03_capitolul i a5_actualizat 2013

54
9 CAPITOLUL 1 ORGANIZAREA SISTEMULUI INFORMAŢIONAL CONTABIL AL TRANZACŢIILOR INTERNAŢIONALE 1.1. Trăsăturile economico-financiare ale tranzacţiilor internaţionale Din punct de vedere economico-financiar, activitatea de comerţ exterior are un caracter specific, determinat de modul în care se negociază tranzacţiile şi se derulează operaţiile de livrare, transport şi decontare între parteneri. Tranzacţiile de comerţ exterior reprezintă o componentă a sferei afacerilor internaţionale, în raport cu care se particularizează prin natura obiectului, calitatea participanţilor şi modalităţile de realizare 1 . Principala formă a tranzacţiilor de comerţ exterior o reprezintă comerţul internaţional cu bunuri corporale, respectiv exportul şi importul de bunuri fizice. Însă, există şi alte forme ale tranzacţiilor de comerţ exterior, între care mai importante sunt: - comerţul internaţional cu servicii comerciale, denumit şi comerţ invizibil, cuprinzând turismul internaţional, serviciile conexe operaţiunilor de export-import (transporturile, asigurările etc.); - operaţiunile comerciale combinate, respectiv reexportul, contrapartida, switch-ul etc., adică tehnicile utilizate pentru valorificarea oportunităţilor de profit comercial şi facilitarea schimburilor. În tranzacţiile internaţionale participanţii principali sunt vânzătorul (exportatorul) şi cumpărătorul (importatorul). La rândul său, exportatorul poate fi o firmă producătoare, care desface produsele sale pe piaţa externă sau o firmă de comerţ, care realizează pe lângă operaţiuni de comerţ interior şi operaţiuni de export sau care lucrează exclusiv pentru piaţa externă (firmă de comerţ exterior). Importatorul poate fi o firmă cu activitate de producţie, care se aprovizionează, parţial sau total, de pe piaţa externă, sau o firmă de comerţ (cu ridicata sau cu amănuntul). 1 Ioan Popa, Tranzacţii de comerţ exterior, Ed. Economică, Bucureşti, 2002, pg. 10.

Transcript of 03_capitolul i a5_actualizat 2013

  • 9

    CAPITOLUL 1

    ORGANIZAREA SISTEMULUI INFORMAIONAL CONTABIL AL TRANZACIILOR INTERNAIONALE

    1.1. Trsturile economico-financiare ale tranzaciilor internaionale

    Din punct de vedere economico-financiar, activitatea de comer exterior are un caracter specific, determinat de modul n care se negociaz tranzaciile i se deruleaz operaiile de livrare, transport i decontare ntre parteneri. Tranzaciile de comer exterior reprezint o component a sferei afacerilor internaionale, n raport cu care se particularizeaz prin natura obiectului, calitatea participanilor i modalitile de realizare1.

    Principala form a tranzaciilor de comer exterior o reprezint comerul internaional cu bunuri corporale, respectiv exportul i importul de bunuri fizice.

    ns, exist i alte forme ale tranzaciilor de comer exterior, ntre care mai importante sunt:

    - comerul internaional cu servicii comerciale, denumit i comer invizibil, cuprinznd turismul internaional, serviciile conexe operaiunilor de export-import (transporturile, asigurrile etc.);

    - operaiunile comerciale combinate, respectiv reexportul, contrapartida, switch-ul etc., adic tehnicile utilizate pentru valorificarea oportunitilor de profit comercial i facilitarea schimburilor.

    n tranzaciile internaionale participanii principali sunt vnztorul (exportatorul) i cumprtorul (importatorul).

    La rndul su, exportatorul poate fi o firm productoare, care desface produsele sale pe piaa extern sau o firm de comer, care realizeaz pe lng operaiuni de comer interior i operaiuni de export sau care lucreaz exclusiv pentru piaa extern (firm de comer exterior).

    Importatorul poate fi o firm cu activitate de producie, care se aprovizioneaz, parial sau total, de pe piaa extern, sau o firm de comer (cu ridicata sau cu amnuntul).

    1 Ioan Popa, Tranzacii de comer exterior, Ed. Economic, Bucureti, 2002, pg. 10.

  • 10

    Pe lng exportator i importator n tranzaciile comerciale internaionale sunt implicate diferite categorii de intermediari: comisionari, crui, asiguratori etc.

    n practica comerului internaional activitatea de export-import se poate realiza n dou modaliti: direct i indirect2.

    n modalitatea direct, organizarea i derularea exportului i importului de bunuri i servicii se realizeaz de ctre firmele productoare pe contul i pe riscul lor.

    n modalitatea indirect, organizarea i derularea exportului i importului se realizeaz prin intermediul firmelor de comer exterior. n acest caz, funcia comercial orientat spre activitatea de comer exterior se separ de funcia de producie a unitilor productoare.

    Societile de comer exterior (SCE) care mijlocesc activitatea de export-import a unitilor productoare acioneaz pe pieele externe pe cont propriu sau n calitate de comisionare ale acestora. n primul caz, SCE cumpr mrfuri de la furnizori interni sau externi i le revnd apoi la extern sau la intern, n numele, pe contul i pe riscul lor, fapt care conduce la reflectarea rezultatelor activitii de comer exterior n gestiunea proprie. n al doilea caz, SCE efectueaz tranzaciile internaionale n numele lor, dar pe contul i pe riscul comitenilor (unitilor productoare sau beneficiare de mrfuri din import). Drept urmare, rezultatele activitii de comer exterior se reflect n gestiunea acestor din urm uniti (comitenilor).

    Derularea de ctre SCE a tranzaciilor internaionale pe cont propriu sau n comision are o serie de implicaii de ordin juridic, financiar i contabil.

    n plan juridic, cele dou forme ale modalitii indirecte de export au la baz contracte economice diferite: contracte ferme, att la intern, ct i la extern, n cazul operaiunilor derulate pe cont propriu i contracte de comision la intern i ferme la extern, n cazul operaiunilor n comision.

    n plan financiar are loc o difereniere a modului de decontare la intern a operaiunilor efectuate. Astfel, pentru operaiunile derulate pe cont propriu, decontarea la intern se face la cumprarea mrfurilor destinate exportului, respectiv, la vnzarea mrfurilor importate. Pentru operaiunile derulate n comision, decontarea cu unitile productoare se face dup ncasarea mrfurilor de la extern, iar cea cu beneficiarii de mrfuri din import, naintea efecturii importului.

    2 Dumitru Vian, Contabilitatea n comerul exterior, Ed. Economic, Bucureti, 1999, pg. 23.

  • 11

    n plan contabil, diferenierea privete cu precdere modul de evideniere a cheltuielilor efectuate i a veniturilor realizate. n cazul operaiunilor pe cont propriu, SCE reflect n contabilitatea lor att cheltuielile i veniturile din comercializarea mrfurilor, ct i cheltuielile de exploatare de natura cheltuielilor de administraie i conducere, precum i orice alte cheltuieli i venituri generate de derularea exportului i importului. n cazul operaiunilor n comision, SCE nu reflect n contabilitatea lor cheltuielile i veniturile de comercializare a mrfurilor, ci numai cheltuielile proprii de exploatare de natura cheltuielilor de

    administraie i conducere i veniturile proprii sub forma comisioanelor realizate.

    Firmele care au relaii cu piaa extern i organizeaz, n general, un serviciu special consacrat operaiunilor de comer exterior, respectiv serviciului de export-import, constituit din toate persoanele care se afl n relaii directe sau indirecte cu clienii, furnizorii i diferiii intermediari i comerciani din comerul internaional.

    Din punct de vedere organizatoric serviciul de export-import poate fi

    subordonat departamentului de marketing sau se poate situa pe acelai nivel cu alte diferite departamente funcionale, n raport de importana acordat de ctre firm activitilor internaionale.

    Totodat, serviciul de export-import colaboreaz cu celelalte departamente ale firmei: marketing, producie, financiar, juridic, n elaborarea i punerea n aplicare a strategiei de export.

    Funciile firmei n realizarea tranzaciilor de comer exterior i contribuia diferitelor servicii la realizarea acestora sunt sintetizate n tabelul nr. 1

    3.

    Funcia financiar se refer la componenta bneasc a derulrii tranzaciei de comer exterior: plata i finanarea. n acest context, serviciul financiar, n colaborare cu serviciul de export-import, ndeplinete mai multe obiective:

    a) Efectuarea plii. Principalele activiti desfurate n acest sens sunt: stabilirea condiiilor i termenelor de plat; facturarea mrfii la export; urmrirea ncasrii creanelor etc.

    b) Asigurarea finanrii operaiunii. Serviciul financiar urmrete obinerea de credite pentru finanarea exporturilor, ntreinerea legturilor cu bncile i alte organisme de finanare.

    c) Controlul rentabilitii operaiunilor de export-import.

    3 Ioan Popa, Tranzacii de comer exterior, Ed. Economic, Bucureti, 2002, pg. 37.

  • 12

    Tabelul nr. 1

    Departament

    Operaiuni Marketing

    Comercial-

    export

    Administrativ-

    export Producie Financiar Juridic

    1 2 3 4 5 6

    1. STRATEGIA DE EXPORT

    Alegerea pieelor;

    Cercetarea pieelor;

    Adaptarea produselor;

    Studierea mijloacelor de finanare;

    Determinarea preului de export;

    Definirea politicii comerciale.

    X

    X

    X

    X

    X

    X

    X

    X

    2. PROSPECTAREA

    Aciuni promoionale;

    Participarea la misiuni i manifestri n strintate;

    Contactarea partenerilor.

    X

    X

    X

    X

    X

    X

    X

    X

    3. CONTRACTAREA

    Ofertarea;

    Negocierea;

    ncheierea contractului.

    X

    X

    X

    X

    X

    X

    4. DERULAREA: LOGISTICA

    Ambalarea i marcarea;

    Facturarea la extern;

    Alegerea firmei de expediie;

    Asigurarea mrfurilor n traficul internaional;

    Vmuirea mrfurilor.

    X

    X

    X

    X

    X

    X

    X

    X

    5. DERULAREA: PLATA

    Stabilirea condiiilor de plat;

    Acoperirea riscului de neplat;

    Asigurarea finanrii;

    Urmrirea ncasrii creanelor.

    X

    X

    X

    X

    X

    X

  • 13

    1.2. Condiii de livrare n comerul internaional

    Importana deosebit a condiiilor de livrare n contractul internaional, ca i existena a numeroase practici i uzane privind livrarea a determinat codificarea unor reguli n acest domeniu, care s serveasc drept reper pentru lumea de afaceri.

    nc din 1936, Camera Internaional de Comer de la Paris a publicat o serie de reguli cu caracter internaional privind livrarea, denumite INCOTERMS (International Commercial Terms), care au fost

    revizuite de mai multe ori, ultima revizuire avnd loc n anul 2010. Pe de alt parte, n Statele Unite a fost adoptat, nc din 1919, un cod

    de uzane privind comerul internaional, care a fost revizuit n 1941, devenind Revised American Foreign Trade Definitons, sau RAFTD 1941. Chiar dac RAFTD mai este utilizat n spaiul american (SUA, Canada, Mexic), INCOTERMS tinde s se impun ca un cod cu caracter universal.

    INCOTERMS se refer la obligaiile reciproce ale vnztorului i cumprtorului ntr-un contract de vnzare internaional, propunnd o serie de reguli pentru interpretarea condiiilor comerciale cele mai frecvent utilizate n comerul exterior.

