata, AGoA a respins propunerile de modificare a unor prevederi din cuprinsul politicii de remunerare pentru administratori si directori executivi in vigoare la nivelul ElSA.

    In ceea ce priveste AGEA, nici la prima convocare din data de 14 noiembrie 2019 si nici la cea de-a doua convocare din data de 15 noiembrie 2019 nu s-a intrunit cvorumul necesar pentru desfasurarea sedintei in conformitate cu prevederile Actului Constitutiv.

    ■ MODIFICARI IN STRUCTURA CONSILIULUI DE ADMINISTRATIE (CA) SI COMITETELOR CA ELSA

    la inceputul anului 2019 componenta Consiliului de Administratie a fost urmatoarea: dl. Valentin Radu – presedinte, dna. Ramona ungur, dl. Dragoș Andrei – membru provizoriu, dl. Bogdan Iliescu, dl. Gicu Iorga si dl. Willem Jan Antoon Henri Schoeber. Ca urmare a demisiei inaintate in data de 18 decembrie 2018 de catre dl. Willem Schoeber, mandatul acestuia a incetat in data de 6 februarie 2019.

    In data de 7 februarie 2019 actionarii ElSA au ales trei noi membri ai Consiliului de Administratie, respectiv dl. Radu Mircea Florescu, dl. Dragoș Andrei si dl. niculae Havrileț. Durata mandatului acestora este egala cu perioada care a ramas pana la expirarea mandatelor aferente pozitiilor vacante, respectiv pana la 27 aprilie 2022.

    Ca urmare a modificarii structurii Consiliului de Administratie, in data de 18 februarie 2019, Consiliul de Administratie a decis componenta comitetelor consultative ale CA si a ales presedintii acestora, pana la data de 31 decembrie 2019, astfel:

    f Comitetul de Strategie si Guvernanta Corporativa: dl. Valentin Radu – presedinte, dl. Dragoș Andrei – membru, dl. niculae Havrileț – membru pana la data de 10 decembrie 2019;

    26

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • f Comitetul de Audit si Risc: dna. Ramona ungur – presedinte, dl. Bogdan George Iliescu – membru, dl. Radu Florescu – membru;

    f Comitetul de nominalizare si Remunerare: dl. Bogdan George Iliescu – presedinte, dl. Gicu Iorga – membru, dl. Valentin Radu – membru.

    In data de 10 decembrie 2019, dl. niculae Havrileț a notificat compania cu privire la decizia sa de a demisiona din calitatea de membru al Consiliului de Administratie al ElSA, ca urmare a desemnarii sale in functia de Secretar de Stat in cadrul Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, mandatul sau de membru al Consiliului de Administratie incetand in aceeasi zi cu demisia.

    Ca urmare a expirarii mandatului presedintelui CA, in data de 13 decembrie 2019, la recomandarea Comitetului de nominalizare si Remunerare, Consiliul de Administratie l-a reales pe dl. Valentin Radu in calitate de presedinte incepand cu data de 13 decembrie 2019 si pana la data de 31 decembrie 2020.

    ■ MODIFICARI IN CONDUCEREA EXECUTIVA A ELSA

    In data de 23 ianuarie 2019, Consiliul de Administratie al ElSA a hotarat numirea dnei. Georgeta Corina popescu in calitate de Director General, precum si numirea dnei. Bibiana Constantin in calitate de director executiv al Directiei Resurse umane, ambele mandate incepand cu data de 1 februarie 2019, pe o perioada de patru ani. precizam ca dna. Georgeta Corina popescu a fost numita de catre Consiliul de Administratie Director General interimar incepand cu data de 1 noiembrie 2018.

    In cadrul sedintei din data de 14 mai 2019, Consiliul de Administratie al ElSA a hotarat numirea dlui. Mircea-toma Modran in calitate de Director It&C, mandatul acestuia incepand cu data de 1 iunie 2019, pe o perioada de patru ani.

    In data de 2 august 2019, contractul de mandat al directorului executiv al Directiei Guvernanta Corporativa & M&A, doamna Alexandra Romana Augusta popescu Borislavschi a incetat, prin ajungerea la termenul de patru ani.

    ■ MAJORAREA CAPITALULUI SOCIAL AL ELSA

    In cadrul AGoA din data de 25 aprilie 2019, actionarii ElSA au delegat catre Consiliul de Administratie atributiile legate de initierea, derularea si finalizarea majorarii capitalului social cu aport in numerar si in natura, in limita de 18.000.000 Ron, pana la valoarea capitalului social maxim autorizat de 3.477.399.290 Ron. BRD – Groupe Société Générale a fost selectat de ElSA ca intermediar al ofertei publice secundare.

    Ca urmare a raportului de evaluare din 30 septembrie 2019, in 4 octombrie 2019 CA a aprobat majorarea capitalului social al ElSA cu suma maxima de 6.049.830 Ron, din care 2.951.140 Ron reprezentand aportul in natura al Statului Roman (echivalentul a noua terenuri pentru care au fost obtinute certificate de atestare), si pana la 3.098.690 Ron reprezentand 309.869 actiuni noi oferite spre subscriere in numerar, ca urmare a acordarii dreptului de preferinta celorlalti actionari.

    ulterior, in data de 21 octombrie 2019, Consiliul de Administratie al ElSA a aprobat forma prospectului pregatit in legatura cu majorarea capitalului social al ElSA, si l-a transmis spre aprobare catre Autoritatea de Supraveghere Financiara. In data de 30 octombrie 2019, Autoritatea de Supraveghere Financiara a aprobat prospectul simplificat aferent emisiunii de actiuni noi in cadrul majorarii capitalului social al ElSA.

    In acest context, in perioada 1 noiembrie - 3 decembrie 2019, cand a avut loc oferta publica secundara, actionarii ElSA (cu exceptia Statului Roman) la data de inregistrare de 24 octombrie 2019 au avut dreptul sa subscrie 309.869 noi actiuni, numarul drepturilor de preferinta necesare pentru a subscrie o actiune noua fiind 571,8182328661470 (rata de subscriere).

    27

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19

    RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • In perioada de derulare a ofertei au fost subscrise un numar total de 208.554 actiuni noi, cu o valoare nominala de 10 Ron si o valoare nominala totala de 2.085.540 Ron, reprezentand 67,3% din totalul actiunilor noi oferite spre vanzare, astfel:

    f 207.466 actiuni ordinare; si

    f 1.088 actiuni reprezentate sub forma de 272 certificate globale de depozit (GDR) emise conform Regulamentului S, fiecare GDR reprezentand 4 actiuni subscrise.

    Restul celor 101.315 actiuni noi nesubscrise au fost anulate. Capitalul social a fost majorat si cu aportul in natura al Statului Roman in cuantum de 2.951.140 Ron, reprezentand valoarea de aport a celor noua terenuri, determinata conform legislatiei specifice.

