141013 RRU Renovier-Saniersysteme(Screen) Final

download 141013 RRU Renovier-Saniersysteme(Screen) Final

of 96

description

a

Transcript of 141013 RRU Renovier-Saniersysteme(Screen) Final

  • Construiet i n sistem

    Sisteme de renovare i asanare

    roefix.com

  • Introducere

    RFIX AG - Soluii pentru renovri i asanri sustenabile

    Dragi cititori,

    n timp ce actualul boom n construcii conform diferitelor prognoze s-ar putea tempera, n zona de de renovare i asanare este ateptat o dezvoltare constant sau chiar o uoar cretere. RFIX AG n calitate de cel mai important furnizor de produse i servicii din acest domeniu ofer soluii complete pentru clienii si. Aceast brour v ofer o imagine de ansamblu a gamei noastre extinse pentru cele mai diverse aplicaii.

    Este de datoria noastr, s v oferim o soluie sustentabil la proiectul dumneavoastr de renovare i asanare, astfel nct construciile afectate s reziste pe termen lung. Suntem specializai n soluii, care sunt adaptate la nevoile proiectului dumneavoastr de renovare i sunt simplu de pus n practic.Sfaturi competente i ndrumare de la consultani cu experien asigur c sunt utilizate produsele corecte ntr-o manier corespunztoare.

    Am mprit broura in cele 4 capitole principale Sisteme de renovare, Reparaii tencuieli, Sisteme de asanare i Sisteme de tencuieli ecologice pentru a v uura cutarea sistemului de produse potrivit pentru proiectul dumneavoastr de renovare sau asanare. Fie c este vorba de o cldire istoric sau monument istoric, veche, conversie sau extensie sau pur i simplu v dorii s obinei o construcie si un spaiu de locuit sntos.Un cuprins schematic v ajut i la cutarea ofertei potrivite. Ca s v familiarizai cu cunotinele de baz, sunt prezentate pe scurt la nceputul fiecrui capitol cele mai importante noiuni. O privire ulterioar n detaliu v permite s dobndii expertiz la faa locului, pe antier. Pentru a ne asigura de utilizarea corect a produselor, v-am prezentat suplimentar pentru fiecare produs toi paii de punere n oper cu ajutorul imaginilor.Finalul brourii este o list complet a tuturor produselor, inclusiv informaii detaliate n capitolul 5, completate de o RFIXpedia n capitolul 6, care este utilizat aici pentru prima dat. RFIXpedia explic termenii de specialitate* clar, scurt i concis - simplu de consultat i citit.

    V dorim mult succes cu proiectul dumneavoastr de renovare sau asanare i suntem ncntai s v putem oferi consultan i asisten pe antier.

    A dvs. RFIX AGProduktmanagement Europa - Renovare/Asanare

    * cuvintele marcate cu verde indic termeni, ce sunt explicai n detaliu de la pagina 88R

    FIXpedia

    RFIXpedia

  • 1Ravagiile cauzate de timp

    Patrimoniul preios de cldiri istorice. Europa are de artat mii de marturii arhitectonice valoroase din istoria ultimului mileniu. Nu ntotdeauna primesc protecia i ngrijirea, pe care, ca parte a istoriei noastre, o merit. Ravagiile timpului i nepsarea rezidenilor au lsat urme de degradere profunde. Recompensa asanrii i renovrii profesioniste este reprezentat de cldirile cu un aspect plin de stil i infrastructur contemporan. Produsele pesonalizate prezint interes n acest domeniu de aplicare cu cerine ridicate. Accesul la aceste competene v este deschis. Construii pe ea!

    Totul n ap

    Renovare nseamn cstig n calitatea vieii. n mii de cldiri de locuit i de lucru predomin pustietatea. Datorit utilizrii i neglijrii ndelungate se prezint lipsite de confort i calitate. n acelai timp mediul este un factor important al strii noastre de bine. Renovarea profesionist mbuntete condiiile de locuit i de lucru, reduce consumul de energie i mbuntete climatul interior. Cu o gam larg de sisteme de renovare de calitate superioar pentru renovare i asanare RFIX ofer baza ideal pentru proiecte ambiioase de renovare. O varietate de materiale i idei creeaz spaiu pentru medii de lucru i de locuit captivante. Materiale i procese ecologice asigur o abordare grijulie cu sntatatea i mediul. Poarta ctre mediul dumneavoastr confortabil este deschis. Intrai!

    Capitalul de baz pentru pstrarea valorii

    Cnd cldirile avanseaz in vrst, poate fi scump pentru proprietari. Deteriorri ale structurii i ale calitii construciei, prin care imobilul nu mai corespunde actualelor standarde n ceea ce privete eficiena economic, pot crete rapid costurile de ntreinere i reparaii i reduce valoarea imobilului. Pentru a preveni acest lucru exist mai multe posibiliti: investiia n asanare, renovare sau repararea. Argumente convingtoare, asanare/renovare rezist oricrei analize cost-beneficiu. Valoarea cldirii n cretere, conservarea valorii pe termen lung ct i costurile reduse cu ntreinerea i energia compensez cu mult valoarea investiiei. i bucuria unei cldiri impecabile vine ca bonus. RFIX lucreaz de decenii cu i pentru specialitii n asanare. Asanarea aduce profit. Luai-l!

  • RFIX Sistem trass-var

    Asanare fisuri

    ndeprtare alge i ciuperci

    Verificare i pregtire strat suport

    10 27

    25

    10 28

    10 30

    10 31

    06

    RFIX Sistem var hidraulic

    Reparaii tencuial exterioar

    RFIX Sistem var hidraulic natural

    Reparaii soclu faad

    RFIX Sistem modular

    Amestec n antier

    SISTEME DE RENOVARE... i SOLUII

    REPARAIE TENCUIAL... probleme i SOLUII

    RFIX Sisteme de Renovare i Asanare

    421 2237

    2

  • RFIX CalceClima ThermoRFIX RS 2

    RFIX CalceClima InteriorRFIX RS 1

    50 69

    50 69

    50 69

    52 69

    47 69

    RFIX 530/HASIT KALKPUTZRFIX Renopor

    RFIX CalceClima exterior (numai IT)RFIX RS 3

    RFIX Tencuial lutImpermeabilizare zidrie

    SISTEME DE ASANARE... i SOLUII

    SISTEME DE TENCUIAL ECOLOIGICE

    ... i SOLUII

    RFIX Sisteme de Renovare i Asanare

    3859 6077

    3

  • Hotel Palais Hansen, Viena, Austria

    4

  • 1 Sisteme renovare..........4211.1 Noiuni de baz...................................................6 Liani..................................................................................6 Condiii cadru istorice........................................................8 Prezentare general a epocilor de construcii in Europa....9

    1.2 Privire de ansamblu a sistemului......................10 Sistemele RFIX pentru monumente istorice.................10

    1.3 Pai punere n oper.........................................12 Pregtire suport nainte de aplicare tencuial de var........12 Consolidare zidrie de piatr natural..............................13 Punere n oper RFIX Sistem var hidraulic natural.......14 Punere n oper RFIX Mortar de injecie pe......................

    baz de var hidraulic...................................................16 Punere n oper sistem modular RFIX...........................17 Punere n oper produse preparate n antier...................18 Punere n oper RFIX Belit............................................19 Punere n oper RFIX Vopseluri pe baz de var.............20

    5

  • 61 Sisteme de renovare

    Strmoii notri ne-au lsat lucrri artistice, care ar trebui s merite s le conservm. Ar trebui s fie n interesul nostru s pstrm asemenea cldiri n bune condiii pentru urmaii notri ca mrturie a timpului. Comisia pentru conservarea monumentelor istorice are grij de asemenea cldiri i urmrete cu dragoste pentru detaliu conservarea substanei istorice - cu vizibilitatea urmelor de vrst i de uzur n acelai timp reducnd cheltuielile de reparaii i ntreinere. Nu reconstrucia, ci conservarea materialului istoric este obiectivul eforturilor de conservare a monumentelor istorice. RFIX ofer celor care conserv monumentele o palet larg de mortare i tencuieli suport, decorative recreate istoric ct i vopsele pentru recreerea suprafeelor arhitectonice istorice. Restauratorul, constructorul sau specialistul n reabilitare poate alege ntre produsele gata preparate RFIX, produsele semifabricate din sistemele modulare RFIX i liani RFIX recreai istoric.

    Varul - un material istoric Prin var se nelege de obicei att piatra de calcar - CaCO3 ct i ce rezult din varul ars (CaO). Varul stins - Ca(OH)2 rezult din varul ars n reacie cu apa. Varul stins este folosit ca liant n tencuieli i mortare. Calcarul este utilizat adesea ca filler. Varul ars, este stins cu ap i se amestec pn se obine o past (var past), reacioneaz cu dioxidul de carbon i rezult o structur solid, poroas. Deoarece varul hidratat se ntrete cu dioxidul de carbon din aer, se numete var Luftkalk. Rezistena la ap ct i la nghe a tencuielii pe baz de var este atins, n elemente de construcie supuse la sarcini, prin adugarea de liani hidraulici.

    Puzzolane componente hidraulice latente Care nu se ntresc numai n prezena apei, dar adugarea de var i confer aceste proprieti hidraulice.Acest efect se datoreaz solubilitii acidului silicic. n amestecul cu var se formeaz din siliciu un silicat de calciu insolubil. Astfel rezult tencuieli i mortare mbuntite cu rezistene ridicate i rezistene la intemperii. Printre cele mai cunoscute componente hidraulice latente se numr Solul de Santorini, trassul i rocile pe baz de tuf. Ca i component hidraulic praful de crmid ars slab are deja o lung tradiie. Componente hidraulice latente artificiale moderne precum cenua sau zgura de furnal au astzi importan economic, ns nu pot fi folosite n conservarea monumentelor istorice.

    1.1 Noiuni de baz

    Liani

  • 7TrassulTrassul este o roc cu porozitate ridicat, natural, de origine vulcanic. Prin mcinare se obine un adaos foarte fin, care este utilizat drept component hidraulic latent. Trassul se gsete n funcie de prezena local n multe tencuieli i mortare. Ca liant hidraulic latent reacioneaz numai n amestec cu varul sau cimentul. Trassul RFIX vine din suevitul bavarez i este adecvat, datorit dezvoltrii rezistenelor lent i uniform, pentru recreeerea reetelor de mortar i tencuieli istorice.

    Varul hidraulic (HL conform EN 459-1)Varul hidraulic este obinut dintr-un amestec de calcar i marn, care este ars la temperaturi de 1000 C. Faza de silicat rezultat formeaz cu varul liber silicat de calciu insolubil, care d mortarului rezisten fa de ap. Spre deosebire de ciment se menine o porozitate natural ridicat. Aceste proprieti fac interesant folosirea liantului n special n zonele cu clim umed.

    Varul hidraulic natural (NHL conform EN 459-1)Dup caz, dac materiile prime componente pentru producia varului hidraulic natural pot fi excavate din roca corespunztoare fr alt amestec sau trebuie amestecate artificial, varul natural se deosebete de cel artificial. Dac roca brut deine compoziia ideal de calcar-marn, se poate obine varul hidraulic natural (NHL). Aceast materie prim permite temperaturi de ardere mai constante, joase pentru fina de amestec, care previne formarea fazelor de ciment tipice. Rezultatul, absena variaiilor de rezisten care duce la avantaje n aplicare, uniformitatea i rezistena tencuielilor de var hidraulic natural.

    Cimentul Romann 1796 Prof. J. Parker a obinut patentul pentru un nou liant hidraulic, aa numitul ciment roman. Acesta se obine prin calcinarea unei roci calcaroase, care a aprut n solurile argiloase din apropierea Londrei. Materialul rezultat are o culoare similar cu materialul de construcie roman. Particularitatea cimentului roman este temperatura joas de ardere (calcinarea), cu toate acestea cu variaii mari (60012000 C) i n special compoziia sa natural din carbonat de calciu i minerale de argil originare din marn, care se aseamn foarte mult cu Cimentul Portland de azi. Ars ca i cimentul, cimentul roman conine un spectru larg de minerale, care se apropie de cele din varul hiraulic natural, avnd totui o pondere diferit. Coninutul de var liber n cimentul roman este mai mic dect n varul hidraulic. n schimb cimentul roman conine mai mult oxid de siliciu i aluminiu. Aceasta genereaz un timp de priz considerabil mai scurt ct i o rezisten mai mare la ncrcare mecanic i intemperii.

