producere de samanta

Post on 07-Sep-2015

274 views 4 download

description

producere de samanta

Transcript of producere de samanta

Slide 1

Metodica producerii de smn la cerealele pioasen procesul de nmulire, seminele de gru sunt supuse permanent influenei factorilor genetici, ecologici, subiectivi i tehnologici. Pentru evitarea folosirii unor semine depreciate, se impune rennoirea continu a acestora, cu acele categorii biologice care asigur produciile cele mai mari. Prin verificarea meninerii valori biologice i a capacitii de producie a diferitelor categorii de smn, s-a constatat o uoar tendin de scdere a acestora de la categoriile biologice superioare ctre nmulirile mai ndeprtate.Schema producerii de smn la la cerealele pioase cuprinde urmtoarele etape (cmpuri sau verigi) i se utilizeaz pentru toate cerealele pioase (fig. 1):Cmpul de alegere a plantelor tipice soiului;Cmpul de meninere a descendenelor tipice soiului;Cmpul pentru producerea seminei categoria Prebaz I (P.B.I) ;Cmpul de producerea seminei Prebaz II (P.B.II)Cmpul de producere a seminei din categoria Baz (B);Cmpul de producerea seminei categoria Certificat ( C ).

Fig. 2.1. Schema de producere a seminelor de gru (dup Pcurar, 1988)Cmpul de alegere a plantelor tipice soiuluiLa nceput, cmpul de alegere se seamn cu smn asigurat de amelioratori, apoi cu Prebaz i Baz. Semnatul se face n rnduri distanate la 30 cm. Alegerea plantelor tipice se face n faza de maturitate n prg, dup o serie de criterii ca: tipicitate, productivitate, rezisten la iernare, secet, cdere, boli i duntori, etc.La alegerea plantelor tipice trebuie s se cunoasc structura biotipurilor fiecrui soi, pentru ca acestea s fie alese corespunztor gradului de participare a fiecruia n componena soiului respectiv.Respectarea tipicitii soiului este o condiie necesar i obligatorie pentru productorii de smn. Dup recoltare i treieratul separat al fiecrui spic, se elimin boabele itave sau atacate de boli i duntori. Eliminarea se face pe spice. Boabele rezultate de la fiecare spic se ambaleaz separat n pungi mici.

Cmpul de meninere a descendenelor tipice soiuluin timpul perioadei de vegetaie se efectueaz urmtoarele observaii:n cadrul soiurilor apar, uneori forme mai precoce sau mai tardive dect caracteristica acelui soi. Abaterile n plus sau n minus se elimin din procesul de producere de smn. Asemenea forme pot fi folosite cu succes n lucrrile de ameliorare.talia plantelor poate varia mult, att n plus, ct i n minus.intensitatea culorii plantelor la unele soiuri prezint mai multe nuane. Aceste nuane sunt corelate, uneori, i cu alte nsuiri, cum sunt: nlimea, maturitatea, evidenierea indicilor de producie, etc.;dezvoltarea spicului poate varia la descendenele diferitelor spice, fiind necesar s se elimine cele cu numr redus de spiculee; rezistena la cdere, la boli i duntori.Eliminarea plantelor netipice se face prin smulgere sau tiere. n acest cmp se elimin circa 20-30 % din numrul descendenelor. De fapt, trebuie s se in seama la calculul necesarului de smn i a volumului de lucrri n diferitele verigi ale procesului de producere de smn.Eliminrile din acest cmp se fac pe msura naintrii n procesul de vegetaie, atunci cnd se evideniaz mai bine un caracter negativ. Lucrarea se termin nainte de nceperea recoltatului, descendenele tipice recoltndu-se mpreun, obinnd astfel smna din cmpul de meninere.

Cmpul pentru producerea seminei categoria Prebaz I (P.B.I) n timpul perioadei de vegetaie, n cmpul categoriei Prebaz, se aplic ntregul complex de msuri tehnologice la nivel optim, pentru obinerea unor producii maxime, cu o puritate biologic a seminei de 100 %, iar indicii de calitate s corespund normelor STAS pentru clasa I.Smna rezultat din acest cmp, condiionat i tratat se pstreaz, n saci plombai i etichetai, pn la semnat.

Cmpul de producerea seminei Prebaz II (P.B.II)n acest cmp se seamn smna provenit din cmpul de Prebaz I. Modul de semnat n acest cmp este asemntor cu cel menionat n cmpul de Prebaz I. n perioada de generalizare n producie a noilor soiuri, cmpul de producerea seminei Prebaz II se poate semna cu o norm la hectar redus cu 30-40 % fa de cantitatea normal pentru a mri coeficientul de nmulire al seminei.n perioada de vegetaie, vor fi aplicate la optim toate msurile recomandate n tehnologia producerii de smn. Scopul urmrit este obinerea unor cantiti mari de smn de bun calitate, avnd puritatea biologic n lan 99,9 %, iar indicii de calitate s se ncadreze n normele STAS clasa I.

Cmpul de producere a seminei categoria Baz (B)n acest cmp se nmulete smna categoriei Prebaz II produs n anul precedent. Smna Baz la gru se produce pe suprafee mari i se seamn cu maini obinuite, n ferme specializate pentru a obine producii superioare cantitativ i calitativ. De aceea, este necesar s se aplice ntregul complex de msuri prevzut n tehnologie, cu respectarea strict a indicilor de puritate biologic (99,8 %) STAS clasa I.n anul IV se ncheie primul ciclul de producerea seminei cu valoare biologic superioar.n Romnia aceste lucrri se execut n cadrul Staiunilor experimentale agricole.

