2013 Media Recap

28
5/26/2018 2013MediaRecap-slidepdf.com http://slidepdf.com/reader/full/2013-media-recap 1/28 2013 media recap  y hoinaru cele mai importante evenimente ale anului

description

recapitularea anului 2013 în media

Transcript of 2013 Media Recap

  • 2013mediarecap

    by hoinaru

    cele mai importanteevenimente ale anului

  • 2013mediarecap

    by hoinaru

    cele mai importanteevenimente ale anului

  • Prezentare grac: Alex Constantinescu

    2014 Alexandru Ciuc i GolinHarris pentru versiunea PDF Adobe Reader.Este permis descrcarea liber, cu titlu personal, a volumului n acest format.

    Distribuirea gratuit a crii prin intermediul altor site-uri (cu excepia www.hoinaru.ro), modicarea sau comercializarea acestei versiuni fr acordul prealabil, n scris, al autorilor sunt interzise i se pedepsesc conform legii privind drepturile de autor i drepturile conexe n vigoare.

    Introducere ______________________________________________

    Ianuarie _________________________________________________

    Februarie ________________________________________________

    Martie ___________________________________________________

    Aprilie __________________________________________________

    Mai _____________________________________________________

    Iunie ___________________________________________________

    Iulie ____________________________________________________

    August __________________________________________________

    Septembrie ______________________________________________

    Octombrie _______________________________________________

    Noiembrie _______________________________________________

    Decembrie _______________________________________________

    Povestea lui Facebook i alte povestiri _________________________

    Real time marketing ________________________________________

    Social media i comunicarea _________________________________

    7

    8

    10

    12

    14

    16

    18

    20

    22

    24

    26

    28

    30

    32

    35

    40

    CUPRINS

    2013media recap

    by hoinaru

    cele mai importante evenimente ale anului

  • introducere

    7

    Pentru al treilea an consecutiv m bucur s editez aceast recapitulare ce conine cele mai importante evenimente din media, att pe plan intern, ct i pe plan internaional. Evident, alegerile au un caracter subiectiv, ns am ncercat s consult ct mai multe surse de informare pentru a strnge toate momentele notabile.

    La fel ca n anii precedeni, acest ebook are la baz o serie de articole publicate sptmnal pe blogul www.hoinaru.ro sub titlul general Sunday's Media Recap. Este o sintez care sper s foloseasc n primul rnd industriei de comunicare din Romnia.

    Sunday's Media Recap a luat natere din nevoia de a identica informaiile eseniale din media, att pe plan local, ct i pe plan internaional. ntr-o pia sufocat de informaii irelevante - sau mai bine spus, de non-informaii - o sortare a subiectelor expuse a venit n mod resc ca o necesitate.

    Anul trecut am nceput un parteneriat cu GolinHarris Bucureti, parteneriat care sper s devin o tradiie, i care e menit s aduc o completare monograei media prin identicarea unor trenduri pentru anul n curs.

    Alex Ciucwww.hoinaru.ro

    Prin lansarea modelului g4, o matrice de organizare revoluionar pentru o agenie de PR, care permite o abordare integrat a serviciilor noastre, dar mai ales prin crearea The Bridge, primul hub multimedia de digital i social media lansat pe pia a noastr, GolinHarris a fcut pasul decisiv n noua er a comunicrii.

    Viitorul va axat n jurul digitalului i al comunicrii mobile, iar noi suntem extrem de pregtii s l primim. De altfel, majoritatea campaniilor noastre au deja de ceva vreme o component puternic de digital sau mobile marketing. Sau ambele. ns, pentru a privi cu ncredere spre acest viitor, trebuie s vedem ce s-a ntmplat n urm, ctre cele mai importante evenimente i campanii care au inuenat social media n 2013.

    Social Media este PR n cea mai pur i activ form. Iar Media Recap 2013 este despre trecut i viitor n social media.

    Hortensia NstaseManaging Partner GolinHarris Bucureti

  • #ianuarie

    2013 media recap

    9

    Canalele PRO ies de pe Dolce la nceputul lunii ianuarie i se ntorc dup o sptmn de negocieri. Tot n aceeai perioad ProTV anun c nu mai acord discounturi ageniilor de media, iar momentul marcheaz schimbarea strategiei de business a grupului. Cteva luni mai trziu, n iulie, ProTV depune o cerere la CNA prin care solicit ieirea din lista de programe must-carry. Msura e menit s permit grupului o negociere mai dur cu cablitii.

    Facebook lanseaz Graph Search un motor de cutare n interiorul reelei. Prezentat drept noua inovaie care va schimba modul n care folosim Facebook, Graph Search nu este nici la nceput de 2014 disponibil pentru toate prolele de utilizatori, iar succesul acestui tool este moderat. Graph Search e doar unul din produsele pe care Facebook a ncercat s le impun pe tot parcursul lui 2013. Majoritatea nu au avut succesul ateptat.

    Orange ncepe s prezinte reeaua 4G prin ar. Este momentul n care debuteaz internetul mobil de mare vitez n Romnia. n urmtoarele luni toi marii operatori de telecom introduc abonamentele 4G. Chiar dac preurile sunt mari, iar acoperirea este deocamdat mic, tehnologia 4G ctig teren.

    8

    #Ronald Binkofski prsete conducerea Microsoft Romnia pentru un post n Polonia, interimatul ind asigurat de Sorin Eftene

    #Gabriela Lungu prsete conducerea The Practice pentru un post n Anglia, unde va deveni Executive Vice President la Weber Shandwick. Monica Jitariuc i Oana Bulexa devin Co-Managing Directors

    #Tribal DDB, parte a Omnicom DDB Worldwide, deschide un birou la Bucureti

    #Facebook taxeaz 100 de dolari pentru trimiterea unui mesaj privat lui Mark Zuckerberg

    #Se lanseaz noul MySpace, reea social care este deinut parial de Justin Timberlake i care este axat pe muzic

    Twitter lanseaz Vine - o platform pentru coninut video. Vine, care permite nregistrarea clipurilor video cu o lungime maxim de 6 secunde, a strnit mult interes n primele luni, ns a pierdut teren n iunie, cnd Instagram a lansat o funcie similar, care permite nregistrarea a 15 secunde de video.

    pe scurt

  • #februarie

    2013 media recap

    11

    Gndul.info demareaz o campanie de rspuns cu privire la interdiciile pentru romni pe piaa muncii din Anglia. Why don't you come over? a strnit reacii n presa internaional, a atras atenia Europei i a fost cea mai premiat campanie a anului pe la toate festivalurile din Romnia, ba chiar a reuit s strng i cteva premii la nivel internaional.

    Scandal ntre PaginadeMedia i Antena Group. Publicaia online face o analiz a clienilor care au cumprat spaiu media n timpul emisiunii Acces Direct, emisiune pe parcursul creia s-au difuzat nite imagini considerate a revolttoare. Drept rspuns, Avon i retrage spoturile din emisiune, iar Antena Group acioneaz n instan Pagina de Media. Este pentru prima dat cnd un brand comercial retrage publicitatea dintr-o emisiune TV la presiunea unor jurnaliti.

    Yahoo semneaz un parteneriat de aare a reclamelor din reeaua contextual a Google. Este un nou pas fcut de CEO-ul Marissa Mayer pentru a crete ncasrile i a redresa compania. Parteneriatul face parte din reorganizarea iniiat de Marissa Mayer. Pe parcursul ultimilor 2 ani au fost nchise o serie de produse considerate depite sau inutile, n timp ce produsele principale au fost relansate.