    Astfel, in luna decembrie 2019, la opt luni dupa aprobarea AGA a demararii operatiunii de majorare a capitalului social, mandatul acordat de AGA Consiliului de Administratie al ElSA a fost incheiat cu succes, prin majorarea capitalului social al companiei cu suma de 5.036.680 Ron, de la suma de 3.459.399.290 Ron pana la suma de 3.464.435.970 Ron, prin emisiunea unui numar de 503.668 actiuni noi, nominative si dematerializate, cu valoarea nominala de 10 Ron/actiune.

    Actiunile nou emise au fost acceptate la tranzactionare pe BVB in data de 20 decembrie 2019, iar noile GDR uri au fost acceptate la tranzactionare pe lSE in data de 23 decembrie 2019.

    ■ ALTE EVENIMENTE RELEVANTE

    f In 2019 a inceput programul de formare a patru clase de elevi in sistem de invatamant dual, ce se desfasoara in toate cele trei companii de distributie, cate o clasa in SDtn, respectiv SDMn si doua clase in SDtS. Clasele, organizate in liceele cu profil energetic, au rolul de a forma o baza solida de tineri electricieni ce, in viitor, se pot alatura companiilor de distributie in functie de nevoia de forta de munca.

    f In data de 28 februarie 2019, oficiul Registrului Comertului de pe langa tribunalul timis a admis cererea ElSA de inregistrare a majorarii de drept a capitalului social al E-Distributie Banat SA, cu aport in natura reprezentat de un teren, ElSA devenind astfel actionar al E-Distributie Banat SA, cu o cota de 0,00431744696016% din capitalul social.

    f Avand in vedere efectele pozitive ale masurilor stabilite prin planul de reorganizare confirmat la data de 25 noiembrie 2015, tribunalul Bucuresti a constatat, in data de 3 aprilie 2019, inchiderea procedurii de insolventa si a dispus luarea tuturor masurilor pentru reinsertia SEM in activitatea de afaceri.

    ■ LITIGII

    a) Litigii intre ELSA si filialele sale:

    f EFSA a depus la tribunalul Bucuresti o actiune pentru pretentii (dosar nr. 2869/3/2019). obiectul cererii este obligarea ElSA la:

    plata sumei de 17.274.162 Ron, reprezentand contravaloarea facturilor achitate de EFSA in lipsa unor documente justificative, astfel cum s-a retinut de catre Curtea de Conturi prin Raportul nr. 2835/17 mai 2013 si prin Decizia nr. 20/17 iunie 2013;

    plata dobanzii legale remuneratorii in cuantum de 3.213.446 Ron, datorata incepand cu data la care parata a incasat sumele de bani si pana la data de 31 martie 2019, a dobanzii legale calculate de la data de 31 martie 2019 pana la data pronuntarii unei hotarari judecatoresti executorii si a dobanzii legale penalizatoare calculate de la data pronuntarii unei hotarari judecatoresti executorii pana la achitarea efectiva a debitului principal.

    28

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • In data de 20 iunie 2019, tribunalul Bucuresti a respins cererea formulata de EFSA. Hotararea a fost atacata cu apel de catre EFSA, respins de catre instanta la termenul din 24 februarie 2020. Hotararea nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs in termen de 30 de zile de la comunicare.

    f SDtS a depus la tribunalul Brasov o actiune in pretentii (dosar nr. 4469/62/2018). obiectul cererii este obligarea ElSA la:

    plata sumei de 8.951.811 Ron, reprezentand contravaloarea serviciilor achitate de SDtS si considerate a fi neefectuate de ElSA, in perioada 2010-2014, in baza contractelor de consultanta, de mandat si de prestari servicii incheiate intre parti, astfel cum s-a constatat de catre Curtea de Conturi prin Raportul nr. 700/23618/4 decembrie 2013 si prin Decizia nr. 75/23 decembrie 2013 (pentru perioada 2010-2012), respectiv de catre reclamanta, ca urmare a extinderii verificarilor dispuse de catre Curtea de Conturi (pana in anul 2014);

    plata dobanzii legale calculate de la data platii pana la data restituirii efective, precum si a diferentei dintre contravaloarea serviciilor achitate de SDtS si neefectuate de ElSA si valoarea acestora actualizata cu rata inflatiei, pentru perioada dintre data platii si data actiunii.

    In cauza, atat tribunalul Brasov, cat si tribunalul Bucuresti si-au declinat competenta solutionarii cauzei, dosarul aflandu-se pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru stabilirea competentei teritoriale.

    f EFSA a depus la tribunalul Bucuresti o actiune in pretentii (dosar nr. 6665/3/2019) pentru obligarea ElSA la plata sumei de 6.232.398 Ron, reprezentand pretentii conform Deciziei Curtii de Conturi nr. 11/2016 si Raportului de control al Curtii de Conturi nr. 5799/29 noiembrie 2016. In cadrul aceluiasi dosar, EFSA a solicitat obligarea ElSA la plata sumei de 793.234 Ron reprezentand dobanda legala calculata de la data la care ElSA a incasat sumele de bani pana la data de 31 martie 2019, precum si dobanda legala calculata de la data de 31 martie 2019 pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti executorii si dobanda legala calculata de la data pronuntarii hotararii judecatoresti executorii pana la data platii efective de catre ElSA a debitului principal. Dosarul este suspendat pana la solutionarea cauzei 2213/2/2017, aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), ce are ca obiect anularea Deciziei nr. 11/2016 a CCR si a Raportului de Control nr. 5799/2016.

    f ElSA a solicitat in instanta obligarea SDtn la plata sumei de 2.712.500 Ron, reprezentand dobanzi penalizatoare pentru neplata la termen a dividendelor cuvenite ElSA pentru exercitiul financiar 2016. Actiunea a fost admisa definitiv, sumele fiind recuperate de catre ElSA.

    b) Litigii ale ELSA si filialelor sale cu entitati din afara Grupului:

    f In luna ianuarie 2019, ElSA, impreuna cu filialele de distributie, au formulat in instanta cereri de anulare a ordinelor AnRE de stabilire a tarifelor reglementate specifice pentru distributia energiei electrice si a pretului energiei electrice reactive (ordinele AnRE nr. 197, 198, 199/2018). totodata, in fiecare dosar, a fost solicitata obligarea AnRE la recunoasterea sumelor nerecunoscute in tariful aferent anului 2019 si la includerea acestor sume in calculul tarifelor din anul urmator solutionarii definitive a litigiilor. Dosarele se afla pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, in curs de solutionare.

    f la termenul din data de 17 aprilie 2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat in dosarul nr. 3883/2/2018, respingand definitiv cererea de suspendare a Deciziei Consiliului Concurentei nr. 77/20 decembrie 2017, prin care compania a fost amendata cu suma de 10.800.984 Ron, pana la solutionarea definitiva a dosarului 3889/2/2018, in care ElSA a solicitat anularea sanctiunii ca nelegala si neintemeiata si, in subsidiar, reducerea cuantumului amenzii. De asemenea, referitor la dosarul 3889/2/2018 cu Consiliul Concurentei, ElSA a formulat recurs impotriva Sentintei nr. 707/2019, prin care Curtea de Apel Bucuresti a respins actiunea prin care s-a solicitat, in principal, anularea Deciziei Consiliului Concurentei nr. 77/20 decembrie 2017.