Cmpul de producere a seminelor categoria Certificat I i II (CI i CII)n cazul speciilor autogame este admis producerea seminelor certificate din generaia I-a i a II-a (C1 i C2). n cazul acestor nmuliri, lotul semincer se seamn dup metoda obinuit. Smna certificat II este ultima categorie biologic din sistemul de producere a seminelor. i n acest caz se impune respectarea cu strictee a tuturor msurilor indicate de tehnologie. Smna certificat II se folosete pentru semnatul suprafeelor destinate produciei de consum.

Metodica de producere a seminelor la principalele plante leguminoaseMeninerea structurii genetice a soiului omologat cu toate caracterele sale se poate realiza numai printr-o metodic special pentru producere a seminelor care are la baz mai multe verigi.Schema producerii de smn la principalele plante leguminoase pentru boabe cuprinde urmtoarele etape (figura 2.2):Cmpul de alegere a plantelor tipice soiului;Cmpul de studiu al descendenelorCmpul de producere a seminelor Prebaz I (P.B.I).Cmpul de producere a seminelor Prebaz II (P.B.II).Cmpul de producere a seminelor Baz (B);Cmpul de producere a seminelor certificate C1;Cmpul de producere a seminelor certificate C2.

Fig 2.2. Schema de producere de smn la mazre, soia, fasole, nut, linte i lupinCmpul de alegere a plantelor tipice soiului. Acest cmp se organizeaz fie cu smna amelioratorului, n cazul soiurilor noi, fie cu smna provenit din cmpul de baza superelit. Din acest cmp urmeaz s se aleag plantele tipice soiului pentru care se face producerea de smn. n laborator, pn la semnat, se face o nou selecie a plantelor reinute. n aceast etap, se elimin toate descendenele care au seminele necorespunztoare soiului i anume: cele cu smn de form sau culoare diferit, cele cu hilul de alt culoare, cele neuniforme ca greutate a boabelor pe aceeai plant, precum i toate descendenele care prezint boabele atacate de boli sau duntori.

Cmpul de studiu al descendenelorn acest cmp se seamn i se urmresc individual descendenele reinute din cmpul de alegere, n anul precedent.Descendenele reinute se treier i se amestec dup batozare, apoi se condiioneaz, se trateaz mpotriva duntorilor de magazie, se nscuiesc i se eticheteaz, constituind fondul de smn pentru cmpul de Prebaz.Cmpul de Prebaz I.Acest cmp se seamn cu smna rezultat din amestecul celor mai valoroase descendene obinute n cmpurile de meninere. Purificarea biologic este lucrarea de maxim importan pentru toate speciile de plante leguminoase, ea executndu-se, n special, la nflorire i la maturitatea n prg, momente n care se elimin toate plantele netipice. Puritatea biologic n acest cmp trebuie s fie de 100%.Dup recoltare smna se trateaz, se condiioneaz i se depoziteaz n saci egalizai pe loturi, specii, soiuri i categorii biologice, constituind fondul de smn pentru cmpul de de Prebaz II la fasole i mazre sau Baz II la soia, nut, linte, lupin. Cmpul de producere a seminelor Prebaz IIReprezint cmpul nsmnat cu smn provenit din cmpul de Prebaza I. Acest cmp se organizeaz dect pentru mazre i fasole, culturi care au un coeficient mai mic de nmulire a seminelor.Lucrrile de nsmnare, ntreinere, recoltare, condiionare i pstrare a seminelor sunt aceleai ca i n cmpul de Prebaz ICmpul de producere a seminelor Baz (B)Este cmpul n care se seamn smna Prebaz produs n anul precedent, aplicndu-se aceleai lucrri de ngrijire i ntreinerea ca la Prebaz. Semnatul culturii, epoca, distana de semnat dintre rnduri, adncimea, densitatea, precum i celelalte lucrri sunt cele recomandate n tehnologia de cultur a fiecrei specii. i aici puritatea biologic admis fiind de 99,9 %.Cmpul de producere a seminelor certificate C1Este cmpul n care se seamn smna produs n anul precedent, aplicndu-se aceleai lucrri de nsmnare, ngrijire i ntreinere ca la seminele baz. Se execut de asemenea lucrri de purificare biologic, puritatea biologic admis fiind de 99,8%.Lucrrile de recoltare, tratarea seminelor, condiionarea depozitarea i pstrarea se vor efectua la fel cu cele prevzute n tehnologia de cultur a fiecrei specii.

Cmpul de producere a seminelor certificate C2Acest cmp se organizeaz n ferme specializate i se nsmneaz cu smna C1 produs n staiunile de cercetare agricol, precum i n unitile agricole de specializate n acest sens. Lucrrile de semnat, ntreinere i cele de ngrijire a culturii, cele de recoltare, condiionare a seminelor, sunt aceleai ca n cmpurile de producere a seminelor C1. Puritatea biologic admis la aceast categorie este de 99%, seminele obinute n acest cmp fiind destinate pentru nsmnarea culturilor de consum din ferme.