2014 Proiect Hotarire CJ Hunedoara Pt Preluare Cetati Dacice

7
ROMÂNIA JUDEŢUL HUNEDOARA CONSILIUL JUDEŢEAN PROIECT DE HOTĂRÂRE privind solicitarea de transmitere din administrarea Ministerului Culturii în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara a unor monumente istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO CONSILIUL JUDEŢEAN HUNEDOARA; Având în vedere nota de fundamentare la proiectul de hotărâre, raportul de specialitate al Direcţiei Administraţie Publică Locală, precum şi avizul comisiilor de specialitate ale consiliului judeţean; Luând în considerare faptul că principalul obiectiv din ansamblul cetăţilor dacice înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO, respectiv monumentul istoric Sarmizegetusa- Regia – Gradiştea de Munte, a fost preluat în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1237/2012; În conformitate cu prevederile Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; În baza prevederilor Legii nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică, cu modificările şi completările ulterioare; În conformitate cu art. 867 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicată; În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 - republicată, cu modificările şi completările ulterioare; HOTĂRĂŞTE : Art. 1.(1) – Se aprobă solicitarea privind transmiterea din administrarea Ministerului Culturii în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara a următoarelor monumente istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO: a) cetatea dacică de la Costeşti Cetăţuia; b) cetatea dacică de la Costeşti Blidaru; c) cetatea dacică de la Luncani-Piatra Roşie; d) cetatea dacică de la Băniţa; potrivit datelor de identificare cuprinse în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre. (2)- După preluarea monumentelor indicate la art. 1, Consiliul Judeţean Hunedoara împreună cu Ministerul Culturii, va proceda la evaluarea acestora în vederea înregistrării valorii în evidenţele contabile, precum şi pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 1705/2006 privind aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu modificările şi completările ulterioare.

description

2014 Proiect Hotarire CJ Hunedoara Pt Preluare Cetati Dacice

Transcript of 2014 Proiect Hotarire CJ Hunedoara Pt Preluare Cetati Dacice

ROMÂNIA JUDEŢUL HUNEDOARA CONSILIUL JUDEŢEAN

PROIECT DE HOTĂRÂRE privind solicitarea de transmitere din administrarea Ministerului Culturii

în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara a unor monumente istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO

CONSILIUL JUDEŢEAN HUNEDOARA; Având în vedere nota de fundamentare la proiectul de hotărâre, raportul de specialitate al Direcţiei Administraţie Publică Locală, precum şi avizul comisiilor de specialitate ale consiliului judeţean; Luând în considerare faptul că principalul obiectiv din ansamblul cetăţilor dacice înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO, respectiv monumentul istoric Sarmizegetusa-Regia – Gradiştea de Munte, a fost preluat în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1237/2012; În conformitate cu prevederile Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional, republicată, cu modificările şi completările ulterioare; În baza prevederilor Legii nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică, cu modificările şi completările ulterioare;

În conformitate cu art. 867 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicată; În temeiul art. 97 alin. (1) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001 - republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

HOTĂRĂŞTE :

Art. 1.(1) – Se aprobă solicitarea privind transmiterea din administrarea Ministerului Culturii în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara a următoarelor monumente istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO:

a) cetatea dacică de la Costeşti Cetăţuia; b) cetatea dacică de la Costeşti Blidaru; c) cetatea dacică de la Luncani-Piatra Roşie; d) cetatea dacică de la Băniţa;

potrivit datelor de identificare cuprinse în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

(2)- După preluarea monumentelor indicate la art. 1, Consiliul Judeţean Hunedoara împreună cu Ministerul Culturii, va proceda la evaluarea acestora în vederea înregistrării valorii în evidenţele contabile, precum şi pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 1705/2006 privind aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu modificările şi completările ulterioare.

(3).- Studiile, cercetările, proiectele şi executarea lucrărilor de întreţinere, conservare, restaurare, cercetare arheologică şi punere în valoare a monumentelor istorice prevăzute la alin. (1) vor fi efectuate cu respectarea legislaţiei în domeniul protejării monumentelor istorice şi a patrimoniului arheologic.

