0 Parteneriat Gradinita Familie 2015 2016

download 0 Parteneriat Gradinita Familie 2015 2016

of 9

Transcript of 0 Parteneriat Gradinita Familie 2015 2016

Parteneriat educational GRADINITA- FAMILIE

Parteneriat educational GRADINITA- FAMILIEAnul scolar 2015- 2016

Parteneri :

EDUCATOARE: Pana Onuta-Roxana PARINTII COPIILOR DE LA GRUPA MICA

GRADINITA CU PROGRAM PRELUNGIT NR. 8

Copiii sunt mesajele vii pe care le trimitem unor vremuri ce nu le vom vedea !

ARGUMENT

Eu sunt copilul, tu ii n minile tale destinul meu, tu determini n cea mai mare msur, dac voi reuii sau eua n via. D-mi, te rog, acele lucruri care s m ndrepte spre fericire, educ-m, te rog, ca s pot fi o binecuvntare pentru lume.Reuita privind devenirea uman a copilului depinde de o colaborare prodigioas dintre doi factori educaionali de baz: grdinia i familia. De aceea, n cadrul acestui parteneriat dorim s descoperim cheia unitii de aciune. Intr-o societate care evolueaza sub imperiul schimbarilor permanente in toate domeniile, care solicita individualului abilitati de adaptare rapida la situatii noi, educatia trebuie sa raspunda in primul rand nevoilor individuale, asigurand in acelasi timp sansele de integrare si dezvoltare sociala personala. Una din parghiile de interventie care actioneaza la nivelul educatiei prescolare si care pot sustine acest deziderat, este dezvoltarea unei relatii parteneriale gradinita-familie, definite printr-o comunicare reala, constructive in interesul copilului. Practica participarii parintilor la educatia copilului prescolar in mediul familial si unitatea de invatamant , se dovedeste a fi focalizata preponderant pe elemente de asigurare a securitatii personale, a starii de sanatate, pe satisfacerea trebuintelor primare, fiind mai putin orientate spre implicarea in socializarea si educarea copilului prescolar. Daca nu se intervine printr-un program de consiliere a parintilor, de informare privind modalitatile concrete prin care pot participa la educatia copilului prescolar, sarcina formarii si educarii acestuia, cazand numai in responsabilitatea gradinitei, aceasta nu isi va putea atinge scopurile educatinale, la standardele preouse, indiferent de calitatea serviciilor oferite si in acest scop am gandit si proiectat acest parteneriat educational.

SCOPUL PROIECTULUI :

Sprijinirea parintilor pentru constientizarea si asumarea rolului educational si implicarea lor in formarea si dezvoltarea personalitatii copilului pentru integrarea lui in viata sociala. Cunoaterea i educarea copiilor precolari prin influena pozitiv att a grdiniei, ct i a familiei; Stabilirea unor principii de baz ce trebuie respectate n formarea personalitii copiilor, precum i a unor procedee de corectare a unor devieri comportamentale; Eficientizarea relaiei familie grdini.

OBIECTIVE : Cunoaterea individual a copiilor, urmrind manifestarea lor n familie i grdini; Folosirea unor metode eficiente pentru dezvoltarea psiho-afective; Iniierea unor aciuni comune prin contactul direct al grupului de prini cu persoane abilitate s desfoare un proces educaional; Gsirea unor soluii comune n educaie; Studierea unor cri, documentare, reviste de specialitate n vederea realizrii unor dezbateri pe teme date; Valorificarea unor experiene personale; Exprimarea opiniei participanilor cu privire la aciunile ntreprinse n cadrul acestui parteneriat.

GRUP TINTA :Prini; Educatoare;Bunici; Prescolari;

OBLIGAIILE GRUPULUI TINTA :Educatoarele : - au obligaia de a participa la fiecare ntlnire pentru a direciona dezbaterile i s stimuleze prezena prinilor;- au obligaia de a consilia problemele care se ivesc n educarea copiilor, studiind cri i articole de psihologie;Prini - acetia particip benevol, dar au obligaia de a contribui la asigurarea bunului mers al parteneriatului i al materialului utilizat;- prinii sunt invitai s mprumute sau s cumpere cri de specialitate;OBLIGATII COMUNE- pregtirea i asigurarea materialului de lucru (fie, chestionare, cri etc.) ;- implicarea direct n cadrul activitilor desfurate i gsirea unor soluii n scopul rezolvrii situaiilor de natur educaional;LOCUL DE DESFASURARE- Gradinita cu Program Prelungit Nr. 8 Braila

