Tensiunea Si Unitatile Ei

Post on 16-Sep-2015

215 views 0 download

description

Tehnic

Transcript of Tensiunea Si Unitatile Ei

Tensiunea si unitatile ei

Tensiunea si unitatile ei

Tensiunea se noteaz cu litera U sau u i este a doua mrime fundamental care caracterizeaz fenomenele electrice. Pentru ca printr-un conductor s treac un curent electric, adic pentru ca electronii s se deplaseze dealungul conductorului, este nevoie ca la capetele acestui conductor s avem dou stri electrice diferite sau, dup cuiri se obinuiete s se spun, poteniale electrice diferite. La un capt trebuie s e- xiste un exces de electroni, iar la cellalt capt o cantitate insuficient. Tensiunea caracterizeaz tocmai aceast deosebire ntre strile electrice, adic diferena ntre potenialele pe care le au capetele conductorului. Se poate spune c tensiunea este cauza circulaiei curentului electric. Curentul trece prin conductor atunci cnd exist tensiune.

La fel, gazele i lichidele se deplaseaz i ele din- tr-un loc cu o presiune mai mare, n alt loc cu o presiune mai mic, adic numai cnd exist o diferen de presiune. Cldura trece de la un corp la altul, numai dac aceste corpuri au o temperatur diferit.

Unitate de msur a tensiunii este voltul, care se noteaz cu litera V. In afar de aceasta, se ntrebuineaz i uniti mai mici i anume : milivoltul (mV), adic 1/1 000 V i microvoltul (|uV), adic 1/1 000 000 dintr-un volt; se mai ntrebuineaz i o unitate de msur mai mare i anume : kilovoltul (kV) egal cu 1 000 V.

In reelele electrice de iluminat, tensiunea este de 127 V sau 220 V, iar n liniile electrice de nalt tensiune, care pleac de la centralele electrice, tensiunea este de sute de kV. In antena aparatului de radiore- cepie se creeaz, sub aciunea undelor care vin de la un post de radio ndeprtat, o tensiune care este numai de civa uV.