2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o...

36
Educaţia, şansa spre succes 2017 RAPORT ANUAL

Transcript of 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o...

Page 1: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

RAPORT ANUAL2 0 1 7

Educaţia, şansa spre succes

2017

RA

PO

RT

AN

UA

L

Page 2: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

E ducaţia, şan sa spre succes

Misiune

Asociaţia Caritas Eparhial Oradea sprijină în mod caritabil şi fără discriminare de orice fel persoanele şi familiile din comunitate aflate în dificultate.

Viziune

Asociaţia Caritas Eparhial Oradea derulează proiecte, programe şi servicii sociale integrate care răspund inovativ necesităţilor familiilor aflate în dificultate, persoanelor fără adăpost şi vârstnicilor.

Asociaţia Caritas Eparhial Oradea aplică un management eficient, având o echipă motivată şi închegată care se formează continuu.

Promovând voluntariatul, Asociaţia Caritas Ep-arhial Oradea susţine valorile creştine şi educar-ea populaţiei spre caritate.

Organizaţia are filiale regionale şi subfiliale, se autosusţine financiar, contribuie la dezvoltarea locală şi regională, este credibilă şi vizibilă în comunitate.

Cuprins

Cuvânt înainte

I. Cantina Socială

II. Centrul de Zi pentru Copii Gabrielle

III. Centrul de Zi pentru Copii Ioaniș

IV. Centrul de Îngrijire la Domiciliu

V. Departamentul de voluntariat

VI. Departamentul Fundraising

VII. Departamentul economic

VIII. Departamentul PR şi comunicare

IX. Raport financiar

X. Parteneri, finanţatori, colaboratori

Page 3: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

RAPORT ANUAL2 0 1 7

Dacă un copil sărac nu are acces la educaţie, la îmbrăcăminte, încălţăminte ori curăţenie, este foar-te greu să meargă mai departe. Riscăm ca în viitor să ajungă un om al străzii. Iar asta încercăm noi să evităm. Educaţia poate să schimbe povestea copiilor şi oame-nilor sărmani.

La Caritas suntem într-o permanentă căutare de a face binele. Iar dacă ştim cum să luăm oamenii, cum să-i îndrumăm, să le spunem că este foarte bine să faci voluntariat şi să ajuţi, avem şanse de reuşită.

Aş dori ca la cantina socială să nu mai vină să servească nimeni masa. Să nu mai fie nevoie de noi. Pe de altă parte, când am preluat Caritasul, ideea centrală a fost să educăm. Punctul forte al Caritasului este acesta: educaţia.

Lumea consideră că noi, la Caritas, dăm mâncare. Noi nu doar dăm mâncare, noi îi educăm pe oamenii care merg acolo să îşi găsească un loc de muncă, să îşi facă un rost, să nu mai fie nevoiţi să mănânce la noi.

Ne ocupăm zilnic de aproape 90 de copii.Eu zic că trebuie să insistăm pe educaţia copiilor,

indiferent de naţionalitate ori apartenenţă religioasă, pentru că ei sunt viitorul. Dacă un copil sărac nu are ac-ces la educaţie, la îmbrăcăminte, încălţăminte, curăţenie, este foarte greu să meargă mai departe. Eu îmi doresc ca în următorii ani nimeni să nu fie nevoit să vină la cantina socială. Adică toţi oamenii aceştia să fie sănătoşi, să fie la locul lor, să aibă o casă, să se reîntregească cu familia (pentru că o parte dintre ei sunt despărţiţi). Acesta ar fi idealul. Sperăm să îl atingem.

Există și riscuri, dar e ca şi cum guşti ceva bun. Rămâne gustul. Pe parcursul anilor, ţi-l aminteşti. La fel şi cu ei: ceea ce au trăit în centru, ceea ce au învăţat, când vor fi mai mari vor pune în practică.

Unul care este citit, educat şi are acces la infor-maţie este mult mai greu de controlat, dar în acelaşi

timp este un viitor cetăţean de nădejde al unei ţări. Fără educaţie, e adevărat, îl controlezi, poţi să faci ce vrei cu el, dar nu este un om de nădejde. Am convingerea că dacă nu este format nici în şcoală, nici în familie, că dacă nu-l formăm nici noi, atunci vom ajunge în situ-aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm cu ei, îi educăm, îi pregătim, probabil că într-un viitor nu vom mai fi nevoiţi să facem o cantină socială, ci o şcoală. Sau vom face altceva, care să-i ajute să meargă mai departe şi să fie educaţi.

Trebuie să se înţeleagă, aşadar, că organizaţia no-astră nu doar dă mâncare. Dă mâncare, pentru că este o necesitate urgentă acum. Adică, nu poţi să educi copilul dacă e mort de foame, nu poţi să pui un om să-şi caute de lucru dacă e murdar. Nu poate să îşi caute de lucru dacă e flămând, pentru că se va gândi să-şi caute mân-care, nu un job. Dincolo de această necesitate – mân-care, îmbrăcăminte, igienă – este deci educaţia.

Caritasul în general este foarte axat pe educaţie. Educaţia cetăţenilor de a fi buni şi a beneficiarilor de a ieşi din situaţia în care se regăsesc. De aceea, lucrăm şi cu voluntarii.

Este important ca oamenii să vină să înveţe cum să se comporte cu cel oropsit, pentru că dincolo de fap-tul că este murdar, este om.

De pildă, mulţi dintre voluntarii noştri nu îşi mai întorc capul de la cel de pe stradă, ci îl salută, îl întreabă ce face. Îl cunosc după nume. Aceasta este o altfel de educaţie decât cea primită la şcoală.

Și noi, angajaţii, ne educăm în fiecare zi să fim mai buni. Şi noi ne confruntăm cu diferite situaţii. Prob-abil că reacţionăm într-un fel azi, iar mâine dimineaţă ne gândim că am acţionat greşit. Realizăm că probabil trebuia să-i fi răspuns persoanei respective într-un alt mod, care ar fi ajutat-o.

Eu îmi doresc să nu mai fie nevoie de noi. Asta ar fi cea mai mare realizare pe care aş putea-o avea ca preşedinte de Caritas. Să fie atât de bine organizate in-stituţiile statului, dar şi cei ce ne conduc, încât noi să nu existăm. Că nu ar fi nicio problemă. Dar până atunci suntem aici…

Pr. Vasile ȘOPTEAPreședinte

Preluat din ”Interviu cu noul preşedinte al Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea” realizat de Crina Dobocan, www.bihon.ro

Page 4: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

E ducaţia, şan sa spre succes

Premiul„Asistentul social din domeniul incluziunii sociale/economie socială”

Cea de-a patra ediţie a Galei Naţionale a Excelenţei în Asistenţa Socială a avut loc marţi, 21 martie 2017, la Ateneul Român din Bucureşti.

În urma nominalizării de către CNASR - sucursala Bihor şi a votului online, prin care a fost susţinută de comunitatea orădeană, Ioana Ostahie, asistent social în cadrul Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea, a ajuns în etapa finală. Pe baza portofoliului de activitate din anul 2016, juriul a decis ca Ioana Ostahie să câştige premiul „Asistentul social din domeniul incluziunii sociale/economie socială”.

Page 5: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

RAPORT ANUAL2 0 1 7

CANTINA SOCIALĂCoordonator: Ioana Ostahie

Viaţa pe care noi o luăm ca un drept cu-venit, pentru mulţi e un vis de neatins. Tot ce îşi doresc aceşti oameni, e un acoperiş deasupra capului, un pat şi o masă caldă. Aceştia sunt oamenii străzii. Strada absoarbe omul cu totul. Pe stradă toţi oamenii seamănă, împart aceeaşi cale şi aceeaşi lege de deplasare. Dacă ajungi să fii printre cei pentru care casa şi strada se contopesc, ai şansa de a fi nimeni, dar un ni-meni desăvârşit. Eticheta te recomandă la tot pasul, te bucuri de ”avantaje” pe care nu ţi le-ai dorit vreodată şi de „respectul” acordat catego-riei din care ai ajuns sa faci parte.

Mâncarea preparată în Cantina socială din Centrul Social Maria Rosa, ca în fiecare an, a ajuns la familii defavorizate, bătrâni care trăi-esc de pe o zi pe alta, oameni cu venituri mici şi alţi oameni cu poveşti triste de viaţă. Major-itatea beneficiarilor sunt obişnuiţi să mănânce numai o dată pe zi.