    10

    #Youtube lanseaz abonamente pltite

    #Fast Forward Communications devine People Public Relationships Agency i intr n grupul de comunicare Millenium People

    #Cohn and Jansen JWT preia licena n Romnia a Young&Rubicam

    #Romtelecom renun la brandurile Clicknet i Dolce pentru a se concentra pe brandul principal

    #Cosmote anun serviciile 4G

    #Aciunile Google depesc 800 de dolari

    #Nielsen ia n calcul Xbox i iPad n noul sistem de msurare a ratingului n SUA

    #Radu Georgescu i Orlando Nicoar intr n boardul Elefant.ro

    Google semneaz un acord prin care se angajeaz s plteasc 60 de milioane de euro ntr-un fond media menit s susin dezvoltarea online a publicaiilor din Frana. Nu este vorba de o tax propriu-zis pentru indexarea de coninut, iar astfel de discuii s-au purtat pe parcursul anului 2013 cu publisheri din Germania, Italia i Belgia. Publisheri din mai multe ri europene s-au plns c Google face prot indexnd rezultatele publicaiilor din lumea ntreag i au solicitat o compensaie nanciar din partea companiei americane. n replic, Google a ameninat c va renuna s mai indexeze respectivele siteuri, ns conictul s-a soluionat prin contribuia nanciar a Google la diverse fonduri media.

    pe scurt

  • #martie

    2013 media recap

    13

    Zenyth, compania care deine ColonHelp, pierde procesul mpotriva celor de la Atomattic, compania care deine platforma Wordpress.com. A fost primul proces pe care o companie l-a intentat celor de la Automattic din cauza informaiilor aprute pe un blog din Romnia. Cei de la Zenyth au considerat false acuzaiile legate de efectele suplimentului ColonHelp i au cerut Automattic s dezvluie identitatea autorului de pe blogul Insula ndoielii. Compania care deine platforma WordPress.com a refuzat i astfel s-a ajuns la proces.

    Google anun c va nchide Google Reader pe data de 1 iulie 2013. Anunul a strnit o mulime de proteste, a ntristat o bun parte din utilizatori i ne-a adus aminte c Google rmne un business. Jumtate de an mai trziu, toat lumea a schimbat modul n care urmrete feedurile RSS i puini mai suspin dup Google Reader. Au aprut o serie de alternative, printre care Digg Reader sau The Old Reader.

    Se lanseaz primul manual colar digital din Romnia existent att n format pdf, ct i ca aplicaie de iPad. Demersul, venit la iniiativa unei companii private, a fost completat de apariia primelor clase digitale din Romnia, la nalul lui 2013.

    12

    #Daily Variety renun la print dup 80 de ani de apariii nentrerupte

    #Zynga nu mai cere un cont de Facebook pentru login, n ncercarea de a se deschide unui public mai larg

    #Lowe&Partners i MobileWorks lanseaz MobileWorkSHOP

    #Se lanseaz mobilPay MasterCard Mobile, prima platform de pli mobile din Romnia

    #Revista Income nu mai apare pe print

    #Nikolai Beckers devine CEO att pentru Cosmote, ct i pentru Romtelecom

    #UCMR-ADA semneaz contractul de colectare a drepturilor de autor de pe Youtube

    Senior Interactive i Hyperactive fuzioneaz, numele noii agenii ind Senior Hyperactive. Tranzacia a fost una dintre cele mai importante n zona ageniilor de online din Romnia. Senior Interactive, o agenie cu multe premii internaionale a intrat ntr-un grup important de comunicare, Lowe, avnd acum acces la o serie de resurse i clieni care pot duce Senior Hyperactive n topul celor mai importante agenii de online de pe piaa romneasc.

    pe scurt

  • #aprilie

    2013 media recap

    15

    Se lanseaz Youtube Romnia, dup ce n luna martie UCMR-ADA semnase contractul de colectare a drepturilor de autor de pe Youtube. Venirea Youtube n Romnia nseamn posibilitatea monetizrii clipurilor prin anunuri, spoturi video la nceputul clipurilor i, uneori, la mijlocul lor, precum i o serie de alte modaliti de promovare prin intermediul platformei video. Artitii romni care au clipuri muzicale pe Youtube pot ncasa acum bani din drepturi de autor de la Youtube.

    Voyo.ro anun introducerea House of Cards, unul dintre cele mai apreciate seriale aprute n 2013, n baza de seriale disponibile pe platform. Serialul produs de Netix este primul care devine disponibil n ara noastr la scurt timp dup lansarea internaional i ne d sperane c vom putea viziona seriale legal, n acelai timp cu vesticii. Msura poate aduce o contribuie important la scderea pirateriei.

    Guvernul emite o Ordonan de Urgen privind contractele de publicitate dintre branduri i televiziuni. Noua legislaie prevede plata direct de la beneciar ctre televiziune i eliminarea rebate-urilor, adic a sumelor care se ntorceau de la televiziune la agenia de media. Msura a adus un plus televiziunilor i a afectat foarte mult businessul ageniilor de media.

    14

    #Alina Stanciu pleac de la Ogilvy PR, la conducerea ageniei trec Claudia Mihlacu i Alina Melecanu

    #Je Bezos investete n Business Insider

    #Mark Zuckerberg i ali e din Silicon Valley lanseaz o organizaie de lobby numit fwd.us

    Facebook lanseaz o interfa de Android numit Facebook Home. A fost un alt mare eec al Facebook n 2013, interfaa Home neavnd succesul scontat. Facebook Home promitea o experien total nou, 100% social, care urma s schimbe modul n care utilizatorii interacioneaz cu prietenii lor prin intermediul telefoanelor mobile. Rata de adopie a fost destul de sczut nc de la nceput, dar pn spre nalul anului Facebook a ncercat, fr succes, s perfecioneze acest produs.

    pe scurt

  • #mai

    2013 media recap

    17

    Google e pe locul 1 n topul companiilor care fac cei mai muli bani din media. Dominaia Google era anunat de mult timp, ns odat cu topul celor de la ZenithOptimedia avem conrmarea. n 2012 Google a avut venituri din media n valoare total de 38 de miliarde de dolari, mare parte din motorul de cutare. Totui, rezultatele nanciare foarte bune se bazeaz i pe dezvoltarea n diferite domenii conexe.

    Youtube introduce canalele premium, o nou metod de monetizare pentru productorii de coninut video. O serie de canale sunt disponibile n SUA contra cost, preurile pentru acces pornind de la 99 de ceni pe lun. Dei nceput ca proiect pilot desfurat n baza unor parteneriate, monetizarea prin canale premium a devenit la nalul lui 2013 disponibil canalelor care au cel puin 10.000 de abonai i care sunt localizate n Australia, Brazilia, Canada, Frana, Japonia, Mexic, Coreea de Sud, Spania, Marea Britanie sau SUA.

    Yahoo cumpr Tumblr pentru 1.1 miliarde de dolari. Achiziia este de departe cea mai important din online n 2013 i reprezint ncercarea companiei conduse de Marissa Mayer de a se ntoarce la publicul tnr. Tranzacia fost cea mai mare dintr-un lung ir n care au fost implicai cei de la Yahoo pe parcursul lui 2013, parte din planul de restructurare.