    Regulile INCOTERMS i extind efectele asupra tuturor etapelor i operaiunilor implicate de transferarea mrfii de la furnizor la beneficiar, fcnd referiri exprese la urmtoarele elemente:

    a) obligaia vnztorului de a livra i aceea a cumprtorului de a prelua i plti marfa;

    b) suportarea cheltuielilor de ambalare, care revin, n mod uzual, vnztorului, cu excepia cazului n care mrfurile se livreaz neambalate;

    c) controlul cantitativ i calitativ vnztorul este obligat s efectueze toate operaiunile (i s suporte cheltuielile) aferente controlului, n scopul de a pune marfa la dispoziia cumprtorului, conform clauzelor contractuale;

    d) stabilirea locului de trecere a cheltuielilor i a riscurilor de la vnztor la cumprtor;

    e) obligaia vnztorului de a aviza pe cumprtor c marfa a fost pus la dispoziia sa sau a cruului;

    f) ncheierea contractului de transport i obinerea documentelor legate de livrare;

    g) obinerea altor documente aferente exportului (importului); h) organizarea vnzrii i plata taxelor vamale.

  • 14

    Tehnica folosit n cadrul acestor condiii este aceea de a indica punctul geografic n care marfa este transmis de la vnztor la cumprtor, cu ndeplinirea anumitor obligaii. n mod normal n acest punct obligaia de organizare a transportului mrfii pn la destinaia dorit i obligaia de suportare a cheltuielilor i riscurilor aferente sunt transferate de la vnztor la cumprtor. Exist ns i anumite condiii de livrare CFR, CIF, CPT i CIP n care punctul de transferare a cheltuielilor nu coincide cu cel de transferare a riscurilor. Practic, n contractul internaional de vnzare-cumprare, condiia de livrare aleas se completeaz cu denumirea localitii convenit de pri.

    Pentru a nelege ceea ce exprim o condiie de livrare prin coninutul ei comprimat i care este semnificaia ei pentru cei doi parteneri comerciali, exemplificm stipularea ntr-un contract a condiiei de livrare la export FOB Constana. Dac aceasta este condiia de livrare prevzut pentru un export efectuat de o firm din Craiova ctre un importator din China, prin intermediul acestei precizri succinte cei doi parteneri neleg urmtoarele obligaii: Exportatorul: n calitatea sa de vnztor, trebuie s ncarce i s transporte marfa

    din localitatea Craiova (de la depozitul su) i pn n portul Constana;

    trebuie s organizeze transportul cu vaporul, clauza prevzut n contract pentru transportul principal fiind o clauz exclusiv maritim;

    va suporta toate cheltuielile de la depozitul su i pn la ncrcarea pe vas (inclusiv cheltuiala cu ncrcarea pe vas);

    va suporta toate riscurile pe durata transportului de la depozitul su i pn n portul de ncrcare, mai precis pn la momentul la care marfa trece peste balustrada vasului din portul de ncrcare.

    Importatorul: n calitate de cumprtor, este obligat s suporte toate riscurile din

    momentul de la care marfa a fost ncrcat n portul Constana;

    s suporte contravaloarea cheltuielilor de transport din portul Constana i pn la destinaia final. Modul de suportare a costurilor de transport, asigurare i asumarea

    riscurilor sunt reflectate n figura nr. 1.

  • 15

    Figura nr. 1 Costurilor de transport, asigurare i asumarea riscuri n condiiile INCOTERMS 2010 (Sursa: www.rohlig.com)

  • 16

    INCOTERMS se bazeaz pe clasificarea regulilor n patru grupe: E, F, C, D organizate dup criteriul obligaiilor crescnde ale vnztorului.

    n tabelul nr. 2 sunt prezentate cele 11 reguli INCOTERMS, sistematizate pe cele patru grupe i calificate n funcie de modul de transport i tipul de vnzare.

    Coninutul celor 11 reguli INCOTERMS este esenial la ntocmirea contractelor de comer exterior, alegerea uneia sau alteia dintre condiii bazndu-se att pe calcule riguroase, dar i pe posibilitile societilor implicate n tranzacii.

    Grupa E. Grupa E conine o singur condiie de livrare, EXW (liber la locul

    convenit), fiind aplicabil tuturor modalitilor de transport, inclusiv transportului multimodal. Conform acestei clauze, vnztorul pune mrfurile la dispoziia cumprtorului n spaii proprii (fabric, depozit etc.) i aceasta fr ndeplinirea formalitilor vamale la export i fr obligaia de ncrcare a mrfurilor pe mijlocul de transport.

    Grupa F. Grupa F conine urmtoarele clauze de livrare: FCA, FAS, FOB;

    este vorba, n acest caz, de vnzare la plecare. Clauza FCA - Free CArrier ... (Franco transportator loc

    convenit): transferul cheltuielilor de la vnztor la cumprtor se face n acelai loc cu transferul riscurilor, adic n momentul livrrii mrfurilor transportatorului sau tranzitarului desemnat de cumprtor n locul convenit de pri. Vnztorul nu i asum, n cazul condiiei FCA, nici riscurile, nici cheltuielile pentru transportul principal.

    Clauza FAS - Free Alongside Ship ... (Franco de-a lungul vasului

    ...[port de mbarcare]) corespunde unei vnzri la plecare, transferul cheltuielilor i riscurilor de la vnztor la cumprtor are loc pe chei, n portul de mbarcare convenit; aceast condiie de livrare este utilizat doar pentru transportul maritim i n apele interioare.

  • 17

    Tabelul nr. 2

    Condiiile de livrare INCOTERMS 2010

    Grupa Abrevierea Condiia de livrare Modalitatea

    de transport

    VP/

    VS

    *

    E EXW... Ex Works ... (Franco fabric ...) oricare VP

    F

    FCA...

    FAS...

    FOB...

    Free Carrier ... (Franco transportator ...)

    Free Alongside Ship...(Franco de-a lungul vasului ...)

    Free On Board ... (Franco la bord ...)

    oricare

    exclusiv maritim

    exclusiv maritim

    VP

    VP

    VP

    C

    CFR...

    CIF...

    CPT...

    CIP...

    Cost and Freight ... (Cost i navlu ...) Cost, Insurance, Freight ... (Cost asigurare i navlu ...) Carriage Paid To ... (Transport pltit pn la ...) Carriage Insurance Paid ... (Transport i asigurare pltite pn la ...)

    exclusiv maritim

    exclusiv maritim

    oricare

    oricare

    VP

    VP

    VP

    VP

    D

    DAP...

    DAT...

    DDP

    Delivered At Place ... (Livrat la loc numit...)

    Delivered At Terminal (Livrat la terminal ) Delivered Duty Paid ... (Livrat destinaie vmuit...)

    oricare

    oricare

    oricare

    VS

    VS

    VS

    * VP: vnzare la plecare; VS: vnzare la sosire;

  • 18

    Clauza FOB Free On Board ... (Franco la bord ... ...[port de mbarcare]). Transferul cheltuielilor i riscurilor de la vnztor la cumprtor are loc n acelai punct, dup trecerea mrfurilor de balustrada vasului n portul de ncrcare. Cumprtorul va ncheia, pe cheltuiala sa, contractul de transport principal, avnd obligaia de a-i furniza ntr-un interval de timp rezonabil vnztorului informaii privind numele navei, locul de ncrcare a mrfurilor, termenul de livrare, care trebuie respectat. n cazul n care armatorul desemnat de cumprtor nu ajunge n port la data stabilit sau termin ncrcarea mrfurilor nainte de data fixat, cumprtorul va suporta riscurile de pierdere sau deteriorare a mrfurilor, ncepnd cu aceast dat.

    Grupa C. Condiia CFR ... - Cost and FReight ... (Cost i navlu ... [port de

    destinaie convenit]) este clauza FOB la care se adaug navlul, pltit de ctre vnztor. Vnztorul va alege compania maritim, va rezerva nava i va suporta costul transportului maritim. Totui, CFR ... este o vnzare la plecare, riscurile privind marfa pe timpul transportului principal fiind suportate de cumprtor. Are loc, prin urmare, o separare ntre momentul i locul transferului riscurilor (n portul de mbarcare) i cel al transferului cheltuielilor (n portul de destinaie).

    Condiia CIF ... Cost, Insurance and Freight ... (Cost, asigurare i navlu ... [port de destinaie]) este clauza CFR la care se adaug costul asigurrii mrfurilor (prima de asigurare). Totui, mrfurile sunt transportate pe riscul cumprtorului. Prin urmare, ceea ce deosebete clauza CIF de clauza CFR este obligaia privind plata asigurrii, aceasta fiind n sarcina vnztorului, n primul caz, i a cumprtorului, n al doilea caz.

    Clauza CPT ... - Carriage Paid To ... (Transport pltit pn la ... [loc de destinaie convenit]) este, de fapt, clauza FCA la care se adaug cheltuielile pentru transportul principal, suportate de vnztor. Vnztorul va alege modul de transport i transportatorul, va rezerva spaiul necesar transportului mrfurilor i va suporta costul acestui transport.

    Clauza CIP ... - Carriage Insurance Paid to ... (Transport i asigurare pltite pn la ... [loc de destinaie convenit]) este clauza CPT la care se adaug costul asigurrii mrfurilor (prima de asigurare) suportat de vnztor. Totui, CIP este o vnzare la plecare, cumprtorul fiind cel care suport riscurile de deteriorare sau pierdere a mrfurilor n timpul transportului.

  • 19

    Grupa D. Clauza DAP - Delivered At Place (Livrat la loc [loc de

    destinaie convenit]). Vnztorul livreaz mrfurile n mijloacele de transport adecvate la locul stabilit cu cumprtorul. n cazul n care vnztorul suport costuri legate de descrcarea bunurilor la destinaie, acesta nu are dreptul s refactureze aceste costuri cumprtorului. Este recomandat ca noiunea de loc s fie foarte bine precizat. DAP acoper formalitile de vmuire la export, dar nu include costul formalitilor de vmuire la import.

    Clauza DAT - Delivered At Terminal (Livrat la terminal [loc de destinaie convenit]). Vnztorul livreaz i descarc marfa din mijlocul de transport la terminalul (din portul sau locul) stabilit cu cumprtorul. Terminal nseamn orice loc, cum ar fi: chei, depozit, strad, cargo terminal, terminal CFR. Vnztorul acoper toate costurile pentru livrarea i descrcarea mrfurilor la terminalul stabilit. Este recomandat ca noiunea de terminal s fie foarte bine precizat. DAT acoper formalitile de vmuire la export dar nu include costul formalitilor de vmuire la import.

    Clauza DDP - Delivered Duty Paid ... (Livrat la destinaie vmuit...) mrfurile vor fi livrate de vnztor vmuite la import n locul de destinaie stabilit. Descrcarea mrfurilor ajunse la destinaie se face pe riscul i contul cumprtorului. Aceast condiie de livrare stipuleaz obligaii maxime pentru vnztor.

    Condiiile: ExW, CPT, CIP, DAT, FCA, DAP, DDP sunt specifice tuturor modalitilor de transport.

    Clauzele CAF (CFR), CIF, FOB, FAS se pot aplica doar pentru

    transportul maritim i fluvial. n tabelul nr. 3 sunt prezentate obligaiile contractuale ale

    partenerilor4, legate de operaiunile pe care le presupune livrarea mrfii n

    comerul internaional, obligaii ce se transpun n costuri asumate i care se reflect n preul contractual.

    4 Ioan Popa, Tranzacii de comer exterior, Ed. Economic, Bucureti, 2002, pg. 230.

  • 20

    Tabelul nr. 3

    Obligaiile prilor pe grupe INCOTERMS 2010

    Grupa

    Obligaii

    E F C D

    Ambalare exportator exportator exportator exportator

    Depozitare exportator exportator exportator exportator

    ncrcare (la uzin/depozit) importator exportator exportator exportator

    Vmuire la export importator exportator exportator exportator

    Transport principal importator importator exportator exportator

    Asigurare transport principal neprecizat

    [importatorul]

    Neprecizat

    [importatorul]

    La CIF i CIP

    exportatorul

    neprecizat

    [exportatorul]

    Vmuire la import importator importator importator Importator;

    La DDP exportatorul.