    Liani

  • 81 Sisteme de renovare

    Contextul istoric

    Liantul var are o lung dezvoltare istoric:n anii 12.000 .C. dateaz primul mortar de var n sud-estul Turciei. n anii 5030 .C. arhitectul din Roma Antic Marcul Vitrunius Pollio descrie detaliat n lucrarea sa De Arcitectura Libri Decern (Zece cri despre arhitectur) extracia, procesarea i utilizarea varului la obinerea de mortare. n Evul Mediu deja sunt surse scrise, totui rare. Adesea sunt puse n sens metaforic ntrebri de inginerie structural n corelaie cu sistemul de ordine divin. De la Renatere i mai trziu n perioada baroc cresc dovezile scrise i cunotinele. Mortarul de tencuit pe baz de var atinge punctul su culminant. Dac structura cldirii a fost cruat de influenele umane i de rzboaie, exist i astzi. Odat cu apariia gipsului n Frana, n secolele 17 i 18 se vorbete mai mult despre gips dect despre var.Pe la 1800 se lucreaz intens la cercetrile chimice despre var. Pentru prima dat este evaluat aceasta tehnologie de construcii i economic. ncercrile sunt asociate cu dezvoltarea cimentului pe baz de calcar, care provine n principal din Anglia. Rapid se nregistraz primele succese. n 1824 este evaluat pentru prima dat capacitatea mortarului de var pentru reparaii si straturi de uzur. Cimentul Portland, un amestec optimizat de piatr de calcar i minerale de argil, este obinut prin ardere pentru prima dat la sfritul secolului 19. Acesta atinge rezistene superioare fa de oricare alt amestec cu var. Varul este amestecat cu cimentul Portland i este folosite n multe aplicaii. Cimentul Portland ctig din ce n ce mai mult importan i nlocuiete varul progresiv.

    Fabricile de var Wehinger ncep la sfritul secolului 19 producia de Rthner Wetterkalk n Rthis. Dup rzboi, la mijlocul secolului 20 peste tot n Europa se restaureaz cldiri, adesea cu tencuieli bogate n ciment sau chiar tencuieli pure, groase de ciment. Rezult serioase daune asupra zidriilor, pentru c tencuielile dure i groase de ciment nu sunt adecvate pe zidrii slabe sau tencuieli de var. n acest fel echilibrul de ap din zidrie este stricat, ceea ce adesea conduce la deteriorri ale tencuielii pe suprafee mari. n anii 70 autoritile de conservare a monumentelor istorice i intesific apariia i se implic n conservarea Obiectelor mai valoroase. Tencuiala de var crete din nou n nsemntate n special n conservarea patrimoniului. n paralel se dezvolt industria de mortare uscate, care n conjuctura industriei de construcii a anilor 70, 80, ncepe s livreze tencuieli i mortare gata preparate. Deja Obiectele cu umiditate ridicat sunt restaurate numai cu tencuieli sofisticate. Este dezvoltat o tencuial de ciment cu pori deschii, tencuiala de asanare. Numeroase cldiri sunt reparate cu soluii moderne de asanare. RFIX face deja n anii 60 pionierat n industria mortarelor uscate. La nceputul secolului 21 RFIX vine n ntmpinarea Renaterii varului i ofer o gam complet de produse pe baz de var.Pe lng produsele de construcii moderne, proprietarii, restauratorii i executanii ct i sectorul public are la dispoziie materiale recreate istoric. Nu numai n conservarea patrimoniului, ct i n construciile ecologice varul atinge din nou o importan ridicat. Prin creterea automatizarii aplicrii tencuielilor, cunoaterea despre aplicarea varului intr n umbr. ns firma RFIX i ia rolul de educaie n serios i ofer regulat evenimente i colarizri pentru proiectani i aplicatori pe tema var, tencuial i vopsea.

    1.1 Noiuni de baz

  • 9Perioade arhitectonice n Europa dintr-o privire

    MinoischMykenisch, 30001050 v. C.

    Rmisch (Altes Rom), 200 v. C.200 n. C.

    Paleo christlich (Christentum), 350500 n. C. Byzantinisch,

    400600 n. C.

    Langobarden (Italien), 600700 n. C.

    Romanisch, 10001100 n. C.

    Barock, 16001700 n. C.

    Renaissance, 14801600 n. C.

    Industrielle Revolution

    CIMENT PORTLANDSTICLOEL BETON

    Neoklassizismus, 17001850 n. C.

    Romantik (Jugendstil),18001900 n. C.

    Gotik, 11001500 n. C.

    Merowinger(FrankreichDeutschland), 400700 n. C.

    Karolinger (FrankreichDeutschland), 7001000 n. C.

    Griechenland

    PIATRCRMID DE LUTVARGIPS

    ZIDRIE TURNATOPUS CAEMENTICUM(var, nisip, puzzolana,fragmente de teracot)

    PIATRMARMURVAR

    PIATRTUFFVARLUTMARMUR

    PRIMA CRMID

    VAR HIDRAULICVARMARMURGIPS

    CRMID

    VARGIPS

    PIATRVAR

    CIMENT ROMAN

    Griechisch, 500400 v. C.

    200 v. C.

    400 n. C.

    500 n. C.

    600 n. C.

    700 n. C.

    800 n. C.

    900 n. C.

    1000 n. C.

    1100 n. C.

    1200 n. C.

    1300 n. C.

    1400 n. C.

    1500 n. C.

    1600 n. C.

    1700 n. C.

    1800 n. C.

    1900 n. C.

    2000 n. C.

    2100 n. C.

    400 v. C.

    300 n. C.

    600 v. C.

    200 n. C.

    800 v. C.

    1000 v. C.

    100 n. C.

    Moderne, 19001950 n. C.Postmoderne, 19502000 n. C.

    Zeitgenssische Architektur

    An Perioade arhitectioniceLiani i materiale de costucii importante

  • 10

    1 Sisteme de renovare

    1.2 Prezentare general sistem

    Domeniu de utilizare Sistemul RFIX NHL Sistemul RFIX Trass-Var Sistemul modular RFIX Sisteml RFIX HL

    (numai IT)

    Sisteme de renovare

    Descriere sistemSistem tencuial var pe baz

    de var hidraulic naturalSistem de tencuial trass-var

    naturalSistem amestec pe baz de

    var hidraulic naturalSistem de tencuial de var pe

    baz de var hidraulic

    Domeniu de aplicare

    ncrcarea cu sruri medie medie joas medie

    Stratul suport Crmid plin sau zidrie din piatr natural (nu pe materiale uoare)

    Pregtire strat suport

    Dai jos tencuielile friabile i slabe curai rosturile cca. 2cm n adncime curai uscat suprafeele exterioare lsai zidria umed s se usuce.

    Zidii golurile pe ct posibil cu acelai material de zidrie (crmid) i RFIX 951/ RFIX 952, RFIX 954. Nu folosii crmid uoar cu goluri.

    Dac este necesar injectai cu mortar injectare var hidraulic RFIX pentru a umple golurile. Stopai fisurile pietrei cu RFIX 665.

    Pregtire strat suportRFIX Tonerdelsung pentru pretratatea tencuielilor de var existente (ndeprteaz stratul superficial de praf, creterea

    capacitii de absorbie). RFIX PP 201 Amors i dilunat silicatic pentru ntrirea suporturilor de baz.

    priuire

    RFIX 675/RFIX 695 RFIX 675/RFIX 691 RFIX 675 RFIX 675

    Pentru acoperire 100% (cca. 35mm) (pe piatr spart i zidrie mixt n general RFIX 675)Timp de ateptare: min. 56 ore (numai uscarea mortarului de priuire) protejai contra uscrii prea rapide.

    Tencuial suport *

    RFIX 695/RFIX 696 RFIX 691RFIX 697 +

    RFIX SumpfkalkRFIX 694

    04 mm 01,4 respectiv 04 mm 04 mm 03 mm respectiv 01,4 mm

    mai multe straturi, grosime minim: 15 mm pe strat (n medie 20 mm) ntre straturi udai nainte i dup se niveleaz cu dreptarul de lemn. Timp de ateptare ntre straturi: cca. 1 zi

    (protejai mpotriva uscrii prea rapide)

    Grosime minim tencuial: 10 mm

    Tencuial decorativ fin **

    RFIX 380 RFIX 380RFIX 397 +

    RFIX SumpfkalkRFIX 380

    Grosime minim tencuial: 12 mm pe strat 2 straturi pentru prelucrare fin a suprafeei cu drica, buretele etc.

    Timp de ateptare naintea vopselurilor de silicat: cca 4 sptmni. Timp de ateptare naintea vopselurilor de var: deloc (protejai de uscare prea rapid)

    Tencuial decorativ grosier

    RFIX 765 RFIX 691/RFIX 692RFIX 397 +

    RFIX Sumpfkalk

    Grosime minim tencuial: 6 mm

    Grosime minim tencuial: 10 mm pe strat

    Grosime minim tencuial: 3 mm pe strat

    Vopsea RFIX PE 225 RENO 1K Silikatfarbe/RFIX PE 819 SESCO ko Kalkfarbe

    Sistemele RFIX n conservarea monumentelor istorice

    Informaiile din tabel sunt simplificate i au scopul de a oferi o prim privire de ansamblu asupra utilizrii produselor. Pentru utilizarea acestora trebuie avute n vedere specificaiile din fia tehnic i alte documentaii RFIX.* la toate sistemele RFIX Hydraulkalk Sockelputz poate fi utilizat n zona de soclu.** alternativ este utilizabil RFIX 350/HASIT PF 880 Kalkgltte numai la interior.

  • 1111

    Castelul Bruneck, Italia

  • 12

    1 Sisteme de renovare

    1.3 Pai de punere n oper

    ndeprtai total prin lovire prile de tencuial afectate, goale, care nu sunt bine fixate. La cldirile monument istoric prile cu goluri i cele care nu sunt fixe vor fi ndeprtate dup consultare.Dac se desprind, trebuie s fie fixate/umplute corespunztor. Curai rosturile de mortar (cca. 2 cm adncime). ndeprtai materialul rezultat din antier. Lsai s se usuce zidria umed.

    Pregtire strat suport nainte de aplicare tencuial de var

    Curai amnunit cu peria de srm, mtura s.a. n acest fel se obine un strat suport rezistent.

    Tencuiala suport se umezete bine cu o zi nainte. Umezirea se poate face cu furtunul, pompa de stropit, bidineaua s.a. La lucrrile de tencuire stratul suport trebuie s fie puin umed. Suporturile vechi neabsorbante (tencuieli de var vechi) trebuie pretratate pentru creterea aderenei cu RFIX Tonerdelsung (ndeprteaz stratul superficial de praf de var, mbuntete puterea de absorbie).

    Umezirea stratului suport

    ndeprtarea tencuielii vechi

    Decopertarea i curarea zidriei

  • 13

    nchiderea golurilorGolurile i fisurile mari sunt zidite pe ct posibil cu acelai material de zidrie i RFIX 951 respectiv RFIX 952/RFIX 954. La lucrrile de reparaii, stratul suport ct i pietrele care se nlocuiesc sunt preumezite. Spaiile goale sau fisurile n tencuial pot fi injectate cu RFIX Hydraulkalk-Injektionsmrtel.

    Consolidarea zidriei din piatr natural

    Stoparea fisurilorFisurile mici, rosturile i golurile pot fi umplute prin alicare manual cu RFIX 665 Stopfmrtel. Acest proces se numete a astupa.

    Chituirea zidriei din piatr naturalRFIX 993 se proeicteaz cu mistria adecvat.Consistena mortarului este astfel ajustat, s umple bine, golurile, fr ca mortarul de rostuit s curg sau s picure. Chituirea nu se face pe piatr, respectiv la nivel, ci mai degrab n spatele pietrei. RFIX 993 poate fi aplicat i cu pistolul de mortar, sacul de injectat sau mecanizat.

    Curai marginile pietrei cu un burete umed

    Astuparea fisurilor

    nchiderea golurilor

    Chituirea zidriei din piatr natural

  • 14

    1 Sisteme de renovare

    Straturile individuale ale tencuielii de var n-ar trebui s fie aplicat considerabil mai groase dect de 3 ori dimensiunea maxim a granulei. Tencuielile de renovare RFIX sunt aplicate n staturi pn la 15 max 20 mm. Tencuielile de mai jos sunt aplicate numai cu mistria, n niciun caz gletuite. Tencuielile de var sunt puse n oper ntotdeauna n mai multe straturi. Timp de ateptare ntre straturi: cca. 1 zi. nainte de fiecare operaie se umezete suportul, n caz c este deja foarte uscat.