Profilul beneficiarilor este unul sumbru, aceştia sunt la mila trecătorilor şi locatarilor din blocurile oraşului nostru. Aceştia îşi petrec nopţile, în aceleaşi haine ude, rugându-se la Dumnezeu să le curme chinurile.

Foarte puţini locuiesc în chirii sau în adăposturi improvizate. Se adăpostesc în clădiri abandonate, scări întunecate, acoperite de mizerii, betoane, etc. Mulţi dintre aceştia înnoptează pe saltele, o adevărată binecuvân-tare pentru boschetarii (așa cum își spun ei) obișnuiți să doarmă pe scândurile tari ale băn-cilor. Vieți în tonuri neplăcute, greu de privit, boli, dependențe, lipsă de educație, inadecvare socială, lipsa oricărei perspective - toate într-un melanj obscur de legi incomplete, salarii mici, instituții izolate, responsabilități incerte, ONG-uri fără resurse și oameni inimoși care încearcă

Page 6: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

E ducaţia, şan sa spre succes

să salveze lumea. Chiar dacă decăderea durează ceva vreme,

chiar dacă varianta străzii se conturează ca un lam-entabil sfârşit al unui declin pe care nu îl ştiu a-l împiedica, chiar daca au timp să se obişnuiască cu ideea, şocul este unul semnificativ.

Activitatea în cifre: În cadrul Serviciului Cantină Socială, 76

persoane au beneficiat de servirea mesei calde zil-nice, iar numărul de porţii acordate este de 18.250.

În biroul de asistenţă socială au avut loc întâlnirile periodice cu beneficiarii Cantinei So-ciale în vederea îndrumării, informării, motivării şi oferirii de sprijin şi suport în depăşirea proble-melor întâmpinate.

Asistentul social a efectuat 103 informări

despre drepturile şi obligaţiile beneficiarilor, semnându-se cu beneficiarii acte adiţionale de prelungire a intervenţiilor sau contracte pentru acordarea de servicii sociale, pe baza cărora am deschis noi intervenţii.

Un număr de 4 beneficiari au fost sprijiniți la solicitarea acestora în obținerea actelor de iden-titate prin însoţirea acestora la Evidenţa Populaţiei de către asistentul social cu scopul de a reprezenta interesul acestora în faţa instituţiei.

În cadrul activităţii Dușuri Sociale, s-a efec-tuat un număr de 433 dușuri, venite din partea so-licitărilor a 59 persoane. Tuturor persoanelor ben-eficiare de această activitate le-au fost asigurate un schimb de haine adecvat fiecărui sezon, o lamă de bărbierit, gel de duş, spumă de bărbierit, loţiune după bărbierit şi un prosop de unică folosinţă.

Page 7: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

RAPORT ANUAL2 0 1 7

Este de-a dreptul dificil pentru aceste persoane pentru să implementeze o nouă conduită. Au recurs la vicii, la obiceiurile de dinainte și sunt obişnuiţi să trăiască ca nişte pustnici.

Unii se străduiesc să reclădească o nouă viaţă, merg la ţară, ca şi îngrijitori de animale, însă în afară de iubirea de animale şi de o anumită putere de muncă, nu mai au nici acea dedicare indispensabilă. În multe cazuri, revin „la oraş”, unde reuşesc să găsească de lucru, ca necalifi-caţi şi cu ziua.

Pentru unii din ei, singurul lucru de preţ rămas este resemnarea demnă cu care-şi acceptă viaţa. Viaţa pe stradă exclude orice confort fizic. Pericolul cel mai mare este de a te obişnui aşa. Consecinţa cea mai vizibilă, din unghiul de vedere al cetăţeanului, este că cel care s-a obişnuit aşa îşi ia libertatea de a face orice, oriunde şi oricând.

Vara, aceştia dorm în parcuri; o consecinţă imediată a lipsei condiţiilor de trai este agravarea unor mai vechi afecţiuni şi apariţia altora noi. Când nu ai asigurare nici acte, nu te bagă în seamă nici un medic din sistemul san-itar de stat. Vara este timp de hoinăreală, fără obligaţii. Toamna suportabilă. Iarna? Pune la încercare rezistenţa şi ameninţă sănătatea. Speranţa de viaţă scade cu cât anii petrecuţi în stradă sunt mai mulţi.

Lumea în care trăiesc aceştia este una eterogenă, ca şi societatea care o tolerează. Printre aceştia sunt unii care doresc să scape de acest stig-mat şi alţii care s-au obişnuit, se complac, asta îi face mulţumiţi. Partea rea este că lumea îi priveşte pe toţi oamenii fără locuinţă, la fel, cu prejudecăţi generate şi întreţinute de aceş-tia. Influenţele anturajului îi fac pe toţi oamenii străzii prizon-ieri în lumea mică şi multicol-oră în care fiecare luptă pentru el, ca în sălbăticie. Trebuie să ai forţă şi noroc ca să ieşi din marasm. Altfel, viitorul este unul şablonat. O viaţă ratată.

Page 8: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

E ducaţia, şan sa spre succes

Page 9: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

RAPORT ANUAL2 0 1 7

Centrul de Zi pentru Copii ” G a b r i e l l e ”

Coordonator: Alexandra Crovasce

În aceste vremuri, asistăm la un fapt greu de imaginat: educaţia este marginalizată şi implicit rolul ei nu mai este deloc unul fundamental pentru modelarea societăţii. Programul de lucru de opt-zece ore a părinţilor, uneori chiar şi în zilele de sâmbătă şi duminică, influenţa negativă a internet-ului, a mass-mediei, migraţia în alte ţări au reper-cusiuni asupra copiilor. În familiile dezorganiza-te copiii suferă şi prezintă tulburări nervoase, de somn, de poftă de mâncare, sunt trişti, neliniştiţi. Astfel de reacţii au copiii în cazul când părinţii se ceartă frecvent, nu se înţeleg, dar mai ales în cazul familiilor incomplete (prin deces, divorţ, lipsa în-delungată a unuia dintre părinţi).

Familia ar trebui să reprezinte pentru fie-care copil laboratorul iubirii. Dacă părinţii nu dau dovadă de înţelegere, de afecţiune, dacă nu încearcă să şi-i apropie, să-i privească apropiat, aceştia devin trişti, retraşi, încăpăţânaţi, neas-cultători, ambele forme de reacţie determinând scăderea randamentului şcolar, obţinerea de note slabe la învăţătură. Psihicul copilului este sensibil faţă de situaţiile anormale care se petrec în familie. El simte cele mai mici schimbări de afecţiune faţă de el şi între părinţi, este puternic tulburat de cer-turi, neînţelegere. Pentru buna dezvoltare a copilu-lui, pentru formarea unei personalităţi armonioase, căldura căminului părintesc, afecţiunea părinţilor, înţelegerea familială sunt esenţiale. În creşterea, educarea şi formarea acestuia este nevoie de mult tact, de o îmbinare corectă a înţelegerii şi afecţi-unii cu autoritatea părintească, astfel încât să lu-creze disciplinat, dar cu plăcere, respectându-şi şi iubindu-şi părinţii.

Ca urmare a acestor carenţe, s-a înfiinţat Centrul de Zi pentru Copii ”Gabrielle”, care are ca şi scop crearea unui mediu armonios şi edu-cativ pentru acei copii ai căror părinţi, din diverse motive şi aici putem enumera: lipsa şcolarizării,

Page 10: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

E ducaţia, şan sa spre succes

analfabetism, indolenţă sau ore multe de muncă - care duc, din păcate la neglijarea propriilor copii.

Centrul de Zi pentru Copii ”Gabrielle” îşi desfăşoară activitatea în incinta Centrului Social Maria Rosa, derulează activităţi educative şi rec-reative pentru copiii care provin din familii defa-vorizate şi marginalizate. Într-un cadru organizat se oferă acompaniere copiilor, facilitând accesul la activităţile prevăzute în standardele de calitate.

Misiunea centrului este de a preveni aban-donul și instituționalizarea copiilor, prin asigura-rea, pe timpul zilei, a unor activități de educație, recreere-socializare, consiliere, dezvoltarea de-prinderilor de viață independentă, orientare șco-lară și profesională, etc. pentru copii, cât și a unor activități de sprijin, consiliere, educare etc. pentru părinți sau reprezentanți legali, precum și pentru alte persoane care au în îngrijire copii.