Art. 2.- În cazul în care nu se respectă destinaţia monumentului istoric şi nu sunt îndeplinite obligaţiile stabilite prin art. 1 alin. (2) şi (3), bunurile imobile revin în administrarea Ministerului Culturii, în condiţiile legii.

Art.3.– Prezenta va fi transmisă Guvernului României, în vederea adoptării unei hotărâri de Guvern, şi va fi comunicată celor interesaţi prin grija Serviciului administraţie publică locală, relaţii publice, ATOP, din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Hunedoara.

A V I Z A T , PREŞEDINTE , SECRETAR AL JUDEŢULUI , Mircea Ioan MOLOŢ Daniel DAN

Deva, la ________2014

ROMÂNIA JUDEŢUL HUNEDOARA CONSILIUL JUDEŢEAN PREŞEDINTE

NOTĂ DE FUNDAMENTARE Complexul fortificat, cunoscut sub numele generic de “cetăţile dacice din Munţii

Orăştiei”, este situat în sectorul central şi vestic al unităţii geografice cu acelaşi nume, concentrate în jurul pârâului Grădiştei, ce izvorăşte din masivul Godeanu şi se varsă în râul Mureş, la Orăştie. Răspândite de-a lungul numeroaselor văi ale masivului, dispuse pe terase naturale sau artificiale, a căror altitudine variază între valorile de 500-950 m, aici se găsesc o serie de habitate, cele mai multe fortificate, cu caracteristici şi forme de o unitate surprinzătoare, care domină drumurile de acces către principala cetate a regatului dac, Sarmizegetusa Regia, de pe culmile Dealului Grădiştea (o ramificaţie a masivului Godeanu), aflat la 1200 m altitudine.

Seria cetăţilor şi a turnurilor de apărare ale Sarmizegetusei Regia, începe cu principala cale de acces către capitala regatului dac, care pornea din Valea Mureşului, urmând către amonte Apa Grădiştei, apărată în punctul de gâtuire al văii, de cetăţile de la Costeşti-Cetăţuie şi Costeşti-Blidaru. Accesul dinspre nord-est era apărat de fortificaţiile de la Cugir, Grădiştea de Munte-Vârful lui Hulpe şi habitatul de la Feţele Albe. Din acest grup făcea parte şi cetatea de la Căpâlna, situată pe Valea Sebeşului în judeţul Alba. Un eventual atac din direcţia sud-vest era controlat de fortificaţia de baraj - Cioclovina-Ponorici, ca avanpost înaintat către est şi sud-est al cetăţii Luncani-Piatra Roşie, care controla un important nod de căi de acces dinspre vest către capitala regatului dac. Venind dinspre sud, munţii puteau fi trecuţi prin pasurile Vâlcan şi Merişor, supravegheate de fortificaţia de la Băniţa. Legătura între cetăţi era asigurată de un sistem arborescent de turmuri de pază, care erau, ele însele, puncte de rezistenţă (inclusiv pe segmentul Costeşti-Cetăţuie - Sarmizegetusa Regia).

Toate aceste fortificaţii (Costeşti-Cetăţuie, Costeşti-Blidaru, Luncani-Piatra Roşie, Băniţa, Căpâlna), amplasate pe o suprafaţă de aproximativ 150 Km2, fac parte din sistemul defensiv conceput de daci pentru apărarea centrului de putere al teritoriului regatului dac Sarmizegetusa Regia. Întregul sistem de apărare va fi distrus în anul 106.p.Chr. ca urmare a războiului daco-roman şi anexării Regatului Daciei la Imperiul Roman. Ca recunoaştere internaţională, Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei au fost înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO în anul 1999, COD 906, şi cuprind obiectivele: 1. Sarmizegetusa Regia - Grădiştea de Munte, cod LMI HD-I-s-A-03190 2. Cetatea dacică de la Costeşti-Cetăţuia, cod LMI HD-I-s-A-03178 3. Cetatea dacică de la Costeşti-Blidaru, cod LMI HD-I-s-A-03181 4. Cetatea dacică Luncani-Piatra Roşie, cod LMI HD-I-s-A-03200 5. Cetatea dacică de la Băniţa, cod LMI HD-I-s-A-03156 6. Cetatea dacică de la Căpâlna, cod LMI AB-I-s-A-00020 (Judeţul Alba).