    16

    #Site-ul Mobile.ro se nchide de la 1 iulie

    #Canalele Discovery sunt pe DolceTV.ro

    #Bild introduce paywall parial

    #Scandal cu antaj ntre Antena Group i RCS-RDS, directorul Antenelor a fost reinut

    #Ana-Maria Diceanu a devenit partener n GMP PR

    #Outlook.com a nlocuit ocial Hotmail

    #Grupul britanic Aegis preia Kinecto, agenie fondat de Radu Ionescu n 2003. Tranzacia se ridic la 5 milioane de euro

    #Okazii.ro lanseaz propriul sistem de aliere

    #Adobe introduce licenierea prin cloud a softurilor pe care le produce; plata se face lunar

    Twitter permite targetarea n funcie de spoturile TV vizionate, modicarea ind una din multele aprute pe parcursul lui 2013 n vederea dezvoltrii companiei pentru listarea la burs. Practic, un advertiser poate corela Promoted Tweets cu momentele n care i sunt difuzate anumite spoturi la TV pentru a duce utilizatorii direct pe site. Un tool care e posibil s devin ceva obinuit odat cu dominaia second screen.

    pe scurt

  • #iunie

    2013 media recap

    19

    n presa american apar informaii legate de proiectul PRISM, care ar permite NSA s intercepteze orice server al companiilor web. La scurt timp apar declaraii ale lui Edward Snowden, un fost angajat al NSA care conrm informaiile aprute n pres. Se declaneaz un adevrat scandal internaional, Snowden se refugiaz ntr-un aeroport din Rusia, n timp ce Statele Unite l catalogheaz drept trdtor i cer extrdarea lui. Snowden primete sprijin de la Julian Assange i rmne n exil temporar n Rusia.

    Orange lanseaz OrangeTV, un serviciu de televiziune prin satelit, dup ce obinuse n prealabil aviz de retransmisie. Orange este primul operator telecom din Romnia care i extinde businessul n zona de TV. Coroborat cu apariia serviciilor 4G, lansarea poate deschide o serie de oportuniti pentru viitorul apropiat n ceea ce privete retransmisia TV.

    Instagram lanseaz opiunea de nregistrare a unor clipuri video de 15 secunde i reuete n scurt timp s fac uitat Vine, serviciul similar lansat de Twitter la nceputul anului. Funcia video s-a bucurat de un succes foarte mare nc de la nceput, devenind o parte important n dezvoltarea Instagram, reea achiziionat de Facebook n 2012.

    18

    #Facebook introduce hashtaguri

    #Elefant.ro vinde i polie RCA

    #Romtelecom ofer servicii de gestionare AdWords

    #Fondul de investiii Catalyst a preluat 30% din aciunile Avocatnet.ro

    #S-a lansat DigitalDiplomacy.ro platform dedicat comunicrii digitale din sectorul public

    pe scurt

  • #iulie

    2013 media recap

    21

    Trilulilu se relanseaz i devine agregator de informaii multimedia. Odat cu intrarea pe piaa romneasc a Youtube, siteul supranumit Youtube-ul romnesc avea nevoie de o schimbare de abordare. Noul Trilulilu agreg informaii de pe mai multe reele sociale i furnizeaz n acelai timp coninut video, audio i foto, s-a lansat n private i mai apoi public beta, n 2014 urmnd s se fac trecerea la noua variant.

    Vodafone Romnia lanseaz cartela Indygen un brand dedicat tinerilor, prezentat drept un produs de ni. Indygen s-a dorit a o platform pe care tinerii s gseasc informaii legate de pasiunile lor, s-i formeze grupuri de prieteni i s acumuleze puncte pe baza crora s primeasc credit n reea. Rezultatele dup primele luni au fost destul de slabe, iar interesul nu s-a ridicat la nlimea ateptrilor.

    Publicis i Omnicom, dou dintre cele mai mari grupuri de publicitate din lume, i-au anunat fuziunea. A fost cea mai mare tranzacie pe piaa de publicitate n ultimii 5 ani, noua entitate devenind cel mai mare grup de publicitate din lume din punct de vedere al veniturilor. Fuziunea n-a putut nalizat pn la sfritul lui 2013 din cauza unor aspecte legale ce trebuie aprobate de autoritile de reglementare din mai multe ri.

    20

    #Rogalski Grigoriu PR devine Rogalski Damaschin Public Relations odat cu intrarea Alinei Damaschin n acionariat

    #Hotcity.ro este integrat n 121.ro, site-ul trecnd n proprietatea lui Orlando Nicoar

    #Pepsi i GolinHarris desfoar campania VaranCap, una dintre cele mai interactive campanii din online-ul romnesc n 2013

    pe scurt

  • #august

    2013 media recap

    23

    The Sun, cel mai citit tabloid din Marea Britanie, introduce paywall cu restricie total la articole. Msura vine dup ce tabloidul britanic a reuit s obin drepturile online pentru golurile i fazele video din campionatul de fotbal al Angliei. ncercnd s urmeze trendul internaional, Evenimentul Zilei anun pregtirile pentru introducerea unui paywall parial pentru 8 euro pe lun, paywall despre care nu s-au mai auzit foarte multe pn la nalul anului.

    Je Bezos, CEOul Amazon, cumpr (n nume personal) Washington Post n schimbul a 250 milioane de dolari. Este a doua achiziie important pe care o face Bezos n media, dup investiia n Business Insider. Se vorbete despre pariul lui Bezos pe coninut i pe pres n mod special, ntr-un moment n care tot mai muli gigani media se prbuesc din lips de fonduri.

    Burda cumpr Sanoma Hearst Romnia, dup aceast tranzacie Burda Romnia avnd n portofoliu 35 de publicaii print i online. Printre cele mai importante titluri ale Burda Romnia se numr Practic n buctrie, Casa Lux, Ioana, Grdina mea de vis, n timp ce Sanoma Hearst deinea Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Marie Claire, Esquire, Men's Health, Auto Motor i Sport i National Geographic.

    22

    #UPC ofer intenet la 200 Mbps, cea mai mare vitez la momentul respectiv

    #Adrian Srbu demisioneaz din poziia de CEO al CME

    #Blackberry caut un cumprtor

    #Steve Ballmer demisioneaz din poziia de CEO al Microsoft

    #ING a lansat serviciul ING Pay, care permite plile prin intermediul telefonului mobil

    #Yahoo a cumprat Rockmelt

    #Facebook schimba algoritmul de aare a postrilor din NewsFeed

    Google negociaz cu NFL pentru a transmite meciurile pe Youtube. Se vorbete i despre alte sporturi care sunt parte din planurile de viitor ale Google. Compania american dorete s devin un provider important n televiziunea viitorului, transmisia de programe live pe Youtube ind tot mai frecvent.

    pe scurt

  • #septembrie

    2013 media recap

    25

    Microsoft cumpr divizia de mobile Nokia pentru 7,2 miliarde de dolari, tranzacia incluznd i patentele deinute de productorul nlandez. Microsoft i-a consolidat poziia pe piaa de mobile, oferind odat cu aceast achiziie att sistemul de operare, ct i terminalul utilizatorului nal i ncercnd s creasc cota de pia a Windows Phone.

    Twitter a anunat ocial c ncepe procedura de listare la burs, proces ncheiat n noiembrie. Pornite de la un pre destul de mic, aciunile Twitter au ajuns chiar i la 50 de dolari bucata n primele luni de tranzacionare, listarea ind considerat un succes. Compania american a fost evaluat iniial la 25 de miliarde de dolari i nu a avut parte de uctuaii foarte mari la preul pe aciune, spre deosebire de listarea la burs a Facebook.

