2016 01 21 - De La Orientalism La Occidentalism

download 2016 01 21 - De La Orientalism La Occidentalism

of 6

description

orientalism vs occidentalism

Transcript of 2016 01 21 - De La Orientalism La Occidentalism

  • UNIVERSITATEA BUCURETI

    Disciplina: Filozofia istoriei

    De la Orientalism la Occidentalism Student: Schvartz Ctlina - Florentina

    Prof. evaluator: Constantin Vic

    - SESIUNEA 2016 -

  • 2

    Orientalismul ca domeniu de cercetare a aprut n lumea occidental, n timpurile moderne, incepnd cu perioada Renaterii. Orientalismul s-a dezvoltat cu precdere n al doilea ciclu istoric al lumii occidentale, dup perioada patristic1, perioada Evului Mediu i perioada scolastic2.

    Studiul orientalismului a atins apogeul n 19-lea i s-a dezvoltat n paralel cu alte coli occidentale de gndire, cum ar fi raionalism, istoricism3, structuralism. Orientalismul a fost victima istoricismului nc de la formarea sa, prin faptul c n permanen s-a bazat pe o analiz meticuloas i detaliat, pe dorina de a culege maximum de informaii utile despre ri, popoare i culturi ale Orientului.

    Occidentul, n expansiunea sa n afara granielor sale geografice, a ncercat s neleag mai bine oriental n scopul de a putea sa l domine ct mai eficient. n analiza orientului, occidentul a aplicat un principiu foarte important i anume cunoaterea i informaia cristalizeaz i cldesc puterea.

    Orientalismul clasic este determinat de aspecte ale diferitelor forme de colonialism dezvoltate n Occident, cum ar fi imperialismul, rasismul, nazismul. Toate aceste forme de colonialism au la baza un pachet de ideologii hegemonice i de supremaie european. Din punctul de vedere al orientalismului, Occidentul se bazeaz pe impunerea stilului vestic ca factor de putere ntre occident i non-occident, ntre Europa pe de o parte i Asia, Africa i America Latin pe de alt parte, ntre Lumea Nou (modern) i lumea veche. Aceast abordare brutal, fr nuane, este, fr ndoial sever i dureroas, transfernd la nivele conceptuale imagini i fapte apartinnd popoarelor orientale.

    Dimpotriv, Occidentalismul este o disciplin aparut i fundamentat n Orient, cu precdere n rile lumii a treia cu scopul de a studia Occidentul dintr-un punct de vedere non-occidental. Una din intele disciplinei de studio a Occidentului a fost de a finaliza procesul de decolonizare militar, economic. n acelai timp decolonizarea politic ar fi fost incomplet fr un proces de decolonizare tiinific i cultural.

    Aceast abordare face ca obiectul de studiu al Orientalismului s devin subiectul de studiat n Occidentalism, iar studierea subiectului n Orientalism s devin un obiect de studiu n Occidentalism.

    Rolul de subiect studiat i de obiect de studiu a evoluat i evolueaz funcie de relaiile dintre popoare i culturi. Rolurile s-au schimbat de-a lungul istoriei. Popoarele din lumii antice, China, India, Persia, Babilonia, Egipt au fost subiecte studiate. Popoarele i culturile clasice islamice au fost n trecut subiecte studiate dar i europenii i lumea occidental n general au devenit, la rndul lor, obiecte de studiu. Rolul s-a schimbat n timpurile moderne, cnd europenii au devenit subiectul studiat, iar lumea musulman a devenit un obiect de studiu. 1 Patristica este doctrina teologic-filosofic elaborat de Prinii Bisericii, prin care s-au pus bazele dogmaticii i cultului cretin 2 Scolastica este curentul filosofic dominant n Evul Mediu n Europa Occidental cretin, care mbina dogmele religioase cu tradiia mistic i intuitiv a filosofiei patristice, iar mai trziu cu aristotelismul; modul de gndire i de activitate intelectual scolastic se bazeaz pe formalism, pedan, i este separat de experienele de via. 3 Istoricismul este principiul explicrii fenomenelor care fac obiectul tiinelor naturii sau al tiinelor sociale, exclusiv prin geneza i evoluia lor

  • 3

    Occidentul nceteaz s mai fie subiect i devine obiect, iar Orientul nceteaz s mai fie obiect i devine subiect de studiat. Cogito ergo sum, declarat de Occident ca fiind subiect cunosctor, devine n lumea a treia Summ ergo studio.

    Occidentalismul dezvoltat n Orient are scopul de a studia lumea occidental dintr-un punct de vedere non-occidental. Ca n orice domeniu de cercetare partea cercetat este prezentat ca o imagine. Att cercettorii Orientalismului ct i ai Occidentalismului au dezvoltat imagini ale domeniilor cercetate cu scopul de a caricaturiza cellalt domeniu. Orientalismul a impus n studiile sale imagini de multe ori incorecte despre Orient, incluznd nuane i culori ca negru, galben, abordand despotismul oriental, sustinnd existena cu precdere n Orient a unei mentaliti primitive, slbatice, asociind de multe ori violena, fanatismul, subdezvoltarea cu lumea arab, reliefnd n permanena tradiionalismul, conservatorismul i sectarismul prezent n societilor orientale.