Dintre obiectivele precizate mai sus, monumentul istoric Sarmizegetusa Regia - Grădiştea de Munte a fost preluat în anul 2013 în administrarea directă a Consiliului Judeţean Hunedoara, ca urmare a Hotărârii Guvernului nr. 1237/2012 privind înscrierea unui monument

istoric, cuprins în Lista patrimoniului mondial UNESCO, în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, precum şi transmiterea acestuia din administrarea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara. Pentru administrarea monumentului istoric preluat conform H.G. nr. 1237/2012, Consiliul Judeţean Hunedoara a alocat fondurile necesare, şi a organizat un compartiment de administrarea în cadrul aparatului de specialitate prin intermediul căruia au fost derulate activităţile propriu-zise de administrare şi întreţinere. Precizam faptul că, consiliul judeţean are intenţia de a accesa fonduri europene pentru lucrări specifice de conservare şi restaurare, precum şi activităţi de punere în valoare a ansamblului şi siturilor istorice reprezentând Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, în ideea integrării acestor obiective în circuitul turistic. Aceste lucrări se pot finanţa prin granturi europene, însă aceste programe prevăd, ca o condiţie de eligibilitate, „solicitantul”, respectiv Consiliul Judeţean Hunedoara, să deţină calitatea de proprietar sau administrator al obiectivului de patrimoniu care face obiectul investiţiei. În conformitate cu prevederile art. 4 alin.(2) din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, monumentele istorice proprietate publică a statului sunt inalienabile, imprescriptibile şi insesizabile, aceste monumente istorice pot fi date în administrare instituţiilor publice, cu avizul Ministerului Culturii. În aceste condiţii, pentru conservarea şi punerea în valoare a siturilor istorice şi arheologice reprezentând Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, precum şi pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate a finanţăriilor externe, solicităm Guvernului, darea în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara a cetăţilor dacice de la Costeşti-Cetăţuia, Costeşti –Blidaru, Luncani-Piatra Roşie şi Băniţa, aflate pe teritoriul administrativ al Judeţului Hunedoara. Faţă de cele menţionate, a fost elaborat prezentul proiect de hotărâre privind solicitarea de transmitere din administrarea Ministerului Culturii în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara a unor monumente istorice înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO în anul 1999, COD 906, pe care îl supunem spre analiza şi aprobarea consiliului judeţean.

PREŞEDINTE,

Mircea Ioan MOLOŢ

ROMÂNIA JUDEŢUL HUNEDOARA CONSILIUL JUDEŢEAN Serviciul Administrarea Domeniului Public şi Privat

RAPORT DE SPECIALITATE

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei reprezintă obiective de interes naţional înscrise în Lista patrimoniului mondial UNESCO, conservarea şi restaurarea lor, precum şi dezvoltarea durabilă a întregii zone în care sunt amplasate acestea, fiind o prioritate. Dintre cele şase obiective ce alcătuiesc generic “cetăţile dacice din Munţii Orăştiei”, monumentul istoric Sarmizegetusa Regia - Grădiştea de Munte a fost preluat în anul 2013 în administrarea directă a Consiliului Judeţean Hunedoara, ca urmare a Hotărârii Guvernului nr. 1237/2012, celelalte cinci cetăţi dacice rămânînd în administrarea Ministerului Culturii. Potrivit prevederilor aliniatului 1-pct.27 din Anexa la Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică, cu modificările şi completările ulterioare, „ansamblurile şi siturile istorice şi arheologice” sunt bunuri care aparţin domeniului public al statului. În conformitate cu prevederile art. 4 alin.2 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, monumentele istorice proprietate publică a statului sunt inalienabile, imprescriptibile şi insesizabile, aceste monumente istorice pot fi date în administrare instituţiilor publice, cu avizul Ministerului Culturii. Consiliul Judeţean Hunedoara are în intenţie să execute lucrări specifice de conservare şi restaurare, precum şi activităţi de punere în valoare a ansamblului şi siturilor istorice reprezentând Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, în ideea integrării acestor obiective în circuitul turistic european şi mondial. Aceste lucrări se pot finanţa prin granturi europene, însă aceste programe prevăd, ca o condiţie de eligibilitate, „solicitantul”, respectiv Consiliul Judeţean Hunedoara, să deţină calitatea de proprietar sau administrator al obiectivului de patrimoniu care face obiectul investiţiei.