    Se vorbete despre vnzarea Blackberry pentru 4,7 miliarde de dolari. Compania a pierdut tot mai mult teren n ultimii ani. Dat ca sigur pe parcursul lunii septembrie, vnzarea efectiv nu mai are loc, ns este tot mai clar c productorul de telefoane mobile are nevoie de o restructurare masiv pentru a putea face fa concurenei tot mai acerbe.

    24

    #Lloyd's List, cel mai vechi ziar din lume, trece pe digital

    #Cristian China Birta are emisiune la LookTV

    #Adrian Srbu este nlocuit de doi CEOs la crma CME

    #Agenia de pres AgerPress trece printr-un proces de rebranding

    #Radio Guerrilla i-a pierdut licena i urmeaz s emit cel puin o vreme doar online

    #Mediafax a intrat n acionariatul 2Parale n locul lui tefan Iordache (Leo Burnett)

    #Facebook a amnat mult-ateptata lansare a adurilor video

    #Samsung a lansat un smart watch

    #Google va numi urmtorul sistem de operare pentru Android KitKat

    #La Tribune este una dintre puinele publicaii care reuesc s aib prot cu paywall

    #Lowe Romnia a aniversat 20 de ani de existen

    Dell se retrage de pe burs n ncercarea de a crea un mediu stabil de business pentru companie. CEO-ul i fondatorul companiei, Michael Dell, a nceput acest proces de privatizare a companiei dup ce valoarea pe burs a fost afectat de rezultatele nanciare uctuante.

    pe scurt

  • #octombrie

    2013 media recap

    27

    Publicis Groupe anun c a preluat pachetul majoritar al ageniilor din Leo Burnett Group Romnia. Cu o lun nainte, n septembrie, Publicis preluase aciunile Zenith Romnia. Cei doi CEOs ai noii entiti sunt Teddy Dumitrescu i tefan Iordache, primul conducnd de ani buni Publicis Romnia. Micrile consolideaz poziia Publicis Groupe n Romnia.

    RCS-RDS a lansat pachetele de 500 Mbps i 1 Gbps, cea mai mare vitez pus la dispoziie de un provider din Romnia. RCS-RDS a tranat rapid lupta cu principalul competitor, UPC, care lansase n luna august abonamente de 200 de Mbps. Prin aceste pachete RCS-RDS i consolizeaz poziia de lider pe piaa furnizorilor de servicii de internet n Romnia, cu mici anse de a n pericol de a pierde primul loc n viitorul apropiat.

    Un fond de investiii din Silicon Valley a cumprat Avangate, companie pornit de Radu Georgescu. Avangate, furnizor global de soluii ecommerce, reprezint cel de-al 3-lea exit pentru antreprenorul romn, care a mai vndut n trecut antivirusul RAV ctre Microsoft i integratorul de soluii de pli electronice gecad ePayment ctre Naspers.

    26

    #Matei Psatta a anunat aplicaia The Pole, momentan lansat pentru iPhone

    #Rzvan Exarhu ncearc s obin licen pentru clandestino.fm

    #Televiziunile aate n insolven pierd licena conform unei noi decizii CNA

    #GMP e agenia indepentent a anului la Golden Drum

    #ProTV Magazin se nchide

    Instagram face primele teste cu reclame n SUA, urmnd ca n 2014 s extind pentru toate rile n care e disponibil reeaua. Modelul seamn tot mai mult cu cel al Facebook, muli specialiti ind ngrijorai c reeaua achiziionat n 2012 de compania condus de Mark Zuckerberg s-ar putea umple de publicitate.

    pe scurt

  • #noiembrie

    2013 media recap

    29

    Blackberry renun la vnzare i schimb CEO-ul. Dat ca sigur, tranzacia dintre productorul de telefoane mobile i Fairfax Financial Holdings a picat, compania a decis s ncerce restructurarea cu un nou CEO la crm. John S. Chen, cel ales s conduc Blackberry, a mai ocupat o funcie similar la compania american Sybase.

    Prosport anun c nchide ediia tiprit ncepnd cu 9 decembrie. Este doar ultima publicaie important care renun la print n 2013, dintr-un lung ir, care include ProTV Magazin sau revista Income. Prosport va mai aprea doar un supliment sptmnal la Ziarul Financiar i se va concentra pe ediia online, n timp ce principalul competitor, Gazeta Sporturilor, rezist n continuare i cu ediia printat.

    Yahoo o recruteaz pe Katie Couric, o jurnalist cunoscut n Statele Unite pentru postul de prezentatoare a tirilor CBS. Demersul e menit s transforme Yahoo ntr-un productor de coninut video cu credibilitate, aceast nou direcie de publishing ind una dintre prioritile pe care Marissa Mayer le-a setat pentru relansarea Yahoo. Katie Couric va deveni imaginea Yahoo News i va comenta cele mai importante evenimente la nivel mondial.

    28

    #Winamp, unul din cele mai populare playere audio din ultimii 15 ani, este aproape de a nchis de AOL

    #Rogalski Damaschin este agenia anului la Romanian PR Award 2013

    #Apple cumpr PrimeSense (rma care a inventat senzorul 3D pentru Kinect)

    #Ziarul Financiar lanseaz ZF Print, seciunea digital ce conine toate articolele tiprite

    Google lanseaz sistemul de comentarii pe Youtube prin Google+. Dei msura a fost contestat de utilizatorii din lumea ntreag, Google ncearc s conecteze toate serviciile sale prin intermediul prolului de Google+ i s aduc n Youtube un plus de interaciune.

    pe scurt

  • #decembrie

    2013 media recap

    31

    Facebook face un nou update la algoritmul NewsFeedului i promite content quality. Este a treia schimbare din 2013, a doua care afecteaz foarte mult vizibilitatea coninutului publicat de pagini. Modicrile tot mai dese i scderea reachului pentru Paginile de Brand au strnit nemulumiri tot mai mari n rndul companiilor, care sunt obligate s plteasc tot mai muli bani reelei sociale pentru a-i difuza mesajele n comunitile lor.

    Magazinul F64 anun preluarea de ctre un investitor strin, ns ulterior anunul se dovedete a fals, parte dintr-o campanie de CSR. Demersul are parte de o mulime de reacii foarte dure, att de la bloggeri, ct i de la profesioniti din domeniul comunicrii. Derapajul este printre cele mai mari greeli de PR din ultimii 5 ani n Romnia.

    Video Ads de la Facebook apar pentru prima oar n teste n SUA, dup mai bine de jumtate de an de zvonuri. Nevoia Facebook de a face bani a dus la o cretere a numrului de formate publicitare, reclamele video ind, probabil, pariul pentru 2014. Se vorbete despre un cost de 1 milion de dolari pentru o campanie de video ads, campanie ce ar urma s ruleze n toat reeaua Facebook, fr sunet, ns cu autoplay, dup modelul clipurilor Instagram.

    30

    #ING introduce autenticarea prin voce

    #New York Magazine devine publicaie bilunar

    #Facebook cumpr SportStream

    Google testeaz +PostAds, un serviciu de advertising ce va pune la dispoziie ntreaga reea de display. Odat cu +PostAds Google pregtete noua generaie de reclame, care vor avea un caracter interactiv i vor integrate cu reeaua social Google+. Dac adugm la asta i integrarea comentariilor Google+ pe Youtube, ne putem da seama c Google vrea s transforme Google+ n ceva mai mult dect o reea social. Putem vorbi despre un ecosistem social, care va include o bun parte din serviciile online pe care le folosim deja.

