Obiceiuri de Moş Nicolae in Olt

Post on 23-Nov-2015

12 views 4 download

Transcript of Obiceiuri de Moş Nicolae in Olt

OBICEIURI DE MO NICOLAE

PRACTICATE N JUDEUL OLTMo Nicolae ocup un loc privilegiat n Panteonul Romnesc. Este o personificare la vrsta senectuii a timpului mbtrnit, care a preluat din calendarul cretin numele i data de celebrare a Sfntului Nicolae 6 decembrie.

Sfntul Nicolae este un personaj real, care a trit la sfritul secolului al III lea i nceputul secolului al IV lea d.Hr., n timpul mprailor Diocleian i Maximilian. n tradiiile romneti, Snnicoar sau Mo Nicolae are atribuii strine de statutul su ierarhic.n trecut, n satele din sudul judeului Olt Brastav, Grojdibodu, Gura Padinii, Giuvrati, etc.- fetele nemritate obinuiau s fac vrji i pronosticuri matrimoniale n noaptea de Sfntul Nicolae: puneau sub cap pantoful drept cu puin sare i un fir de busuioc, n sperana c i vor visa ursitul. Cine a uitat s pun boabe de gru la ncolit n noaptea de Sfntul Andrei o poate face acum. Acesta este un obicei atestat pe ntreg teritoriul judeului Olt, att n mediul rural ct i n mediul urban i despre care putem afirma cu certitudine c se mai pstreaz. De asemenea, locuitorii judeului Olt mai pstreaz nc obiceiul de a pune n aceast sear crengue de pomi fructiferi n ap pentru a nmuguri pn la Anul Nou, acest test prevestind rodirea de anul viitor.

Crenguele nmugurite i grul ncolit se pun pe masa de Crciun i de Anul Nou, pentru ca viitorul s fie nfloritor i mbelugat, aceasta fiind o practic augural la care multe familii mai recurg i azi.Puini sunt btrnii care mai fac n prezent previziuni meteorologice. Dup spusele lor, iarna ncepe la Sfntul Nicolae, cnd Moul trebuie s-i scuture barba, adic trebuie s ning neaprat. Cnd se ntmpl s nu ning, se zice c a ntinerit Sfntul Nicolae. Dac Mo Nicolae vine pe un cal alb, atunci iarna va fi scurt, iar dac vine pe un cal negru iarna va fi lung i geroas.

Ca sfnt, Mo Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele dect cu recompensele. Conform tradiiei cretine, el pedepsea pe cei care se abteau de la dreapta credin lovindu-i cu nuielua peste mini. De aici exista obiceiul ca, pe lng darurile lsate celor mici n ghetue n noaptea de 5 spre 6 decembrie s primeasc i cate o nuielu. n prezent, nu mai regsim dect cadourile, an de an tot mai meticulos ambalate. Nuielua a disprut demult din ghetuele celor mai mici locuitori ai judeului. Dar poate c nu este nc trziu s le amintim cel puin, fie i tangenial, de tradiia i de simbolistica oferirii nuieluii. Dac multe din obiceiurile noastre au suferit mutaii acesta demonstreaz c ele nc supravieuiesc i nu puteau supravieui dac nu se adaptau la concreteea cotidianului. Ceea ce a disprut sau a fost adaptat din coregrafia obiceiurilor de odinioar trebuie ns amintit, aa cum spuneam, chiar i tangenial sau n subsidiar atunci cnd vorbim de obiceiurile i tradiiile populare.Claudia Bala

Muzeograf Secia Etnografie

Muzeul Judeean Olt