    Occidentul nu s-a lasat mai prejos i a transmis, n for, imagini despre lumea Occidental cum ar fi: alb, vestic, democraie, mentalitatea logic, civilizaie, arianismul, pace, toleranta, dezvoltare, independen, secularism, modernism, progres. Prin puterea mass-mediei i controlul acesteia de ctre Occident, a fost perpetuata aceasta imagine pentru a crea un complex de superioritate - inferioritate ntre Occident i Orient i o relaie de complex de inferioritate-superioritate ntre Orient i Occident.

    Dac Orientalismul a fost creaia Centrului, Occidentalism este creaia periferiei. Lumea occidental a promovat prin Orientalism concept i idei prin care s promoveze supremaia Centrului. Centrul a fost privilegiat n istorie de ctre tiin, art i cultur, n timp ce periferia, a fost marginalizat. Centrul este cel ce creeaz i periferia consum. Centrul vede i conceptualizeaz. Centrul este comandantul, iar periferia este discipolul. Centrul este profesorul iar periferia este stagiarul. Occidentalismul, ca tiin nou, poate schimba, inversa acest tip de relaie, poate schimba rolurile jucate de cei doi actori, Orient i Occident.

    Orientalismul s-a nascut i dezvoltat ntr-o cultur etno-rasist. Orientalismul exprim eurocentrismului, bazat pe mndrie istoric i superioritate organic. Concepte de genul prpastiei dintre alb si negru, cunotine mpotriva ignoranei, logica mpotriva contradiciei, motivaie versus magie, raiune mpotriva practicilor etico religioase, demnitatea i drepturile omului mpotriva demnitii i drepturilor lui Dumnezeu sau ale regelui, democraie versus despotism sau pe scurt, viata mpotriva morii , fiinta impotriva neantului. Occidentalismul corecteaz acest tip de relaie ntre Occident i Orient. Relaia poate fi o relaie de egalitate, nu o relaie high-low, o relaie chiar sntoasa. Constructiv occidentalism este substitut pentru orientalismul distructiv.

    Istoria lumii a fost scris ca i cum Vestul a fost si este centrul universului ca i cum Vestul a fost inceputul i sfritul istoriei. Istoria civilizaiilor antice a fost redus la minim. Istoria timpurilor moderne din Occident este promovat la maxim. Trei mii de ani din istoria Orientului sunt cuprinse ntr-un singur capitol, n timp ce cinci sute de ani de istorie a lumii moderne vestice sunt expusi n mai multe capitole. Orientalismul a fost victima istoriei i filosofiei occidentale, care au conceput o Europ ca aisberg a tuturor civilizaiilor, care au promovat capacitatea vesticilor de a culege fructele n timpurile moderne uitnd c seminele din care s-au dezvoltat aceastea au fost sdite n antichitate, promovarea unui unic Hristos ignornd proorocii lui Israel. Occidentalismul vizeaz eliminarea acestor nedrepti istorice din istoria civilizaiei mondiale.

    tiina occidental pretinde c s-a dezvoltat promovnd neutralitatea i obiectivitatea. Cu toate acestea, Orientalismul nu este nici o tiin neutr, nici obiectiv. Este o disciplin care exprim nclinaiile i motivaia profund a contiinei europene. Neutralitatea i

  • 4

    obiectivitatea clamate par a fi o acoperire pentru parialitate i subiectivism. Occidentalismul se vrea exact opusul. Nu este motivat de ranchiun sau dorina de a domina. Ea vrea s nu deformeze nici contient nici incontient obiectul cu imagini stereotipe, sau s fac judeci de valoare la adresa lumii vestice.

    Scopul occidentalismului este de a contrabalansa tendinele de occidentalizare din Lumea a Treia. Occidentul a devenit un model de modernizare n Africa, Asia i America Latin. Stilul de via occidental a devenit un mocdel de viata n afara ociidentului, n special n clasele dominante. Imitarea Occidentului a devenit aproape un comportament naional. Aceste tendine au generat atitudini pro occidentalizare i anti-occidentale. Occidentalism este parial un mod de aprare a caracterului naional, culturii naionale i stilului de via naional mpotriva nstrinrii; o opiune popular mpotriva orientalismului; o cultur de mas mpotriva orientalismului promovat de occident ca o cultur de elit; o ideologie care sa se pronune mpotriva orientalismului ca ideologie a domnitorului.

