2012 Subiecte Admitere Master

4
FACULTATEA DE CONSTRUCTII Cluj – Napoca , str. Daicoviciu nr. 15, 400020, tel 0264 401250, fax 0264 594967 I N T R E B Ă R I CONCURS ADMITERE MASTER – 2012 1. Ce întelegeţi prin PH ? 2. Clasificaţi produsele de balastieră şi cele de carieră. 3. Enumerati elementele grafice ale unei plannşe, subliniaţile pe cele obligatorii. 4. Care sunt principalele elemente ale cotării unui desen ? 5 Care sunt instrumentele topografice utilizate la trasarea sau materializarea elementelor topografice pe teren ? 6. Ce inţelegeţi prin scară numerică şi exemplificaţi câteva din scările uzuale la care sunt reprezentate planurile topografice ? 7. Ce inţelegeţi prin noţiunea de pantă a terenului şi cum o puteţi exprima din punct de vedere matematic. 8. Explicaţi modul de citire a scării numerice uzuale 1: 500. 9. Enunţaţi teoremele de coliniaritate a centrelor instantaneie de rotaţie. 10. Care este principiul lui d’Alambert ? 11. Definiţi tensiunea (efortul unitar). Ce tipuri de tensiuni cunoaşteţi (funcţie de direcţia lor de acţiune în raport cu planul secţiunii) ? 12. Ce sunt eforturile secţionale. Scrieţi relaţiile de definire a acestora în funcţie de tensiuni. 13. Definiţi deplasările şi deformaţiile. Clasificarea deformaţiilor. 14. Definiţi solicitarea simplă. Enumeraţi solicitările simple. 15. Exprimaţi condiţiile de rezistenţă pentru solicitările simple, precizând semnificaţia fizică a mărimilor care intervin. 16. Scrieţi formula lui Navier şi precizaţi semnificaţia fizică a termenilor. Reprezetaţi grafic distribuţia tensiunilor normale pentru o secţiune oarecare şi arătaţi unde apar valorile extreme, respectiv nule. 17. Scrieţi formula lui Juravschi şi precizaţi semnificaţia mărimilor care intervin. 18. Curbe caracteristice idealzate (diagrame tensiune-deformaţie) pentru materiale ductile şi casante. 19. Reprezentaţi distribuţia tensiunilor tangenţiale pentru o secţiune dreptunghiulară (bxh) şi precizaţi unde ele sunt nule şi valorile extreme.

Transcript of 2012 Subiecte Admitere Master

Page 1: 2012 Subiecte Admitere Master

FACULTATEA DE CONSTRUCTII

Cluj – Napoca , str. Daicoviciu nr. 15, 400020, tel 0264 401250, fax 0264 594967

 

I N T R E B Ă R I CONCURS ADMITERE MASTER – 2012

1. Ce întelegeţi prin PH ? 2. Clasificaţi produsele de balastieră şi cele de carieră. 3. Enumerati elementele grafice ale unei plannşe, subliniaţile pe cele obligatorii. 4. Care sunt principalele elemente ale cotării unui desen ? 5 Care sunt instrumentele topografice utilizate la trasarea sau materializarea elementelor topografice pe teren ? 6. Ce inţelegeţi prin scară numerică şi exemplificaţi câteva din scările uzuale la care sunt reprezentate planurile topografice ? 7. Ce inţelegeţi prin noţiunea de pantă a terenului şi cum o puteţi exprima din punct de vedere matematic. 8. Explicaţi modul de citire a scării numerice uzuale 1: 500. 9. Enunţaţi teoremele de coliniaritate a centrelor instantaneie de rotaţie. 10. Care este principiul lui d’Alambert ? 11. Definiţi tensiunea (efortul unitar). Ce tipuri de tensiuni cunoaşteţi (funcţie de direcţia lor de acţiune în raport cu planul secţiunii) ? 12. Ce sunt eforturile secţionale. Scrieţi relaţiile de definire a acestora în funcţie de tensiuni. 13. Definiţi deplasările şi deformaţiile. Clasificarea deformaţiilor. 14. Definiţi solicitarea simplă. Enumeraţi solicitările simple. 15. Exprimaţi condiţiile de rezistenţă pentru solicitările simple, precizând semnificaţia fizică a mărimilor care intervin. 16. Scrieţi formula lui Navier şi precizaţi semnificaţia fizică a termenilor. Reprezetaţi grafic distribuţia tensiunilor normale pentru o secţiune oarecare şi arătaţi unde apar valorile extreme, respectiv nule. 17. Scrieţi formula lui Juravschi şi precizaţi semnificaţia mărimilor care intervin. 18. Curbe caracteristice idealzate (diagrame tensiune-deformaţie) pentru materiale ductile şi casante. 19. Reprezentaţi distribuţia tensiunilor tangenţiale pentru o secţiune dreptunghiulară (bxh) şi precizaţi unde ele sunt nule şi valorile extreme.