    Suprafa aderent pentru urmtorul strat

    Aplicarea tencuielii de var

    Proiectarea mortarului de pri

    Consistena RFIX 675 este adaptat la puterea de absorbie a stratului suport i este aplicat pe ntreaga suprafa pentru acoperire 100 %. Aplicarea mortarului de pri sau punii de aderen se face, dac nimic altceva nu fixeaz, pe toat suprafaa n grosime de 35 mm i trebuie s rezulte de preferin o suprafa rugoas, aderent.

    Punere n oper sistem pe baz de var hidraulic RFIX-NHL

    Aplicarea mortarului de pri nu este considerat strat de tencuial. Cel mai devreme dup cca. 56 ore poate fi aplicat tencuiala de baz. De asemenea, cu excepia zidriei de piatr spart sau zidriei mixte, fiecare din tencuielile suport pentru renovare RFIX (RFIX 695 sau RFIX 696) poate fi utilizat ca mortar de pri. Pentru continuarea lucrrilor de tencuit, mortarul de pri trebuie s fie uscat.

    1.3 Pai punere n oper

  • 15

    Punere n oper sistem pe baz de var hidraulic RFIX-NHL

    Dac se intenioneaz aplicarea de tencuieli fine pe tencuielile de renovare, astfel se aplic stratul sudat. Astfel se proiecteaz/priuiete mortarul de renovare n consisten moale i este tras n dreptar ferm cu dreptarul de lemn. Surplusul de material este aplicat prin frecare pe crpturi i pe fisuri de tensiune. Straturile-sudate care au fost aplicate pe tencuial prea uscat sau nu au fost energic trase, pot cauza vulnerabilitate n construcia tencuielii. Corniele sau mare parte din structura faadei pot fi de asemenea executate cu tencuielile de renovare RFIX.

    nainte de aplicarea noilor straturi de tencuial de var se ndeprteaz straturile sinterizate prin rabotare cu grtarul rabot (ex. RFIX Schleifwunder).

    Aplicarea de tinciuri (RFIX 380)

    Suprafa rabotatRabotarea cu RFIX Schleifwunder

    Tragerea n dreptar a tencuielii de var Strat finalizat

    Tencuielile fine de var RFIX Kalk-Feinputze sunt n general n 2 straturi, fiecare se aplic la maxim de dou ori dimensiunea granulei. Primul strat servete ca strat de egalizare. Al doilea strat se aplic umed pe umed i este aplicat i procesat ca strat de structurare. Tencuielile vechi slab absorbante i sinterizate sunt tratate cu RFIX Tonerdelsung sau pretratate corespunztor. Cnd se vopsete pe tencuieli de var trebuie avut n vedere difuzia deschis ridicat, dar i difuzia ridicat de dioxid carbon. De aceea timpul de ateptare nainte de a aplica vopsele silicatice este de minim 4 sptmni.

  • 16

    1 Sisteme de renovare

    RFIX Hydraulkalk-Injektionsmrtel poate fi utilizat la consolidarea zidriei deteriorate sau tencuielilor vechi. Introducerea lui se poate face manual sau mecanizat, cu sau fr presiune.

    Punere n oper RFIX Hyraulkalk-Injektionsmrtel - Mortar injectare var hidraulic

    Stratul suport se cur cu o perie i zonele deteriorate sunt eliberate. Locurile de injectat sunt selectate n funcie de zidrie i de severitatea deteriorrilor. La zidria de piatr se execut guri de-a lungul rostului de injectat. Gurile sunt bine curate cu aer comprimat. Toate rosturile, fisurile i ntreruperile, de unde mortarul injectat ar putea iei afar, trebuie etanate.

    Injectarea mortarului se realizeaz cu ajutorul pompelor mecanice sau se injecteaz cu duze de injectare. Recomandm umplerea golurilor la zona inferioar a peretului mai nti i continuarea ctre zona superioar. n acest fel v asigurai, c tot aerul, care se gsete n perete poate iei. Timp de ateptare nainte aplicrii tencuielii de var este de cca. 2 sptmni.

    Injecie manual

    Umplerea fisurilor n tencuial

    Goluri n zidrie Caviti n tencuiala veche

    1.3 Pai punere n oper

    Sisteme de renovare

  • 17

    Amestecul sistemelor modulare

    Produsele RFIX 697/RFIX 397 sunt tencuieli predozate, crora le pot fi adugate RFIX Sumpfkalk (var past) ntr-un malaxor cu amestecare forat. Raportul de amestec este 2:1 (la 2 saci RFIX 697/RFIX 397 urmeaz 11 kg RFIX Sumpfkalk). Adaosurile de agregate i aditivi pn la max. 15 % din greutate sunt permise.

    Punere n oper sistem modular RFIX

    Tencuiala de var de aplic umed pe umed n 2 straturi. Umezirea ulterioar a fiecrui strat este obligatorie. Suprafaa final poate fi structurat n felul dorit sau dup modelul istoric cu drica, peria, buretele, sau gletiera. Amestecul RFIX 397-var past nu poate fi utilizat ca strat de finisare pe tencuielile de var slabe.

    Sistemul modular RFIX este adecvat n special pentru monumente istorice, pentru lucrri de restaurare i reparaii tencuieli. Prin adugarea de RFIX Sumpfkalk i agregate locale este posibil o adaptare optimizat la materialul vechi folosit. Astel se pot produce pe antier tencuieli de varcu granulaie fin sau grosier, modelabile ct i care se aplic mecanizat.

    Structurare RFIX 397Aplicarea RFIX 697

    RFIX 397, structurarea celui de-al doilea strat

  • 18

    1 Sisteme de renovare

    Pentru prepararea unui amestec n antier RFIX ofer lianii de var hidraulic natural NHL2/NHL5, trassul i varul stins ambalat. Agregatele corespunztoare (ex. nisip natural cu o anumit granulaie) pot fi adugate n amestec. Reet ghid:1 parte RFIX NHL i mai sus menionate pri de nisip i ap curat.Exemplu: Mortar de zidrie i mortar pri 1:2 pna la 1:2,5 Exemplu tencuial suport: 1:3 pn la 1:4Exemplu tinci: 1:3,5 pn la 1:4,5RFIX Trass sau RFIX Sumpfkalk poate s nlocuiasc pn la 30 % din liani.

    Punere n oper amestec n antier

    Varul hidraulic natural RFIX NHL este amestecat omogen cu ap curat n malaxorul cu amestec forat. Ulterior este adugat RFIX Trass i varul past RFIX Sumpfkalk. Consistena este ajustat n funcie de aplicaie. RFIX Sumpfkalk mbuntete punerea n oper. Mortarul amestecat este mai modelabil i are propriei de aplicare mbuntite.

    Amestecul n antier RFIX nu conine aditivi sintetici. Ali aditivi precum ntrzietori, acceleratori, antrenori de aer, pigmeni, plastifiani etc. pot fi adugai numai dup consultare cu autoritile competente i specialiti. Amestecuri speciale (pentru structuri speciale ale suprafeelor) sunt posibile conform reetelor RFIX - altfel utilizarea lor se face pe propriul risc.

    Liani RFIX

    Turnarea nisipului i a varului hidraulic natural NHL Adugarea apei

    Adugarea varului past Mortarul gata preparat

    1.3 Pai punere n oper

  • 19

    Finisarea mortarului de turnare cu RFIX Belit Feinschlmme

    Tragerea profilelor cu ajutorul ablonului

    Montajul profilelor de decor

    Execuia de piese turnateSuprafeele de contact ale formelor sunt curate i pensulate cu un agent separator corespunztor (ex. 10% detergent diluat). Mortarul de turnare RFIX Belit moale-plastic este turnat ntr-un interval de 15 minute n forme de silicon. n funcie de dimensiunea piesei turnate matria se poate ndeprta dup 2 pn la 10 ore. Se poate folosi RFIX Feinschlmme pentru finisarea piesei. Aplicarea se face pe mortarul de turnare proaspt sau puin umezit cu o pensul din pr natural.

    Punere n oper RFIX Bellit - Execuie profile de decor faad

    Execuia profilelorDou profile de ghidaj sunt montate n paralel (umezite n prealabil). Mortarul de turnare RFIX Belit este aplicat la consistena corect i cu ajutorul unui ablon se obine unghi drept.Dup ce masa s-a legat uor, se poate aduga i distribui materialul cu o spatul, pn ce piesa turnat corespunde formei dorite.

    Montajul profilelor din BelitDup uscarea complet a profilelor urmeaz aplicarea RFIX Belit Feinschlmme. Piesa rezultat poate fi tiat cu un fierstru circular. Prile uoare pot fi fixate cu adeziv. Cele grele sunt fixate adiional mecanic.

  • 20

    1 Sisteme de renovare

    Vopseaua ecologic de var RFIX PE 819 SESCO poate fi aplict n tehnica Fresco sau pe un strat suport complet uscat (Tehnica Sesco). Stratul suport trebuie s fie mineral i absorbant. La vopsirea pe tencuielile de var trebuie avut n vedere difuzia deschis ridicat, dar i de dioxid de carbon. De aceea timpul de ateptare pentru vopselele silicatice este de minim 4 sptmni.

    Punere n oper vopsele pe baz de var RFIX

    Vopselele de var sunt aplicate uniform cu micri n cruce pe toat suprafaa. Primul strat este ntotdeauna alb, necolorat ct i pna la 10% diluat. Astfel se obine o egalizare a absorbiei si un strat suport omogen.

    Pentru un rezultat pe ct posibil uniform aplicai n 2 straturi, fiecare executat n cruce.

    Aplicare cu bidineaua n tehnica Fresco

    Zugrvire cu bidineaua n cruce

    Hofburg Viena, Austria cu vopsea de var RFIX Kalkfarbe

    1.3 Pai punere n oper

  • Palatul Avogadro, Cittadella, Italia, nainte/dup

    Castelul Schnbrunn Apothekertrakt, Austria, nainte/dup

    21

  • Fostul Hotel Suisse, Moutier, Elveia

    22

  • 2 Reparaii tencuieli.......22372.1 Noiuni de baz.................................................24

    2.2 Reparaii - privire de ansamblu.........................25 Verificare i pregtire strat suport....................................25 ndeprtare alge i ciuperci..............................................27 Asanare fisuri....................................................................28

    Reparaie soclu faad.....................................................30 Reparaie tencuial exterioar.........................................31

    2.3 Pai punere n oper.........................................34 Cum s elimini algele i ciupercile...................................34 Cum s repari fisurile........................................................35

    Cum s repari tencuiala exterioar i soclu........................36

    23

  • 24

    2 Reparaie tencuial

    Faadele mbatrnite i vizual neatractive deranjeaz exigenele estetice de astzi. Reparaia poate fi asociat cu intervenii vaste i costisitoare. n cele mai puine cazuri este de ajuns doar o vopsea.

    nainte de repararea unei faade trebuie verificat, dac aceasta corespunde normelor de termoizolalaie curente.Dac nu, este necesar o reabilitare termic (vezi broura cu sistemele termoizolante).Esenial la execuia lucrrilor de renovare este observarea i respectarea normelor n vigoare i recomandrile asociaiilor profesionale precum i indicaiile din fiele tehnice ale produselor RFIX.

    Prin controale periodice procesul de mbtrnire natural a tencuielilor i nveliurilor poate fi supravegheat. Astfel pot fi luate la timp msurile de ntreinere necesare. Deja msuri mai simple periodice (ex. curare periodic), servesc la meninerea strii de funcionalitate a cldirii. Mai mult dect att reparaia este o msur important pentru e restabili sigurana cldirii.

    Faadele murdare sunt un mediu ideal pentru microorganisme. n acelai timp construcia cldirii (ex. lips streain) ct i zona i vecintatatea au o influen asupra creterii algelor i ciupercilor. Dac faadele sunt afectate de alge i ciuperci, trebuie luate msurile adecvate pentru a ndeprta i preveni apariia altora noi.

    Fisurile existente trebuie analizate corespunztor. Este necesar s deosebim fisurile, care sunt cauzate la baza tencuielii (fisuri induse de la baza tencuielii), fisuri, care apar n principal n elementul tencuit i numai n al doilea rnd prin ruptura mortarului (fisuri de construcie), ct i cele care apar exclusiv la suprafa (fisuri datorate tencuielii). La asanarea fisurilor este necesar o atenie deosebit.

