U.I. 3 Tema 3.2.7 Win-Dixie Si Transsexualii

Post on 25-Jan-2016

236 views 0 download

description

U.I. 3 Tema 3.2.7 Win-Dixie Si Transsexual

Transcript of U.I. 3 Tema 3.2.7 Win-Dixie Si Transsexualii

PETER OILER ŞI WINN-DIXIE STORES

PETER OILER ŞI WINN-DIXIE STORES

Winn-Dixie Stores l-a concediat pe Peter Oiler, un şofer de camion care lucra pentru lanţul de supermarketuri din Louisiana de 21 de ani. Oiler transporta mezeluri din depozitele companiei la magazinele Winn-Dixie din Louisiana şi Mississippi. Bun angajat, primise evaluări peste medie şi fusese promovat de trei ori. Oiler era căsătorit cu soţia sa, Shirley, de 23 de ani.

PETER OILER ŞI WINN-DIXIE STORES

Cu doi ani înainte de a fi concediat, Oiler i-a cerut supervizorului său, un oarecare Miles, să dezmintă zvonul care circula în cadrul companiei, potrivit căruia el ar fi fost gay. Peste un an, Miles s-a întâlnit cu Oiler şi l-a întrebat dacă zvonul îl mai necăjeşte. Oiler i-a spus că da, fiindcă el nu era gay, ci „transsexual”, adică un ins al cărui sex anatomic este în contradicţie cu sentimentele sale despre propriul sex. Oiler a mai spus că nu are de gând să-şi schimbe sexul ori să-şi ducă restul vieţii în calitate de femeie.

PETER OILER ŞI WINN-DIXIE STORES

Peste o lună, Miles s-a reîntâlnit cu Oiler. Miles i-a spus că un alt supervizor îl văzuse pe Oiler în afara programului de lucru purtând haine de damă. Oiler i-a răspuns că uneori se îmbrăca astfel, dar niciodată în timpul serviciului. Miles i-a replicat că ar putea afecta imaginea companiei şi, ca atare, ar fi bine să demisioneze şi să-şi caute alt job. Oiler a spus că se simte bine la Winn-Dixie şi că nu dorea un alt job. Când i s-a cerut părerea, Michael Istre, preşedintele Winn-Dixie a fost de acord să-l concedieze pe Oiler deoarece „eram îngrijorat de soarta afacerii mele şi mă temeam de impactul pe care acest gen de comportament l-ar putea avea asupra afacerii mele şi asupra clienţilor mei, dacă aceştia l-ar fi văzut.”

PETER OILER ŞI WINN-DIXIE STORES

În decursul următoarelor trei luni, Oiler s-a întâlnit de cinci ori cu managerii Winn-Dixie, care i-au cerut în mod repetat să-şi caute alt serviciu, deoarece urma să fie concediat. Deşi performanţa sa de job era bună, au spus ei, obiceiul lui de a purta în timpul liber haine de damă ar putea să păteze imaginea publică a companiei. La ultima întâlnire, Oiler a fost dat afară, deşi el continua să protesteze că respectă politica vestimentară companiei în timpul servicului. Spunea el: „Să fiu concediat după 21 de ani de muncă pentru companie a fost ca un cuţit în piept. Am venit la lucru când trebuia, am făcut o treabă bună şi am respectat toate regulile, dar am fost pus pe liber pentru că mă îmbrac femeieşte în timpul meu liber. Ne-am pierdut asigurarea de sănătate şi am fost pe punctul să pierdem şi casa. Stresul insuportabil ne-a afectat şi continuă să ne afecteze sănătatea şi ne distruge o căsnicie de 24 de ani.”

PETER OILER ŞI WINN-DIXIE STORES

Deşi Oiler a dat compania în judecată, un judecător districtual a decis că legile federale împotriva discriminării nu se aplică transsexualilor.