    Apar noi tiri conform crora ROTLD se pregtete s introduc plata anual a domeniilor .ro. Tema este una recurent n online-ul romnesc, ns de aceast dat se bazeaz pe un proiect de lege ce urmeaz a intra n dezbatere public. Dei considerat a iminent, aceast modicare nu s-a produs pn la nceputul lui 2014.

    pe scurt

  • Povestea lui Facebooki alte povestiri

    2013 media recap

    33

    A fost odat ca niciodat trmul lui social media, un loc magic n care personajele i controlau propriile destine. Dac ne uitm la cum era denit social media n anii n care a nceput s prind vnt n aripi, ne amintim c era locul unde utilizatorul era rege i domnea peste tot trmul su. Social media era o zona necontrolat, nencadrat n limitri, nemanipulat tocmai pentru c era dictat de utilizator. Ce tia s fac orice personaj era s-i scrie povestea n comunitate, pe diverse canale i s rspund la acele poveti care nsemnau ceva pentru el.

    Vremea a trecut i a aprut Facebook, care s-a detaat de restul reelelor sociale, utilizatorul a rmas acelai, dar uor, uor a nceput s simt c i se restrnge capacitatea de generare de coninut pe care s l vad toi prietenii si, precum i accesul la coninutul la care pn acum avea maxim libertate.

    Facebook a crescut, s-a fcut mare i a fost listat la burs. Aadar trebuia s e o companie protabil pentru ecare investitor n parte, s genereze prot! Asta nseamn c ecare aciune de publicitate pe aceast reea social conteaz, presupune monetizare. Pn acum, paginile puteau s aleag dac vor s-i creasc baza de fani i comunitatea organic sau prin postri pltite ecare comunitate avea propria strategie de interaciune cu fanii, era o libertate destul de mare de interaciune ntre fani i paginile de Facebook (comunitile din

    32

    care fceau parte). Dar Facebook a decis s intervin cu un mecanism de cenzur, de selecie pe baz de algoritm matematic, n care, spun ei, in cont de ceea ce tiu despre ecare utilizator n parte.

    n realitate, Facebook nu e aa de detept c fratele Google, care tie tot despre utilizatorii si logai atunci cnd folosesc Gmail, Google+ i Youtube. Concluzia este c Facebook ar trebui s realizeze c oamenii nu vin pe Facebook s dea click pe ad-uri targetate n funcie de datele pe care le deine.

    Aceast schimbare a intervenit n momentul n care Facebook a decis c toi utilizatorii (e c sunt deintori de proluri, e c sunt branduri cu pagini de Facebook) sunt sau pot deveni advertiseri, pentru c-l ajut pe drumul cel drept ctre creterea valorii aciunilor pe burs.

    Acum conteaz enorm relaia cu i dependena de brand. Acele pagini care au reuit s i delizeze fanii att de tare cu postrile de pe pagini, nct acetia nu se pot ine departe vor cele care ctig terenul de lupt pentru c vor mereu n fa s i primeasc, ct mai muli, ct mai dornici de engagement.

    Brandurile care i-au hrnit cu tot felul de mesaje - promoii, vizualuri de mood, concursuri i produse se vor lupta cu algoritmul pentru a scoate n eviden coninutul cu adevrat valoros pentru fani. Abia acum ncepe lupta pentru fani i pentru a scoate la lumin cel mai valoros i creativ coninut creat de branduri special pentru social media. Abia acum vor ncepe adevratele campanii dedicate utilizatorilor din social media. Nu mai e sucient s lansezi un vizual genial pe Facebook dac fanii ti nu rezoneaz cu el i nu i-l promoveaz mai departe. Mai ales dac vrei s menii strategia de cretere i engagement organic.

    Raluca Du, Community Manager, GolinHarris Bucureti

  • 2013 media recap

    35

    n lupta aceasta n care Facebook devine uor, uor un prin 3.0, vor ctiga mult teren canalele care i las utilizatorului libertatea pe care i-a dorit-o cnd a descoperit social media - Youtube, de exemplu, care i va viraliza n continuare cel mai bun coninut postat, Instagram, care a creat libertatea de conversaie cu cei pe care i urmrete i care i va ine tot mai mult captivi n faa fotograilor i poate muli se vor ndrepta spre Google+, dac pe Facebook a nceput deja selecia de aare n funcie de coninutul apreciat de prieteni. Google+ deja are creat opiunea de cercuri, aa c poi parte din cte cercuri vrei i-i poi lua informaia care te intereseaz cel mai mai mult din cercurile tale de interes, pe care i le poi deni.

    Facebook este pe o pant uor aluneacoas. i va reveni doar n momentul n care va ncepe s fac advertising contextual adevrat i s ae tot ce poate despre utilizatori. n acest moment tie doar numele lor, locul n care se a i alte informaii de baz. Primul pas spre contextualizarea advertisingului de pe Facebook este adaptarea canalului i integrarea lui cu aplicaiile cel mai des folosite de fani - aplicaiile de cinematograe, de alergare, cele pe care le folosesc pentru a-i practica hobby-urile i pe care le share-uiesc pe Facebook.

    34

    Ce nseamn...

    s i n povestea lui ACUM?

    s i la curent cu tot ceea ce se ntmpl pe agenda public la nivel internaional, european i local, s monitorizezi toate povetile relevante pentru

    Povestea lui Facebook continu i n 2014. n acest moment, conduce detaat fa de ceilali rivali, dar hai s vedem unde va Facebook n 2015. Un nal fericit se ntrevede doar dac personajele din povestea noastr i vor da seama c nu doar bugetele fac o poveste mai frumoas, ci intriga, creativitatea, curajul!

    Real time marketingEchipa The Bridge, GolinHarris Bucureti

    publicul int i s introduci brandul n acele scenarii ca un personaj activ?

    s corelezi mesajele brandului cu subiectele cele mai importante pentru publicul int, ACUM?

    Istoric

    n ultimii doi ani, brandurile au ales aciuni punctuale de real time marketing, corelndu-i mesajele cu subiectele trending de pe agenda public. Metoda aleas a fost transmiterea unui mesaj punctual (vizual/text/video) pe un singur canal sau pe mai multe canale, n acelai mod. Foarte puine branduri au dezvoltat o strategie de real time marketing pe o perioad ndelungat.

  • 2013 media recap

    37

    Era Real Time Marketing

    Anul 2014 este nceputul noii ere a real time marketingului. Formula rigid care a funcionat pn acum, aceea de a aciona n acelai mod indiferent de brand sau de canal, nu mai este valabil. Fanii i consumatorii nu-i vor aminti niciodat 3 companii care au postat acelai tip de vizual pentru Facebook cu ocazia unui eveniment important, de exemplu. Poate i vor aminti vizualul, dar n niciun caz brandul. Dar brandurile care au mers mai departe, cele care au ndrznit mai mult dect o simpl execuie i care au dezvoltat o adevrat poveste vor cu siguran inute minte.

    Un exemplu de real time marketing care a punctat la capitolul creativitate este Pizza Hut Delivery. Anul trecut, pe reelele de socializare a nceput s circule un scurt lm despre un individ din USA care a comandat pizza printr-un cntec. Filmuleul devenise foarte popular - pe lng faptul c era distribuit de consumatorii de peste tot, un post local de radio a preluat ideea i a replicat-o la cteva pizzerii din Romnia.

