Studiu de Caz Cernobal

Post on 18-Nov-2015

74 views 7 download

description

geografie

Transcript of Studiu de Caz Cernobal

STUDIU DE CAZ

STUDIU DE CAZACCIDENT NUCLEAR PRODUS LA CERNOBL

ISTORIA CERNOBLULUI

Cernoblul a fost un stat regal n Marele Ducat al Lituaniei n secolul XIII,n inutul Kiev care acum face parte din Ucraina.A fost acordat ca o ar feudal lui Filon Kmita ,un capitan al cavaleriei regale,n anul 1566. Provincia pe care s-a aflat Cernoblul a fost cedat Regatului Poloniei n 1569 i, dupa aceea ,anexata de Imperiul Rus n amul 1793.

nainte de secolul XX Cernobl a fost locuit de arani ruteni i polonezi, i de asemenea de o mare comunitate evreiasca. n timpul primului Rzboi Mondial , satul a fost ocupat de germani i, n timpul rzboaielor civile dintre anii 1917-1920 de Armata Polonez i Armata Roie. n anul 1921,Cernoblul a devenit parte a Republicii Sovietice Ucrainiene.

ntre anii 1929 i 1933 a avut de suferit foarte mult datorita masacrelor din timpul campaniei de colectivizare a lui Stalin i foametei care i-a urmat.Comunitatea poloneza din Cernobl a fost deportat n Kazahstan n 1936 i cea evreiasca a fost exterminata n timpul ocupatiei Germane ntre 1941 i 1944.Dup prbuirea Uniunii Sovietice n 1991, Cernoblul a devenit o parte a Ucrainei-naiunii independente.

DATA PRODUCERII ACCIDENTULUI

Accidentul nuclear de la Cernobl a avul loc pe data de 26 aprilie 1986. Putem spune c acest accident a fost cel mai grav din istorie, avand consecine mojore asupra sntii publice i mediului nconjurtor.

LOCALIZAREA ZONEI AFECTATE

n urma estimrilor, s-a ajuns la concluzia c ntreaga cantitate de xenon,jumtate din cea de cesiu i iod i 5% din restul elementelor radioactive din reactor au fost aruncate n atmosfer .Cea mai mare parte a contaminat zona nvecinat centralei nucleare , n timp ce gazele cu densitate sczut au fost purtate de vnt ,iniial ,de-a lungul Ucrainei ,Belarusului ,Rusiei ,iar ntr-o msur mai mic n Scandinavia ,Polonia ,Cehoslovacia ,Austria i sudul Germaniei.

n ultimile zile,direcia vntului s-a schimbat, emisiile radioactive afectnd mai ales rile din sudul continentului:Romnia, Grecia ,Bulgaria i Turcia. Totui suprafaa cu cel mai mare grad de risc de iradiere includea nordul Ucrainei, Sudul si Estul Belarusului i zona de vest,la grania dintre Rusia i Belarus

SURSA I CAUZELE ACCIDENTULUI PRODUS

Reactorul numrul 4 de la Cernobl sare n aer .

Motivul : O combinaie fatal ntre un test nereuit i o echip de specialiti fr experien. Reactorul 4 fusese oprit cu o zi n urm pentru a se efectua mai multe teste legate de sigurana sistemului de rcire care funciona cu ajutorul apei.

Aceleai teste fuseser efectuate cu ceva vreme nainte pentru alte reactoare i, cu toate acestea n cazul reactorului 4 ceva nu a mers conform planului.O explozie a avut loc n timpul derulrii testelor ,iar situaia a scapat de sub control . A urmat un incendiu i o serie de explozii adiionale , iar miezul reactorului supranclzit a nceput s se scufunde ncet n sol.

Autoritile vremii in totul secret .Abia la 36 de ore de la accident ncepe evacuarea populaiei .1200 de autobuze apar in oraelul de la numai 3 km distan de central. Dei era evident c ceva groaznic se ntmplase ,iar oamenii erau evacuai ,Mihail Gorbaciov decide s nu informeze opinia public timp de 3 zile .Abia atunci guvernul de la Moscova recunoate amploarea catastrofei.