În anul 2017 în cadrul Serviciului Centrului de Zi pentru Copii ”Gabrielle” au fost sprijiniţi în efectuarea temelor şi au participat la activităţi recreative şi de timp liber 18 copii care provin din 13 familii. Echipa multidisciplinară a efectu-at 18 vizite la instituţiile de învăţământ pe care le frecventează copiii, în vederea colaborării privind parcursul educaţional.

Activităţile desfăşurate în cadrul centrului în 2017 au fost:

- Servirea mesei calde şi gustare;- Sprijin în efectuarea temelor şi medi-

taţiilor;- Activităţi recreative şi de socializare:

jocuri interactive, activităţi sportive şi de creaţie, dobândirea abilităţilor de mânuire a instrumentelor muzicale (chitară, pian, tobe), concursuri tematice, confecţionarea de felicitări, ieşiri în parc, vizionar-ea de filme educative, etc;

- Şedinţe săptămânale de consiliere psiho-logică individuală şi de grup;

Intervenţiile elaborate de către specialişti specifice părinţilor au constat în:

- Organizarea lunară a programului de ed-

Page 11: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

RAPORT ANUAL2 0 1 7

ucare “Şcoala Părinţilor” – care are ca scop in-formarea părinţilor pe diverse teme din dome-niul educaţional şi sesiuni de consiliere pentru îmbunătăţirea relaţiei părinte – copil;

- 8 reuniuni generale şi 13 reuniuni indi-viduale pentru informarea părinţilor în ceea ce priveşte dezvoltarea armonioasă a copiilor şi buna desfăşurare a activităţilor din cadrul centrului;

- Oferirea de pachete de alimente neper-isabile în valoare de 3.774 lei pentru asigurarea nevoilor stringente de viaţă şi rechizite şcolare în valoare de 6.890 lei pentru toţi copiii, din cadrul fiecărei familii.

Evenimentele anului 2017 desfăşurate în cadrul centrului pentru copii au fost:

- În 28 februarie, Centrul de Zi pentru Copii Gabrielle a sărbătorit cinci ani de la înfiinţare. Am sărbătorit alături de voluntari, a fost o zi diferită petrecută cu machiaje pe faţă, trucuri de magie şi momente de dans. Suntem o familie mare împre-ună cu copiii, voluntarii şi părinţii;

- Odată cu venirea primăverii, pe 8 Martie, am sărbătorit şi Ziua Mamei. Pentru că Ziua Ma-mei este unică, ea trebuie să fie foarte specială. În faţa provocării în a-i alege mamei un dar, o serbare poate deveni cadoul ideal;

- În data de 6 iunie copiii au avut parte de o zi deosebită. Au avut ocazia de a încerca gus-turile mexicane, datorită lui Radu Ciordaş, de la Taco Fresh. Acesta a oferit copiilor câte o porţie de burrito şi le-a explicat, cu răbdare, cum se prepară acest tip de mâncare şi de unde provin ingredien-tele;

- Ziua de 2 Octombrie a fost o zi de săr-bătoare pentru Centrul de Zi pentru Copii Gabri-elle. Odată cu începerea noului an şcolar, copiii au reluat activităţile pe care Centrul de Zi le des-făşoară. Redeschiderea centrului s-a marcat prin prezenţa unui clovn, care a creat o atmosferă de bucurie şi voie bună printre copii. La final au fost răsfăţaţi cu desert şi suc de fructe;

- Centrul de Zi a organizat lunar câte o petre-cere pentru sărbătorirea zilei de naştere a copiilor.

Aniversarea zilei de naştere este importantă pen-tru toată lumea, la fel şi pentru copiii noştri. Le cântăm “ La mulţi ani!” şi ne ospătăm cu tort şi suc;

- Desfăşurarea periodică de activităţi cu car-acter preventiv – informativ de către personal, din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea. Activităţile au avut scopul de a preveni şi combate infracţiu-nile comise în unităţile de învăţământ cu victime, Spune NU violenţei în familie, traficul de fiinţe umane, etc.;

- În luna decembrie, Moş Crăciun a ajuns la copiii de la centru împlinind dorinţele acestora. Serbarea a fost organizată de voluntari cu sprijinul specialiştilor din cadrul serviciului.

Page 12: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

E ducaţia, şan sa spre succes

Statistici

Numărul de copii înscrişi la centrul după confesiune religioase

Numărul de copii înscrişi la centrul în funcţie de veniturile declarate/membru de familie

Page 13: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

RAPORT ANUAL2 0 1 7

Mărturii ale copiilor, la aniversarea de 5 ani a Centrului de Zi pentru Copii ”Gabrielle”

„În cadrul centrului de zi îmi place foarte mult să cunosc câţi mai mulţi voluntari, să mă împrietenesc cu ei. Alessandra este una dintre cele mai bune persoane. Ne ajută şi ne învaţă cum să fim mai buni. Centrul de zi ne oferă şansa să ne cunoaştem mai bine.”

„Aici îmi place deoarece voluntarii mă ajută la teme, mă ajută să învăţ, să scriu, să citesc, să dansez, să cânt, învăţ o mulţime de lucruri noi care-mi plac. Aici cunosc oameni noi care îmi devin prieteni. Îmi place să vin la centru pentru că aici învăţ doar lucruri bune.”

„La centrul de zi învăţ să cânt la pian ceea ce mă ajută să înţeleg muzica, facem sport, ceea ce e pentru sănătatea noastră. De asemenea îmi plac serbările pe care le facem de Crăciun şi momentele când suntem colindaţi.”

„Îmi place că am ajutor pentru teme şi aici învăţ să scriu şi să citesc mai bine. Îmi place că am cu cine să mă joc. Aici învăţ lucruri frumoase. Îmi place de asemenea că toată lumea este bună cu mine.”

„Îmi amintesc cu dor ce bucurie s-a aşternut pe faţa mea când asistentul social mi-a spus că fetele mele sunt acceptate şi vor putea frecventa Centrul de Zi zilnic. Timpul meu şi al soţului este limitat, majoritatea zilei suntem la muncă, iar cele două fete ale noastre îşi petrec după-mesele singure. Mereu aveam o stare de agitaţie şi teamă, ştiindu-le singure. Caritas prin Centrul de Zi, ne-a ajutat enorm. Mi-am recăpătat liniştea, fiindcă le ştiam în siguranţă cu doamnele de acolo. Fetele veneau acasă cu lecţiile făcute şi hrănite. Le mulţumesc din suflet pe această cale întreg personalului, care mi-a făcut viaţa mai uşoară. Mi-au adus linişte în suflet şi bucurie pe chipul fetelor mele!”

Mamă beneficiară G.L

Page 14: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

E ducaţia, şan sa spre succes

Page 15: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

RAPORT ANUAL2 0 1 7

Centrul de Zi pentru Copii din ” I O A N I Ș ”

Coordonator: Corina Andraș

Serviciile sociale oferite în cadrul Centrului de Zi pentru copii, din Ioaniş, sunt servicii sociale specializate care au ca scop prevenirea abando-nului şcolar, asigurarea unor condiţii armonioase de creştere, educare şi formare profesională, dez-voltarea deprinderilor de viață independentă, pre-cum şi dezvoltarea capacităţii individului pentru depăşirea situaţiei de nevoie socială. Pentru înde-plinirea acestui scop, Centrul de zi pentru copii din Ioaniş le asigură copiilor un mediu adecvat pentru a creşte şi a se dezvolta armonios, ajutându-i să se integreze în societate, oferindu-le şanse egale la educaţie cu ceilalţi copii. Serviciile oferite de Centrul de zi sunt complementare demersurilor și eforturilor propriei familii, fiind corespunzătoare nevoilor individuale ale copilului în contextul său socio-familial.

Beneficiarii Centrului de Zi sunt copii aflaţi în risc de abandon şcolar, care provin din familii monoparentale sau familii aflate în dificultate.

Prin activităţile desfăşurate, oferim copiilor: - asistență socială; - o masă caldă zilnică; - gustare; - ajutor în efectuarea temelor pentru şcoală; - med-itaţii şcolare; - activităţi recreative; - activităţi de creaţie; - activităţi educative informale, formale si non-formale.