    Decolorarea i dezlipirea tencuielii n zona de soclu ar putea n mare msur evitat. n acest sens zona de soclu trebuie corect proiectat i executat. Trebuie asigurat, c sunt utilizate i promovate numai produsele care rezist la umiditatea recurent din zona de soclu.

    2.1 Noiuni de baz

  • 25

    Verificare i pregtire strat suport

    Pentru alegerea corect a metodei de reparaie sau ntreinere este foarte important evaluarea stratului suport.Fr verificarea corect i o metod scump, bun poate da gre. Scopul trebuie s fie ntotdeauna, s constai la construcie defectele vizibile i recognoscibile.

    2.2 Privire de ansamblu reparaii

    Metode uzuale de testare

    Verificare Metoda de verificare Gsit/Determinat Msur

    Umiditate Inpecie vizual/msurare Pete de culoare nchisEliminare cauz, uscare strat suport/

    ateptare uscare complet

    Mizerie Inspecie vizual Tip de murdrie diferitMetode de ndeprtare n funcie de

    diferitele tipuri de murdrie

    Eflorescene Inspecie vizual Acumulare de sruri Periai uscat, analiz sruri

    Alge/ciuperci Inspecie vizual Vegetaie verde sau nchis la culoarendeprtarea algelor i ciupercilor,

    descris la pagina 34

    Fisuri Inspecie vizual/umezire strat suport Modelul de fisurare devine vizibilRepararea fisurlor,

    descris la pagina 35

    CavitiProba prin ciocnit:

    ex. se trece peste suprafa cu o tij de fier

    Sun a gol: sun a gol n comparaie cu suprafaa

    intact

    ndeprtai i nlocuii tencuiala de deasupra cavitii,

    descrierea la pagina 37

    Tipul stratului suportProba cu cuitul:

    cu partea din spate a cuitului zgriai tencuiala

    Linie nchis:tencuial organicLinie deschisc:

    tencuial mineral

    Selectai sistemul corespunztor

    Rezistena (pri slabe/friabile)

    Prob zgriere/prob eantion Exfoliere, sablare, urme de prafndeprtai/nlocuii complet tencuiala

    insuficient de solid

    Capacitatea de absorbie Test umezire Absorbie ap lent sau delocDac este necesar amorsai pentru

    a egaliza absorbia, utilizai tencuiala decorativ adecvat

    Strat de praf Test zgriere/test umezireAbsorbie ap redus sau deloc.

    n zgrietur dup umezire pete nchise (absorbie ap ridicat)

    Suprafaa se nsprete i lefuiete cu o perie de srm sau se sableaz

    Testul prin ciocnire Testul prin zgriere Testul prin umezire Testul cu cuitul

  • 26

    2 Reparaie tencuial

    Testul de smulgere

    Testul de saponificare

    Pregtire strat suport

    Pentru a verifica rezistena tencuielii sau straturilor ar trebui n principiu create nite suprafee de prob. Peste fiecare suprafa de cca. 1m2 se aplic RFIX Renostar i se nglobeaz plas de armare RFIX P50. Dup minim 7 zile de ntrire se testeaz dac plasa se desprinde de zid.Dac desprinderea se face n masa de paclu de RFIX Renostar, stratul suport este suficient de rezistent. Dac se desprinde totui stratul complet (i cu stratul de adeziv sau tencuiala veche) de perete, stratul suport nu este corespunztor pentru aplicarea direct a tencuielii sau vopselii.Pe tencuieli minerale se poate face proba de smulgere i cu RFIX Renoplus/RFIX P50. Aceast variant este utilizat, dac stratul de armare este i el executat cu RFIX Renoplus.

    Saponificare nseamn descompunerea unei tencuieli sau vopsele organice ntr-un mediu alcalin. Produsele pe baz de var i ciment sunt n starea proaspt alcaline i nu dizolv suporturi vechi rezistente. Astfel, aderena tencuielii nu ar fi posibil. Rezistena la saponificare a unui strat vechi poate fi dup cum urmeaz stabilit.Un eantion din tencuial veche se intoduce n ap curat i n acelai timp un al doilea eantion ntr-o soluie, constnd din 100 g. RFIX Renostar/RFIX Renoplus i 1 l. de ap. Dup 24 de ore se iau cele 2 eantioane i se compar. Dac nu este nicio diferen de rezisten notabil, suportul vechi este rezistent la saponificare.Se poate aplica peste suprafa RFIX Renostar/RFIX Renoplus fr pretratare.

    Pregtirea stratului suport este o parte indispensabil a renovrii. Are un impact semnificativ asupra calitii peretului final. De aceea straturile suport trebuie ntotdeauna pregtite, pentru a asigura o legtur durabil ntre tencuial i stratul suport. Suplimentar urmtoarele trebuie respectate: Suporturile s fie uscate, curate i

    rezistente Tencuielile care au goluri n spate

    trebuiesc ndeprtate Tencuielile decorative exfoliate i

    straturile slabe trebuiesc curate Suporturile neabsorbante trebuiesc

    nsprite Suporturile nisipoase sau scorojite

    trebuiesc curate

    Suporturile puternic absorbante se amorseaz cu grundul corespunztor

    Prile lips de tencuial sunt egalizate cu mortarul corespunztor

    nainte de aplicarea tencuielii decorative trebuie verificate, dac i ce amors poate fi aplicat

    Dac se ntlnesc mai multe materiale pe o suprafa tencuit, se ncorporeaz punte pentru fisuri sau dup tencuire se aplic un strat armat

    Rosturile de micare existente nu se vor tencui

    La exterior se vor folosi numai profile de margine i nchidere rezistente la coroziune

    2.2 Reparaii tencuieli - privire de ansamblu

    Verificare i pregtire strat suport

  • 27

    ndeprtarea algelor i ciupercilor

    Algele i fungii au o form de via simpl. n locaia adecvat umiditatea corespunztoare este suficient pentru ca aceste microorganisme s se dezvolte. Algele i fungii sunt rspndite de ctre vnt i de aceea sunt practic omniprezente. Se aeaz pe suprafee de beton, asfalt, sticl, metal i de asemenea pe faadele caselor. Expuse sunt mai ales zonele cu umbr, partea de nord i cele expuse la vreme ct i zonele de soclu. n plus o influen n cretere o are i protecia cldirii ct i locaia i mprejurimile Obiectului. Astfel att sursele de ap din apropiere, copacii, arbutii ct i zonele agricole susin creterea microorganismelor.

    Spre deosebire de suprafeele netede, faadele nu sunt aa de uor de curat. De aceea ntreinerea lor este neglijat pn cnd mizeria acumulat deranjeaz. Dac este vorba de murdrirea faadei cu ciuperci i/sau alge, n-ar trebui ateptat prea mult cu eliminarea lor. Creterea algelor i ciupercilor pe faade nu poate fi din pcate n totalite eliminat. Dar prin utilizarea tencuielilor i straturilor de finisare RFIX mbuntite cu biocide se poate ntrzia cu eficacitate acest proces.

    La tratarea suprafeelor afectate trebuie avute n vederea i aspecte relevante de mediu. Este valabil n special pentru msurile de protecie la captarea i eliminarea apei de curat. Trebuie prevenit ca substanele active - biocidele sau poluanii periculoi pentru mediu s ajung n sol. Introducerea pe pia i utilizarea produselor biocide este reglementat de Regulamentul UE 528/212.

    Caracteristicile algelorAlgele nu necesit pentru cretere nutrieni organici, triesc autotrof. Asta nseamn c i genereaz singure substanele organice necesare creterii. Algele se dezvolt la temperaturi ntre 7 C i 70 C n condiii extreme. Tolereaz indiferent de specie valori pH ntre 1 i 9 i au nevoie de suficient lumin i umiditate. Pe cldiri algele pot fi observate adesea cu ochiul liber. La fel ca la ciuperci pentru identificarea exact a speciei este necesar o analiz de laborator.

    Caracteristicile fungilorPe lng umiditate ca cea mai important condiie de dezvoltare, fungii necesit de asemenea surse de carbon organic ca substan nutritiv, care se gsete prin descompunere n sedimentele la suprafa din atmosfer sau poate fi preluat independent din substrat. Cresc fr lumin la temperaturi ntre 0 C i 50 C. Ca i algele, fungii pot fi observai cu ochiul liber. Concluzii suplimentare cu privire la natura infestrlor se pot trage numai pe baza analizelor microscopice n laborator.

    Produse pentru ndeprtarea algelor/fungiilor i pentru protecie preventiv

    RFIX Algenkiller RFIX PP 201 SILICA LF (optional) RFIX PP 301 HYDRO LF (optional) RFIX PP 401 SILICO LF (optional) RFIX PE 229 SOL Silikat

    Mineralische Silikat Aussenfarbe RFIX PE 519 PREMIUM

    Fassadenfarbe RFIX PE 519 PREMIUM DARK

    SycoTec Fassadenfarbe RFIX PE 429 SILOSAN/ HASIT PE 410 EGALISATION

  • 28

    2 Reparaie tencuial

    Evaluare fisuri Cu privire la evaluarea pagubelor vizibile prin formarea de fisuri se aplic principiul, c fisurile urmeaz s fie evaluate n condiii normale de utilizare. Evaluarea trebuie fcut de la o distan i condiii de lumin, care sunt uzuale la o utilizare ulterioar.

    Mai nti trebuie ntotdeauna clarificat, dac acestea constituie un defect sau daca repararea lor este de fapt necesar.

    Fisurile sac sunt de obicei ntre 10 i 20 cm lungime, fisuri orizontale ncovoiate. Limea fisurilor poate atinge pn la 3 mm. Golurile sunt posibile n partea de jos a marginilor fisurilor. Ele apar n urma aplicrii tencuielii prea groase ntr-un singur strat, datorit aderenei proaste pe suportul slab absorbant sau umed, punerii n oper mai lungi a tencuielii de finisare sau aplicrii mortarului prea umed. Fisurile trebuiesc reparate cnd tencuiala are n spate goluri. Pentru asta golurile trebuie ndeprtate, fisurile rzuite i golurile umplute, de exemplu, cu tencuial RFIX Renoplus.

    Fisurile de contracie sunt fisuri n tencuial cu o distan de noduri de cca. 20 cm i limea fisurilor de pn la 0,5 mm. Aceste fisuri ajung foarte rar pn n baza tencuielii. Apar cel mai adesea ntr-o or dou de la aplicarea mortarului prin uscarea prea rapid a acestuia. Riscul de fisurare poate fi redus prin tratarea ulterioar a tencuielii. La tencuielile din var pur v putei atepta ntotdeauna la acest tip de fisuri. Dac fisurile nu vin de la stratul suport, fisurile nu duc la deteriorarea sistemului. Dup aplicarea tencuielii decorative aceste fisuri nu se mai observ.

    Fisurile de contracie sunt de obicei n reea sau n form de y i rareori mai late de 0,1 pn la 0,2 mm. Ajung pn la stratul suport i trec luni i n unele cazuri chiar ani dup tencuire. Sunt datorate i condiiilor de uscare, insuficient aderen la stratul suport, construcia tencuielii prost coordonat, nerespectarea timpilor de ateptare. La interior aceste fisuri constituie numai un defect estetic. Pe faad pot s conduc i la alte fisuri. Pe partea expus la vreme fisurile > 0,05 mm trebuie reparate. Suplimentar ar trebui aplicat i o nou tencuial decorativ sau un strat armat cu fibre, de ex. RFIX PE 416 ETICS MICRO/RFIX PE 516 SISI MICRO.

    Fisurile de acest tip sunt mici, 0,05 mm pn la 0,1 mm lime i numai pe suprafaa tencuielii. Acest tip de fisuri apar de ex. la aplicarea tencuielii decorative minerale prin concentrarea prii fine la suprafa cnd tencuiala este prea mult procesat. Fisurile sunt ntr-adevr inestetice, dar nu reprezint n majoritatea cazurilor un defect. Adesea astfel de fisuri sunt evidente, dac zona este umed.

    Fisuri datorate tencuieliisunt cauzate de execuia aplicrii tencuielii sau de tencuieli construite necorespunztor.