RESURSEUMANE: - coordonator: Prof. Inv. Presc. Pana Onuta-Roxana - Membri: Parintii copiilor de la grupa mica MATERIALE: cri, reviste, pliante, calculator, CD-uri, camer video, ecusoane, aparat foto;

FINANCIARE: bugetul minim alocat derulrii parteneriatului, care provine din sponsorizrile realizate de prinii copiilor ;

IMPLEMENTAREA PROIECTULUI : Cu ocazia desfurrii edinei cu prinii , am pregtit un material viznd cteva particulariti de varst ale copilului de 3 ani. Prinii au ascultat cu interes expunerile i i-au exprimat dorina de a organiza ntlniri pe teme similare. Am realizat o planificare orientativ a temelor desfurate pe parcursul parteneriatului, miznd pe cunoaterea i educarea copiilor prin influena pozitiv a celor doi factori educaionali: grdinia i familia. Am distribuit invitaii pentru fiecare printe, preciznd data i locaia desfurrii primei ntlniri.

MONITORIZAREA I EVALUAREA PROIECTULUI : ntlnirile se vor desfura lunar, cu o durat de aproximativ o ora, timp n care se vor transmite informaii i se vor imprti experiene proprii. La finele unei ntlniri se va prezenta tematica viitoare pentru a oferi prinilor posibilitatea de a medita i de a aduna informaii din sfera cotidian , din experienele personale. Se va pune accent pe o activitate iteractiv ; se vor oferi chestionare, fie de evaluare pentru copii i de autoevaluare pentru prini; se vor pune la dispoziie publicaii de specialitate etc. Totodat se vor realiza evaluri pe parcursul intlnirilor i la finele acestora.

DISEMINAREA REZULTATELOR : Beneficiarii proiectului vor fi invitai s opteze pentru alctuirea unui ,, jurnal al prinilor. Pentru a imortaliza intlnirile , vom realize nregistrri foto , culminnd cu realizarea unui album. Parteneriatul se va face cunoscut intregii grdinie , populariznd experiena pozitiv. Rezultatele finale vor fi prezentate i celorlalte uniti.

FINALIZAREA PARTENERIATULUI : Prile implicate n parteneriat vor concluziona ntreaga activitate desfurat pe parcursul anului colar 2015- 2016 i se vor face cunoscute aspectele pozitive evideniate n cadrul ntlnirilor.

DATATEMAFORMA DE REALIZAREPARTICPANTI

Sept 2015

Octombrie2015

Periodic

Decembrie 2016

Ianuarie 2013

Februarie2016

Martie2016

Aprilie 2016

Mai 2016

Iunie 2016.Necesitatea parteneriatului gradinita familie-

Imi cunosc copilul?

Sedinte cu parintii- periodic

Il asteptam pe Mos Craciun

Ce trebuie sa fac?

Educarea copiilor in spiritul valorilor morale; rolul familiei

La multi ani mamico!

Sa aducem lumina

Pentru binele copilului meu

Carnaval, carnavalPrima sedinta cu parintii;prezentarea reciproca,cunoasterea regulamentului gradinitei,prezentarea ofertei educationale,necesitatea achizitionarii de material didactic.

DezbatereChestionare

Intalniri periodice cu familiile copiilor la care vor fi dezbatute probleme ce privesc atat procesul instructive educative cat si gospodarirea resurselor dar si alte teme propuse de parinti;

Program artistic cu prilejul Craciunului la care participa familiile copiilor;

Lectorat si dezbatere

~ seminar si dezbatere pe tema Parintii si educatorul modele in educarea copilului prescolar;~ referat prezentat de educatoare Copilul si comportamentul lui in societate si familie.Activitate deschisa pregatita in cinstea mamicilorExpozitie cu lucrari ale copiilor legate de sarbatorile pascale

Chestionare Dezbatere

Program artistic cu ocazia incheierii anului scoalrParintiiD-nul directorEducatoarele

ParintiiEducatoarele

ParintiiEducatoarele

ParintiiEducatoarele

Familiile copiilorEducatoarele

ParintiiEducatoarele

MamicileEducatoarele

CopiiiEducatoarele

ParintiiEducatoarele

Familiile copiilorEducatoarele