Programul Centrului de Zi pentru copii din Ioaniş funcţionează zilnic de luni până vineri în-tre orele 12.00 -16.00. Activităţile desfăşurate se realizează în funcţie de nevoile reale ale copiilor. Astfel, copiii beneficiază zilnic de o masă caldă şi o gustare, care le asigură resursele calorice nece-sare pentru o bună dezvoltare.

După terminarea programului de şcoală, copiii vin la Centru unde sunt ajutaţi în pregătirea temelor, participarea copiilor la programele de la Centru fiind condiţionată de prezenţa lor la şcoală, astfel că programul diversificat de la Centru îi stimulează pe copii să frecventeze școala. Pentru

Page 16: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

E ducaţia, şan sa spre succes

a avea eficienţă în pregătirea lecţiilor,periodic se ia legătura cu învăţătorii copiilor, în vederea sprijini-rii copiilor în procesul educațional. De asemenea, prin vizitele efectuate la domiciliul copiilor, conş-tientizăm părinții de importanța rolului educației în familie şi societate.

În ceea ce priveşte activităţile recreative, acestea le oferă copiilor posibilitatea de a participa la activităţi de relaxare şi joc. De asemenea, copiii participă şi la activităţi moral-religioase în cadrul cărora aceştia sunt informaţi despre importanţa credinţei

Prin activitățile de creație, descoperim tal-ente şi le cultivăm, ţinând cont de preferinţele şi particularităţile fiecărui copil. În acest sens, des-făşurăm activități de lucru manual şi abilități prac-tice în cadrul cărora copiii confecționează diverse obiecte, felicitări, desene, picturi și colaje. Le cul-tivăm talentul muzical și artistic prin diverse activ-ități muzicale, jocuri cu cântec și mișcare, serbări organizate la diferite evenimente.

Totodată, copiii participă la activităţi educa-tive informale şi formale prin care aceştia au oca-zia de a adopta anumite atitudini, de a exterioriza anumite comportamente, construindu-şi astfel pro-filul psiho-social.

În anul 2017, Centrul de Zi pentru copii din Ioaniş a oferit zilnic servicii sociale pentru 49 de copii de clasele I –IV. De asemenea, în fiecare vin-eri, 12 copii de clasa 0 au participat la activităti educative, fiind pregătiţi pentru integrarea în clasa I. De asemenea, în cursul anului 2017, Asociatia Caritas Eparhial Oradea a intervenit astfel :spri-jinirea a 43 de familii beneficiare a Centrului de Zi pentru copii din Ioanis, prin acordarea a 130 de pachete care au conținut produse alimentare de bază, sprijin zilnic în efectuarea temelor, meditaţii zilnice, activităţi educativ-recreative şi de social-izare, acordarea de rechizite şcolare și articole de îmbrăcăminte și încălțăminte.

Numărul de copii înscriși la Centrul de Zi pentru copii după confesiune religioasă:

Greco catolici – 4; Ortodocși – 5; Penticos-tali – 52.

Numărul de copii înscriși în Centrul de zi pentru copii Ioaniș în funcție de veniturile decla-rate:

0 – 500 RON – 4 copii;500-1000 RON - 37 copii;1000-1500 RON – 12 copii;1500-2000 RON – 8 copii

Page 17: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

RAPORT ANUAL2 0 1 7

Macheta noului centru de zi pentru copii ”Sfântul Martin” ce se va construi, în anul 2018, la Ioaniș

Page 18: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

E ducaţia, şan sa spre succes

Page 19: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

RAPORT ANUAL2 0 1 7

Departamentul socio-medical şi-a început activitatea începând cu luna februarie a anului 2009 în cadrul Serviciul de Îngrijire şi Asistenţă Socio-Medicală la Domiciliu pentru Persoane Vârstnice. Acesta este un serviciu licenţiat şi are ca scop acordarea de suport şi asistenţă pe de o par-te persoanei vârstnice dependente pentru a o aju-ta să-şi continue viaţa în propria locuinţă, într-un mod cât mai independent posibil, iar pe de altă parte, acordă suport şi asistenţă familiei, ca princi-pal susţinător al vârstnicului dependent.

Activităţile în cadrul acestui serviciu constau în activităţi de natură medicală şi de natură socială.

Activităţile de natură medicală constau în efectuarea de tratamente (injecţii, pansamente, îngrijirea şi profilaxia escarelor, clisme, perfuzii, monitorizării: tensiune arterială, puls, glicemie, recoltări de analize medicale); acordarea de mate-riale sanitare şi dispozitive medicale; îngrijiri re-comandate de medic şi realizate în conformitate cu tipurile de afecţiuni pe care le prezintă beneficiarii de servicii sociale.

Activităţile de natură socială constau în acordarea de servicii pentru activităţile de bază ale vieţii zilnice: igienă corporală, îmbrăcare şi dezbrăcare, igiena eliminărilor, hrănire şi hidra-tare, transfer şi mobilizare, deplasarea în interior, comunicare şi acordarea de servicii pentru activi-tăţi instrumentale ale vieţii zilnice: prepararea hra-nei sau livrarea acesteia, efectuarea de cumpără-turi, activităţi de menaj, însoţirea în mijloacele de transport, facilitarea deplasării în exterior, com-panie, activităţi de administrare şi gestionare a bunurilor, activităţi de petrecere a timpului liber.

Aceste servicii sunt acordate de personal calificat cu competenţe în domeniu şi autorizaţie de liberă practică, respectiv de asistenţi sociali şi asistenţi medicali ce sunt incluşi în echipa de lucru, serviciile fiind oferite în urma evaluărilor complexe a nevoilor socio-medicale şi a planurilor

Centrul de Îngrijire la DomiciliuCoordonator: Simona Todorean

Page 20: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

E ducaţia, şan sa spre succes

individualizate de asistenţă şi îngrijire. Serviciul de Îngrijire şi Asistenţă Socio-Med-

icală la Domiciliu pentru Persoane Vârstnice are ca scop spijinirea în mod caritabil şi fără discrim-inare de orice fel persoanele care au împlinit vârs-ta de 65 de ani. Solicitantul serviciilor sociale este eligibil în cazul în care îndeplineşte cel puţin trei condiţii din lista criteriilor de selecţie:

- persoane care au împlinit vârsta de 65 de ani și se află într-un grad de dependență;

- persoane singure (nu au familie sau nu se află în întreținerea unei/ unor persoane obligate la aceasta);

- nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii nece-sare;

- nu se pot gospodări singure sau necesită îngrijire care poate fi asigurată prin personal de în-grijire;

- se află în imposibilitatea de a-și asigura nevoile socio-medicale, datorită bolii ori stării de sănătate;

Serviciul de Îngrijire şi Asistenţă so-cio-medicală la Domiciliu pentru Persoane

Vârstnice

Adeseori, ne vine în minte un vechi prov-erb românesc, care spune cam aşa: “Cine nu are bătrâni, să-şi cumpere”. Însă de vreo două decenii încoace, numai de persoane vârstnice nu ne putem plânge că ducem lipsă la noi în oraş şi ţară.

Dacă în acest moment, populația vârstnică reprezintă 15% din populația țării, estimările arată că în anul 2050, procentul va ajunge la 30%. Nev-oia de îngrijire la domiciliu se manifestă la cel puțin 20% din populația vârstnică actuală, dar este acoperită doar în procent de 0,23%. Această re-alitate nu trebuie văzută în totalitate potrivnică. Însă e nevoie să ştim să-i culegem roadele, prin-tr-o prismă a avantajelor. În loc să renunţăm la bătrânii noştri, ce-ar fi să ne bucurăm de ei ca de o comoară, pe care avem datoria s-o îngrijim şi să-i

recunoaştem valoarea. Problemele ce le implică îmbătrânirea sunt

greu de depășit, însă dacă știi cum să faci față aces-tora bătrânețea e frumoasă. Voltaire spunea „a îm-bătrâni este singurul mijloc de a trăi mai mult”.

În mod progresiv, îngrijirea la domiciliu și-a găsit locul în cadrul serviciilor oferite seniorilor. Astfel, s-a înfiinţat - Asociaţia Caritas Eparhial Oradea devenind furnizor acreditat pentru oferirea serviciilor socio-medicale la domiciliu.