    Descrcare

    (uzin, depozit de destinaie)

    importator importator importator importator

  • 21

    RAFTD 1941 trateaz apte termeni larg utilizai n domeniul artat si anume:

    a) Ex Point of Origin (ex Factory, ex Plantation, ex Mine, ex Mill,

    ex Warehouse). Acest concept corespunde conditiei franco fabrica (EXW -

    Ex Works) din INCOTERMS.

    b) FOB (named inland carrier at named inland point of

    departure) Formula corespunde conditiei franco vagon sau franco camion

    din INCOTERMS si da expresie regulii conform careia pretul se stabileste

    tinandu-se seama de punctul de incarcare intern, iar vanzatorului ii revine

    obligatia sa incarce marfurile in vagoane, camioane, slepuri, avioane sau

    alte vehicule precizate in contracte.

    c) FAS (Free Alongside Ship) si FAS Vessel (named port of

    shipment) Acest termen exprima o semnificaie similar celei atribuite condiiei FOB din INCOTERMS.

    d) C and F (Cost and Freight, named point of destination).

    Aceasta formula corespunde aceleiai condiii din INCOTERMS, prin ea exprimndu-se regula n armonie cu care preul mrfii este astfel stabilit nct s includ i costul transportului pn la punctul de destinaie fixat.

    e) CIF (Cost, Insurance, Freight - named point of destination).

    Termenul corespunde aceleiai condiii din INCOTERMS si exprima regula potrivit creia n preul mrfii este inclusa asigurarea maritim i orice cheltuieli de transport pn la punctul de destinaie stabilit.

    f) FOB (named inland point of country of importation) are

    aceeai semnificaie care se atribuie condiiei DES din INCOTERMS. g) Ex Dock (named port of importation) exprim o regul similara

    celei subsumate de condiia DEQ din INCOTERMS. Pentru o mai bun nelegere a modului n care condiiile de livrare

    prevzute n contractele internaionale influeneaz costurile de livrare, voi prezenta n continuare costurile pe care le implic o tranzacie i repartizarea lor la cei doi parteneri.

    Firma A export mrfuri ctre firma B. Costurile suplimentare ocazionate de tranzacia efectuat se refer la:

    - cheltuieli de transport auto, de la depozitul exportatorului i pn n portul de ncrcare E 500 euro;

    - asigurarea transportului auto 300 euro; - taxa de cheiaj n portul E 100 euro; - taxa de cntrire 25 euro; - taxe vamale la export 125 euro; - cheltuieli de ncrcare pe vas 175 euro;

  • 22

    - transport naval din portul E n portul I n valoare de 1.500 euro;

    - asigurarea transportului naval, din portul E n portul I 450 euro;

    - cheltuieli de descrcare de pe vas 175 euro; - tax de cheiaj n portul I 125 euro; - taxe vamale la import 1.200 euro; - transport auto din portul I pn la depozitul firmei B 75 euro; - asigurarea transportului din porul I pn la depozitul firmei B

    250 euro.

    Este necesar s se determine costurile suportate pentru operaiunea de import i, respectiv, export la firmele A (exportator) i B (importator) n variantele condiiilor de livrare:

    1. F.O.B. Port E; 2. C.I.F. Port I;

    Varianta 1. n condiia de livrare FOB Port E (Free On Board Port E) vnztorul i ndeplinete obligaia de livrare n momentul n care marfa a trecut balustrada (copastia) vasului n portul de ncrcare convenit. Toate costurile i riscurile de pierdere sau deteriorare a mrfii sunt suportate din acel moment de cumprtor. Prin urmare costurile suportate de cele dou firme sunt urmtoarele:

    Firma A (exportator)

    - cheltuieli de transport auto pn n portul E 500 euro; - asigurarea transportului auto 300 euro; - taxa de cheiaj n portul E 100 euro; - taxa de cntrire 25 euro; - taxe vamale la export 125 euro; - cheltuieli de ncrcare pe vas 175 euro.

    Total 1.225 euro

    Firma (importator)

    - navlu 1.500 euro; - asigurare transport naval, din portul E n portul I 450 euro; - cheltuieli de descrcare de pe vas 175 euro; - tax de cheiaj n portul I 125 euro; - taxe vamale la import 1.200 euro; - transport auto din portul I pn la depozitul firmei B 75 euro; - asigurare transport din porul I pn la depozitul B 250 euro.

    Total 3.775 euro

  • 23

    Varianta 2. Dac condiia de livrare este CIF Port E (Cost, Insurance and Freight Port E) atunci vnztorul va plti transportul naval, asigurarea maritim i costurile necesare pentru aducerea mrfii n portul de destinaie convenit. Cumprtorul v-a suporta costurile din momentul n care marfa ajunge n portul de descrcare i pn la depozitul su, dar riscurile cu privire la marf revin acestuia nc din momentul trecerii ei peste balustrada vasului n portul de ncrcare.

    Repartizarea cheltuielilor suplimentare aferente contractului

    ncheiat cu aceast clauz se prezint astfel:

    Firma A (exportator)

    - cheltuieli de transport auto pn n portul E 500 euro; - asigurare transport auto 300 euro; - taxa de cheiaj n portul E 100 euro; - taxa de cntrire 25 euro; - taxe vamale la export 125 euro; - cheltuieli de ncrcare pe vas 175 euro; - navlu 1.500 euro; - asigurare transport naval, din portul E n portul I 450 euro;

    Total 3.175 euro

    Firma B (importator)

    - cheltuieli de descrcare de pe vas 175 euro; - tax de cheiaj n portul I 125 euro; - taxe vamale la import 1.200 euro; - transport auto din portul I pn la depozitul firmei B 75 euro; - asigurare transport din porul I pn la depozitul B 250 euro;

    Total 1.825 euro

    Aa cum s-a putut observa i din exemplul valoric prezentat anterior, condiiile de livrare influeneaz i costurile celor doi parteneri cu privire la livrare. ns, dac avem n vedere un circuit unic de transfer al mrfurilor de la exportator la importator, alegerea condiiei de livrare nu influeneaz semnificativ costurile. n cazul celor dou condiii alese spre exemplificare FOB si CIF costurile suplimentare aferente achiziiei sunt n sum total de 5.000 de euro. n final ele vor fi suportate tot de importator, ntruct se nelege c exportatorul va include aceste valori n preul mrfurilor comercializate pentru a le putea recupera. Prin urmare, avantajul cu privire

    la costuri devine vizibil doar n condiiile n care se identific circuite de transport i asigurare mai ieftine. n ceea ce privete suportarea riscurilor alegerea condiiei de livrare este ntotdeauna subiectiv. Dac importatorul

  • 24

    nu este dispus s-i asume riscurile cu privire la marf, atunci el va prefera s intre n posesia mrfii ntr-o locaie ct mai apropiat de depozitul su. n aceste condiii importatorul prefer s plteasc mai mult, acceptnd o condiie de livrare ce implic o responsabilitate mai mare din partea exportatorului.

    1.3. Modaliti de decontare n comerul internaional

    n tranzaciile comerciale internaionale plile se fac n valut convertibil sub form scriptural (valut n cont), adic prin transferul bancar al sumelor din contul importatorului n contul exportatorului. Totodat, plata se face cel mai adesea contra prezentrii de ctre exportator a documentelor care atest ndeplinirea obligaiilor privind livrarea (plata contra documente). Prin valut se nelege, n general, moneda naional a unui stat folosit de persoane fizice i juridice aparinnd altui stat. ntr-un sens mai restrns, noiunea de valut desemneaz acele monede care sunt utilizate frecvent n plile internaionale (valut forte), cum sunt: dolarul SUA, euro, francul elveian, yenul, etc.

    De la regula plii n cont contra documente nu exist dect foarte rare excepii i anume:

    a) la vnzrile de valoarea redus, cnd riscul de neplat este mic, se poate folosi, pentru mai mult operativitate, formula plii n numerar la predarea mrfii ctre importator;

    b) n cazul operaiunilor de compensaie (barter, clearing), tehnica de plat este marf contra marf, moneda servind doar ca valut de cont, pentru determinarea valoric i nregistrarea operaiunilor de export-import.

    Pentru efectuarea plii n moned scriptural se folosesc urmtoarele instrumente de plat5: ordinul de plat, cecul, cardul, cambia, biletul la ordin.

    Ordinul de plat (viramentul). Ordinul de plat este dispoziia dat de o persoan (ordonatorul) unei

    bnci, de a plti o sum determinat unei alte persoane (beneficiarul) n vederea stingerii unei obligaii bneti a ordonatorului fa de beneficiar. Plata se face prin debitarea contului ordonatorului de la banca acestuia i transferul sumei respective n contul beneficiarului la banca acestuia din urm, adic prin virament, denumire sub care mai este cunoscut acest mijloc de plat.

    5 Ioan Popa, Tranzacii de comer exterior, Ed. Economic, Bucureti, 2002, pg. 315.

  • 25

    n tranzaciile comerciale internaionale, viramentul este un ordin dat de importator bncii sale de a transfera (vira) n beneficiul furnizorului strin, ntr-un cont la o banc strin, o anumit sum de bani, pentru plata datoriei sale. n urma ordinului primit, banca importatorului va efectua diferite operaiuni pentru ca banii s ajung n contul precizat de exportator; de ndat ce banca avizeaz pe furnizor, suma respectiv va fi disponibil n contul acestuia (figura nr. 2).

    Figura nr. 2. Fluxul operaiilor n cadrul viramentului bancar

    Cecul

    Cecul este un ordin scris dat de o persoan unei bnci, de a plti o sum de bani determinat unui ter, beneficiarul cecului. n acest sens, ordonatorul folosete un formular tipizat, pus la dispoziie de ctre bnci pentru titularii de conturi de cecuri.

    Circuitul cecului implic ordonatorul (emitentul), beneficiarul i banca sau bncile care deruleaz operaiunea de plat. n cazul plilor efectuate n tranzaciile internaionale, circuitul cuprinde urmtoarele faze:

    emisiunea cecului de ctre importator i remiterea documentului respectiv exportatorului;

    depunerea cecului la banca exportatorului i solicitarea plii;

    trimiterea cecului la banca importatorului i solicitarea plii;

    plata cecului de ctre banca importatorului, fie direct, fie printr-o banc corespondent din strintate;

    Ordonator

    Banca ordonatorului Banca beneficiarului

    Beneficiar

    RELAII DE CORESPONDEN

    (1): ordon viramentul (2): comunic ordinul de transfer (3): debiteaz contul ordonatorului (4): dispune transferul i crediteaz contul nostro al bncii corespondente (5): confirm operaiunea i creditarea contului loro (6): crediteaz contul beneficiarului (7): confirm acceptarea plii prin virament

    (2)

    (7) (6) (1) (3)

    (4)

    (5)

  • 26

    ncasarea cecului de ctre exportator. n figura nr. 3 este prezentat schematic circuitul unui cec n dolari

    americani (ara C), prin care se pltete un export din ara A n ara B.

    Figura nr. 3. Circuitul internaional al cecului

    Principala funcie a cecului este cea de instrument de plat, respectiv, o plat la vedere. Debitorul unei pli trage un cec n favoarea creditorului, acesta din urm putnd ncasa contravaloarea cecului de la banca emitentului. Emiterea (tragerea) cecului este condiionat de existena n contul emitentului, la banca pltitoare, a unui disponibil de bani (valut), numit provizion; n cazul unui provizion insuficient, banca poate acorda un credit pe termen scurt (descoperit de cont). Tragerea de cecuri fr acoperire este sancionat de lege n majoritatea rilor lumii, dar legislaiile naionale prezint particulariti.

