T 2 Analiza Echilibrului Financiar

Post on 06-Nov-2015

216 views 3 download

description

ae

Transcript of T 2 Analiza Echilibrului Financiar

Tema 2

Analiza echilibrului financiar2.1 Conceptul i utilitatea bilanului contabil

Bilanul contabil reprezint componenta de baz a situaiilor financiare prin care se prezint ansamblul elementelor de activ, datorii i capitaluri proprii, la sfritul exerciiului financiar, precum i n cazul fuziunii, divizrii sau ncetrii activitii.

Activul patrimonial cuprinde elementele concrete de avere a ntreprinderii, iar datoriile i capitalul propriu, sursele de procurare ale averii. Elementele de activ se ordoneaz n bilanul contabil dup natur i lichiditate, iar datoriile i capitalul propriu dup natur i exigibilitate.

Structura bilanului contabil potrivit Ordinului 3055 din 2009 este sub form de bilan vertical sub form de list, care ordoneaz structurile patrimoniale n active, datorii i capital propriu, pentru scoaterea n eviden a situaiei nete (SN) sau poziiei financiare nete, conform relaiei:SN = ACTIVE DATORII TOTALE(2.1)

n cadrul bilanului contabil sunt prezentate mai nti elementele de activ cele mai puin lichide (imobilizri necorporale, corporale i financiare), iar la sfrit activele cu lichiditate maxim (casa i conturi la bnci). Activele circulante sunt clasificate n funcie de lichiditate, i includ numerar, titluri de valoare negociabile, creane, stocuri i pli anticipate. Alte active pot fi clasificate n active circulante, sunt cele scoase la vnzare.

Elementele de pasiv sunt structurate n ordinea descresctoare a exigibilitii, prezentndu-se mai nti pasivele cu gradul cel mai mic de exigibilitate (datorii ce trebuie pltite ntr-o perioad mai mic de un an), iar la sfrit pasivele cu gradul cel mai mare de exigibilitate (capital i rezerve).

Analiza pe baza bilanului ncearc s identifice starea de echilibru (dezechilibru) existent la nivelul ntreprinderii. n cea mai simpl variant, starea de echilibru se realizeaz pe baza bilanului contabil i a informaiilor oferite de acesta. ntruct n bilanul contabil sunt elemente care nu reflect adevrata valoare a lor, cea stabilit de pia, ele trebuie reajustate, iar acele elemente care nu au legtur cu activitatea de exploatare trebuie eliminate.

Bilanul contabil poate fi prezentat schematic astfel:

BILAN CONTABILDENUMIREA ELEMENTULUISOLD LA:

nceputul exerciiului financiarSfritul exerciiului financiar

A. ACTIVE IMOBILIZATE

B. ACTIVE CIRLULANTE

C. CHELTUIELI N AVANS

D. DATORII CARE TREBUIE PLTITE NTR-0 PERIOAD MAI MIC DE UN AN

E. ACTIVE CIRCULANTE NETE/DATORII CURENTE NETE (B + C D VENITURI N AVANS MAI MICI DE UN AN)

F. TOTAL ACTIVE MINUS DATORII CURENTE (A + E)

G. DATORII CARE TREBUIE PLTITE NTR-O PERIOAD MAI MARE DE UN AN

H. PROVIZIOANE

I. VENITURI N AVANS

J. CAPITAL I REZERVE

n urma retratrii elementelor din bilanul contabil, se pot obine mai multe tipuri de bilan: financiar, funcional i economic.

2.2 Bilanul financiar

Bilanul financiar constituie acel tip de bilan n care posturile sunt ordonate n funcie de lichiditate (posturile de activ), respectiv de exigibilitate (posturile de pasiv).

Obinerea bilanului financiar impune efectuarea unor corecii ale activelor i pasivelor pe baza informaiilor din anexe prin regruparea posturilor dup criteriul vechimii (mai mari sau mai mici de 1an).

Urmtoarele corelaiile trebuie urmrite prioritar n analiza financiar:

- existena unui raport optim ntre nivelul imobilizrilor i cel al activelor circulante; de regul, activele circulante sunt cele care aduc profit i cash flow pentru firm; acest raport depinde de domeniul unde i desfoar activitatea ntreprinderea analizat; exist un raport optim n industria constructoare sau metalurgic i un alt raport optim pentru o firm din comer;

- un nivel prea ridicat al stocurilor poate semnala fie o politic de aprovizionare exagerat cu materii prime, materiale, fie o existena unor mrfuri care nu au putut fi vndute;

- o pondere exagerat a creanelor poate semnala deficiene n ncasarea acestora, dar i o politic agresiv de expansiune pe pia, motiv pentru care trebuie efectuat o analiz mai profund;

- ponderea activelor de trezorerie (disponibiliti, conturi la bnci, valori mobiliare de plasament) trebuie s se situeze la niveluri reduse (n medie 3 - 5%), depirea acestor niveluri semnalnd incapacitatea identificrii unor perspective viabile de investire;

- ca principiu, trebuie s se asigure niveluri ale ponderilor capitalurilor proprii i ale celor mprumutate aproximativ egale.

n cazul bilanului financiar, analiza echilibrului financiar se realizeaz cu ajutorul indicatorilor fond de rulment (FR), nevoia de fond de rulment (NFR) i trezoreria net (TN).