Menținerea la domiciliu, în mediul lor obișnuit de viață, se prezintă ca fiind o alternativă viabilă a plasării în centre pentru vârstnici sau în alte tipuri de instituții. Este preferabil să încercăm să-i păstrăm seniorului rutina cu care era obişnu-it, fără să-i răvăşim viaţa cu schimbări esenţiale. De exemplu, oferindu-le îngrijire în propria casă, îl vom ajuta să păstreze legătura cu trecutul şi cu amintirile care l-au făcut fericit.

În anul 2017 Serviciul de Îngrijire şi Asis-tenţă socio-medicală la Domiciliu pentru Per-soane Vârstnice, a asigurat îngrijire la domiciliu unui număr de 18 persoane. Asistentul social a or-ganizat 154 de sesiuni de informare şi consiliere socială necesare pentru îmbunătăţirea confortului psihic, atât al beneficiarilor, cât şi aparţinătorilor. Responsabilul de caz a efectuat 36 de vizite la domiciliu, în vederea verificării modului de înde-plinire a îndatoririlor personalul de îngrijire. Pen-tru persoanele cu o situaţie economică deficitară s-au acordat 57 de pachete de alimente neperisa-bile în valoare de 2.889 lei.

Evenimente desfăşurate pe parcursul anului 2017 în cadrul Serviciului de Îngrijire şi Asistenţă Socio-Medicală la Domiciliu pentru Persoane Vârstnice:

- Ziua de 9 februarie a fost dedicată Zilei Mondiale a Bolnavului, ocazie cu care s-a oferit un pachet minim de servicii medicale gratuit, prin măsurarea tensiunii arteriale şi a glicemiei. Pe par-cursul acţiunii s-au prezentat 61 de persoane cu vârste cuprinse între 26 şi 86 de ani, dintre care 25 de bărbaţi şi 36 de femei. Persoanele care prez-

Page 21: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

RAPORT ANUAL2 0 1 7

intă un indice crescut al glicemiei şi al tensiunii arteriale în urma consultaţiei sunt îndrumate să efectueze o vizită la medicul de familie. În anul 2017, au fost 7 astfel de cazuri.

- Ziua de 8 Martie a fost un prilej de bucu-rie pentru beneficiarele, respectiv aparţinătoarele beneficiarilor din cadrul serviciului. Odată cu ve-nirea primăverii, când natura renaşte, am oferit o bucurie femeilor care pe parcursul vieţii au fost soţii, mame şi bunici devotate familiei. Ajunşi la vârsta a treia, majoritatea vârstnicilor rămân sin-guri, deoarece copiii acestora fie şi-au întemeiat

o familie şi sunt angrenaţi în diverse preocupări coti-diene, fie au ales să rupă legătura din diferite motive. Astfel, pentru a diminua sentimentul singurătăţii, am ales ca şi în această zi să le fim alături, oferind fiecărei doamne o floare şi un pachet de alimente neperisabile.

- 1 octombrie este declarată ca fiind Ziua Inter-naţională a Vârstnicului. Cu acest prilej, personalul centrului a organizat o acţiune socială adresată bene-ficiarilor vârstnici, oferindu-le o urare caldă, sinceră şi un pachet de alimente neperisabile, care să contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de trai zilnice.

„AI DREPTUL LA O VIAȚĂ MAI BUNĂ ÎN SIGURANȚĂ LA TINE ACASĂ!”

Și tu poți fi îngrijit la domiciliu alături de copiii și nepoții tăi

Page 22: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

E ducaţia, şan sa spre succes

Premiul ISecţiunea Programe pentru proiectul

”Prieteni pentru un zâmbet”

Programul ”Prieteni pentru un zâmbet” a intrat în competiţie alături de alte 13 programe din ţară, iar juriul format din Cristian China-Birta, Liviu Chelcea, Monica Loloiu şi Victoria Violeta Alexandru, a decis ca la ediţia aniversară a Galei Societăţii Civile premiul secțiunii programe să fie acordat asociației noastre. Scopul programului este de a-i ajuta pe micii pacienţi internaţi la Spitalul Clinic Dr. Gavril Curteanu din Oradea să treacă peste suferinţă şi tratamente, un proiect continuu al asociaţiei, încă din 2006. Cu ajutorul voluntarilor, programul ”Prieteni pentru un zâmbet” a avut continuitate în toţi aceşti ani. Voluntarii noştri sunt cei care reuşesc să aducă, de fiecare dată, zâmbete pe chipurile copiilor internaţi în spital.

Page 23: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

RAPORT ANUAL2 0 1 7

Departamentul de VoluntariatCoordonator: Cristina Todorean

Anul 2017 a fost un an roditor pentru De-partamentul de voluntariat al asociației prin pris-ma faptului că baza de date a voluntarilor Cari-tas Eparhial Oradea s-a îmbogățit semnificativ. Mai mult decât faptul că s-au înscris mulți tineri în activități de voluntariat, aceștia au fost și foarte activi. Dintr-o bază de date de peste 420 de per-soane cu contracte deschise, 290 de voluntari au ales să schimbe comunitatea în care trăiesc. Aceşti minunaţi voluntari au realizat 7.744 de ore de vol-untariat în anul 2017.

Activitățile voluntarilor în anul 2017 au fost de două tipuri: activități permanente, pe tot par-cursul anului (Cantina Socială, Dușuri Sociale, Centru de Zi pentru copii, Clovni-Doctori, Admin-istrative) și activități ocazionale (Colecta de Paști, Colecta de Crăciun, Swimathon, Târguri de volun-tariat, Ziua Voluntarului Caritas).

Cantina socialăFără ajutorul voluntarilor, beneficiarii Can-

tinei Sociale nu ar putea servi masa în fiecare zi. În 2017, 79 de voluntari au contribuit la servirea unei mese calde zilnice pentru beneficiarii aso-ciației, realizând 1.285 de ore de voluntariat. Voluntarii ajută bucătarul asociației la prepararea hranei, o servesc beneficiarilor iar la finalul mesei de prânz fac ordine și curățenie în sala de mese și în bucătărie.

Dușuri SocialeO activitate deosebită a asociației noastre

prin care beneficiarii Cantinei Sociale au posibil-itatea de a face duș și de a primi haine curate o dată pe săptămână. În cadrul acestei activități, se implică în fiecare an același voluntar – doamna Viorica Florea. Doamna Florea este alături de ben-eficiari aproape în fiecare zi. În anul 2017, a reali-zat 66 de ore de voluntariat.

Page 24: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

E ducaţia, şan sa spre succes

Centru de Zi pentru copii ”Gabrielle”Centrul de Zi pentru copii este activitatea

preferată a voluntarilor, deoarece au ocazia de a-i ajuta pe cei mici nu doar să își facă temele, ci și să socializeze cu aceștia. În anul 2017, 171 de volun-tari, majoritatea elevi de liceu, au realizat 2.243 de ore de voluntariat la Centrul de Zi. Voluntarii îi ajută pe copii să își pregătească temele, participă la activitățile recreative organizate de către educa-tor și asistentul social și comunică cu copiii care frecventează Centrul de Zi.

Clovni-Doctori: Trupa „Prieteni pentru un zâmbet”Programul „Prieteni pentru un zâmbet” este

unul dintre cele mai longevive programe ale aso-ciației noastre. Început în anul 2006, scopul aces-tui program este de a le aduce zâmbete și bucurie micilor pacienți internați la Spitalul Clinic Mu-nicipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea. În anul 2017, 46 de voluntari au parcurs și absolvit cursul de formare Clovni-Doctori și s-au alăturat trupei „Prieteni pentru un zâmbet”.

Cursurile de formare au loc de două ori pe an, în lunile februarie și septembrie. Voluntarii învață tainele meseriei de clovn-doctor: machiaj, modelaj baloane, trucuri de magie și joc și mișcare scenică, după care susțin un examen. Cei care re-ușesc să își însușească abilitățile necesare acestei activități încep vizitele la spital. Clovnii îi vizite-ază pe micii pacienți de 3 ori pe săptămână: marți, joi și sâmbătă. Aceștia socializează cu copiii și le aduc bucurie. Se joacă cu ei, realizează trucuri de magie și le oferă fiecăruia câte un balon modelat pentru a le însenina ziua.

Trupa „Prieteni pentru un zâmbet” a fost formată din 58 de Clovni-Doctori care au realizat 2.023 de ore de voluntariat.