SUBSTANE POLUANTE

n total, 190 de tone de substane radioactive au ajuns la peste 1000 de metri i au fost purtate de cureni.Norul radioactiv a acoperit atunci si Romania. Oamenii i amintesc dezastrul total din pricina cruia s-au mbolnvit de cancer tiroidian i au murit n scurt timp.

Potrivit statisticilor Organizaiei Mondiale a Sntii,3,5 milioane de oameni ,dintre care peste un milion de copii,au fost afectai atunci de explozie. Efectele nc se vd . Solul ,plantele ,apa ,pe o raz de 60 km de central ,conin doze periculoase de radioactivi.

Dintre cei 40 de compui i elemente radioactive eliberate n aer (circa 50 de tone n total)cei mai activi i mai periculoi sunt:dioxidul de uraniu (combustibil nuclear),produii de fisiune puternic radioactivi-iod 131 care este absorbit la nivelul glandei tiroide ,putnd genera cancerul tiroidian ;plutoniu 239,cesiu134 i 137-care inhalat sau ingerat poate afecta organele interne, ducnd la cazuri de cancer pulmonar ,leucemie sau mutaii genetice;stroniu 89 i 90 care se acumuleaz n oase producnd tumori i leucemie.

TRAGEDIA DE LA CERNOBL OR CU OR

1:26 A.M-se de alarma de incendiu;1:28 A.M-sosesc pompierii din garda Pravik;1:35 A.M-sosesc pompierii de la Pripiat ,din garda Kibenok;1:40 A.M-sosete Leonid Telyatnikov,comandantul ponpierilor;2:10 A.M-este stins focul care cuprinsese acoperiul n camera turbinelor;

-2:30 A.M-este stins focul care cuprinsese acoperiul din camera principal a reactorului;-3:30 A.M-sosesc pompierii de la Kiev;-4:50 A.M-sunt localizate toate incendiile care izbucnise ntre timp;-6:35 A.M- toate incendiile sunt stinse ,cu excepia incendiului din interiorul reactorului 4 ,care continu sa ard timp de mai multe zile.

IMPACTUL CERNOBLULUI ASUPRA LUMII

Nu doar Ucraina a fost afectat de radiaii.n urma deflagraiei un nor radioactiv s-a format pe cer ,iar ploi radioactive i un nivel crescut de radiaii a fost semnalat n prile vestice ale Uniunii Sovietice ,Europei i chear si n prile estice ale Americii de Nord .Suprafee mari din Ucraina, Belarus i Rusia au fost deasemenea, puternic contaminate.Efectele exploziei s-au simit i n Romnia i au atras atenia specialitilor.

FACTORII DE MEDIU AFECTAI I EFECTELE ASUPRA BIODIVERSITII

Efectele asupra solului Efectele asupra solului depind de mai muli factori : dezintegrarea natural a izotopilor radioactivi ,de mobilitatea lor n sol ,de tipul solului.n Belarus ,unde au czut 70% din materialele radioactive rezultate, n 1986 se considerau 22% din teritoriu,contaminate cu cesiu 137.

Astzi ,suprafaa este nc de 21%,iar pentru 2016 Comitetul de Stat pentru Cernobl o estimeaz de 16 la mie.Acolo,unde cesiu ajunge n sol,acesta rmne n stratul superior.Astfel ,in 1996, 90 % din materialul radioactiv se aflau n stratul superior de 5 cm al solului.

Mai mobil dect cesiul ,uor solubil n ap,i de aceea imprevizibil,este stroniul. Se estimeaz c 80% din cantitatea aflat n reactor a fost deja pus n circuitul naturii. Pe calea apei au ajuns urme de stroniu pn la Ucraina de Sud ,n Nipru ,vrsndu-se n Pripyat pe al carui mal se afla centrala.

Operaiunea de schimbare a solului este considerat n prezent n Belarus i n Ucraina drept nerentabil.n cazuri excepionale ,pentru grdinie i coli , se excaveaz pmntul.n zona de 30 km n jurul reactorului s-au fcut ns n primii ani asemenea operaiuni,iar astzi exist circa 600 pn la 800 de deponee neasigurate ,care reprezint o surs de pericol pentru apele subterane.

