tez cls. a VI-a

Post on 18-Dec-2015

24 views 9 download

description

Teza clasa a VI-a semestrul II

Transcript of tez cls. a VI-a

Lucrare scris semestrial la limba i literatura romn pe semestrul al II- lea

Lucrare scris semestrial la limba i literatura romn pe semestrul al II- lea Clasa a VI-a

I. Se d textul:

Cnd pdurarul a adus-o din codru, era un pui mic i fricos. Cu ochii mari i umezi, se uita rugndu-se la toi, gata s fug.

Dar cum vremea se mblnzi, nelese c nimeni nu-i voia rul. ncepea s vin singur la donia cu lapte. Ziua sttea ascuns n tufiurile de zmeur din livad. Seara rspundea la chemarea noastr, cnd i ntindeam cte o bucat de zahr.

Fiindc fugea att de sprinten, tata a botezat-o: Nluca. Iar Nluca i cunotea numele.(...)

E adevrat c uneori se oprea sub umbra nucilor din livad, cu urechile ciulite i nrile umflate n vnt. Mirosea adierile aduse din poienile codrului. Atunci ochii ei erau mai umezi i pea mai ncet, cu botul la pmnt. Nluca era trist. Nu mai rspundea la chemrile noastre. Nici nu voia s se ating de bucata de zahr pe care i-o ntindeam n palm. ntr-o sear, cnd cineva a uitat poarta deschis, Nluca a fugit. A doua zi, culcuul era gol.n zadar am cutat-o toi prin grdin. n zadar am ndjduit c poate se ntoarce la donia cu lapte. Nluca plecase pentru totdeauna.(...)

(Cezar Petrescu, Nluca)

A. (65 de puncte)1. Argumenteaz n 3-5 rnduri c textul este o oper epic. 5p2. Transcrie un scurt fragment n care este sugerat o trstur moral i una fizic a cprioarei. 10p3. Transcrie, din text, un adjectiv i un adverb la un grad de comparaie; precizeaz gradul de comparaie i indic funcia sintactic a adjectivului i a adverbului. 10p4. Alctuiete cte un enun n care cuvintele noastr i ziua s aib alt valoare morfologic dect n text. Precizeaz-o. 10p5. Transcrie, din text, un substantiv n acuzativ. Scrie un enun n care s fie n cazul genitiv. 5p6. Transcrie, din text, un pronume reflexiv n cazul acuzativ i unul n cazul dativ. 5p7. Transcrie dou pronume personale n cazuri diferite; precizeaz funcia sintactic. 5p8. Precizeaz valoarea morfologic a cuvintelor subliniate.(10 cuvinte) 10pB.

Realizeaz, n 5-7 rnduri, rezumatul textului. 5pII. La alegere: 25p1.Red, pe momentele subiectului, n 15-20 de rnduri,o oper epic studiat de tine n clasa a VI-a.

2.Caracterizeaz, n 15-20 de rnduri, un personaj dintr-o oper epic studiat de tine n clasa a VI-a, urmrind:

- dou mijloace de caracterizare, cu exemple

- patru trsturi (dou fizice i dou morale) i argumentarea trsturilor pe baza textului.- relaia personajului ales cu un alt personaj din oper.

10 puncte din oficiu