AdministrativÎn cadrul aceste activități voluntarii ajută

coordonatorul de voluntari și alți angajați ai aso-ciației în diverse activități administrative: baze de date a voluntarilor, pregătire și organizare eveni-

Page 25: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

RAPORT ANUAL2 0 1 7

mente, confecționare felicitări de Crăciun și Paști, etc. În anul 2017, un număr de 37 de voluntari au realizat activități administrative și au realizat 950 de ore de voluntariat.

Colecta de Paști și Colecta de CrăciunColectele de Paști și de Crăciun au loc în

fiecare an în două centre comerciale din Oradea, iar de Paști, în plus față de centrele comerciale și în biserici. Cu ajutorul voluntarilor, asociația re-ușește să strângă alimente pentru familiile pe care le ajută. În activitatea Colecta de Paști au fost im-plicaţi 125 de voluntari, care au desfăşurat 623 de ore de voluntariat iar în activitatea Colecta de Crăciun au fost implicați 39 de voluntari care au realizat 205 ore de voluntariat.

SwimathonAnul acesta a fost cel de-al doilea an în care

asociația a participat cu un proiect la evenimen-tul sportiv de strângere de fonduri organizat de către Fundația Comunitară Oradea, Swimathon. Asociaţia a cerut sprijinul comunităţii orădene pentru proiectul „Terapie prin zâmbet”. Voluntarii Clovni-Doctor vizitează de trei ori pe săptămână copiii internaţi la Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu. Cu ajutorul clovnilor, cei peste 1400 de copiii internaţi în spital pot uita pentru o clipă de suferinţă şi de tratamente. Clovnii so-cializează cu copiii, le arată trucuri de magie, le modelează baloane colorate şi, cel mai important, îi fac să zâmbească. În cadrul acestui eveniment, voluntarii şi companiile partenere: SALEX, NTT Data România şi West Fruta Distribution, au re-uşit să mobilizeze suma de 6.863 lei pentru cauza „Terapie prin zâmbet”.

Echipele de înotători: Voluntari Caritas Eparhial I: Darius Popa, Cătălin Mociar, Alex Murg, Cosmin Laza şi Diana Popa; Echipa de Voluntari Caritas Eparhial II: Genţiu Mădălin, Lioara Beltechi, Mihaela Roşca, Adrian, David Filip şi Arian Fălăuş.

În această activitate s-au implicat activ 20 de voluntari care i-au susţinut şi încurajat pe colegii

Page 26: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

E ducaţia, şan sa spre succes

lor, din galerie: Delia, Mihai, Bia, Denis, Elena, Marian, Nicu, Andrei, Georgiana, Dea, Rafae-la, Brigitta, Doris, Ada, David, Ionuţ, Amanda şi Roxana.

Campania „Donează legume pentru masa caldă de la Cantina Socială”

În primăvara anului 2017, asociația a primit sprijinul profesorilor și elevilor din liceele parte-nere, licee în care studiază majoritatea voluntarilor noștri. Asociația a lansat apelul de donație de le-gume proaspete pentru cantina socială iar rezultatele au apărut imediat. Liceele implicate în campanie au fost: Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Colegiul Național „Iosif Vulcan”, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”, Co-legiul Economic „Partenie Cosma”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Ma-niu”. S-au colectat peste 3.000 de kg de legume, fructe, conserve și alte alimente.

Târguri de oferte de voluntariatAsociația Caritas Eparhial Oradea a par-

ticipat la două Târguri de oferte de voluntariat în anul 2017. În luna mai 2017, asociația a răspuns invitației colegilor de la Caritas Catolica Oradea și au participat la SociONGFest. De asemenea, în septembrie 2017, am participat la Talent Fest, or-ganizat de către Edubiz. Aceste târguri sunt bune oportunități de promovare a voluntariatului în co-munitate iar pentru asociație un plus de vizibili-tate. La aceste evenimente se face legătura între organizații, voluntari și potențialo voluntari.

PremiiGala voluntarilor organizată de ASCOCâştigătoarea premiului Cel mai activ vol-

untar Caritas Eparhial Oradea din anul 2016 a mai câştigat un premiu pentru activitatea sa, de această dată oferit de Administraţia Socială Co-munitară Oradea, chiar de 1 martie 2017. Cristina Diaconescu a primit Premiul pentru cel mai bun

Page 27: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

RAPORT ANUAL2 0 1 7

voluntar al anului din partea ASCO pentru cele 141 de ore de voluntariat realizate, implicându-se activ în trei mari proiecte ale asociaţiei: Centrul de Zi pentru copii ”Gabrielle”, Cantina socială și Vol-untar Clovn – Doctor.

Pentru cei din jurul ei, Cristina Diaconescu înseamnă zâmbet, încurajare, susţinere, optimism, hărnicie, prietenie, disponibilitate, curaj şi implicare – un voluntar exemplu pentru comunitate. Mereu veselă şi gata să dea o mână de ajutor, are dorinţa de a face bine celorlalţi şi oferă mereu un zâmbet celui care are nevoie, la momentul potrivit. Tot ceea ce face, face cu bucurie şi drag. Este persoana care răspunde cu ”da”, înainte de a i se adresa vreo rugă-minte. O persoană harnică care spune ”nu” doar atunci când chiar nu poate (şi asta se întâmplă foar-te rar). Cristina este o voluntară minunată datorită optimismului şi veseliei ei, datorită bucuriei cu care se implică în activităţi şi pentru că ne aminteşte în fiecare zi de ce merită să fii voluntar!

Proiecte finanțate de către Consiliul Județean prin Direcția de Dezvoltare și Imple-

mentare Proiecte Bihor

1. Proiectul „Tineri Voluntari”În cadrul acestul proiect, co-finanţat de Con-

siliul Judeţean Bihor prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte Bihor, Asociaţia Caritas Eparhial Oradea a desfăşurat activităţi de promo-vare a voluntariatului în liceele din Oradea, în perioada septembrie – noiembrie 2017.

Asociaţia le-a vorbit tinerilor despre avan-tajele şi beneficiile voluntariatului, despre dezvol-tarea lor personală şi despre faptul că pot dobândi anumite competenţe şi abilităţi prin munca volun-tară. În fiecare an, generaţiile se schimbă, de aceea, acest proiect a fost extrem de important, pentru a educa noile generaţii de elevi în ceea ce priveşte participarea acestora la viaţa comunităţii. Un tânăr care a fost voluntar, la un moment dat în viaţă, va deveni un adult mai bun, mai responsabil şi deci,

Page 28: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

E ducaţia, şan sa spre succes

un cetăţean de care societatea are nevoie şi pe care se poate baza.

În urma seminariilor de promovare a vol-untariatului, susţinute de către coordonatorul de voluntari al asociaţiei, elevii au aflat ce este vol-untariatul, cine poate face voluntariat, când şi cum se poate face voluntariat şi nu în ultimul rând de ce să aleagă tinerii de liceu să facă voluntariat. De asemenea, tinerii au fost informaţi cu privire la oferta de voluntariat a Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea.

În medie, dintr-un grup de elevi, în jur de 5-10% aleg să se înscrie la activităţi de voluntariat. În urma seminariilor de promovare ale Caritas Ep-arhial Oradea, peste 130 de elevi au ales să încerce să facă voluntariat. Elevii provin de la următoarele licee orădene, cu care Asociaţia Caritas Eparhial Oradea are acorduri de parteneriat: Liceul Greco – Catolic „Iuliu Maniu”, Liceul Teoretic „Onisi-for Ghibu”, Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Liceul de Arte Oradea, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Colegiul Naţional „Iosif Vulcan”, Colegi-ul Naţional „Emanuil Gojdu” şi Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu”.

Buget: 10.000 lei din care 8.000 lei finanțare din partea Consiliului Județean.

Rezultate: 1.167 elevi informați, 149 în-scriși pentru activități de voluntariat.

2. Proiectul „Clovni-Doctori Super Eroi”În cadrul acestui proiect s-a realizat cursul

de clovni sesiunea septembrie 2017 precum și un video de prezentare a activității clovnilor pen-tru diseminare. Dintre cei 27 de voluntari înscriși la curs, 18 au devenit clovni-doctori. Video-ul a adunat peste 9.000 de vizualizări pe Facebook și peste 19.000 de persoane au văzut informații de-spre video.