    Pe de alt parte, cecul este pltit de ctre banca la care este deschis contul emitentului prin debitarea acestui cont, numai dup verificarea semnturii emitentului, acesta fcnd dovada ordinului dat bncii. Cecului i este asociat, de regul, un anumit termen pn cnd acesta trebuie s fie prezentat la ncasare, termen ce curge de la data emisiunii indicat pe document.

    EXPORTATOR

    ara A

    Banca exportatorului

    Banca importatorului

    IMPORTATOR

    ara B

    Banca corespondent Banca corespondent bncii importatorului

    ara C

    (1): cec n USD (2): aviz de virament i de debitare n USD

    (3): aviz de credit n USD

    (2)

    (1)

    (1) (3)

    (3) (3)

  • 27

    Datorit acestui circuit, ntre momentul primirii cecului de ctre exportator i momentul creditrii contului su pot trece 3-4 sptmni. Ca atare, o tranzacie cu plata la vedere devine, n fapt, una pe credit pe termen scurt, un credit tehnic, ce ine de circuitul cecului. Pe de alt parte, banca exportatorului poate credita imediat contul clientului su, dar aceasta presupune suportarea de ctre client a unui agio, reprezentnd costul financiar al creditului de descoperit acordat de banc.

    Cardul

    Cardul este o cartel din material plastic (de aici denumirea de bani de plastic) de formatul unei cri de vizit, avnd imprimate emblema emitentului, n general, o banc i o serie de date pentru identificarea titularului, client al bncii respective. Cardul permite, prin intermediul unor dispozitive electronice (de aici denumirea de bani electronici), accesul titularului la contul su bancar, precum i efectuarea rapid de pli (card de pli/debit) sau obinerea unor mprumuturi pe termen scurt (card de credit).

    Crile de debit/credit au fost emise pentru prima dat n SUA de ctre marile magazine, lanuri hoteliere, companii petroliere etc. pentru fidelizarea clienilor prin acordarea de faciliti de plat.

    Plata prin card este o variant modern i mult mai rapid a plii prin cec: dac n acest din urm caz, cumprtorul unei mrfi semneaz un cec pe care vnztorul l ncaseaz (la vedere sau la termen), n cazul plii prin card cumprtorul prezint cartea bancar i semneaz factura, iar furnizorul o trimite spre ncasare la banca emitent.

    n operaiunile de plat prin card intervin trei participani: - deintorul (beneficiarul) cardului, titular al unui cont la banca

    emitent; - banca emitent, care administreaz i opereaz plile n conturile

    bancare curente ale beneficiarilor;

    - comercianii, care accept plata prin carduri i care pot fi: hoteluri, restaurante, agenii de turism sau de transporturi aeriene, magazine, etc.

    n figura nr. 4 este prezentat schema simplificat a unui sistem electronic de pli.

  • 28

    Figura nr. 4. Mecanismul plii prin card

    Efectele de comer Cambia, numit i trat, este un ordin scris i necondiionat dat de o

    persoan (trgtor) unei alte persoane (tras) de a plti o sum de bani, la vedere sau la o anumit scaden, unui beneficiar. Beneficiarul poate fi creditorul nsui (trgtorul) sau un ter. Cnd trata este acceptat de ctre debitor (tras), ea reprezint recunoaterea unei datorii ctre trgtor.

    Biletul la ordin este un nscris prin care o persoan (emitentul) se oblig s plteasc altei persoane (beneficiarul), sau la ordinul acestuia, o anumit sum de bani la scaden. Emannd de la debitorul plii, biletul la ordin este o recunoatere direct a unei datorii fa de beneficiar.

    Cambia i biletul la ordin au aceeai esen, ele fiind menite s faciliteze derularea operaiunilor comerciale (de aici, denumirea de efecte de comer). Ca atare, dispoziiile legale referitoare la trat sunt aplicabile i biletului la ordin, atta timp ct ele nu sunt incompatibile cu natura acestuia din urm, iar mecanismele lor de utilizare sunt similare.

    Cambia ndeplinete, n circuitul comercial, mai multe funcii: mijloc de plat; mijloc de creditare; mijloc de garantare; mijloc de obinere de fonduri bneti.

    Titular de card

    CUMPRTOR

    BANCA

    Comerciant

    VNZTOR

    (3)

    (1) (2) (5) (6)

    (1): deschiderea de cont (depunere de fonduri bneti) de ctre client (persoan fizic sau juridic);

    (2): eliberarea cardului;

    (3): achiziie bunuri/servicii de la diveri parteneri comerciali; (4): plata cu card (bani electronici) a contravalorii bunurilor i serviciilor; (5): solicitare plat (conversie bani electronici);

    (6): plat n cont (bani reali).

    (4)

  • 29

    Mijloc de plat Cambia poate servi pentru plata datoriei pe care trgtorul o are la

    beneficiar, nlocuind circulaia banilor n numerar: n loc ca trasul s plteasc trgtorului i acesta s achite datoria sa fa de beneficiar, trgtorul d ordin trasului s plteasc direct beneficiarului. Pe de alt parte, datorit faptului c trata la ordin poate fi transmis prin gir, aceasta poate servi la acoperirea obligaiilor de plat ntre participanii la lanul andosrii. Astfel, beneficiarul unei trate, care are o datorie fa de un ter, poate plti cu trata, andosnd-o n favoarea creditorului su, care devine astfel noul beneficiar al cambiei. La rndul su, noul deintor al cambiei poate s-o utilizeze n acelai fel pentru plata propriilor datorii.

    Plata prin trat n cele dou variante prezentate anterior - nu este una perfect, pentru c acest instrument nu reprezint bani efectivi. Obligaiile sunt stinse prin trat numai temporar, sub rezerva ncasrii cambiei la scaden de ctre ultimul beneficiar.

    Mijloc de creditare ntre momentul naterii obligaiei de plat a debitorului

    (importatorului) i momentul ncasrii contravalorii creanei sale de ctre creditor (exportatorul) se scurge un anumit interval de timp, deci se creeaz o relaie de creditare. Ca atare, n valoarea cambiei trebuie s se reflecte i costul creditrii, innd seama de valoarea creanei, dobnda pieei i numr de zile pn la scaden.

    n ceea ce privete scadena (termenul de plat) aceasta poate fi indicat n mai multe feluri:

    - scadena la vedere, caz n care posesorul cambiei (beneficiarul) o poate prezenta spre ncasare la orice dat calendaristic, iar trasul trebuie s o achite n aceeai zi; n general, legea limiteaz termenul de prezentare a unei trate la vedere (n Romnia la un an de la emisiune);

    - scadena la un anumit termen de la prezentare, respectiv un anumit numr de zile de la data acceptrii de ctre tras (sau a protestului de neacceptare);

    - scadena la un anumit termen de la data emiterii; - scadena la o dat fix (formula cea mai des utilizat), cnd n

    textul cambiei se trec ziua, luna i anul cnd se va face plata. Cambia este mai ales un mijloc de creditare pe termen scurt, scadena

    acesteia nedepind, n general, un an, varianta cea mai frecvent fiind de 90 de zile.

    Mijloc de garantare Operaiunile de decontare cu cambii se caracterizeaz printr-un grad

    ridicat de garanie conferit de mecanismul cambial. n primul rnd, trasul

  • 30

    este obligat s accepte cambia la prezentare (n caz contrar se recurge la protestul de neacceptare), iar n momentul acceptrii trasul devine debitorul principal al operaiei de plat. n al doilea rnd, cambia poate fi avalizat, un ter (avalistul) asumndu-i obligaia de a plti n locul debitorului, dac acesta nu efectueaz plata. n sfrit, n cazul neonorrii cambiei, se poate recurge la protestul de neplat.

    Pe de alt parte, datorit siguranei de care se bucur, trata poate fi utilizat ca instrument de garantare n cadrul unor tehnici de plat nesigure (de exemplu, incasso documentar) sau ca mijloc de garantare a ndeplinirii unor obligaii contractuale.

    Mijloc de obinere de fonduri bneti Deintorul unei cambii (beneficiarul) are mai multe posibiliti,

    etalate n figura nr. 5: a) s o pstreze pn la scaden i s o ncaseze; b) s o foloseasc n calitate de mijloc de plat, andosnd-o n

    favoarea unui creditor al su; c) s o foloseasc pentru a obine imediat fonduri bneti, prin

    procedeul scontrii.

    Figura nr. 5. Mecanismul cambiei

    Vnztor

    Banc comercial

    Cumprtor

    (1)

    (3c) (4c)

    (3b) (5a)

    (1): tragerea cambiei

    (2): acceptarea

    (3a): depunerea la banc spre ncasare (4a): ncasarea la scaden (5a): creditarea contului vnztorului (3b): andosare ctre un creditor (3c): vnzarea cambiei (4c): ncasarea valorii de scont

    Creditor al

    vnztorului Banca

    vnztorului

    (2)

    (3a) (4a)

    SCONTARE GIRARE NCASARE

  • 31

    Scontarea nseamn vnzarea cambiei prin andosarea acesteia n favoarea unei bnci comerciale, care pltete imediat girantului o valoare de scont, calculat prin deducerea din suma nscris pe cambie a unei dobnzi (scont) pentru plata nainte de scaden. Ca n cazul oricrui girant, banca are drept de regres mpotriva vnztorului cambiei, dac trasul nu pltete la scaden.

    1.4. Tehnici de plat n comerul internaional

    Tehnicile de plat sunt modalitile prin care banii sunt transferai de la debitorul plii la creditorul acestuia. n practica tranzaciilor comerciale internaionale exist mai multe posibiliti n acest sens:

    a) transferul fondurilor bneti nainte ca livrarea s fi avut loc (plata n avans);

    b) transferul fondurilor bneti dup ce predarea mrfii a avut loc (plata la predarea mrfii; plata facturii);

    c) transferul fondurilor bneti printr-un mecanism care permite corelarea livrrii mrfii cu plata (incasso-ul documentar i acreditivul documentar).

    a) Plata n avans i plata dup livrare Primele dou modaliti etalate, plata n avans i plata dup primirea

    mrfii, sunt dou tehnici extreme de plat. ns, ele sunt mai puin practicate n comerul internaional, din cauz c implic riscuri mari fie pentru unul dintre parteneri, fie pentru cellalt.

    Plata n avans este tehnica de plat cea mai sigur pentru exportator i cea mai riscant pentru importator. Ea se utilizeaz doar atunci cnd exportatorul are o poziie forte n negocieri (necesitate urgent de marf pentru importator, penurie temporar de produse etc.) sau pentru achiziii de valoare redus (de exemplu, mostre). Instrumentele de plat folosite, n acest caz, sunt cecul, cardul, cambia sau ordinul de plat.

    b1) Plata la predarea mrfii se utilizeaz pentru tranzacii de valoare redus i are avantajul uurinei de realizare. n esen, aceast tehnic de plat const n faptul c vnztorul mrfii instructeaz pe cru (firma de transport) s prezinte marfa destinatarului livrrii i s o predea contra plii n numerar sau prin cec.

  • 32

    Utilizat n tranzaciile internaionale, aceast tehnic simpl de plat implic trei pri:

    - exportatorul, care expediaz marfa i i prezint cruului o scrisoare de instruciuni prin care precizeaz suma ce trebuie ncasat n urma predrii mrfii, ca i mijlocul de plat ales;

    - cruul (transportatorul) care, n urma acceptrii mandatului, va efectua att transportul, ct i ncasarea contravalorii mrfii;

    - importatorul care, primind mrfurile n conformitate cu prevederile contractului, este obligat s achite cruului contravaloarea acestora.