    Asanare fisuri

    Detail 03 Schwindrisse

    Risse reichen bis zum PutzgrundKnotenabstand: 20 cm + mehr

    Schrumpfrisse

    Knotenabstand:Breite:Risse nicht bis zumPutzgrund durchgehend

    10 - 20 cm0.1 - 0.5 mm

    Detail 02

    Detail 01 Sackrisse

    Lnge:Breite:Risse reichen bis zum Putzgrund

    10 - 20 cmbis 3 mm

    Detail 04 Haarrisse / Fettrisse

    Risse nur auf der OberflcheLnge: 5 - 10 mm

    2.2 Privire de ansamblu reparaii

  • 29

    Reparaii fisuriDetail 05 Kerbrisse

    Risse reichen bis zum Putzgrund

    Detail 06 Fugenrisse

    Breite: 0.05 - 0.15 mmRisse fhren in den Untergrund

    Fisuri cauzate de stratul suport sunt fisuri din stratul suport din imediata apropiere. Sunt cauzate de modificarea volumelor, de izvoare, expandrile termice, utilizarea diverselor materiale de construcie cu proprieti fizice diferite cum ar fi deformarea prin contracie, conductivitatea termic sau comportamentul la absorbie.

    Fisurile ncep din deschideri n unghi drept, adesea se continu n diagonal. Apar prin tensionri, care rezult din deformarea stratului suport. Prin uscarea prea rapid a tencuielii fisura poate fi i de contracie. Fisurile se repar cu ajutorul punilor/tencuielilor pentru fisuri.

    Fisurile de rosturi arat n mod regulat, rosturile dup evoluia fisurii. Limea fisurii msoar ntre 0,05 i 0,15 mm. Cauza lor poate fi att n baza tencuielii din imediata apropiere ct i din punerea n oper. Asemenea fisuri apar adesea la tencuirea pe zidrie cu cu izolaie ridicat. Faadele cu fisuri < 0,2 mm pot fi reparate cu un strat de mas de paclu armat, constnd din RFIX Renostar/RFIX P50 (plas de armare).

    Fisuri cauzate de construcie n-au nicio legtur cu aplicarea tencuielii. Riscul de fisurare nu poate fi de ctre tencuitor nici detectat nici exclus prin msuri preventive. Fisurile de la construcie si au cauzele n modificarea volumelor ale structurii cldirii (aezri, deformri, contracii). Apar datorit micrilor n stratul suport dup tencuire. nainte de stabilirea msurilor de reparaie necesare trebuie ntotdeauna verificat i clarificat dac este vorba de deformri singulare, izolate sau persitente sau recurente. Este recomandabil s consultai un inginer structurist. Pentru repararea fisurilor cauzate din construcie sunt utilizate pe lng cele descrise n acest capitol puni i tencuieli pentru fisuri RFIX i siteme cu ancore n spiral, injecii n zidrie sau temoizolaii.

    Peoduse pentru asanare fisuri

    RFIX Rissband RFIX Stucanet Putztrger RFIX Renostar

    RFIX Renoplus

    RFIX Putzgrund Premium RFIX PP 201 SILICA LF (optional) RFIX PP 301 HYDRO LF (optional) RFIX PP 401 SILICO LF (optional) RFIX 715 Edelputz Spezial RFIX Silikatputz Struktur-Oberputz

    RFIX SiSi-Putz Struktur-Oberputz RFIX Silikonharzputz PREMIUM

    Struktur-Oberputz RFIX PE 229 SOL SILIKAT RFIX PE 519 PREMIUM SiSi

    Fassadenfarbe RFIX PE 416 ETICS MICRO/ RFIX PE 516 SISI MICRO RFIX PE 429 SILOSAN/ HASIT PE 410 EGALISATION

  • 30

    2 Reparaie tencuial

    Reparaie soclu faad

    Nu numai la construciile vechi, ct i ntotdeauna la construciile noi zonele de soclu trebuiesc examinate. n majoritatea cazurilor acestea sunt cauzate de umiditate, pentru c pe zona de soclu este supus unor ncrcri mai mari dect restul faadei.

    De aceea soclul cldirii trebuie proiectat cu foarte mare grij. n acest sens trebuie stabilite toate materialele i msurile de protecie adecvate. Pentru a ndeplini cerinele speciale se utilizeaz ntotdeauna tencuieli de soclu hidroizolante, de ex. RFIX 525 Sockelputz flex.

    Numai dac au fost luate n considerare la momentul proiectrii msurile corespunztoare la zona de soclu a unei cldiri, executate profesional i ntreinute, pot fi eliminate problemele pe termen lung.

    n acest sens, trebuie avute n vedere, printre altele, urmtoarele puncte: Dac tencuielile la soclu sunt executate sub nivelul solului, se protejeaz durabil

    mpotriva apei din sol i umiditii ascensionale, cu strat de protecie RFIX OPTIFLEX sau RFIX 636, pe toat suprafaa i cca 10 cm pe elementul de construcie de mai jos.

    Ca msur de prevenire a deteriorrilor mecanice pe stratul de protecie se utilizeaz plci sau membran de protecie

    La lucrrile perimetrale cota poate fi executat maxim 20 cm sub cota soclului De-a lungul soclului se monteaz, de preferin, ca strat de drenaj, un pat de

    pietri de minim 20 cm grosime i 30 cm lime (de ex. refuz de ciur 3063 mm) Dac suprafeele de pavaj se leag direct de cldire, trebuie neaprat s existe o

    pant de la cas. n zona de soclu nu se pune umputur direct pe peretele exterior Pentru repararea zidriei afectate de sruri se folesesc tencuielile de asanare

    RFIX. Metodele de asanare corespunztoare sunt ncepnd cu pagina 40.

    Produse pentru repararea zonei de soclu

    RFIX 55/HASIT 605 Zement-Baukleber

    RFIX Rissband RFIX P50 Armierungsgewebe RFIX 670/HASIT 205 Zement-

    Vorspritzmrtel RFIX 525 Sockelputz Flex RFIX 620/HASIT 620 Zement-

    Grundputz Sockelputz RFIX Putgrund PREMIUM RFIX PP 201 SILICA LF (optional) RFIX PP 301 HYDRO LF (optional)

    RFIX PP 401 SILICO LF (optional) RFIX 715 Edelputz Spezial RFIX Silikatputz Struktur-Oberputz RFIX SiSi-Putz Struktur-Oberputz RFIX Silikonharzputz PREMIUM

    Struktur-Oberputz RFIX PE 229 SOL SILIKAT RFIX PE 519 PREMIUM DARK

    SycoTec Fassadenfarbe RFIX PE 429 SILOSAN/HASIT PE

    410 EGALISATION

    2.2 Privire de ansamblu reparaii

  • 31

    ntr-o renovare de faad trebuie de asemenea clarificat, dac faada mai corespunde cerinelor actuale de termoizolaie. Dac nu, o reabilitare termic ar trebui de principiu avut in vedere.

    Reparaiile necesare ale faadelor vechi, tencuite pot avea multe cauze. Odat cu timpul sau pur i simplu faadele vizual neatractive perturb cerinele estetice din ziua de azi. Arareori este suficient o nou vopsea pe faad, pentru a satisface aceste cerine. Adesea trebuie asanate i fisuri mai mici, efectuate reparaii sau tencuielii existente s i se aplice o nou tencuial decorativ. Noua gama de produse RFIX RenoFamily este conceput special pentru renovare i reconstrucie.

    RFIX Renostar este mas de paclu i de renovare universal. La recondiionarea tencuielii exterioare RFIX Renostar este adecvat ca mas de paclu i egalizare cu grosimi ale stratului ntre 1 i 10 mm. Datorit valorilor sale SD i tensiunilor reduse n faza de ntrire, RFIX Renostar armat cu plas de armare RFIX P50 este utilizat optim ca mas de paclu de armare pentru prevenirea fisurilor pe tencuielile vechi recondiionate. Dac RFIX Renostar este aplicat ntr-un strat suplimentar i structurat ca tencuial decorativ, trebuie acoperit n final cu o vopsea de faad, RFIX PE 519 Premium.

    RFIX Renoplus este mas de paclu i de renovare universal. La recondiionare tencuielii exterioare RFIX Renoplus este adecvat pentru egalizarea denivelrilor tencuileii i pentru tencuirea poriunilor lips. ntr-un singur strat se poate aplica n grosime ntre 3 i 30 mm. RFIX Renoplus poate fi utilizat pe tencuieli minerale vechi cu plas de armare RFIX P50 ct i ca mas de paclu de armare pentru prevenirea fisurilor. Dac RFIX Renoplus este aplicat ntr-un strat suplimentar i structurat ca tencuial decorativ, trebuie acoperit n final cu o vopsea de faad, de exemplu RFIX PE 519 Premium.

    RFIX Renofinish este un glet ideal de renovare i finisare. La reparaii se folosete pentru finisarea tencuielilor vechi minerale i pe RFIX Renoplus ca strat intermediar pentru acomodarea tencuielii decorative cu granul < 2 mm. i pe tencuielile vechi recondiionate cu RFIX Renostar sau RFIX Renoplus , RFIX Renofinish se potrivete excelent ca strat final cu suprafee gletuite. RFIX Renofinish trebuie acoperit n final cu o vopsea de faad, de exemplu RFIX PE 519 Premium.

    Avantajele RenoFamily sunt evidenteCu masa de paclu, tencuiala i gletul din gama RenoFamily majoritatea problemelor tencuielilor construciilor vechi i noi, lucrrilor de reconstrucie sau renovare ct i de modernizare sunt rezolvabile.

    Aceste mase de paclu minerale pe baz de var conving n special prin punerea n oper uoar i ndeplinesc toate directivele privind construciile ecologice i biologice conform criteriilor baubook.at. Ader ecxcelent pe toate straturile suport tencuite, au difuzie

    deschis la vapori i se ntresc cu puine tensiuni. Datorit elasticitii naturale acoper fisurile i n acelai timp se aplic manual i mecanizat.

    Reparaii tencuieli exterioare

  • 32

    Produse pentru renovarea tencuielii exterioare

    RFIX Stucanet Putztrger RFIX Rissband RFIX P50 Armierungsgewebe RFIX Renoplus

    RFIX Renostar

    RFIX Putzgrund PREMIUM RFIX PP 201 SILICA LF (optional) RFIX PP 301 HYDRO LF (optional) RFIX PP 401 SILICO LF (optional) RFIX 715 Edelputz Spezial RFIX Silikatputz Struktur-Oberputz RFIX SiSi-Putz Struktur-Oberputz RFIX Silikonharzputz PREMIUM

    Struktur-Oberputz

    RFIX PE 229 SOL SILIKAT RFIX PE 519 PREMIUM

    Fassadenfarbe RFIX PE 429 SILOSAN/ HASIT PE 410 EGALISATION

    Refacere tencuieli exterioare

    Condiii punere n oper Temperatura mediului i stratului

    suport nu trebuie s coboare n timpul aplicrii i uscrii sub +5 C.

    Timpii de uscare i de ateptare indicai n fiele tehnice ale produselor RFIX se refer la o temperatur de 20 C i 65 % umiditate relativ a aerului. n caz de umiditi mai ridicate i temperaturi mai reduse procesul de uscare este ncetinit.

    Tencuiala trebuie protejat prin msuri corespunztoare cel puin 3 zile dup de aciunea direct a soarelui i vntului.

    Respectai grosimile de aplicare i timpii de ateptare.

    Stratul suport trebuie s fie suficient de uscat nainte de orice pas care urmeaz.

    nainte de aplicarea tencuielilor decorative trebuie verificat, dac i ce amorse sunt necesare de aplicat.

    Pentru delimitarea tencuielii reparate de celelalte componente, n zona de conectare, se execut o decupare prin tencuial.

    La exterior se folosesc numai profile de margine i de nchidere rezistente la coroziune.

    Sub cota terenului tencuiala trebuie protejat cu msuri de hidroizolare mpotriva apei mbibate n sol.

    2 Reparaie tencuial

    Msurarea temperaturii faadei i umiditii aerului cu instrumentul corespunztor.

    RFIX SycoTec PremiumDac faadele refcute dup reparaie se prezint n culori nchise cu grad de luminozitate < 25 se recomand acest sistem de faad inovativ.

    Cu ct mai nchise sunt nuanele pe faad cu att mai vizibile sunt semnele de uzur. Acest proces natural de mbtnire poate fi eficient ncetinit.

    De asemenea riscul infestrii cu alge i ciuperci poate fi mult redus. Informaii detaliate despre acest sistem robust pot fi gsite n folder-ul RFIX SycoTec.

    2.2 Privire de ansamblu reparaii

  • 33

    Fostul Hotel Suisse, Moutier, Elveia, nainte/dup

    Biserica Surava, Elveia, nainte/dup

    33

  • 34

    2 Reparaie tencuial

    nainte de tratarea cu soluie biocid faada trebuie s fie curat. Se face de preferin cu un echipament sub presiune la 60 pn la 80 C i 4 pn la 6 bari. Dac se cur cu jet sub presine, presiunea trebuie adaptat prin ncercri n prealabil la rezistena faadei de curat. Dac faada n zona de soclu nu se continu cu strat tare, ci cu un strat de pietri, ar fi util s se sape pietriul, s se curee sau sa se nlocuiasc.