    Cultura naionala n lumea a treia este mprit ntre dou tendine antagonice modernitatea, si tradiia. n cazul lumii arabe, Occidentul este un model de modernizare n cele trei tendine majore n moderne arab gndire: Reforma religioas fondat de Al-afgan, Secular Scientist iniiat de Shelby Shmoyel, i liberalismul politic conceput de Al-Tahtawi. n aceste trei tendine, Occidentul este un model de cunoatere, pol de putere, pol de dezvoltare a industriei, urbanismului, democraiei, pluri-partidism, constituie, libertatea presei, drepturile omului. Aceasta este imaginea Europei din perioada Iluminismului. Diferena dintre cele trei tendine este de grad, nu de natur. Dac naionalismul nu este dezvoltat, occidentalizarea apare ca loialitate fa de Occident i un stil de viat pentru clasa conductoare. Dependena cultural de lumea vestic poate genera o pierdere treptat a independenei naionale.

    n ultimii ani exist numeroase studii despre Orientalism si Occidentalism Edward Said definete Orientalismul, prin trei lucruri: n primul rnd, el folosete termenul ca o denumire academic pentru activitatea de cercetarea a Orientului; a doua semnificaie mai general a orientalismul este ca e un mod de gndire bazat pe o distincie binar ntre pretins inferiorul Orientul i pretins superiorul Occident; a treia semnificatie este ca Orientalismul promovat ca o instituie corporativ nc din secolul al XVIII-lea care s sprijine dominarea Orientului. Studiul lui Said se altur celor mai multe studii care pun accent n ultimii ani doar pe societatea musulman din Orientul Mijlociu, generaliznd concluziile lor ctre toat lumea oriental.

    Toate studiile ns analizeaz problema evoluiei actuale a contiinei europene ca vector al contiinei lumii occidentale. Europa a motenit culturile istorice din Africa, Asia i America Latin. n aceste condiii contiinta Lumii a Treia poate deveni noul energizat al societii occidentale? Poate prelua conducerea i motenirea contiinei europene ntr-un nou ciclu al istoriei lumii? Cei mai muli filosofi din Occident au declarat naterea istoriei lumii n Orient i renaterea i declin acesteia n Occident.

    Filosofii contemporani europeni au artat diferitele manifestri ale nihilismului n dezvoltarea contiinei europene: moartea lui Dumnezeu (Nietzsche), rsturnarea i inversarea valorilor (M. Scheler), splarea creierului i renunarea la Dumnezeu (Bergson), criza contiinei europene (Hazard). Acelai fenomen i aceeai abordare apare n i n tiinele umaniste i in sociologie. nrutatirea vieii de zi cu zi, contra-cultura, derularea a dou rzboaie mondiale n treizeci de ani, maximizarea produciei pentru un maxim de consum, rata mare de suicid, crima organizat, violena sunt n contrapondere cu sperana revenirii la liberalismul clasic european n Germania, Europa de Est i Rusia, rennoirea sistemului capitalist, de intinerire a unor forme moderne ale socialismului. Alte semne reale de speran au nceput s apar n contiina lumii a treia: micri de eliberare, de decolonizare, de

  • 5

    dezvoltare, de mobilizare n mas, de modernizare, un nou consens mondial mpotriva apartheidului n Africa de Sud i sionismul, un nou regim de decolonizare n Palestina.

    Pe de alt parte ntrebarea care se pune este dac Occidentalismul are fora de a sacrifica unitatea culturii universale mondial n favoarea culturii special naionale? De fapt, cultura lumii este un mit creat de Centru pentru a domina periferia n numele lipsei culturii n zonele periferice. Acesta imagine a fost creat datorit mass-mediei monopolizate de centru. Nu exist o cultur unic ci mai multe culturi care se imbin ntre ele. Fiecare cultur are propria via autonom, o expresie a unui popor i a istoriei sale. Interaciune cultural de-a lungul istoriei nu nseamn aculturaie, absorbia culturilor mici la periferia de catre cultura mare a Centrului, asimilarea, imitarea sau modelarea. Interaciunea cultural nseamn un schimb egal, o micare n ambele sensuri cu privire la nivelurile de limbaj, concepte, orizonturi, metode i valori.

    Din aceste perspective declinul Occidentului este, nainte de toate, un fenomen limitat n timp i spaiu ca i declinul antichitii. Este Occidentalismul o politizare a tiinelor istorice? De fapt, politizarea tiinei este o experien comun, mprtit ntre toate popoarele i culturile din toate timpurile. Politizarea nu a aprut numai n orientalismul clasic, dar i manifest prezena i n tiine europene, umane, sociale i chiar naturale. tiina este putere. Trecerea de la orientalism la occidentalism este, de fapt, o schimbare n echilibrul de putere.

    Confruntarea celor dou curente, Orientalism i Occidentalism poate genera n viitor o noua filozofie care sa in cont de universul istorie abordat n opoziie cu universal natur, i care, n mod intuitiv, ste un aspect nou al fiinei umane pe Pmnt.

  • 6

    Bibliografie: Articole publicate pe websiteul Istituto per gli studi di politica internazionale Max Weber, Obiectivitate si intelegere in economia politic Edward W. Said, Orientalism