    Principalul dezavantaj al acestei tehnici de plat deriv din riscul de refuz al plii din partea importatorului, ceea ce produce daune de partea vnztorului i necesitatea intentrii unui proces pentru despgubiri.

    b2) Plata contra factur este o tehnic simpl utilizat pentru tranzacii de valoare mic sau n relaiile dintre firmele aparinnd aceluiai grup. Ea presupune o bun cunoatere i ncrederea reciproc a partenerilor.

    Mecanismul operaiunii este simplu: dup ce i-a ndeplinit obligaiile de livrare, exportatorul trimite factura comercial direct la cumprtor care va plti contravaloarea acesteia la data stabilit prin contract. Avantajul acestei tehnici const n evitarea formalitilor i costurilor legate de o modalitate mai complex de plat, implic o stare de ncredere n relaiile dintre pri. Principalul dezavantaj apare n caz de litigiu, atunci cnd exportatorul este lipsit de protecie.

    Plata contra factur este o modalitate practicat, n mod obinuit, n relaiile de afaceri pe plan intern ntre parteneri tradiionali: mrfurile sunt livrate pe o baz regulat i vnztorul prezint cumprtorului evidena exact a acestora, cumprtorul urmnd s plteasc prin cec sau cambie. Pe plan internaional apar ns particulariti legate de distana dintre parteneri, care presupune perioade mai lungi de creditare din partea

    exportatorului, precum i, uneori, de insuficiena informaiilor privind credibilitatea importatorului (riscul de neplat).

    Instrumentul de plat cel mai frecvent utilizat n tranzaciile internaionale este ordinul de plat.

    c1) Incasso-ul documentar Incasso-ul documentar este o tehnic de plat care const n

    acordarea de ctre exportator bncii sale a unui mandat de a ncasa (de aici denumirea de incasso) suma reprezentnd contravaloarea unei tranzacii comerciale i de a o vira n contul su. n acest sens, el va depune la banc documentele care atest executarea obligaiei sale de livrare (de aici caracterul documentar). Practic, banca nsrcinat cu ncasarea presteaz

  • 33

    pentru exportator anumite servicii necesare pentru realizarea plii, iar pentru acestea este remunerat de ctre vnztor.

    Prile implicate n derularea unui incasso sunt:

    exportatorul, care d mandat de ncasare bncii (ordonator);

    banca exportatorului nsrcinat cu efectuarea operaiunii de ncasare (banca remitent);

    banca importatorului, respectiv banca din strintate nsrcinat cu ncasarea prin prezentarea documentelor cumprtorului (banca prezentatoare);

    importatorul.

    Mecanismul incasso-ului documentar prezint mai multe faze (figura nr. 6).

    (1) Exportatorul expediaz marfa n conformitate cu contractul i obine documentele care atest livrarea mrfurilor.

    (2) Documentele sunt depuse la banca exportatorului, odat cu prezentarea mandatului de ncasare. Totodat, exportatorul ntocmete o scrisoare de instruciuni, prin care precizeaz natura i numrul documentelor necesare pentru efectuarea plii, mrimea sumei de ncasat i modalitile de ncasare i transfer.

    (3) Banca exportatorului trimite documentele i scrisoarea de instruciuni bncii prezentatoare, aceasta fiind, de regul, o banc corespondent situat n ara importatorului. Bncile sunt obligate s respecte cu exactitate instruciunile ordonatorului, n caz contrar rspunderea lor fiind angajat.

    (4) Banca prezentatoare remite documentele cumprtorului numai dup ce acesta a dispus plata sau a acceptat o cambie tras asupra lui. Primind documentele, importatorul poate intra n posesia mrfii. n cazul n care nu accept documentele, el va indica bncii motivele pentru care amn sau refuz plata. Banca prezentatoare informeaz pe vnztor n legtur cu situaia documentelor (plat, acceptare, amnare, refuz).

    (5), (6) Plata documentelor depinde de tipul de incasso utilizat:

    documente contra plat sau documente contra acceptare.

  • 34

    Figura nr. 6. Mecanismul derulrii incasso-ului documentar

    c2) Acreditivul documentar

    Acreditivul documentar este modalitatea de plat cel mai frecvent utilizat n tranzaciile internaionale, fiind n mod deosebit solicitat n cazul contractelor de valoare ridicat, ori atunci cnd exist ndoieli n ceea ce privete solvabilitatea partenerului.

    Principalul avantaj al acestei tehnici de plat este garania pe care o ofer celor implicai (exportator, importator, bnci) n legtur cu aprarea intereselor acestora n procesul efecturii plii; pe de alt parte, buna sa executare cere din partea exportatorului o munc de administrare riguroas, iar din partea importatorului suportarea unor costuri specifice.

    Acreditivul documentar reprezint angajamentul asumat de ctre o banc la ordinul i n contul clientului su (cumprtorul) de a plti o anumit sum de bani contra documentelor atestnd livrarea mrfii pe care vnztorul (beneficiarul acreditivului) se oblig s le emit i s le prezinte n condiiile i termenele stabilite de ordonatorul acreditivului.

    Prin urmare, n derularea unui acreditiv documentar (AD) sunt implicate patru pri, i anume: ordonatorul (importatorul), cel care solicit bncii sale deschiderea AD; banca emitent (banca importatorului), cea care la solicitarea importatorului i asum angajamentul de plat; beneficiarul acreditivului (exportatorul), cel n favoarea cruia a fost deschis acreditivul i care prezint setul de documente la banc n vederea ncasrii contravalorii mrfurilor livrate; banca exportatorului (banca

    Exportator

    Banca

    exportatorului

    Banca

    importatorului

    Importator

    (1): expedierea mrfii (2): depunerea documentelor

    (3): trimiterea documentelor

    (4): remiterea documentelor; (4 bis): plata sau acceptarea

    (5), (6): plata

    (1)

    (4) (4 bis) (2) (6)

    (5)

    (3)

  • 35

    avizatoare, notificatoare, pltitoare sau negociatoare), cea care l deservete pe beneficiarul acreditivului.

    Mecanismul derulrii acreditivului documentar este prezentat schematic n figura nr. 7.

    Figura nr. 7. Mecanismul derulrii acreditivului documentar

    Exemple privind decontarea n comerul internaional. Operaiile contabile aferente celor dou entiti implicate n

    activitatea de comer exterior se prezint simplificat n continuare.

    Exemplul 1 privind decontarea prin ordin de plat. Firma exportatoare A emite factur de vnzare pentru produse n

    valoare de 10.000 euro. Firma B importatoare deconteaz contravaloarea facturii, emind un ordin de plat, fr primirea efectiv a mrfurilor. Ulterior se primesc mrfurile de la exportator.

    Precizare: n acest exemplu vom utiliza moneda euro pentru reflectarea contabil la ambii parteneri.

    Exportator

    Banca firmei

    exportatoare

    Banca firmei

    importatoare

    Importator

    (1): contactul de vnzare internaional; (2): ordin de deschidere a acreditivului;

    (3): deschiderea acreditivului i ntiinarea bncii exportatorului; (4): avizarea exportatorului cu privire la deschiderea acreditivului;

    (5): confirmarea concordanei datelor din acreditiv cu clauzele din contractul de vnzare internaional;

    (6): livrarea mrfurilor; (7): remiterea documentelor care dovedesc expedierea mrfurilor; (8): plata contravalorii mrfurilor pe baza documentelor (n cazul n care

    acreditivul este domiciliat n ara vnztorului-exportator); (9): remiterea documentelor bncii importatorului i debitarea contului acestuia; (10): pe baza documentelor primite i verificate, are loc efectuarea plii prin

    creditarea bncii exportatorului; (11): transmiterea documentelor pe baza crora importatorul va intra n posesia

    mrfurilor.

    (1)

    (11) (2) (4) (5) (3)

    (9)

    (6)

    (7) (8)

    (10)

  • 36

    Firma A (exportator).

    a) emiterea facturii de vnzare: 4111 = 701 10.000 euro

    Clieni Venituri din vnzarea produselor finite

    b) ncasarea contravalorii produselor: 5124 = 4111 10.000 euro

    Conturi la bnci n devize Clieni

    Firma B (importator).

    a) achitarea facturii, fr primirea mrfurilor: 408 = 5124 10.000 euro

    Furnizori-facturi nesosite Conturi la bnci n valut

    b) primirea mrfurilor: 371 = 401 10.000 euro

    Mrfuri Furnizori

    i concomitent: 401 = 408 10.000 euro

    Furnizori Furnizori-facturi nesosite

    Exemplul 2 privind schimbul de documente (compensarea)

    Firma A, exportator, vinde firmei B, importator, mrfuri n valoare de 2.000 (1 = 4,00 lei). Ulterior, firma B (exportatorul) vinde firmei A, mrfuri n valoare de 2.500 (1 = 4,10 lei), curs la nivelul cruia se realizeaz i decontarea ntre cele 2 firme.

    Firma A.

    1. Se nregistreaz mrfurile vndute ctre B: 4111/B = 707 8.000 lei Clieni Venituri din vnzarea mrfurilor

    2. Se nregistreaz achiziia mrfii de la B: 371 = 401/B 10.250 lei

    Mrfuri Furnizori

    3. Se nregistreaz actualizarea creanei fa de B: - valoarea actual a creanei: 2.000 x 4,10 lei/ = 8.200 lei; - valoarea iniial a creanei: 2.000 x 4,00 lei/ = 8.000 lei; - diferena de curs valutar: 2.000 x 0,10 lei/ = 200 lei.

    4111/B = 765 200 lei Clieni Venituri din diferene

    de curs valutar

  • 37

    4. Compensarea (schimbul de documente): 401/B = 4111/B 8.200 lei

    Furnizori Clieni

    5. Plata diferenei ce nu a fost compensat, adic 500 x 4,10 lei/: 401/B = 5124 2.050 lei

    Furnizori Conturi la bnci n valut

    Firma B.

    1) Achiziia de mrfuri de la A: 371 = 401/A 8.000 lei

    Mrfuri Furnizori

    2) Se nregistreaz vnzarea mrfurilor ctre A: 4111/A = 707 10.250 lei

    Clieni Venituri din vnzarea mrfurilor

    3) Actualizarea datoriei fa de A: 665 = 401/A 200 lei

    Cheltuieli din diferene de curs valutar

    Furnizori

    4) Schimbul de documente: 401/A = 4111/A 8.200 lei

    Furnizori Clieni

    5) ncasarea diferenei (500 x 4,10 lei): 5124 = 4111/A 2.005 lei

    Conturi la bnci n valut Clieni

    Exemplul 3 privind decontarea prin acreditiv documentar

    Firma A deschide un acreditiv n valoare de 2.000 la dispoziia furnizorului B. Se achiziioneaz marf de la furnizor n valoare 1.800 i se deconteaz sumele din acreditiv dup ce anterior i-a fost acordat un avans furnizorului n sum de 500 . Se nchide acreditivul. Cursul de schimb cunoate urmtoarele fluctuaii: - la data acordrii avansului i deschiderii acreditivului 1 = 4,00 lei/; - la data achiziiei 1 = 4,01 lei/; - la data achitrii furnizorului i nchiderea acreditivului 1 = 4,03 lei/.

    S se efectueze nregistrrile la firmele A i B.