    Procedura de ndeprtare alge i fungii

    Dup curarea umed faada trebuie s se usuce bine. nainte de tratarea cu RFIX Algenkiller, faada se mai cur nc o dat uscat. Ulterior se aplic RFIX Algenkiller cu un aparat de priuit sau cu trafaletele. n caz de infestare puternic tratamentul se repet dup un timp de ateptare de 12 pn la 16 ore. n toi paii de aplicare asigurai-v c agenii biocizi sau substanele poluante nu ajung n sol.

    Dac pe lng alge i fungii sunt i fisuri i deteriorri ale soclului i faadei, acestea se repar dup cum este descris n paginile urmtoare. Dac tencuiala nu prezint deteriorri se aplic direct urmtorul strat. Mai nti se aplic o amors compatibil cu stratul suport, de ex. RFIX PP 401 SILCO LF. Dup un timp de ateptare de minim 5 ore urmeaz prima mna de vopsea de exterior cu biocid, de ex. RFIX PE 429/HASIT PE 410. Deja dup 5 ore se poate aplica al doilea strat final de vopsea.

    2.3 Pai punere n oper

    Faad infestat cu alge i fungii

    Aplicare RFIX Algenkiller

    Faada se cur umed

    Faad tratat

    Aplicare vopsea de faad RFIX

    Reparaie tencuial

  • 35

    Cum se asaneaz fisurile

    Fisuri cauzate de tencuialFisurile sac i de contracie se verific n locurile cu goluri. Tencuiala care st pe gol trebuie ndeprtat iar locurile goale se umplu cu mortar adecvat. Timp de ateptare 1 zi/mm grosime. Dup aceea faada poate fi curat uscat sau umed.Dup un suficient timp de uscare se poate aplica mas de paclu RFIX Renostar/RFIX Renoplus. Grosimea minim strat RFIX Renostar 2 mm/RFIX Renoplus 3 mm. Stratul urmtor este descris n seciunea Metod reparare tencuial exterioar i soclu.

    Fisuri cauzate de tencuiala suportFisuri mai late de 1,5 mm se frezeaz pe min. 8 mm lime i min 20 mm adncime. Dup aceea rostul se grunduiete, se umple cu profil de spum i peste cu material de etanare rost. Dup aceea se cur faada uscat sau umed. Dup ce se usuc suficient se repar cu RFIX Renostar/RFIX Renoplus. Timp de ateptare 1 zi/mm grosime tencuial. Dup se aplic mas de paclu RFIX Renostar/RFIX Renoplus. Procesul ulterior este descris n seciunea despre metoda de reparere tencuial soclu i tencuial exterioar.

    Fisuri din construcieFisuri latente mai mici de 0,2 mm pot fi acoperite cu RFIX Rissband. Pentru fisuri mai late se decupeaz tencuiala cca. 20 cm n stnga i dreapta tencuielii. Fisura se frezeaz, sufl si se umple cu mortar fin. Pentru acoperirea fisurii se aplic RFIX Stucanet. Acesta se fixeaz mecanizat i se acoper cu RFIX Renoplus. Timp de ateptare 1 zi/mm grosime tencuial. Dup se aplic RFIX Rensotar/RFIX Renoplus. Continuarea este descris n seciunea despre metoda de reparare soclu i tencuial exterioar.

    Fisur de contracie

    Frezare fisur

    Aplicare RFIX Rissband

    Mas de paclu RFIX Renoplus

    Rostul se umple cu chit acrilic

    Punte de fisuri (RFIX Stucanet)

  • 36

    2 Reparaie tencuial

    Cum s repari soclul i tencuiala exterioar

    Trebuie ridicat pachetul de pietri existent. La legarea la pmnt trebuie spat de-a lungul bazei peretelui un an lat de 30 cm i adnc de cel puin 20 cm. Tencuiala deteriorat a soclului trebuie ndeprtat complet, sus pn la cca. 20 cm deasupra limitei vizibile a deteriorrii. n acelai timp, trebuie colectate probe pentru determinarea coninutului de sruri i de umiditate. Dac tencuiala ce urmeaz a fi nlocuit atinge un strat dur, acolo trebuie realizat un rost de 1520 mm, n adncimea tencuielii. Ulterior, acesta trebuie umplut cu past de etanare, de ex. RFIX 636.

    Dac exist sruri duntoare, soclul faadei trebuie reparat cu tencuieli de reparat RFIX (descrise ncepnd cu pagina 41). Dac soclul nu este ncrcat cu sruri, zidul este mai nti curat uscat. Trecerea beton-crmid trebuie acoperit cu band pentru fisuri RFIX.Banda pentru fisuri este acoperit pe o lime de 40 cm cu RFIX 55/HASIT 605 i armat cu plas de armare RFIX P50. Grosimea tencuielii min. 2 mm. Apoi, zidria i masa de paclu pentru armare proaspt aplicate sunt acoperite pe toat suprafaa cu RFIX 670/HASIT 205.

    Dac finisarea tencuielii este realizat vizibil, la cca. 1 cm sub trecerea beton-zidrie, trebuie aplicat un profil de finisare rezistent la coroziune. Dup o ateptare de trei zile, se poate aplica tencuiala pentru soclu RFIX 620/HASIT 620. Timp de ateptare 1 zi/mm grosime de tencuial. Apoi se aplic ca i amors RFIX Putzgrund Premium. Stratul aplicat trebuie s acopere uniform suprafaa. Dup un timp de ateptare de minim 24 ore, poate fi aplicat tencuiala decorativ, de ex. RFIX SiSi-Putz. Dac este recondiionat doar soclul, trecerea spre faad trebuie realizat vizibil.

    Deteriorarea soclului prin acumulare de ap

    Band pentru fisuri RFIX ca prevenire a fisurilor

    Formarea soclului cu profil

    Verificai coninutul de sruri al tencuielii

    Mas de paclu pentru armare peste banda pentru fisuri

    Trecere vizibil soclu-faad

    2.3 Pai punere n oper

  • 37

    Desprinderi ale tencuielii decorative Nivelarea golurilor din tencuial

    Pe stratul suport din beton trebuie aplicat un strat aderent, de ex. din RFIX 55/HASIT 605. Pe zidria din crmid sau crmid uoar trebuie aplicat un mortar de pri, de ex. RFIX 673 (priuirea ca tratare a stratului suport este opional pe zidrie cu izolaie puternic). Timp de ateptare min. 3 zile. Apoi poate fi aplicat tencuiala pe soclu RFIX 620/HASIT 620. Stratul inferior de finisare a tencuielii nu trebuie s ajung mai jos de 10 cm sub linia terenului. Timp de ateptare 1 zi/mm grosime de tencuial.

    Cum s repari soclul i tencuiala exterioar

    Faada deteriorat trebuie pregtit aa cum am descris la paginile 25 i 26. Golurile din tencuiala suport trebuie umplute cu RFIX Renoplus. Tencuiala cu goluri trebuie nlturat i nlocuit cu RFIX Renoplus. Timp de ateptare 1 zi/mm grosime de tencuial. n zone de bule i desprinderi, trebuie decopertate straturile i/sau straturile de finisare. Dup curarea uscat i, dac este nevoie, dup grund ntritor, de ex. RFIX PP 201, golurile trebuie nivelate cu RFIX Renostar. Timp de ateptare 1 zi/mm grosime de tencuial.

    Dup o uscare suficient, tencuiala reparat a faadei trebuie acoperit pe toat suprafaa cu mas de paclu pentru armare RFIX Renostar/RFIX Renoplus. Timp de ateptare 7 zile. Aplicarea urmtoare cu RFIX Putzgrund Premium trebuie efectuat, de asemenea, n mod uniform. Timp de ateptare min. 24 ore. Apoi se aplic tencuiala decorativ adecvat, de ex. RFIX SiSi-Putz, i se structureaz dup dorin. Vopsirea cu vopsea de exterior RFIX pe strat de finisare se face opional, tencuielile speciale RFIX trebuie vopsite ns dup un timp suficient de uscare. Sub linia terenului, tencuiala trebuie protejat mpotriva apei din sol cu RFIX OPTIFLEX sau RFIX 636.

    Strat aderent RFIX pe beton

    Aplicarea tencuielii decorative

    Tencuial de soclu RFIX pe crmid

    Impermeabilizarea tencuielii

  • Cazarma clreilor, Austria Inferioar, Austria

    38

  • 3 Sisteme de reabilitare...38593.1 Noiuni de baz.................................................40 Domenii de utilizare pentru tencuieli de reabilitare...........42 Mod de aciune al tencuielii de reabilitare.........................44 Tencuieli de sacrificiu i compres...................................45 RFIX Renopor sistemul de reabilitare uscat............46 Impermeabilizarea zidriei................................................47 3.2 Privire de ansamblu a sistemului......................50 Sisteme de reabilitare RFIX dintr-o privire.....................50 Componente ale unui sistem de reabilitare......................51 Sistemul RFIX Renopor dintr-o privire..........................52 3.3 Pai punere n oper.........................................54 Sisteme de reabilitare - pretratarea stratului suport.............

    RFIX RS1, RS2 i RS3..............................................54 Punere n oper sisteme de reabilitare.................................

    RFIX RS1 i RS3.........................................................55 Punere n oper sistem de reabilitare RFIX RS2............56 Punere n oper sistem RFIX Renopor.........................57 Punere n oper Cavastop/RFIX 635/RFIX 636...........59

    39

  • 40

    3 Sisteme de reabilitare

    Apa: elixirul vieii dumanul nr. 1 al zidrieiPe de o parte, apa este baza vieii, pe de alt parte, este rdcina tuturor relelor. Umezeala n construcie este cauza nr. 1 de producere a pagubelor. O cretere a umiditii zidriei cu 1 % nrutete izolaia termic a zidriei cu cca. 5 %. Eflorescenele de sruri iau natere doar dup ce umezeala a ptruns n zidrie. Apa poate aduce stricciuni

    importante unei case att sub form de aburi, ct i sub form de lichid i ghea. Ct de diferite sunt strile de agregare ale apei, att de diferite sunt i simptomele pagubelor crora le pot da natere. Srurile existente n pmnt i n zidrie au proprietatea de a atrage de-a dreptul apa, pentru a se dizolva n ea. Srurile dizolvate cltoresc cu apa pn ce aceasta se evapor din nou la suprafa, lsnd n urm srurile ca

    eflorescene pe tencuial sau zidrie. Srurile ieite la suprafa formeaz pete oribile i margini umede pe faad. Dac umiditatea aerului este crescut, atrag mereu mai mult ap. Aceast umezire continu a unui perete ncrcat cu sruri, poate duce, ca urmare a presiunii de cristalizare i a efectului ngheului, la plesniri ale tencuielii.

    Cnd cldirile avanseaz in vrst, poate fi scump pentru proprietari. Deteriorri ale structurii i o calitate a construciei care nu mai corespunde actualelor standarde n ceea ce privete eficiena energetic, pot crete rapid costurile de ntreinere i reparaii i pot reduce valoarea imobilului. Pentru a evita acest lucru, exist mai multe posibiliti de exemplu, o investiie n reabilitare/renovare.

    Argumente pentru client: crete valoarea cldirii asigurare pe termen lung a valorii costurile de ntreinere i reparaii scad

    Aceste argumente compenseaz investiia de capital, iar n plus se adaug bucuria pentru o cldire impecabil. RFIX colaboreaz de decenii cu i pentru specialiti n reabilitare.

    Urmri datorate ptrunderii umezelii

    3.1 Noiuni de baz

    Zidrie deteriorat...

    Apa are acces la fundaii

    Izolarea orizontal lipsete sau este deteriorat

    Apa i srurile din pmnt ajung n zidrie

    Tencuiala i vopseaua sunt distruse

    Zidria este distrus

    Aplicarea tencuielii de reabilitare RFIX

    Evaporarea rapid i uoar prin structura poroas

    Zona de umezeal este cobort

    Srurile se cristalizeaz prin pori fr a provoca pagube

    Tencuiala i vopseaua rmn uscate i frumoase

    ... reabilitat cu sistem de tencuial de reabilitare RFIX

  • 41

    Recunoaterea cauzei pagubelor

    Inventarierea construciei i a mprejurimilor saleDeoarece orice pagub are un motiv pentru care apare, este neaprat necesar determinarea acestuia. Cauzele pagubei pot fi gsite n mprejurimi. Dac de exemplu exist grajduri n apropiere, se poate lua n considerare faptul c zidria este ncrcat cu nitrai (nitraii sunt srurile acidului azotic).