    29

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19

    RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • f In data de 20 iunie 2019, in dosarul nr. 7968/2/2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins definitiv cererea ElSA de anulare a ordinului AnRE nr. 165/2015 privind modificarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice, aprobata prin ordinul presedintelui AnRE nr. 72/2013, precum si de anulare a adresei AnRE nr. 872/1 februarie 2016, prin care a fost respinsa plangerea prealabila formulata impotriva ordinului 165/2015.

    f In data de 20 iunie 2019, a fost solutionat dosarul nr. 46365/3/2016, in contradictoriu cu SApE. tribunalul Bucuresti a respins cererea SApE, avand ca obiect pretentii ale SApE in valoare de aprox. 800 milioane EuR, admitand: exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a ElSA, raportat la capatul de cerere intemeiat pe

    raspunderea civila contractuala; exceptia prescriptiei dreptului material la actiune, raportat la capatul de cerere intemeiat pe

    raspunderea civila delictuala.

    Solutia poate fi atacata cu apel, in 30 de zile de la data comunicarii. pana la data raportului, comunicarea nu a fost efectuata.

    f In dosarul nr. 6043/2/2018, avand ca obiect obligarea AnAF la corectarea evidentei creantelor fiscale, astfel incat aceasta sa reflecte solutiile pronuntate de instantele judecatoresti in litigiile dintre parti, la termenul din 15 aprilie 2019, instanta a admis cererea si a obligat parata la corectarea evidentei creantelor fiscale, astfel incat aceasta sa reflecte stingerea prin prescriptie a sumei de 16.915.950 Ron, reprezentand impozit pe profit, inscrisa in Decizia nr. 3/2008, precum si a tuturor accesoriilor aferente acestei sume, inclusiv suma de 30.777.354 Ron, inscrisa in Decizia nr. 357/2008, precum si sa scoata aceste sume din evidenta fiscala a ElSA. Hotararea a fost atacata cu recurs de catre AnAF, avand termen in data de 17 noiembrie 2021.

    f In luna septembrie 2019, ElSA, impreuna cu filialele sale de distributie, au formulat cereri de interventie accesorie in dosarul nr. 7341/2/2014, aflat pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia Contencios Administrativ si Fiscal, in care Fondul proprietatea S.A. are calitatea de reclamant, iar AnRE are calitatea de parat. Dosarul are ca obiect cererea Fondului proprietatea de anulare a art. I punctele 2, 3, 8, 9 si 10 din ordinul AnRE nr. 112/2014 pentru modificarea si completarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice, aprobate prin ordinul AnRE nr. 72/2013. Cererile de interventie au fost admise in principiu la termenul din 22 ianuarie 2020. Instanta a admis recursul formulat de catre AnRE si a trimis cauza aceleiasi instante pentru rejudecarea actiunii principale si a cererilor de interventie accesorie formulate de intervenientele Enel Muntenia SA, Enel Distributie Dobrogea SA si Enel Distributie Banat SA, in prima instanta, si intervenientele SDtS, SDtn, SDMn si ElSA, in recurs.

    furmare a aprobarii AGoA din data de 14 noiembrie 2019, in data de 27 noiembrie 2019, ElSA a formulat cerere de chemare in judecata ce face obiectul dosarului nr. 35729/3/2019, aflat pe rolul tribunalului Bucuresti:

    pentru atragerea raspunderii persoanelor care au ocupat functiile de administrator si respectiv de directori ai ElSA, pentru obligatiile neindeplinite/indeplinite necorespunzator, conform art. 155 din legea nr. 31/1990, care au determinat inregistrarea prejudiciilor retinute de Curtea de Conturi a Romaniei (CCR), asa cum aceasta actiune a fost aprobata in cadrul AGoA ElSA din data de 14 noiembrie 2019, precum si

    impotriva reprezentantului Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului in AGoA ElSA din data de 10 decembrie 2008 si a emitentului mandatului de vot la respectiva AGoA, in vederea implementarii masurilor dispuse de CCR pentru remedierea abaterilor constatate in Decizia CCR nr. 12/27 decembrie 2016, emisa ca urmare a efectuarii controlului cu privire la modul de administrare a patrimoniului ElSA pentru perioada 1 ianuarie 2013 - 30 iunie 2014. Dosarul se afla in procedura de regularizare.

    f In data de 13 decembrie 2019, filialei SDMn i-a fost comunicat un raport de inspectie fiscala de la Directia Impozite, taxe si Alte venituri locale din cadrul primariei Muncipiului Galati. prin acest

    30

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • raport au fost stabilite obligatii de plata suplimentare reprezentand impozit pe cladiri pentru perioada 1 ianuarie 2012 – 31 decembrie 2015 in suma totala de 24.831.293 Ron, din care debit in suma de 12.051.535 Ron si majorari de intarziere calculate la luna octombrie 2019 in suma de 12.779.758 Ron. SDMn va contesta raportul de inspectie fiscala utilizand toate caile legale posibile de atac.

    ■ POLITICI IN VIGOARE

    ElSA implementeaza politici corporative care au ca scop respectarea celor mai bune practici de guvernanta corporativa. Acestea pot fi consultate pe website-ul ElSA in sectiunea Investitori > Guvernanta Corporativa. In aceasta sectiune este disponibila si ultima versiune aprobata a politicii privind tranzactiile cu partile Afiliate, publicata in data de 14 ianuarie 2019.

    SEGMENTUL DE DISTRIBUTIE

    In anul 2019 s-a continuat implementarea actiunilor rezultate in urma programului de transformare organizationala initiat in 2017, in contextul noului cadru de reglementare, a bugetului de venituri si cheltuieli si a directiilor strategice ale Grupului. Astfel, au fost validate si bugetate proiectele strategice pentru pR4 si a fost implementat un set de solutii lean identificate, activitati ce se vor derula si in perioada urmatoare.

    prioritatile pentru segmentul de distributie sunt:

    f orientarea catre conceptul de smart grid prin promovarea la scara larga a contorizarii inteligente;

    f reducerea pierderilor in retelele de distributie;

    f imbunatatirea calitatii serviciului de distributie;

    f cresterea eficientei operationale;

    f digitalizarea proceselor si imbunatatirea experientei utilizatorilor de retea.