    FIRMA A a) deschiderea acreditivului:

    581 = 5124 8.000 lei Viramente interne Conturi la bnci n valut

  • 38

    i 5412 = 581 8.000 lei

    Acreditive n valut Viramente interne

    b) acordare avans: 409 = 5124 2.000 lei

    Furnizori-debitori Conturi la bnci n valut

    c) achiziia mrfurilor: 371 = 401 7.2180 lei

    Mrfuri Furnizori

    d) actualizarea avansului la nivelul cursului de decontare de 4,03 lei/: 409 = 765 15 lei

    Furnizori-debitori Venituri din diferene de curs valutar

    e) actualizarea datoriei la nivelul cursului de decontare de 4,03 lei/: 665 = 401 36 lei

    Cheltuieli din diferene de curs valutar

    Furnizori

    f) diminuarea datoriei cu avansul acordat anterior: 401 = 409 2.015 lei

    Furnizori Furnizori-debitori

    g) actualizarea acreditivului la nivelul cursului de la data achitrii (4,03 lei/):

    5412 = 765 60 lei Acreditive n valut Venituri din diferene

    de curs valutar

    h) achitarea mrfurilor din acreditiv: 401 = 5412 5.239 lei

    Furnizori Acreditive n valut

    i) nchiderea acreditivului, adic 800 x 4,03 lei/: 581 = 5412 3.224 lei

    Viramente interne Acreditive n valut

    i 5124 = 581 3.224 lei

    Conturi la bnci n valut Viramente interne

  • 39

    FIRMA B

    a) primirea avansului n valoare de 500 x 4 lei/: 5124 = 419 2.000 lei

    Conturi la bnci n valut Clieni-creditori

    b) vnzarea mrfurilor n valoare de 1.800 x 4,01 lei/: 4111 = 707 7.218 lei

    Clieni Venituri din vnzarea mrfurilor

    c) actualizarea avansului la nivelul cursului de decontare de 4,03 lei/: 665 = 419 15 lei

    Cheltuieli din diferene de curs valutar

    Clieni-creditori

    d) actualizarea creanei la nivelul cursului de decontare de 4,03 lei/: 4111 = 765 36 lei

    Clieni Venituri din diferene de curs valutar

    e) utilizarea avansului pentru diminuarea creanei fa de client: 419 = 4111 2.015 lei

    Clieni-creditori Clieni

    f) ncasarea diferenei de la client pentru mrfurile vndute: 5124 = 4111 5.239 lei

    Conturi la bnci n valut Clieni

    Exemplul 4 privind decontarea prin folosirea efectelor de comer Firma A vinde firmei B mrfuri n valoarea de 10.000 USD.

    Decontarea se realizeaz utiliznd o cambie. La scaden cambia se depune la banc i se ncaseaz.

    FIRMA A

    a) Vnzarea mrfurilor: 4111 = 707 10.000 USD

    Clieni Venituri din vnzarea mrfurilor

    b) Emiterea efectului de comer: 413 = 4111 10.000 USD

    Efecte de primit Clieni

    c) Depunerea efectului de comer la banc: 5113 = 413 10.000 USD

    Efecte de ncasat Efecte de primit

  • 40

    d) ncasarea efectului de comer: 5124 = 5113 10.000 USD

    Conturi la bnci n valut Efecte de ncasat

    FIRMA B

    a) Achiziia mrfurilor: 371 = 401 10.000 USD

    Mrfuri Furnizori

    b) Stingerea datoriei printr-un efect de comer: 401 = 403 10.000 USD

    Furnizori Efecte de pltit

    c) Achitarea la scaden a efectului de comer: 403 = 5124 10.000 USD

    Efecte de pltit Conturi la bnci n valut

    1.5. Finanarea tranzaciilor internaionale

    Finanarea reprezint, n esen, procurarea fondurilor bneti necesare pentru realizarea unei afaceri. Aceasta se poate realiza din surse

    interne firmei (fonduri proprii) sau din surse externe (fonduri mprumutate). n tranzaciile comerciale internaionale, finanarea extern se realizeaz att prin tehnici clasice de creditare (creditul furnizor i creditul cumprtor), ct i prin tehnici moderne de finanare (factoring, forfetare, leasing), toate adaptate cerinelor comerului exterior.

    Din punctul de vedere al duratei finanrii, n contabilitate exist finanare pe termen scurt (1-12 luni) i finanare pe termen lung (peste un an). n principiu, n cazul operaiunilor de export i import prevaleaz tehnicile de finanare pe termen scurt, n timp ce pentru investiiile internaionale i aciunile de cooperare industrial, sunt specifice finanrile pe termen lung.

    7

    7 Ioan Popa, Tranzacii de comer exterior, Ed. Economic, Bucureti, 2002, pg. 351.

  • 41

    1.5.1. Tehnici de finanare pe termen scurt

    Finanarea pe termen scurt are ca scop asigurarea unor mijloace de plat exportatorului care a vndut mrfuri pe credit, urmnd s recupereze de la importator contravaloarea exportului ntr-o perioad de pn la un an.

    Creditele pe termen scurt pot avea un caracter de prefinanare a operaiunilor, fiind legate de activitatea de producie. Alte credite sunt legate strict de o operaiune de export i pot fi acordate productorilor exportatori sau firmelor comerciale de export-import.

    Tipuri de credite.

    Creditele de prefinanare specializate se particularizeaz prin aceea c acordarea lor este legat de fabricarea i pregtirea pentru export a unui produs strict determinat. Astfel de credite se acord pentru produse de valori mari, cu ciclu lung de fabricaie. Sunt cazuri n care creditele de prefinanare specializate se acord i unor productori-exportatori cu flux continuu i ridicat de exporturi. Deseori, acordarea creditului este condiionat de mrimea exportului, astfel nct productorii-exportatori nu pot beneficia de aceste credite dect dac valoarea produselor exportate atinge un nivel valoric minim prestabilit de bnci.

    Creditele de prospectare au ca scop facilitarea activitii de cercetare a noi piee de desfacere de ctre exportatori.

    Avansul pe documente de mrfuri. n unele ri, bncile acord exportatorilor credite pe baza unor documente care atest existena mrfurilor pregtite pentru export. Valoarea creditului este proporional cu mrfurile astfel gajate, dar nu depete 80% din valoarea lor. De regul, astfel de credite se acord exportatorilor care livreaz partizi mari.

    O form particular a acestui tip de credit este creditul pe baz de warant. Firma exportatoare, pe baza gajului de mrfuri d bncii un nscris (warant) care reprezint un titlu de proprietate asupra mrfurilor i este negociabil; ca atare, bncile comerciale pot sconta titlul la banca central.

    Avansul n valut este, n egal msur, o tehnic de finanare pe termen scurt i o metod de protecie mpotriva riscului valutar. n esen, este vorba de acordarea de ctre o banc a unui mprumut n valut firmei exportatoare n baza creanei acesteia fa de clientul su din strintate, crean nevalorificat n moneda naional.

    Avansul bancar prin cesiunea de creane. n unele ri, bncile acord faciliti sub form de avans exportatorilor pentru rentregirea fondurilor avansate de acetia n livrri de mrfuri pe credite pe termen scurt, prin cesionarea creanelor deinute asupra importatorilor strini.

  • 42

    Cesionarea se efectueaz printr-un document financiar de cesionare. n baza acestuia pot beneficia de un avans sub forma unui credit pe termen scurt pn la ncasarea creanelor de la importatori. Avansul acordat nu depete, de regul, 70% din valoarea facturilor. Acordarea creditului presupune din partea bncii o analiz de fond a solvabilitii exportatorului.

    Tehnica scontrii. Creditul de scont constituie una dintre cele mai utilizate tehnici n

    finanarea pe termen scurt a exporturilor. De regul, vnzarea pe credit este nsoit de emiterea unui titlu de credit cambie, bilet la ordin prin care importatorul este obligat s plteasc, la scaden, contravaloarea mrfurilor.

    Scontarea reprezint o form de mobilizare a creditelor pe termen scurt i const n vnzarea unui titlu de credit unei bnci nainte de scaden.

    Scopul scontrii este ca beneficiarul unei cambii sau al unui bilet la ordin s transforme creana pe care o are asupra unui ter ntr-o sum lichid, fr s mai atepte scadena.

    La primirea instrumentului andosat n favoarea ei, banca de scont va plti beneficiarului o sum calculat cu ajutorul relaiei:

    S = V- (V x Ts x n) : (360 x 100)

    n care: V valoarea cambiei la momentul scadenei, inclusiv dobnda dac este cazul; Ts taxa de scont exprimat n procente pe an; n numrul de zile rmase pn la scaden.

    Creditul de accept constituie o alt modalitate frecvent utilizat n finanarea exporturilor pe termen scurt, asemntoare n principiu cu tehnica creditelor de scont. Acest tip de credit poate fi acordat n favoarea exportatorului sau a importatorului.

    Factoringul.

    Factoringul este operaiunea desfurat pe baza contractului ncheiat ntre factor i aderent (exportatorul), prin care primul, n schimbul unui comision, preia n proprietatea sa creanele aderentului prin plata facturilor acestuia, facturi ce poart semntura cumprtorului.

    Factoringul const deci, n esen, dintr-un transfer de creane asupra unor teri, de la exportator la factor; exportatorul primete valoarea nominal a acestor creane, mai puin comisionul (i cheltuielile) factorului.

  • 43

    n practic, n cazul factoringului de export se utilizeaz plata imediat a 85% din valoarea facturilor clientului, iar restul de 15% din care se scade valoarea corespunztoare comisionului i dobnzii, se pltete n momentul n care importatorul achit factura.

    Utilizarea factorului n tranzaciile internaionale prezint o serie de avantaje: elimin riscul de neplat i riscul valutar; uureaz problemele de trezorerie; simplific gestiunea afacerilor; d posibilitatea utilizrii cambiei sau a acreditivului pentru efectuarea plii; nltur nenelegerile ce pot interveni din cauza necunoaterii legilor i a uzanelor rii importatorului.

    Schematic, utilizarea acestei tehnici de finanare se concretizeaz n parcurgerea unor etape distincte (figura 7).

    Figura nr. 7. Derularea unei operaiuni de factoring

    Exportator

    Importator din

    ara C

    Importator din

    ara B

    Importator din

    ara A

    (1): livrri de bunuri i/sau servicii efectuate de exportator. (2): creane asupra importatorului. (3): exportatorul cedeaz creanele ctre firma de factoring. (4): firma de factoring va plti exportatorului (aderent) imediat 85% din valoarea facturilor.

    (5): recuperarea contravalorii facturilor de la importator.

    (6): recuperarea contravalorii facturilor de la importator prin intermediul

    factorilor locali, care i rein comisionul cuvenit. (7): firma de factoring va achita diferena de 15%, din care i va reine echivalentul comisionului i a dobnzii.

    3

    2

    Factor din

    ara A Factor din

    ara B Factor din

    ara C

    Firma de

    factoring 7

    5

    4

    1 2

    2

    1 1

    6 6 6

    5 5

  • 44

    Forfetarea.

    Forfetarea exportului pe credit const n transmiterea creanelor provenite din operaiunile de comer exterior efectuate pe credit unei instituii financiare specializate care le pltete imediat, urmnd s se recupereze contravaloarea acestora, la scaden de la debitorul importator. Spre deosebire de scontare, aceast tehnic nu d instituiei financiare drept de recurs asupra vnztorului creanei n cazul unei defeciuni de plat a debitorului.

    Specific forfetrii este i faptul c se aplic nu numai creanelor pe termen scurt, de pn la un an, ci i celor provenite din exporturile pe credit cu scaden mijlocie, de la 1 an la 7 ani. Utilizarea acestei tehnici permite deci realizarea unor operaiuni de finanare pe termen mediu, stimulnd pe aceast cale exportul de instalaii, maini, utilaje i alte produse de valoare ridicat.

    Costul forfetrii este mai ridicat dect cel al scontrii i const ntr-o rat fix de dobnd, la care se adaug comisionul instituiei de finanare, stabilit difereniat n funcie de bonitatea debitorului, de msura n care cambia (creana) este sau nu avalizat, de riscul estimat al operaiunii, de modalitatea de plat etc.