În aceste condiţii, pentru conservarea şi punerea în valoare a siturilor istorice şi arheologice reprezentând Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, precum şi pentru îndeplinirea condiţiilor de solicitare a finanţării externe, este necesar ca prin hotărâre a Guvernului, cetăţile dacice de la Costeşti-Cetăţuia, Costeşti –Blidaru, Luncani-Piatra Roşie şi Băniţa, aflate pe teritoriul administrativ al Judeţului Hunedoara să fie date în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara.

Faţă de considerentele enunţate mai sus, propunem elaborarea unei proiect de hotărâre de consiliu judeţean având ca obiect cele precizate mai sus.

Sef Serviciu, MUNTEANU Marius

Anexa la Hotărârea nr. ____/2014 a Consiliului Judetean Hunedoara

DATELE DE IDENTIFICARE ale monumentelor istorice, aflate în proprietatea publică a statului,

care se solicită să fie transmise din administrarea Ministerului Culturii în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara

Denumirea şi locul unde este situat

monumentul istoric

Persoana juridică de la care se transmite

dreptul de administrare al

monumentului istoric

Persoana juridică la care se transmite

dreptul de administrare al

monumentului istoric

Caracteristici tehnice ale monumentului istoric

Numărul de inventar şi codul de clasificare

conform Hotărârii Guvernului nr.

1.705/2006

Cetatea dacică de la Costeşti-Cetăţuia,

comuna Orăştioara de Sus, Judeţul Hunedoara

Ministerul Culturii – CUI 4192812

Consiliul Judeţean Hunedoara-

CUI 4374474

Sit arheologic 8 ha, Zona de protecţie 23 ha,

Zona protejată a zonei de protecţie 81,8 ha, înscris în Lista patrimoniului mondial UNESCO –

cod 906-1999

Nr. inventar se va atribui de către MFP;

Cod 8.22.01

Cetatea dacică de la Costeşti-Blidaru,

comuna Orăştioara de Sus, Judeţul Hunedoara

Ministerul Culturii – CUI 4192812

Consiliul Judeţean Hunedoara-

CUI 4374474

Sit arheologic 0,9 ha, Zona de protecţie 11,9 ha,

Zona protejată a zonei de protecţie 288 ha, înscris în Lista patrimoniului mondial UNESCO –

cod 906-1999

Nr. inventar se va atribui de către MFP;

Cod 8.22.01

Cetatea dacică de la Luncani-Piatra Roşie,

comuna Boşorod, Judeţul Hunedoara

Ministerul Culturii – CUI 4192812

Consiliul Judeţean Hunedoara-

CUI 4374474

Sit arheologic 2,2 ha, Zona de protecţie 18,3 ha,

Zona protejată a zonei de protecţie 123 ha, înscris în Lista patrimoniului mondial UNESCO –

cod 906-1999

Nr. inventar se va atribui de către MFP;

Cod 8.22.01

Cetatea dacică de la Băniţa,

Comuna Băniţa, Judeţul Hunedoara

Ministerul Culturii – CUI 4192812

Consiliul Judeţean Hunedoara-

CUI 4374474

Sit arheologic 6,9 ha, Zona de protecţie 20,1 ha,

Zona protejată a zonei de protecţie 120,4 ha, înscris în Lista patrimoniului mondial UNESCO –

cod 906-1999

Nr. inventar se va atribui de către MFP;

Cod 8.22.01