Proiect econometrie

Post on 13-Sep-2015

217 views 0 download

description

Proiect econometrie

Transcript of Proiect econometrie

1.Descrierea tarii analizate

Indonezia, oficialRepublica Indonezia(indonezian:Republik Indonesia), este oar insularamplasat nAsia de Sud-Est, aceasta cuprinde17.508 insuleitreizeci i trei de provinciicele mai importante sunt Borneo (Kalimantan), Sumatra Celebes (Sulawesi), Jawa. Avnd peste 238 de milioane de locuitori, este a patra cea mai populat ar a lumii, fiind i ara cu cel mai mare numr de musulmani. Indonezia este o republic prezidenial cu un parlament i preedinte ales.Capitala Indoneziei este Jakarta , iar limba oficiala este indoneziana.

Impartirea administrativaDin punct de vedere administrativ Indonezia este alctuit din 33 de provincii, cinci dintre acestea avnd statut special. Fiecare provincie are propria legislatur i propriul guvernator. Fiecare provincie este divizat nkabupateniorae(kota), care sunt alctuite dindistricte(kecamatan), acestea din urm fiind, la rndul lor alctuitedinsate(fiedesasaukelurahan).Cele cinci provincii cu statut special sunt: Aceh Jakarta Regiunea Speciala Yogyakarta Papua de Vest Papua

Date demograficeIndonezia se claseaza pe locul 16 in lume, avand o suprafata totala de 1.919.440km.Conform recensamantului din 2010, populatia totala a Indoneziei a fost 237.556.363 de locuitori, iar densitatea populatiei este de 131 loc/km2.

Elemente de natura economicaEconomie este bazat peagriculturi industria minier.PIB: 15% din agricultur, 43% din industrie, 42% din servicii. Se extrage petrol, minereuri defier,staniu,manganibauxit, crbune, gaze natural. Comer externcuSUA,Japonia,Singapore,Germania,Marea Britanie.In urma estimarilor din 2013 PIB-ul total este de 1.307.780 trilioane de $, iar PIB pe cap de locuitor 4,394.In anul 2012 Indonezia avea un deficit bugetar de 1,9 % din PIB si o rata a somajului de 6,1 %. Moneda nationala este Rupiah.

2.Scurta descriere a variabilelor avute in discutie

Investiiile strine directe reprezint fluxuri financiare i de resurse, care traverseazgraniele juridice i economice ale statelor. Criteriul care deosebete investiiile strine de celeinterne este c investitorul i receptorul au rezidene n diferite ri.Scopul investiiilor strine este obinerea venitului. Prin urmare, investiia strin direct reprezint o relaie investiional de durat, ntre o entitate rezident i o entitate nerezident; de regul, implic exercitarea de ctre investitor a unei influene manageriale semnificative n ntreprinderea n care a investit.Produsul intern brut(prescurtatPIB) este un indicator macroeconomic care reflect suma valorii de pia a tuturor mrfurilor i serviciilor destinate consumului final, produse n toate ramurile economiei n interiorul unei ri n decurs de un an.Ponderea populatiei ocupate in agricultura reprezinta cat la suta din totalul persoanelor ocupate sunt concentrate in sectorul agricol. Evolutia fiecarei variabile pe perioada analizata

Sursa: Excel

Sursa: Excel

Sursa: ExcelModificarea absoluta cu baza n lan arat cu ct a crescut sau a sczut nivelul variabilelor de la o perioad la alta. Indicele dinamicii cu baza fix cnd arat proporia existent ntre nivelul indicatorului de comparat i nivelul indicatorului din perioada de baz .Indicele dinamicii cu baza n lan cnd arat proporia existent ntre nivelul indicatorului de comparat i nivelul indicatorului din perioada precedent. Ritmul dinamicii exprim, n mrimi relative, cu ct a crescut sau a sczut nivelul fenomenului cercetat n perioada de timp considerate.

3.Elaborarea a dou modele de regresie folosind E-viewsTema acestui proiect este modificarea Pib-ului in functie de investitiile straine directe si ponderea populatiei in agricultura in perioada 1986-2011 in Indonezia.Pe baza datelor referitoare la PIB, investiile straine directe si ponderea populatiei in agricultura am estimat urmatorul model de regresie in Eviews, cu scopul de a evidentia cum se modifica PIB-ul in functie de aceste doua variabile.Notatiile folosite in eviews: PIB= pib investitiile straine directe=fdi ponderea populatiei in agricultura=pond_pop_agricIn acest caz, produsul intern brut este variabila dependenta, iar fdi si ponderea populatiei in agricultura sunt variabilele independente.Modelul IIn urma estimarii in Eviews am obtinut urmatoarele:

Modelul estimat este : PIB=0+ 1*FDI+ 2*POND_POP_AGRIC PIB=6,690930+1,032278*FDI-12,54845* POND_POP_AGRIC

Testarea parametrilorPentru a testa semnificatia parametrului am folosit testul t cu urmatoarele ipoteze: Ho: 0= 1= 2=0 H1: : 0= 1= 20Ipoteza nula sustine ca parametrii nu difera semnificativ de 0, iar ipoteza alternative este cea care sustine ca parametrii difera semnificativ de 0. Avand in vedere ca P-value