    Forfetarea, ca i scontarea, permite recuperarea sumelor nainte de scaden sau transformarea unei vnzri pe credit ntr-o vnzare la vedere pentru exportator.

    1.5.2. Tehnici de finanare pe termen lung

    Finanarea pe termen mediu i lung este specific exporturilor de mare valoare, exporturilor complexe, ca i unor forme de cooperare industrial. Ea se poate realiza prin tehnicile clasice de creditare (creditul furnizor i creditul cumprtor) sau prin tehnici de finanare cum este leasingul.

    Creditul furnizor.

    Creditul furnizor este un credit bancar acordat exportatorului, atunci

    cnd acesta consimte partenerului su o amnare de plat pentru marfa livrat n strintate. Practic, operaiunea presupune dou relaii distincte de creditare:

    - un credit n marf, acordat de exportator importatorului prin acceptarea efecturii plii la un anumit termen de la livrare;

    - un credit n bani, acordat de banc exportatorului pentru finanarea operaiunii de export.

  • 45

    Bncile comerciale, la rndul lor, au posibilitatea s se refinaneze, s-i ntregeasc fondurile acordate sub form de credit exportatorilor, de la banca central sau o instituie specializat n finanarea exporturilor din ara lor.

    Creditul furnizor este un credit pe termen mediu sau lung. Are la

    baz considerentul c, dei valoarea mrfii livrate este mare, resursele financiare ale exportatorului permit vnzarea ei pe credit. Creditul furnizor nu depete, de regul, 80-90% din valoarea mrfii, diferena fiind achitat de importator sub forma avansului sau plii la livrare.

    n figura 8 este redat schema de finanare prin credit furnizor.

    Figura nr. 8. Mecanismul creditului furnizor

    Bncile comerciale condiioneaz acordarea creditelor exportatorilor de asigurarea acestora la o instituie de asigurare. Polia de asigurare emis n favoarea furnizorului este cedat de acesta bncii care a finanat exportul.

    Exportator

    Banca

    creditoare

    Instituie de refinanare

    Importator

    (1): contractul comercial (credit n marf). (2): convenie de credit (credit n bani). (3): polia de asigurare. (4): refinaare la o instituie specializat/ pe piaa monetar (5): livrarea mrfii (6): finanarea (creditarea) (7): plata livrrii (8): rambursarea creditului

    (2)

    (4)

    (5)

    (3)

    (6)

    (7)

    (8)

    Piaa de capital

    Societate

    de asigurri

    (1)

  • 46

    Creditul furnizor presupune, aadar, trei documente:

    contractul comercial internaional (exportator-importator);

    convenia de creditare (exportator-banc) i

    polia de asigurare (exportator-instituia de asigurare).

    Rambursarea creditului sau restituirea acestuia de ctre beneficiar comport dou perioade: perioada de graie, n care nu se restituie nimic, i perioada efectiv de rambursare.

    Aceasta din urm se poate calcula ca perioada medie de rambursare, Pm, n care se iau n considerare perioada de graie, G, intervalul dintre prima i ultima rambursare, P, i intervalul dintre dou rate de rambursare succesive, I, toate exprimate n ani sau luni.

    Relaia de calcul este:

    Pm = G +P/2 + I/2

    Cu ct perioada de graie este mai mare, cu att beneficiarul creditului este mai avantajat, crescnd perioada medie de rambursare.

    Mrimea rambursrilor anuale (anuiti) este dat de suma dintre cota din valoarea nominal a creditului, numit i amortisment, i dobnda aferent.

    Creditul cumprtor. Creditul cumprtor este o finanare direct acordat importatorului

    de ctre o banc din ara exportatorului pentru a-i permite cumprtorului s plteasc imediat contravaloarea mrfii. Creditele cumprtor sunt acordate, de regul, de bnci sau instituii specializate n finanarea exporturilor din ara exportatorului, n acest scop ncheindu-se o convenie de credit ntre importator (sau banca sa) i banca exportatorului.

    Dac n cazul creditului furnizor exportatorul trebuie s se preocupe de ncasarea creanelor sale de la o banc, n creditul cumprtor exportatorul este exonerat complet de cerinele mobilizrii fondurilor, el fiind pltit pe loc de ctre importator.

    n figura nr. 9 este prezentat mecanismul creditului cumprtor pe termen lung.

  • 47

    Figura nr. 9. Mecanismul creditului cumprtor

    Valoarea creditului se situeaz, de regul, la 85% din valoarea mrfii, diferena fiind suportat sub form de avans sau plat la livrare, de ctre importator. Prin utilizarea acestui tip de credit, furnizorul este, practic, pltit integral la livrarea mrfii.

    Bncile care acord credite cumprtor i rentregesc fondurile de la banca central sau de la o instituie de finanare a exporturilor prin rescontare. n cazul finanrii unor exporturi de valori mari, bncile comerciale procedeaz la mobilizarea fondurilor prin lansarea de emisiuni de obligaiuni, prin eurocredite sau credite consoriale.

    Asigurarea creditelor se realizeaz de banca exportatorului la o instituie de asigurare din ara sa. Costul asigurrii este suportat, de regul, de importator (uneori i de exportator). Deci i n cazul creditului cumprtor apar trei documente:

    contractul comercial internaional (exportator-importator),

    convenia de credit (importator - banca exportatorului),

    polia de asigurare (banca exportatorului - instituia de asigurare).

    Exportator

    Banca din ara exportatorului

    Instituie de refinanare

    Importator

    (1): contractul comercial.

    (2): convenie de credit. (3): polia de asigurare. (4): refinanare (5): livrarea mrfii (6): plata

    (7): rambursarea creditului

    (2)

    (4)

    (5)

    (3)

    (6) (7)

    Piaa de capital

    Societate

    de asigurri

    (1)

  • 48

    Leasingul.

    Leasingul s-a afirmat n ultimele decenii ndeosebi n S.U.A. i rile Europei Occidentale ca metod de finanare pe termen mediu i lung i prin aceasta ca factor de promovare a vnzrilor, n particular a exporturilor. n esen, leasingul este o form de nchiriere realizat de societi financiare specializate (societi de leasing) a unor bunuri de echipament ctre firme (beneficiari) care nu dispun de fonduri proprii ori nu pot sau nu doresc s recurg la credite bancare pentru cumprarea acestora de la productori.

    Leasingul presupune, n principiu, dou contracte: unul de vnzare-cumprare, ncheiat ntre productor, ca vnztor, i societatea de leasing, care crediteaz operaiunea de leasing n calitate de cumprtor i un contract de locaiune ncheiat ntre societatea de leasing i un ter beneficiar.

    Operaiunea este iniiat de firma care dorete nchirierea produsului i care se adreseaz n acest sens societii de leasing cu o cerere de ofert. Societatea de leasing, n urma acceptrii cererii, procedeaz la stabilirea contactului cu productorul bunului solicitat n vederea achiziionrii acestuia; n acest proces este implicat automat i viitorul beneficiar.

    Dup aceast procedur, urmeaz ncheierea contractului de leasing i cumprarea bunului de ctre societatea de leasing n vederea punerii lui la dispoziia beneficiarului.

    Pentru utilizarea bunului, beneficiarul va plti societii de leasing costul, sub form de rate ealonate pe perioada de valabilitate a contractului. De regul, la sfritul perioadei de nchiriere, beneficiarul are o tripl opiune: s prelungeasc contractul; s-l abandoneze; s cumpere bunul la valoarea rezidual.

    n legea romn, leasingul este definit ca fiind acea operaiune prin care o parte, denumit locator/finanator, transmite pentru o perioad determinat dreptul de folosin asupra unui bun al crui proprietar este, celeilalte pri, denumit utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei pli periodice, denumit rat de leasing, iar la sfritul perioadei de leasing, locatorul/finanatorul se oblig s respecte dreptul de opiune al utilizatorului de a cumpra bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a nceta raporturile contractuale.

    Aa cum reiese din cele prezentate mai sus, tranzacia de leasing presupune trei faze: contractarea, cumprarea, nchirierea. n figura nr. 10 sunt prezentate corelat cele trei faze ce se parcurg n cadrul tranzaciilor de leasing.

  • 49

    Figura nr. 10. Fazele tranzaciei de leasing

    Obiectul operaiunilor de leasing l formeaz, n special, echipamentele electronice de calcul, aparatele i instrumentele de msur, mijloacele de transport, mainile-unelte, materialele pentru mecanica grea, mainile agricole, unele bunuri de folosin ndelungat etc. n ultimul timp, leasingul a cuprins i sectorul imobiliar, avnd ca obiect nchirierea de cldiri cu destinaie industrial sau comercial, cldiri administrative.

    1.6. Contabilitatea creanelor i datoriilor exprimate n valut

    O ntreprindere poate desfura activiti n strintate n dou moduri. Ea poate realiza tranzacii n valut sau poate avea operaiuni n strintate. Pentru a include tranzaciile n valut i operaiunile din strintate n situaiile financiare ale unei ntreprinderi, tranzaciile trebuie exprimate n moneda de raportare a acesteia, iar situaiile financiare ale operaiunilor din strintate trebuie de asemenea convertite n moneda de raportare a acesteia.

    Beneficiar

    Productor

    Sursa de finanare

    Societate de leasing

    3. nchiriere

    2. Cumprare

    1. Contractare

    Societate de asigurri

    Beneficiar Societate de leasing

    Contract

    Cumprarea echipamentului

    Asigurarea

    echipamentului

    Alegerea echipamentului

    ce va fi cumprat

    Remite factura, garania i contractul de service

    Emite polia de asigurare

    Livreaz, instaleaz i

    ntreine echipamentul

    Plata

    ratelor

  • 50

    Pentru contabilizarea tranzaciilor n valut i conversia situaiilor financiare ale operaiunilor din strintate se aplic IAS 21 Efectele variaiei cursurilor de schimb valutar8.6

    Referitor la tranzaciile n valut acest standard trateaz urmtoarele aspecte care vor fi prezentate n continuare.

    A. Recunoaterea iniial. O operaiune n valut trebuie nregistrat n momentul recunoaterii

    iniiale la cursul de schimb n vigoare de la data efecturii tranzaciei. O tranzacie n valut este o tranzacie care este exprimat sau care

    necesit decontarea n valut, inclusiv tranzaciile rezultate atunci cnd o ntreprindere:

    - cumpr sau vinde bunuri sau servicii al cror pre este exprimat n valut;

    - mprumut sau ofer spre mprumut fonduri, sumele ce urmeaz a fi ncasate sau pltite fiind exprimate n valut;

    - achiziioneaz sau nstrineaz active, contracteaz sau achit datorii exprimate n valut;

    - devine parte a unui contract de schimb valutar nerealizat. Cursul de schimb valutar la data tranzaciei poate fi:

    - curs la vedere (curs spot);

    - curs mediu (sptmnal, lunar). B. Raportarea la data bilanului (ulterior recunoaterii tranzaciei). La fiecare dat a bilanului:

    a) elementele monetare exprimate n valut trebuie raportate utiliznd cursul de schimb la data nchiderii;

    b) elementele nemonetare nregistrate la costul istoric i exprimate n valut trebuie raportate la cursul de schimb de la data efecturii tranzaciei;

    c) elementele nemonetare nregistrate la valoarea just i exprimate n valut trebuie raportate utiliznd cursul de schimb existent n momentul determinrii valorii respective.

    C. Recunoaterea diferenelor de curs valutar. Diferenele de curs valutar ce apar cu ocazia decontrii elementelor

    monetare sau raportrii elementelor monetare ale unei ntreprinderi la cursuri diferite fa de cele la care au fost nregistrate iniial pe parcursul perioadei sau fa de cele care au fost raportate n situaiile financiare anterioare trebuie recunoscute ca venituri sau cheltuieli n perioada n care apar, cu excepia diferenelor de curs valutar tratate ca fiind capital propriu.