    ● ACTIVITATEA DE DISTRIBUTIE

    pe parcursul anului 2019, AnRE a emis documente de baza pentru cadrul de reglementare din perioada a patra de reglementare (pR4) care solicita din partea operatorilor de distributie eforturi suplimentare in vederea conformarii cu noile cerinte:

    a) Reglementari referitoare la tarife:

    fModificari ale tarifelor de distributie in anul 2019:

    In data de 25 februarie 2019 au fost aprobate prin ordinele AnRE nr. 24, 25 si 26 noile tarife de distributie, aplicabile incepand cu data de 1 martie 2019 (pana la 30 iunie 2019). Aceste tarife au inregistrat o crestere de aproximativ 2,3% fata de tarifele aplicate in primele doua luni ale anului 2019, ca urmare a aplicarii prevederilor ouG nr. 114/2018 privind cresterea contributiei banesti platite catre AnRE (de la 0,1% la 2%);

    In data de 24 iunie 2019, au fost aprobate prin ordinele AnRE nr. 78, 79 si 80 noi tarife de distributie, aplicabile incepand cu 1 iulie 2019, majorate cu 2,3% pentru oD din grupul Electrica fata de 1 martie 2019, ca urmare a aplicarii prevederilor ouG nr. 19/2019 privind cresterea RRR la valoarea de 6,9%, incepand cu 29 martie 2019.

    f tarifele de distributie aprobate pentru anul 2020:

    In decembrie 2019, a fost aprobat setul de tarife pentru anul 2020, prin ordinele AnRE nr. 227,

    31

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19

    RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • 228 si 229/16 decembrie 2019, ce presupune cresteri medii ale tarifelor de distributie, comparativ cu 2019; aceste tarife iau in calcul procentul de 2% din cifra de afaceri pentru contributia catre AnRE si RRR de 6,9%;

    In urma aplicarii prevederilor ouG nr. 1/2020 si reducerea contributiei datorate catre AnRE de la 2% din cifra de afaceri la 0,2%, noi tarife au fost emise, aprobate prin ordinele AnRE nr. 7, 8, 9/15 ianuarie 2020, reduse cu 1,8%, acestea fiind aplicabile incepand cu 16 ianuarie 2020.

    f Emiterea ordinului AnRE nr. 203/14 noiembrie 2019 ce prevede modificarea metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distributie, aprobata prin ordinul AnRE nr. 169/2018, cele mai importante schimbari fiind:

    aprobarea reproiectarii valorilor aferente pR4, ce presupune un pret de achizitie a energiei necesare pentru Cpt recunoscut ex-ante mai mare cu 46 Ron/MWh fata de proiectia initiala, tinte procentuale pierderile in retea si cheltuieli de operare si mentenanta controlabile (opEX controlabil) reconsiderate pentru anul de referinta al pR4, tinand cont de valorile realizate;

    valoarea BAR se inflateaza automat, pana la indeplinirea conditiei ca valoarea BAR actualizat cu valoarea inflatiei sa nu depaseasca valoarea neta contabila a mijloacelor fixe incluse in BAR;

    modalitate noua de a realiza corectia aferenta cheltuielilor de personal, prin analiza separata a cheltuielilor aferente managementului si celorlalte categorii de personal, comparativ cu valorile prognozate.

    b) Reglementari referitoare la sisteme de masurare inteligenta (SMI):

    fDecizia AnRE nr. 778/8 mai 2019 de aprobare a Calendarului de implementare SMI la nivel national, aferent perioadei 2019-2028: planurile de implementare ale SMI pentru operatorii de distributie din Grupul Electrica au fost aprobate la valorile si parametrii solicitati la AnRE.

    c) Reglementari investitii

    f A fost aprobata o noua procedura de investitii si mentenanta, prin ordinul AnRE nr. 204/ 14 noiembrie 2019, cele mai importante modificari fiind: cresterea ponderii valorii investitiilor in dotari si cladiri/sedii administrative de la 10% la 15%

    din valoarea totala a planului anual de investitii; gradul de inlocuire a grupurilor de masura in decursul unui an ajunge la 7% din numarul

    grupurilor de masurare existente la locurile de consum din zona de licenta la sfarsitul anului anterior celui pentru care se intocmeste planul anual de investitii; neincadrarea in aceasta limita se accepta la cererea justificata a oD, numai pe baza de documente justificative;

    modificarea gradului minim de realizare al planului anual de mentenanta, de la 90% din valoarea planului anual de mententanta preventiva la 90% din valoarea totala a planului anual de mentenanta;

    se accepta posibilitatea modificarii planului de investitii la 1 octombrie cu mai mult de 10% din numarul de lucrari si depasirea valorii realizate a unei lucrari cu mai mult de 10% fata de plan.

    d) Licente

    fordinul AnRE nr. 209/2019 modifica ordinele AnRE nr. 73/2014 si nr. 12/2015 referitoare la Conditiile asociate licentelor de distributie si Regulamentul de acordare licente, iar principalele modificari au in vedere obligatia titularului sa notifice AnRE:

    cu cel putin 120 de zile inainte, intentia de a efectua fuziuni, divizari, transformari, precum si orice vanzare sau transfer de active sau alte operatiuni in urma carora activele corporale se vor transmite sau vor apartine altei/altor persoane;

    cu cel putin 6 luni inainte, intentia de a efectua fuziuni, divizari, transformari, precum si orice vanzare sau transfer de active sau alte operatiuni in urma carora valoarea capitalului social existent se reduce, intr-o transa sau pe ansamblu, cu cel putin 5%. In acest caz, AnRE este instiintata printr-o noua notificare cu cel putin 120 de zile inainte de data efectiva la care are loc operatiunea.

    32

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • e) Legislatie primara:

    f In data de 9 ianuarie 2020, a intrat in vigoare ouG nr. 1 privind unele masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, care a adus urmatoarele schimbari:

    legea energiei: abrogarea, incepand cu 30 aprilie 2020, a articolului de aprobare a valorii RRR de 6,9%. AnRE va stabili valoarea RRR pe baza informatiilor obtinute de la autoritatile abilitate, inclusiv la solicitarea oricarei parti lezate;

    legea de functionare a AnRE, impunand stabilirea valorii contributiei de catre AnRE; astfel, prin ordinul AnRE nr. 1/15 ianuarie 2020, procentul aferent contributiei s-a modificat de la 2% din cifra de afaceri la 0,2%.

    f) Legislatie europeana:

    f parlamentul European a aprobat in luna iunie 2019 reglementarile europene cuprinse in programul „Clean Energy for All Europeans”, cuprinzand urmatoarele documente:

    Regulamentul nr. 941/2019 privind pregatirea pentru riscuri in sectorul energiei electrice; Regulamentul nr. 942/2019 de instituire a Agentiei uniunii Europene pentru Cooperarea

    Autoritatilor de Reglementare; Regulamentul nr. 943/2019 privind piata interna de energie electrica - se aplica incepand cu

    1 ianuarie 2020, fara a fi necesara transpunerea in legislatia nationala, prevederile cu impact fiind: intervalul de decontare a dezechilibrelor va fi 15 minute, pana la 1 ianuarie 2021 si tarife de distributie de tip binom si/sau diferentiate orar;