Buget: 6.000 lei din care 5.000 lei finanțare din partea Consiliului Județean.

Rezultate: 18 clovni-doctori, 1 video de prezentare.

3. Proiectul „Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei”

Cu ajutorul acestui proiect, am reușit să marcăm Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei în cadrul evenimentului ”Un milion de stele”, eveniment inițiat de Caritas în întreaga lume. Scopul acestui eveniment a fost de a oferi semne vizibile pentru o societate solidară şi o lume dreaptă, de luptă împotriva sărăciei şi a excluziunii sociale şi constă în iluminarea locurilor şi clădi-rilor reprezentative din cât mai multe oraşe şi co-munităţi cu ajutorul lumânărilor exterioare şi prin chemarea la solidaritate cu cei săraci, bolnavi sau marginalizaţi.

În cadrul proiectului am realizat două activ-ități: colectarea și distribuirea de haine pentru per-soane fără adăpost și familii defavorizate și organi-zarea evenimentului de vizibilitate ”Un milion de stele” în Piața Unirii din Oradea alături de colegii de la Caritas Catolica Oradea. În jur de 300-400 de persoane au participat la evenimentul din Piața Unirii, alături de cele două organizații Caritas. La eveniment au luat cuvântul PSS Virgil Bercea, PSS László Böcskei, Sándor Pásztor și Arina Moș.

Buget: 12.000 lei, din care 9.000 lei finanțare din partea Consiliului Județean.

Rezultate: 274 beneficiari au primit îm-brăcăminte și alimente, 300-400 participanți eve-niment, 1 video de prezentare.

Page 29: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

RAPORT ANUAL2 0 1 7

Sala festivă a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea a găzduit miercuri, 31 ianuarie 2018, cea de-a XII-a ediție a Zil-ei Voluntarului Caritas, Povestea continuă, în cadrul căreia au fost premiaţi cei mai activi voluntari ai Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea în anul 2017.

Anul 2017 a fost un an plin de schimbări pentru departamentul de voluntariat al Aso-ciației Caritas Eparhial Oradea. Baza de date cu voluntari a crescut, și mulți elevi de liceu au participat la seminarii de promovare a vol-untariatului. Dintr-o bază de date de peste 420 de persoane cu contracte deschise, 290 de vol-untari au ales să schimbe comunitatea în care trăiesc. Acești minunați voluntari, printre care și noi, au realizat 7.744 de ore de voluntariat în 2017. Au fost acordate 11 premii pe activi-tăţi şi programe, 9 premii speciale şi premiul “Voluntarul anului 2017” după cum urmează:

Premiul CANTINA SOCIALĂCantina socială este un serviciu social în

cadrul căreia voluntarii pe lângă servirea efec-tivă a beneficiarilor, aceştia interacţionează în mod direct cu beneficiarii. În anul 2017, 79 de voluntari au realizat 1.285 ore de voluntariat la cantina socială.

Premiul pentru pregătirea hranei, ser-virea hranei, spălarea veselei, curăţarea sălii de mese şi socializare cu beneficiarii s-a acordat voluntarului: Norbert Orban.

Premiul CENTRUL DE ZIÎn anul 2017, la Centrul de Zi s-au im-

plicat 171 de voluntari care au realizat 2.243 de ore de voluntariat. Toţi voluntarii care au frecventat centrul și-au oferit disponibilitatea cu multă dragoste faţă de aceşti copii.

Premiul pentru ajutorul acordat la în-văţare şi efectuarea temelor, pentru activităţile

Ziua Voluntarului Caritas

Page 30: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

E ducaţia, şan sa spre succes

de socializare, de joacă, de dezvoltare personală şi de petrecere a timpului liber cu copiii s-a acordat voluntarului: Elina Zenovia Neagoe.

Premiul DUŞURI SOCIALEDuşurile Sociale reprezintă un serviciu

unic pe plan local în cadrul căruia persoanele fără adăpost au acces la condiţii decente de efectuare a igienei corporale. Prin facilitarea accesului la duşuri şi prin asigurarea unei vestimentaţii adec-vate, venim în sprijinul persoanelor fără adăpost, în menţinerea şi asigurarea igienei corporale. Acest lucru este esenţial şi necesar când vorbim de reintegrarea în câmpul muncii a persoanelor fără un cămin. O activitate deosebită la care ne ajută mereu o voluntară dedicată. În anul 2017 a realizat 66 de ore de voluntariat.

Premiul pentru primirea beneficiarilor, dis-tribuirea materialelor de igienă, realizarea curăţe-

nie după efectuarea duşurilor şi socializare cu ben-eficiarii s-a acordat voluntarului: Viorica Florea.

Premiul COLECTA DE PAŞTILa Colecta de alimente de Paști din anul 2017

s-au implicat 125 de voluntari, care au desfășurat 623 de ore de voluntariat contribuind la strângerea de alimente în valoare de peste 8.700 de lei.

Premiul pentru deosebita implicare în strân-gerea de alimente pentru familiile aflate în dificul-tate, s-a acordat voluntarului: Andreea Munte-anu.

Premiul COLECTA DE CRĂCIUNLa tradiționala Colectă de alimente de

Crăciun, în anul 2017 s-au implicat 41 de volun-tari care au desfășurat 244 de ore de voluntariat contribuind la strângerea de alimente în valoare de peste 7.600 de lei.

Page 31: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

RAPORT ANUAL2 0 1 7

Premiul pentru deosebita implicare în strân-gerea de alimente pentru familiile aflate în dificul-tate, s-a acordat voluntarului: Cristina Sîrb.

Premiul PRIETENI PENTRU UN ZÂMBETNe mândrim cu echipa ”Prieteni pentru un

zâmbet”. Anul 2017 a fost productiv pentru trupă: acum numără 58 voluntari clovni-doctori activi care reușesc să îi viziteze pe copiii internați de 3 ori pe săptămână. O echipă mare și organiza-tă, dedicată meseriei lor minunate, aceea de a le aduce zâmbete pe chipurile celor internați la Spit-alul Clinic Municipal. În 2017 au realizat 2.023 de ore de voluntariat!

Premiul pentru zâmbetele aduse pe chipul copiilor şi implicarea constantă în program s-a acordat voluntarului Mălina Arvaș-Popa.

Premiul ADMINISTRATIV

Activitatea administrativă este foarte impor-tantă în organizația noastră. Peste 35 de voluntari ne-au ajutat în acest an realizând peste 270 de ore de voluntariat.

Premiul pentru activități administrative în cadrul asociației, s-a acordat voluntarului: Doris Pastor.

Premiul VOLUNTARIAT CORPORATISTAcest nou premiu îl oferim pentru încurajar-

ea și facilitarea angajaților de a se implica în activ-itatea Cantinei Sociale în anul 2017: 25 de volun-tari au realizat 100 de ore de voluntariat în cadrul Cantinei Sociale în perioada octombrie-decembrie 2017, iar compania a asigurat masa pentru o zi pe săptămână, vinerea.

Premiul s-a acordat companiei: Celestica.

Premiul pentru DISPONIBILITATE

Page 32: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

E ducaţia, şan sa spre succes

Disponibilitatea înseamnă a fi prezent la nevoie și când ești anunțat chiar și cu o oră înainte și faci tot posibilul să fii prezent. Apoi aduci cu tine și prieteni...

Premiul pentru promptitudinea cu care răspunde solicitărilor asociaţiei s-a acordat volun-tarilor: Andrei Horgoș și Nicolae Cozma.

Premiul CEL MAI ACTIV VOLUNTARCel mai activ voluntar este persoana care se

implică în cele mai multe activități cu dorința de a schimba ceva pentru comunitatea lor

Premiul s-a acordat voluntarei: Mihaela Roșca.

Premiul SPECIAL gestionarea depozitului de haine și alimente.

S-a acordat voluntarei Sora Veronica.

Premiul SPECIAL pentru promovarea vol-untariatului

S-a acordat profesorilor: Carmen Chiș,

Alice Scarlat, Mihaela Costea, Florica Crețiu, Adina Cozma Cărăbaș, Dana Mihincău, Mari-ana Man, Antonia Monica Nica.

Premiul VOLUNTARUL ANULUI,,Voluntarul anului” este premiul oferit

pentru: implicare, disponibilitate, diversitatea activităţilor în care s-a implicat, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite.