    Pizza Hut Delivery a protat de moment i a doua zi era prezent n redacia radioului care a fcut acest lucru, narmat cu un blogger-cntre i cu o melodie special creat, ale crei versuri conineau mesaje cheie pentru Pizza Hut Delivery.

    Noua er a real time marketingului va miza pe creativitate translatat n canale multiple, cu adevrat relevante publicului int. n 24 de ore, un consumator atinge diverse touch-point-uri, este captiv n anumite locuri, are anumite preferine cnd vine vorba despre pauzele sale sau despre locul n care muncete, n care i gsete inspiraia. Toate acestea pot deveni canale n sine, unde real time marketingul i poate

    36

    spune povestea. Nu vom mai vedea doar activri pe canale proprii, ci i pe canale paid, earned i shared.

    Brandurile inteligente, cu o strategie integrat de social media vor merge dincolo de canalele consacrate i deinute de brand, vor ptrunde pe teritoriile unde se lupt pentru ntietate cele mai multe branduri - cutrile n marile motoare specializate (Google, Youtube).

    Real time marketingul se va aplica pn n faza n care, la cutrile cu ocazia marilor evenimente locale/europene/mondiale, brandurile i vor crea seciuni speciale n blog/site care s se aeze primele n

  • 2013 media recap

    39

    prima pagin de search pe cuvintele cheie cel mai des folosite n preajma i n timpul acestor mari evenimente. Ce se va ntmpla n aceast situaie cu real time marketingul? Va trece i mai mult n sfera marketingului care va ncepe s susin eforturile de real time marketing.

    Era real time-ul va evidenia importana conectrii la tot ceea ce se ntmpl oine i online. Modul tradiional de a gndi media relations ca un proces programat, ce se desfoar dup un plan bine stabilit - dou comunicate de pres pe lun, un cover story ntr-o revist, poate o conferin - nu mai funcioneaz. Clienii vor contientiza impactul enorm pe care l aduc activrile de real time - att cele programate, ct i cele spontane - i engagementul pe care l realizeaz acestea cu consumatorii.

    Ele fac diferena dintre a avea clieni care iau n considerare brandul tu printre multe altele concurente atunci cnd cumpr un produs i clienii care merg s cumpere produsul pentru c au vzut c brandul se aliniaz viziunii lor n anumite situaii date - att prin creativitate i curaj, ct i prin execuie.

    Aceste campanii vor dezvoltate intern, n departamentul de marketing unde brandurile ar trebui s creeze o funcionalitate de monitorizare i aciune imediat precum Bridge-ul, care s identice cele mai creative poziionri pentru produsele i brandurile pe care le reprezint i le comunic.

    Unele companii i-au dezvoltat deja astfel de sisteme de integrare a comunicrii. Pepsi, de exemplu, integreaz toate activitile de comunicare i marketing ntr-un site perceput ca un canal de aciuni real-time, care este updatat zilnic cu noi activri.

    38

    n astfel de situaii, GolinHarris cu ajutorul BridgeTM poate aduce plus-valoare unui astfel de brand care are deja integrat n activitile de marketing i real time marketingul. Scopul ageniei i al clientului, mpreun, trebuie s e acela de a identica modaliti n care consumatorii s intre n interaciune cu brandul zi de zi, interaciuni care s fructice ecare moment important/relevant din viaa lor de zi cu zi, pe parcursul unui ntreg an. Bridge-ul vine cu consultana pentru a dezvolta strategii de real time marketing pe durata unui ntreg an i cu implementarea necesar pentru a avea la nal de zi activri real time i de succes, care ajung best practice n domeniu.

    Nevoia de a conectat

    Consumatorul de azi vrea experiene pe care chiar s le simt, experiene relevante pentru momentul de acum. i de ce s nu le aib n interaciunea cu un brand care i place i care l poate surprinde n ecare zi prin creativitate i experienele oferite?

    O previziune pentru era real time marketingului este tranziia ctre mobile rst advertising. Consumatorul lui 2014 petrece foarte mult timp cu telefonul mobil n mn - iar experienele pe care brandurile le pot oferi n acest univers sunt nelimitate. De aceea, nici limita brandurilor nu ar trebui s e desktopul.

  • Social media icomunicarea

    2013 media recap

    41

    Ce vor brandurile?

    Brandurile active n social media viseaz s le creeze consumatorilor dependen de mesajele postate pe canalul lor, s i atrag n povestea lor de pe Facebook i s le ofere exact ceea ce au nevoie, pentru a reveni iar i iar.

    40

    Obiectivul pe termen mediu i lung pentru brandurile cu o comunicare transparent n social media este construirea unei comuniti care s interacioneze! Engagementul creat pe o pagin de Facebook genereaz decizia de cumprare favorabil unui brand - aducndu-l n poziia de top of mind pe radarul consumatorului.

    A crea o comunitate n social media nu nseamn a transforma un individ ntr-un potenial cumprtor, ci a-l face pe acesta parte din povestea brandului, a-l face un evanghelist, un povestitor real al valorilor i misiunii brandului.

    Ce vor consumatorii?

    Vor poveti reale, relevante pentru ei, vor s se identice, vor s aparin unui grup, s i exprime punctul de vedere! Am depit perioada n care brandurile comunicau unidirecional. Consumatorul caut s e parte a unei poveti reale, iar dac brandurile vor s fac parte din aceeai poveste cu consumatorul, trebuie s se adapteze la cerinele acestora.

    Un exemplu n acest sens este nsi reeaua care a atins, n Romnia, 7 milioane de conturi n ianuarie 2013. Consumul de Facebook este acelai - toi consumatorii se hrnesc cu newsfeed. De unde i iau informaiile de care au nevoie, de la prieteni, de la branduri, de la comunitile din care deja fac parte. Fiecare individ este, desigur, unic.

    Fiecare reacioneaz la mesajele aliniate dorinelor i motivaiilor personale - unii caut promoii, alii informaii tiinice, alii informaii despre produse i alii ultimele brfe din lumea monden. ns, cu toii au anumite puncte comune la care reacioneaz. Brandurile trebuie s identice acele puncte care fac parte din aceeai poveste cu

    Echipa The Bridge, GolinHarris Bucureti

    10 trenduri la care brandurile merit s e atente pentru planicarea comunicrii n social media

  • 2013 media recap

    43

    identitatea lor i s le mpacheteze ntr-o poveste coerent, unitar, organic, relevant pentru consumator.

    Pentru a putea spune aceast poveste ns, brandul trebuie s-i cunoasc foarte bine fanii cu care comunic, pentru a trimite mesaje targetate ctre ei. Orict de matematic ar suna, trebuie mprii pe categorii distincte - vrst, sex, localizare - aa nct un brand s poat relevant cu ecare mesaj n parte i s ating exact omul potrivit, n momentul potrivit. n funcie de aceast segmentare, vom putea ti la nal de zi c, de exemplu, fanii ntre 18 i 24 de ani vor reaciona mai bine la o fotograe cu un citat motivaional, n vreme ce grupa 24-35 prefer imaginile cu oferte de pre. Este esenial s nelegem ce nseamn relevana pentru ei din punct de vedere al relaiei cu brandul i ce le declaneaz o posibil decizie de cumprare.

    Acesta este momentul n care putem identica i ambasadorii de brand care ne vor susine n comunicare, mai departe, ctre propriile comuniti.