    Directiva nr. 944/2019 privind normele comune pentru piata interna de energie electrica - se aplica incepand cu 1 ianuarie 2021, dupa transpunerea in legislatia nationala, prevederile cu impact fiind:

    i. Cpt – fiecare operator de distributie actioneaza ca un facilitator de piata neutru in achizitionarea energiei necesare pentru acoperirea Cpt, conform unor proceduri transparente, nediscriminatorii si bazate pe piata, atunci cand indeplineste aceasta functie;

    ii. cel putin 80% dintre clientii finali trebuie sa dispuna de contoare inteligente pana in 2024;iii. pana in anul 2026, procesul tehnic de schimbare a furnizorului ar trebui sa se poata realiza

    in 24 de ore;iv. comunitatile de energie ale cetatenilor (CEC) au acces la toate pietele de energie electrica,

    fie direct, fie prin agregare, in mod nediscriminatoriu.

    f AnRE a aprobat prin ordinul nr. 236/2019 actiuni si reguli ce vor fi aplicate pe piata de energie, pentru conformitatea cu Regulamentul uE nr. 943/2019 (in vigoare la 1 ianuarie 2020), care prevede:

    posibilitatea incheierii contractelor bilaterale negociate direct, chiar daca legea energiei electrice interzice;

    eliminarea limitelor de preturi pentru piata de echilibrare; AnRE modifica pana la 1 aprilie 2020 reglementarile aferente.

    InVEStItII

    f In 2019, cele trei companii de distributie ale grupului Electrica au realizat si pus in functiune investitii in valoare de 666,9 mil. Ron, reprezentand 99,4% din valoarea programului de puneri in functiune planificat pentru 2019 (i.e. 670,8 mil. Ron, din care 612,5 mil. Ron plan aferent anului 2019 si 58,3 mil. Ron valori reportate aferente anului 2018; s-au realizat 611,5 mil. Ron din prima categorie si 55,4 mil. Ron recuperari pentru 2018).

    f In anul 2020, operatorii de distributie vor continua sa investeasca in infrastructura de distributie, investitiile planificate fi puse in functiune aferente anului 2020 pentru cei trei operatori de

    33

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19

    RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • distributie cumuland 606,2 mil. Ron (din care, 593,5 mil. Ron plan aferent anului 2020 si 12,7 mil. Ron valori aferente planului pentru 2019), in scadere insa fata de anii anteriori, avand in vedere posibilitatile de finantare sustenabila, precum si nivelul ratei rentabilitatii reglementate, in conditiile noului cadru de reglementare.

    f planurile de investitii au fost intocmite in conformitate cu cerintele prevazute de autoritatea de reglementare in „procedura privind elaborarea si aprobarea programelor de investitii ale operatorilor economici concesionari ai serviciului de distributie a energiei electrice” aprobata prin ordinul AnRE nr. 8/2016 cu modificarile si completarile ulterioare.

    SEGMENTUL DE FURNIZARE

    pornind de la schimbarile semnificative din piata de energie cu privire la cadrul de reglementare, precum si competitia in continua crestere, EFSA a lansat un proiect intern ambitios de transformare care isi propune sa raspunda cu succes provocarilor actuale si viitoare, si a carui misiune o reprezinta transformarea si optimizarea activitatilor de vanzari si relatii cu clientii, in paralel cu dezvoltarea competentelor intregului personal.

    Intr-o prima etapa, proiectul s-a concentrat pe elaborarea strategiei de vanzari, pentru consolidarea pozitiei in afara zonei traditionale pentru segmentul de clienti noncasnici, continuarea procesului de dezvoltare si optimizare a portofoliului de produse/servicii adaptate nevoilor clientilor; in faza a doua, efortul se indreapta catre imbunatatirea proceselor interne, a sistemelor si tehnologiei, si, in mod firesc, pe modernizarea structurilor organizatorice: implementarea unei aplicatii informatice de gestiune a activitatii de achizitie a energiei electrice, dezvoltarea si optimizarea aplicatiei de facturare si gestiune clienti, lansarea unei noi versiuni a aplicatiei de mobil MyElectrica si optimizare pagina web si portal clienti, continuarea implementarii sistemului de Gestiune a Relatiei cu Clientii (CRM), modernizarea sistemului integrat de management al riscului, implementarea unui sistem de monitorizare continua a satisfactiei clientilor si identificarea masurilor de imbunatatire a calitatii serviciilor, demararea implementarii unei solutii de modernizare a call center-ului comercial.

    ● ACTIVITATEA DE FURNIZARE

    In anul 2019, activitatea EFSA a fost influentata de o serie de legi si ordine AnRE cu impact semnificativ in achizitia si vanzarea energiei electrice catre clientii finali, si anume:

    f In perioada ianuarie – februarie 2019, s-a continuat aplicarea pachetului de reglementari aprobat de AnRE pentru activitatea de furnizare de ultima instanta/serviciul universal (Su) - aplicabile incepand cu S2 2018 - ordin AnRE nr. 26, 27, 39 si legea nr. 167 din 2018;

    f Incepand cu 1 martie 2019 ouG nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, completata cu ouG nr. 19/2019 impune participantilor la piata de energie:

    noi reguli pentru comercializarea cantitatilor necesare acoperirii consumului clientilor casnici ai FuI;

    reintroducerea tarifelor reglementate pentru clientii casnici pentru perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022;

    cresterea contributiei anuale de platit de catre titularii de licenta catre AnRE de la 0,1% din cifra de afaceri la 2% din cifra de afaceri;

    diferentele de costuri de achizitie din anii 2018 si 2019 ale furnizorilor, nerecuperate prin preturile practicate, se vor recupera pana la data de 30 mai 2022, conform reglementarilor AnRE.

    34

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • pentru implementarea prevederilor ouG nr. 114/2018, AnRE a aprobat urmatoarele:

    fordinul AnRE nr. 10/2019 pentru aprobarea Metodologiei de stabilire a preturilor pentru energia electrica vanduta de producatori pe baza de contracte reglementate si a cantitatilor de energie electrica din contractele reglementate incheiate de producatori cu furnizorii de ultima instanta;

    fordinul AnRE nr. 11/2019 (care abroga ordinul 39/2018): AnRE aproba Metodologia de stabilire a tarifelor reglementate si a preturilor aplicate de FuI clientilor finali. Sunt stabilite criteriile si regulile pentru determinarea tarifelor reglementate pentru consumatorii casnici (tarife diferite pentru FuI obligat si FuI optional), cat si criteriile pentru pretul aferent Su al FuI obligat (clienti noncasnici) pentru fiecare zona de retea. tarifele reglementate sunt constituite din: componenta de achizitie, componenta de furnizare, componenta de ajustare si tarifele pentru servicii (serviciul de transport, serviciul de distributie, serviciul de sistem). pe baza acestei metodologii, AnRE a aprobat pentru EFSA (in calitate de FuI obligat) tarifele reglementate pentru clientii casnici si a avizat preturile aferente clientilor noncasnici beneficiari de Su pentru perioada 1 martie 2019 – 31 decembrie 2019;