Efectele asupra apei n afar de ploi ,au fost i rurile cele ce au asigurat transportul radioactiv.n primele 10 zile dup accident ,n special Niprul i Pripyatul . Se spune c radioactivitatea a ptruns de mult pn la adncime unde se formeaz apa freatic.

n zona nchis de 30 km ,n jurul reactorului,este simit prezena in apa freatic a americiumului ,izotop n care se transform plutoniul i,astfel ptrunde mai repede n adncime.Perioada de njumtire este de 433 ani.

Efectele asupra aerului Cu excepia unor locaii n zona nchis ,aerul din regiunile contaminate nu este poluat.Problematici sunt ns chiar i n zonele necontaminate curenii de aer n urma aratului, a incendiilor i a eroziunii prin vnt.

Efectele asupra plantelor n urma accidentului de la Cernobl doar n Belarus au fost contaminate radioactiv 1800 km ptrai suprafee agricole ,din care 2640 km ptrai nu mai pot fi folosii . n Ucraina au fost afectate n primul rnd pdurile 35000 km ptrai au fost contaminai,adic 40% din totalul pdurilor .n pduri,arborii au oprit ca un filtru radioactivitatea.

Prin cderea frunzelor , contaminarea a trecut asupra solului , urmnd ca n urmtoarea decad s se acumuleze n masa lemnoas

Efectele asupra animalelor La animalele domestice ,n special la ierbivore , se poate constata o acumulare a radioactivitaii n corp, carne i lapte.Aceste fapte sunt agravate de faptul c n zon se practic punatul n pduri unde contaminarea este mai ridicat dect pe puni deschise.

n fauna pdurilor se poate constata o acumulare pronunat a radioactivitii ,pe de o parte datorit vegetaiei mai contaminate, pe de alt parte ,la prdtori ca lupul i vulpea, se poate constata o acumulare de pn la 12 ori mai mare dect la ierbivorele pe care le-au consumat.

MSURI NTREPRINSE PENTRU DIMINUAREA POLURII

Protecia populaiei i limitarea la minimum a efectelor unui accident impun o serie de msuri, nainte de producerea unui accident.

n acest scop:-se stabilesc obiective nucleare care pot produce accidentul i dimensiunile care pot fi afectate;-se ntocmesc planuri n care se prevd masurile de protecie ,intervenie i comportare ,n caz de accident nuclear;

-se instaleaz un sistem de supraveghere permanent a radioactivitii n interiorul centralei n zone de risc nuclear i nafara acestei zone ;-se prevd msuri pentru colectarea,tratare i depozitarea n condiii de siguran deplin a deeurilor radioactive ,evitarea i limitarea oricrei posibiliti de poluare radioactiv a Mediului nconjurtor.

MSURI DE PROTECIE

Protecia populaiei i bunurilor materiale ,n caz de accident nuclear se asigur prin luarea msurilor de protecie .

Pentru protecie se asigur:

-ntiinarea i formarea radioactivitii a cadrelor de conducere din unitile economice care au sarcini n cadrul planurilor stabilite pentru protecia i intervenia la accident nuclear;-ntiinarea i alarmarea populaiei care se afl n zon de risc nuclear;-ocuparea locurilor de adapostire stabilite ;

-folosirea mijloacelor de protecie individual speciale sau simple;-aplicarea msurilor de protecie la bunurile materiale sau ap;-pregtirea mijloacelor i utilajelor necesare executrii documentrii.

CONCLUZIE

Oraul nu va mai fi probabil locuit niciodat ,considerndu-se c radioactivitatea va scdea la un nivel acceptabil abia n jurul anului 2525 Autoritile au instaurat o zon de excludere (sau interzis),pe o razde 30 km de la central ,unde accesul este limitat.Chiar i aa ,un numr de 400 de oameni au hotrt s se ntoarc la locul tragediei i s-i continue vieile acolo.

V MULUMIM PENTRU TIMPUL ACORDAT !!!