Perioada de Antepreşcolar (1-3 Ani)

Post on 25-Nov-2015

6 views 0 download

description

psihologie

Transcript of Perioada de Antepreşcolar (1-3 Ani)

Ritmul de cretere este nc foarte intens i multilateral, cu o uoar ncetinire ctre limita superioar a etapei. Diferitele segmente ale corpului au ritmuri de cretere inegale, fapt care contribuie la modificri ale nfirii generale a copilului.

Creterea n greutate, influenat de sistemul de nutriie, se realizeaz cu 2,5-3 kg pe an, iar cea n lungime cu 10-12 cm pe an. n medie, la 2 ani copilul va avea 12 kg n greutate i 85 cm n lungime, iar la 3 ani va avea 15 kg n greutate i 95-100 cm n lungime.

Perimetrul cranian mai crete cu 1 cm pe an, ajungnd la 48 cm, iar perimetrul toracic va crete cu 2 cm pe an, ntrecndu-l pe cel cranian cu 2 cm. Capul, care are 1/3 din lungimea corpului la 1 an, ajunge cam la la 2 ani, iar la 3 ani va fi cam de 1/5 din lungimea corpului. Abia la 8 ani capul va fi 1/6 din lungimea corpului. Au loc osificri intense la nivelul coloanei vertebrale, cutiei craniene, oaselor metacarpiene, la nivelul oaselor care alctuiesc centura umeral i la nivelul dinilor.

Se definitiveaz n aceast perioad erupia dentar, astfel c la 3 ani copilul are ntre 14-16 dini. Ordinea apariiei dinilor este: primii molari de lapte n numr de 4, mpreun cu caninii (4) apar ntre 18-24 de luni. Un al doilea rnd de molari (4) erupe ntre 24-30 de luni

Dezvoltarea sistemului nervos i perfecionarea activitii neuropsihice cunoate unele particulariti. n aceast perioad continu dezvoltarea corpului celular al neuronilor, ramificaiile dendritice i sinaptice se nmulesc, continu procesul de nuclearizare i mielinizare. Este activ creterea emisferelor cerebrale, implicate n procesele de adaptare, nvare i relaionare social. La 3 ani, creierul devine asemntor cu cel adult, n ceea ce privete reliefurile, exprimate n circumvoluiuni i scizuri.

Structura cortical de baz include angajarea tot mai frecvent a zonelor motorii specifice vorbirii, instituindu-se principii funcionale noi. Caracteristica principal a ANS const n constituirea de sisteme complexe, retroaferente, funcionale.

Se evideniaz modificarea bioritmurilor, activarea lor relativ odat cu creterea timpului de veghe i structurarea orelor de somn de la 14-15 ore pe zi la 1 an la 11-12 ore pe zi la 3 ani. Se observ, de asemenea, creterea nervozitii copilului n spaii nchise, n condiii de privare stimulatorie, n perioada de erupie dentar i n debutul unor stri de boal specifice acestei perioade, n care susceptibilitatea la infecii este mare.

ntre 1-3 ani, copilul este adaptat la mediul su imediat, iar procesul de adaptare este considerat ca avnd loc sub forma unor cercuri concentrice. Se pare c cercul de la 1-3 ani este cel mai important prin umanizarea ampl a trebuinelor, a inteniilor, a atitudinilor i conduitelor de baz. Unii autori consider c pn la vrsta de 3 ani omul achiziioneaz cca. 60% din experiena fundamental de via.

n contextul ntregii dezvoltri din perioada primei copilrii, pot fi desprinse 3 subetape:

1 prima subetap (1-1,5 ani) caracteristic este consolidarea mersului, concomitent cu o mai bun percepere a mediului nconjurtor.

2 a doua subetap (1,5-2 ani) se caracterizeaz mai ales printr-o accentuat dezvoltare a comunicrii verbale, i prin ncercarea de a descoperi soluii noi pentru situaii diferite de via. Concomitent, deplasarea devine mai puin nervoas i dezordonat i mai supus finalizrii unor intenii dictate de cerine interne.

3 a treia subetap (2-3 ani) se dezvolt o mai larg comunicare i conciliere cu adulii, copilul se preocup de aspectele de evoluie ale aciunilor i demersurilor sale, ncepe s devin sensibil fa de cei din jur i se antreneaz n jocuri uneori alturi de un partener.

n genere, copilul mai dobndete n aceast etap un mare grad de independen prin ctigarea libertii de micare i a unei oarecare liberti de aciune.