    fordinul AnRE nr. 17/2019: desemnarea FuI optionali incepand cu 1 martie 2019 printr-un proces competitiv, pe baza criteriilor de eligibilitate, disponibilitate si capabilitate; EFSA este desemnata FuI optional prin decizia AnRE nr. 334/28 februarie 2019 pentru urmatoarele zone de retea: Banat, Dobrogea, Muntenia Sud, oltenia si Moldova;

    fordinul AnRE nr. 18/2019: contributia baneasca perceputa de la titularii de licenta de furnizare energie electrica este egala cu 2% din cifra de afaceri (excluzand veniturile rezultate din urmatoarele categorii de cheltuieli: serviciile aferente distributiei, transportului, inmagazinarii, serviciile de sistem si de administrare a pietelor centralizate, contributia de cogenerare si acciza facturate catre clientii finali, achizitia de energie electrica/gaze naturale ca marfa);

    fordinul AnRE nr. 194/2019: a aprobat modificarea regulilor de comercializare a energiei electrice produse in centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrica instalata de cel mult 27 kW apartinand prosumatorilor aprobate anterior prin ordinele AnRE nr. 226 si nr. 227/2018;

    fordinul AnRE nr. 156/2019: se aproba contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta la valoarea de 0,01564 Ron/Kwh, incepand cu 1 iulie 2019.

    In luna decembrie 2019, pentru reglementarea pietei de energie in anul 2020 au fost aprobate urmatoarele:

    fordinul AnRE nr. 235/2019 - regulamentul de furnizare a energiei electrice la clientii finali: introducerea perioadei de facturare lunare pentru clientii alimentati in regim de serviciu universal; furnizorii de energie electrica pot sa perceapa clientilor finali, altii decat clientii casnici si clientilor finali noncasnici beneficiari ai serviciului universal, comisioane de incetare a contractelor de furnizare a energiei electrice incheiate pe durata determinata si cu preturi fixe;

    fordinul AnRE nr. 234/2019 - procedura de schimbare a furnizorului de energie electrica/gaze naturale de catre clientul final;

    fordinul AnRE nr. 236/2019 - reguli pentru eliminarea si/sau atenuarea impactului unor masuri sau politici care pot contribui la restrictionarea formarii preturilor pe piata angro de energie electrica:

    tranzactiile cu energie electrica se pot desfasura si pe pietele nereglementate, existand posibilitatea incheierii de contracte bilaterale negociate direct;

    in anul 2020, producatorii de energie electrica au obligatia de a livra catre FuI: in semestrul I maximum 75%, iar in semestrul II maximum 60%, din necesarul de consum al clientilor casnici pentru care se aplica tarife reglementate;

    35

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19

    RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • fordinul AnRE nr. 241/2019 - tarifele reglementate de energie electrica aplicate clientilor casnici de catre FuI EFSA incepand cu data de 1 ianuarie 2020;

    fordinul AnRE nr. 250/2019 - tarifele generice pentru energie electrica aplicate incepand cu data de 1 ianuarie 2020;

    fordinul AnRE nr. 217/2019 - metodologia de stabilire a tarifelor reglementate si a preturilor aplicate de furnizorii de ultima instanta clientilor finali si completarea Conditiilor generale pentru furnizarea energiei electrice la clientii finali ai furnizorilor de ultima instanta aprobate prin ordinul AnRE nr. 88/2015;

    fordinul AnRE nr. 216/2019 - metodologia de stabilire a preturilor pentru energia electrica vanduta de producatori pe baza de contracte reglementate si a cantitatilor de energie electrica din contractele reglementate incheiate de producatori cu furnizorii de ultima instanta si de stabilire a cantitatilor maxime de energie electrica ce pot fi impuse ca obligatii de vanzare pe baza de contracte reglementate;

    In ceea ce priveste tarifele si contractele reglementate de achizitie ale EFSA pentru semestrul I 2020:

    f tarifele reglementate de energie electrica aplicate clientilor casnici nu s-au modificat;

    f recuperari estimate in semestrul I 2020: 69,9 mil. Ron de la clientii casnici reglementati si 13,9 mil. Ron de la clientii noncasnici beneficiari de Su si cei inactivi;

    f cantitatile reglementate de achizitie a energiei electrice acopera 73% din necesarul de consum al clientilor casnici finali reglementati in semestrul I 2020.

    Anul 2019 a fost semnificativ influentat de modificarile legislative enumerate anterior, in principal de reintroducerea tarifelor reglementate, influentand astfel piata angro, principalii producatori fiind obligati sa rezerve cantitati de energie importante pentru asigurarea necesarului clientilor casnici pentru care intrau in vigoare tarife reglementate. 2019 a fost de asemenea anul aprobarii de catre Comisia Europeana a Regulamentului 943 si a Directivei 944.

    In consecinta, pe piata concurentiala angro, s-a constatat o scadere exponentiala a energiei ofertate la vanzare, ceea ce a permis actiuni speculative ale traderilor si cresteri constante ale preturilor de tranzactionare pentru produsele aferente anilor 2019 si 2020.

    lipsa de lichiditate, ca urmare a deficitului de oferte de vanzare din piata concurentiala si a preturilor ridicate, a favorizat un volum foarte mare de tranzactionare pe pZu. totodata, si preturile din piata de echilibrare au ramas la un nivel ridicat ca urmare a modificarilor aduse prin ordinul AnRE nr. 31/2018.

    pe piata reglementata s-a asigurat necesarul de energie pentru casnici in principal de la Hidroelectrica si nuclearelectrica, prin Decizii AnRE, luand in calcul diferenta dintre energia prognozata pentru consumul clientilor casnici si energia pe care furnizorii o aveau in portofoliu, achizitionata din piata concurentiala in baza ordinului 39/2018.

    ■ IMAGINEA CORPORATIVA

    Ca urmare a actiunilor de pR si Comunicare, ElSA s-a mentinut in primele 10 locuri in top 50 cele mai valoroase branduri romanesti, realizat de Brand Finance. totodata, ElSA a ramas in topul celor mai apreciate companii din Romania din punct de vedere al transparentei, ca urmare a lansarii Raportului de sustenabilitate, si a derulat cu succes cea de-a 4-a editie a campaniei de granturi „Electrica pune Romania intr-o alta lumina”.

    In cursul anului 2019, ElSA a obtinut rating-ul corporativ de emitent BBB (Investment Grade), cu perspectiva stabila, din partea agentiei de rating Fitch Ratings. Rating-ul BBB reflecta profilul financiar

    36

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • solid al Grupului Electrica, stabilitatea cash-flow-ului, pozitia de lider atat in aria de distributie, cat si in cea de furnizare a energiei electrice, pe zona reglementata, precum si potentialul de mentinere a unui nivel ridicat al investitiilor in perioada urmatoare.

