2013 · lui de a fi român: Cat mai putem sta cu capul plecat? Hai sa ne gandim putin la cum am fi...

16

Transcript of 2013 · lui de a fi român: Cat mai putem sta cu capul plecat? Hai sa ne gandim putin la cum am fi...

2013

© 2013 Mugur Grosu© 2013 Herg Benet Publishers, pentru prezenta ediţie

Herg Benet PublishersStr. Dr. Burghelea 22, sector 2, Bucureşti, Româ[email protected]

Foto copertă de Alexandru Oglindă - Piaţa Matache, 6 octombrie 2012

Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a RomânieiGROSU, MUGUR Status / Mugur Grosu. - Bucureşti : Herg Benet, 2013 ISBN 978-606-8335-87-2

821.135.1-4

Tipărit în România

status

mugur grosu

Dedic aceste pagini celor 2618 prieteni și 1602 urmăritori ai emisiilor mele pe Facebook, care-au schimbat un scriitor de week-end (cum mă știam) într-unul de status-uri (cum m-am trezit), și celor care m-au instigat să le-adun într-o carte. Pioase scuze copacului care s-a irosit aici, sustras din altarul literaturii mărețe. Reverențe lui Alexandru Oglindă pentru fotografia de pe copertă, co-autorilor ei morali – demolatorii Halei Matache, și „colegilor“ scriitori – de procese verbale, care m-au ridicat în slăvile dubei. Și fluturări de batistă celor ce nu și-au găsit niciodată răgazul să fie scrise, deși li se cuvenea măcar asta: o carte din semne de carte.

Mâinele e cel mai bun prieten al omului.

*

Mi-am extras măseaua de minte. Adică, nici nu-mi veni bine mintea la cap, că a și plecat. Altfel primeam un premiu cu coroniță. Dentară.

*

Mi-a amintit cineva dedicaţia pe care i-am scris-o pe cartea de publi-cistică Măcelărie, de ziua sa: „Iar la anul, când ajungi și tu la vârsta cri(s)tică, promit un volum care se va numi - cum spuneai? Brutărie? Bun. Iar tu înveţi până atunci să transformi pâinea în vin!“ Că tot trag de mine să strâng și o carte de povestiri: aș putea-o numi aProzar.

*

Tăcea așa agresiv încât simţeam mereu nevoia să-l întrerup.

*

Iată și coama muntelui. Inima și mai tare îmi bate. Cerul e la fel de departe. De-aici încolo, doar soarele. Salt sau alunecare. Întinde palma. Atinge ploaia pe care acum o ating și împinge-mă.

*

N-am priceput niciodată de ce ar trebui să sufere florile de câte ori avem noi nu știu ce sentiment de transmis. Sau mieii pentru că ni s-a promis viața veșnică. E ca și cum, de bucurie că ni s-a născut un copil, am

ucide un doctor.

*

Au făcut-o și pe-asta: înmormântarea Mădălinei Manole transmisă-n direct la emisiunea Happy Hour. Că și voioasa pădure ar continua să cânte de-ai pune în mijlocul ei un sicriu croit din propriul copac.

*

Cazul Anders Breivik: un nebun aruncă o bombă și sute de înţelepţi se chinuie s-o scoată din context.

*

Era în zodia racului. Asta explica multe. Era convinsă că țoalele vintage sunt avangardiste. Când toate mergeau pe dos, o pocnea admirația. Când auzea expresia „înainte era mai bine“, o lua personal. Când treceam la ora de vară, se-ngrijea să-mi dau ceasul cu o oră în urmă.

*

Cerere și omerta.

*

Allons elephants de la patrie!*

Idealism: un tanc invită la dans un ecler.

Optimism: eclerul acceptă. Realism: eclerul îi face cunoștinţă cu cremșnit. Pesimism: cremșnit fuge la baie să își pudreze nasul.

*

Invidia: admiraţie dată la maximum.

*

Nouă ne trebuia doar palincă, dar dacă nu se putea fără unguri, ne-am zis că ne socotim mai încolo.

* Intrăm în anul iepurelui. Cică-i de bine. Specialitatea de bază a ie-

purelui e cecotrofia: halirea propriilor căcăreze, fază absolut necesară în metabolismul lui. Anticipez o nouă campanie guvernamentală: „pentru o viaţă sănătoasă, consumaţi-vă scaunul de trei ori pe zi.“

*

Echinox: momentul când viaţa e la fel de lungă ca moartea.

*

Din cârciuma Montana, Constanţa: - Bagă Metallica! - Păi Metallica e! - Atunci las-așa!

*

Am primit o invitaţie la evenimentul Facebook „Împotriva complexu-lui de a fi român: Cat mai putem sta cu capul plecat? Hai sa ne gandim putin la cum am fi noi daca romanii ar fi forta nr 1 a economiei mondiale“ etc etc. 21 semnaseră că participă, 18 că nu, alţi 9 că-i posibil să participe, iar 424 sunt încă-n stand-by. C-așa-i la revoluţie! Dacă se-ntoarce roata, să vezi câţi se-nghesuie la certificate de necomplexat!

* Simpaticii arhitecți de la Graphic Studio au încercat să transforme un Boeing 737-200 într-o locuință. Dar dacă-i avion, va putea fi numit imo-bil?

*

Bătălia de la Smurdan.

*

Am găsit în ușă o fiţuică electorală în care Robert Negoiţă îl combate pe Liviu Negoiţă. Deci în sectorul 3 va fi o campanie Negoiţă vs. Negoiţă. Bănuiesc că se caută și-un adversar de talia președintelui, pe care să-l che-me Băsescu Decebal.

*

Mă mir că vânzarea de tutun și alcool către poeţii minori n-a fost încă interzisă.

*

Prieten drag, te-am visat. Nu ţi-am recunoscut chipul, dar știam că ești

tu, prietenul cel mai bun. Aveai în faţă un tip pornit să te joace-n picioare. N-ai schiţat niciun gest, te-a pus la pământ cu un pumn. Nici eu n-am mișcat, n-am putut. Dar am deschis ochii! Altfel, terci te făcea. Am zis să-ţi spun, să te bucuri. Mai dă și tu câte-un semn, ești bun de cinste acum!

* Ascultă cum îmbătrânește valul, mi-a zis. Sau eu așa am auzit.

* Muzica: marea care umple tot golul dintre îmbrăţișările unei femei.

*

www.hergbenet.rowww.libraria.hergbenet.ro

Herg Benet Publishers

Bun de tipar: noiembrie 2013. Apărut: 2013.Editura Herg Benet, Str. Dr. Burghelea 22, sector 2, Bucureşti, România.E-mail: [email protected]

Tipărit în România.