    8 MFP, Ghid practic de aplicare a Standardelor Internaionale de Contabilitate, Editura Economic, Bucureti, 2001, pg. 157.

  • 51

    Atunci cnd tranzacia este decontat ntr-un exerciiu financiar ulterior, diferena de curs valutar recunoscut n fiecare exerciiu ce intervine pn n momentul decontrii este determinat innd seama de modificarea cursurilor de schimb survenit n cursul fiecrui asemenea exerciiu.

    Conturi utilizate pentru evidena diferenelor de curs valutar rezultate din nregistrarea i decontarea n valut sunt:

    665 Cheltuieli din diferene de curs valutar, ce se utilizeaz pentru evidena diferenelor nefavorabile de curs valutar;

    765 Venituri din diferene de curs valutar, ce se utilizeaz pentru evidena diferenelor favorabile de curs valutar.

    n locul perechii de conturi 665 i 765 se va utiliza perechea de conturi 668 Alte cheltuieli financiare i 768 Alte venituri financiare, n cazul n care decontarea datoriilor sau creanelor se face n lei, dar n funcie de cursul de schimb al unei valute. Se nelege c aceast ultim variant se ntlnete n cadrul societilor de comer exterior mai mult pentru relaiile pe care acestea le au cu parteneri romni.

    Exemplu de recunoatere a diferenelor de curs valutar ca venituri sau cheltuieli.

    1) Recunoaterea diferenelor de curs valutar pentru datorii sau creane nregistrate i decontate n cursul exerciiului.

    a) recunoaterea diferenelor de curs valutar aferente creanelor n valut:

    - facturare produse finite n valoare de 10.000 $; - cursul de schimb la data facturrii 3 lei/$.

    4111 = 701 30.000 lei Clieni Venituri din vnzarea

    produselor finite

    - ncasarea facturii emise pentru produsele livrate la cursul de schimb de la data ncasrii 3,20 lei/$.

    5124 = % 32.000 lei Conturi la bnci

    n valut 4111

    Clieni 30.000 lei

    765 2.000 lei Venituri din diferene de curs valutar

    b) recunoaterea diferenelor de curs valutar aferente datoriilor n valut: - achiziie de materii prime din import 15.000 $, curs de schimb 3 lei/$.

  • 52

    301 Materii prime

    = 401 Furnizori

    45.000 lei

    - curs de schimb la data achitrii facturii pentru achiziie 3,20 lei/$. % = 5124 48.000 lei

    401 Furnizori

    Conturi la bnci n valut 45.000 lei

    665 3.000 lei Cheltuieli din diferene de

    curs valutar

    2) Recunoaterea diferenelor de curs valutar pentru datorii sau creane decontate n exerciiul urmtor. a) Recunoaterea diferenelor de curs valutar aferente creanelor n valut. - facturare produse finite n valoare de 10.000 $, curs de schimb la data

    facturrii fiind de 3 lei/$: 4111 = 701 30.000 lei

    Clieni Venituri din vnzarea produselor finite

    - evaluarea creanelor nencasate la 31.XII, la cursul de schimb de 3,15 lei/$:

    4111 = 765 1.500 lei Clieni Venituri din diferene

    de curs valutar

    - ncasare n anul urmtor, la cursul de schimb de 3,40 lei/$: 5124 = % 34.000 lei

    Conturi la bnci n valut 4111 Clieni

    31,500 lei

    765 2.500 lei Venituri din diferene de curs valutar

    b) Recunoaterea diferenelor de curs valutar aferente datoriilor n valut. - achiziie de materii prime din import n valoare de 15.000 $, curs de

    schimb la data achiziiei 3 lei/$: 301 = 401 45.000 lei

    Materii prime Furnizori

    - evaluarea furnizorului neachitat, n valut, la cursul de schimb de la data de 31.XII , respectiv 3,15 lei/$:

    665 = 401 2.250 lei Cheltuieli din diferene

    de curs valutar Furnizori

  • 53

    - achitarea furnizorului, n anul urmtor, la cursul de schimb de 3,10 lei/$: 401 = % 47.250 lei

    Furnizori 5124 46.500 lei

    Conturi la bnci n valut

    765 750 lei Venituri din diferene de curs valutar

    1.7. Documentele utilizate n tranzaciile internaionale

    Datorit faptului c tranzaciile internaionale sunt operaii de comer complexe, derularea acestora se efectueaz n etape succesive.

    Prima etap const n contractarea afacerii i este cea mai important, deoarece ambii parteneri, att importatorul ct i exportatorul, vor cuta s obin cele mai avantajoase condiii pentru afacere, i n acelai timp, fiecare dintre parteneri va ine cont de cadrul legislativ al rii din care deruleaz afacerea.

    Clauzele cele mai importante ale contractului vizeaz precizarea punctul de transfer a proprietii asupra mrfurilor care fac obiectul contractului, al riscurilor i cheltuielilor pe care le implic tranzacia, precum i graficul de decontare, ncadrarea n timp a momentului sau momentelor decontrii (dac aceasta are loc pe etape) n raport cu livrarea mrfurilor.

    Expedierea mrfurilor, constituie o etap esenial n derularea operaiunii de comer exterior, i n aceast etap, exportatorul trebuie s respecte data livrrii, condiiile de livrare, locul livrrii i s ntocmeasc corect documentele pe baza crora se deruleaz livrarea.

    Ultima etap a tranzaciilor internaionale vizeaz decontarea sau plata mrfurilor de ctre importator ctre exportator.

    n toate aceste etape este necesar ca tranzaciile s fie nsoite de documente legale. Documentele care se ntocmesc se pot grupa n patru mari categorii:

    1. documente comerciale; 2. documente de transport; 3. documente de asigurare; 4. documente financiare.

    1. Documentele comerciale Factura este documentul de natur contabil, care atest expeditorul,

    destinatarul mrfurilor, cantitatea, preul i valoarea mrfurilor. Pe baza

  • 54

    facturii se efectueaz ieirea din gestiune a mrfurilor la expeditor, intrarea n gestiune a mrfurilor la destinatar i decontarea valorii mrfurilor. Factura are n tranzaciile internaionale dou forme de prezentare:

    factura comercial (commercial invoice) i

    factura consular. Factura comercial (invoice) este factura extern ntocmit de ctre

    exportator i expediat pe adresa importatorului odat cu livrarea mrfurilor. Ea cuprinde toate datele privind mrimile i date de identificare aferente livrrii. Pe baza acestei facturi, la vam se efectueaz vmuirea mrfurilor, iar importatorul efectueaz plata acestora. La tranzaciile decontate prin acreditiv documentar (AD) este necesar ca descrierile din

    factur c corespund cu cele din AD, iar valoarea mrfurilor din factur s fie egal sau mai mic dect mrimea AD, cu excepia situaie n care n factur se specific aproximativ +/- 10% din valoarea nscris n AD.

    Factura consular se emite la cererea exportatorului de ctre consulatul rii importatoare aflat n ara acestuia.

    Exportatorul completeaz factura, iar consulatul aplic tampila pe aceast factur. n aceast form a facturii este menionat valoarea real a mrfurilor exportate, iar importatorul achit costul unei asemenea facturii, prin solicitarea ctre exportator de a-i prezenta factura consular. n situaia n care autoritile n drept atest pe factur valoarea i originea mrfurilor, factura se numete certificat de valoare i certificat de origine.

    2. Documentele de transport Conosamentul (B/L Bill of Lading), este documentul emis de

    ctre firma de transport la solicitarea exportatorului, pentru transportul pe cale maritim. Prezena acestui act este echivalent cu: contractul de transport maritim ncheiat ntre cru i expeditor; documentul care dovedete ncrcarea mrfurilor; titlul de proprietate care atest dreptul de proprietate asupra mrfurilor. n situaia n care pe nscrisul conosament apare meniunea la ordin, documentul se poate transmite prin gir sau prin andosare , iar dac apare meniunea nu la ordin, documentul se poate transmite numai prin cesiune. La predarea mrfurilor care fac obiectul transportului prin conosament pot apare dou situaii, astfel: dac mrfurile i ambalajele se afl n stare bun, conosamentul este curat (clean), iar dac se constat deficiene, conosamentul este murdar (dirty sau foul), caz n care banca nu onoreaz acest conosament dac plata are loc prin acreditiv documentar.

    Practica transportului maritim, folosete mai multe forme ale conosamentului, dintre care cele mai frecvente sunt:

  • 55

    conosament forma lung, n care termenii i condiiile contractuale sunt nscrise pe verso;

    conosament forma scurt n care termenii i condiiile contractuale sunt nscrise pe faa documentului, plus o clauz care enun clauzele cruului;

    conosament direct, folosit n cazul n care mrfurile se transport cu mai multe nave care aparin la diveri armatori, iar primul armator care nu dispune de linie direct la portul destinatar, se oblig s predea marfa urmtorului armator care o va transporta la destinaie;

    conosament pentru transport combinat, ntocmit pentru transportul mrfurilor pe cale maritim, rutier, fluvial etc.; cruul va rspunde pentru marfa transportat pe tot parcursul, pn la sediul importatorului;

    conosament charter-party, este documentul de transport folosit pentru a expedia mrfurile de la un port la altul i este emis de ctre firma care a nchiriat vasul (nu de cru i nici de compania de navigaie).

    Legat de transportul pe ap, un element de baz n negocierea acestei modaliti de transport este navlul (freight) sau preul transportului pe mare. Navlul este achitat de navlositor ctre armator, pentru transportul mrfurilor de la portul de ncrcare la portul de descrcare n cel mai scurt timp i pe cea mai scurt rut. Pe conosament se nscrie i navlu, cu meniuni clare privind modalitatea de plat, astfel: navlu pltibil la destinaie, care se pltete la destinaie n cazul condiiei de livrare FOB unde plata revine cumprtorului; navlu pltibil anticipat folosit la condiiile de livrare CFR i CIF, cnd plata se face de vnztor nainte de efectuarea transportului.

    Scrisoarea de transport aerian, numit i scrisoare de trsur pentru transport aerian, este documentul emis de ctre transportator sau un reprezentant al acestuia i conine detalii referitoare la zbor i data predrii mrfurilor. Acest document nu reprezint un titlu de proprietate asupra mrfurilor la care se refer.

    Scrisoarea de transport feroviar, numit i scrisoare de trsur pentru transport feroviar, este un contract de transport pe calea ferat pentru transportul internaional, ncheiat n momentul n care staia de predare a cii ferate a primit marfa pentru transport i a aplicat tampila cu data staiei de expediie. Documentul nu constituie titlu de proprietate i nu este transferabil.

    Scrisoarea de transport rutier este un contract de transport rutier internaional numit CMR (Certificate of Movement by Road). Documentul nu constituie titlu de proprietate asupra mrfurilor pe care le transport.

  • 56

    Pe lng CMR, pentru fiecare vehicul se ntocmete i carnetul TIR valabil pentru o singur cltorie. Acest document ndeplinete funcia de eviden a transportului, declaraie n vam, garanie vamal pentru mrfurile transportate, prin carnetul TIR garantndu-se un nivel maxim de 50.000 $/carnet. Asociaia garant din ara noastr este ROMTRANS pentru autocamioane romneti i strine care circul pe teritoriul naional.

    Recipisa de curier se emite de ctre curier, o agenie de expediie care certific primirea mrfurilor n vederea livrrii ctre un consignatar numit.

    Recipisa potal este documentul care constituie dovada expediiei mrfurilor prin pot.

    3. Documente de asigurare.

    Polia de asigurare este emis de firma de asigurare i cuprinde tipul asigurrii, precum i condiiile de asigurare.

    Certificatul de asigurare