    Dac pe osea se folosete sare pentru a fi mprtiat, probabil c zidria prezint ncrcare cu cloruri (clorurile sunt srurile acidului clorhidric). n zone urbane se poate ajunge la gipsarea suprafeelor din cauza polurii aerului. n acest caz se pot gsi sulfai (sulfaii sunt srurile acidului sulfuric).Cldirile construite n zone de pant, pot prezenta, de exemplu, deteriorri de

    umezeal, din cauza apei de suprafa sau a celei de infiltraie. Dac o cas se afl n apropierea unei albii a unui ru, este de ateptat ca nivelul pnzei de ap freatic s fie ridicat. Aa cum se poate vedea din aceste exemple, multe situaii, care pot fi recunoscute n mprejurimi, pot influena negativ zidrii i suprafee de tencuial.

    La recunoaterea cauzei pagubelor trebuie inut cont de aspectul elementului de construcie ce urmeaz a fi reabilitat.

    Plesniri ale tencuielii pot fi provocate de: intemperii nghe umezeal alegerea greit a materialului ncrcarea cu sruri duntoare deteriorri mecanice (fisuri etc.) sisteme greite de vopsele (de ex. suprafee prea dense)

    Schema de derulare a unei inventarieri

    Fotografiere examinai obiectul i documentai-l cu fotografii fotografierea obiectului i inspectarea mprejurimilor nregistrarea planului i a istoriei construciei

    mprejurimi

    nregistrarea datelor climatice (temperatura aerului, umiditatea relativ a aerului, temperatura materialelor de construcie)

    inventarierea obiectului i a mprejurimilor locaie (localitate, ar), poziia cldirilor nconjurtoare, cum sunt ferme, grajduri, osele, ruri, ap freatic etc.

    Simptome ale pagubelor plesniri ale tencuielii, deteriorri datorate ngheului, pagube datorate umezelii, pagube mecanice (fisuri etc.)

    nregistrarea datelor obiectului

    cercetarea structurilor pereilor, a materialelor din perei i a tipurilor de fundaii tipul i starea cldirii utilizarea anterioar a cldirii (grajduri, spltorii, abatoare etc.) utilizarea n viitor a cldirii (de ex. pivni nou nclzit) grosimea zidriei existente tipul zidriei (piatr spart, crmid, zidrie de piatr natural) poziia i adncimea fundaiilor drenarea zonei de soclu

    Determinarea cauzei umiditii i proveniena acesteia

    exist pnz de ap freatic ruri/praie n mprejurimi coninutul de umiditate al zidriei i tencuielilor

    Lmurii istoricul construciei procurai istoricul i planurile construciei (de la client, arhitect etc.) la ndemn expertize/analize de laborator existente solicitai documente de la Comisia pentru conservarea patrimoniului i de la autoriti

    Prelevarea de probe pentru efectuarea analizei srurilor

    conform indicaiilor RFIX (proces-verbal de prelevare de probe) completai procesul-verbal de prelevare de probe RFIX analiza este efectuat de laboratorul competent RFIX determinarea ncrcrii cu sruri (ON 1 pn la ON 3) la ncrcri ON 1 - 2 sunt posibile sisteme de var ncepnd cu ncrcri de la ON 2 - 3, recomandm sisteme de reabilitare RFIX stabilirea sistemului de reabilitare i alegerea materialelor pentru reabilitare

    Vezi NORM B3355-1, drenarea zidriei umede

  • 42

    3 Sisteme de reabilitare

    Domenii de utilizare pentru tencuieli de reabilitare

    Cu tencuieli de reabilitare pot fi tencuite, n principiu, zidrii umede i/sau ncrcate cu sruri duntoare. Pentru aceasta, srurile duntoare pentru materialele de construcie sunt depozitate n tencuial i inute astfel departe de suprafa. Datorit faptului c tencuielile de reabilitare depoziteaz srurile duntoare i astfel umplu macro-porii i porii umplui cu aer, cu aceast acumulare a ncrcrii de sruri se modific funcia sistemului de tencuial. Dac este absorbit ap, srurile sunt dizolvate i circuitul ncepe de la capt. Din acest motiv, tencuielile de reabilitare au un termen de valabilitate limitat n cazul ncrcrii prea mari cu umezeal.

    Tencuielile de reabilitare complet saturate trebuie s fie complet nlocuite.

    Deoarece tencuielile de reabilitare sunt puternic hidrofobe, nu se poate tencui cu sisteme noi de tencuial peste tencuieli de reabilitare deja existente.

    Tencuielile de reabilitare nu trebuie folosite fr un concept complex de reabilitare, ci acolo unde alte sisteme de tencuial i pierd funcia.

    Sruri duntoare pentru construcieSrurile cele mai frecvente n construcii sunt clorurile, sulfaii i nitraii. Un lucru l au n comun toate srurile duntoare pentru construcie:Acestea sunt duntoare doar n combinaie cu apa. Deoarece la aceste sruri este vorba despre sruri uor solubile, acestea sunt transportate la suprafa prin apariia umezelii n sistemul de pori al materialului

    de construcie. Aici, umezeala se poate evapora din nou. Totodat, sarea dizolvat se transform n cristale de sare. Aceast transformare implic o cretere a volumului, lucru care provoac o presiune foarte mare de cristalizare n sistemul de pori al materialelor de construcie (efect exploziv), distrugnd astfel materialele de construcie. Dac srurile cristalizeaz la suprafa, ia natere aa-numite eflorescene de

    sare. Srurile sunt n continuare puternic higroscope, adic atrag umiditatea, ceea ce duce la o nou dizolvare i migrare a lor, pentru a provoca pagube n alt loc. Apariia de sruri duntoare pentru construcii n zidrie, resp. n tencuial, poate avea diverse cauze. Pentru ntocmirea unui concept de reabilitare este important i analiza infiltrrii srurilor, nu doar constatarea contaminrii cu sruri.

    3.1 Noiuni de baz

  • 43

    Domenii de utilizare pentru tencuieli de reabilitare

    CloruriClorurile apar deseori ca pete umede. Clorurile sunt srurile acidului clorhidric (HCl). Clorura de sodiu (NaCl, sarea de buctrie) scade punctul de nghe al apei i stimuleaz coroziunea oelului. Printre altele, aceasta se folosete ca sare pentru drumuri i poate, dizolvat n ap, s ptrund n principal n zona de soclu a elementelor de construcie. n zone de coast, clorura din aerul de mare afecteaz zidriile. Clorurile pot aprea n spaiile interioare ale unitilor productoare de mezeluri i brnzeturi.

    SulfaiSulfaii apar n principal n construcii mai vechi, care au fost construite cu materiale de construcii cu coninut de sulfai (mortar pe baz de ipsos sau anhidride i pietre naturale). Sulfaii sunt srurile acidului sulfuric (H2SO4). Precursorul dioxid de sulf se formeaz, printre altele, la arderea de crbuni, pcur, precum i combustibili care conin sulf. Sulfaii sunt considerai a fi cel mai important indicator al polurii aerului (gaze reziduale din trafic, industriale, ploaie acid).

    NitraiNitraii apar sub form de pete umede. Acetia sunt srurile acidului azotic (HNO3). Acetia se formeaz din substane proteice i deeuri de origine animal. Nitraii ajung n cldiri sau zidrii vechi prin gunoi de grajd lichid, urin, ngrminte sau alte materii fecale. Nitraii sunt puternic higroscopici. Presiunea care se formeaz la cristalizare este foarte mare i poate uza i distruge mortarul existent n tencuial i zidrie.

    Clasificarea ncrcrilor cu sruriPentru ntocmirea unui concept de reabilitare i implicit pentru alegerea sistemului de tencuial, trebuie analizat ncrcarea cldirii. Datorit msurtorilor efectuate, n concordan cu situaia deteriorrilor, asupra gradelor de penetrare a umezelii i a ncrcrii cu sruri, se obine o imagine a deteriorrii cldirii. n WTA 2-9-04 Sisteme de tencuieli de reabilitare i NORM B3355-1 Procedur de drenare a zidriei umede, coninutul de sruri duntoare construciilor din tencuieli i zidrii se mparte n trepte de ncrcare.Aceast clasificare servete la luarea deciziei la alegerea variantei de drenare i a sistemului de tencuial. Prin msuri speciale sunt desemnate n aceste reglementri msurile de drenare i msurile de flancare, cum sunt sistemele de tencuieli de reabilitare.

    WTA 2-9-04WTA nseamn Asociaia tehnico-tiinific pentru conservarea construciilor i a patrimoniului. nfiinat n Germania cu mai bine de 25 de ani n urm, n cadrul acestei asociaii, specialiti versai se ocup cu prezentarea problemelor i cu ntocmirea de directive i fie pentru domeniul conservrii i reparrii construciilor, precum i cu conservarea patrimoniului i restaurare.

    Fiele WTA sunt cunoscute dincolo de graniele Germaniei (de ex. Fia WTA 2-9-04, Sisteme de tencuieli de reabilitare, 2004). WTA este format, printre altele din productori de produse, institute de testare, arhiteci, planificatori de reparaii, experi, evaluatori, autoriti. NORM B3345 definete, de asemenea, cerinele detaliate la adresa sistemelor de reabilitare.

    Trepte de ncrcare conform WTA 2-9-04 / NORM B3355-1

    sruriON 1redus

    ON 2mediu

    ON 3ridicat

    Cloruri (Cl-) redus mediu ridicat

    Sulfai (SO4-) redus mediu ridicat

    Nitrai (NO3-) redus mediu ridicat

    Msuri speciale fr de decis individual necesare

    Recomandare sisteme RFIX RS1/RS3 RS1/RS2/RS3 RS2

  • 44

    3 Sisteme de reabilitare

    Modul de aciune al tencuielilor de reabilitare

    Tencuielile de reabilitare i de baz poroase prezint proprieti specifice, care mpiedic distrugerea tencuielii decorative. O porozitate ridicat precum i o conductivitate capilar redus mpiedic srurile s ajung la suprafaa tencuielii.

    Tencuiala de baz poroas servete ca tencuial suport de egalizare pentru tencuiala de reabilitare. n porii de aer ai tencuielii de baz poroase, srurile pot cristaliza, iar umezeala este condus ncet spre exterior, ca vapori de ap, prin tencuiala de reabilitare RFIX.

    Prin amplasarea zonei de evaporare n tencuiala suport, tencuiala decorativ i vopseaua rmn uscate i nu se formeaz eflorescene duntoare pe suprafaa peretelui.

    Tencuielile suport convenionale pe baz de var sau var-ciment nu pot reine ncrcrile de umezeal i sruri n zidria veche. Acestea sunt, la fel ca i celelalte materiale de construcie cu conducie capilar, supuse mecanismului de deteriorare.

    Care este compoziia tencuielilor de reabilitare?Pentru a contracara acest lucru sunt produse amestecuri speciale din mortar gata preparat. Acest lucru duce la tencuieli cu porozitate ridicat i permeabilitate a vaporilor de ap, avnd n acelai timp o conductivitate capilar mult diminuat. Sigurana de funcionare a acestora depinde n mod decisiv de omogenitatea mortarului, care la amestecurile de pe antier nu

    poate fi asigurat n msura necesar. Prin alegerea lianilor, agregatelor i aditivilor adecvai, tencuielile de reabilitare pot fi produse cu un volum mare al porilor totali, avnd n acelai timp un coninut redus de pori capilari. Un efect pe termen lung, adic i lipsa deteriorrilor, necesit respectarea parametrilor n limite strnse. Acest lucru presupune, la rndul su, o compoziie optim.

    Trebuie inut cont de forma i gradarea granulelor agregatelor, tipul de liani, raporturile de amestecare i cantitatea aditivilor. Condiionate de structura i funcia lor, tencuielile de reabilitare trebuie s se ntreasc relativ repede i totui sigur. n afar de acest lucru, componentele amestecului de tencuial, mai ales ns liantul, trebuie s dein o rezisten mare la aciunea srurilor.

    ap + sare

    tencuial

    zon

    de

    evap

    orar

    e

    sare

    tencuial de reabilitare

    tencuial suport poroas

    vapori

    ap +

    sare

    nainte dup

    3.1 Noiuni de baz

  • 45

    Tencuielile de sacrificiu se folosesc pentru desalinizarea zidriei puternic srate. Scopurile folosirii tencuielilor de sacrificiu sunt funciile de protecie de cele mai diferite tipuri. Tencuielile de sacrificiu pot fi folosit att n interior ct i pe exterior i n toate zonele de construcie la nlime i subterane, adic de la zidria fundaiei i pn la zidria care se ridic deasupra solului. Aici pot prelua funcii de protecie mpotriva umezelii, srurilor, intemperiilor, uzurii mecanice i a murdriilor.