Page 2: 2012 Subiecte Admitere Master

20. Scrieţi ecuaţile diferenţiale ale axei deformate a grizilor încovoiate şi precizaţi semnificaţia termenilor. Enumeraţi metodele de calcul a deplasărilor bazate pe aceste ecuaţii. 21. Încovoierea oblică: scrieţi expresia tensiunilor normale totale într- un punct, precizaţi poziţia axei neutre. 22. Încovoierea oblică cu efort axial: precizaţi ce eforturi apar în secţiune şi scrieţi expresia tensiunilor normale totale. 23. Încovoierea simplă cu efort axial pentru o secţiune dreptunghiulară (bxh). Scrieţi expresia tensiunilor extreme şi poziţia axei neutre funcţie de mărimea excentricităţii. 24. Definiţi grinda pe mediu elastic. Ipoteze de calcul şi consecinţele lor. 25. Definiţi articulaţia plastică şi mecanisamul de cedare. 26. Scrieţi formula lui Euler pentru sarcină critică şi precizaţi semnificaţia termenilor. 27. Calculul de rezistenţă la şoc. Scrieţi condiţia de rezistenţă şi arătaţi semnificaţia termenilor. Care este valoarea minimă a coeficientului dinamic ? 28. Precizaţi condiţiile pentru alegerea tipului de secţiune în cazul flambajului pentru a avea secţiuni economice. 29. Coincid axele neutre la încovoere în domeniile elastic şi plastic ? Dacă da, când ? 30. Care este rolul plăcuţelor îin cazul flambajului compus ? Arătaţi deosebirile de calcul între o secţiune cu două axe materiale şi alta solidarizată cu plăcuţe. 31. Care sunt ipotezele fundamentale in calculul liniar elastic ? 32. Scrieţi relaţia care exprimă condiţia de invariabilitate geometrică şi fixare faţă de teren a unei structuri. 33. Enunţaţi principiul lucrului mecanic virtual. 34. Precizaţi care dintre elementele structurale: grindă dreaptă sau arc, se comportă mai bine sub acţiunea incărcărilor gravitaţionale şi de ce ? 35. Care este rolul tiranţilor într-o structură ? 36. Care este semnificaţia unei ecuaţii de condiţie în Metoda forţelor ? 37. Care este semnifucaţia unei ecuaţii de condiţie în Metoda deplasărilor ? 38. Care este semnificaţia coeficienţilor necunoscutelor şi a termenilor liberi dintr-o ecuaţii de condiţie în Metoda forţelor ? 39. Care este semnificaţia coeficienţilor necunoscutelor şi a termenilor liberi dintr-o ecuaţii de condiţie în Metoda deplasărilor ? 40. Care este convenţia de semne pentru eforturi (N, T, M) ?