Fondul de rulment (FR) denumit n englez Working Capital arat echilibrul pe termen lung al firmei, prin sursele permanente (capital propriu i datorii pe termen lung) i activele imobilizate nete.FR = Capitaluri proprii + Datorii pe termen lung Imobilizri nete(2.2)

FR = Active circulante Datorii pe termen scurt(2.3)

Modul de calcul a fondului de rulment este prezentat n figura 2.1:ACTIVPASIV

IMOBILIZRICAPITALURI PROPRII

DATORII PE TERMEN LUNG

FOND DE RULMENT

ACTIVE CIRCULANTEFOND DE RULMENT

DATORII PE TERMEN SCURT

Figura 2.1 Fondul de rulment

Un fond de rulment pozitiv semnific o stare de echilibru financiar pe termen lung, surplusul finannd nevoile de finanare pe termen scurt ale ciclului de exploatare.

Un fond de rulment negativ evideniaz imposibilitatea acoperirii n ntregime a finanrii pe termen lung. De regul, ntreprinderile cu cicluri lungi de producie, ar trebui s nregistreze un fond de rulment pozitiv semnificativ, iar cele cu cicluri relativ scurte pot accepta valori mai reduse ale fondului de rulment. Pentru firmele care funcioneaz n domeniul comerului en detail, n condiiile n care firmele mari permit plata mrfurilor dup o anumit perioad, se poate funciona i cu fond de rulment negativ.

Nevoia de fond de rulment (NFR) evideniaz raportul care trebuie s existe ntre nevoile de finanare aferente ciclului de exploatare i resursele disponibile n acest scop.

Nevoile temporare reprezint finanri pentru rennoirea stocurilor i a creanelor i ele trebuie acoperite din surse temporare, respectiv credite comerciale primite de la furnizori i creditori. NFR se determin astfel:

NFR = Stocuri + Creane Datorii din exploatare(2.4)

NFR = (Active circulante Disponibiliti bneti) (Datorii pe termen scurt Credite bancare curente)(2.5)

NFR pozitiv arat c nevoile temporare (stocuri i creane) sunt mai mari dect resursele temporare.

NFR negativ semnific c exist un surplus de resurse temporare n raport cu nevoile temporare. Situaia este pozitiv dac este determinat de:

accelerarea vitezei de rotaie a stocurilor i creanelor (se ncaseaz mai repede);

plata datoriilor din exploatare ntr-o perioad mai mare.

Trezoreria net (TN) este alt indicator al echilibrului financiar care se stabilete astfel:

TN = FR NFR(2.6)

TN = Disponibiliti bneti + Investiii financiare pe termen scurt Credite bancare curente(2.7)

TN = Active de trezorerie Pasive de trezorerie(2.8)

O trezorerie net pozitiv semnific o stare de echilibru financiar la nivelul ntregii ntreprinderi.n analiza bilanului financiar trebuie respectate mai multe reguli:

a) FR NFR sau TN 0;

b) suma disponibilitilor bneti dect valoarea cifrei de afaceri pe 2 luni;

c) FR cu 50% fa de NFR din exploatare.

2.3 Analiza echilibrului financiar cu ajutorul ratelor

Ratele financiare reprezint numai unul dintre instrumentele analizei financiare i bazarea numai pe aceste rate ar putea duce la rezultate eronate. Mrimea ratelor financiare difer de la un domeniu la altul n funcie de natura activitii, de amplasarea ntreprinderii care genereaz diferene n ceea ce privete mrimea cheltuielilor cu fora de munc, de aprovizionare i de transport.

Rata de finanare a stocurilor (Rfs) este calculat ca raport ntre fondul de rulment i nivelul stocurilor:

Rfs =

(2.9)

Un nivel ridicat al acestui indicator caracterizeaz ntreprinderile cu o politic prudent de finanare. Dac nivelul indicatorului este mai redus, finanarea stocurilor se realizeaz prin datoriile din exploatare, ceea ce este echivalent cu o politic agresiv de finanare, i un risc mai mare dect n prima situaie.

Lichiditatea curent (Lc) se stabilete ca raport ntre activele curente i datoriile curente:

Lc =

(2.10)

Conform Ordinului MFP nr. 3055 din 2009, valoarea recomandabil acceptabil a acestui indicator este n jurul valorii de 2. Acest indicator semnific o lichiditate general ntruct stocurile luate n calcul pot cuprinde i unele greu vandabile, care se vor ncasa (sau nu se vor ncasa) dect ntr-o perioad mai mare de timp.

Lichiditatea imediat (Li) sau testul acid, poate semnala o stare de lichiditate mai apropiat de semnificaia termenului lichiditate (proprietatea elementelor de activ de a se transforma n bani):

Li =

(2.11)

Valoarea recomandat a acestui indicator este 0,8 n timp ce o valoare mai mic de 0,5 poate evidenia probleme n plata imediat a datoriilor.