    42

    1. Divertisment, poveti, experiene

    Cu toii vrem s ni se provoace imaginaia, s descoperim lucruri noi, interesante, s ne amuzm! Acelai lucru se ntmpl i pe reelele de socializare! Aadar provocarea pentru branduri n 2014 este s le ofere utilizatorilor experiene care s le satisfac aceste dorine creative, toate spuse n poveti de brand ct mai coezive i relevante pe toate canalele de social media. Indiferent c sunt online sau oine, brandurile trebuie s ia n considerare captarea i captivarea utilizatorilor online inclusiv prin implementarea acestor activiti creative.

    Un exemplu n acest sens, n care brandul a creat experiene reale pentru consumatori, acetia din urm devenind evanghelitii brandului, este Pepsi #varancap! Ce s-a ntmplat, de fapt? Pepsi a transformat dozele de suc n moned de schimb a verii i a provocat 3 echipe de cte 3 tineri s plece cu vara n cap i s supravieuiasc doar pe baz de Pepsi! Rezultatul? Pepsi valoreaz enorm pe piaa din Romnia! Campania, care a creat poveti pentru 9 consumatori reali, a atras de la sine zeci de ambasadori, mii de fani au fost delizai i mediul online a vuit despre curajul, creativitatea i atractivitatea campaniei! i mai ales despre faptul c #varancap respir tot ceea ce nseamn brandul, de att de mult timp.

    Printre trendurile cele mai puternice ale lui 2014, experienele directe cu consumatorii, delizarea acestora prin experiene memorabile, creative, inovative sunt cele mai puternice.

  • 2013 media recap

    45

    2. O imagine ct o mie de cuvinte

    Aplicaiile pe trend folosite intens de consumatorii sub 40 de ani au opiune de sharing foto i video, semn c utilizatorii i doresc s vad fotograi noi, s interacioneze cu video-uri amuzante, s primeasc din partea brandurilor nu simple informaii, ci divertisment, n forma lui cea mai uor digerabil imagine sau video.

    44

    3. Se caut realitatea. Gata cu perfeciunea ntruchipat

    Consumatorii nu mai cumpr povestea lumii perfecte vndut cndva de marketerii de pretutindeni. Astzi se caut veridicitatea, realitatea n form ei pur, caut s se identice cu o poveste nu desprins din fantasticul publicitii. Nu mai sunt interesai de ae cu sandviuri perfecte care nu au nimic n comun cu cele din realitate.

    Vor s vad procesele de producie reale, nu mai sunt interesai de calitatea perfect a vizualurilor i videourilor. Ce i doresc este ca online-ul s e oglinda oine-ului.

    Utilizatorii prezeni n social media sunt mai degrab atrai de coninut care i intrig tocmai din cauza imperfeciunii, a naturaleii, sunt mai deschii s share-uiasc i s comenteze imagini care le aduc lumea real n lumea social media, unde toate brandurile le comunic perfeciune la nivel de produse, servicii i experiene.

    Un bun exemplu despre autenticitatea pe care i-o doresc utilizatorii de social media sunt brandurile care i scot pe pia chiar i produsele care nu respect matria de perfeciune i le vnd folosindu-se de discounturi sau de denumiri amuzante, care i fac pe consumatori s aprecieze brandul tocmai pentru acest curaj de-a spune despre el c nu este perfect. Modul n care brandurile comunic aceste produse, respectnd valorile de brand i personalitatea brandului, le va face s aib ctig de cauz n social media.

    Ceea ce vor trebui s dezvolte brandurile foarte mult n 2014 este coninutul foto i video, creat special pentru dorinele utilizatorilor din social media. Diferenele sunt mari de la un canal la altul. Studiile arat c utilizatorii de Facebook doresc imagini cu produse care nu arat perfect (pentru c nu mai cred n perfeciune, mai mult, apreciaz cnd imaginile care li se arat sunt autentice, apropiate de realitate), n vreme ce imaginile de pe Pinterest trebuie s aib culori ct mai puternice i contraste ct mai bune pentru a primi repin-uri, iar videourile trebuie s aib calitate ct mai bun - HD, iar background-ul s e ct mai simplu n videourile tip tutorial.

    Utilizatorii comunic cel mai uor cu brandurile prin coninut vizual i asta se poate observa extrem de bine din tendina lor de a folosi din ce n ce mai mult canale cu ADN foto i video precum Instagram i Vine.

  • 2013 media recap

    47

    4. Real-Time Marketing

    Anul 2014 va plasa n centrul ateniei, mai mult dect oricnd, brandurile care tiu s comunice creativ, dar n timp real.

    Real-Time Marketing nseamn plasarea rapid de poveti despre brand, relevante pentru consumatori, protnd de subiectele pe val pe agend public naional i internaional, la care acetia sunt ateni n mod resc.

    n 2014, brandurile care se vor diferenia vor aplica strategii integrate de real time marketing pe multiple canale, cu mesaje diferite, dar foarte engaging pentru fani. Brandurile care vor marca la capitolul real time marketing sunt cele care vor aborda diferit astfel de momente importante pentru fani.

    Unul dintre evenimentele recente de interes european, naterea copilului regal a fost un moment foarte bun pentru c marketerii s transmit mesaje cuplului regal. i s i lege produsele de subiectul numrul 1 pe agenda public european. Imediat dup cutremurul resimit n ntreag ar, pe 6 octombrie 2013, brandurile din Romnia au acionat real-time. Cutremurul a avut loc la ora 6 diminea i cum toat lumea era pe Facebook, brandurile au protat de oportunitate i au postat mesaje real time cu foarte mare engagement.

    5. Interaciune cu brandul - clientul meu, stpnul meu

    Consumatorii care astzi sunt utilizatori activi pe canalele de social media sunt tot mai impulsivi n a-i exprima dorinele i nemulumirile pe paginile i conturile brandurilor. Motiv pentru care brandurile trebuie s fac din ce n ce mai mult client service n social media.

    46

    Studiile recente arat c 1 din 2 consumatori prezeni n social media ateapt un rspuns din partea companiei n cel mult 2 ore pe canalul pe care au fcut o plngere sau au cerut o informaie.

    Aadar, n 2014, brandurile trebuie s monitorizeze permanent tot ce se comunic n social media i toate comentariile care includ numele lor, astfel nct s aib deja rspunsuri pentru orice situaie. Planurile de criz trebuie, de asemenea, luate n considerare, la fel i crearea de imagine pozitiv n social media pentru a contracara posibile crize.

    Exerciiul pe care trebuie s l fac brandurile n 2014 este unul n care s rspund rapid solicitrilor clienilor n social media, s prentmpine crizele i s creeze n paralel imagine pozitiv n social media, pentru a crea endorsement din partea celor care interacioneaz cu aceast imagine pozitiv.

    Un exemplu pentru rspunsul rapid pe care un brand l poate avea la rugminile clienilor este ceea ce a nceput s fac Lidl pentru clienii si, respectiv s le ofere experiene plecnd de la dorinele lor exprimate n social media: clientului cruia i era ruine s cumpere prezervative de la Lidl pentru c sunt foarte aproape de cas i s-a rspuns printr-o aplicaie de Facebook creat special, prin care Lidl livreaz prezervative tuturor ruinoilor.

    6. Bloggingul i Youtube-ul

    Bloggingul este reinterpretat n 2014. Dac pn acum blogging nsemna doar zon de bloguri, cu domeniu propriu, un canal pe care l administr o singur persoan i l promova prin reelele sociale asociate blogului: Facebook, Twitter, n 2014 bloggingul va ajutat n cretere de comuniti suplimentare de micro-blogging.