Page 3: 2012 Subiecte Admitere Master

41. Cum inbfluenţează variaţia secţiunii diagrama M la o structură static nederminată ? 42. Scrieţi expresia deplasării puctuale când structura este încărcată cu forţe, variaţie de temperatură şi cedări de reazeme. 43. Enunţaţi teorema reciprocităţii lucrului mecanic şi precizaţi cele trei cazuri particulare. 44. Ce este un cadru cu noduri deplasabile şi care este ipoteza care permite clasificarea în cadre cu noduri fixe şi cadre cu noduri deplasabile ? 45. Cum se obţine sistemul de bază în Metoda forţelor şi care este caracteristica lui principală ? 46. Cum se obţine sistemul de bază în Metoda deplasărilor şi care este caracteristica lui principală ? 47. În ce masură variaţia de temperatură şi cedările de reazeme influenţează starea de eforturi într-o structură static determinată ? 48. În ce situaţie este indicat să se folosească o grindă cu console şi articilaţii în locul unei grinzi continue ? 49. În ce constă procedeul de calcul în două etape al cadrelor cu noduri deplasabile ? 50. Ce eforturi rezultă într-un cadru cu noduri fixe incărcat cu forţe aplicate numai în noduri ? 51. Ce este o linie de influenţă a unui efort într-o secţiune dată ? 52. Calculul terenului de fundare la starea limită de capacitate portantă. 53. Determinarea suprafeţei in plan a fundaţiilor izolate rigide. 54. Alegerea adâncimii de fundare. 55. Alcătuirea fundaţilor izolate pentru stâlpi prefabricaţi de beton armat. 56. Fundaţii izolate elastice excentrice cu grindă de contrabalansare. 57. Împingerea activă a pământului în teoria Rankine. 58. Schematizarea structurii pritr-un sistem cu un grad de libertate dinamică. Caracteristicile inerţiale şi elastice ale schemei de calcul: coeficient de flexibilitate, coeficient de rigiditate. 59. Modelul mecanic pentru sisteme cu 1GLD. Schema de forţe. Ecuaţia diferenţială a vibraţiilor produse de o forţă perturbatoare oarecare. 60. Vibraţiile libere neamortizate ale sistemelor cu un grad de libertate dimamică. Caracteristici dinamice proprii. 61. Schematizarea structurii la un sistem cu un număr finit de grade de libertate. Matrice de rigiditate. Matrice de flexibilitate. 62. Model mecanic pentru sisteme cu număr finit de grade de libertate dinamică. Schema de forţe. Ecuaţia diferenţială matriceală a mişcării.

Page 4: 2012 Subiecte Admitere Master

63. Vibraţii libere neamortizate pentru sisteme cu număr finit de grade de libertate. Moduri normale de vibraţie. 64. Pentru calculul la voalare a unei grinzi metalice, unde se determină tensiunile unitare ? 65. În funcţie de care parametri se face încadrarea grinzilor metalice într-una dintre clasele de secţiune ? 66. În care zonă se ia în considerare armătura din placa de beton a unei grinzi mixte ? 67. Care este raţiunea asocierii betonului cu armătura ? 68. Particularităţile structurii betonului. 69. Definiţi clasa betonului. 70. Diagrama efort unitar - deformaţie specifică pentru beton şi pentru armatură. 71. Care sunt indicii de compactare la lucrările de terasamente ? 72. Care sunt utilajele de compactare folosite la lucrările de terasamente ? 73. Care sunt paremetrii vibrării betonului şi cum influenţează aceştia procesul de compactare ? 74. Care sunt procedeele de turnare a betonului ? 75. Cum se face evacuarea apei din incinta săpăturilor, prin lucrări de epuismente directe ? 76. Ce reptrezintă patrimoniul unei societăţi comerciale ? 77. Prezentaţi câteva proceduri de evaluare a construcţiilor. 78. Care sunt sursele de finanţare ale unui proiect ? 79. Care este importanţa aplicării managementului calităţii în organizaţii ? 80. Care sunt principalele surse de informare pentru tehnologiile noi ?