Lichiditatea la vedere (Lv) se stabilete ca raport ntre activele de trezorerie i datoriile curente:

Lv =

(2.12)

Un nivel de 0,2 al acestui indicator semnific o situaie normal a firmei.

Rata solvabilitii generale (Rsg) msoar riscul de incapacitate de plat a datoriilor, se calculeaz ca raport ntre activele totale i datoriile totale:

Rsg =

(2.13)

Valoarea acestui indicator trebuie s fie supraunitar, ceea ce semnific c firma i poate plti la scaden toate datoriile. Dac valoarea este subunitar, firma se afl n stare de insolven.

Rata autonomiei financiare (Raf) se stabilete prin raportarea capitalurilor proprii la capitalurile angajate (permanente):

Raf =

(2.14)

O valoare mai mare de 0,5 semnific o activitate normal a firmei, ntruct se consider c sunt posibiliti de rambursare a datoriilor pe termen lung din capitalurile proprii.

Pentru gestiunea activelor imobilizate utilizm urmtorii indicatori:

A) Numrul de rotaii a activelor imobilizate (NRAI):

(2.15)

B) Durata de rotaie a activelor imobilizate (DRAI):

(2.16)

Valorile considerate normale pentru firmele industriale sunt de 4 rotaii pe an.

Pentru gestiunea activelor curente utilizm urmtorii indicatori:

A) Numrul de rotaii a activelor curente (NRAC):

(2.17)

B) Durata de rotaie a activelor curente (DRAC):

(2.18)

Se consider c avem o eficien minim a activelor curente la 6 rotaii, care corespund unui termen mediu de revenire sub form iniial bneasc de 60 de zile.

Pentru gestiunea stocurilor utilizm urmtorii indicatori:

A) Numrul de rotaii a stocurilor (NRS):

(2.19)

B) Durata de rotaie a stocurilor (DRS):

(2.20)

Se apreciaz c avem o eficien minim a stocurilor la 8 rotaii, care corespund unui termen mediu de revenire sub form iniial bneasc de 45 de zile. Pentru gestiunea creanelor curente utilizm urmtorii indicatori:

A) Numrul de rotaii a creanelor (NRC):

(2.21)

B) Durata de rotaie a creanelor (DRC):

(2.22)

Se apreciaz c avem o eficien minim a creanelor la 4 rotaii, care corespund unui termen mediu de ncasare de 90 de zile.

Pentru gestiunea clienilor utilizm urmtorii indicatori:

A) Numrul de rotaii a creditului client (NRCC):

(2.23)

B) Durata de rotaie a creditului client (DRCC):

(2.24)

Se apreciaz c avem o eficien minim a creditului client la 8 rotaii, care corespund unui termen mediu de ncasare de 45 de zile. Valoarea optim se consider 30 de zile.

Pentru gestiunea datoriilor curente utilizm urmtorii indicatori:

A) Numrul de rotaii a datoriilor (NRD):

(2.25)

B) Durata de rotaie a datoriilor (DRD):

(2.26)

Valoarea minim care asigur o stare acceptabil a gestiunii datoriilor curente este de cel puin 4 rotaii, care corespunde unei durate medii de plat de maxim 90 de zile. Valoarea optim de decontare ar fi de maximum 90 de zile.

Gestiunea datoriilor din exploatare utilizeaz urmtorii indicatori:

A) Numrul de rotaii a datoriilor din exploatare (NRDE):

(2.27)

B) Durata de rotaie a datoriilor din exploatare (DRDE):

(2.28)

Valoarea minim care asigur o stare acceptabil a gestiunii datoriilor din exploatare este de cel puin 6 rotaii, care corespunde unei durate medii de plat de maxim 60 de zile. Valoarea optim de decontare ar fi de maximum 30 de zile.

Pentru gestiunea creditului furnizor utilizm urmtorii indicatori:

A) Numrul de rotaii a creditului furnizor (NRCF):

(2.29)

B) Durata de rotaie a creditului furnizor (DRCF):

(2.30)

Se apreciaz c avem o eficien minim a creditului furnizor la cel puin 8 rotaii, care corespund unui termen mediu de plat a facturilor de 45 de zile. Dac se pltete un furnizor mai trziu, este un avantaj pentru firm, ntruct ea se poate folosi de aceast surs de creditare. _1426148552.unknown

_1426148813.unknown

_1426149086.unknown

_1426152668.unknown

_1435050912.unknown

_1435051231.unknown

_1426152792.unknown

_1426152809.unknown

_1426152486.unknown

_1426152642.unknown

_1426152462.unknown

_1426148946.unknown

_1426149058.unknown

_1426148903.unknown

_1426148696.unknown

_1426148793.unknown

_1426148650.unknown

_1406799987.unknown

_1406800788.unknown

_1426148525.unknown

_1406800391.unknown

_1406798788.unknown

_1406799730.unknown

_1406798420.unknown