  • 2013 media recap

    49

    Tinerii folosesc foarte mult reele precum Tumblr, unde i creeaz bloguri i unde pot interaciona liber (un fel de reea la limit ntre Facebook i bloguri). Alt reea folosit intens de tineri este Pinterest.

    Toate aceste reele au un singur lucru n comun - au ADN de bloguri, aadar ce se va ntmpl n 2014 va c blogurile vor ctiga nite aliai mai tineri pe terenul de comunicare, de care brandurile vizionare trebuie s prote pentru a ncepe comunicarea i cu publicul tnr care trebuie delizat.

    n 2014, un alt canal care va crete tot mai mult va Youtube-ul, care va viraliza brandurile i mesajele lor. Finalul anului 2013 i-a readus acestui canal o poziie de glorie prin modul foarte creativ n care brandurile au creat coninut viralizat ulterior de fani. Dou exemple: VanDamme i Volvo i Dove i Sketches.

    n 2014, brandurile care vor s se diferenieze trebuie s investeasc masiv n Youtube, n coninut postat constant acolo, dar i n proiecte speciale, care s genereze WOM rapid, dar i reacii din partea utilizatorilor. 2014 va anul spoofurilor i al remake-urilor, tocmai pentru c 2013 s-a ncheiat att de bine cu spoofuri fcute video-ului Volvo cu VanDamme.

    Pe lng coninutul generat de branduri, n 2014 acestea trebuie s se bazeze n promovare i pe folosirea videobloggerilor, un segment care a crescut foarte mult n Romnia n ultimul an.

    7. Componenta de mobile, pe urmele digitalului

    2014 este anul n care penetrarea mobilului n Europa Central i de Est este mult mai mare dect n Europa de Vest - 151% fa de 129%.

    48

    Practic, astzi, acelai utilizator posed mai multe dispozitive mobile de pe care se conecteaz i pe care utilizeaz intens aplicaii mobile.

    Anul 2014 este anul n care, n cadrul strategiilor de marketing, componenta mobile trebuie s ocupe un loc important, devenind o alternativ sau o completare de succes a componentei digitale. Anul acesta, brandurile trebuie s adopte o atitudine de tipul mobile rst dac i doresc s aib succes din punct de vedere engagement n strategiile de social media - tot mai muli utilizatori folosesc internetul de pe mobil, la fel i Facebook-ul, aadar majoritatea experienelor create de branduri trebuie s e n primul rnd gndite pentru accesare de pe mobil. Activrile nu trebuie s mearg doar n direcia de entertainment, pot create aplicaii pentru comunicarea educativ, de business, nanciar i de ce nu, legate de sntate.

    Activrile de mobile nu mai trebuie vzute ca parte din mixul de marketing care ofer o abordare 360 n comunicarea cu brandurile, ci trebuie gndite c experiene 365 oferite utilizatorilor - asta pentru c ei folosesc mobilul i smartphone-urile 365 de zile pe an. Brandurile care vor ctiga teren n mintea consumatorilor vor cele care vor ti s e prezente n ecare din cele 365 de zile pentru ei, acolo unde ei consum cel mai mult i des internet i acolo unde caut cel mai mult informaii i experiene.

    8. Anonim is not cool

    Aceast schimbare a fost adus de aplicaiile prin care utilizatorii realizeaz fotograi i video-uri, seles, pe care apoi le posteaz online. Astzi ne place s ne postm ntreag via pe Facebook i s o share-uim cu ntreaga comunitate, care experimenteaz aceleai obiceiuri ca noi.

  • 2013 media recap

    51

    2014 va un an al sele-urilor i al activrilor n care brandurile vor pune foarte mare accent pe surprinderea personalitii utilizatorilor i pe ncurajarea lor s se pun ct mai mult n eviden.

    Este acelai moment n care Instagramul devine foarte popular la nivel mondial, dar i naional, mai ales odat cu lansarea n decembrie a instant messaging-ului - utilizatorii sunt de-acum captivi n acest mediu unde pot crea i mai mult coninut i pot interaciona din ce n ce mai mult cu coninutul creat de branduri i utilizatori.

    La nal de 2013, nceput de 2014 se poart sele-urile la nivel global sele devenind cuvntul anului n Oxford Dictionary. Majoritatea sunt realizate cu Instagram.

    Aadar, n 2014, Instagram va exploda - utilizatori, campanii i branduri prezente aici investind tot mai mult n comunicare. Anonimitatea ajunge s caracterizeze o epoc trecut, epoca internetului 1.0, n care vedete pe internet erau canale precum mIRC, forumuri n care utilizatorii puteau vorbi despre orice, oricum, pentru c nu li se cunotea identitatea. Astzi, dorina consumatorilor ca brandurile s le ofere experiene unice i personalizate i face s renune la anonimitate pe reelele sociale.

    9. Integrare - mesaj - canal

    n 2014, brandurile trebuie s ncerce s produc coninut adaptat pentru ecare canal n parte. i n acest caz trebuie s analizeze nc de la nceput caracteristicile ecrui canal n parte i prezena publicurilor lor pe aceste canale.

    n 2014, cea mai mare provocare legat de coninut nu va avea deloc

    50

    legtur cu coninutul, ci cu modul n care el este tradus pentru ecare canal n parte, dar i cu resursele pe care brandurile le vor aloca ecrui canal de social media utilizat de consumatorii si.

    Relevana este pe buzele i n gndurile tuturor marketerilor atunci cnd comunic un produs sau un brand n social media. Ce i doresc este s creeze awareness i call to action att de bun n social media nct s i mping pe fani pn aproape de procesul de cumprare. Iar modul n care sunt relevani i n care abordeaz canalele de social media va face diferena dintre achiziia brandului i pstrarea lui n topul preferinelor.

    Brandurile trebuie s se focuseze pe personalizarea i relevana mesajelor pe ecare canal de social media n parte pentru c modul n care consumatorii cumpr s-a schimbat dramatic. Pentru a aduce un consumator ct mai aproape de momentul achiziiei brandului, trebuie s i se ofere n social media o experien unitar, personalizat i consistent cu brandul indiferent de canalul unde i se comunic mesajul.

    Ceea ce nseamn c acest coninut trebuie oferit i construit n ecare canal n care consumatorul poate avea touch point-uri cu mesajul de brand de-a lungul unei zile, n toate cele 365 de zile ale unui an, pn cnd are loc achiziia i ulterior pentru recumprare.

    10. Avantajele tehnologiei

    2014 este anul n care consumatorii (cu precdere cei de genul feminin) i vor dori tot mai mult s e tot mai implicai n ceea ce li se ntmpl zilnic (online i oine) i s reueasc s regseasc focusul, acceptnd n acelai timp provocrile legate de multitasking i stresul

  • activitilor zilnice. S triasc la maxim ecare moment nseamn s se informeze la maxim i s i achiziioneze permanent cele mai bune instrumente care s i ajute s e din ce n ce mai buni n a tri momentul.

    Brandurile care le vor oferi consumatorilor ansa de a ajunge la perfeciunea pe care i-o doresc, pe diferite canale, vor cele care vor prezente lng consumatori n ecare clip, trind practic momentul alturi de ei. Brandurile care i vor ajuta pe consumatori s se autodepeasc, lucru care le va aduce zmbetul pe buze, sunt brandurile care vor deveni lovebranduri n social media pentru aceti utilizatori.

    52

  • Alexandru Ciuc

    www.hoinaru.rowww.facebook.com/hoinaru.ro

    GolinHarris

    www.golinharris.rowww.facebook.com/GolinHarrisBucharest