    Dac tencuielile sunt concepute ca straturi de uzur i doar pentru protecia pe termen scurt a suprafeelor (luni pn la doar civa ani), acestea sunt denumite tencuieli de sacrificiu - indiferent de compoziia lor.

    Dac tencuielile de sacrificiu sunt concepute special pentru un atac mare de sruri, sunt denumite ca tencuieli compres. Sub aspectul reducerii srurilor/desalinizrii, tencuielile de sacrificiu dein o poziie intermediar ntre comprese i sistemele de tencuieli de reabilitare.

    Diferene ntre diferite tencuieli de sacrificiu conform WTA 2-10-06 tencuieli de sacrificiu Tencuieli compres Se folosesc la ncrcri foarte mari. Sunt folosite doar pe termen scurt, de cteva

    zile pn la sptmni. Tencuieli de sacrificiu Se folosesc la ncrcare mare cu umezeal. Acestea se folosesc cu o durat de

    utilizare medie, de cca. 12 ani. Tencuieli de reabilitare Se folosesc pn la ncrcri mari cu umezeal i sruri. Aceste tencuieli de sistem

    i ndeplinesc sarcinile timp de muli ani, care pot conine i funcii artistice.

    Tencuieli de sacrificiuTencuielile de sacrificiu sunt tencuieli care se folosesc pe o perioad limitat, cu scopul de a avea un efect de reabilitare sau o funcie de protecie. Pe de o parte, aceste tencuieli urmresc s conduc spre exterior ncrcrile de umezeal i sruri, fr deteriorarea stratului suport, pe de alt parte, s apere de aciuni exterioare (de ex. temperatur, umezeal sau ncrcri mecanice) suprafeele care merit a fi protejate. Din motive de reversibilitate, acestea trebuie s poat fi uor ndeprtate. n acelai timp este necesar un contact suficient cu suprafaa pentru migrarea srurilor i/sau a umezelii.

    Pentru alegerea tencuielilor de sacrificiu potrivite sunt necesare informaii generale legate de structura i suprafaa zidriei, de proprietile caracteristice ale materialelor i de situaiile de ncrcare, la care este supus construcia.

    Produse RFIX pentru tencuieli de sacrificiu i tencuieli compres

    RFIX Hydraulkalk-Sockelputz RFIX 648/HASIT 208

    Porengrundputz RFIX 680/HASIT 203 Sanierputz R-L RFIX 691 Trass-Kalk-Renovierputz

    Tencuieli de sacrificiu i compres

  • 46

    3 Sisteme de reabilitare

    Cauza deteriorrii - umezeal i mucegaiTot mereu, locatarii celor mai diverse cldiri se plng de infestare cu umezeal i mucegai pe pereii interiori. Mai demult mai degrab minimizate, mucegaiurilor le pot fi atribuit astzi provocarea unor afeciuni masive de sntate. Acestea pot provoca alergii, mbolnviri ale cilor respiratorii, grea i dureri de cap i, n afar de aceasta, pot fi chiar i cancerigene. De formarea neplcut de mucegai este responsabil mai ales umezeala, n afar de un mediu fertil corespunztor i o temperatur ideal. Umezeala apare la multe cldiri nvechite pe perei i tavane i are cele mai diverse cauze de natur constructiv sau de folosin. Peste tot unde umezeala se acumuleaz permanent, se poate ajunge la infestare cu mucegai. Deseori, formarea de mucegai n ncperile de locuit este motivat de aerisirea necorespunztoare a locatarilor.

    Aerisirea corectPrerile sunt mprite n ceea ce privete semnificaia aerisirii corecte n utilizarea uzual a locuinelor. Ca regul de baz pentru aerisirea corect se menioneaz deseori: o ventilare transversal de trei pn la

    patru ori pe zi, durata de cca. 10 min. diferene de temperatur ntre

    ncperi de max. 5 C umiditate relativ a aerului sub 65 %n cazul problemelor punilor de izolare sau termice, nici mcar aceste msuri nu sunt suficiente.

    Msuri mpotriva formrii de mucegai dac ferestrele transpir sau se

    aburesc, aerisii imediat la gtit folosii hota nu uscai haine n locuin amplasai mobila la o distan de cel

    puin 4 cm de la perei pentru un control mai bun al umiditii

    din ncpere, folosii higrometre (la o temperatur interioar de 20 C, umiditatea relativ a aerului trebuie s fie de max. 50 %)

    Mucegai n spaii de locuitMai ales n anotimpul rece, umezeala din aerul saturat cu vapori de ap din ncpere se depune pe prile interioare reci ale pereilor exteriori. Dac aerul nu este evacuat repede i n suficient msur, se condenseaz pe pereii exteriori. Suprafeele umede ale pereilor pot forma astfel un mediu fertil pentru mucegaiuri. Dezvoltarea mucegaiurilor este atribuit aadar problemelor de umezeal. Ca i cauze sunt posibile pe de o parte defecte de construcie, cum ar fi faade prost izolate i evacuarea deficitar sau lips a aburilor din baie i buctrie. Dar i o umezeal prea mare din cauza nclzirii i aerisirii necorespunztoare stimuleaz dezvoltarea mucegaiului.

    RFIX Renopor sistemul de reabilitare uscat

    Produse pentru ndeprtarea mucegaiurilor

    RFIX Algenkiller Folosii fungicide (otrav pentru

    fungii) doar local i pe durat limitat

    Alte metode de tratare (mijloace farmaceutice i domestice)

    Ap oxigenat 5 % esen diluat de oet Alcool 70 %

    3.1 Noiuni de baz

  • 47

    Nu este posibil doar o drenare a zidriei cu tencuieli de reabilitare. Mai mult, n acest caz sunt necesare msuri de impermeabilizare, ca bariere orizontale sau impermeabilizri verticale. Tencuielile de reabilitare reprezint, conform NORM B 3355, msuri de flancare, care creeaz condiii propice pentru uscarea zidriei.

    Deteriorri din cauz de umezeal pe i n zidriePereii uzi i pivniele umede sunt comarul oricrui proprietar de cas. Datorit faptului c distribuia umezelii nu poate fi clar recunoscut cu ochiul liber i/sau cu mna, astfel de pagube in de resortul unei societi specializate, deoarece doar aceasta dispune de tehnica de msurare necesar.

    Cauze ale pagubelor umezeal ascensionale sau cu ptrundere lateral ap care ptrunde prin subsol (ap sub presiune, ap de formare) punctul de rou pe zidrie (ap de condensare) umezeal higroscopic datorit aciunii srurilor

    Simptome ale pagubelorDac impermeabilizarea lipsete, zidria absoarbe n principiu umezeala. Astfel pot ptrunde cu efect duntor pentru construcie i srurile dizolvate de ap n sol. Datorit capacitii lor de a prelua, resp. de a absorbi umiditatea aerului i apa, pot lua natere urmtoarele simptome:

    costuri crescute cu nclzirea periclitarea sntii din cauza

    mucegaiului miros neplcut climat de locuit necorespunztor eflorescene saline plesniri ale tencuielii i vopselii distrugerea mortarului distrugerea zidriei

    Ptrunderea umezelii n zidrieUmezeala ptrunde, srurile transportate se depun, dup uscarea condiionat de condiiile meteorologice, efectul higroscopic al srurilor se menine. La o nou apariie a umezelii, pot fi preluate alte cantiti mari de lichid.

    Clarificare: 8 g sare pot absorbi pn la 1 ltr. ap.

    Umezeala poate urca aici n perei prin efectul de capilaritate al materialelor de construcie minerale. Trebuie implementat o nou barier orizontal. Dac i tencuiala unor astfel de construcii este ncrcat cu eflorescene de sruri, aceasta trebuie ndeprtat i nlocuit cu o tencuial de reabilitare.

    La cldirile vechi cu subsol se ntlnete foarte des i umezeala care ptrunde lateral. Aici se recomand dezvelirea zidriei i aplicarea unei impermeabilizri exterioare (de ex. aplicarea unui strat gros de bitum), precum i o protecie suplimentar de umplere.

    Chiar i reabilitrile scumpe i costisitoare sunt destinate eecului, dac sunt ignorate regulile cunoscute ale migrrii umezelii. Doar un specialist al unei companii autorizate poate face, pe baza analizei pagubelor, o ofert optim de reabilitate care s cuprind toate msurile de flancare.

    Impermeabilizarea zidriei

    Produse RFIX pentru impermeabilizarea zidriei

    RFIX Cavastop RFIX 635 Trass-Zement-Sperrputz RFIX 636 Dichtungsschlmme

  • 48

    3 Sisteme de reabilitare

    Sistem de impermeabilizare orizontal

    Bariera capilar pentru ap RFIX Cavastop, pe baz de cauciuc din rini sintetice, este o soluie pe termen lung pentru impermeabilizarea mpotriva umezelii ascensionale. Aceste produse trebuie s aib anumite proprieti:

    o capacitate mare de ptrundere n capilare rezisten mpotriva tuturor efectelor alcaline sau acide din exterior, ca de ex.

    nitrai, sulfai, cloruri etc., oxidare, degradare biologic, radiaii UV, nghe etc. o mare elasticitate mpotriva convulsiilor pmntului sau ale mediului, precum i

    mpotriva micrilor de tasare, care pot aprea i ntr-o faz de uscare

    Datorit unei compoziii echilibrate din diverse componente ca materiale de impregnare, rini speciale, rini naturale i uleiuri, barierele capilare pentru ap RFIX Cavastop ndeplinesc toate cerinele menionate anterior, sub forma unui strat izolator de cauciuc din rini sintetice, care aproape c nu poate putrezi, care devine n scurt timp impermeabil la ap.

    RFIX Cavastop nu este o silicatizare care se ntrete mineralizat.

    Domenii de utilizareSe poate folosi pentru toate materialele de construcie minerale, cum sunt gresia calcaroas, crmida, gresia, betonul poros sau piatra spart.

    Bariera capilar pentru ap RFIX Cavastop este o impermeabilizare orizontal recunoscut pentru aproape toate tipurile de cldiri i pentru situaii general aplicabile de obiecte.

    Avantajele RFIX Cavastop n comparaie cu produse de silicatizare chiar i la o umiditate mare n zidrie, de peste 60 %, RFIX Cavastop ptrunde

    nc n cei mai fini pori capilari RFIX Cavastop nu este toxic, are BAG T Nr. 619000 i este certificat WTA RFIX Cavastop este o barier orizontal, simpl, uor de prelucrat i durabil RFIX Cavastop ofer o elasticitate i durabilitate mare RFIX Cavastop are o rezisten mare mpotriva convulsiilor

    RFIX Cavastop schem de gurire

    grosimea zidului n cm pn la 14 25 38 45 51 64 77 88

    distan de gurire n cm 14,5 12,5 11,0 9,0 14,5 12,5 14,5 12,5

    numr de cartue pe gaur 1 1 1 1 2 2 3 3

    numr total de cartue pe metru liniar 7 8 9 11 14 16 21 24

    Impermeabilizarea zidriei

    3.1 Noiuni de baz

  • 49

    Sistem de impermeabilizare mineral vertical

    Tencuiala de izolare din trass-ciment RFIX 635 Trass-Zement-Sperrputz este un material de construcie mineral pentru reabilitarea zidriei. Acesta are rol de tencuial de izolare subteran pentru impermeabilizare vertical mpotriva apei nepresurizate i a apei presurizate pn la 1,5 bar. Se folosete la reabilitarea cldirilor i n conservarea cldirilor de patrimoniul ca impermeabilizare vertical i ca msur de flancare pentru reabilitarea zidriei. mpreun cu impermeabilizarea RFIX 636, zidriile pot fi impermeabilizate per vertical pe interior i exterior.Tencuiala de izolare din trass-ciment RFIX 635 Trass-Zement-Sperrputz poate fi folosit i ca tencuial pentru soclu pn la 50 cm peste muchia de jos.

    Avantajele tencuielii de izolare din trass-ciment RFIX 635 Trass-Zement-Sperrputz rezistent la ap presurizat pn la

    1,5 b