    ■ CERTIFICARI

    Certificarea Sistemului de management integrat Calitate – Mediu – SSo la nivelul ElSA: In perioada 14 – 16 octombrie 2019 a avut loc auditarea Sistemul de Management Integrat Calitate – Mediu - Sanatate si Securitate ocupationala implementat la nivelul companiei in conformitate cu cerintele standardelor internationale de referinta: ISo 9001:2015, ISo 14001:2015 si ISo 45001:2018, in vederea certificarii. Auditul extern realizat de organismul de certificare acreditat SRAC Cert afiliat retelei internationale IQnet, s-a incheiat fara identificarea de neconformitati, ElSA obtinand certificarea. noile certificate au fost emise in data de 1 octombrie 2019, cu valabilitate pana in luna octombrie 2022.

    ■ ETICA SI CONFORMITATE

    Actualizarea politicii privind evitarea si combaterea conflictelor de interese adoptarea acesteia la nivelul Grupului, in vederea alinierii la modificarile legislative, tendintele si bunele practici, precum si a unei cat mai bune adecvari la aspectele concrete si specificul activitatii companiilor din cadrul Grupului Electrica.

    1.3 Evenimente ulterioare datei bilantului

    In perioada cuprinsa intre inchiderea exercitiului financiar 2019 si data prezentului raport, urmatoarele evenimente relevante au avut loc la nivelul Grupului:

    f Raportul independent de asigurare limitata al auditorului financiar privind tranzactiile raportate de ElSA conform art. 82 din legea nr. 24/2017 in semestrul II 2019 a fost publicat in data de 28 ianuarie 2020;

    f In data de 31 ianuarie 2020, compania a informat actionarii si investitorii asupra prelungirii duratei cu o luna (pana la 31 ianuarie 2020) a unui act juridic cu o valoare mai mare de 50.000 euro incheiat cu fililala SDtS, la care ElSA este actionar majoritar. obiectul contractului a fost prestarea de servicii in cadrul sistemului AMR;

    f In data de 3 februarie 2020, a fost comunicata companiei cererea de chemare in judecata a reclamantei Dana Alexandra Dragan in contradictoriu cu parata ElSA, pentru plata unor sume de bani pretins datorate in baza contractului de mandat. Dna. Dana Alexandra Dragan a ocupat functia de Director Executiv al Directiei Resurse umane, pe o perioada limitata de 1 an. Aceasta se afla in continuare in relatii contractuale cu ElSA, avand calitatea de salariat al companiei, astfel incat obligatia de neconcurenta (una dintre solicitari fiind achitarea comisionului de neconcurenta) subzista in sarcina dnei. Dragan in aceasta calitate a sa;

    f In data de 5 februarie 2020, au fost comunicate companiei doua cereri de chemare in garantie impotriva ElSA de catre dl. Mircea patrascoiu, fost membru al Consiliului de Administratie si fost Director General al EFSA, si de catre dna. Anca Dobrica, fost membru al Consiliului de Administratie al EFSA. In data de 24 februarie 2020, a fost comunicata companiei cererea de chemare in garantie, formulata de parata Victoria lupu, in cadrul dosarului nr. 35647/3/2019, inregistrat pe rolul tribunalului Bucuresti. Doamna Victoria lupu are calitatea de parat in dosarul nr. 35647/3/2019, avand ca obiect atragerea raspunderii patrimoniale a membrilor CA si Directorului General ai EFSA, actiune formulata de compania in cauza, urmare a prejudiciilor constate de Curtea de Conturi a Romaniei prin Decizia nr. 11/23 decembrie 2016.

    f In data de 5 februarie 2020 au fost incheiate conventii de trezorerie interna cu SDtn, SDtS, SDMn, EFSA, SERV si SEM, filiale la care ElSA este actionar majoritar. Aceste contracte

    37

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19

    RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • fac parte din documentatia aferenta implementarii unor structuri de servicii bancare de concentrare a lichiditatii („cash-pooling”), necesare in vederea eficientizarii operatiunilor de trezorerie din cadrul Grupului;

    f In data de 19 februarie 2020 a fost raportat un act aditional aferent unui act juridic de tipul celor enumerate la art. 82 din legea nr. 24/2017, incheiat de catre ElSA cu SEM in semestrul I 2020, avand ca obiect modificarea maturitatii primei transe de rambursare a facilitatii de credit acordate catre SEM, in valoare totala de 5,5 mil. Ron;

    f In data de 19 februarie 2020, ElSA a informat actionarii si investitorii asupra faptului ca, in data de 18 februarie 2020, Inalta Curte de Casatie si Justitie a solutionat recursul formulat de catre AnRE in dosarul nr. 7341/2/2014, in sensul admiterii acestuia si trimiterii cauzei aceleiasi instante pentru rejudecarea actiunii principale si a cererilor de interventie accesorie formulate de intervenientele Enel Muntenia SA, Enel Distributie Dobrogea SA si Enel Distributie Banat SA, in prima instanta, si intervenientele SDtS, SDtn, SDMn si ElSA, in recurs;

    f In data de 24 februarie 2020, Curtea de Apel Bucuresti a respins apelul formulat de EFSA ale carei pretentii financiare impotriva ElSA sunt in valoare de 17.274.162 Ron. Aceasta suma a fost retinuta de catre Curtea de Conturi, prin Raportul nr. 2835/17 mai 2013 si prin Decizia nr. 20/17 iunie 2013, pe care a considerat-o ca reprezentand contravaloarea facturilor achitate de EFSA in lipsa unor documente justificative, la care se aduna si plata dobanzilor legale aferente. Hotararea a fost pronuntata in dosarul nr. 2869/3/2019 si poate fi atacata cu recurs in termen de 30 de zile de la comunicare.

    f In cadrul sedintei din data de 26 februarie 2020, Consiliul de Administratie a aprobat valoarea consolidata a planului de Investitii (CApEX) al Grupului Electrica pentru anul 2020, in suma totala de 678,2 mil. Ron. Din aceasta valoare, 597 mil. Ron reprezinta planul de investitii (CApEX) al filialelor de distributie.

    38

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • 2  |  Grupul ElectricaRaportul Administratorilor 2019

  • 2.1 Structura organizatoricala 31 decembrie 2019, cel mai mare actionar al ElSA este Statul Roman, reprezentat prin Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri (inregistrat ca actionar la Depozitarul Central in data de 11 februarie 2020), detinand 48,79%, in urma ofertei publice secundare derulate in 2019 (31 decembrie 2018: 48,78%).

    Figura 16: Companiile din cadrul Grupului la 31 decembrie 2019

    Electrica Furnizare(EFSA)

    Societatea deDistributie

    a Energiei ElectriceTransilvania Nord S.A.

    (SDTN)

    Societatea deDistributie

    a Energiei ElectriceTransilvania Sud S.A.