Premiul ”Voluntarul anului 2017” s-a acor-dat voluntarului: Șerban Baciu.

Evenimentul a fost presărat cu momente ar-tistice susţinute de Florena Țicu Șandro, Clubul sportiv Exclusiv Dance, Bianca Diana Popa, perechile de dansatori: Miruna Adnana cu Alin Breje și Carina Jurjuc cu Tudor Jurjuc, Denis Szanto și Dacian aka Pantera Neagră, formația Melaz și Sabin Mureșan. Prezentarea evenimen-tului a fost asigurată de voluntarii Bianca Borghe-si și Ionuț Tripon.

Page 33: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

RAPORT ANUAL2 0 1 7

Un milion de stele

Acţiunea “Un milion de stele” este o iniţi-ativă Caritas şi se desfăşoară, în prezent, în mai multe ţări europene, (Germania, Franţa, Belgia, Luxemburg, Elveţia şi România).

Evenimentul are loc în fiecare an. Anul aces-ta am organizat pentru a cincea oară la Oradea şi la Beiuş pentru a doua oară în cadrul Proiectului „Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei”, cofinanţat de către Consiliul Judeţean prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte Bihor.

Evenimentul avut loc în Piaţa Unirii din Oradea, în 17 octombrie 2017, şi a început cu ap-rinderea lumânărilor, urmat de un ceremonial de sfinţire a lor, cuvântul episcopilor şi apoi, cuvântul autorităţilor prezente urmate de un moment artis-tic. Seara s-a încheiat cu binecuvântarea episco-pilor şi invitarea participanţilor să ia, cu ei acasă,

lumânările aprinse, ca semn de solidaritate cu cei săraci, bolnavi şi marginalizaţi.

Scopul acestui eveniment a fost de a oferi semne vizibile pentru o societate solidară şi o lume dreaptă, de luptă împotriva sărăciei şi a excluziunii sociale şi constă în iluminarea locurilor şi clădi-rilor reprezentative din cât mai multe oraşe şi co-munităţi cu ajutorul lumânărilor exterioare şi prin chemarea la solidaritate cu cei săraci, bolnavi sau marginalizaţi.

Totodată se doreşte încurajarea cetăţenilor de a se implica în crearea unei schimbări reale prin voluntariat, prin donaţii de haine şi alimente, prin donaţii în bani precum şi prin alegerea unor pro-duse şi servicii oferite de structurile de economie socială. CEO CONSTRUCT, CEO STORE şi ARDOR D-LUX.

Page 34: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

E ducaţia, şan sa spre succes

PSS Virgil Bercea: suntem aici, în această seară pentru a aprinde o lumânare pentru cei care au mai puţin decât mine şi decât dumneavoas-tră, pentru cei care trăiesc în condiţii mizere fără nici o apartenenţă confesională sau naţională, ei nu sunt nici români, nici maghiari, nici romano catolici, nici greco-catolici, nici ortodocşi, ei sunt săraci. Ştim să ne apropiem de aceşti oameni cu suflet curat precum lumina unei lumânări? Reuşim cu adevărat să-i înţelegem? Şi să le aducem un moment de pace şi de bucurie în sufletul lor?

PSS László Böcskei: Oare este suficient ce facem noi aici? Lumina acestor lumânări că nu este suficient. Este doar un gest. Dar un gest care să ne lumineze mai mult şi să nu trecem cu prea mare uşurinţă peste aceste realităţi care nu sunt simbol-ice. Aceste lumânări mai au şi un alt mesaj, un me-saj mai personal, pentru că cei care sunt investiţi cu autoritate publică să o folosească spre binele oame-nilor, un mesaj pentru noi care ne spunem creştini să nu ne rezumăm doar la cuvinte frumoase, ci să trecem la fapte şi un mesaj către toţi indiferent de apartenenţă etnică sau religioasă ca împreună să muncim la făurirea unei lumi unde toţi să se simtă în siguranţă aşa cum cere demnitatea omului.

SÁNDOR PÁSZTOR, preşedintele Con-siliului Judeţean Bihor: cred că cel mai important lucru al acestui eveniment este de a atrage atenţia asupra sărăciei şi sunt mulţumit că Consiliul Ju-deţean Bihor a putut fi parte la organizarea aces-tui eveniment.

Arina Moş, director general Administraţia Social Comunitară: doresc să mulţumesc atât în nu-mele ASCO cât şi a primarului domnul Ilie Bolojan, celor două ONG-uri serioase, Caritas Eparhial şi Caritas Catolica cu care avem de ani de zile part-eneriate loiale şi solide. Nu vom putea eradica sără-cia dar ne putem propunem să o facem şi ne putem propune ca atunci când vedem un om sărman, un om sărac să nu trecem pe lângă ei sau el indiferenţi. Toţi dacă ne dăm mâna şi puţin de la fiecare dintre noi putem ajuta, putem salva vieţi, putem fi aproape şi, noi înşine putem fi cu sufletul împăcat că am pu-tut face tot ce puteam face pentru semenul nostru.

Page 35: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

RAPORT ANUAL2 0 1 7

Page 36: 2017 - Caritas Eparhial Oradea · Educa ia, ansa spre succes Misiune ... aţia de a mai face o cantină socială pentru a-i primi să mănânce pe cei ca el. Pe când, dacă lucrăm

E ducaţia, şan sa spre succes

Dragi credincioși,Întrebării tendențioase a „doctorului legii” Învățătorul

răspunde cu o parabolă, a cărei semnificaţie este foarte clară. Atât de clară în cât nu lasă loc de pretexte pentru a evada sau pentru a te sustrage de la acea poruncă inderogabilă care spune: „iubeşte-ți aproapele”.

Cine este aproapele?Sunt bărbaţi şi femei, copii, tineri şi bătrâni, pe care viața

i-a doborât la pământ într-un oarecare „Ierihon” al lumii sau pe care nedreptatea şi alte situaţii i-au privat de demnitatea lor.

Sunt oamenii răniţi de societate, marginalizaţi, săraci, bolnavi în trup şi adeseori bolnavi în suflet, disperaţi, care aşteaptă un gest sau un cuvânt care să-i însănătoșească și care să le redea un pic de încredere.

Sunt acele persoane neplăcute și inoportune ochilor noștri pe care le vedem pe cărările pașilor noștri.

Sunt acele persoane care se regăsesc în spitale, în centre de primire şi de recuperare, în centre de zi și în cantine sociale.

Sunt acele persoane în vârstă şi singure, poate cu o oare-care bunăstare, dar lipsite de speranţă şi de afecţiune.

Sunt mulţi, şi, adesea, nu avem plăcerea de a-i întâlni, dar sunt acolo, ba mai mult, sunt un gând a lui Dumnezeu care porunceşte să-i iubim şi iubirea nu este uşoară.

A-l iubi pe aproapele înseamnă a-l primi, a-l asculta, a-l înţelege, a cheltui un timp cu el, a-l stima şi a te pune la dispoziţia lui, în limita ta disponibilă, evident, pentru a-l ajuta să-şi rezolve dificultăţile sale de orice natură ar fi ele.

Iubirea nu este un sentiment care se exprimă numai prin cuvinte și, de aceea, vă îndemn, cu apostolul Ioan: „să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta şi cu adevărul” (I Ioan 3,18).

Dragi credincioși,În spiritul acestei iubiri, Colecta specială din anul acesta, are ca scop strângerea de fonduri pentru susţi-

nerea ”aproapelui” nostru: 56 de copii și 70 de adulţi vor servi, poate unica lor masă pe zi, 30 de vârstnici vor fi ajutați cu alimentele de bază, necesare supraviețuirii lor, 85 de persoane vor putea să facă un duș, odată pe lună și, 100 de familii vor primi un pachet de alimente. Prin urmare, tasul din data de 12 noiembrie 2017 va fi predat, de fiecare parohie, Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea în vederea susținerii semenilor noștri.

În numele acestora, invocăm binecuvântarea Cerului, asupra voastră și familiilor voastre.

Pr. Olimpiu TodoreanPreședinte

Colectă specialăHar şi pace din partea lui Dumnezeu, iar de la noi binecuvântare pentru toţi cei ce aduceţi daruri şi faceţi

bine întru sfintele noastre biserici şi vă aduceţi aminte de cei săraci.+ Virgil Bercea

Episcop