2016.03.22 Scrisoare Presedintelui-Romaniei (1)

download 2016.03.22 Scrisoare Presedintelui-Romaniei (1)

of 3

Transcript of 2016.03.22 Scrisoare Presedintelui-Romaniei (1)

  • 8/19/2019 2016.03.22 Scrisoare Presedintelui-Romaniei (1)

    1/3

     

    Presedintelui României,

     

    Domnului Klaus Iohannis

    Stimate Domnule Președinte!

    Motivul pentru care Vă transmit acest mesaj nu ar trebui să fe unulsurprinzător pentru Dumneavoastră, findu-vă, probabil, cunoscută pozițiamea cu privire la relația dintre statele pe care le reprezentăm.

    Am ost și sunt motivat de ideea că epublica Moldova trebuie să-și urmezepropriul traseu !n istorie, ca stat independent, suveran, inte"ru, partener

    e"al cu vecinii săi din re"iune și de pe continent. Această viziune este !mpărtășită de majoritatea absolută a cetățenilor epublicii Moldova, careinvestesc speranțe !n viitorul acestui stat.

    #oarta de p!nă acum a epublicii Moldova, !n cei aproape $% de ani deindependență, nu a ost nici pentru o clipă ușoară și lipsită de vitre"ii. Amtrecut prin c&inurile renașterii ca stat și avem p'nă acum parte de diverse !ncercări, provocări și dileme de politică internă și e(ternă.

    )nsă aceste "reutăți nu ne-au !n"enunc&eat și nu ne-au demotivat, ca popor.

    Am dus povara noastră și suntem "ata să o ducem !n continuare at't c!t neeste &ărăzit de sus, ără a ceda și ără a pierde !ncrederea !ntr-un viitor maibun pentru țara și soarta noastră.

    )n toată această perioadă noi am mizat pe sprijinul erm și dezinteresat dinpartea prietenilor și vecinilor noștri. )n mod aparte, am mizat pe sprijinulom'niei.

    )n acest sens, suntem recunoscători că om'nia a ost printre primele statecare au salutat ofcial independența epublicii Moldova. Apreciem dinamicaraporturilor comerciale dintre statele noastre, ajutorul umanitar și de altordin oerit de "uvernul om'niei. #untem pe deplin conștienți de afnitățileculturale, lin"vistice, istorice !ntre popoarele noastre.

     *otuși, !n pofda relațiilor culturale, economice și diplomatice str'nse care s-au !nfripat !ntre statele noastre, !n pofda !ncrederii pe care am acordat-o de-a lun"ul anilor conducerii de la +ucurești, noi avem astăzi toate temeiurile săbănuim statul rom'n de interes ățiș !n lic&idarea suveranității și

  • 8/19/2019 2016.03.22 Scrisoare Presedintelui-Romaniei (1)

    2/3

    independenței epublicii Moldova. Altel zis, avem temeiuri să-l bănuim deatentarea directă la statalitatea epublicii Moldova.

    ndubitabil, Dumneavoastră, domnule președinte, sunteți c!t se poate deamiliarizat cu lista lun"ă a proiectelor, declarațiilor, acțiunilor și planurilor

    lansate de diverse cercuri politice inuente rom'nești care insistă asupracaracterului temporar al epublicii Moldova ca stat și r'vnesc ane(areateritoriului moldovenesc !n cadrul unei om'nii Mari, după modelul și dupăprecedentul anului /0.

    Mai mult, toată această puzderie de or"anizații politice și non-"uvernamentale care promovează ideea 1nirii, respectiv a dizolvăriistatalității moldovenești, este recvent secondată și !ncurajată de voci la celmai !nalt nivel de la +ucurești. 2 sufcientă menționarea e(-președinteluirom'n *raian +ăsescu, ca portavoce impertinentă a unionismului și

    antimoldovenismului, pentru a !nțele"e "ravitatea situației.

    3ornind de la aceste constatări, este de !nțeles reticența mea personală,precum și a oarte multor moldoveni cu privire la relațiile moldo-rom'ne șiață de demersurile politice ale dieritor demnitari rom'ni vizavi de epublicaMoldova. 4i sunt de !nțeles suspiciunile pe care le avem noi, majoritateaabsolută a cetățenilor epublicii Moldova, ață de intențiile și acțiunileautorităților rom'ne !n raport cu țara noastră. 2ste !n"rijorător și descurajantsă știi că statul din vecinătate elaborează 5proiecte de țară6 care presupundispariția ta ca popor și țară7

    )n această ordine de idei, solicit respectuos să luați atitudine, ca șe de stat,ață de modul !n care se acționează !n raport cu și pe teritoriul epubliciiMoldova din partea dieritor demnitari și or"anizații din om'nia. Mizăm căveți demonstra, prin "esturi și declarații, respect ață de statalitatea șisuveranitatea epublicii Moldova.

    Vrem să credem că marșurile unioniste care propa"ă ideea disparițieistatalității moldovenești nu sunt susținute de actuala conducere de la+ucurești și sperăm că Dumneavoastră aveți un alt nivel de inteli"ență

    politică dec't unii predecesori de la c'rma țării și veți trata cu ma(imăpertinență și condescendență relațiile politice și de vecinătate cu epublicaMoldova. 8 detașare ofcială a conducerii de la +ucurești de proiecteleunioniste revanșarde va !nsemna un pas important de apropiere de cetățeniimoldoveni, de prețuire a aspirațiilor moldovenilor de a trăi !mpliniți !n propriațară, epublica Moldova.

    $

  • 8/19/2019 2016.03.22 Scrisoare Presedintelui-Romaniei (1)

    3/3

    2u personal, 3artidul #ocialiștilor pe care !l reprezint, cetățenii epubliciiMoldova, clasa politică moldovenească, noi cu toții suntem dispuși săconsolidăm și să aproundăm relațiile dintre statele noastre, din moment cevom avea certitudinea că nimeni nu urzește planuri ascunse și nu atenteazăla suveranitatea, inte"ritatea și independența celuilalt.

    Mizez pe receptivitatea Dumneavoastră ca șe de stat și sunt convins cățările noastre vor putea consfnți respectul reciproc prin semnarea dieritoracorduri, tratate și acte de prietenie, care să ne apropie, să cultive !ncrederea, prietenia și să asi"ure pro"resul economic și social pe ambelemaluri ale 3rutului, așa cum se cuvine !ntre vecini.

    Cu respect și înaltă apreciere,

    Igor Dodon,

    Președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldoa

    9