    (SDTS)

    Societatea deDistributie

    a Energiei ElectriceMuntenia S.A.

    (SDMN)

    Electrica Serv(EL SERV)

    Externalservices:

    SE Muntenia(SEM)

    Additional shareholders in distribution and supply subsidiariesThe existence of additional shareholder was imposed by the observance of the provisions

    of Art. 10, paragraph (3) of the Law n0. 31/1990 regarding the companies. As a result:SDTS holds 10 shares in SDMN;SDMN holds 10 shares in SDTN;SDTN detine 10 actiuni in SDTS;

    Electrica Serv holds 10 shares in EF.

    99,999%

    100%

    Sursa: Electrica

    40

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • In tabelul de mai jos sunt prezentate investitiile ElSA in filiale la 31 decembrie 2019:

    Filiala Activitatea Cod unic de inregistrare Sediu social% participatie la

    31 decembrie 2019

    Societatea de Distributie a Energiei Electrice Muntenia nord SA (SDMn)

    Distributia energiei electrice in zona geografica Muntenia nord

    14506181 ploiesti 99,9999719027621%

    Societatea de Distributie a Energiei Electrice transilvania nord SA (SDtn)

    Distributia energiei electrice in zona geografica transilvania nord

    14476722 Cluj-napoca 99,9999731116341%

    Societatea de Distributie a Energiei Electrice transilvania Sud SA (SDtS)

    Distributia energiei electrice in zona geografica transilvania Sud

    14493260 Brasov 99,999977637%

    Electrica Furnizare SA (EFSA)Furnizarea si comercializarea energiei electrice

    28909028 Bucuresti 99,9998390431663%

    Electrica Serv SA (El SERV)

    Servicii in sectorul energetic (intretinere, reparatii, constructii)

    17329505 Bucuresti 100%

    Servicii Energetice Muntenia SA (SEM)

    Servicii in sectorul energetic (intretinere, reparatii, constructii)

    29384120 Bucuresti 100%

    Sursa: Electrica

    Activitatile principale ale Grupului sunt distributia reglementata de energie electrica (prin operarea si dezvoltarea retelelor de distributie a energiei electrice) si furnizarea energiei electrice consumatorilor finali. Grupul este operatorul de distributie a energiei electrice si principalul furnizor de energie electrica in regiunile transilvania nord (judetele Cluj, Maramures, Satu Mare, Salaj, Bihor si Bistrita-nasaud), transilvania Sud (judetele Brasov, Alba, Sibiu, Mures, Harghita si Covasna) si Muntenia nord (judetele prahova, Buzau, Dambovita, Braila, Galati si Vrancea), asigurand deservirea utilizatorilor de retea prin operarea instalatiilor ce functioneaza la tensiuni intre 0,4 kV si 110 kV (linii electrice, posturi si statii de transformare).

    Filialele de distributie ale companiei (SDtn, SDtS si SDMn) factureaza serviciul de distributie a energiei electrice catre furnizorii de energie electrica (in principal catre filiala EFSA, furnizorul principal de energie electrica din zonele Muntenia nord, transilvania nord si transilvania Sud), care factureaza mai departe consumul de electricitate catre consumatorii finali.

    EFSA este furnizor de energie electrica in piata concurentiala si este desemnat si furnizor de ultima instanta obligat in zonele de retea Muntenia nord, transilvania nord si transilvania Sud.

    Conform reglementarilor emise de AnRE, furnizorii de ultima instanta obligati asigura furnizarea energiei electrice la clientii finali care beneficiaza, in conditiile legii, de serviciul universal, clientilor noncasnici care nu si-au exercitat dreptul de eligibilitate si clientilor noncasnici preluati pentru ca nu au asigurata furnizarea energiei electrice din nicio alta sursa.

    In piata reglementata, furnizarea energiei electrice s-a realizat la preturi finale pentru serviciul universal, preturi finale pentru clienti inactivi (pi) si preturi finale de ultima instanta (p uI) si la tarife reglementate pentru consumatorii casnici incepand cu 1 martie 2019.

    In piata concurentiala furnizarea energiei electrice s-a realizat pe baza de contracte si la preturi negociate.

    41

    El

    ectr

    ica

    S.A

    . |

    RA

    PO

    RT

    AN

    UA

    L 20

    19

    RApoRtul ADMInIStRAtoRIloR 2019

  • 2.2 Misiune, viziune, valoriCa si etapa esentiala a transformarii, Grupul Electrica isi fundamenteaza dezvoltarea viitoare a afacerilor pe o noua identitate, adaptata contextului de piata si care respecta elementele specifice ale companiilor sale. Astfel, in 2019 a fost finalizata definirea misiunii, viziunii si valorilor companiei, in urma unul proces ce a inclus consultari interne si analize de specialitate.

    MISIUNE

    Energie – oriunde, oricand, oricui!Aducem energia acolo unde oamenii isi materializeaza visurile.

    VIZIUNE

    Excelenta si robustete in domeniile traditionale, inovatie si flexibilitate in noile abordari. promotor pentru electrificare si energie verde.

    VALORI

    f Incredere – suntem partenerul pe care te poti baza, acum si in viitor.

    f Competenta – construim cu pricepere. Suntem mandri de rolul pe care munca noastra ni-l da in societate.

    f Siguranta – suntem atenti cu siguranta angajatilor nostri, a colaboratorilor si a comunitatilor in care lucram.

    f Sustenabilitate – solutiile noastre sunt pe termen lung si prietenoase cu mediul si oamenii.

    2.3 Principalele elemente ale Planului Strategic pentru perioada 2019 – 2023

    planul Strategic pentru perioada 2019 – 2023, care reflecta viziunea Consiliului de Administratie in ceea ce priveste gestionarea activitatilor in interesul partilor interesate, pe termen mediu si lung, a fost formulat in urma unei analize a urmatoarelor arii:

    fmediul extern, pentru a determina principalii factori externi cu impact asupra pietei de energie si factorii cheie care pot influenta semnificativ evolutia pietei de energie electrica in viitor;

    f analiza industriei, pentru a identifica tendintele pe piata energiei, evaluarea atractivitatii pietei si determinarea factorilor critici de succes necesari pentru a concura si supravietui pe aceasta piata;

    f analiza interna a Grupului, pentru a evalua performanta anterioara si curenta (in raport cu alti jucatori din piata).

    Grupul Electrica ramane in continuare dedicat asigurarii echilibrului intre a genera valoare pentru clientii sai si a maximiza profitul pentru actionari, pastrandu-si ambitia de a deveni un jucator regional in domeniul energiei, in cadrul unei culturi a eticii, integritatii si sustenabilitatii.

    Grupul doreste optimizarea contributiei fiecarei companii la obiectivele financiare ale grupului, printr-un sistem omogen si eficient pentru gestionarea riscului. In acest sens, se va asigura o implementare unitara a strategiei, cu proiec